Μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ
- Νέες μειώσεις επιτοκίων αναμένει η αγορά από την ΕΚΤ την επόμενη περίοδο, ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι γαι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απογοήτευσαν (Φωτογραφία: Reuters )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση-έκπληξη για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 1,25%.Αυτή την απάντηση έδωσε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. «Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν είναι στη Συνθήκη και δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτό», είπε.
«Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω για την κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε πεπεισμένοι» ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν και ενδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα, αυτό θα περιορίσει «πολλές ανησυχίες. Οτιδήποτε άλλο απ' αυτό είναι πολύ δύσκολο να το σχολιάσω», σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, λέγοντας ότι το σχετικό πρόγραμμα είναι «προσωρινό» και «περιορισμένο ως προς το ποσό» που μπορεί να διατεθεί.
Αυτή η δήλωση απογοήτευσε τις αγορές, καθώς ελπίζαν ότι ο κ. Ντράγκι θα έδειχνε διατεθειμένος να παρέμβει πιο επιθετικά για να στηρίξει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η -περαιτέρω- μετάδοση της ελληνικής κρίσης.
Η αναταραχή στις αγορές οδηγεί σε επιβράδυνση την οικονομία της Ευρωζώνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ μείωσε σήμερα τα επιτόκια, σημείωσε.
«Είναι δουλειά των κυβερνήσεων να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους, υπογράμμισε.
«Δεν έχει νόημα να νομίζει κανείς ότι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα είναι χαμηλά για μία παρατεταμένη περίοδο από τις εξωτερικές παρεμβάσεις», είπε.
Μετά τις δηλώσεις του, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,37 δολάρια, από 1,38 νωρίτερα.
Πάντως, πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι επιμένουν ότι η ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να δράσει άμεσα ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme), η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 173,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από πέρυσι με την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και συνεχίζοντας τον εφετινό Αύγουστο με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Ουσιαστικά, δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται και στην πορεία των ιταλικών ομολόγων. Τον Αύγουστο, το 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το 5%, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 6% και σήμερα εκτινάχθηκε έως το 6,40%.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, με εντονότερους ρυθμούς.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα «απεριόριστα μέσα» που διαθέτει και να στηρίξει τα ομόλογα που βρίσκονται υπό πίεση (νομισματοποίηση του χρέους) σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ' ότι κάνει μέχρι σήμερα.
Εν συνεχεία, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον EFSF.
Ο κυριότερος λόγος που αντιδρούν πολλοί στην Ευρώπη (κυρίως από τη Γερμανία) είναι ο φόβος για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, αν και αυτοί που είναι υπέρ της νομισματοποίησης του χρέους, τονίζουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι «υπερβολικές» και πως είναι δυνατή η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ χωρίς να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Επιπλέον, υπάρχει και ο «ηθικός κίνδυνος», δηλαδή υπάρχουν φόβοι ότι θα χαλαρώσουν οι πολιτικές σκληρής λιτότητας αφού θα υπάρχει ο «ύστατος δανειστής» που θα αγοράζει ομόλογα
όταν υπάρχουν δυσκολίες.
Προς ήπια ύφεση
Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μία ήπια ύφεση, είπε ακόμα ο κ. Ντράγκι.
«Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι χαμηλή ανάπτυξη, που οδεύει προς μία ήπια ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε. «Είναι ένα περιβάλλον ιδιαίτερα μεγάλης αβεβαιότητας» σημείωσε.
Αυτό που έχει ακόμα σημασία στις δηλώσεις του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη είναι το τι είπε για τον πληθωρισμό, καθώς εκτίμησε ότι θα παραμείνει εντός των ορίων που η ΕΚΤ πιστεύει ότι διασφαλίζεται η σταθερότητα των τιμών, δηλαδή το 2%.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμα ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο.
«Όχι, δεν προβλέπουμε αποπληθωρισμό» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου