Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πρώτο θέμα ξανά στα διεθνή μέσα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Είναι ελληνική τραγωδία ή κωμωδία;»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τον γύρο του κόσμου κάνουν για άλλη μία μέρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με το σύνολο σχεδόν των διεθνών μέσων ενημέρωσης να έχουν πρώτο θέμα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απόψε στη Βουλή.

Οι New York Times αναφέρουν σε άρθρο τους ότι θα πρέπει να λυπεί την Ευρώπη και όχι να της προκαλεί ανακούφιση το γεγονός ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Τονίζουν, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι οι Έλληνες πολίτες θα είναι πιο συνεργάσιμοι τώρα που έχουν καταλάβει ότι οι απόψεις τους δεν αφορούν καθόλου τους ανθρώπους που διοικούν την Ευρώπη.

«Η ελληνική τραγωδία φέρνει μνήμες Αργεντινής» γράφει το CΝΝ και σημειώνει ότι «αυτό που βλέπουμε δεν είναι η Ελλάδα του 2011, αλλά η Αργεντινή του 2001». Στην κατακλείδα του άρθρου ο συντάκτης γράφει πως «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να βεβαιωθεί πως θα υπάρχει ένα ελικόπτερο που θα τον περιμένει στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για να διαφύγει από τους οργισμένους διαδηλωτές, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινή Φερνάντο ντε λα Ρούα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται για άλλη μια φορά να παραιτηθεί» είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στην «δραματική» έκκληση, όπως την χαρακτηρίζει,του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Αναφορά, επίσης, γίνεται στην κρισιμότητα της αποψινής βραδιάς.

Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση. «Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;» αναφέρει στο δημοσίευμα του. «Τουλάχιστον οι πολίτες έγιναν θεατές σε ένα μοναδικό πολιτικό θέαμα στην Αθήνα» τονίζει.

Με Ηρακλή παρομοιάζει την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η Bild, αναφέροντας ότι το κατόρθωμά της να αποσυρθεί τελικά το δημοψήφισμα, μοίαζει με τους άθλους του μυθικού ήρωα.
Με τίτλο «Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης» (κατά το Ηρακλής) το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα από τον Γ.Παπανδρέου, καθώς οι απειλές των Μέρκελ-Σαρκοζί απέδωσαν.

Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Ο Παπανδρέου, αβέβαιος για το μέλλον, σκοτώνει το δημοψήφισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου ανοιχτός σε μεταβατική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος για την Ελλάδα στην Corriere della Sera. Τονίζει μάλιστα ότι «μετά το σεισμό που προκάλεσε στην ήδη άσχημη οικονομικό κατάσταση της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πίσω».

«Ο Παπανδρέου θέλει να αποσύρει το δημοψήφισμα, αλλά η κρίση συνεχίζεται. Μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα» αναφέρει η Liberation.

«Απομακρύνεται η προοπτική του δημοψηφίσματος, ενώ συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης» γράφει ο Monde.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: