Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στέλνουν μήνυμα σε Παπαδήμο –Σαμαρά για το «γεφύρι του Ελληνικού»









Στέλνουν μήνυμα σε Παπαδήμο –Σαμαρά για το «γεφύρι του Ελληνικού»
Την προσοχή του Λ. Παπαδήμου και του Αντ. Σαμαρά στα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στο περιβόητο- πλέον- θέμα της επενδυτικής ανάπτυξης του Ελληνικού εφιστούν σημαίνοντες επιχειρηματικοί παράγοντες.


Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε στο moneypost, πως οι εξελίξεις στο εν λόγω μέτωπο συντηρούν την εικόνα αναξιοπιστίας της χώρας και συνάμα επιτείνουν την επιφυλακτικότητα των ξένων, που η Ελλάδα υποτίθεται πως επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτικά. Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες φέρεται να υπήρξε παρέμβαση επιχειρηματικών κύκλων προς την πλευρά του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ, προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για το τι… δεν γίνεται (και ) στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η νέα εμπλοκή φαίνεται να προκαλείται μετά την επαναβεβαίωση της στάσης των τριών δημάρχων- όμορων περιοχών του Ελληνικού- οι οποίοι επιτίθενται στα σχέδια αποκρατικοποίησης- αξιοποίησης, εμμένοντας στην πάγια θέση τους περί ήπιας ανάπτυξης.

Πράγματι στις 28/12 οι Θ. Ορφανός (δήμαρχος Αλίμου), Χρ. Κορτζίδης ( Ελληνικού- Αργυρούπολης) και Κ. Κόκκορης ( Γλυφάδας ) απάντησαν ουσιαστικά στην διαδικασία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, του αρμόδιου υπουργού και του σχετικού φορέα. Το ενδιαφέρον είναι, πως οι τρεις δήμαρχοι, οι οποίοι προφανώς δεν ενημερώθηκαν καν από τους Γ. Παπακωνσταντίνου - Κ. Μητρόπουλο, προχωρούν στις νέες καταγγελίες τους μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εκδήλωση προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό. Σημειωτέον, πως οι τρεις συναρμόδιοι φορείς προχώρησαν σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ( με δημοσίευση της σχετικής αγγελίας στον ξένο Τύπο) παρουσιάζοντας με… τυμπανοκρουσίες τα λίγο ως πολύ γνωστά φαραωνικά σχέδια αξιοποίησης. Η διαδικασία- για την εκδήλωση ενδιαφέροντος- ισχύει μέχρι τις 30/3.
Την ίδια στιγμή οι τρεις δήμαρχοι καταγγέλλουν πως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων- Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου παραδίδει άνευ όρων το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά στους επίδοξους επενδυτές. Σημειώνουν δε, πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου και του Γ. Παπακωνσταντίνου (ως εποπτεύων υπουργός) δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής κάθε είδους σχεδίου στον χώρο χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Προβλέπει δε πολύ υψηλά περιθώρια εκμετάλλευσης γης με συντελεστή δόμησης που ξεπερνά το 0,4 και κάλυψη πάνω από 50%.

Αυτά για να χτιστούν από δεκάδες πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες (σε περίοδο κατάρρευσης της οικοδομής και υπερφορολόγησης του τομέα), επιχειρηματικά πάρκα (τη στιγμή, που η χώρα αναμένει ύφεση κοντά στο 7% για το 2012 και 5% στην καλύτερη περίπτωση για το ’13), ιδιωτικά πανεπιστήμια, μαρίνες, κέντρα αναψυχής.

Πιθανότατα οι άνθρωποι είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε ο μικρόκοσμος στον οποίο ζουν και οι παχυλές αμοιβές τους δίνουν την ψευδαίσθηση, πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τέτοιους λεονταρισμούς. Και μάλιστα, παρά τα αλλεπάλληλα παθήματα και γκάφες, να εμμένουν σε ατελέσφορες τακτικές. Να μην έρχονται σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, να μην συνεκτιμούν νομικά εμπόδια και οικιστικές εκκρεμότητες, να μην συνεκτιμούν την δυσχερή κατάσταση της χώρας. Προχωρούν, από ότι φαίνεται σε διαγωνισμούς και σε διαδικασίες προφανώς για να μην κατηγορηθούν πως αμείβονται παρά το ελάχιστο αποτέλεσμα, που έχουν μέχρι τώρα.

Το moneypost αναφέρθηκε στο διπλό φιάσκο (Ελληνικό-Airbus) τελευταία παρακολουθεί όμως εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και το παρασκήνιο εδώ και καιρό . Στις 13/12 είχαμε αναφερθεί σε νομικές εμπλοκές με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Διαγωνισμός για το Ελληνικό: το πάρτυ έχει στηθεί αλλά λείπουν οι καλεσμένοι». Σημειωνόταν πως με σχετική απόφαση του ΣτΕ γινόταν δεκτό αίτημα ιδιωτών πιλότων να ακυρωθεί η προηγούμενη εφαρμογή του τότε υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος καταργούσε ολικά τον αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2008. Μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν ενεργοποιήθηκε- κατά παράβαση της όπως σημείωνε ο Θεόδωρος Θεοχάρης- δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω- η λειτουργία του αεροδρομίου. Λίγες μέρες νωρίτερα (συγκεκριμένα στις 8/12) το newpost με αφορμή την ομολογία του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας έθετε «Καυτά ερωτήματα για τον Παπακωνσταντίνου, το Ελληνικό και τον “άμισθο” φίλο Αθεμπίγιο των 180.000 ευρώ».

Η καλά ενημερωμένη πηγή μας υποστηρίζει, πως το όλο θέμα δεν θα πρέπει να θεωρείται λήξαν και εκτιμά, πως με την πρώτη ευκαιρία τόσο ο Λ. Παπαδήμος όσο ο Αντ. Σαμαράς θα πάρουν θέση για την υπόθεση, που έχει καταντήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα… γεφύρι του Ελληνικού. Επιτείνοντας την αρνητική εικόνα της χώρας μας στους ξένους επενδυτικούς κύκλους.


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: