Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πρεμιέρα εκπτώσεων στις 14 Ιανουαρίου

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εκπτώσεις. Τελευταία ελπίδα για τους καταστηματάρχες που βρίσκονται στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά


Η αυλαία των εκπτώσεων ανοίγει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ένα μήνα, σύμφωνα με τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 70%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω κρίσης είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους. Αρνητικά δε στην διάθεσή τους για ψώνια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η συζήτηση που έχει ανοίξει για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Για κάποιους καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ελπίδα, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Αρκετές όμως είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση προστίθεται η νέα πίεση που ασκείται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

"Για μια ακόμη φορά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρείται ένα νέο τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία και την σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά με την ισοπέδωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εξαφάνιση του 13ου και 14ου μισθού" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις συστήνει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

*Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

*Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

*Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

*Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.

Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Όσον αφορά τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα τη ποιότητά και τη σχέση τελικής τιμής έκπτωσης και να μη παρασύρονται από τη δημοσιοποίηση υψηλών ποσοστών εκπτώσεων.


Read more...

Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, καλεί ο Τάσος Γιαννίτσης

Ουσιώδεις οι διαρθρωτικές αλλαγές


Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κάλεσμα προς τα κόμματα να στηριχθεί πολιτικά χωρίς επιφυλάξεις η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, απευθύνει από τις σελίδες του Βήματος της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, αλλά οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για να πετύχει η χώρα την ανάπτυξη.

«Στήριξη σημαίνει ένα πράγμα: τήρηση της πολιτικής δέσμευσης που δόθηκε προς τον ελληνικό λαό με στόχο το καλό της χώρας και όχι για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος» αναφέρει ο κ. Γιαννίτσης και προσθέτει: «Αλλιώς η θεατρική παράσταση ας σταματήσει άμεσα, και ο καθένας να έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Γιαννίτσης τονίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και ότι «χωρίς αυτές τα δημοσιονομικά δεν θα αρκούν ποτέ» και «ανάπτυξη δεν θα δούμε ποτέ». Παράλληλα εκφράζει τη γνώμη ότι αυτό που παίζεται δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, αλλά αν όσα επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες «θα γίνουν ή όχι και αυτά junk».

«Μία είναι η κεντρική προϋπόθεση για το πού θα φτάσουμε: να αποφασίσουμε ως κοινωνία ότι, είτε με σύμμαχο, είτε χωρίς σύμμαχο το πολιτικό σύστημα, θέλουμε να βγούμε από το τέλμα. Τότε το πολιτικό σύστημα θα συμμαχήσει, θέλει - δεν θέλει» επισημαίνει ο Τάσος Γιαννίτσης.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηριχθεί για να επιτύχει τους στόχους της απευθύνει, σε συνέντευξή του στο Βήμα, και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα το Σάββατο

Μικρή βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή



http://img.protothema.gr/ACD01B233C66545F571A7ABF90F0129A.jpg

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα με νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής με βόρειους ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Μικρή βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή.

Αναλυτικά το Σάββατο 7 Ιανουαρίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 6 βαθμούς, στη δυτική Ελλάδα από 1 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά από -1 έως 10 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 14 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 έως 7 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 10 βαθμών Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή στην ανατολική και νότια χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και το πρωί στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδος κυρίως την ημέρα. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ'Α όψιν, ανάλογα µε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).

2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.

5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.
Read more...

Σύνταξη τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της εφεδρείας









Σύνταξη τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της εφεδρείας
Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που εγκρίθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στην εφεδρεία θα μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους 4 μήνες μετά από την λήξη της περιόδου προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας.

Ποιοι εξαιρούνται από τη εφεδρεία, σύμφωνα με τη διάταξη:

του Ναυτικού Προσωπικού των Πλοηγικών Σταθμών του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και του Κλάδου ΔΕ Τηλεφωνητών που καλύπτονται αποκλειστικά από τυφλούς, καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ραδιοηλεκτρονικών και των Δημόσιων Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου και Μακεδονίας.

Για την κατάταξη στο Βαθμολόγιο

Για την κατάταξη στο βαθμολόγιο προβλέπεται ότι αν ένας υπάλληλος αποκτήσει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών μετά τον διορισμό του, θα «κερδίζει» βαθμολογικά 6 και 2 έτη αντίστοιχα. Επιπλέον για όσους υπαλλήλους συντρέχουν παραπάνω από μία ρυθμίσεις για το βαθμολόγιο (απόφοιτος ΕΣΔΑΑ με μεταπτυχιακό τίτλο) εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση για το πρώτο προσόν και το ήμισυ της ρύθμισης για το δεύτερο («κέρδος» 6 χρόνια λόγω ΕΣΔΑΑ και 1 έτους για το μεταπτυχιακό αντί για 2 που ισχύει).

Προβλέπεται, επίσης, η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αποχωρήσεων καθώς και των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ή συμβασιούχων, για την πλήρη καταγραφή της εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα.
Δίνεται τρίμηνη παράταση για την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων, με στόχο τη διατήρηση ειδικών συστημάτων αξιολόγησης σε κλάδους του Δημοσίου।
http://newpost.gr
Read more...

Οι εφορίες ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων...



Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βάζει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αυτό περιλαμβάνεται... ούτε λίγο ούτε πολύ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα νέα αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, η εφορία θα βγάζει έναν αλγόριθμο που θα υπολογίζει στοιχεία όπως ο ΦΠΑ, τα έξοδα της επιχείρησης, τις δαπάνες του επιχειρηματία και τις τραπεζικές καταθέσεις και θα βγάζει το φόρο που αναλογεί στο φορολογούμενο επιχειρηματία.

Πιο αναλυτικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της δραστηριότητας, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί βάσει των πιο πάνω μεθόδων, ο έφορος πριν τον υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο, προκειμένου να αποδείξει πως ο φόρος που του καταλογίζεται δε έχει υπολογισθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία...

News247



Read more...

"Πουλήστε το σπίτι για να ξεχρεώσετε στο Δημόσιο"...

Όπως είναι επιπλωμένο;


http://img.protothema.gr/562B165DC85366611747E7485E54D696.jpg

Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα για να πουλήσει ακίνητα, εφόσον όμως υπογράψει και δεσμευτεί πως η μεταβίβαση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση της οφειλής του. Τη συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οφειλέτες να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο "παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου σε
τρίτους και καταβολή του συνολικού τιμήματος στο Δημόσιο, ακόμη και αν δεν εξοφλείται η οφειλή, με τον όρο της διασφάλισης του εναπομένοντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων".

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πρόσφατο ρεπορτάζ του protothema.gr και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα λειτουργεί ως εξής:

-Στο συμβόλαιο μεταβίβασης θα επισυνάπτεται η φορολογική ενημερότητα η όποια και θα βεβαιώνει την οφειλή προς την εφορία ή το τελωνείο.

-Οι συμβολαιογράφοι που θα συντάσσουν τη σχετική πράξη μεταβίβασης, θα πρέπει τότε να δεσμεύουν και να αποδώσουν τα ποσά οφειλής που έχουν συμφωνηθεί, επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου

Έως 60 δόσεις των 100 ευρώ ή εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις

Με το πολυνομοσχέδιο, επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις, που μπορεί να φθάσουν έως και 60 και με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση και δυνατότητα τακτοποίησής τους με εμπράγματα δικαιώματα σε περιουσιακά τους στοιχεία, προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με αυτή, παρέχεται έκπτωση από 25% έως 100% στις προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται στα 100 ευρώ. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί έως 31 Ιανουαρίου 2012, ενώ η καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Με απόφαση, ωστόσο, του υπουργού Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής της. Αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις ή δεν καταβληθούν η προτελευταία ή η τελευταία δόση χάνεται το ευεργέτημα της ρύθμισης.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ή στα τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

- Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 25 - 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 60% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 45% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 25% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Read more...

Στέλνουν μήνυμα σε Παπαδήμο –Σαμαρά για το «γεφύρι του Ελληνικού»









Στέλνουν μήνυμα σε Παπαδήμο –Σαμαρά για το «γεφύρι του Ελληνικού»
Την προσοχή του Λ. Παπαδήμου και του Αντ. Σαμαρά στα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στο περιβόητο- πλέον- θέμα της επενδυτικής ανάπτυξης του Ελληνικού εφιστούν σημαίνοντες επιχειρηματικοί παράγοντες.


Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε στο moneypost, πως οι εξελίξεις στο εν λόγω μέτωπο συντηρούν την εικόνα αναξιοπιστίας της χώρας και συνάμα επιτείνουν την επιφυλακτικότητα των ξένων, που η Ελλάδα υποτίθεται πως επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτικά. Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες φέρεται να υπήρξε παρέμβαση επιχειρηματικών κύκλων προς την πλευρά του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ, προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για το τι… δεν γίνεται (και ) στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η νέα εμπλοκή φαίνεται να προκαλείται μετά την επαναβεβαίωση της στάσης των τριών δημάρχων- όμορων περιοχών του Ελληνικού- οι οποίοι επιτίθενται στα σχέδια αποκρατικοποίησης- αξιοποίησης, εμμένοντας στην πάγια θέση τους περί ήπιας ανάπτυξης.

Πράγματι στις 28/12 οι Θ. Ορφανός (δήμαρχος Αλίμου), Χρ. Κορτζίδης ( Ελληνικού- Αργυρούπολης) και Κ. Κόκκορης ( Γλυφάδας ) απάντησαν ουσιαστικά στην διαδικασία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, του αρμόδιου υπουργού και του σχετικού φορέα. Το ενδιαφέρον είναι, πως οι τρεις δήμαρχοι, οι οποίοι προφανώς δεν ενημερώθηκαν καν από τους Γ. Παπακωνσταντίνου - Κ. Μητρόπουλο, προχωρούν στις νέες καταγγελίες τους μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εκδήλωση προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό. Σημειωτέον, πως οι τρεις συναρμόδιοι φορείς προχώρησαν σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ( με δημοσίευση της σχετικής αγγελίας στον ξένο Τύπο) παρουσιάζοντας με… τυμπανοκρουσίες τα λίγο ως πολύ γνωστά φαραωνικά σχέδια αξιοποίησης. Η διαδικασία- για την εκδήλωση ενδιαφέροντος- ισχύει μέχρι τις 30/3.
Την ίδια στιγμή οι τρεις δήμαρχοι καταγγέλλουν πως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων- Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου παραδίδει άνευ όρων το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά στους επίδοξους επενδυτές. Σημειώνουν δε, πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου και του Γ. Παπακωνσταντίνου (ως εποπτεύων υπουργός) δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής κάθε είδους σχεδίου στον χώρο χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Προβλέπει δε πολύ υψηλά περιθώρια εκμετάλλευσης γης με συντελεστή δόμησης που ξεπερνά το 0,4 και κάλυψη πάνω από 50%.

Αυτά για να χτιστούν από δεκάδες πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες (σε περίοδο κατάρρευσης της οικοδομής και υπερφορολόγησης του τομέα), επιχειρηματικά πάρκα (τη στιγμή, που η χώρα αναμένει ύφεση κοντά στο 7% για το 2012 και 5% στην καλύτερη περίπτωση για το ’13), ιδιωτικά πανεπιστήμια, μαρίνες, κέντρα αναψυχής.

Πιθανότατα οι άνθρωποι είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε ο μικρόκοσμος στον οποίο ζουν και οι παχυλές αμοιβές τους δίνουν την ψευδαίσθηση, πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τέτοιους λεονταρισμούς. Και μάλιστα, παρά τα αλλεπάλληλα παθήματα και γκάφες, να εμμένουν σε ατελέσφορες τακτικές. Να μην έρχονται σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, να μην συνεκτιμούν νομικά εμπόδια και οικιστικές εκκρεμότητες, να μην συνεκτιμούν την δυσχερή κατάσταση της χώρας. Προχωρούν, από ότι φαίνεται σε διαγωνισμούς και σε διαδικασίες προφανώς για να μην κατηγορηθούν πως αμείβονται παρά το ελάχιστο αποτέλεσμα, που έχουν μέχρι τώρα.

Το moneypost αναφέρθηκε στο διπλό φιάσκο (Ελληνικό-Airbus) τελευταία παρακολουθεί όμως εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και το παρασκήνιο εδώ και καιρό . Στις 13/12 είχαμε αναφερθεί σε νομικές εμπλοκές με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Διαγωνισμός για το Ελληνικό: το πάρτυ έχει στηθεί αλλά λείπουν οι καλεσμένοι». Σημειωνόταν πως με σχετική απόφαση του ΣτΕ γινόταν δεκτό αίτημα ιδιωτών πιλότων να ακυρωθεί η προηγούμενη εφαρμογή του τότε υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος καταργούσε ολικά τον αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2008. Μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν ενεργοποιήθηκε- κατά παράβαση της όπως σημείωνε ο Θεόδωρος Θεοχάρης- δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω- η λειτουργία του αεροδρομίου. Λίγες μέρες νωρίτερα (συγκεκριμένα στις 8/12) το newpost με αφορμή την ομολογία του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας έθετε «Καυτά ερωτήματα για τον Παπακωνσταντίνου, το Ελληνικό και τον “άμισθο” φίλο Αθεμπίγιο των 180.000 ευρώ».

Η καλά ενημερωμένη πηγή μας υποστηρίζει, πως το όλο θέμα δεν θα πρέπει να θεωρείται λήξαν και εκτιμά, πως με την πρώτη ευκαιρία τόσο ο Λ. Παπαδήμος όσο ο Αντ. Σαμαράς θα πάρουν θέση για την υπόθεση, που έχει καταντήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα… γεφύρι του Ελληνικού. Επιτείνοντας την αρνητική εικόνα της χώρας μας στους ξένους επενδυτικούς κύκλους.


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Μαύρη μέρα για την οικογένεια Παπανδρέου αποδεικνύεται η 15η Ιανουαρίου









Μαύρη μέρα για την οικογένεια Παπανδρέου αποδεικνύεται η 15η Ιανουαρίου
Ήταν 15 Ιανουαρίου του 1996, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από περίπου δύο μήνες παραμονής στο Ωνάσειο, εξαντλημένος σωματικά και πνευματικά, υπέγραψε την παραίτησή του από τη θέση του Πρωθυπουργού, παραμένοντας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε ως Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Είχαν προηγηθεί πιέσεις για να παραιτηθεί ο Ανδρέας. Και παροτρύνσεις και εισηγήσεις, ακόμα και από πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος. Και χρειάστηκε να πεισθεί και να συναινέσει και η σύζυγός του Δήμητρα.

Τότε, είχε λεχθεί ότι μεταξύ εκείνων που τον προέτρεψαν να παραιτηθεί, ήταν και ο γιός του, Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος υπό αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πήρε το «δαχτυλίδι» από τον Σημίτη και μετά από δύο ήττες στις εθνικές εκλογές και μια στις ευρωεκλογές, εξελέγη Πρωθυπουργός. Παραιτήθηκε όμως, δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά.

Θα είναι 15 Ιανουαρίου του 2012, όταν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει πότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος.

Άμεσα, όπως θέλουν οι περισσότεροι από τους κορυφαίους του κόμματος ή το καλοκαίρι όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Εν αντιθέσει με τον πατέρα του, ο Γιώργος δεν θα αποφασίσει ο ίδιος την ημέρα αποχώρησής του. Θα το αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο και όλα δείχνουν ότι δεν θα του κάνει τη χάρη. Πιθανότατα θα του την έκανε αν η διακύβευση ήταν η παραμονή του στην προεδρία. Τώρα όμως, που έχει δηλώσει ότι φεύγει, φαντάζει δύσκολο.

Η 15η Ιανουαρίου, είναι τελικά μια μαύρη μέρα για την οικογένεια Παπανδρέου।
http://newpost.gr

Read more...

Το μεγάλο παζάρι των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ

Αμηχανία και απογοήτευση στην Ιπποκράτους


http://img.protothema.gr/702DF1B8C162C5A29ECCACCFF2053D85.jpg

Στην τελική ευθεία για την επίλυση του προβλήματος ηγεσίας εισέρχεται πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου στις 14 και 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πότε και πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Παρά ταύτα από την Ιπποκράτους και στο στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου δεν εγκαταλείπονται δύο ειδών σκέψεις: πρώτον να υπάρξει κάποια αναβολή στις διαδικασίες με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου διέρχεται μία κρίσιμη φάση και δεύτερον να διασφαλιστεί ένας κάποιος ρόλος για τον κ. Παπανδρέου ώστε να μην αντιμετωπιστεί ως εξιλαστήριο θύμα και περιθωριοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει υποχωρήσει αισθητά το σενάριο της διαρχίας, στον οποίο δεν μπορεί να επιμείνει πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την απόρριψή του από το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) και την ομόθυμη σε αυτό στάση των κορυφαίων παραγόντων, με πρώτον τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στελέχη του οποίου τορπίλισαν εν τη γενέσει της την ιδέα αυτή την περασμένη Τετάρτη.

Οι επίδοξοι διάδοχοι κρατούν γενικά χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που επέκρινε ανοιχτά και έντονα το σενάριο της διαρχίας και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για εμμονή (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ο κ. Βενιζέλος παραπέμπει στην τοποθέτησή του προ ημερών στη διευρυμένη συνεδρίαση του πολιτικού συμβούλιο («να λήξουν όλα έως τις 15 Ιανουαρίου»), ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη ΝΕΤ τόνισε ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει ενοποιητικά στο ΠΑΣΟΚ (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την Πέμπτη και ενόψει της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου, όπου δεν υπάρχουν δεδομένες πλειοψηφίες και μειοψηφίες, εξελίσσονται παρασκηνιακές διεργασίες για την επίτευξη, είτε συμμαχιών μεταξύ δελφίνων, είτε συμφωνιών μεταξύ του παπανδρεϊκού μπλοκ και άλλων δυνάμεων για το ρόλο του κ. Παπανδρέου την επόμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση ισχυρό σενάριο είναι πλέον να στηθούν κάλπες έως τις αρχές Φεβρουαρίου, ή το αργότερο τον Μάρτιο, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Read more...

BNP Baribas: «Πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος









BNP Baribas: «Πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ.


«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Προτ στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «είναι σημαντικό, εντός των επόμενων ημερών, οι συνομιλίες να ευδοκιμήσουν».

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της BNP Paribas, ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει «έναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν, στο ξεκίνημα αυτού του έτους, του 2012, να αποκαταστήσει τις προσδοκίες στην ευρωζώνη»।
http://newpost.gr

Read more...

Θεός φυλάξοι!...



Της Ευγενίας Λουπάκη
Μυστικά και ψέμματα για τον Σταύρο Ψυχάρη...
Από αριστερά: Απ. Βογιατζής (υπ. Εργασίας της Χούντας), Στ. Ψυχάρης, θεοφ. Παπακωνσταντίνου (υπ. Προεδρίας και Παιδείας της Χούντας), Β. Σταματόπουλος (υπ. Τύπου) και άλλοι κοσμικοί της εποχής.
Ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο;
Το ερώτημα επανέρχεται κάθε φορά που έρχεται στην επιφάνεια με βίαιο τρόπο ένα κοινό μυστικό: Μεγαλοεκδότες- μεγαλοεπιχειρηματίες διαπλεκόμενοι με την εκάστοτε εξουσία θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι το κράτος που θέλουν να καταργήσουν ως αναποτελεσματικό. Και μόλις χαλάσει κάποια “δουλειά” βγαίνουν τ’ άπλυτα στη φόρα, με όλη τη χυδαιότητα που έχει αυτή η συναλλαγή. Η...
περίπτωση του συγκροτήματος Λαμπράκη και προσωπικά του Στ. Ψυχάρη είναι κορυφαία του είδους.Με αφορμή την “πίσω πόρτα του Μαξίμου”,έψαξα και βρήκα ένα θέμα που είχα κάνει τον Νοέμβριο του 1996, για το περιοδικό ΜΕΤΡΟ. Τότε που ο εκσυγχρονιστής Σημίτης διόριζε διοικητή του Αγίου ¨Ορους τον Σταύρο Ψυχάρη!!Πρόκειται για ένα πορτραίτο του ανδρός, εξαιρετικά χρήσιμο αν μάλιστα προστεθούν σ’ αυτό και οι εξελίξεις από τότε . Τώρα ο κ. Ψυχάρης είναι απόλυτος άρχων του συγκροτήματος μετά τον θάνατο του Χρ. Λαμπράκη και είναι καλό να θυμόμαστε τον βίο και την πολιτεία αυτών που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας.
Σημειώνω ότι του είχα ζητήσει συνέντευξη εκ μέρους του περιοδικού και είχε αρνηθεί. Αργότερα όταν πληροφορήθηκε ότι το θέμα θα γίνει ούτως ή άλλως, με ενημέρωσε δια της γραμματέως του, ότι “ο κ. Ψυχάρης επιθυμεί τώρα να γίνει η συνέντευξη”. Δυστυχώς το περιοδικό ήδη τυπωνόταν. Σημειώνω επίσης, ότι δεν υπήρξε καμμία διάψευση οποιουδήποτε σημείου του κειμένου που δημοσιεύτηκε. Σας το παραδίδω ακέραιο και ευχαριστώ κάποιους χρήστες του Indymedia που το είχαν ανεβάσει, με αρκετές βέβαια παραλείψεις τις ποποίες συμπλήρωσα με τα χεράκια μου. Ηταν δυστυχώς μια εποχή που δεν “σώζαμε” μ’ ένα κλικ τα κείμενά μας στο σκληρό δίσκο...


ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΨΥΧΑΡΗ

Οι νόμοι είναι ψιλά γράμματα όταν χρειάζεται να επιβραβευθεί ο "κράτιστος". 'Ετσι, η κυβέρνηση της "νέας εποχής" αψηφώντας νόμους κι αντιδράσεις τοποθέτησε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κορυφή του Αγίου 'Ορους. Τι κι αν δεν είναι πανεπιστημιακός; Τι κι αν δεν έχει εξομολογηθεί ποτέ στη ζωή του, όπως δηλώνει ο ίδιος. Είναι ο ισχυρός ανήρ του Συγκροτήματος Λαμπράκη...

Ιστορίες σαν του Σταύρου Ψυχάρη είχε μπόλικες το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ,60. Το παιδί του λαού, που ανεβαίνει πολύ ψηλά στης κοινωνίας τα σκαλιά, γίνεται πάμπλουτο και πανίσχυρο και ποιος ξέρει τι άλλο... Οι ήρωες των ταινιών εκείνων, βέβαια, δεν έπαιζαν γκολφ, ούτε το αγαπημένο τους φαγητό ήταν μακαρόνια με χαβιάρι, ούτε έχριζαν σήμερα μελλοντικό πρωθυπουργό τον ένα και μεθαύριο τον αντίπαλό του. αλλά πάντα η ζωή δεν ξεπερνάει τον κινηματογράφο; Στις ταινίες, το φτωχόπαιδο έμενε κατά βάθος "ψυχούλα" για τον Στ. Ψυχάρη όμως το σενάριο λέει άλλα και, κυρίως, το τέλος δεν γράφτηκε ακόμα...
"Εφτασα εδώ που έφτασα κι όπου θα φτάσω μόνο με τη σκληρή δουλειά" υποστηρίζει ο ίδιος (περιοδικό FLASH, Ιούλιος 1993). Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγούσε με τι είδους "σκληρή δουλειά" έφτασε στο Αγιο Ορος, ωστόσο παρά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, ο κ. Ψυχάρης και το ΒΗΜΑ σιωπούν. Ας προσπαθήσουμε μόνοι μας, λοιπόν, χρησιμοποιώντας ψηφίδες πληροφοριών που συλλέξαμε, δημοσιεύματα που τον αφορούν και παλιότερες συνεντεύξεις του.
Αν ο άνθρωπος είναι το σύνολο απ' τις εμπειρίες του, είναι αναμφίβολα και το σύνολο των επιλογών του. 0 κ. Σταύρος Ψυχάρης είναι ένα πολυσυζητημένο, πλην όμως άγνωστο στο ευρύ κοινό, πρόσωπο.
Είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, "επιχειρηματίας περισσότερο παρά δημοσιογράφος", σύμφωνα με τον Γ. Βότση, και κατοικεί σ' ένα πολυτελές διαμέρισμα της οδού Αναγνωστοπούλου, όπου παλιά έμενε η Μελίνα Μερκούρη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Πατέρας κομμουνιστής με αγώνες, φυλακές κι εξο ρίες, πρώτος ξάδελφος του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, Κώστα Λουλέ. 0 ίδιος ο Στ. Ψυχάρης προδικτατορικά ήταν γραμμένος στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και τη δημοσιογραφική του καρριέρα την άρχισε το 1965 στην αριστερή εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή". Πολύ σύντομα ανέκρουσε πρύμνα, πράγμα που ποτέ δεν του συγχώ ρησε, όπως λέγεται, ο πατέρας του. Τώρα, έχει πλέον και φιλοσοφική άποιμη για το σοσιαλιστικό πείραμα και την άδοξη κατάληξή του: "Σίγουρα δεν ήμουν κομμουνιστής, ήμουν πρόθυμος να δίνω μάχες υπέρ των ιδεών μου, οι οποίες ήταν αντίθετες μ' αυτές των κομμουνιστών(….)70 χρόνια στο ιστορικό γίγνεσθαι είναι ελάχιστος χρόνος. Αυτή η παρένθεση στην ιστορία των ανθρώπων αργότερα θα περιγράφεται σε υποσημειώσεις της Ιστορίας", δηλώνει στο περιοδικό Flash, τον Ιούλιο του 1993. Ενα χρόνο μετά, δηλώνει "πράσινος" όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην πολιτική και τονίζει: "Θα μπορούσα να διευθύνω μια εφημερίδα, όπως αυτή στην οποία ανήκω και να είμαι κάτι άλλο πολιτικά;" ("Τύπος της Κυριακής", Νοέμβριος 1994).
Η δικτατορία βρίσκει τον κ. Ψυχάρη κοινοβουλευτικό συντάκτη στο "ΕΘΝΟΣ" και το 1968 μετακομίζει στο "ΒΗΜΑ". Είναι βέβαια απορίας άξιον τί είδους κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ υπήρχε την περίοδο της Χούντας, με το κοινοβούλιο στο γύψο, αλλά ας το προσπεράσουμε. Ο κ. Ψυχάρης έχει κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με το καθεστώς των συνταγματαρχών (περιοδικό ΑΝΤΙ, Νοέμβριος 1995). Το σίγουρο είναι ότι είναι κουμπάρος του χουντικού υπουργού Τύπου, Βύρωνα Σταματόπουλου, ο οποίος βάφτισε τον μεγαλύτερο από τους δύο γιούς που ο κ. Ψυχάρης απέκτησε από τον πρώτο του γάμο, τον Παναγιώτη. Το δεύτερο γιο του, τον βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλες εποχές, άλλοι κουμπάροι- και τον ονόμασε Ανδρέα. Το τρίτο παιδί του κ. Ψυχάρη -από το δεύτερο γάμο του, με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα- είναι κοριτσάκι κι έχει κι αυτό "διάσημους" νονούς: τον κ. Χρήστο Λαμπράκη και τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.Είναι γνωστή εξάλλου η επιχειρηματική σχέση του συγκροτήματος Λαμπράκη με τον κ. Κόκκαλη, σχέση για την οποία πολλά λέγονται αλλά δεν γράφονται, προφανώς επειδή στοιχεία είναι αδύνατον να βρεθούν. Ο κ. Ψυχάρης πάντως, υποβαθμίζει το θέμα υποστηρίζοντας (περιοδικό MEDIA VIEW, Σεπτέμβριος 1993): "Οι ίδιοι ανόητοι που λένε τις βαρύγδουπες ανοησίες περί συμφερόντων κλπ, ενδεχομένως εννοούν την εντελώς ασήμαντη συμμετοχή τουΔ.Ο.Λ. στην εταιρεία ΠΑΝΑΦΟΝ".





Ας επανελθουμε στη σταδιοδρομία του κ. Ψυχάρη. Το 1973, είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που συνοδεύουν το Μακαρέζο στο περιβόητο ταξίδι του στην Κίνα. Αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ τον περιλαμβάνει σε κατάλογο δημοσιογράφων που συνεργάσθηκαν με τους συνταγματάρχες. Ε, καί; Το 1974 επιχειρεί να πολιτευθεί με την Ενωση Κέντρουαλλά το πράγμα μένει στις προθέσεις.
Εξακολουθεί να είναι πολιτικός συντάκτης του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου από την πρώτη στιγμή, όπως θυμούνται παλιοί συνάδελφοί του, γίνεται "δεξί χέρι" του Χρήστου Λαμπράκη και μάλιστα είναι ο μόνος που, όπως λένε, έμπαινε στο γραφείο του χωρίς να χτυπήσει την πόρτα. Η όλη συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του της εποχής εκείνης ως "επιεικώς αντισυναδελφική". Θυμίζουν δε, ότι πρωτοστάτησε στα διαβήματα του τότε "τραστ" των πολιτικών συντακτών, όσων δηλαδή ήταν πολιτικοί συντάκτες και στη διάρκεια της δικτατορίας, προς τον πρώτο κυβερνητικό εκπρόσωπο ,τον Τάκη Λαμπρία, με στόχο ν' αποκλειστούν από το μπρήφινγκ ο ισυντάκτες εφημερίδων που άρχισαν να επανεκδίδονται. Θυμούνται, μάλιστα, πως ο κ. Λαμπρίας αναγκαζόταν να κάνει χωριστή ενημέρωση στον αείμνηστο Λούη Δάνο, πολιτικό συντάκτη τότε της "Αθηναϊκής" ,επειδή το" τραστ" δεν τον δεχόταν στην ίδια αίθουσα.

Μετά από μια δεκαετία στο ΒΗΜΑ, γίνεται διευθυντής του, αφού ο Λέων Καραπαναγιώτης αναλαμβάνει τα ΝΕΑ, λόγω υπουργοποίησης του Γιάννη Καψή.
Να σημειώσουμε κάτι που όχι τυχαία δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ, ούτε φυσικά από τον ίδιο τον κ. Ψυχάρη: ότι ανέλαβε το ΒΗΜΑ καθημερινή εφημερίδα και την έκλεισε, ενώ από τότε μια απόπειρά του να το ξανακάνει καθημερινό απέτυχε παταγωδώς και μια άλλη, πολύ πρόσφατη αυτή, έμεινε σχέδιο επί χάρτου .
Οι αποτυχίες δεν πτοούν καθόλου τον κ. Ψυχάρη. και γιατί άλλωστε; Ποτέ δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην ανέλιξή του. Η αυτοπεποίθησή του - έπαρση για πολλούς- δε μειώνεται ούτε από το φιάσκο που συνόδευσε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο, όταν η εκπομπή "Το ΒΗΜΑ του ΑΝΤΕΝΝΑ", που ανέλαβε, πάτωσε κυριολεκτικά στις μετρήσεις και σταμάτησε πριν καλά καλά αρχίσει. Κι ήταν τόσο σίγουρος πως θα σαρώσει! "Θα πετυχαίνατε αν δουλεύατε στηντηλεόραση;" Απάντηση: "Αμφιβάλλετε; Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι θα μπορούσα να κάνω και τηλεόραση. Θα με πούνε εγωϊστή άμα το διαβάσουν, αλλά εν πάση περιπτώσει, είμαι και εγωϊστής" (περιοδικό FLASH).
Ούτε και οι κλειστές στροφές τρομάζουν τον Σταύρο Ψυχάρη. “Πολλές εφημερίδες κάνουν στροφή και αλλάζουν πολιτική ενδυμασία, τη μια είναι έτσι και την άλλη αλλιώς. Η θέση του ΒΗΜΑΤΟΣ πολιτικά είναι δεδομένη(....)Αλλες εφημερίδες μπορεί να είναι πότε από δω και πότε από κει. Γι’ αυτό και χάνουν αναγνώστες. Το ΒΗΜΑ όμως και τα ΝΕΑ, δεν χάνουν αναγνώστες, γιατί είναι μόνιμα και σταθερά προσηλωμένα στα πιστεύω τους” , δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ο άνθρωπος που τον Ιούλιο του 1995 αγιογράφησε δια χειρός Θανάση Λάλα την τότε κυρία πρωθυπουργού Δήμητρα Λιάνη. Για να την αποκαθηλώσει πρόσφατα δια χειρός “Σίβυλλας” βάζοντας τη σφραγίδα της εγκυρότητας του ΒΗΜΑΤΟΣ στα ροζ σενάρια γύρω απ' την εθνική μας χήρα και το χήρο της εθνικής μας σταρ.
Ο ίδιος που έχρισε πριν από ένα περίπου χρόνο, μέσω της εφημερίδας του, “διάδοχο του Α. Παπανδρέου” τον Μιλτιάδη 'Εβερτ, τον οποίο και καλωσόρισε ως “μελλοντικό πρωθυπουργό” στην τηλεοπτική εκπομπή που προαναφέραμε. Αυτή η ενέργεια φυσικά δεν οφειλόταν στην ιδιαίτερη συμπάθεια που ο κ. Ψυχάρης τρέφει, όπως δηλώνει, στον κ. Εβερτ (Τύπος της Κυριακής, Νοέμβρης 1994) και άλλωστε η συμπάθεια αυτή δεν τον εμπόδισε καθόλου να υποστηρίξει εν συνεχεία με τα μπούνια τον κ. Σημίτη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών και χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι ως προς την “εγκυρότητα” της εφημερίδας του. Πρόσφατα, όταν, σε τηλεοπτική εκπομπή που ήταν προσκεκλημένος, του θύμισαν αυτή του τη στροφή , ο Σταύρος Ψυχάρης θύμωσε πολύ και με απότομο ύφος προσπέρασε το θέμα.
Ποιος από μας, εξάλλου, θέλει να του θυμίζουν τις αμαρτίες του; Το πολύ πολύ να τις εξομολογηθούμε στον “πνευματικό” μας. 0 Σταύρος Ψυχάρης, όμως, δηλώνει πως δεν έχει εξομολογηθεί ποτέ. Με τέτια διαδρομή και τέτιο τεκμήριο ευλάβειας, πώς να μην επιλεγεί ως ο πλέον κατάλληλος για να διοικεί το Αγιο 'Ορος;...
http://allegro-ma.blogspot.com/



Read more...

Καλά που η Χάγη τους καταδίκασε για τον Ήλιο της Βεργίνας...

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί


http://img.protothema.gr/DD2ABEE667D919BBB6EAB4C0DF9E8545.jpg
Αναμνηστικά με τον 16άκτινο Ήλιο της Βεργίνας, μοιράζουν διπλωμάτες των Σκοπίων, παρά την πρόσφατη κατηγορηματική τοποθέτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πως πρόκειται για ένα σύμβολο που ανήκει στην Ελλάδα. Τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν στην προσπάθεια τους να οικειοποιηθούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας, εκμεταλλευόμενα την κρίση στην Ελλάδα και της προτεραιότητες της Αθήνας.



Όπως είναι γνωστό, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα, τα Σκόπια απέσυραν την κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και δεσμεύτηκαν να μην ξαναχρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο σύμβολο με οιανδήποτε μορφή. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν προκλητικά, είτε αυτούσιο είτε με μικρές παραλλαγές (με 12 ή 10 ακτίνες), όχι μόνο ακραίοι εθνικιστές αλλά και επίσημοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νίκολα Πόποφσκι ζητούσε από την Ελλάδα να σεβαστεί την ετυμηγορία της Χάγης και να μην σταθεί εκ νέου εμπόδιο στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του, ο Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο του Καναδά, κ.Ντράγκαν Τσιουρκιέβσκι, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες, με χαραγμένο τον Ήλιο της Βεργίνας, πιστό αντίγραφο του συμβόλου, στη χρυσή λάρνακα του βασιλιά Φιλίππου.

Ο κ. Τσιουρκιέβσκι δεν είναι ένας τυχαίος διπλωμάτης, αλλά ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ.Νίκολα Γκρούεφσκι, που σε ηλικία μόλις 32 ετών βρέθηκε από προπονητής κολύμβησης … πρόξενος στο μακρινό Τορόντο, όπου ζουν αρκετές χιλιάδες Σκοπιανοί της διασποράς, που θεωρούνται οι πλέον σκληροπυρηνικοί στη διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.




Δεν είναι μόνο οι πλακέτες. Τον περασμένο Ιούλιο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Χάγη η εκδίκαση της προσφυγής της ΠΓΔΜ, ο κ.Τσιουρκιέβσκι, όχι μόνο εμφανιζόταν σε εκδήλωση των συμπατριωτών του, όπου κυριαρχούσε η κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά δήλωνε και δημόσια προς τους συμπατριώτες του πως ο ήλιος των Μακεδόνων Βασιλέων είναι «εθνικοϊστορικό» σύμβολο των Σκοπιανών, που θα πρέπει να υπερασπιστούν και να είναι περήφανοι για αυτό.

Αν τα παραπάνω υποστήριζε κάποιος γραφικός εθνικιστής των Σκοπίων, που απεγνωσμένα αναζητάει ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα, δεν θα αποτελούσε είδηση. Το θέμα είναι, πως πρόκειται για ενέργειες και δηλώσεις ενός επίσημου αξιωματούχου, που παραβιάζει επίσημες συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας που εκπροσωπεί.

Να σημειωθεί πως στην ίδια εκδήλωση, παραβρέθηκε και ο Πρέσβης της ΠΓΔΜ στον Καναδά κ.Λιούμεπν Τεβντόβσκι.

«Στην καρδιά του η Μεγάλη Μακεδονία»

Λάτρης των νέων τεχνολογιών και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο νεαρός διπλωμάτης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με μία απλή αναζήτηση στο προσωπικό προφίλ στο facebook, που δεν είναι απόρρητο, πως τα όσα δημόσια έχει αναρτήσει σε αυτό, σαφώς και δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας που υποτίθεται επιδιώκει ο ίδιος η κυβέρνηση που εκπροσωπεί με την Ελλάδα.







Εκτός από φωτογραφίες που τον εμφανίζουν, είτε να φοράει μπλουζάκια και κασκόλ με την Ήλιο της Βεργίνας, είτε στο γραφείο με τους τοίχους διακοσμημένους με πίνακες και γλυπτά του αρχαιομακεδονικού συμβόλου, αίσθηση προκαλεί μια υποτιθέμενη ακτινογραφία του θώρακα του, που στη θέση της καρδιάς εμφανίζεται προκλητικά ο χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας».




Απαντώντας πρόσφατα σε επιστολή του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στο Τορόντο, κ.Δημήτρη. Αζιμόπουλου, στην εφημερίδα «National Post» ο κ.Τσιουρκιέβσκι, επιχείρησε να αποβάλλει το εθνικιστικό του προσωπείο, υποστηρίζοντας : «η χώρα μου έχει ακολουθήσει ενεργά μια πολιτική καλής γειτονίας με το νότιο γείτονά της, και επιβεβαίωσε ότι η πολιτική σε πράξεις, μεταξύ άλλων, μέσω τροποποιήσεων του συντάγματος, ώστε να προσεγγίσει ελληνικές διεκδικήσεις».

Ο νεαρός διπλωμάτης αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αγίων Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων και αρχικά εργάστηκε ως προπονητής κολύμβησης. Μέλος του κόμματος VMRO γρήγορα αξιοποιήθηκε στον κρατικό μηχανισμό μετά το 2004 και την ανάληψη της εξουσίας από τον κ.Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Οι ενέργειες του Σκοπιανού διπλωμάτη στον Καναδά όχι μόνο προκαλούν, αλλά και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Φανταστείτε τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν εάν ένας Έλληνας διπλωμάτης στο εξωτερικό αναρτούσε στο facebook χάρτη της «Μεγάλης Ελλάδας» με την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Θα επέστρεφε άμεσα στην Αθήνα και θα τον καλούσαν για απολογία» δήλωσε στο ΘΕΜΑ η Συντονίστρια Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, σχολιάζοντας καυστικά και τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ένα βασικό ερώτημα το οποίο έχουν θέσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου. για τις χώρες που έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική του ονομασία.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Γ.Σ του ΟΗΕ ο κ.Γκρούεφσκι υποστήριξε πως 131 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ελλείψει επίσημων στοιχείων από το ΥΠΕΞ του γειτονικού κράτους, για επιβεβαίωση του ισχυρισμού αυτού τον οποίον και αμφισβητούμε, οι ζητήσαμε από το ελληνικό ΥΠΕΞ τον κατάλογο με αυτές τις χώρες, καθώς και εξηγήσεις για την πολιτική αποδοχής σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Απάντηση βέβαια δεν λάβαμε μέχρι σήμερα» κατέληξε με νόημα η κυρία Γκατζούλη.

Read more...

AΠΙΣΤΕΥΤΟ: Στενογράφοι της Βουλής παίρνουν 280.000 ευρώ τον χρόνο! ...



Ακούσατε καλά! Τελικά τι να τα κάνεις τα πτυχία;
Γίνε καλύτερα στενογράφος!
Όχι δεν αστειευόμαστε καθόλου.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ... ιταλικής εφημερίδας οι στενογράφοι της Βουλής παίρνουν 40. 000 περισσότερα ευρώ τον χρόνο από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας... Ακόμα και ο κουρέας της Βουλής της Ρώμης έχει αποδοχές 160.0000 ευρώ τον χρόνο, όσα παίρνουν δηλαδή και οι βουλευτές, στους οποίους αντιστοιχεί 11.200 ευρώ το μήνα. Αυτά, για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα!...
dete.gr



Read more...

«Απόλυτη επιλογή όλων» η στήριξη της κυβέρνησης, δηλώνει ο Γ.Μαγκριώτης

«Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ»

Ο υφυπουργός Υποδομών Γ.Μαγκριώτης και ο βουλευτής ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη
Ο υφυπουργός Υποδομών Γ.Μαγκριώτης και ο βουλευτής ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Η στήριξη της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου είναι «η απόλυτη επιλογή όλων μας» και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, διότι «μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει και το ΠΑΣΟΚ στην ανασυγκρότηση και στη δημιουργική συνέχειά του», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Θεσσαλονίκη όπως και στην κοπή της πίτας της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου «πρέπει να είναι η απόλυτη επιλογή όλων μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και να πετύχει τους κρίσιμους στόχους της για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η χώρα, για να κάνει τα πρώτα βήματα της ανάτασης και της ανάπτυξης της. Για να νιώσουν οι πολίτες και ειδικότερα οι αδύναμοι, οι άνεργοι και οι νέοι την ελάχιστη ασφάλεια για την επόμενη μέρα. Η υποστήριξη από την Ευρώπη πρέπει να είναι ακόμα πιο αποφασιστική, ειδικότερα για την ανάπτυξη».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε: «Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ η επιτυχία της Κυβέρνησης Παπαδήμου είναι ακόμη περισσότερο η απόλυτη επιλογή. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει και το ΠΑΣΟΚ στην ανασυγκρότηση και στη δημιουργική συνέχειά του. Οι πολίτες αγωνιούν για την πορεία της χώρας και πολλοί από αυτούς για την επιβίωση τους. Εμείς πρέπει να εργαζόμαστε,, σχεδόν με αποκλειστικό τρόπο για την λύση αυτών των προβλημάτων.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πέντε συλλήψεις για τις αποδοκιμασίες σε βάρος του Κάρολου Παπούλια

Σχηματίστηκε δικογραφία

Με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής υποδέχθηκαν τους επισήμους οι κάτοικοι της Χαλκίδας
Με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής υποδέχθηκαν τους επισήμους οι κάτοικοι της Χαλκίδας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έξι άτομα -τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες- προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας για το περιστατικό που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελετής Αγιασμού των Υδάτων, όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Κάρολου Παπούλια.

Από τους προσαχθέντες, πέντε τελικά συνελήφθησαν -τρεις γυναίκες και δύο άνδρες- οι οποίοι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για προσβολή κατά της τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ορισμένοι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, κατά κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και κατά της ανεργίας που πλήττει τους κατοίκους της πόλης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι άλλοι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

* Αιχμές άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Θέλω να καλέσω τα κόμματα τα οποία σήμερα σε όλη την Ελλάδα οργάνωσαν αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών, να συνειδητοποιήσουν ότι τη δίκαιη οργή του ελληνικού λαού δεν θα την καρπωθούν. Απλώς την καπηλεύονται με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας από τα Χανιά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα και το PSI

Με διαδικασίες-εξπρές το πολυνομοσχέδιο


Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες διαδικασίες: της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και της διαβούλευσης για το PSI.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
  • Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
  • Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.
  • Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.
  • Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.
  • Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
  • Έτσι μόνο ολοκληρώνεται αυτή η διπλή, σύνθετη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου διαδικασία.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου επείγοντος πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το οριζόντιο επείγον πολυνομοσχέδιο συγκροτούν ένα σύνολο με κοινό παρονομαστή την κάλυψη υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην διαπραγμάτευση, γιατί εφόσον εμφανίζουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, μειώνουμε την πιθανότητα να ασκηθούν πιέσεις στα ζητήματα των δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και όλα τα άλλα υπουργεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος: «Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή. Τώρα είναι η στιγμή. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη».

Το πολυνομοσχέδιο

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Το πολυνομοσχέδιο (pdf)
Η εισηγητική έκθεση (pdf)

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την Κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που την στηρίζουν. Δεν θα ήταν, όπως τόνισε, σωστό να υποστηριχθεί μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και όχι μόνο από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση στη Βουλή.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο εστιάστηκε βασικά στα θέματα απελευθέρωσης επαγγελμάτων (φορτηγά, δικηγόροι, κ.ά.), αλλά φυσικά τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι πάμπολα.

Μετά τον κ. Βενιζέλο, συμπλήρωσαν την εισήγηση μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θέματα των οποίων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο (κ.κ. Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Κουτρουμάνης, Βορίδης, Παπαϊωάννου).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η πρόταση του Γ.Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις

«Αναγκαία η συμφωνία ΝΔ-ΛΑΟΣ»


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων, χωρίς καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού, ενοποίηση των πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων, ενοποίηση και κοινή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων επανέλαβε ο Γ.Κουτρουμάνης στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της ΝΔ.

Η πρόταση Κουτρουμάνη προβλέπει ακόμη ενιαίο τρόπο απονομής των συντάξεων και σύσταση ατομικών μερίδων για τους ασφαλισμένους από το 2001, με ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα στους φορείς των ασφαλισμένων να εξαιρεθούν από την ενοποίηση και να διατηρήσουν τα ταμεία τους και τους τομείς τους ως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, ΝΠΙΔ ή Επαγγελματικά Ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι χωρίς συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν θα ληφθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία και συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή της ΝΔ.

Πάντως η ΝΔ εκφράζει φόβους και ανησυχία, ενώ επιμένει κατά των οριζόντιων περικοπών.

Ειδικότερα, η πρόταση του Γιώργου Κουτρουμανη περιλαμβάνει τα εξής:

  • Πλήρης ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ), και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1/7/2012 και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν σεβαστές, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, οι προσδοκίες των ασφαλισμένων, με βάση και τις δυνατότητες του κάθε ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές. Θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τις οικονομικές δυνατότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις μελέτες και στα σημερινά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.
  • Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού και επομένως και καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993 και μετά). Όπως σημειώνει ο υπουργός, εάν δεν προχωρήσουμε σήμερα σε παρεμβάσεις, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι κυρίως οι νέοι, είναι αμφίβολο εάν θα πάρουν επικουρική σύνταξη και στην καλύτερη περίπτωση η σύνταξη τους θα είναι στο 1/3 της σημερινής καταβαλλόμενης σύνταξης.
  • Ενοποίηση σε έναν «κουμπάρα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων ταμείων και τομέων και ενίσχυση της δυνατότητας για μία επαγγελματική και αποτελεσματική αξιοποίησή της, με την μεγαλύτερη ασφάλεια και απόλυτη διαφάνεια. Η «προίκα» με την οποία συμμετέχει το κάθε ταμείο, αλλά και η γενικότερη οικονομική του κατάσταση, λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των συντάξεων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο ενοποιημένο ταμείο.
  • Συμμετοχή του νέου ταμείου στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των ταμείων, σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων (PSI).
  • Διασφάλιση όλων των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση του νέου ταμείου προς όφελος όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων (3,5 εκατ. περίπου ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι).
  • Μεταφορά του πόρου από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στις επικουρικές συντάξεις, στο νέο ενιαίο ταμείο ως έσοδο αντί της κατάθεσης του στο ΑΚΑΓΕ.
  • Διευθέτηση του πραγματικού χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (αντί των 2,8 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται) και απόδοση του σε ετήσιες δόσεις κατά τα πρότυπα του Νόμου 3655/2008 (15 δόσεις).
  • Ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους (που ισχύει και σήμερα) και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, αλλά και ενίσχυση των συντάξεων από το μέρισμα που προκύπτει από τις προσόδους της περιουσίας.
  • Δυνατότητα στους φορείς των ασφαλισμένων να εξαιρεθούν από την ενοποίηση και να διατηρήσουν τα ταμεία τους και τους τομείς τους ως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, Ν.Π.Ι.Δ. ή Επαγγελματικά Ταμεία.
Μέχρι 30/6/2012 με απόφαση όχι των Δ.Σ. των Ταμείων, αλλά της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ασφαλισμένων, μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση τους από το ενιαίο ταμείο.

