Ενστάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών διατύπωσε ο Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στο υπουργικό, αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, να κατηγορεί τη ΝΔ με αφορμή τη συζήτηση περί ημερομηνίας των εκλογών, «συμβουλεύοντας» τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με τα εσωκομματικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας είπε ότι με τις αλλαγές που ουσιαστικά δημιουργούνται περισσότεροι περιορισμοί στην απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επισήμανε ότι στο εξής οι νέοι επαγγελματίες υποχρεώνονται να δουλεύουν αποκλειστικά με οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 5, ενώ στο νόμο που είχε εκπονήσει εκείνος εκτός από αυτά επιτρέπονταν και οχήματα Euro 4. Αναφέρθηκε επίσης στους περιορισμούς που εισάγονται για μεταφορείς τρίτων χωρών και στην αύξηση της οικονομικής επιφάνειας που θα πρέπει να παρουσιάζουν οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα.
Σε ό,τι αφορά τη σύντμηση της μεταβατικής περιόδου ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η σύντμηση δεν αποτελούσε επιλογή της τρόικας αλλά της κυβέρνησης, καθώς οι εκπρόσωποι της τριμερούς είχαν συμφωνήσει απολύτως με τις διατάξεις που προβλέπονταν στο δικό του νόμο. Επίσης άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ λέγοντας πως και τα δυο κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της 5ετους μεταβατικής περιόδου και όχι τριετούς, την οποία και καταργούν τώρα.
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στο υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών και της συμμετοχής πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.«Ακόμη και αν επιτυγχάνουμε στη μακροοικονομική προσπάθεια το αποτέλεσμα για την κοινωνία θα είναι ολοένα και πιο επώδυνο, εάν δεν καταφέρουμε άμεσα , με κάθε θυσία και επαναδιαπραγμάτευση, τώρα και όχι αργότερα, να πυροδοτήσουμε μια αντικυκλική πολιτική στην οικονομία και να επαναλειτουργήσει η αγορά. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστούμε στην ύφεση για πολύ χρόνο» είπε ο κ. Παπουτσής.
«Δεν υπάρχουν λοιπόν μεγάλα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στο μέλλον , τώρα είναι η ώρα, οι επόμενες εβδομάδες, για την όποια επαναδιαπραγμάτευση «καθ οδόν» στη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας» τόνισε.
«Τούτων δοθέντων, είναι εκτός τόπου και χρόνου, όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών, όταν μάλιστα, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με μεγάλο εύρος και αλληλοεξαρτώμενες προϋποθέσεις. Και επιπλέον, εν μέσω ασάφειας, θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους» επεσήμανε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε εσωκομματικό μήνυμα λέγοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας, των υπουργών αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Περιλαμβάνει τη ρύθμιση για μείωση της μεταβατικής περιόδου για τα φορτηγά, για το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 60 δόσεις των χρεών προς το δημόσιο με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ καθώς και η δυνατότητα συλλογής των οφειλών από εισπρακτικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, πράσινο φως δώθηκε και για διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών
«Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, αφού στη συνέχεια δεν θα μπορέσει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας παράλληλα «ισχυρή πολιτική στήριξη κατά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου».
Νωρίτερα, κατά την τοπθέτησή του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκαταστάσης της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας πως η αποκατάστασή της απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η δική μου κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας»।
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου