Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο Τσούρας για νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ...


Η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον Γιάννη Ραγκούση αφήνει κενή τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Επικρατέστερος γι' αυτήν φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Τσούρας.


press-gr

Read more...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας εμπιστεύτηκαν, σε όλους τους φίλους, σε όλους τους συνεργάτες που πάλεψαν




Read more...

Πρώτα ο πολίτης με εγγύηση του δημόσιου συμφέροντος




Ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου  by ΠΑΣΟΚ


Πρώτα ο πολίτης με εγγύηση του δημόσιου συμφέροντος


Εντολή να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, να ξαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην σχέση πολίτη και κράτους


Read more...

Ομόφωνα επικεφαλης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας

Ομόφωνα δεκτές έκαναν το βράδυ της Τετάρτης, τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγοντας τον Αλέξη Τσίπρα, ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

"Οι εκλογές την 4η Οκτωβρίου έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Η νέα μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανανεωμένη σε πρόσωπα αλλά και με την εμπειρία των παλαιών κοινοβουλευτικών, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να δώσει έναν σκληρό και δύσκολο, αλλά αποτελεσματικό, αγώνα, να αποτελέσει για άλλη μια φορά στο κοινοβούλιο τη βασική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κοινωνία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο από τη Σύνοδο του ΔΝΤ, λέγοντας ότι τον ακούσαμε "να απαιτεί, ουσιαστικά, συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, να ζητά ουσιαστικά από την κυβέρνηση να βουλιάξει στην εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους".

"Σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός και το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε, χωρίς, όμως, να ακούσουμε λέξη για όλα αυτά. Ακούσαμε ευχάριστα πράγματα για τη διαφάνεια, για τη λειτουργία του κράτους, για την κοινωνική λογοδοσία, ζητήματα στα οποία, βεβαίως, κανείς δεν θα είναι απέναντι" πρόσθεσε.

"Δεν ακούσαμε, όμως, λέξη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το αν θα καταφέρει να αποκρούσει την λαίλαπα που έρχεται, την κοινωνική και οικονομική κρίση, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την κρίση" συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

"Ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας και μη, θα αναγκαστεί να πάρει θέση σε αυτά τα ζητήματα. Και όχι γιατί το ζητάμε εμείς αλλά γιατί θα το ζητήσουν, θα το διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, η γενιά των 700 ευρώ. Υπ’ αυτήν την έννοια, από αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση".

Αποτίμηση των εκλογών από τη Γραμματεία

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι αυτό κρίνεται ιδιαίτερα θετικό για το σχηματισμό και την ενωτική προοπτική του, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών, η συντριβή της ΝΔ, η οποία δεν αποτελεί ήττα προσώπων, αλλά συντριβή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, κυρίως, όχι από την πειστικότητα του πολιτικού του σχεδίου, αλλά από τη συντριβή της πολιτικής της ΝΔ, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από το περιεχόμενό της, χωρίς αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε έντονα προβλήματα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αντι-ενωτική πολιτική του Περισσού, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, φθάνει στα όριά της, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του, σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Για τον ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της ΝΔ, ωστόσο φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, ως μια δύναμη της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ενώ για τους Οικολόγους Πράσινους αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι έμειναν εκτός Βουλής είχαν μια αξιοσημείωτη εκλογική απήχηση.

Τέλος η Γραμματεία αποφάσισε την σύγκληση της Οργανωτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στο τέλος του Νοέμβρη 2009,με θέμα την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

nooz.gr

Read more...

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις Παπανδρέου

Σαφέστατο μήνυμα προς τους υπουργούς έστειλε κατά την πρώτη -ανοιχτή- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αποτυπωθούν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες. Υπογράμμισε ότι "οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές", ωστόσο επεσήμανε ότι σε "100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει".

Καταθέτοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μίλησε για "μαχαίρι" στις σπατάλες, νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, στήριξη των ασθενέστερων και αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με νέο εκλογικό νόμο και πόθεν έσχες.

Μίλησε για αναβάθμιση των Επιτροπών της Βουλής και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες Αρχές. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τα κυβερνητικά στελέχη πλήρη ενημέρωση της Βουλής, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών στα υπουργεία "οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές", αφού πρώτα παραδώσουν τον απολογισμό του έργου τους. Σημείωσε ότι εάν ορισμένες επιτροπές κριθούν απαραίτητες, μπορούν να ανασυσταθούν με απόφαση των υπουργών.

Προανήγγειλε, επίσης, την κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων του κράτους, αναφέροντας ότι ο Χάρης Παμπούκης είναι σε επαφή με υπουργούς για το λόγο αυτό, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα διαφάνειας που θα αφορούν στις υπογραφές υπουργών.

Ομιλία Πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο



"Αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης"


"Όσο μεγάλη είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόσο βαριά και η ευθύνη. Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει όλους τους Έλληνες" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο. "Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε", υπογράμμισε και σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσουν για τις βασικές προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, σημειώνοντας ότι το σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" το εννοεί, όπως και τη λογική της "διαφάνεια παντού".

"Πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές" είπε και ζήτησε "σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού", ο οποίος όπως τόνισε, "θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση".

"Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του. Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι" επεσήμανε με έμφαση.

"Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί. Πρώτα ο πολίτης". Ανέφερε ότι "η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας" και τόνισε ότι "η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη".

"Η νέα κυβέρνηση εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία".

Στη λειτουργία της κυβέρνησης -όπως είπε- δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας: "Θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης".

"Συνήγορος του Πολίτη"


Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον "Συνήγορο του Πολίτη" Γιώργο Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο κ. Καμίνης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
.nooz.gr

Read more...

7 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδιο της ΝΔ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού.

Με απόφαση του απερχόμενου προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή, ορίστηκαν και τα μέλη της Επιτροπής Συνεδρίου.

Πρόεδρος θα είναι ο Δ. Σιούφας και μέλη της Επιτροπής ο Λ. Ζαγορίτης, η Μ. Γιαννάκου, ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ντ. Μπακογιάννη, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Β. Πολύδωρας, ο Ι. Τραγάκης, ο Δ. Κοντός, ο Κ. Κωστούλας, ο Χ. Μανιάτης, ο Δ. Πανοζάχος, η Φ. Πατριανάκου, ο Σ. Τσίφτης, ο Γ. Παπανικολάου και ο Μ. Δασκαλάκης

Στο μεταξύ, τον Κώστα Καραμανλή επισκέφθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην υπουργός πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ.

Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο,η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Η πρόταση για εκλογή αρχηγού από τη βάση, φέρεται να είναι εμπνεύσεως Αβραμόπουλου, εν τούτοις βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές ιδίως στο στρατόπεδο των λεγόμενων "καραμανλικών".

Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την παράδοση του Υπουργείου στη νέα Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής στη ΝΔ.

Η ερώτηση αφορούσε για το αν πρέπει η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ να γίνει από τη βάση και απάντησε ότι η ερώτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς, όπως είπε, είναι ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή: "Πρέπει να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος". Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απάντησε ότι "αυτά στην ώρα τους".

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι θα προτείνει εκλογή προέδρου με ανοιχτές διαδικασίες και χαρακτήρισε υποβολιμαία τα σενάρια που τον φέρουν να θέτει υποψηφιότητα και στη συνέχεια να την αποσύρει. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την ήττα της ΝΔ δυνατό σοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών από μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος για να μπει στην κούρσα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ανοιχτό φαίνεται να μένει και το ενδεχόμενο να μπει στη κούρσα διαδοχής και ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αρκετοί εκτιμούν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα του 40άρη βουλευτή, μπορεί να παίξει και "ηλικιακά".

Αίσθηση προκάλεσε η πρόθεση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη να μπει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από τηλεοράσεως, στην κούρσα της διαδοχής.

Τον κ. Καραμανλή επισκέφτηκε και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης είχε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, για τον οποίο υπήρξαν εισηγήσεις για να αναλάβει - όπως και τελικά αποφασίστηκε - την προεδρία του Συνεδρίου.

Δήλωση για το θέμα έκανε νωρίτερα έξω από την Ρηγίλλης και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος πρότεινε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι το δικαιούται, με βάση την ιστορία του αλλά και την ουδέτερη στάση του.
nooz.g


Read more...

"Ο πατέρας σας έθεσε τις βάσεις του ΕΣΥ σ' αυτό το υπουργείο"...


Με θερμά λόγια υποδέχτηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την Φώφη Γενημματά στο υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα για την Φώφη ο...

..απερχομένος υπουργός είπε πως πρέπει για την ιστορία να επισημάνει ότι "ο αείμνηστος πατέρας σας, Γιώργος Γεννηματάς, σ' αυτό το υπουργείο έθεσε τις βάσεις του ΕΣΥ".

Φυσικά τον χειροκρότησαν όλοι...

nonews-news


Read more...

Ναι, αρνήθηκα...



Η Μαρία Δαμανάκη επιβεβαίωσε απόψε στο MEGA, τα όσα γράφονται από χθες σχετικά με την άρνησή της να αναλάβει υφυπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μάλλον καλό θα της κάνει η άρνηση αυτή. Θα της ανεβάσει την δημοτικότητα, που τελευταία δεν ήταν και στα πολύ πάνω της. "Ναι αρνήθηκα για ...

λόγους προσωπικούς", είπε (η φωνή του Πολυτεχνείου στο υπουργείο μπάτσων?).
Πάντως, όπως είπε, στηρίζει την κυβέρνηση Παπανδρέου (αυτό της έλειπε), και σ΄οτιδήποτε της ζητηθεί στο μέλλον θα είναι παρούσα.
Μπράβο της όμως. Κατάφερε να αλλάξει και το διαφημιστικό σλόγκαν "Ανοίξαμε και σας περιμένουμε", βάζοντας στη θέση του πρώτου ρήματος το "Κλείσαμε"...

nonews-news


Read more...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ...


Σοβαρή, αυστηρή και στο σύγχρονο πνεύμα της εποχής. Δεν την είχαμε παρακολουθήσει άλλη φορά στην τηλεόραση. Με νέες αντιλήψεις ξεκαθάρισε στους υπαλλήλους του υπουργείου ότι δεν υπάρχουν πράσινοι και γαλάζιοι εργαζόμενοι. Πήρε γραμμή από τον Γιώργο Παπανδρέου. Στιβαρός πολιτικός λόγος. Κοφτές προτάσεις και συνομιλία για την ουσία. Καταπληκτική η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μας κέρδισε με την πρώτη...

/fimotro

Read more...

ΑΜΑ ΣΕ ΘΕΛΕΙ...


Πολλές φορές η τύχη στην πολιτική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Άλλο που δεν ήθελε η Ντόρα Μπακογιάννη, τώρα που έχει αρχίσει ο αγώνας διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας. Τυχερή. Κράτησε ο Παπανδρέου το ΥΠΕΞ και η "Ψηλή" παρέδωσε στο νέο πρωθυπουργό της χώρας. Άμα σε θέλει...



Read more...

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις Παπανδρέου

Σαφέστατο μήνυμα προς τους υπουργούς έστειλε κατά την πρώτη -ανοιχτή- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αποτυπωθούν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες.

Υπογράμμισε ότι οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές, ωστόσο επεσήμανε ότι σε "100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει".

Καταθέτοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μίλησε για "μαχαίρι" στις σπατάλες, νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, στήριξη των ασθενέστερων και αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με νέο εκλογικό νόμο και πόθεν έσχες.

Προανήγγειλε, επίσης, την κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων του κράτους, αναφέροντας ότι ο Χάρης Παμπούκης είναι σε επαφή με υπουργούς για το λόγο αυτό, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα διαφάνειας που θα αφορούν στις υπογραφές υπουργών.

Τόνισε ότι "όσο μεγάλη είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόσο βαριά και η ευθύνη". "Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει όλους τους Έλληνες" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

"Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε", υπογράμμισε και σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσουν για τις βασικές προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, σημειώνοντας ότι το σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" το εννοεί, όπως και τη λογική της "διαφάνεια παντού".

"Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του. Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι" επεσήμανε με έμφαση.

"Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί. Πρώτα ο πολίτης".

Μίλησε για αναβάθμιση των Επιτροπών της Βουλής και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες Αρχές. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τα κυβερνητικά στελέχη πλήρη ενημέρωση της Βουλής, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών στα υπουργεία, αφού πρώτα παραδώσουν τον απολογισμό του έργου τους. Σημείωσε ότι εάν ορισμένες επιτροπές κριθούν απαραίτητες, μπορούν να ανασυσταθούν με απόφαση των υπουργών.

"Συνήγορος του Πολίτη"


Μετά την ομιλία Παπανδρέου, κλήθηκε να μιλήσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο "Συνήγορος του Πολίτη", Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ενημέρωσε τη νέα κυβέρνηση για τα φλέγοντα προβλήματα του τομέα του. Έκανε λόγο για "ευνουχισμό της δημόσιας διοίκησης", ενώ πρότεινε μεθόδους που θα βοηθήσουν να πάψει η κάθε αλλαγή της κυβέρνησης να θυμίζει μία "μίνι-μεταπολίτευση".

Η ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου


Προηγήθηκε η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ορκίστηκε με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών.

Μετά την ορκωμοσία, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έφθασε πεζή στη Βουλή για την πρώτη του συνεδρίαση, ενώ μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των νέων υπουργείων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκροτείται από 14 υπουργεία, στα οποία μετέχουν 36 υπουργοί και υφυπουργοί, μεταξύ των οποία 9 γυναίκες, από τις οποίες οι 5 είναι υπουργοί και οι 4 υφυπουργοί. Επίσης, υπάρχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
nooz.g

Read more...

Μαραθώνιος...


Με τα πόδια από την Βουλή, πήγαν στο προεδρικό Μέγαρο οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης.
Και με τα πόδια θα επιστρέψουν . Ο μαραθώνιος μόλις άρχισε.

Οι περισσότεροι ήταν κουμπωμένοι (οι νέοι και φοβισμένοι) μπροστά στα...

...μικρόφωνα των δημοσιογράφων.

Πάντως η εικόνα αυτή ήταν μάλλον ασυνήθιστη σε σύγκριση με το μέχρι τώρα πηγαινέλα με τις λιμουζίνες...




Read more...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...


Νέο ύφος και νέο ήθος στην εξουσία. Ορκίστηκε πριν από λίγο η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (ορκίστηκε ξανά ο ίδιος και ως υπουργός Εξωτερικών). Νέα πρόσωπα, πολλές γυναίκες, νέοι άνθρωποι, οι ελπίδες πέφτουν πάνω στο νέο πρωθυπουργό ο οποίος με νωπή λαϊκή εντολή θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που ουδέποτε έκανε ο Κώστας Καραμανλής. Σε λίγη ώρα η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Λίγο αργότερα, η παράδοση - παραλαβή των υπουργείων. Και μετά ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου και οι υπουργοί στα υπουργεία τους. Αρχίζει η δουλειά...





Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ...


Εντονα στοιχεία των προσωπικών επιλογών, καθώς και του στοιχήματος της ανανέωσης, εμπεριέχει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, που αιφνιδίασε ακόμη και στενούς του συνεργάτες με την τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου σε θέση αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τον συντονισμό του ΚΥΣΕΑ και της Επιτροπής Οικονομικής και... Κοινωνικής Πολιτικής, ανέθεσε θέσεις - κλειδιά σε νέα πρόσωπα, όπως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης στο Εσωτερικών και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ισχυροποιημένο υπουργείο Οικονομικών, με την κ. Λούκα Κατσέλη να αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, το Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης, επένδυσε πολύ σε στενούς του συνεργάτες: πέραν του κ. Χάρη Παμπούκη που τοποθετήθηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, χαρτοφυλάκια ανέλαβαν ο κ. Παύλος Γερουλάνος και η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ορκίζεται ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, με τον κ. Παπανδρέου να τίθεται ο ίδιος επικεφαλής του υπουργείου.
Πάντως, ο πρωθυπουργός τήρησε και τις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς στην κυβέρνηση, πέραν του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Αμυνας, μετέχει και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επένδυσε στην εμπειρία των κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Αννας Διαμαντοπούλου και Δημήτρη Ρέππα, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υφυπουργοί είναι νέοι στην ηλικία ενώ ισχυρή είναι η γυναικεία παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο.



Read more...

ΕΚΡΥΒΑΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 10% ΤΟΥ ΑΕΠ!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας αποκάλυψε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, αναφέροντας στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι «το έλλειμμα του... προϋπολογισμού οδεύει προς το 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας». Η εκτίναξη του ελλείμματος στο 10% του ΑΕΠ καθιστά δυσκολότερη την επικείμενη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα χρονικά περιθώρια μείωσής του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας τις σχετικές επαφές στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πρώτης συμμετοχής του στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Προβόπουλος χτύπησε ηχηρό καμπανάκι και για το επίπεδο του δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζοντας το «ανησυχητικό». Εξέφρασε όμως αισιοδοξία λέγοντας ότι «η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση θα τη διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων». Η εκτίμηση του κ. Προβόπουλου για το έλλειμμα είναι η υψηλότερη που έχει αναφερθεί από επίσημα χείλη ώς σήμερα και δεν είναι τυχαίο ότι διατυπώνεται τη μεθεπομένη των εκλογών, ενώ μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας. Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε χθες και τον μύθο που είχε καλλιεργήσει η απελθούσα κυβέρνηση, ότι δήθεν η κρίση προκάλεσε τη διεύρυνση του ελλείμματος, λέγοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονταν σε ανησυχητική κατάσταση ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στη Εurostat αναφερόταν ότι το έλλειμμα του 2008 ήταν ήδη 5,7% του ΑΕΠ, οπότε έγινε φανερό ότι η πρόβλεψη της απελθούσης κυβέρνησης για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος ήταν ήδη προ πολλού εκτός πραγματικότητας. Άλλωστε και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το ταμειακό έλλειμμα ήταν 8% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, έδειχναν ότι το έλλειμμα επρόκειτο να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Η μάχη των Βρυξελλών Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει τουλάχιστον τρία χρόνια παράταση, ώς το τέλος του 2012. Στις Βρυξέλλες υπάρχει αυτή την περίοδο σύγκρουση γραμμών ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των υπερβολικών ελλειμμάτων. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία τάσσονται υπέρ της χαλαρής γραμμής και άλλες, με πρώτη τη Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται σε αυστηρότερο πλαίσιο και ζητούν ταχύτερη επιστροφή στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η έκβαση αυτής της διαμάχης αναμένεται να επηρεάσει και την απόφαση για την Ελλάδα. Η εικόνα για τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό σε περίπου έναν μήνα, όταν θα δημοσιευθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα διατυπώνονται εκτιμήσεις για το πόσο κοντά βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία στην ανάπτυξη και πόσο σοβαρά είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα. Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης θα είναι όμως μακρύς, καθώς η νέα κυβέρνηση υπολογίζεται να καταθέσει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει τις πρώτες του επαφές με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωζώνης και την Τρίτη στο ΕCΟFΙΝ. Εκεί θα εκθέσει προφανώς τα πρώτα σχέδιά του. Η συνταγή Προβόπουλου Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας χθες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι η κρίση την έπληξε συγκριτικώς λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του χαμηλού βαθμού εξωστρέφειάς της και της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. Ο ίδιος έδωσε τη δική του συνταγή εξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει: πρώτον, πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και, δεύτερον, τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιό της και είναι πολύ νωρίς να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

fimotro.

Read more...

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ "ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ"...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Χαρτοφυλάκια σε πέντε στενούς του συνεργάτες, με τους οποίους τον συνδέει παράλληλα και προσωπική φιλία, έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ Ο καθηγητής
Ο ΧΑΡΗΣ Παμπούκης, έγκριτος νομικός, ένας από τους λεγόμενους «σωματοφύλακες» του... Γιώργου Παπανδρέου από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ορκίζεται σήμερα υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ. Ουσιαστικά, ο κ. Παμπούκης θα είναι το άγρυπνο μάτι του κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό του πρωθυπουργικού γραφείου με τους υπουργούς. Ο κ. Παμπούκης λέγεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο Χ. Παμπούκης διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Στο διάστημα εκείνο ήταν από τα πρόσωπα που «έχτισαν» μαζί με άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ, όπως τον κ. Νίκο Κοτζιά και τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, την εικόνα του κ. Παπανδρέου ως του ιδανικότερου διαδόχου τού κ. Κώστα Σημίτη. Οι σχέσεις Παπανδρέου- Παμπούκη παρέμειναν στενές ακόμη και μετά το 2005, όταν ο κ. Παμπούκης έδωσε περισσότερο βάρος στο ακαδημαϊκό του έργο.
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Η λογογράφος
ΣΤΟΝ ΣΤΕΝΟ πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου ανήκει και η Τίνα Μπιρμπίλη που αναλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία, αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η γνωριμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κ. Μπιρμπίλη μπορεί να έγινε- όπως η ίδια έχει αποκαλύψει- στο γυμναστήριο, ωστόσο πολύ σύντομα βρέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη να αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα, αφού έγινε μία από τις κειμενογράφους των ομιλιών Παπανδρέου. Διαθέτει εντυπωσιακό βιογραφικό και σπουδές με ειδίκευση στα θέματα Περιβάλλοντος και άσκησε και καθήκοντα συμβούλου του Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης. Η κ. Μπιρμπίλη θα κληθεί να διαχειρισθεί τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος εμπεριέχει πλέον και τις αρμοδιότητες του παλιού υπουργείου Ενέργειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ Ο «Βιεννέζος
ΜΙΑ ΑΠΟ τις εκπλήξεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Δρούτσα σε θέση αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δρούτσας είναι διπλωματικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου τα τελευταία 12 χρόνια και δεύτερος επιλαχών στη λίστα της Ευρωβουλής του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός τον... ανακάλυψε στη Βιέννη, όπου ο Δημ. Δρούτσας ασκούσε χρέη διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας. Από τότε ο κ. Δρούτσας έγινε μία από τις «σκιές» του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τον αξιοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ του ανέθεσε τον τομέα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας πριν από έναν χρόνο. Η τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με υπουργό τον κ. Παπανδρέου, ενέχει μεγάλο ρίσκο δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα μεγάλης σημασίας που έμειναν στάσιμα επί κυβερνήσεων Ν.Δ., όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι πιέσεις των ΗΠΑ για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων στο Αιγαίο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο «Βοστωνέζος» ΑΠΟ ΤΟΥΣ πιο παλιούς συνεργάτες και φίλους του κ. Παπανδρέου που αναλαμβάνει σήμερα χαρτοφυλάκιο είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Η γνωριμία τους άρχισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βοστώνη, το 1993, όταν ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Ηarvard ως επισκέπτης-εταίρος και ο νέος υπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σπούδαζε στο ΜΙΤ. Η σχέση τους συνεχίστηκε στην Ελλάδα και αναπτύχθηκε επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν ο κ. Γερουλάνος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα αποδήμων. Ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στον στενό πυρήνα των προσώπων που οργάνωσαν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου στις εκλογές του 2004, ενώ αργότερα μεταπήδησε στη Χαριλάου Τρικούπη ως σύμβουλος και αργότερα ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος και μάλιστα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργοποίηση του κ. Γερουλάνου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Την είχε υποδηλώσει η τοποθέτησή του στην 5η θέση του Επικρατείας. Στην αρμοδιότητα του κ. Γερουλάνου εμπίπτει η ΕΡΤ και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ- όχι όμως η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, η οποία παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών.



Read more...

Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


DKALAITZISful




Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΤΑ ΝΕΑ: Κυβέρνηση μάχης με νέους και εκπλήξεις
Κυβέρνηση - κομάντο συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με ευρύτατη εκπροσώπηση των γυναικών, πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα με μακρά θητεία σε κυβερνητικά καθήκοντα επί Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου.
ΕΘΝΟΣ:Ισχυρή ομάδα
Ευέλικτη, με νέο αίμα, αλλά και έμπειρα στελέχη, η κυβέρνηση που συγκρότησε χθες ο πρωθυπουργός. Από τους συνολικά 36 υπουργούς και υφυπουργούς, οι 26 αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά, ενώ 6 είναι εξωκοινοβουλευτικοί


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Έμπιστοι, έμπειροι, νέοι και γυναίκες.
Ο Γιώργος κράτησε και υο Εξωτερικών στην Κυβέρνηση των 36 μελών...
ΤΟ ΒΗΜΑ:Κυβέρνηση εργασίας με πολλές εκπλήξεις
Κυβερνητικό σχήμα που αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού για συντονισμό ενεργειών και σκληρή εργασία σε κρίσιμους τομείς παρουσίασε χθες...

nonews-news.


Read more...