Παράλληλα μέχρι τέλος του 2012 μπορούν να ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο με την ίδια διαδικασία και όσα από τα ταμεία δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό σχήμα, ακόμη όμως και όσα εξαιρέθηκαν με αίτηση τους πριν την 1/7/2012.

Η ασφάλιση και στα ταμεία αυτά θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική, ενώ για το επίπεδο των συντάξεων δεν θα παρεμβαίνει το κράτος. Η μόνη εποπτεία που θα ασκείται θα είναι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στο πλαίσιο των κανόνων που υπαγορεύονται για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εργασίας, είναι:

1. Η διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και της βιωσιμότητας των ταμείων, μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία, την εξασφάλιση των πόρων και τη σωστή αξιοποίησή τους.

2. Η εξασφάλιση των επικουρικών συντάξεων για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα (μέχρι και διπλάσια), εκείνων που προκύπτουν από ένα αυστηρά ανταποδοτικό σύστημα. Δηλαδή, κανένας συνταξιούχος δεν θα πάρει και τώρα και στο μέλλον σύνταξη μικρότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές από τον ίδιο και την επιχείρηση, και μάλιστα αξιοποιημένα με το καλύτερο δυνατό μοντέλο.

3. Η διατήρηση και η ενίσχυση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας του 2ου βασικού πυλώνα της ασφάλισης, μετά τον 1ο πυλώνα που είναι η κύρια σύνταξη και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνεται ότι χωρίς μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα.

Μέχρι σήμερα έχουν ενοποιηθεί 19 ταμεία στο ΕΤΕΑΜ λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τις συντάξεις (τα 5 ταμεία τα τελευταία 4 χρόνια). Τώρα κινδυνεύει το μεγάλο ταμείο, το ΕΤΕΑΜ.

Για να αντέξει το κάθε ταμείο μόνο του, θα χρειαστούν δραματικές περικοπές που θα είναι υπερδιπλάσιες εκείνων που απαιτούνται στο πλαίσιο του ενιαίου ταμείου.

Το παραπάνω πλαίσιο έχει συζητηθεί με τους φορείς-εκπροσώπους των ασφαλισμένων, οι οποίοι προσεγγίζουν καταρχήν θετικά αυτόν τον σχεδιασμό.

Αυτονόητο είναι, τονίζει ακόμη το υπουργείο, ότι μπορούν να συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμφωνία, αλλά και οι ηπιότερες δυνατές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους.

«Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς τη συμφωνία των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρνηση ΝΔ για μειώσεις σε επικουρικές και μισθούς

Δεν κάθονται ούτε στο τραπέζι με την Τρόικα



http://img.protothema.gr/84552776783304C514D6EF97109EC798.jpg

Αρνητική είναι η απάντηση της ΝΔ στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη να διαπραγματευθούν από κοινού με την Τρόικα για το ασφαλιστικό και τις επικουρικές συντάξεις.

Αιτιολογούν την άρνησή τους λέγοντας ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απομονωμένο θα αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης διαπραγμάτευσης σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας και τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011. Η ΝΔ λοιπόν δεν μπορεί να συμμετάσχει αποσπασματικά σε μία συζήτηση ούτε έχει ανθρώπους σε όλα τα υπουργεία για να έχει την πλήρη εικόνα και όλα τα δεδομένα στην διάθεσή της.

Στην συνάντηση που είχαν οι τρεις υπεύθυνοι της ΝΔ κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Νικολόπουλος και Χρύσανθος Λαζαρίδης με τον κ. Κουτρουμάνη επέμειναν στην θέση τους ότι δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις.

Η ΝΔ λέει ότι έχουν επιβληθεί ήδη δύο μειώσεις και τώρα ο αρμόδιος υπουργός ζητά και τρίτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των στοιχείων και κυρίως χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα του PSI το οποίο θα διαμορφώσει διαφορετικά δεδομένα για το ασφαλιστικό αλλά και για τα επικουρικά ταμεία. Η ΝΔ επιμένει ότι μπορούν να υπάρξουν και εναλλακτικές λύσεις πριν καταφύγουμε στις μειώσεις που μπορεί να είναι από τις οικονομίες κλίμακος μέχρι τους ατομικούς λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο νωρίτερα δεν θα το ψηφίσουν.

Αρνητική είναι κατ’ αρχήν η απάντηση της ΝΔ και στο θέμα που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

«Άλλο ο δημόσιος τομέας και άλλο ο ιδιωτικός» λέει επισήμως η ΝΔ και προσθέτει ότι το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στελέχη της ΝΔ, πάντως, εκφράζουν προσωπικές απόψεις και λένε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ως μέτρο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και πάντα σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011 που υπολογίζονται στα 4 με 5 δισ. ευρώ».

Read more...

Στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Λοβέρδος

Κρίσιμη η διατήρηση της εσωκομματικής σταθερότητας



http://img.protothema.gr/7F2C69122C1F995E8FE82FB6A7B91719.jpg

Στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τα χαρτιά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση ο κύριος Λοβέρδος τόνισε πως οι στιγμές είναι εξόχως κρίσιμες και για τη χώρα αλλά και για το πολιτικό σκηνικό και φυσικά το ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε έκκληση για εσωκομματική σταθερότητα και δήλωσε ότι σημασία έχουν οι πράξεις κι όχι τα λόγια.

Αναλυτικότερα, ο κύριος Λοβέρδος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τόνισε πως παραμένει στις θέσεις που έχει εκφράσει πρόσφατα, μεταξύ των οποίων η εκλογή προέδρου από τη βάση, προσθέτοντας πως δεν επιθυμεί να κάνει καμία νέα δημόσια παρέμβαση.

Ερωτηθείς αν «σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος» απάντησε πως «όλα αυτά λέγονται στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».
Read more...

Ρέππας κατά Ραγκούση και Παπουτσής κατά ΝΔ και υπουργών «μερικής απασχόλησης»









Ρέππας κατά Ραγκούση και Παπουτσής κατά ΝΔ και υπουργών «μερικής απασχόλησης»
Ενστάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών διατύπωσε ο Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στο υπουργικό, αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, να κατηγορεί τη ΝΔ με αφορμή τη συζήτηση περί ημερομηνίας των εκλογών, «συμβουλεύοντας» τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με τα εσωκομματικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας είπε ότι με τις αλλαγές που ουσιαστικά δημιουργούνται περισσότεροι περιορισμοί στην απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επισήμανε ότι στο εξής οι νέοι επαγγελματίες υποχρεώνονται να δουλεύουν αποκλειστικά με οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 5, ενώ στο νόμο που είχε εκπονήσει εκείνος εκτός από αυτά επιτρέπονταν και οχήματα Euro 4. Αναφέρθηκε επίσης στους περιορισμούς που εισάγονται για μεταφορείς τρίτων χωρών και στην αύξηση της οικονομικής επιφάνειας που θα πρέπει να παρουσιάζουν οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα.

Σε ό,τι αφορά τη σύντμηση της μεταβατικής περιόδου ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η σύντμηση δεν αποτελούσε επιλογή της τρόικας αλλά της κυβέρνησης, καθώς οι εκπρόσωποι της τριμερούς είχαν συμφωνήσει απολύτως με τις διατάξεις που προβλέπονταν στο δικό του νόμο. Επίσης άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ λέγοντας πως και τα δυο κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της 5ετους μεταβατικής περιόδου και όχι τριετούς, την οποία και καταργούν τώρα.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στο υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών και της συμμετοχής πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.«Ακόμη και αν επιτυγχάνουμε στη μακροοικονομική προσπάθεια το αποτέλεσμα για την κοινωνία θα είναι ολοένα και πιο επώδυνο, εάν δεν καταφέρουμε άμεσα , με κάθε θυσία και επαναδιαπραγμάτευση, τώρα και όχι αργότερα, να πυροδοτήσουμε μια αντικυκλική πολιτική στην οικονομία και να επαναλειτουργήσει η αγορά. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστούμε στην ύφεση για πολύ χρόνο» είπε ο κ. Παπουτσής.

«Δεν υπάρχουν λοιπόν μεγάλα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στο μέλλον , τώρα είναι η ώρα, οι επόμενες εβδομάδες, για την όποια επαναδιαπραγμάτευση «καθ οδόν» στη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας» τόνισε.

«Τούτων δοθέντων, είναι εκτός τόπου και χρόνου, όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών, όταν μάλιστα, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με μεγάλο εύρος και αλληλοεξαρτώμενες προϋποθέσεις. Και επιπλέον, εν μέσω ασάφειας, θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους» επεσήμανε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε εσωκομματικό μήνυμα λέγοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας, των υπουργών αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Περιλαμβάνει τη ρύθμιση για μείωση της μεταβατικής περιόδου για τα φορτηγά, για το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 60 δόσεις των χρεών προς το δημόσιο με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ καθώς και η δυνατότητα συλλογής των οφειλών από εισπρακτικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, πράσινο φως δώθηκε και για διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών

«Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, αφού στη συνέχεια δεν θα μπορέσει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας παράλληλα «ισχυρή πολιτική στήριξη κατά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου».

Νωρίτερα, κατά την τοπθέτησή του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκαταστάσης της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας πως η αποκατάστασή της απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η δική μου κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας»
http://newpost.gr
Read more...

«Κόκκινη γραμμή» η σωτηρία της χώρας

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό


http://img.protothema.gr/571596AB48A903BAD087C5840D45E823.jpg

«“Κόκκινη γραμμή”» για μένα είναι η σωτηρία της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Παπαδήμος είπε συγκεκριμένα πως «ακούω από διάφορες πλευρές για «κόκκινες γραμμές». Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

«Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».

Αναφερόμενος στην έλευση της τρόικας τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνηση να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν διατάξεις όπως τα κλειστά επαγγέλματα των δικηγόρων και των φορτηγατζήδων, ενώ επίσης έκλεισαν οι εκκρεμότητες της επέκτασης αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οι οποίες είχαν λήξει.
Οι άδειες των φορτηγών πέρασαν ομόφωνα στα κεντρικά σημεία, ενώ έμειναν κάποιες λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε αντίδραση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα, ο οποίος όταν είδε τις σχετικές διατάξεις εξανέστη λέγοντας πως «δεν ήταν αυτό που συμφωνήσαμε, πρέπει να το ξαναδούμε».

Τότε επενέβη ο κ. Παπαδήμος ο οποίος απεύθυνε σύσταση στον κ. Δήμα σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να το ξαναδεί το θέμα και δεν γίνεται να μπαίνει ζήτημα σε κάθε άρθρο, αφού στόχος είναι η αποτελεσματικότητα.
Κάποια “τριβή”, όμως, υπήρξε και μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Ο κ. Ξυνίδης ζήτησε να προστατευτούν οι δικηγόροι της περιφέρειας και ο κ. Παπαιωάννου του απάντησε πως πήγε στην διαπραγμάτευση με αυτή την αντίρρηση, χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Σε μια… πρώτη άσκηση θάρρους ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος επανέφερε στην τάξη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος έκανε αναφορά η οποία ερμηνεύτηκε ως παρέμβαση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Είπε ο κ. Παπουτσης: «είναι υποχρέωση όλων μας, των υπουργών αλλά αι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος παρενέβη λέγοντας: «παρακαλώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να τοποθετούνται επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης»…

Read more...

Με καθυστέρηση τριών μηνών η επόμενη δόση στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν

Εντείνονται οι πιέσεις εν όψει τρόικας

(Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Η αναβολή στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου διάσωσης (από ΕΕ και ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, -η οποία αν και κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο έφθασε να εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο- οδηγεί σε καθυστερήσεις και τις επόμενες δόσεις του πρώτου πακέτου διάσωσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Κομισιόν που μεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε την Πέμπτη ότι η δόση των 5 δισ. που επρόκειτο να καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2011 μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2012. Αντίστοιχα η μεθεπόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για Μάρτιο, θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Υπάρχει δε περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που στα μέσα Μαρτίου μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν χρειάζεται 14,4 δισ. ευρώ. Τούτων δοθέντων προκαλεί -αν μη τι άλλο- μεγάλη ανησυχία ότι ο Μπαγί δεν έκανε καμία αναφορά στην ενεργοποίηση του νέου πακέτου.

Αναφερόμενος στην καταβολή των δόσεων του πρώτου πακέτου διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ ανά τρεις μήνες, ο κ. Μπαγί είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιευτούν άλλα 37 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα το διάστημα μεταξύ 14-16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο Μπαγί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραμονή των Φώτων μας άλλαξαν τα φώτα…

Αυξήσεις-σοκ ανακοίνωσε η ΔΕΗ


http://img.protothema.gr/731F25B703D16D417C975FEF260BE886.jpg

Παραμονή των Φώτων επέλεξε η ΔΕΗ να μας …αλλάξει τα φώτα, ανακοινώνοντας αυξήσεις – πραγματικό ηλεκτροσόκ στα τιμολόγιά της, τις οποίες, βεβαίως, όλοι περιμέναμε μετά την έγκριση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο στην εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όπως μπορείτε να δείτε στους αναλυτικούς πίνακες, οι αυξήσεις σε κάποιες κατηγορίες νοικοκυριών φτάνουν το 12%, το οποίο όμως είναι σχεδόν 15% περίπου, αν συνυπολογιστεί και το 3% με το οποίο επιβαρύνεται ένας λογαριασμός από το ειδικό τέλος για την αποπληρωμή των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν την “πράσινη” ενέργεια (τέλος ΑΠΕ).

Στα αξιοσημείωτα το ότι οι αυξήσεις ισχύουν “μια κι έξω” δηλαδή όλη η επιβάρυνση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα μοιραστεί, όπως συνηθιζόταν, σε δύο δόσεις μέσα στη χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με βάση τα νέα τιμολόγια:

Με βάση τα τιμολόγια αυτά:

Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση ανήλθε στο 9,2%.

Παραμένει αμετάβλητο το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.

Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.

Τέλος, υιοθετήθηκε μια λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, οι σχετικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη:

·αφενός μεν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις,

·αφετέρου δε τις σημαντικές αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ ήσαν οι μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση – ενώ κατά την τρέχουσα χρήση μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:

· Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%,

· ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%,

· μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9% και

· ΦΠΑ 1,1%

Ακολουθεί Πίνακας με το Μέσο Τιμολόγιο ανά κατηγορία τιμολογίων ΔΕΗ Χαμηλής Τάσης και τη μεταβολή του σε σχέση με το 2011


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ 2012




Τιμολόγια

2011 Τελικός λογαριασμός στον καταναλωτή ρεύματος + Φόροι (€/1.000kWh)

2012 Τελικός λογαριασμός στον καταναλωτή ρεύματος + Φόροι (€/1.000kWh)

Μεταβολή Λογαριασμού Ρεύμα & Φόροι (%)


Χαμηλή Τάση


Επαγγελματικά


Γ21 (Εμπορικό)

161,0

172,2

7,0%


Γ21Β (Βιομηχανικό)

149,9

161,9

8,0%


Γ22 (Εμπορικό)

147,6

159,5

8,0%


Γ22Β (Βιομηχανικό)

151,6

165,2

9,0%


Γ23 (Εμπορικό)

126,6

135,4

6,9%


Γ23Β (Βιομηχανικό)

104,5

114,3

9,4%


Φωτ. Οδών & Πλατ.

114,5

131,6

14,9%


Αγροτικό

68,5

74,6

8,9%


Ειδικά Οικιακά Τιμολόγια


ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο)

83,6

83,6

0,0%


ΓΤ (πολύτεκνοι)

92,8

92,8

0,0%


Γ1 - Οικιακό χωρίς χρονοχρέωση


0-800

113,8

124,1

9,0%


801-1000

124,3

137,5

10,6%


1001-1200

126,1

140,0

11,0%


1201-1600

127,2

139,1

9,4%


1601-2000

133,8

148,3

10,8%


2001-3000

166,4

186,5

12,1%


3001-

170,7

191,4

12,1%


Γ1Ν - Οικιακό με χρονοχρέωση


0-800

103,6

112,9

9,0%


801-1000

112,1

123,6

10,2%


1001-1200

113,3

125,4

10,6%


1201-1600

113,6

124,4

9,5%


1601-2000

119,7

131,1

9,5%


2001-3000

141,6

157,1

11,0%


3001-

142,2

158,7

11,6%



Σύνολο Χαμηλής Τάσης



Read more...