Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τα λεφτά είναι πολλά και η έξοδος από το κλαμπ ευπρόσδεκτη…









Τα λεφτά είναι πολλά και η έξοδος από το κλαμπ ευπρόσδεκτη…
Ήταν το δεύτερο χτύπημα μέσα σε κάτι λιγότερο από 10 μέρες. Μετά τον δημοσιονομικό Επίτροπο, που προκάλεσε μια θύελλα αντιδράσεων στη Σύνοδο Κορυφής και –υποτίθεται – ενόχληση της καγκελαρίας, ήρθε δια στόματος Μέρκελ η πρόταση για τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο προφανώς θα κατατεθούν τα υπόλοιπα του δανείου των 130 ως 145 δισ. ευρώ και τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των ελληνικών τοκοχρεολυσίων.

Ο Επίτροπος ξανάρθε από την πίσω πόρτα, και χωρίς φυσική παρουσία, αφού ο σκοπός του θα ήταν ταυτόσημος με εκείνον του ειδικού λογαριασμού. Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανείων.

Στην πρώτη περίπτωση η επιτροπεία θα ήταν ορατή, ο επίτροπος θα εγκαθίστατο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είχε βέτο στις δαπάνες και στην κατεύθυνση των πληρωμών. Θα πήγαινε καλή ώρα ο Λοβέρδος με μια δαπάνη για φάρμακα και θα του έλεγε «στοπ, φέρε τα λεφτά να αποπληρώσουμε δάνεια». Ο ειδικός λογαριασμός θα έκανε την επιτροπεία αόρατη, στο ΓΛΚ ο όποιος Λοβέρδος δεν θα εύρισκε λεφτά, τα διαθέσιμα που θα έχει η Ελλάδα λαμβάνειν από τα δάνεια θα έμεναν στο λογαριασμό αυτό για να πληρώσουν τοκοχρεολύσια. Και οι ίδιες ανάγκες; Κόφτε το λαιμό σας να βγάλετε πρωτογενή πλεονάσματα, θα ήταν η απάντηση.

Για το τι παίζεται εδώ υπάρχουν δύο αναγνώσεις:
Τα λεφτά είναι βεβαίως πολλά (90 δις βάζει στο δεύτερο πακέτο η Ευρώπη) και είναι λογικό οι Εταίροι να θέλουν να έχουν διασφαλίσεις, ότι και όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν και σπατάλες δεν θα γίνουν και κυρίως ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Το ότι η επίβλεψη θα γίνει αυστηρότερη, έχει συμφωνηθεί στις 26. Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και ένα νευραλγικό σημείο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι ασφαλώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξειδικευτεί αυτή η επίβλεψη.

Η «καλή ανάγνωση» είναι, ότι εδώ ασκείται πίεση για να είναι αυτή η επίβλεψη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Στο περιθώριο αυτής της συζήτησης έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να οριστεί ένας Έλληνας δημοσιονομικός Επίτροπος από την όποια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτεί ως το τέλος αυτό το πακέτο.

Γιατί υπάρχει όμως και η κακή ανάγνωση.
Καμία κυρίαρχη χώρα, σε όσο άθλια κατάσταση και αν βρίσκεται, δεν μπορεί να δεχτεί έναν Επίτροπο από το εξωτερικό και δεν μπορεί επίσης να δεχτεί ότι θα δανειστεί 130 δις, τα οποία διαχειρίζονται κάποιοι άλλο, εκτός της χώρας αυτής.

Το ότι τέτοιου είδους απίθανες προτάσεις επανέρχονται με σταθερή συχνότητα στο τραπέζι υποψιάζει, ότι εδώ γίνεται προσπάθεια να εξωθηθούν οι αντιδράσεις στα άκρα. Να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος δηλαδή, ώστε να εγκαταλείψει η προσβεβλημένη Ελλάδα οικιοθελώς το ευρώ. Το ότι οι Εταίροι μας θέλουν να τελειώνουν μαζί μας άλλωστε, δεν είναι μυστικό.

Και οι δύο εκδοχές είναι στο τραπέζι. Διαλέγετε και παίρνετε.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: