Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

7 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδιο της ΝΔ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού.

Με απόφαση του απερχόμενου προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή, ορίστηκαν και τα μέλη της Επιτροπής Συνεδρίου.

Πρόεδρος θα είναι ο Δ. Σιούφας και μέλη της Επιτροπής ο Λ. Ζαγορίτης, η Μ. Γιαννάκου, ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ντ. Μπακογιάννη, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Β. Πολύδωρας, ο Ι. Τραγάκης, ο Δ. Κοντός, ο Κ. Κωστούλας, ο Χ. Μανιάτης, ο Δ. Πανοζάχος, η Φ. Πατριανάκου, ο Σ. Τσίφτης, ο Γ. Παπανικολάου και ο Μ. Δασκαλάκης

Στο μεταξύ, τον Κώστα Καραμανλή επισκέφθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην υπουργός πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ.

Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο,η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Η πρόταση για εκλογή αρχηγού από τη βάση, φέρεται να είναι εμπνεύσεως Αβραμόπουλου, εν τούτοις βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές ιδίως στο στρατόπεδο των λεγόμενων "καραμανλικών".

Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την παράδοση του Υπουργείου στη νέα Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής στη ΝΔ.

Η ερώτηση αφορούσε για το αν πρέπει η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ να γίνει από τη βάση και απάντησε ότι η ερώτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς, όπως είπε, είναι ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή: "Πρέπει να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος". Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απάντησε ότι "αυτά στην ώρα τους".

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι θα προτείνει εκλογή προέδρου με ανοιχτές διαδικασίες και χαρακτήρισε υποβολιμαία τα σενάρια που τον φέρουν να θέτει υποψηφιότητα και στη συνέχεια να την αποσύρει. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την ήττα της ΝΔ δυνατό σοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών από μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος για να μπει στην κούρσα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ανοιχτό φαίνεται να μένει και το ενδεχόμενο να μπει στη κούρσα διαδοχής και ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αρκετοί εκτιμούν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα του 40άρη βουλευτή, μπορεί να παίξει και "ηλικιακά".

Αίσθηση προκάλεσε η πρόθεση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη να μπει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από τηλεοράσεως, στην κούρσα της διαδοχής.

Τον κ. Καραμανλή επισκέφτηκε και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης είχε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, για τον οποίο υπήρξαν εισηγήσεις για να αναλάβει - όπως και τελικά αποφασίστηκε - την προεδρία του Συνεδρίου.

Δήλωση για το θέμα έκανε νωρίτερα έξω από την Ρηγίλλης και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος πρότεινε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι το δικαιούται, με βάση την ιστορία του αλλά και την ουδέτερη στάση του.
nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: