Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δέσμευση Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας !

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών σε Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Σόιμπλε


http://img.protothema.gr/FD84023E02502D4722AA4F0E4AC022E0.jpg
Σε μαραθώνιο τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, επιδόθηκε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός των Οικονομικών δεσμεύτηκε στους συνομιλητές του ότι στην σημερινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης "στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης".

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους ότι στόχος επίσης είναι "να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει την προοπτική επανόδου σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας της οικονομίας.


Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι "οι συζητήσεις που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του γεγονότος ότι την προσεχή Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη Σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Είναι συνεπώς προφανές ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Το σύνολο των ποσών αυτών κινείται σε επίπεδο δεκαπλάσιο της 6ης δόσης, καθώς είναι 80 δις ευρώ, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας".

Μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ότι αν γίνει δημοψήφισμα και η απάντηση είναι όχι, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ ότι η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του πακέτου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου.

"Σύμφωνα με το σχέδιο των 10 σημείων που παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συνομιλίες Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα καθώς και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τι λέει το υπ. Οικονομικών για την 6η δόση
Η ΕΕ έχει εγκρίνει την χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (δηλ. τα 5,8 από συνόλου 8 δισ.) , εκκρεμεί όμως η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (δηλ. 2,2 δισ.). Τούτο διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αν και παραδέχεται ότι τα λεφτά δεν θα έρθουν πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον ως τότε αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει το ΔΣ του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα», από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι «προφανώς και δεν περιλαμβάνεται, γιατί το Eurogroup στην συνεδρίασή του της 21ης Οκτωβρίου, απεφάσισε την εκταμίευση».

Όπως τονίζεται, «μία σαφής και σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή όλου του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της 6ης δόσης, για την οποία όμως, τυπικά, δεν απαιτείται νέα απόφαση στo επίπεδο του Eurogrοup».

Αναγνωρίζει όμως ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης «προϋποθέτει και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ». Αυτή όμως δεν θα έρθει πριν την ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων (prior actions) π[ου προβλέπει το σχέδιο της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: