Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Σύνταξη στα... 50 για χιλιάδες γυναίκες



suntaksi-sta-50-gia-xiliades-gynaikes 
Οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 ευνοούνται για πρόωρη έξοδο από την εργασία ακόμα και στην ηλικία των 50.

Σύμφωνα με το «Έθνος» αφορά σε 600.000 γυναίκες και πρόκειται μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012, ενώ τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων μπαίνει από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αφορά μόνο μητέρες ανηλίκων).

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.

«Τυχερές» είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.

Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες και οι γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως αυξημένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).
http://newpost.gr/

Read more...

Άφησαν μόνο μία μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος για όλη την Ελλάδα

Άφησαν μόνο μία μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος για όλη την Ελλάδα
Καθημερινή μάχη με τον χρόνο και το... κόστος δίνουν τουλάχιστον δεκάδες ασθενείς από όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.Το Ελληνικό Δημόσιο απλώς αδιαφορεί και τους αφήνει χωρίς καμία βοήθεια.
  "Κάθε Τρίτη ή Τετάρτη, στο αλσύλλιο έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, θα δείτε έναν άντρα από την Πελοπόννησο να ξαπλώνει αργά το βράδυ στο παγκάκι και να σηκώνεται νωρίς το πρωί. Είναι και αυτός συγγενής ενός ασθενούς που περιμένει την μεταμόσχευση" δηλώνει στο enikos.gr συνοδός άλλου ασθενούς που κάθε δύο μήνες ταξιδεύει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τις απαραίτητες εξετάσεις. "Μέχρι και το 2012 κάλυπταν τα τρία τέταρτα του πιο φθηνού εισιτηρίου για την μεταφορά στη Θεσσαλονίκη. Τώρα κόπηκε και αυτό".
   
   Έκλεισαν τη μονάδα του Λαϊκού
Το 2009 η μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου στην Αθήνα τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ανήκε στη Β' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2006. Οι υπεύθυνοι έδωσαν στη μονάδα, μάλλον για οικονομικούς λόγους, προσωρινή τριετή άδεια, η οποία μόλις έληξε δεν ανανεώθηκε. 

 Ο Γολγοθάς των ασθενών
Ασθενείς από όλη την Ελλάδα που επίγονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος "συνωστίζονται" στους διαδρόμους του Ιπποκράτειου μαζί με αυτούς που έχουν ήδη χειρουργηθεί, για να εξεταστούν από τρεις γιατρούς. Όσοι βρίσκονται στη λίστα " είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν κάθε δύο μήνες για να υποβληθούν σε εξετάσεις" επισημαίνει συγγενής ασθενούς : "Μετά από εφτά ώρες ταξίδι φτάνουμε στο νοσοκομείο στις εννιά το πρωί και περιμένουμε μέχρι αργά το μεσημέρι. Έχει συμβεί να μας ξεχάσουν, να φύγει ο γιατρός στις τέσσερις το απόγευμα και να υποχρεωθούμε να περιμένουμε για να μας δει το πρωί της επόμενης ημέρας".

"Ομιλείτε χαμηλοφώνως"
Οι περίπου 100 εγγεργαμμένοι στη λίστα αναμονής για την μεταμόσχευση ήπατος περνούν τον δικό τους Γολγοθά υπακούωντας στην εντολή που αναγράφεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη : "Ομιλείτε χαμηλοφώνως".

    Τολμούν  μόνο να ρωτήσουν : Για πόσο μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος μέχρι να έρθει η σειρά του για την επέμβαση που θα του δώσει ζωή; Πόσο μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν έως και 25% συμμετοχή σε κάποια από τα ακριβά φάρμακα που χρειάζονται;
Γιατί ενώ η Ελλάδα στέλνει μοσχεύματα στο εξωτερικό δεν μπορεί να στείλει και ασθενείς;
 Και βέβαια: Πως ένας ασθενής που ζει για παράδειγμα στη Ρόδο, θα ταξιδέψει έξι φορές στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις; Που είναι η κοινωνική ευαισθησία της πολιτείας; 
.enikos.gr

Read more...

Θέμα για τη δημοσιογράφο Ειρήνη Αναστασοπούλου, θέτει η Ζωή...


Το όνομά της, βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ με κατάθεση ύψους 1.629.000 δολαρίων!...

 crimenet.gr

Θέμα με δημοσιογράφο που εργάζεται στο κανάλι της Βουλής και...

το όνομά της βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις 1.629.000 δολάρια στην τράπεζα HSBC έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εξέταση του Ιωάννη Διώτη.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εάν γνωρίζει το όνομα Ειρήνη Αναστασοπούλου που περιλαμβάνεται στη λίστα.

Ο κ. Διώτης απάντησε πως «η μόνη Ειρήνη Αναστασοπούλου που γνωρίζω είναι αυτή που λέει τις ειδήσεις».

Και συμπλήρωσε τι τη γνωρίζει πολλά χρόνια καθώς είχανε γνωριστεί στο Βερολίνο το 1995 όταν εκείνη ήταν ανταποκρίτρια εκεί.

Πάντως ο κ. Διώτης φάνηκε να μην γνωρίζει αν η κ. Αναστασοπούλου, το όνομα της οποίας αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ, είναι η δημοσιογράφος.

Όμως η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στο θέμα λέγοντας ότι η κυρία Αναστασοπούλου δουλεύει και στο Κανάλι της Βουλής ως δημοσιογράφος και ότι υπάρχει θέμα που θα πρέπει να εξετασθεί.

• ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι στα ονόματα που έχετε ανοίξει. Βλέπετε ότι καλώς επιμένω και σας ρωτώ.
• ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Διώτης): Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια.
• ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, πρόκειται για την ίδια.
• ΜΑΡΤΥΣ : Τώρα το ακούω, τώρα το μαθαίνω.
• ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Διώτη, σας ρώτησα αν γνωρίζετε κάποιο από αυτά τα πρόσωπα, απαντήσατε όχι γενικά. Σας είπα ειδικότερα να σας ρωτήσω για τα ονόματα. Μου απαντάτε ότι αυτό το πρόσωπο το γνωρίζετε. Βλέπετε ότι έχει νόημα. Δεν είναι για να σας βασανίζω όπως με τη σκαιά συμπεριφορά του επιλέγει να λέει και να ξαναλέει ο κ. Μαρκογιαννάκης! Είναι διότι πρέπει να ελεγχθούν αυτά τα θέματα. Οταν υπάρχει δημοσιογράφος μέσα με 1.630.000 δολάρια και είναι στο κανάλι της Βουλής, υπάρχουν ζητήματα!

Να σημειωθεί ότι στη λίστα Λαγκάρντ σε συνεχόμενους κωδικούς υπάρχουν τρεις καταγραφές με το επώνυμο Αναστασοπούλου. Ειρήνη, Αλεξάνδρα και Ιωάννα με 1.629.920 δολάρια η κάθε μια. Παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για συγγενείς που μοιράστηκαν ισόποσα οικογενειακά χρήματα...


Read more...

Τι λένε οι μυστικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ...



Ποιοι ευρωβουλευτές εγκαταλείπουν τον Βενιζέλο...

Κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στο επιτελείο του Βενιζέλου, σχετικά με τις ευρωεκλογές, μιλάνε για...

νέο οδυνηρό εκλογικό καταποντισμό. «Στην καλύτερη περίπτωση το κόμμα θα εξασφαλίσει μια έδρα στην ευρωβουλή» λένε χαρακτηριστικά όσοι παρακολουθούν τις σχετικές μετρήσεις.

Την ίδια στιγμή πλην της νυν ευρωβουλευτού Συλβάνας Ράπτη, οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία ουσιαστική επαφή με την Ιπποκράτους ή έχουν διαχωρίσει την θέση τους από την ηγεσία του Ε. Βενιζέλου, φλερτάροντας με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Ο Δ. Δρούτσας έχει θέσει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ, η Μαριλένα Κοππα, αλληθωρίζει επίσης σε άλλο πολιτικό χώρο, η Αννυ Ποδηματά ακολουθεί μοναχικό δρόμο, ενώ ο Σ. Δανέλλης, ακολουθεί την πολιτική κίνηση της Α. Διαμαντοπούλου...

parapolitika.gr

Read more...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΒΟ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΛ...


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, πραγματοποιούν αυτή την ώρα περίπου 300 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ).
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται καθώς...παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Χθες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Read more...

Ραγκούσης: Ο Βενιζέλος εκδικείται το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ...



Σε έναν «ρεβανσισμό εσωκομματικής αντιπαράθεσης» επιδίδεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της αρχής αναφορικά με την...

κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Ιπποκράτους με φόντο τα χρέη του κόμματος.

«Οι γραμματείς του κόμματος δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά του, λαμβάνουν την ίδια γνώση με τα μέλη των πολιτικών συμβουλίων», δήλωσε - στον ρ/σ Alpha - ο πρώην υπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις Κουκουλόπουλου ότι οι Ραγκούσης και Ξυνίδης παρέδωσαν το ΠΑΣΟΚ με απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος καταλόγισε «βρώμικο εσωκομματικό παιχνίδι» στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «δημοσιογραφική ομερτά» σε μια σειρά από ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον Ευ.Βενιζέλο να ελέγξει την υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και να παραδώσει ό,τι εντοπίσει στον εισαγγελέα.

Προέτρεψε δε αντίστοιχα και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, στο πλαίσιο μίας «εξυγιαντικής, βαθιάς δημοκρατικής διαδικασίας» του πολιτικού συστήματος.

Ο Γ.Ραγκούσης κατηγόρησε τον Ευ.Βενιζέλο ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κατασκευάσει προκαταβολικά ένα άλλοθι για την επικείμενη αποτυχία (σ.σ. όπως την προέβλεψε) του κόμματος στις ευρωεκλογές, εν μέσω μιας ευρύτερης κατάρρευσης του κόμματος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από διάσπαση, τι να μείνει να διασπαστεί; Κινδυνεύει από τον διασυρμό από την ίδια του την ηγεσία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα το οποίο είχε καταρτιστεί επί θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών και παραμένει στο συρτάρι από το 2011, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει - όπως είπε - 75 ριζικές αλλαγές στον νόμο του 2002 (ανεξάρτητη επιτροπή ανώτατων δικαστών που θα ήλεγχε τα κόμματα, μείωση κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά 25% κ.ά.)...

tvxs.gr

Ακούστε τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Γ. Ραγκούση εδώ...



Read more...

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη Χαριλάου Τρικούπη ...


Επιστρέφει στα παλιά γραφεία όπου γίνονται ανακαινίσεις αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια στην Ιπποκράτους – Απηυδισμένος ο ιδιοκτήτης
Σε διάστημα τριών μηνών το ΠΑΣΟΚ θα...
μετακομίσει από το κτίριο της Ιπποκράτους, όπου στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στα ιστορικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και τους δικηγόρους του, κατά την οποία συμφωνήθηκε η πορεία της αποπληρωμής των οφειλόμενων ενοικίων, καθώς επίσης και η μετακόμιση των γραφείων μέσα στο καλοκαίρι.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση ζητήθηκε από την πλευρά του ιδιοκτήτη με αφορμή δημοσιεύματα έπειτα από την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου είχε συζητηθεί και το θέμα των οικονομικών του κόμματος.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα παλαιά του γραφεία αποτελεί έμμεση αποδοκιμασία της πρωτοβουλίας του ΓΙώργου Παπανδρέου να επιλέξει το ακριβό κτίριο της οδού Ιπποκράτους, παρότι τα οικονομικά του κόμματος δεν το επέτρεπαν, σύμφωνα με πηγές της ηγεσίας του κόμματος...
parapoltika.gr

Read more...

Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας Εγχειρίδιο ορθής συμπεριφοράς για τους εφοριακούς


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τις θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν «τη βασική πυξίδα για κάθε ενέργεια» των εφοριακών υπαλλήλων, περιγράφει ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας που κυκλοφόρησε την Τετάρτη η Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα, στον Κώδικα το φακελάκι αποτελεί άγνωστη λέξη, οι πολίτες αντιμετωπίζονται με ευγένεια και σε καμία περίπτωση δεν ανεβοκατεβαίνουν όλους τους ορόφους για να εξυπηρετηθούν, δεν δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις έπειτα από έξωθεν ή οίκοθεν παρέμβαση, ενώ το οποιοδήποτε λάθος που θίγει δικαιώματα κάποιου πολίτη διορθώνεται αμέσως.

Παράλληλα, η συνέπεια στις απαντήσεις έναντι αιτημάτων πολιτών, γραπτώς, τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή.

«Μόνο όταν οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας επιλέξουν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να κάνουν πραγματικότητα τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, με την καθημερινή εφαρμογή των αρχών του, θα αναδειχθεί η πραγματική του αξία» αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Κατ' αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θα καταστεί μια υπηρεσία σύγχρονη και λειτουργική».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Δεκαήμερο προσφορών στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και την τόνωση της αγοραστικής κίνησης.

Οι προσφορές θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 25 Μαΐου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί όλους τους εμπόρους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς εμπορευμάτων απ' όλα τα καταστήματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, αντί των προσφορών σε διαφορετικές ανά κατάστημα περιόδους, και να διαθέσουν τα ανοιξιάτικα είδη τους σε ελκυστικές τιμές.

Μοναδική προϋπόθεση της συμμετοχής στο δεκαήμερο είναι η γνωστοποίηση των προσφορών στην Περιφέρεια Αττικής και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να επισκέπτεται το www.pameathina.net και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες να καταχωρεί τις προσφορές της, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις ευκαιρίες που θα υπάρχουν στη διάρκεια του δεκαημέρου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ένεση» ρευστότητας Δάνεια 215 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ


Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό και την προαγωγή της χρήσης νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας
Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό και την προαγωγή της χρήσης νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προωθεί τη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια στην Ελλάδα με δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Τα 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα.

Οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.

Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια.

Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.

Επέκταση φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη

Ομοίως, ύστερα από ένα πρώτο δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε το 2012, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη.

Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ (με δάνεια συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2011-12).

Συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και τροφοδοτώντας με αέριο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα εκτοπίσει λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Με αυτή τη δεύτερη (και τελευταία) δόση, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Mihai Tanasescu, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Τα δάνεια που υπογράφουμε για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και του ενεργειακού τομέα αντιπροσωπεύουν σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη και την αειφόρο οικονομική μεγέθυνση. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον συνάδουν πλήρως με το "Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη" και με τις προτεραιότητες που έχει καθορίσει το Συμβούλιο ECOFIN.

Στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει κυρίως χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την προαγωγή της χρήσης νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται:

(i) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ, με πολυάριθμες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, (ii) τα έργα της ΔΕΠΑ που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, και ειδικότερα επενδύσεις στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χάρη στις οποίες αυξήθηκε η δυναμικότητα του σταθμού και ενισχύθηκε η ασφάλεια του εφοδιασμού, και (iii) η κατασκευή του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης, που συνδέει την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη και με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει έργο της ΤΕΡΝΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο αυτό, το οποίο αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, προάγει την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...