Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ξέρω να προασπίζω το εθνικό συμφέρον...



Η επιστολή Παυλόπουλου, σε Βενιζέλο...
Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε κι αυτή με επιστολή η δημοσιοποίηση της οποίας έχει και πλούσιο παρασκήνιο....
Επί της ουσίας πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος «ενημερώνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει πλήρη συναίσθηση των αρμοδιοτήτων αλλά και του τρόπου υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. 


Η επιστολή Παυλόπουλου

«Κύριε Πρόεδρε, 

Έλαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις, όπως διατυπώνονται σ’ αυτήν.

Από το περιεχόμενο - διότι αυτό πρωτεύει - της ομιλίας μου στην οποία αναφέρεσθε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του Εθνικού Συμφέροντος.

Με εκτίμηση,
Προκόπιος Παυλόπουλος»



tvxs.gr

Read more...

"Γρίφος" με την απάντηση Παυλόπουλου, στον Βενιζέλο...



Απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οποία χαρακτήριζε...
«θεσμικά οδυνηρό» για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα τη  συμμετοχή στην εναρκτήρια συνεδρίαση της «πρωτοφανούς» διαδικασίας «συγκρότησης επιτροπής» υπό τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους».
Το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό από τη Προεδρία της Δημοκρατίας και επαφίεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κοινοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Βενιζέλος αφού ασκεί κριτική στην πρωτοβουλία του Προέδρου εκφράζει την βεβαιότητά του ότι είχε διαφορετική εντύπωση και όταν προσήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας θα ένιωσε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή. Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν» αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος στην επιστολή του προς Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν  συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας  σε διαδικασία της Βουλής  που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

thepressproject.gr

Read more...

Τσίπρας: Ο Καραμανλής φταίει για το μνημόνιο, το παραδέχομαι...


Τσίπρας: Ο Καραμανλής φταίει για το μνημόνιο, το παραδέχομαι
O Λοβέρδος απαντά, με βίντεο, στην εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή στην εξεταστική για τα μνημόνια...
Τη δική του απάντηση με μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και ένα βίντεο στο οποίο ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τη διόγκωση του χρέους και την προσφυγή της Ελλάδας στους μηχανισμούς διάσωσης, δίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος γύρισε...
πίσω στο 2011 και πόσταρε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας να απευθύνεται στον Γιώργο Παπανδρέου και να παραδέχεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ευθύνεται για το μνημόνιο. 

«Μας είπατε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως φταίει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Γιούνκερ είπε "οι κυβερνήσεις μας φταίνε". Βεβαίως και είχανε τη δικαιολογία πέρσι τέτοιον καιρό, ότι η Νέα Δημοκρατία μας οδήγησε στα τάρταρα και ο Καραμανλής σηκώθηκε κι έφυγε κι εσείς βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο. Αλήθεια είναι λοιπόν αυτό, το παραδέχομαι κι εγώ», φαίνεται στο βίντεο να λέει ο αρχηγός τότε του ΣΥΡΙΖΑ του 4,6%.

Ο κ. Λοβέρδος μοιράστηκε το συγκεκριμένο βίντεο με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη διερεύνηση τεσσάρων κρίσιμων περιόδων για τα μνημόνια: α) από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010 (1ο Μνημόνιο), β) από τον Μάιο του 2010 ως τον Νοέμβριο του 2011 (2ο Μνημόνιο), γ) από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 (PSI) και δ) από τον Μάιο του 2012 και εντεύθεν. Στο στόχαστρο ουσιαστικά της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 από την εξεταστική για τα μνημόνια.


newsbeast.gr

Read more...

Στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ οι γερμανικές οφειλές...


Δια των πλέον επίσημων χειλέων, αυτών του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα επιβεβαιώθηκε  το ύψος που θα...
 διεκδικήσει η κυβέρνηση ως γερμανικές οφειλές προς τη χώρα με τον Υπουργό από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους να εκτιμά το ύψος της οφειλής στα 287,7 δισεκατομμύρια ευρώ.  «Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.

Ο κ. Υπουργός απένειμε τα εύσημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζοντας ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες «γερμανικές αποζημιώσεις». «Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει» κατέληξε ο κ. Μάρδας...
parapolitika.gr

Read more...

Βιώνουν τραγική οικονομική κατάσταση «Άλλα μας έλεγαν προεκλογικά» λένε οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου


«Άλλα μας έλεγαν προεκλογικά» λένε οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου
  (Φωτογραφία:  Eurokinisi )

Aθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η πρόεδρος του σωματείου των απολυμένων καθαριστριών, Λένα Οικονομίδου, μίλησε στο in.gr για την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πρώην εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ, αφού δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, κάνοντας λόγο για προεκλογική κοροϊδία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Περίπου 300 εργαζόμενοι έχουμε μείνει χωρίς δουλειά από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο μισθός μας ήταν 325 ευρώ -πρό κρίσης- δίχως άδειες, δώρα και επιδόματα, ενώ το χειρότερο είναι πως δεν δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε πόρους και χρήματα για να ζήσουμε, πηγαίνοντας στα συσσίτια της εκκλησίας για να τραφούμε» λέει.

Η κ. Οικονομίδου σημειώνει ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχουν υπουργικά αξιώματα, όπως οι κύριοι Στρατούλης και Λαφαζάνης, στήριζαν τα αιτήματά των απολυμένων καθαριστριών με σύμβαση έργου, καταθέτοντας αρκετές επερωτήσεις στη Βουλή. Προσθέτει, επίσης, ότι «στις επερωτήσεις αυτές κάνανε λόγο για εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα και ζητούσαν από την τότε κυβέρνηση να μας επαναπροσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

»Τώρα, όμως, σε συνάντηση που είχαμε πριν λίγες μέρες με τον κ. Κατρούγκαλο, μας έκανε μία πρόταση την οποία σαφώς και δεν δεχτήκαμε, δίνοντας μας κάποια μοριοδότηση όταν και εφόσον θα υπάρχουν χρήματα ή να επαναπροσληφθούμε πάλι με σύμβαση ορισμένου χρόνου» τονίζει και καταλήγει λέγοντας πως «αυτό είναι καθαρή κοροϊδία, καθώς άλλα μας έλεγαν προεκλογικά και τώρα μας τα γυρνάνε».

Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες Αυτό είναι το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες 2016 Το ΥΠΟΠΑΙΘ θα προβεί σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με τις Πανελλήνιες το σχ. έτος 2015-16 για τους παρακάτω λόγους:

panelinies1) Με το σύστημα του Νέου Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων, αφού οι επιλογές τους περιορίζονταν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εξαιτίας αυτού του εγκλωβισμού των υποψηφίων σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, θα αποκλείονταν χιλιάδες νέοι και νέες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι μπορεί να είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Παράλληλα, αυτή η ρύθμιση θα έπληττε εκτός από τους μαθητές/τριες και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, καθώς ήταν εξαιρετικά πιθανό να στερούνταν φοιτητές/τριες με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι δεν θα κατάφερναν να εισαχθούν στο ένα και μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. 2) Υπήρχαν όμως και σοβαροί τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις. Λόγω καθυστέρησης του έργου των επιστημονικών επιτροπών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είχε σημειωθεί ήδη πριν από την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Νέου Λυκείου και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής και κρίσης των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων. Συνεπώς, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της νομοθεσίας του Νέου Λυκείου για τη Γ΄ Λυκείου. Να σημειωθεί ότι σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα περισσότερο σε αυτήν την τάξη απαιτείται έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία νέων προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων. 3) Επίσης δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα εισαγωγής της φετινής Γ΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και Δ΄ Εσπερινού ΓΕΛ -για τις οποίες υπάρχουν βέβαια εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σχολικά εγχειρίδια- επειδή θα αιφνιδιάζονταν οι υποψήφιοι του σχ. έτους 2015-16 για τους εξής λόγους: ενώ γνώριζαν ότι θα έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα, θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έξι (6) ή επτά (7) και βέβαια οι υπάρχουσες Κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική) απαιτούσαν διαφορετικό συνδυασμό πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τα επιστημονικά πεδία από εκείνον που τους είχε ήδη ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι των Ιατρικών σχολών σύμφωνα με το σημερινό σύστημα θα έπρεπε να εξετασθούν υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ αυτό το μάθημα δεν περιλαμβανόταν στα τέσσερα μαθήματα που τους είχαν γίνει ήδη γνωστά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα για αυτές τις σχολές. Με τις νέες ρυθμίσεις είναι στη δική τους επιλογή αν θα εξετασθούν και στα Μαθηματικά, για να αυξήσουν τα επιστημονικά πεδία πρόσβασης. 4) Επιπλέον, στο ισχύον μέχρι φέτος σύστημα εισαγωγής έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις που θεωρήθηκε αναγκαίο να αντιμετωπισθούν, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα να εισαχθεί κάποιος σε Χημικό τμήμα, χωρίς να έχει διδαχθεί και εξετασθεί στο μάθημα της Χημείας Κατεύθυνσης. Ο στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να θεραπευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά και οι δυσλειτουργίες του πρόσφατα νομοθετημένου συστήματος εισαγωγής, καθώς και του ισχύοντος μέχρι σήμερα. Διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, επειδή αναμένεται η σχετική πρόταση του ΙΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος. Πιο συγκεκριμένα: Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου προγράμματος διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Συνολικά οι μαθητές/τριες θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη Γ τάξη του Ημερήσιου ΓΕΛ και 25 ώρες στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ. Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5) αλλά δεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Ανά ομάδα προσανατολισμού το πρόγραμμα είναι το εξής: Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) ΣΥΝΟΛΟ Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ Τα Επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής: 1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές) 2ο Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές) 3ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής) 4ο Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές) 5ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) Με υπουργική απόφαση θα καταταχθούν τα Τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα παραπάνω Επιστημονικά Πεδία. Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες: Α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013). Β) Αν οι υποψήφιοι/ες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού), όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες που ακολουθούν. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού. Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Με ένα διαφορετικό τέταρτο μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού παρέχει τρεις επιλογές από τις οποίες κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μία ή δύο. Τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού και ανά επιστημονικό πεδίο περιγράφονται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν: Σύμφωνα με το παραπάνω σχεδιάγραμμα: Α) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Β) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Γ) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Σύμφωνα με το παραπάνω σχεδιάγραμμα: Α) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Β) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Γ) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Σύμφωνα με το παραπάνω σχεδιάγραμμα: Α) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Γ) Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Το σύστημα Εξετάσεων Εισαγωγής που περιγράφηκε στις παραπάνω παραγράφους σχεδιάστηκε ως μεταβατικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει ελλείψεις, κενά και στρεβλώσεις τόσο του συστήματος του Νέου Λυκείου όσο και του ισχύοντος σήμερα εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρχαν πάρα πολλοί αντικειμενικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεπαν την επιδίωξη ενός σχεδιασμού εκ του μηδενός. Όμως δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου, χωρίς να αιφνιδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους.http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ομιλία σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ Λ. Κατσέλη: Έτοιμη να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα


Σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την παρουσίαση λευκώματος με θέμα τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ) μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.
ÐÅÉÑÁÉÁÓ- ÓõíÝíôåõîç ôýðïõ ç õðïõñãüò Ïéêïíïìßáò, Áíôáãùíéóôéêüôçôáò êáé Íáõôéëßáò, Ëïýêá ÊáôóÝëç(EUROKINISSI-ÂÁÉÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ)
«Η επίτευξη του εθνικού στόχου της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται κινητοποίηση όλων μας, αποφασιστικότητα και συνέργειες. Προϋποθέτει βεβαίως την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, να προωθηθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα και να αρθούν όλες οι πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας που προκαλούν επενδυτική στασιμότητα και ασφυξία στην αγορά», σημείωσε η κ. Κατσέλη.
«Προϋποθέτει όμως και τη σύμπραξη όλων: του κράτους, της επιχειρηματικής κοινότητας, του τραπεζικού συστήματος. Ο σχεδιασμός ή η υλοποίηση, δημόσιων πολιτικών, ποτέ δεν είναι αποτελεσματική αν δεν εμπλουτίζεται από την αρχή με την άποψη και τις εμπειρίες αυτών που καλούνται να τις εφαρμόσουν ή να τις υποστούν. Η αγορά, από την άλλη μεριά, παράγει αστοχίες και αναποτελεσματικότητα, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός ενεργειών. Το πλοίο δεν θα βγει στην ανοικτή θάλασσα, αν ο καθένας από μας δεν δει τον εαυτό του ως μέρος του πληρώματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.
«Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει χρηματοδοτήσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και επενδυτικά έργα στη Βόρειο Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Κάτι που εσείς, οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, που αποτελείτε από τους πιο ισχυρούς εξαγωγικούς παίκτες με δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές, το γνωρίζετε πολύ καλά. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δυναμικές και βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε δυσκολία άντλησης κεφαλαίων, πρέπει και μπορούν να στηριχθούν με κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη.
Η πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες που θέτει η Τράπεζα:
Την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υποστήριξη την παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα, με σωστό σχεδιασμό να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποβιομηχάνιση, χρηματοδοτώντας και επενδύοντας πρωτοβουλίες με ισχυρά, πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Θέλουμε σε αυτή τη προσπάθεια και τη δική σας αρωγή.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε η κ. Κατσέλη, η Εθνική θα αναπτύξει νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη μορφή ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε τομείς, όπως η κοινωνική, νεανική και πολιτισμική επιχειρηματικότητα, ή έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες δημιουργικές ιδέες. Εργαλεία τα οποία αξιοποιούν δημιουργικές, επιχειρηματικές ιδέες και ανοίγουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
«Στόχο αποτελεί και η επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων Κεφαλαίων, που δεδομένης της στενότητας πόρων την παρούσα περίοδο, θα επιτρέψουν την αναζωογόνηση και ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συμπράξεων και συνεργασιών. Αυτό, όπως έχω πει, προϋποθέτει άρση όλων των μικρών και μεγάλων εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Επίσης θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βαραίνει το κλίμα για τον Πανούση λόγω… ΜΑΤ


Δεν έφτανε το άρθρο του Γιάννη Πανούση στην εφημερίδα «Τα Νέα», που έστρεψε την μισή κυβέρνηση –και το Μέγαρο Μαξίμου- εναντίον του, προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχθηκε και… δεύτερο πλήγμα.
mat
O λόγος για την στάση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συνεπικουρούμενες από… μεταλλωρύχους, προσέγγισαν το σημείο της συγκέντρωσης των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, έριξαν χημικά, ενώ έπεσαν και μερικές «ψιλές». Βεβαίως, ο Πανούσης δεν ήταν εκεί, ούτε έδωσε σχετική εντολή, ωστόσο ως πολιτικά προϊστάμενος δέχθηκε πολλές παρασκηνιακές βολές και από μέλη της κυβέρνησης, αλλά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική, Κατερίνα Ιγγλέζη, δεν έκρυψε την οργή της για όσα έγιναν στις Σκουριές. «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, γι' αυτό...», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Ξεφουσκώνει» το κίνημα των Podemos στην Ισπανία


raxoi
«Ξεφουσκώνει» το κίνημα των Podemos στην Ισπανία, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση, για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που αναμένονται στην χώρα τον ερχόμενο Μάιο.
Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την ισπανική εφημερίδα «El Mundo» δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 32,8% σημειώνοντας, ωστόσο, σημαντική πτώση συγκριτικά με το 44,6% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2011.
Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές (PSOE) με επικεφαλής την Σουζάνα Ντίαζ συγκεντρώνοντας 20,7%, τρίτο το καινούριο κόμμα της Αριστεράς, Podemos, του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που συγκεντρώνει τώρα ποσοστό 19,2% και τέταρτος ο κεντροδεξιός σχηματισμός Ciudadanos με 16,6%.
Σημειώνεται ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα, παρά τις επικρίσεις που δέχεται μέσα από το κόμμα του.
«Θέλω να ξαναπροσπαθήσω να είμαι υποψήφιος και να ξαναπροσπαθήσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό RNE ο Ραχόι.

Read more...

«Βόμβα» Spiegel: Να προετοιμαστούμε για ένα Grexit


grexit
Με ένα άρθρο «βόμβα» το Spiegel καλεί τους Ευρωπαίους να είναι προετοιμασμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος «κανείς δεν ξέρει αν μετά από τα 460 εκ. ευρώ που θα πληρώσει στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»
Το αρθρο που υπογράφει ο Wolfgang Münchau φέρει τον τίτλο «Να προετοιμαστούμε για Grexit. Μάλιστα επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και θα χρειαστεί σύντομα ένα νέο νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Münchau μετά από από δυο με τρεις μήνες ένα είναι το σίγουρο: Δε θα είναι δυνατόν να βρεθούν περαιτέρω χρήματα – ακόμα κι αν βάλει κανείς χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθέματα των τραπεζών. Η κρίσιμη αυτή στιγμή δε θα έρθει τον Απρίλη, αλλά κάποια στιγμή στο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Και τότε κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει: Οι Έλληνες ή οι δανειστές. Ή και οι δύο μαζί. Εάν αυτό δε συμβεί τότε θα είμαστε αναπόφευκτα κοντά σε ένα Grexit, στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Θα ήταν λοιπόν καλό να προετοιμαστούμε όλοι πολιτικά και οικονομικά για αυτό το σενάριο, γράφει ο Münchau. «Και δεν εννοώ τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες», συμπληρώνει, «αλλά πρωτίστως τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς και την ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπορεί να οξυνθεί από μια τέτοια έξοδο».
«Πάντα συμβούλευα να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό, ότι οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους», συνεχίζει το άρθρο. Κι αυτήν την αλήθεια, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να την δούμε ήδη από το 2010, το αργότερο όμως το 2012. Πριν από πέντε χρόνια η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν απλή υπόθεση, όχι τώρα πια.
Μόνο ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους θα μπορούσε να περιγραφεί ως σωστή αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, τότε όπως και τώρα, σύμφωνα με τον Münchau. Θα κοστίσει βέβαια μερικές εκατοντάδες δισ. παραπάνω – τόσο θα μας κοστίσει η πολιτική της αναβλητικότητας που υιοθέτησε η κ. Μέρκελ. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτή εξακολουθεί να είναι η καλύτερη στρατηγική.
Παράλληλα, το καλύτερο θα ήταν να εγκαθιδρυθεί ένα «ερμαφρόδιτο» στάτους στην Ελλάδα, ένα είδος «καθαρτηρίου» μεταξύ του «έξω» και του «μέσα» στο κοινό νόμισμα. Επισήμως η Ελλάδα θα ήταν ακόμα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά η χώρα θα εξέδιδε ταυτόχρονα ένα παράλληλο νόμισμα. Όχι νέες δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ελλάδα.
Η χώρα θα περικυκλωνόταν από ελέγχους κίνησης κεφαλαίων αλλά θα απελευθερωνόταν από το βάρος των χρεών και των τόκων των πιστωτών της. Θα αποφάσιζε ελεύθερα για την οικονομική της πολιτική και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα την βοηθούσαν σε αυτή τη μεταβατική φάση.
Με άλλα λόγια: Θα αποδεχτούμε ένα μονομερές κούρεμα του χρέους. Διότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ΕΚΤ ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, δεν μπορεί νομικά να άρει εθελουσίως τις αξιώσεις της. Και η Γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει πολιτικά. Ωστόσο, αν η Ελλάδα κάνει κηρύξει μόνη της μια απομείωση του χρέους της, τότε δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Όσο λοιπόν για το μέλλον της Ελλάδας, θα πρέπει η χώρα μόνη της να αποφασίσει τι θα κάνει από εκεί και πέρα. Αν δηλαδή από αυτήν την ερμαφρόδιτη κατάσταση θα επιστρέψει στο Ευρώ, αφήνοντας και πάλι κεφάλαια να κινούνται εντός και εκτός των συνόρων, ή αν θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα, με το να μετατρέψει το ελληνικό Ευρώ σε δραχμές, εντάσσοντάς πλέον το νέο αυτό νόμισμα κανονικά στις συναλλαγματικές αγορές. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα γινόταν έτσι και πάλι μια αληθινή κεντρική τράπεζα και ότι το ελληνικό παράρτημα της ΕΚΤ.
Οι πολιτικοί στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και το Παρίσι θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να σκέφτονται αυτό το ενδιάμεσο βήμα, αλλιώς θα το κάνουν και πάλι βιαστικά, μέσα στην πίεση ενός Σαββατοκύριακου το Μάιο ή τον Ιούνιο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αποκάλυψη: Εντοπίστηκε λογαριασμός Τραπεζίτη, με 8 εκατ. ευρώ “μαύρου” χρήματος


xrima
Ισχυρές σεισμικές δομήσεις στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει μια αποκάλυψη που αφορά επικεφαλή μεγάλης Τράπεζας.
Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή εντοπίστηκε σε ξένη τράπεζα ένας λογαριασμός των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ!
Πρόκειται για μαύρο κατάμαυρο λογαριασμό που δεν δικαιολογείται απ’ τις αποδοχές του παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος έχει μεγάλη διαδρομή σε κορυφαίες θέσεις της διοικητικής πυραμίδας.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο τραπεζίτης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον επίμαχο λογαριασμό τότε θα διωχθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή. Αλλά και στην περίπτωση που καταφέρει να τα δικαιολογήσει η παραίτησή του θεωρείται μονόδρομος αφού προκύπτει ηθικό ζήτημα.
Γιατί όταν ένας διοικητής τραπέζης έχει οκτώ εκατομμύρια στο εξωτερικό τότε θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την τράπεζα την οποία διοικεί. Η εμπιστοσύνη των καταθετών χάνεται αυτομάτως και μαζί αυτό που λέγεται τραπεζική πίστη στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Βέβαια καλά πληροφορημένη πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για τον επίμαχο λογαριασμό με διαβεβαιώνει ότι τα οκτώ εκατομμύρια δεν δικαιολογούνται με τίποτα και σύντομα ο συγκεκριμένο τραπεζίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες.
Το ζήτημα αναμένεται να αποκτήσει και πολιτική διάσταση και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον μαύρο λογαριασμό του τραπεζίτη για να προχωρήσει σε γενικό ξεκαθάρισμα στις τράπεζες.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Προθεσμία πήρε ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ...


Έλαβε προθεσμία ο τραπεζίτης για την υπόθεση των εξοπλιστικών
Την υπερασπιστική του γραμμή χαράσσει ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ μετά  την προθεσμία που έλαβε από τους αρμόδιους ανακριτές, προκειμένου να... 
δώσει εξηγήσεις για υποθέσεις με «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το τραπεζικό στέλεχος θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση της Siemens και των υποβρυχίων.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARIBAS φέρεται να εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού. 

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ήταν καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης οι ελβετικές αρχές είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα αλλά τελικά συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι.

Πάντως, μετά την απολογία του κατηγορούμενου τραπεζίτη δεν αναμένονται εκπλήξεις αφού νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα παραμείνει κρατούμενος καθώς θα καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.
newsbeast.gr


Read more...

Γεννηματά: Αδιανόητο να εξαιρείται η περίοδος 2004-09...

«Αυτή την ευκαιρία, δεν θα την χάσουμε!». Με αυτή την πρόταση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την τοποθέτησή της με αφορμή τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. «Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε... μια μοναδική ευκαιρία ως παράταξη να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή για τη σωτηρία της χώρας, την αποφυγή της χρεοκοπίας και την παραμονή στην ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά. Αναλυτικά η τοποθέτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Η πρόταση της κυβέρνησης ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχθούν πέραν των άλλων, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα που εκείνοι επέδειξαν κερδοσκοπώντας πολιτικά σε βάρος της ίδιας μας της χώρας. Με αυτή τη έννοια δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Η όποια αντίρρηση συνίσταται σε δυο σημεία: Πρώτον αν θέλουμε πράγματι να υπηρετήσουμε την αλήθεια και να δούμε την ουσία των πραγμάτων, αυτή θα έπρεπε να είναι μια εξεταστική των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την κρίση και τα μνημόνια. Των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών , δηλαδή, παθογενειών που μας οδήγησαν έως εδώ. Δεύτερον, είναι αδιανόητο να εξαιρείται η περίοδος 2004-2009 της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, που ευθύνονται για την εκτίναξη του χρέους και του ελλείμματος. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να εξετάσουμε, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και όχι την σκανδαλοθηρία ως μέσον μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση νοθεύει τη συζήτηση, στήνει μια ιδιότυπη συμμαχία με λαϊκιστές αντιευρωπαϊστές και ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας και χάνει μια μεγάλη ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενιαίου εθνικού μετώπου. Μόνο θυμηδία προκαλούν οι εμπνευστές υστερόβουλων και πολιτικά ετερόκλητων συναλλαγών που για μια ακόμα φορά θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία να χτυπήσουν την παράταξη μας. Επαναλαμβάνοντας την ιστορία όχι ως φάρσα, αλλά ως κακόγουστη και φαιδρή καρικατούρα ενός παρελθόντος που τους "κυνηγάει" εδώ και 26 χρόνια! Αν δεν ήταν ακόμα υπό την επήρεια των φαντασιώσεών τους και σκέφτονταν καθαρότερα, ίσως δεν θα ήταν ανάγκη να τους επαναφέρουμε στην πραγματικότητα. Θα καταλάβαιναν ότι παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ψυχή της παράταξης μας είναι ακόμα ζωντανή και δεν προσφέρεται για τελειωτική εκκαθάριση μέσω αμφίπλευρης εφόδου. Θέλω να είμαι σαφής και να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε, μια μοναδική ευκαιρία ως παράταξη να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή για τη σωτηρία της χώρας, την αποφυγή της χρεοκοπίας και την παραμονή στην ευρωζώνη. Η υπεράσπιση της βασικής στρατηγικής πολιτικής επιλογής για την αποφυγή της ολοσχερούς καταστροφής όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης – οι περισσότερες των οποίων έχουν την σφραγίδα ΠΑΣΟΚ – θα βρει την παράταξη μας συντεταγμένη. Όχι για άμυνα. Αλλά για αντεπίθεση, για να υπερασπιστούμε επιτέλους την ιστορία και την προσφορά μας αλλά και τα δίκαια μας της περιόδου 2009-2015, ως ενιαίας και αδιαίρετης. Αυτή την ευκαιρία, δεν θα την χάσουμε!». real.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Συνελήφθη ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ...


Συνελήφθη ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ


Πρόκειται για πρόσωπο - κλειδί, τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλισμών, όσο και στο σκάνδαλο της Siemens...
Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκδόσεων κ Γιάννη Αγγελή, ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, πρόσωπο - κλειδί τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλισμών όσο και στο σκάνδαλο της Siemens.

Κατηγορείται για...
ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ και εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι όπου συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Αγγελής.

Προηγουμένως είχαν ζητήσει την έκδοσή του ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Παρ ότι ο κ Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές ο εισαγγελέας εκδόσεων κ Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή Tράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Σήμερα Δευτέρα το πρωί με άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών για να εκτελεστεί το ένταλμα, κρατείται και στο επόμενο τριήμερο θα οδηγηθεί στον κ. Τσιρώνη για να απολογηθεί και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Οσβαλντ σε συνεργασία με τον άλλον εκζητούμενο Φάνη Λιγυνό - επίσης καταζητούμενο από τις ελληνικές αρχές «ξέπλενε» τις μίζες των εξοπλιστικών σε τράπεζες της Ελβετίας, αλλά και μέσω υπεράκτιων εταιρειών φορολογικών παραδείσων.

Οι ανακριτές προσδοκούν πολλά από την απολογία Οσβαλντ, αφού εκείνος φαίνεται να γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα, ακόμα και κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας που παραλάμβαναν τις μίζες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η κατάθεσή του για το σκάνδαλο της Siemens σύμφωνα με την οποία ερχόταν στη χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και παραλάμβανε βαλίτσες με χρήματα από τον επίσης κατηγορούμενο Πρόδρομο Μαυρίδη.

Μέσω του λογαριασμού Οσβλαντ - Μαυρίδη - Λιγυνού αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και συγκεκριμένα η μίζα των 500.000 ευρώ που σύμφωνα με τον Κάντα είχε εισπράξει από την προμήθεια των Κορνέτ και των επιχειρηματία Κ. Δαφέρμο.

Ο κ. Οσβαλντ κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.    

BHMA

Read more...

Τι ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Βαρουφάκη...

Η Λαγκάρντ ζήτησε από τον Βαρουφάκη περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι... η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ ζήτησε στην Αθήνα να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence), όπως αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το DPA το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής και αποκαλύπτει, επικαλούμενο πηγές, ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. «Οι άλλοι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι από το ΔΝΤ», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο και αναφέρει πως «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα». Επιπλέον, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου και άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Δήλωσε ότι με τον Ελληνα υπουργό «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών». «Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου». Η γενική διευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα». Τέλος η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης». Στη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν, ενώ παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για ολες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτου προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρα πολύ ενδιαφέρον, για την διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group, στα τεχνικά κλιμάκια της Aθηνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών ετσι ώστε η Eλλαδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στην φάση της δημιουργίας». “Eίμαστε», είπε, «μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods η Ελλαδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά ιδιως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε, τοσο στο Eurogroup, οσο και στην Eυρωπαικη Eνωση γενικοτερα, ώστε να ξεπεράσει η Eλλαδα την κρίση και ο λαος μας να βρει την θεση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρωπης». Θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και απάντησε: «Νομίζω η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Brussels Group στις Βρυξέλλες και τα τεχνικα κλιμάκια στην Αθηνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιοτητα». – Θέσατε ζήτημα μη αποπληρωμης της δόσης; «Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, «πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απεναντι σε ολους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκες. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Κοιταξτε», απάντησε, «εδώ πρόκειται για μια παρανόηση, τα κλιμάκια απλα αποχώρησαν από την Αθηνα, γιατι πήγαν διακοπές του Πασχα. Από την Δευτερα επιστρέφουν κανονικά για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση για διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που έγραψε το περιοδικό Σπίγκελ, και διορθώθηκε από το Ταμείο μετά από επίμονες ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας στα αγγλικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση μας είναι μεταρρυθμιστική, είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων, αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό. Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. ΄Συζητήσαμε επίσης τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στο Brussels Group και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ, και το να διατηρούμε κα να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας όπως κάνουμε είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές». Η διαδικασία πρόσθεσε θα γίνει πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε: «Θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πιο γρήγορα, με καλύτερη ποιότητα». Σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson. protothema.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Πολιτική σκοπιμότητα απόκρυψης της αλήθειας...


Μπεγλίτης για εξεταστική: Πολιτική σκοπιμότητα απόκρυψης της αλήθειας
Μπεγλίτης για εξεταστική...
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, με αφορμή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα.

Παράλληλα, επισημαίνει την...
ανάγκη έναρξης διαλόγου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, με σκοπό την ενότητα του κινήματος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπεγλίτη:

«Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που η χώρα βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να επισπεύσει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο φοβάμαι ότι δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική σκοπιμότητα απόκρυψης της αλήθειας και των πραγματικών αιτίων που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Είναι προφανείς η επιδιώξεις αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Η κυβέρνηση από την μια προσπαθεί να εξευμενίσει το συνεργαζόμενο κόμμα των ΑΝΕΛ και από την άλλη, να λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία ως αντιπερισπασμός απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης σχεδίου. Στο μνημόνιο οδηγηθήκαμε λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της δημοσιονομικής κραιπάλης που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την 5ετία διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή.

Εκεί βρίσκονται τα αίτια που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Οδηγηθήκαμε στην μόνη αναγκαστική επιλογή που είχαμε προκειμένου να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην καταστροφή και στις επώδυνες λύσεις που ήμασταν αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε. Όλα πρέπει να έλθουν στο φως .Να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τα αίτια που μας οδήγησαν στην 5ετη κρίση. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Φοβόμαστε την μικροπολιτική διαχείριση της εξέτασης των αιτίων από την πλευρά της κυβέρνησης.»

Θεωρώ ότι τόσο οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΚΙΔΗΣΟ κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και θέλω να σας πω ότι πολιτικά, ως στέλεχος και μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ,αυτός ο αναγκαίος συντονισμός εν όψει της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς όρους μεταξύ των δυο κινημάτων, με στόχο την ενότητα του κινήματός μας.

Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, αφήνοντας κατά μέρος τις πικρίες και τα όποια προβλήματα. Εγώ θα συνδράμω ώστε να προχωρήσουν οι δυο ηγεσίες άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να αναδείξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά, ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος προκειμένου να σώσει την χώρα από την φτώχεια και τον εκτροχιασμό».

Read more...

Οκτώ αλλαγές στη φορολογία το 2015...


Οκτώ αλλαγές στη φορολογία το 2015 για μισθωτούς, συνταξιούχους κι ελεύθερους επαγγελματίες ...για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες...


Οκτώ βασικές αλλαγές θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι το 2015, από μισθωτούς και συνταξιούχους έως και...
αγρότες κι ελεύθερους επαγγελματίες, σχετικά με τον τρόπο που θα φορολογηθεί το εισόδημά τους.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου: Θα ισχύσει αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους, το οποίο θα περιλαμβάνει ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, αγορά ή μίσθωση ΙΧ, αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, δωρεές και χορηγίες.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος λιγότερες αποδείξεις, καθώς το ποσοστό μειώνεται από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος. Εάν δεν καλυφθεί το ποσό αυτό, τότε θα φορολογηθεί με 22%.

Όσον αφορά τα εισοδήματα από τα ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με 3% στα μεγαλύτερα ή από επαγγελματική στέγη.

Αυξάνεται από 10 σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.

Αν το εισόδημα είναι στο σύνολο ή άνω του 50% από αυτή την πηγή, τότε αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, αυτό φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Για αγρότες και κτηνοτρόφους, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκια, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.

Για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newmoney.gr


Read more...

Περίανδρος: «Αν ανοίξω το στόμα μου, τους στέλνω όλους φυλακή» ...



BINTEO...
Αποκαλυπτικά για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι τα όσα διατύπωσε σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Λάρισας ο «Περίανδρος», κατά κόσμον Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος.

Ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε εκδήλωση του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, μιλά για τον...
παντοδύναμο αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος δίνει την εντολή των εγκληματικών ενεργειών. Η εκδήλωση αυτή του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου άργησε δύο χρόνια να γίνει, καθώς η πρώτη απόπειρα πραγματοποίησής της εμποδίστηκε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αστέριος Χάμος, υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. το 2009, είχε παλιότερα ξαναπροσπαθήσει να καλέσει σε εκδήλωση στη Λάρισα τον Περίανδρο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει... εμφύλιο με τον Γερμενή και τον Λαγό, οι οποίοι -παρόντος του Κασιδιάρη- τον γρονθοκόπησαν κατά τη διάρκεια των περίφημων επεισοδίων στον Μελιγαλά στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των χρυσαυγιτών Γιώργου Τσακανίκα και Σωτήρη Δεβελέκου (όπως αποκάλυψε προ μηνών η «Καθημερινή»).


Κατ’ εντολήν
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 22 Μαρτίου 2015 στη Λάρισα, εν μέσω αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, με την τοπική Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι «ο φασισμός και οι εκπρόσωποί του δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Ο Αστέριος Χάμος κάλεσε με επευφημίες στο βήμα τον Περίανδρο, οι βολές του οποίου κατά του Μιχαλολιάκου ήταν ευθείες: «Είδαμε ξαφνικά τον Μιχαλολιάκο άμα τη αφίξει του στον Δήμο Αθηναίων να χαιρετά με δέος τον εκπρόσωπο της σφοδρής πολιτικής αρρενωπότητας εν Ελλάδι Ηλία Ψινάκη. Εναν άνθρωπο, όμως, που για μας τους παλαιότερους σήμαινε το σημείο προκλήσεως σοβαρών πλημμελημάτων και κακουργηματικών πράξεων όταν το 1997, όσοι θυμούνται, οι παλαιότεροι, μάς έστελνε ο Μιχαλολιάκος να τον ξυλοκοπήσουμε βαρέως μόνο και μόνο, διότι μας εδίδασκε ότι ήτο μέρος της εχθρότητος».


Στη συνέχεια ο Ανδρουτσόπουλος εστιάζει και πάλι στις εντολές του Μιχαλολιάκου για την τέλεση εγκληματικών ενεργειών, κατηγορώντας τον αρχηγό ότι σήμερα «χαιρετά με δέος και δουλικότητα» την Ντόρα Μπακογιάννη, «κι όμως, η Μπακογιάννη ήτο, αγαπητοί, πάλι με συμβουλές και με καθοδήγηση του ιδίου [του Μιχαλολιάκου] τότε σε μας τους νεότερους, στη Χρυσή Αυγή, ο απόλυτος εχθρός στο κέντρο των Αθηνών, διότι ως δήμαρχος Αθηναίων ήτο εκείνη που έκανε τα πάντα για να παρακωλύει τις πολιτικές μας ενέργειες, όχι μόνο στέλνοντας τον δήμο για να μαζέψει τα φέιγ βολάν, τις προκηρύξεις, τις αφίσες κ.λπ., αλλά να στέλνει την ιδία την αστυνομία για να μας συλλαμβάνει».





Γιάννης Μπασκάκης

♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που κυκλοφορεί σήμερα, Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου.

Read more...