Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Θέμα χρόνου η σύλληψή τους» Τόσκας: Έχουν ταυτοποιηθεί οι ακροδεξιοί τραμπούκοι


Τόσκας: Έχουν ταυτοποιηθεί οι ακροδεξιοί τραμπούκοι
Η στιγμή του επεισοδίου μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για ακροδεξιούς τραμπούκους, «που καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα» κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δήλωσή του για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα.
Αναφέρει ακόμη ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψη των δραστών.
Ειδικότερα, ο κ. Τόσκας δήλωσε:
«Εκφράζω τη λύπη μου για το περιστατικό που συνέβη σε βάρος βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
» Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι οι οποίοι κρύφτηκαν, καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα και με δειλό τρόπο προσέβαλαν και χτύπησαν βουλευτή, έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους. Οι ίδιοι τραμπούκοι προσέβαλαν βάναυσα και τον ιερό χώρο του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.
» Η Αστυνομία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προστασία του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Δεν θα επιτρέψουμε παρόμοια περιστατικά που προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, για το περιστατικό της επίθεσης εναντίον του κ. Κουμουτσάκου, αλλά και εναντίον του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο όμως δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν, αναφέρει ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».
Αναφέρει επίσης οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν ήδη επιληφθεί και διερευνούν το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος βουλευτών, προκειμένου να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι δράστες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κουμουτσάκος: Ξέρω ποιοι καθοδηγούν τους τραμπούκους...



Τη Χρυσή Αυγή «φωτογράφισε» ως υπαίτιους για την επίθεση που δέχτηκε στη συγκέντρωση των Ποντίων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στη Βουλή, μετά το επεισόδιο...
στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δίχως να κατονομάζει ευθέως το κόμμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

 VIDEO

«Επειδή ξέρω πρόσωπα, επειδή είδα και πρόσωπα, ξέρω υπό την καθοδήγηση ποίων αυτοί οι τραμπούκοι έδρασαν, αυτοί οι οποίοι επιχείρησαν να καπηλευτούν τον πόνο και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ποντιακών σωματείων».

«Και αυτοί που το έκαναν, οι πνευματικοί πατέρες, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν δολοφονήσει, οι οποίοι είναι οι φορείς του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ό,τι πιο ακραίου υπάρχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίθεση προς το Φίλη

Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε και πυρά προς το Νίκο Φίλη:«Έχουν υπάρξει πολλοί που επιχείρησαν την παραχάραξη της ιστορίας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μεταξύ αυτών, μπορεί ποτέ να έχει συγκαταλεχθεί υπουργός Παιδείας της χώρας μας. Είμαι πεπεισμένος -έχοντας υποστεί την βιοπραγία ακραίων απαράδεκτων τραμπούκων- αυτή τη δικαιολογία, το έδαφος, την τροφή και το νερό να αναπτυχθούν αυτά την δίνουν δηλώσεις όπως αυτές που κάνατε», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο βουλευτής ζήτησε συνολική καταδίκη για αυτά που έγιναν, αλλά, πρόσθεσε πως ο κ. υπουργός (εννοώντας τον Νίκο Φίλη) ήρθε η ώρα να αναλογιστεί τι πυροδότησε και να πράξει αναλόγως.

Την αυτονόητη καταδίκη του Σώματος, εξέφρασε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος...
newsbeast.gr

Read more...

Μία δήλωση, πολλά απόνερα...


Καμμένος: Ανιστόρητος ο Φίλης για τα όσα είπε περί γενοκτονίας των Ποντίων...

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για δήθεν μοντέρνες φωνές που αρχίζουν και ξεχνούν...
ή να παραλλάσσουν την Ιστορία.

Ανιστόρητο χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα σήμερα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 103ης επετείου από την απελευθέρωση της Κέλλης στην Φλώρινα. 

Ο κ. Καμμένος άσκησε έντονη κριτική στην πρόσφατη δήλωση του κ. Φίλη ότι δεν υπήρξε ποντιακή γενοκτονία, κάνοντας λόγο για δήθεν μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή να παραλλάσσουν την Ιστορία, «όπως αυτό το ανιστόρητο που ακούσαμε προχθές για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ως απάντηση στην προχθεσινή «πολιτική πράξη» του υπουργού Παιδείας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα στρατόπεδα της Ελλάδας.

Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κ. Φίλη και σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν παρεμφερείς απόψεις για τα εθνικά μας ζητήματα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συμπλήρωσε ότι ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μονάδες των Ε.Δ και «για το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων» για τα οποία, όπως είπε, «κάποιοι έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε βάζουμε “νερό στο κρασί μας”, ούτε υποχωρούμε»...
protothema.gr

Read more...

Αναβάθμιση Φίλη, παρά το «φάλτσο»...


filistsiprasΜπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να κράτησε αποστάσεις από τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για την σφαγή των Ποντίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι...
έχουν διαρραγεί οι σχέσεις Φίλη-Τσίπρα.
 Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Παιδείας ήταν παρών στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου αποφασίστηκε η επανασύσταση και επαναλειτουργία της Μεικτής Επιτροπής Κράτους-Εκκλησίας, η οποία θα εξετάσει όλα τα μείζονα θέματα, ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και το πώς μπορούν να γίνουν διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας-Πολιτείας.

matrix24.gr

Read more...

Τόσκας: Στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο ένας εκ των δραστών...


Καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του Κουμουτσάκου, ο Βούτσης...
Με αφορμή το άγριο λιντσάρισμα Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα,  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανέφερε, πως, «εκφράζω τη λύπη μου για το περιστατικό που συνέβη σε βάρος βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου». 
Και...
πρόσθεσε, πως, «οι ακροδεξιοί τραμπούκοι οι οποίοι κρύφτηκαν, καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα και με δειλό τρόπο προσέβαλαν και χτύπησαν βουλευτή, έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους. Οι ίδιοι τραμπούκοι προσέβαλαν βάναυσα και τον ιερό χώρο του Μνημείου του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

Η Αστυνομία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προστασία του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Δεν θα επιτρέψουμε παρόμοια περιστατικά που προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 Στην καταδίκη της επίθεσης Κουμουτσάκου, προχώρησε κι ο πρόεδρος της βουλής, Ν. Βούτσης:


«Καταγγέλλω και καταδικάζω απερίφραστα τη βιαιοπραγία εναντίον του βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στο πλαίσιο εκδήλωσης Ποντιακών οργανώσεων που κατά τα άλλα διεξήχθησαν ησύχως έξω από τη Βουλή, από ακραία στοιχεία που φέρουν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό μισαλλόδοξο λόγο σαν προκάλυμμα, ακόμα και για βιαιότητες, και μάλιστα απέναντι σε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι ένα υπόδειγμα άθλιας συμπεριφοράς, από το οποίο πρέπει όλοι να πάρουν τις αποστάσεις τους και να αφήσουν το δημοκρατικό διάλογο για όλα τα ζητήματα να εξελίσσεται ελεύθερα, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιδικίες που ακόμα και ερίζοντα επιστημονικά και πολιτικά ζητήματα δημιουργούν. Το καταγγέλλω απερίφραστα, όπως εξ όσων αντελήφθην και οι πτέρυγες της Ελληνικής Βουλής».

Read more...

Από το μπλοκ της Χρυσής Αυγής, οι δράστες...



ΣΟΚ: Αγριότητες σε βάρος Κουμουτσάκου από ακραία στοιχεία στην πορεία των ΠοντίωνΤα βίντεο και οι φωτογραφίες από το ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, δείχνουν καθαρά τα πρόσωπα των δραστών. 
Είναι φανερό πως... 
ξέφυγαν από το μπλοκ της Χρυσής Αυγής. Και ιδιαίτερα εκείνος, ο οποίος τον πλησίασε και του τράβηξε μια γροθιά στο κεφάλι. 
Ο Κουμουτσάκος κακοποιήθηκε άγρια, του 'σκισαν τα ρούχα,  του πέταξαν μπουκάλια  και τον χτύπαγαν εν χορώ με κλοτσιές και μπουνιές. Λιντσάρισμα κανονικό.
Ο Κουμουτσάκος ,γεμάτος αίματα στο πρόσωπο, πήγε στο ιατρείο της βουλής, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες. 
Κάποιοι από τα ΜΑΤ προσπάθησαν να τον βοηθήσουν και κάποιοι άλλοι, παρακολουθούσαν απαθείς το θέαμα...



Read more...

Επίσκεψη στη Λέσβο Τσίπρας: Ανοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα


Τσίπρας: Ανοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς κατά την πτήση τους προς τη Λέσβο  

Μυτιλήνη
Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του από τη Λέσβο, την οποία επισκέπτεται την Πέμπτη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Φαίνεται καλή ιδέα σε εκείνους που δεν έχουν ιδέα» είπε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εγκλωβισμό προσφύγων στο νησί, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, επισήμανε ο κ. Σουλτς.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο, είδαν με τα μάτια τους μια αυτοσχέδια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες να φθάνει στο νησί. Χαρακτήρισε εγκληματική την πρακτική των διακινητών να βάζουν σε τέτοιου είδους βάρκες τους πρόσφυγες, καθώς υπάρχει φόβος για τραγικά αποτελέσματα ακόμη και με μια απλή θαλασσοταραχή.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα των διακινητών, της φιλοξενίας και της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων από τις τουρκικές ακτές σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Το όραμά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει φράχτες, τείχη και σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι πάντως η ΕΕ έχει σύνορα με την Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε εκείνους (μεταξύ άλλων στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ) που ζητούν να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου για να εισέρχονται από εκεί οι πρόσφυγες και να μην πνίγονται στο Αιγαίο: «Φαίνεται καλή ιδέα για εκείνους που δεν έχουν ιδέα, που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν νάρκες στον Έβρο».

Το ζήτημα δεν είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες στο Αιγαίο και να κινδυνεύουν να την χάσουν στον Έβρο, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτά που λέγονται είναι «ωραίες ιδέες που στηρίζονται σε έλλειψη γνώσης, αλλά εμείς πρέπει να κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι επισκέπτεται τη Λέσβο για να δει από κοντά πώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς οργανώσεις πραγματοποιούν την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και πώς προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία των hot spots.

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απεργία της ΠΝΟ, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναζητώντας τα ισοδύναμα για την εκπαίδευση Διαψεύδει η κυβέρνηση την επιβολή φόρου στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ


Η κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Τύπου περί επιβολής φόρου στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
opap
«Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Προς «αξιοποίηση» Η κυβέρνηση προωθεί την καταγραφή ολόκληρης της Δημόσιας Περιουσίας σε ένα ενιαίο μητρώο


Την πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας προωθεί η κυβέρνηση.
dimosia periousia
Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και με τη  συμμετοχή του  υφυπουργού στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Νίκος Ματζάκος ενώ παρευρέθησαν και συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας.
Αναλύθηκε η κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα και η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα.
Η πλήρης καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, η συγκέντρωση όλης της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας σε ένα ενιαίο μητρώο, η αναγκαία τακτοποίηση της χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, περιβαλλοντικά και κυρίως η διαφύλαξη και προστασία της απαιτεί μεγάλη διοικητική αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και κυρίως των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών. Μετά από αυτές τις ενέργειες μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίηση της τόσο πολύτιμης Δημόσιας Περιουσίας .
Αποφασίστηκε άμεσα να προετοιμαστούν από τη Γενική Γραμματεία οι αναγκαίες εξειδικευμένες εισηγήσεις που θα τεκμηριώνουν πως θα υλοποιηθεί η πλήρης καταγραφή με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Ενιαίου Μητρώου, η τακτοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και η απαραίτητη διαφύλαξη και προστασία της.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μαξίμου: Αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ...

Μαξίμου: Αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ το ισοδύναμο για το 23% στην εκπαίδευση - Media
...το ισοδύναμο για το 23% στην εκπαίδευση...
Το σύνολο των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ, και όχι μόνο το ΚΙΝΟ, αφορά η αύξηση της φορολογίας ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το...
μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ και έτσι θα υπερκαλυφθεί η μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν συναντά νομικά προβλήματα γεγονός που, όπως σημειώνουν, ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτησή του.

Read more...

Στους δρόμους μαθητές και φοιτητές...



Σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας -δεύτερη μέσα στην εβδομάδα-  μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.
Το... συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη. 
Τα αιτήματα των μαθητών και των φοιτητών  είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, η αντιμετώπιση των ελλείψεων και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Read more...

Ο Κώστας Τσάκωνας σε έναν επίκαιρο μονόλογο...


ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Το ΒΙΝΤΕΟ, που έγινε viral...
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός, Κώστας Τσάκωνας, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 72 ετών νικημένος από την επάρατο νόσο, οι χρήστες των social media άρχισαν να ανεβάζουν ο ένας μετά τον άλλον το βίντεο από την...
ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» που είναι πιο… επίκαιρο από ποτέ.

Ο ηθοποιός ως άνεργος πτυχιούχος επιστήμονας, στηλιτεύει τα «κακώς κείμενα» της τότε εποχής. Η ταινία είναι του 1981.

«Έξι χρόνια στο Δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο-τότε ακόμα δεν ήταν το Λύκειο- έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, έξι χρόνια στο εξωτερικό. Σπούδασα μηχανολόγος-μεταλλειολόγος με ειδικότητα στις υψικάμινους! Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Όταν ήμουν στο Λονδίνο και αναζητούσα τι τομέα θα διαλέξω, η κυβέρνηση εξήγγειλε  νέα μέτρα για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Αυτό για μένα άνοιγε ένα δρόμο, για επιστημονική ειδίκευση ανωτέρου επιπέδου. Βέβαια εκείνο τον καιρό ένας βιομήχανος έλεγε, ότι ο ορυκτός μας πλούτος είναι προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας για τον γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη. Αυτό εγώ τότε δεν το έλαβα υπόψη μου. Γιατί σκέφτηκα και είπα “τι πάει να κάνει αυτός; Πάει να τα βάλει με το κράτος;” Πού να ξέρω όμως ότι κράτος στην ουσία είναι αυτός! Όχι μόνο τον ορυκτό μας πλούτο δώσαμε προίκα στην ΕΟΚ, αλλά όλη την Ελλάδα. Πού να φανταστώ όταν σπούδαζα επιστήμονας, ότι θα γινόμουν μια προίκα. Όλη η παιδεία έχει γίνει μια προίκα. Η ουσία είναι ότι αυτοί δεν είναι πατριώτες! Από εκεί ξεκινάει το κακό» λέει στην ταινία ο Κώστας Τσάκωνας.

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Ανεξέλεγκτη πολιτική περιδίνηση στο Μαξίμου

