Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ 18%!!!


ΣΤΟ 8% ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΟ 3% Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ...
Στο κόλπο της ενίσχυσης του Κουβέλη μπήκε και η V-PRC. Θυμίζει εποχές που παρουσίαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις είχε αναλάβει ο Τσίπρας, σε ποσοστά κοντά στο 20%! Το ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά καταρρέει σε ποσοστά πρωτοφανή για την ιστορία και την...
προοπτική του। Στο 8%. Είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι αυτό δείχνει η μέτρηση. Θα βγουν τα νούμερα στην κάλπη; Απίθανο έως εξωπραγματικό. Με τον Κουβέλη πάντως η δουλειά έχει μεγάλη πλάκα. Σε βαθμό που γελάνε και οι τηλεθεατές...
fimotro
Read more...

Ο Αλαφούζος βγάζει πρωθυπουργό, τον Κουβέλη...


... και σβήνει από το χάρτη το ΠΑΣΟΚ (στην επόμενη μέτρηση θα το έχει πιο κάτω και από το "Άρμα Πολιτών" ) !
"Αν υπήρχε ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ για τους δημοσκόπους, ΘΑ 'ΠΡΕΠΕ ΝΑ 'ΧΕ ΣΥΛΛΑΒΕΙ το κύριο Μαυρή" ...

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ρυθμιστικοί παράγοντες έχουν γίνει οι πληρωμένοι-από κάθε είδους πελάτη-δημοσκόποι!
Ο κύριος Μαυρής, απόψε, εκτός του ότι στη δημοτικότητα τον Κουβέλη κοντεύει να τον φτάσει στο 60%, του δίνει, για πρώτη φορά, το ποσοστό...

του 18% (με τη Ν.Δ. στο 31% ) , με την τροχιά-βέλος-ανόδου σε τέτοιο σημείο, που στην επόμενη μέτρηση μάλλον θα τον έχει πρώτο κόμμα.
Ίσως δε, στη μεθεπόμενη, να του δίνει και αυτοδυναμία.
Υπό αυτές τις περιστάσεις, εξαφανίζει από το χάρτη το ΠΑΣΟΚ μ' ένα 8% , με εικόνα πλήρους κατάρρευσης (στην επόμενη μέτρηση θα το 'χει κάτω και από το "Άρμα Πολιτών" ) και το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ να μαλώνουν λίγο πιο πάνω από το 12% .
Φυσικά, ο κύριος Μαυρής δεν παραλείπει να βάλει σ' αυτή τη Βουλή τη "Χρυσή Αυγή" (3% ) , με 8 βουλευτές!
Αν υπήρχε Αστυνομία για τους δημοσκόπους-για θυμηθούμε και τον Φίλιππα Συρίγο-μάλλον θα 'πρεπε να τον είχε συλλάβει...



Read more...

Παραιτήθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ ο Νίκος Παπανδρέου









Παραιτήθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ ο Νίκος Παπανδρέου
Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου και του μέλους του ΔΣ του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ) υπέβαλε ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο αδελφός του πρών πρωθυπουργού παραιτήθηκε έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου, ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης:

«Προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ,
Τα μέλη του ΔΣ,
Τα μέλη της ΓΣ του ΙΣΤΑΜΕ.

Φίλες και φίλοι στο ΙΣΤΑΜΕ,

Είναι σωστό, τούτη τη στιγμή πιστεύω να παραιτηθώ, από αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ.

Την παραίτηση αυτή υποβάλλω με λύπη. Νιώθω ότι στη χρονική περίοδο, όπου το ΠΑΣΟΚ άρχισε την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η θέση που κατέχω πρέπει να μείνει κενή, στη διάθεση των νέων οργάνων.

Ήταν τιμή μου που σας γνώρισα και λύπη που δεν κατορθώσαμε και περισσότερα.

Με φιλία πάντα,
Νίκος Παπανδρέου»।
newpost.gr

Read more...

«Κατέρρευσε» ο Παπανδρέου - Το ΠΑΣΟΚ στο 8% - Στη Βουλή η Χρυσή Αυγή!










«Κατέρρευσε» ο Παπανδρέου - Το ΠΑΣΟΚ στο 8% - Στη Βουλή η Χρυσή Αυγή!
Το χαμηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έως τώρα εμφανίζεται σε δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή αναποφάσιστων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31% και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12% και το ΠΑΣΟΚ με 8%. Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, η Χρυσή Αυγή 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει 2%.

Τονίζεται ότι το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο 30%.

Οι αρνητικές γνώμες για το ΠΑΣΟΚ φτάνουν στο 89% και ακολουθούν οι αρνητικές γνώμες για ΛΑΟΣ (76%), ΚΚΕ (69%), ΝΔ (68%) και ΣΥΡΙΖΑ (60%).

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 56% και ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας με 41%, Αντώνης Σαμαράς με 31%, Αλέκα Παπαρήγα με 27%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 25%, Ντόρα Μπακογιάννη με 19% και τελευταίος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 9%.

Αναφορικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (91%) είναι δυσαρεστημένο.

Μοιρασμένες είναι οι αρνητικές (48%) και θετικές (46%) για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι θετικές γνώμες για τον κ. Παπαδήμο είναι 68%, στους ψηφοφόρους της ΝΔ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58%, του ΚΚΕ 57% και των ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ 50%.

Το 71% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται τον Λουκά Παπαδήμο για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, έναντι του 27% που τον εμπιστεύονται.

Αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται, έναντι του 38% που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται.

Το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία. Ικανοποιημένο είναι μόλις το 7%, ενώ για το 13% η Δημοκρατία δεν υπάρχει και έχει καταργηθεί.

Κατά του Μνημονίου είναι το 79% και υπέρ μόλις το 12%.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το 70% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα, αντίθετα με το 15% μάλλον καλύτερα.

Τέλος, το 54% έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το 41% θετική. Αναφορικά με το ευρώ, το βλέπει θετικά το 61% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 35%.


Αναλυτικά το Βαρόμετρο της Public Issue, εδώ.
newpost.gr
Read more...

Νέο μαχαίρι στο αφορολόγητο και νέα σενάρια για τις συντάξεις

Επώδυνα μέτρα για τα 600 εκατ. που λείπουν μελετούν οι αρχηγοί

Πυρετός στα οικονομικά επιτελεία των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη στα λιγότερο επώδυνα από τα μέτρα που έχει δώσει εναλλακτικά η Τρόικα στο προσχέδιό της.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, οι συνεργάτες των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, με στόχο να βρεθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ που εξακολουθούν να λείπουν από την καταιγίδα μέτρων που έρχεται και πάλι να πλήξει τους πολίτες μελετούν ρυθμίσεις όπως:

  • Την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 3.000 ευρώ.
  • Την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
  • Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.
  • Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Όλα αυτά όταν, όπως έχει ήδη μεταδώσει το protothema।gr, είναι πλέον ειλημμένη η απόφαση τόσο για περικοπή της τάξης του 20% με 25% του κατώτερου μισθού, η επανεξέταση των περικοπών στον 13ο και στον 14ο μισθό τον ιούνιο καθώς και η άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
protothema.gr
Read more...

Νέα αναβολή για Τετάρτη στη σύσκεψη των αρχηγών

Νέα συνάντηση Παπαδήμου με την Τρόικα στο Μαξίμου


Αναβολή για την Τετάρτη πήρε η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" στα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Το βράδυ της Τρίτης, είχαν δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI.

Αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου συναντάται πάλι ο πρωθυπουργός με την Τρόικα, ενώ, όπως μετέδωσε πρώτο το protothema.gr, φαίνεται πως είναι οριστικό ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αρθεί η μονιμότητα και τα προνόμια στις ΔΕΚΟ.

Αυτό γιατί, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα ελλείμματα. Αφού διασφάλισαν την εσωτερική υποτίμηση για να διευκολύνουν τις επενδύσεις τους παρεμβαίνουν και στις μεγάλες αγορές (ενέργεια, επικοινωνία, μεταφορές κτλ). Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στις οποίες θα χάσουν την "μονιμότητα" την οποία ουσιαστικά απολάμβαναν και ένα μεγάλο μέρος εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εφόσον οι προτάσεις των δανειστών γίνουν δεκτές από τους αρχηγούς το κοινωνικό ανάγλυφο της Ελλάδας θα αλλάξει δραματικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μεταξύ άλλων, έρχεται ως αποτέλεσμα της τελικής συνάντησης που είχε η Τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πλέον, τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών επεξεργάζονται αυτή την ώρα το προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για μαχαίρι στα πολυτεκνικά επιδόματα και νέα περικοπή των κύριων συντάξεων σε ποσοστό περί το 20%.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, θυσιάζονται οι κατώτατοι μισθοί που περικόπτονται σε ποσοστό 20% έως 25% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ζήτημα των Δώρων Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας αναμένεται να επανεξεταστεί τον Ιούνιο.

Η Τρόικα έχει επιμείνει, εκτός των άλλων, και για απολύσεις σε ένοπλες δυνάμεις, υγεία και εκπαίδευση.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Στο τραπέζι των αρχηγών το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής το σαββατοκύριακο για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης. Την ίδια ώρα, με την Τρόικα και με τα τεχνικά κλιμάκια συναντάται ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Κώστας Μητρόπουλος.

Πάντως, τα επιτελεία των τριών κομμάτων φέρονται να επεξεργάζονται σενάρια τόσο σε σχέση με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου όσο και με τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις και τις κύριες άνω των 1000 ή 1200 ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)।
.protothema.gr

Read more...

Έκαψαν γερμανική σημαία και σβάστικα στο Σύνταγμα

Επεισόδια και χρήση χημικών από την Αστυνομία


Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Βουλής όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα "παραιτήσου", "δημοκρατία εδώ και τώρα", "αφήστε το λαό να μπει στη Βουλή, να αποδείξουμε δημοκρατία τι θα πει" και εξαπέλυσαν το χαρακτηρισμό "γερμανοτσολιάδες" προς τους αστυνομικούς.

Στα σκαλιά της Βουλής μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντρών των ΜΑΤ, ενω σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και μικροτραυματισμοί.

Κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν μια γερμανική σημαία ενώ παρέδωσαν στις φλόγες και μια σημαία με τη ναζιστική σβάστικα.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν και χρήση χημικών। Το ...ξέσπασμα της βροχής ουσιαστικά διέλυσε, γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
protothema.gr
Read more...

Θέλουν να... τουρκέψουν 120 χιλιάδες Έλληνες;

Το δήλωσε αντιπρόεδρος του AKP


"Το όνειρο 120.000 Ελλήνων είναι να πάρουν τουρκική υπηκοότητα", σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Τα ρεπορτάζ βασίζονται σε αναφορές που αποδίδονται στον Εκρέμ Ερντέμ, έναν από τους αντιπροέδρους του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Ερντέμ σε ομιλία του επιχειρηματολόγησε ότι με τις επιτυχίες της στην οικονομία και την πρόοδο που έχει σημειώσει στους τομείς της υγείας, των συγκοινωνιών, της διπλωματίας και της κοινωνικής πολιτικής η Τουρκία έχει γίνει πρότυπο για όλο τον κόσμο!

Πώς προκύπτει ο ισχυρισμός του αντιπροέδρου του AKP ότι 120.000 Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία; Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο ίδιος ο κ. Ερντέμ, κάποιος ελληνικής καταγωγής πολίτης του είπε ότι αυτήν την στιγμή, 120.000 Έλληνες πολίτες επιθυμούν να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα...

"Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εδώ και έφυγαν। Τώρα επιθυμούν να γυρίσουν πίσω και αυτό επειδή είναι το ΑΚΡ στην εξουσία. Διότι εδώ όλοι οι πολίτες είναι ίσοι", ισχυρίστηκε ο κ. Ερντέμ σχολιάζοντας την επιθυμία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα.
protothema.gr
Read more...

Σενάριο συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου...













... προωθεί η "Καθημερινή"...

Το σενάριο υπογράφει ο γνωστός της -γαλάζιας- οικογένειας, Κωνσταντίνος Ζούλας. Απαραίτητη προϋπόθεση να βγει αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος.

Το πλαίσιο συμπόρευσης των «2»

Του Kωνσταντινου Zουλα

Να συναινέσουν σε μια συγκυβέρνηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, εάν στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν διασφαλίζει αυτοδυναμία, έχουν συναποφασίσει κατά πληροφορίες οι ... κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Με μία, όμως, προϋπόθεση: να μετέχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο ελάχιστα μέλη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε δευτερεύουσες κυβερνητικές θέσεις. Και τούτο διότι αμφότεροι, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας τους, έκριναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ως εκ τούτου προφανής είναι και ο απώτερος στόχος των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου: Να αναδειχθούν γρήγορα οι αδυναμίες της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και έτσι να πεισθούν οι πολίτες ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στην τρόικα λόγω των αστοχιών του ΠΑΣΟΚ.

Ολα τούτα βέβαια, που μεταφέρονται ως σκέψεις των δύο πολιτικών στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που έκαναν, εξυπακούεται ότι τελούν υπό την αίρεση μιας θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων, της ανάδειξης του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία των «πράσινων», όπως βεβαίως και του ποσοστού που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, όταν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. Και τούτο διότι τις τελευταίες μέρες ο κ. Ανδ. Λοβέρδος δεν κρύβει πως δεν διανοείται την πιθανότητα να επαληθευθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά κάτω του 25 ή και του 20%...

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να μεταδώσει στους βουλευτές του πόσο σκληρά αγωνίζεται προκειμένου να περάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τη στόχευση αυτή εξυπηρετούσε η δημοσιοποίηση της επιστολής του στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, στην οποία ανέδειξε τις ενστάσεις που ακούστηκαν στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και η δραματική περιγραφή που έκανε στο διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο, μεταφέροντας ως εναλλακτικό σενάριο της τρόικας την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Να συνειδητοποιήσουν πλήρως οι βουλευτές τις ευθύνες τους ήταν ο στόχος και του κ. Π. Μπεγλίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Παπαδήμος έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει σημείωμα για τις συνέπειες του σεναρίου της χρεοκοπίας, ώστε να τις γνωρίζουν οι πολίτες.
kathimerini.gr



Read more...

Σε εξέλιξη συνάντηση τρόικας και Ευ. Βενιζέλου για την εξεύρεση 600 εκ. ευρώ...



Με βασικό θέμα την εξεύρεση 600 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για το 2012 συναντώνται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον... πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα κρινει το μέλλον της χώρας.

Αν ευοδωθούν τελικά οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή, όπως διαφαίνεται, η νέα συνθήκη θα εγκριθεί την Κυριακή από την Βουλή σε ειδική συνεδρίαση.

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ.

Ο χρόνος για να ληφθούν οι αναγκαίες έχει τελειώσει για τους πολιτικούς αρχηγούς, με Μέρκελ και Σαρκοζί να διαμηνύουν τη Δευτέρα ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους.

«Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, λέγοντας ότι κλείνει ένα μέτωπο και ανοίγει ένα άλλο.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας η οριστικοποίηση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, που απαιτεί για το 2012 η τρόικα. Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αναζήτηση των δαπανών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να περικοπούν επιπρόσθετα το 2012, προκειμένου να συμπληρωθούν τα μέτρα έως το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως απαιτεί η τρόικα.

Εξάλλου, δεκαπέντε χιλιάδες αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν – σύμφωνα με πληροφορίες – και από την κατάργηση οργανισμών, φορέων και δομών του Δημοσίου.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση. Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν έως τις 3 τα ξημερώματα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους επικεφαλής των δανειστών, και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Η δήλωση Βενιζέλου

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πριν την αναχώρησή του για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει –πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του.

Ο αγώνας και η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη

Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Έχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Και πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επιμονή για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι».
skai.gr



Read more...

«Γα...νοι και δαρμένοι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» λέει κορυφαίος υπουργός









«Γα...νοι και δαρμένοι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» λέει κορυφαίος υπουργός
Μία Κυριακή για νεύρα γερά, μία συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με την πλάτη στον τοίχο και φόντο τις θριλερικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Προσεκτικός παρατηρητής στο θέατρο αυτό του παραλόγου ένας κορυφαίος υπουργός, «λαλίστατος και ευφράδης» όπως αποκαλύπτει ο σημερινός Μικροπολιτικός στα «Νέα», ο οποίος είπε αποπειράθηκε να περιγράψει τα πράγματα με το... όνομά τους: «Είμαστε και γαμ...ένοι και δαρμένοι», είπε.



Το ξέσπασμα αυτό προέρχεται από κυβερνητικά χείλη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και ουχί από κάποιον σε ρόλο... guest που ενημερώνει για την έκβαση των εξελίξεων. Με ένα κουίζ ο Μικροπολιτικός αποκαλύπτει ένα τρόπο τινά γλαφυρό με τον οποίο ένας υπουργός συνοψίζει την κατάσταση.



«Μεταξύ αθυροστομίας και κατήφειας κυμάνθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή। Δεν θα πω ποιος είπε τι για ευνόητους λόγους. Θα σας βάλω όμως ένα κουίζ. Η σύνθεση της συνεδρίασης ήταν εναλλασσόμενη . Και αυτό γιατί δύο πρόσωπα - αμφότεροι υπουργοί- έκαναν ενημέρωση όταν άρχισε το Πολιτικό Συμβούλιο στις εννέα και μισή. Ύστερα από μια ώρα έφυγαν να πάνε στο Μαξίμου. Εκεί συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που είναι και η αιχμή του πακέτου॥ Επέστεψαν ελαφρώς κατησχυμένοι γύρω στις δωδεκάμισι. Τότε ο ένας από τους δύο- δεν θα σας πως ποιος αλλά είναι λαλίστατος και ευφραδής- έκανε μια φρέσκια ενημέρωση για το που βρισκόταν πλέον η κατάσταση. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη ΝΔ «που δεν μας βοηθάει ούτε με τις δηλώσεις που γίνονται απέξω ούτε με τις θέσεις που παίρνει μέσα» και περιέγραψε τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επερχόμενες δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οπότε κάνει μια παύση και καταλήγει : «Είμαστε -συγχωρήστε με που θα σας το πω έτσι- και γαμ...ένοι και δαρμένοι» Κάπως έτσι γλαφυρά συνοψίζεται η κατάσταση»
newpost.gr
Read more...

Τα λεφτά είναι πολλά και η έξοδος από το κλαμπ ευπρόσδεκτη…









Τα λεφτά είναι πολλά και η έξοδος από το κλαμπ ευπρόσδεκτη…
Ήταν το δεύτερο χτύπημα μέσα σε κάτι λιγότερο από 10 μέρες. Μετά τον δημοσιονομικό Επίτροπο, που προκάλεσε μια θύελλα αντιδράσεων στη Σύνοδο Κορυφής και –υποτίθεται – ενόχληση της καγκελαρίας, ήρθε δια στόματος Μέρκελ η πρόταση για τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο προφανώς θα κατατεθούν τα υπόλοιπα του δανείου των 130 ως 145 δισ. ευρώ και τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των ελληνικών τοκοχρεολυσίων.

Ο Επίτροπος ξανάρθε από την πίσω πόρτα, και χωρίς φυσική παρουσία, αφού ο σκοπός του θα ήταν ταυτόσημος με εκείνον του ειδικού λογαριασμού. Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανείων.

Στην πρώτη περίπτωση η επιτροπεία θα ήταν ορατή, ο επίτροπος θα εγκαθίστατο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είχε βέτο στις δαπάνες και στην κατεύθυνση των πληρωμών. Θα πήγαινε καλή ώρα ο Λοβέρδος με μια δαπάνη για φάρμακα και θα του έλεγε «στοπ, φέρε τα λεφτά να αποπληρώσουμε δάνεια». Ο ειδικός λογαριασμός θα έκανε την επιτροπεία αόρατη, στο ΓΛΚ ο όποιος Λοβέρδος δεν θα εύρισκε λεφτά, τα διαθέσιμα που θα έχει η Ελλάδα λαμβάνειν από τα δάνεια θα έμεναν στο λογαριασμό αυτό για να πληρώσουν τοκοχρεολύσια. Και οι ίδιες ανάγκες; Κόφτε το λαιμό σας να βγάλετε πρωτογενή πλεονάσματα, θα ήταν η απάντηση.

Για το τι παίζεται εδώ υπάρχουν δύο αναγνώσεις:
Τα λεφτά είναι βεβαίως πολλά (90 δις βάζει στο δεύτερο πακέτο η Ευρώπη) και είναι λογικό οι Εταίροι να θέλουν να έχουν διασφαλίσεις, ότι και όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν και σπατάλες δεν θα γίνουν και κυρίως ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Το ότι η επίβλεψη θα γίνει αυστηρότερη, έχει συμφωνηθεί στις 26. Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και ένα νευραλγικό σημείο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι ασφαλώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξειδικευτεί αυτή η επίβλεψη.

Η «καλή ανάγνωση» είναι, ότι εδώ ασκείται πίεση για να είναι αυτή η επίβλεψη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να οριστεί ένας Έλληνας δημοσιονομικός Επίτροπος από την όποια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτεί ως το τέλος αυτό το πακέτο.

Γιατί υπάρχει όμως και η κακή ανάγνωση.
Καμία κυρίαρχη χώρα, σε όσο άθλια κατάσταση και αν βρίσκεται, δεν μπορεί να δεχτεί έναν Επίτροπο από το εξωτερικό και δεν μπορεί επίσης να δεχτεί ότι θα δανειστεί 130 δις, τα οποία διαχειρίζονται κάποιοι άλλο, εκτός της χώρας αυτής.

Το ότι τέτοιου είδους απίθανες προτάσεις επανέρχονται με σταθερή συχνότητα στο τραπέζι υποψιάζει, ότι εδώ γίνεται προσπάθεια να εξωθηθούν οι αντιδράσεις στα άκρα. Να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος δηλαδή, ώστε να εγκαταλείψει η προσβεβλημένη Ελλάδα οικιοθελώς το ευρώ. Το ότι οι Εταίροι μας θέλουν να τελειώνουν μαζί μας άλλωστε, δεν είναι μυστικό.

Και οι δύο εκδοχές είναι στο τραπέζι. Διαλέγετε και παίρνετε.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Read more...

«Αρχηγό του τοκογλύφου Καραμπέρη» αποκάλεσε ο Τσίπρας τον Καρατζαφέρη!









«Αρχηγό του τοκογλύφου Καραμπέρη» αποκάλεσε ο Τσίπρας τον Καρατζαφέρη!
Πόλεμος δηλώσεων με βαρείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τον χαρακτηρισμό «κονφερανσιέ» που απέδωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, σε χθεσινές του δηλώσεις.

«Είναι αλήθεια ότι σε ηλικία 25 ετών έχω κάνει και τον κονφερανσιέ. Βλέπετε, η οικογένειά μου, δεν ευνοήθηκε από το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Δεν τοποθετήθηκε κανένας άμεσα συγγενής μου αρχηγός του Παναθηναϊκού, ούτε πήρε κανένα έργο από το Δημόσιο. Έχω δουλέψει σκληρά και πολύ. Αυτό είναι το διαβατήριό μου» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας στο Ράδιο 9.

«Ειρωνείες και υπονοούμενα δεν έχουν θέση, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Δυστυχώς, η σοβαρότητα, τείνει να γίνει στις μέρες μας είδος “ουσιώδες εν ανεπαρκεία”» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο αρχηγός του υπόδικου Καραμπέρη, που εδώ και δυο χρόνια ζητά επίμονα τη νομιμοποίηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, προφανώς για να ξεπλένουν άφοβα οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των συνδυασμών του, ενοχλήθηκε από τον επιεική χαρακτηρισμό του "κονφερασιέ της Τρόικας". Και κατέφυγε στη γνώριμη για αυτόν τακτική της λάσπης. Έκανε όμως ένα λάθος. Επικαλέστηκε τη χούντα, αυτός που ζητά τη ψήφο των χουντικών.

Δεν θα μπούμε στο κόπο ούτε καν να διαψεύσουμε τη συκοφαντία, αφού κατανοούμε ότι ο πανικός για τη πανωλεθρία που τον περιμένει, είναι κακός σύμβουλος» είπε στη δήλωσή του.

Ο ΛΑΟΣ απάντησε στη συνέχεια στον πρόεδρο του Συνασπισμού με μια εξίσου επιθετική δήλωση:

«Θυμίζουμε στον κ. Τσίπρα, ότι στις τάξεις του ΛΑΟΣ δεν φιλοξενούνται ληστές, τρομοκράτες, έμποροι όπλων και άλλες συναφείς… αναρχικές δυνάμεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας μπορεί να απευθυνθεί στους κορυφαίους συνεργάτες του στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ κ.κ. Δραγασάκη, Βούτση και Κουράκη.

Επί της ταμπακέρας πάντως, ο γνωστός υβριστής δεν απάντησε πόσα δημόσια, ή δημοτικά έργα έχει πάρει η οικογένειά του και ποια σχέση είχε με τον ευνοημένο από την χούντα, Τσίπρα.

Όσον αφορά στην παλιννόστηση των κεφαλαίων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, του θυμίζουμε ότι η πρόταση του ΛΑΟΣ, υιοθετήθηκε από την Ιταλία και μια σειρά άλλων, ακόμα, χωρών»।
newpost.gr
Read more...

Στο τραπέζι τώρα το κούρεμα των ομολόγων

Παπαδήμος - Βενιζέλος βλέπουν τον Νταλάρα στο Μαξίμου




Τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα βλέπουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Ρόιτερς, «η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί»
protothema.gr
Read more...

Τελική απόφαση για τα επώδυνα μέτρα λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το απόγευμα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για το βράδυ μετατίθεται η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αναμένουν στα γραφεία τους το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για το νέο μνημόνιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι τα νέα επώδυνα μέτρα και στη συνέχεια θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Αυτήν την ώρα πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικας με τους Ευ.Βενιζέλο και Γ.Κουτρουμάνη.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 6.30 με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί απόψε.

«H κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αργότερα απόψε» είπε σε δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς περιέχει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, δηλαδή προτείνει περικοπές απολαβών ή συντάξεων ή εναλλακτικά ισοδύναμα άλλα μέτρα που θα εγκρίνουν οι αρχηγοί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που τοποθετείται χρονικά αργά το βράδυ, κι αν υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Αυτήν την ώρα, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και έως τις 3 τα ξημερώματα διαβουλεύσεις με την τρόικα είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι Ευ.Βενιζέλος και Γ.Κουτρουμάνης.

Ψήφιση με διαδικασίες εξπρές

Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος.

Το μίνι Μνημόνιο θα συζητηθεί με διαδικασίες εξπρές στην επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία θα πάει στην Ολομέλεια. Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ της Κυριακής.

Πιέσεις και πρόταση για ταμείο αποπληρωμής χρέους

Την ίδια ώρα, η μετάθεση κατά μία ημέρα των αποφάσεων προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε δανειστές και εταίρους, που πιέζουν με κάθε τρόπο για να κλείσει η συμφωνία.

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει» και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγου τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχευτεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχεδόν έτοιμο το προσχέδιο της τρόικα

Μάλλον στις 9 το βράδυ η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό



Σε σκληρή δοκιμασία θα τεθεί το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία με βάση το νέο μνημόνιο. Η τρόικα, με επιχειρήματα τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αστοχίες επί των προβλέψεων του προϋπολογισμού, ζητά δέκα μέτρα φωτιά:

1. Μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 20% έως 25%, με αφετηρία τον κατώτατο.

2. Στέλνει τα δώρα, τον 13ο και τον 14ο μισθό, σε νέα διαπραγμάτευση τον Ιούνιο, μαζί με τα ειδικά μισθολόγια, δικαστικοί, ένστολοι κτλ. Αν όμως οι αρχηγοί ζητήσουν κάποια αλλαγή βάζουν στο τραπέζι τα επιδόματα σε όλο το εύρος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (επικινδυνότητας κτλ).

3. Η παράταση των 6 μηνών στις συλλογικές συμβάσεις θα αφορά μόνο στις βασικές αποδοχές.

4. Ζητά ψαλίδι στις κύριες συντάξεις 20% για αποδοχές άνω των 1000 ευρώ τον μήνα.

5. Κόβει τις επικουρικές από 150 ευρώ και πάνω, μεσοσταθμικά μεταξύ του 20% και 30%.

6. Επιμένει σε απολύσεις στον στρατό, την υγεία και την παιδεία.

7. Ζητά την κατάργηση των προνομίων και των υψηλών μισθών στις ΔΕΚΟ και άμεση αποκρατικοποίηση.

8. Άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και του ωραρίου χωρίς εξαιρέσεις.

9. Τη θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά κι εργασιακά κίνητρα για επενδύσεις.

10. Επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.


Η τροικα απαιτεί έγγραφη δέσμευση των αρχηγών και "κλείνει" το μάτι σε παράταση της συγκυβέρνησης ως εγγύηση για την υλοποίηση των όσων συμφωνηθούν και, κυρίως, των όσων απαιτηθεί να γίνουν στη συνέχεια. Προτιμά την άμεση δράση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, φοβούμενη την αντίδραση των βουλευτών. Για όλα αυτά θα συνεδριάσουν το απόγευμα οι αρχηγοί και ακολούθως θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την επίσημη απόφαση της κυβέρνησης.

Read more...

Έρχεται ψαλίδι σε κατώτερο μισθό και επικουρικές, διασώζονται 13ος-14ος μισθός

Σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για 6 μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά βασικό μισθό και βασικά επιδόματα
Η «μετενέργεια», το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για 6 μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά βασικό μισθό και βασικά επιδόματα (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει το μεσημέρι της Τρίτης συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εντός της ημέρας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Αρχικά είχε προγραμματισθεί συνάντηση των δύο υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας για τις 11:30 το πρωί, αλλά έως αυτή την ώρα το κλιμάκιο των δανειστών δεν έχει μεταβεί στην οδό Ζαλοκώστα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το προ-Μνημόνιο και τα οποία θα εγκρίνουν ο πρωθυπουργός με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Επίσης, διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Επίσης, καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Η πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), φαίνετα πως τελικά απορρίφθηκε.

Το «όχι» από το υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές.

Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ως 18% κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.

Οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν νέα μείωση των κύριων συντάξεων, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012.

Ο περιορισμός του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Πρόσθετα μέτρα για το 2012


Η τρόικα απαιτεί για το 2012 πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου (1,5% του ΑΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί το προ-Μνημόνιο και να δοθεί το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν «κλείσει», είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 μέχρι 440 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...