Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

"Καταργούν" πενθήμερο και οκτάωρο με πονηρή διάταξη της τελευταίας στιγμής

Διαγράφεται η επεξήγηση «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως» από το άρθρο 103 για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού


"Καταργούν" πενθήμερο και οκτάωρο με πονηρή διάταξη της τελευταίας στιγμής

Του Κωστή Πλάντζου
Να … καταργήσει την πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή, διαγράφεται από το άρθρο 103 (το οποίο αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού) η φράση που διευκρινίζει ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί ένας εργοδότης να δίνει στον υπάλληλό του ή τον εργατοτεχνίτη τα 586 ευρώ το μήνα, αλλά να τον αναγκάζει να δουλεύει έξι ή ακόμα και εφτά ημέρες την εβδομάδα, ή να εργάζεται 10 και 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα. Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες!
Συγκεκριμένα το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, ότι «έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».
Κρίθηκε όμως σκόπιμο, στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, να διαγραφεί η «επεξήγηση» της πλήρους απασχόλησης, «ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».
Δίνεται έτσι όμως εμμέσως και μια ευκαιρία στους εργοδότες να προωθήσουν την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, με βάση τον «αφηρημένο»  όρο περί πλήρους απασχόλησης, αλλοιώνοντας έτσι προς το χειρότερο, συνολικά τις συνθήκες εργασίας στη χώρα.
Ο υπουργός Εργασίας πάντως, κύριος Γιάννης Βρούτσης υποστήριζε πως δεν υπάρχει ανατροπή σε ό,τι ίσχυε επειδή ρητά αναφέρεται στη διάταξη ο όρος «πλήρης απασχόληση».

newmoney.gr

Read more...

Πώς παγιδεύτηκε ο Παπακωνσταντίνου και ποιον πήρε στον λαιμό του;...

Τι λένε νομικοί κύκλοι για τη χθεσινοβραδινή ομιλία του...
Σε μεγάλο αδιέξοδο περιήλθε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Βουλή , προ της ψηφοφορίας παραπομπής του για τη λίστα Λαγκάρντ. Όπως ...
εξηγούν στο parapolitika.gr σοβαροί νομικοί παράγοντες , ο πρώην υπουργός στον ιδιαιτέρως συγκροτημένο λόγο του , πήρε κανονικά στον … λαιμό του τον Β. Βενιζέλο προμηνύοντας ότι δεν θα του … χαριστεί στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αντιθέτως αναφέρθηκε στο περιεχόμενο μαρτυρικών καταθέσεων του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη , παρότι μία ημέρα νωρίτερα τόσο εναντίον του Διώτη όσο και εναντίον του Καπελέρη είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις. Ως εκ τούτου οι επισημάνσεις του ήταν άκαιρες και κυρίως «αδυνάτισαν» την υπερασπιστική του γραμμή…
ΔΓ.

Read more...

Έγκριση αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group στις 24 Ιουλίου για την δόση των 2,5 δισ. ευρώ


Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group στις 24 Ιουλίου για την δόση των 2,5 δισ. ευρώ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τα μέλη του Eurogroup Working Group (EWG) προγραμματίζουν τηλεδιάσκεψη την 24η Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται να χορηγηθεί η δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και να επιστραφούν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και αφού οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες τους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Read more...

Ανέβηκαν οι τόνοι Σφοδρή σύγκρουση και ακραίες εκφράσεις στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο


Σφοδρή σύγκρουση και ακραίες εκφράσεις στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεν έλειψαν φωνές και ακραίες εκφράσεις περί «προδοτών», «δικτατορίας», «γουναράδικων» και «κουρελόχαρτων».

Η ένταση ξεκίνησε από την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Από πλευράς ΝΔ ο Ανδρέας Κουτσούμπας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να αναρτήσουν πανό που έγραφε «Να απολυθεί η κυβέρνηση» έξω από το Κοινοβούλιο και να συναντηθούν με τους διαδηλωτές: «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή» σχολίασε.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει καταστήσει το Σύνταγμα ένα κουρελόχαρτο» και «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι όχι μόνο αντιδημοκρατικό, αλλά μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια κατά τις τοποθετήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ «αποθέωση της άμεσης δικτατορίας«, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία της καταστροφής» και έκανε λόγο για «επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μετέφερε στην ομιλία του τις προτροπές των «αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή» θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, για «ραντεβού στα γουναράδικα, όπως έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης».

«Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε όσους «καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου» και φράσεις που «παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας». «Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ' εντολήν του» σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε εκ νέου από την αντιπαράθεση που είχε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή με βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, άκουσαν να τους λέει ότι «θα σας κρεμάσουμε όλους, είστε προδότες».

«Ακούσαμε και ομιλίες που είναι προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων» απάντησε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Και βέβαια είναι ευεξήγητη πλέον η διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Προκλητικός εμφανίστηκε από το βήμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τη Βουλή καταστροφή της κοινωνίας.

«Αυτό το Σώμα, η νομοθετική εξουσία, νομοθετεί εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών, καταστρέφει μία ολόκληρη κοινωνία», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης κάλεσε το προεδρείο να προστατέψει το κύρος του Κοινοβουλίου.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του προκείμενου -όπως είπε- να ηρεμήσει η αίθουσα.

«Θέλετε να φωνάξουμε κάποιον από την Χρυσή Αυγή να επιβάλλει την τάξη;» είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος ασπευθυνόμενος στον προεδρεύοντα, Γιώργο Καλατζή.

Λάβρος, τέλος, κατά των υπουργών της κυβέρνησης που δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα κατά την διαδικασία των ομιλιών βουλευτών, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή».

Read more...

Ποιοι "αθώωσαν" τον Παπακωνσταντίνου...

Δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του πορίσματος και με τη στάση τους έδειξαν προς άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή είτε τον   Βενιζέλο είτε τον   Διώτη...
Μόνο αμελητέα δεν είναι όσα συνέβησαν χθες τα ξημερώματα στη Βουλή σχετικά με τις διαρροές κατά την ψηφοφορία για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 
Αυτό που προβληματίζει έντονα το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η ...
ψηφοφορία για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, το βασικό δηλαδή αδίκημα για το οποίο συστάθηκε η επιτροπή το οποίο πέρασε σχεδόν οριακά με 166 ψήφους (ήθελε 151).
Ενώ δηλαδή θεωρητικά όλα τα κόμματα συμφωνούσαν πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν αυτός που αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα, βρέθηκαν συνολικά 117 βουλευτές οι οποίοι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του πορίσματος και με τον τρόπο τους όχι μόνο "αθώωσαν" τον πρώην Υπουργό Οικονομικών αλλά έδειξαν προς άλλες κατευθύνσεις δηλαδή είτε τον κ. Βενιζέλο είτε τον κ. Διώτη.
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί μάλιστα εκτιμούσαν ότι ίσως με αυτό τον τρόπο πολλοί θέλησαν να στείλουν γενικότερο μήνυμα δυσαρέσκειας στις ηγεσίες τους ενώ την ίδια ώρα οι διάδρομοι της Βουλής βουίζουν πως πάρα πολλές από τις αντάρτικες ψήφους ήταν "γαλάζιες".
parapolitika.gr

Read more...

Η ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο...



«Η οικονομική κατάσταση, η καθημερινή αγωνία των πολιτών αποδεικνύουν ότι χρειάζεται άμεσα να υποστηριχθούν μέτρα αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο.
«Ούτε οι απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε οι...
πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις συνιστούν διέξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί σοβαρά για να αναθεωρηθούν οι επαχθείς όροι του μνημονίου. Μόνο με πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά» τονίζει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της.

Read more...

«Ρήγμα» στο εσωτερικό της Κοινωνικής Συμφωνίας...



Δεν είναι μόνο τα μεγάλα κόμματα που πέφτουν θύματα της αναταραχής που παρατηρείται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Κοινωνική Συμφωνία» που εμφανίζει τα πρώτα δείγματα …
ρήξης.
Ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει στην Κοινωνική Συμφωνία που ίδρυσε με την Λούκα Κατσέλη τον Απρίλιο του 2012, προτείνοντας μία «εναλλακτική λύση για την έξοδο από την κρίση», «ως ένα μέλος, ως απλός πολίτης», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τυχόν ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαφωνώ η Κοινωνική Συμφωνία να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινωνική Συμφωνία θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για να δημιουργηθεί ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9.89, σημειώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν μονομερείς προσχωρήσεις.
Όσο για την ίδια την Λούκα Κατσέλη, περιορίστηκε να σημειώσει ότι δεν γνωρίζει αν είναι αληθές ότι έχει κάνει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…


matrix24.gr

Read more...

Είναι σίγουρο ότι ο Παπακωνσταντίνου θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο;...



Μπορεί οι πολιτικοί τον περασμένο Μάιο να έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων του Παπακωνσταντίνου και άλλων υπουργών του ΠΑΣΟΚ καθώς η δεύτερη τακτική σύνοδος της Βουλής διήρκεσε μόλις...
μία ημέρα αφού μετά προκηρύχθηκαν αμέσως εκλογές, όμως η Δικαιοσύνη δεν έχει ερμηνεύσει ακόμη το επίμαχο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Το Δικαστικό Συμβούλιο λοιπόν που θα οριστεί με κλήρωση εντός της εβδομάδας θα κληθεί να αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι ως προς την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη σχετική αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της Βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Μπορεί ουσιωδώς να μην έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία καθώς η προηγούμενη σύνοδος είχε διάρκεια μερικών ωρών, αλλά ουδείς είναι σίγουρος ότι το αυτό θα υιοθετήσουν και οι δικαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση για το θέμα. Πολύ μεγάλη.

Read more...

Χριστούγενα στο Σύνταγμα.... Και ξαφνικά.... άναψε το χριστουγενιάτικο δέντρο κατά του πολυνομοσχεδίου


Και ξαφνικά.... άναψε το χριστουγενιάτικο δέντρο κατά του πολυνομοσχεδίου
Φωτογραφία του φωταγωγημένου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος που αναρτήθηκε στο Twitter  


Αθήνα
Η φωταγώγηση του χριστουγενιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος στα μέσα Ιουλίου προκάλεσε -αν μη τι άλλο- έκπληξη στους παρευρισκόμενους στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση κατά του πολυνομοσχεδίου, και ευφάνταστα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Την ίδια στιγμή η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται σε έκρυθμο κλίμα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί μέσω τροπολογιών και βελτιώσεων να κατευνάσει τα πνεύματα.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, όπως και η Λεωφόρος Βασ. Σοφίας, λόγω του νέου συλλαλητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

Κλειστοί παραμένουν και οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».

Read more...