Οι Πόντιοι διαδηλώνουν για τον Φίλη ενώ τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν... Ανεξέλεγκτη πολιτική περιδίνηση δημιουργεί η υπόθεση Φίλη με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί αμήχανα την πολιτική κατακραυγή αλλά και τις οργισμένες αντιδράσεις του ποντιακού ελληνισμού που ζητά την αποπομπή του υπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 48ωρο από τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον κ. Νίκο Φίλη συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα έμπειρων πολιτικών παρατηρητών πως: «έχουμε την πρώτη κυβερνητική κρίση... κατά την οποία, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει την κοινωνία μαζί του αλλά απέναντι». Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά τρόπους για να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κοινοβουλευτικό κλοιό και να εκθέσει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της συμπολίτευσης – ιδίως των ΑΝΕΛ - με ορισμένους να μην αποκλείουν κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Παιδείας. Παράλληλα, ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εγείρει έντονο προβληματισμό για το αν οι δηλώσεις Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς σύμφωνα με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου (σ.σ. επι υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά) εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου. Για την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις αποτυπώνουν προσωπικές θέσεις του υπουργού και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση. Εκ του αποτελέσματος όμως δεν είναι ικανές να περιορίσουν τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου. Είναι ενδεικτικές οι δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας του υπουργού από τουλάχιστον έξι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος (Αλ. Τριανταφυλλίδη, Ελ. Σταματάκη, Μ. Τριανταφύλλου, Γ. Μιχελογιαννάκης, Ολ. Τελιγιορίδου, Αν. Μιχαηλίδης) αλλά και η σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να ρίξει «λάδι στην φωτιά» αποδίδοντας την γενική κατακραυγή σε… λαϊκισμό. Την ώρα που σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας, ο κ. Σκουρλέτης είπε στην Βουλή πως «η είδηση δεν είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη. Η είδηση είναι η πατριδοκαπηλία και η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης όχι μόνο του κ. Φίλη, αλλά όλων των υπουργών. Μια επιχείρηση στοχοποίησης με την βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση αντέχει και έχει πάρει θέση. Πάψτε να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια. Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του». Από την άλλη πλευρά Τουρκικά ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον έλληνα υπουργό. Πάντως, η απροθυμία της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σε ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στα επιτελεία της αντιπολίτευσης που πλέον αναρωτιούνται αν οι δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον κ. Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία Σε κάθε περίπτωση η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να καταδικάσει ευθέως τον υπουργό της «φουντώνει» τις αντιδράσεις του ποντιακού στοιχείου. Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους». Την αγανάκτηση των Ποντίων ενίσχυσε η ερώτηση του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την οποία αποκαλύπτει αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του "Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα", «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» από την διδακτέα ύλη της Γ Λυκείου και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές». «Πυρά» και στην Βουλή Πάντως, η ανεξέλεγκτη πορεία που έχει λάβει πλέον η υπόθεση Φίλη αποτυπώθηκε και στις χθεσινές συνεδριάσεις της Βουλής κατά τις οποίες οι αντιδράσεις αντι να μειωθούν, αυξήθηκαν. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το σύνολο σχεδόν των κομμάτων καταδίκασε τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μίλησε για «ανεκδιήγητη αναφορά του κ. Φίλη για γενοκτονία που η Βουλή έχει ψηφίσει» και ζήτησε «να πάρει θέση η Βουλή, να αποδοκιμαστεί ο Υπουργός παιδείας και με ψηφοφορία. Τις προσωπικές απόψεις να τις πει στην παρέα του». Στήριξη στον υπουργό Παιδείας επιχείρησε να δώσει η υφυπουργός του Σία Αναγνωστοπούλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον κ. Λοβέρδο να της εξηγεί πως: «Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική – να καταδικάσουμε ρητά τον Υπουργό». Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν». Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη ήταν επίση η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής». Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)». Το φάντασμα του «συνωστισμού» Δυναμική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό αίσχος», ενώ παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την κα Μαρία Ρεπούση: «Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού». Σε δήλωση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εκπρόσωπο τύπου, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή». Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!» Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και το Ποτάμι καταδίκασαν τις δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως νυν αρχηγός καθώς και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Φίλη, ενώ 45 βουλευτές του κόμματος απαίτησαν την αποπομπή του υπουργού. «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ με απόφασή της, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως 'Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο', εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη». Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «θλιβερό» τον υπουργό Παιδείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter. Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους». Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία. Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας. Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)». Αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Πόντιοι: O υπουργός τους αγνόησε Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ως υπεύθυνος υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που υπέγραφε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης. Για την ιστορία, η συνάντηση όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο κ.Φίλης επέστρεψε δριμύτερος, εμμένοντας στις αμφιλεγόμενες θέσεις του. «Νιώθω λύπη και αγανάκτηση για όσα άκουσα» λέει στο protothema.gr ο κ. Παρχαρίδης. Και καταγγέλλει ότι «ο υπουργός είναι πλήρως ανιστόρητος, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και διαστρεβλώνει την ιστορία. Η αναγνώριση στηρίζεται σε νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, από τη θέση του υπουργού Παιδείας πια, περνά ένα μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Ποντίων και κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της. Θέλαμε να συναντηθούμε και να του εξηγήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα και νομικά κριτήρια αυτό που αναγνωρίζεται επισήμως από άλλες χώρες και θεσμούς. Λυπάμαι πολύ, αλλά ο κ.Φίλης όχι μόνο δεν μας δέχτηκε, αλλά ούτε μια απάντηση δεν έστειλε. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Φίλης θα ενημερωνόταν για τα ιστορικά γεγονότα και σήμερα δεν θα επαναλάμβανε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ζητάμε νέα συνάντηση με τον κ. Φίλη, να ενημερωθεί και να διευκολυνθεί και ο ίδιος από τη δύσκολη θέση στην οποία έβαλε τον εαυτό του» τονίζει ο κ. Παρχαρίδης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση εφόσον δεν ανακαλέσει. Την αποπομπή του υπουργού ζητεί ευθέως και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, ενώ παραλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Δυστυχώς ο κ. Φίλης επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε εκφράσει την θέση μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική πλευρά. Αν ο κ. Φίλης δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, ας αναγνωρίσει την επίσημη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την παιδεία των παιδιών μας στα χέρια τέτοιων ανθρώπων» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Αναστασιάδης, καταλήγοντας: «Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, γι' αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του κ.Φίλη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει τον υπουργό Παιδείας από τα καθήκοντά του». Νομικά εκτεθειμένος ο υπουργός; Το χρονικό του όλου ζητήματος περί την γενοκτονία των Ποντίων έχει ως εξής: Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Φίλης είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια. Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό δήλωσαν μετά τις αντιδράσεις ότι όσα είπε ο κ. Φίλης αποτελούν «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό». Αμέσως οι ποντιακές ενώσεις εξέφρασαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ νομικοί κύκλοι διατύπωσαν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Κι αυτό διότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου». Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ). Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση... protothema.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...