Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τελική απόφαση για τα επώδυνα μέτρα λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το απόγευμα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για το βράδυ μετατίθεται η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αναμένουν στα γραφεία τους το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για το νέο μνημόνιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι τα νέα επώδυνα μέτρα και στη συνέχεια θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Αυτήν την ώρα πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικας με τους Ευ.Βενιζέλο και Γ.Κουτρουμάνη.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 6.30 με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί απόψε.

«H κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αργότερα απόψε» είπε σε δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς περιέχει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, δηλαδή προτείνει περικοπές απολαβών ή συντάξεων ή εναλλακτικά ισοδύναμα άλλα μέτρα που θα εγκρίνουν οι αρχηγοί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που τοποθετείται χρονικά αργά το βράδυ, κι αν υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Αυτήν την ώρα, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και έως τις 3 τα ξημερώματα διαβουλεύσεις με την τρόικα είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι Ευ.Βενιζέλος και Γ.Κουτρουμάνης.

Ψήφιση με διαδικασίες εξπρές

Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος.

Το μίνι Μνημόνιο θα συζητηθεί με διαδικασίες εξπρές στην επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία θα πάει στην Ολομέλεια. Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ της Κυριακής.

Πιέσεις και πρόταση για ταμείο αποπληρωμής χρέους

Την ίδια ώρα, η μετάθεση κατά μία ημέρα των αποφάσεων προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε δανειστές και εταίρους, που πιέζουν με κάθε τρόπο για να κλείσει η συμφωνία.

Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει» και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγου τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχευτεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: