Κυριακή 21 Απριλίου 2013

«Ζωντάνεψε» η Ιστορία του Ολυμπιακού Φιέστα για την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος στο Λιμάνι


  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Το 4ο αστέρι... έραψε στη φανέλα του απόψε ο Ολυμπιακός. Μετά τη νίκη με 2-1 επί του Πανιωνίου, ο Μίτσελ και οι παίκτες του αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους της ομάδας του Πειραιά στο Καραϊσκάκη, στη φιέστα για την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος Ελλάδας. Φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το γύρο του θριάμβου, μπροστά στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και τον υπερήφανο πρόεδρο της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δείτε το φωτορεπορτάζ...
20 φωτογραφίες
Παλιές δόξες του παρελθόντος ανάμεσα στις οποίες ο Ζιοβάνι και ο Καρεμπέ ήταν υψηλοί προσκεκλημένοι της διοίκησης. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, παρέδωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή στον Βαγγέλη Μαρινάκη και εκείνος μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο το ύψωσαν στον ουρανό του Φαλήρου την ώρα που τα μεγάφωνα έπαιζαν το γνωστό "We are the Champions".

Ένας ένας οι πρωταγωνιστές σήκωσαν το Κύπελλο του Πρωταθλητή Ελλάδας, με φόντο τα τέσσερα αστέρια! Νωρίτερα, όλοι οι παίκτες πέρασαν μπροστά από τα 39 τρόπαια του Ολυμπιακού που ήταν "παραταγμένα" και στη συνέχεια υψώθηκαν ένα ένα, μέχρι ο Β. Μαρινάκης και Αβρ. Παπαδόπουλος να φτάσουν στο φετινό... κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε φιέστα της ομάδας του Πειραιά.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Πολύ ικανοποιημένος. Χαρούμενους και για τους ποδοσφαιριστές. Είναι η δική τους στιγμή. Είναι οι καλύτεροι. Δεν θέλω να υποσχεθώ τίποτα για μεταγραφές. Πρώτα να αγωνιστούμε στον τελικό του Κυπέλλου και να πανηγυρίσουμε έναν ακόμη τίτλο. Ο Αμπντούν από την πλευρά του αφιέρωσε το 40ο πρωτάθλημα Ελλάδας του Ολυμπιακού: «Στην οικογένειά μου, στη διοίκηση, τους προπονητές, τους συμπαίκτες μου και ας μην ξεχάσουμε και τον κύριο Ζαρντίμ».

Αρχικά, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, τα φώτα έσβησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» και από γιγαντοοθόνες του γηπέδου, οι φίλαθλοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα φετινά γκολ των παικτών του Ολυμπιακού. Ο κόσμος άναψε 21 πυρσούς που σχημάτιζαν το νούμερο «7» και άρχισαν να τραγουδούν στη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7 του Φλεβάρη του 1981: «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού που χθες στέφθηκε επίσης πρωταθλήτρια εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Είχε βραβευτεί στο ημίχρονο και για την παρουσία της στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων (Next Gen Series).

Είχε έρθει μετά η ώρα για την ιστορική αναδρομή του Ολυμπιακού, με εικόνες στα "matrix" από το 1954, το 1975, το 2001 και το 2013: τις χρονιές δηλαδή που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 10ο, το 20ο, το 30ο και το 40ο πρωτάθλημα. Ένα βίντεο για την ίδρυση του συλλόγου του Πειραιά προβλήθηκε αμέσως μετά.

Τότε, ένας νεαρός φίλος του Ολυμπιακού, ο μικρός Κωνσταντίνος, κατευθύνθηκε προς το πρώτο αστέρι, εκεί όπου τον περίμενε ο θρυλικός αρχηγός της ομάδας του Πειραιά, Ηλίας Ρωσίδης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο δεύτερο αστέρι, δίπλα στον Γιάννη Γκαϊτατζή. Ο Ζιοβάνι περιμένει το νεαρό φίλο του Ολυμπιακού στο 3ο αστέρι, το 2001.

Όταν ακούστηκε το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη, οι φίλαθλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποθέωσαν τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ιαχές και στο άκουσμα των ονομάτων των Καραπιάλη, Τζόρτζεβιτς και Ζιοβάνι. Ο Αβρααμ Παπαδόπουλος περίμενε τον μικρό Κωνσταντίνο στο 4ο αστέρι, το 2013!
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

4.000 € μηνιαίως για το «παλάτι» Τράα στη Φιλοθέη!


Εστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου έρχεται στη Βουλή το θέμα της πολυτελούς διαβίωσης του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας Μπομπ Τράα, αλλά και άλλων μελών της τρόικας. 
Με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης ζητούν μεταξύ άλλων να μάθουν αν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο με το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ που δαπανάται για την ενοικίαση πολυτελούς βίλας στη Φιλοθέη, όπου διαμένει ο Ολλανδός.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα δεν βλέπει πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, καθώς ο κ. Τράα αρχικά διέμενε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου σε ρετιρέ με θέα την Ακρόπολη, με ενοίκιο 9.100 ευρώ.

Εντολή Στρος Καν

Οπως έγραφε τότε το «Πρώτο Θέμα», απ' όπου είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, η εντολή που είχε δώσει ο περιβόητος πλέον Στρος Καν (που ήταν τότε επικεφαλής του ΔΝΤ) προς τον κ. Τράα ήταν να μετακομίσει και τότε από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Η λύση δεν βρέθηκε σε κάποια λογική, τουλάχιστον για τα ενοίκια, περιοχή, αλλά στη Φιλοθέη, σε ένα «παλάτι» που προκαλεί τους Ελληνες, οι οποίοι βιώνουν για τρίτη χρονιά τις πολιτικές άγριας λιτότητας του ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους ζητούν πλήρη ενημέρωση για το νομικό καθεστώς της παρουσίας των μελών της τρόικας Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς στη χώρα μας και για το εάν καλύπτονται από τις διεθνείς συμβάσεις περί διπλωματικών αντιπροσωπιών, και ποιες είναι αυτές.

Επίσης, ζητούν να μάθουν:

1. Πού στεγάζονται τα γραφεία της τρόικας -Ράιχενμπαχ, Φούχτελ- και ποιος επιβαρύνεται με το κόστος ενοικίου και τα εν γένει έξοδα διοικητικής υποστήριξης των γραφείων τους.

2. Ποιος φορέας καλύπτει τις δαπάνες διαμονής τους και ποιο είναι το κόστος φιλοξενίας τους μέχρι τώρα.

3. Αν τους παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο φορολογικές απαλλαγές για εισαγωγή αυτοκινήτων, προνόμια διπλωματικών αντιπροσωπιών και διευκολύνσεις, ποια μέλη, όχι μόνο της κυβερνώσας τριανδρίας, αλλά και του συνόλου του προσωπικού που διαθέτουν οι θεσμοί Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν κάνει χρήση αυτών, και να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος.

Επίσης, θέτουν θέμα συνταγματικότητας του χαρακτήρα των ενεργειών του υφυπουργού Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.

«Οικονομικός δολοφόνος»

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να πληροφορηθούν αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του ΔΝΤ Ολλανδός Μπομπ Τράα, όταν ήταν απεσταλμένος του οργανισμού στο Εκουαδόρ, χαρακτηρίστηκε από τις εκεί Αρχές ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» -persona non grata- γιατί, σύμφωνα με την οργάνωση Accion Ecologica, λειτούργησε ως «οικονομικός δολοφόνος».

eglimatikotita.gr

Read more...

Αστυνομία πάλι έξω από το σπίτι του Κολλάτου



Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, σήκωσε δύο πανό έξω από το σπίτι του, με τον Χίτλερ και τη Μέρκελ. Η αστυνομία, είναι έξω από το σπίτι του.

Ο Δημήτρης Κολλάτος γράφει για τα πανό που έβαλε έξω από το σπίτι του:
" Δυο πανό έξω από το σπίτι μου, για να μην ξεχνάμε. Όταν στις 27 Απριλίου μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, οι πατεράδες και οι παππούδες μας αντιστάθηκαν. Τον πρώτο χρόνο, μόνο από πείνα, είχαμε πάνω από 360.000 νεκρούς. Οι Γερμανοί μας λήστεψαν. Το χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδος, αρχαία, το αναγκαστικό - κατοχικό δάνειο. Μας χρωστάνε πολλές δεκάδες δισ. 
Σήμερα, οι Γερμανοί είναι στην Αθήνα. Το αίμα στα χέρια της Μέρκελ, είναι αυτό των Ελλήνων που αυτοκτονούν. Των παιδιών μας που φεύγουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.Της γενοκτονίας που επιβάλλει η Τρόικα και γίνεται στην πατρίδα μας.
Οι Γερμανοί είναι εδώ. Στη θέση του Χίτλερ, είναι η Μέρκελ και εμείς... ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ. Ντροπή μας.
Ήδη κάτω από το σπίτι μαζεύτηκαν αστυφύλακες. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και στην ελευθερία μου, που την κατοχυρώνει το Σύνταγμα".

 Ακούστε τι είπε ο ίδιος, στην εκπομπή των Κώστα Χαρδαβέλλα και Μαίρης Πολλάλη, στον Real fm:

ΤΩΡΑ - Κολλάτος: "Περιμένω τον Εισαγγελέα"

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, περιμένει απο ώρα σε ώρα τον Εισαγγελέα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μας είπε ότι η αστυνομικοί του ζήτησαν να μπουν στο σπίτι του για να κατεβάσουν τα πανό, αλλά εκείνος αρνήθηκε και τους ζήτησε να πάει στο σπίτι του Εισαγγελέας.
Και μάλιστα "κλείδωσα την κάτω πόρτα" επεσήμανε, ώστε να μην μπουν οι αστυνομικοί μέσα.
 enikos.gr

Read more...

Κόσμος της ΑΕΚ κατευθύνεται στο Περιστέρι!...





Επεισόδια στην Δεκελείας ... 
Δεν ξεκίνησαν καλά τα πράγματα, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση του Ατρομήτου με την ΑΕΚ στο Περιστέρι (19:00).

Αν και υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο... γήπεδο για τους φίλους της Ένωσης αυτοί δείχνουν, πως θα πάνε στο γήπεδο, χωρίς να ξέρουμε τι θα επακολουθήσει…

Γιατί το λέμε αυτό;

Τα εκδοτήρια στο γήπεδο του Περιστερίου έκλεισαν από τις 15:00 για λόγους ασφαλείας και πλέον όποιος έχει εισιτήριο μόνο μπορεί να προσεγγίσει το γήπεδο, καθώς η Αστυνομία έχει δημιουργήσει δρακόντεια μέτρα, καθώς φοβούνται επεισόδια!

Οι φίλοι, όμως, της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν στις 16:00 στην Νέα Φιλαδέλφεια και ετοιμάζονται να πάνε στο Περιστέρι, όπως τονίζουν με ανακοίνωσή τους!

Μάλιστα, πριν λίγο στην Λεωφόρο Δεκελείας φίλοι της ομάδας του «δικεφάλου» έβαλαν φωτιά σε κάδους και δημιούργησαν μεγάλη ταραχή στην περιοχή.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα χειρότερο…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του μεγαλύτερου κλαμπ οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ στο Facebook:

«Νέο ραντεβού στις 4 στη Ν. Φιλαδέλφεια για Περιστέρι. To γήπεδο του Περιστερίου είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους οπαδούς της ΑΕΚ. Κάποιοι εξ αυτών πραγματοποίησαν το μεσημέρι (γύρω στις 12) ραντεβού στη Νέα Φιλαδέλφεια και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 4 το μεσημέρι στο ίδιο μέρος προκειμένου άπαντες να πάνε πορεία στο Περιστέρι.

Όποιος λοιπόν θέλει να πάει στο γήπεδο του Περιστερίου, καλό θα είναι να δώσει το «παρών» στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 4 το μεσημέρι. Σκοπός και στόχος είναι να μαζευτούν όσο περισσότεροι Ενωσίτες γίνεται.

Τονίζουμε ξανά πως το πέταλο του γηπέδου, μας περιμένει».

woop.gr


Read more...

Γερμανικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις αποζημιώσεις...




Ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα...
Αδιάψευστη απόδειξη ότι η χώρα μας ουδέποτε παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της κατά της Γερμανίας για τα ζητήματα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, καθώς και των ... πολεμικών, ιδιωτικών και δημοσίων αποζημιώσεων, αποτελεί γερμανικό έγγραφο-φωτιά που δημοσιεύει σήμερα το ΒHMA και το οποίο απέστειλε η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 1967.

Με το έγγραφο αυτό η γερμανική πρεσβεία απαντά σε σχετική ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πλευράς της 9ης Νοεμβρίου 1966 προς τη Βόννη. Η τελευταία λοιπόν ρητά αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε ελληνική παραίτηση, κατόπιν απαντήσεως που η ίδια η κυβέρνηση της Βόννης έστειλε στην πρεσβεία της στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο του 1965 πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα, ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές επαφές τον Σεπτέμβριο του 1964 και τον Μάρτιο του 1965, με προσωπική μάλιστα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προκύπτει από αυτή τη γερμανική ρηματική διακοίνωση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κέντρου ψάχνει το τι έχει συμβεί την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή με το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, προτού λάβει τις σχετικές απαντήσεις από τη Βόννη έχει πέσει και η ίδια από τους αποστάτες. Τελικά έχει αλλάξει σειρά κυβερνήσεων ως τη στιγμή που στις 31 Μαρτίου του 1967, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη χούντα, το γερμανικό έγγραφο παραδίδεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν οι Γερμανοί απαντούν ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί αλλά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα παρασύρουν την απάντηση στο ούτως ή άλλως απόρρητο ελληνικό ερώτημα στην αφάνεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει με τη ρηματική διακοίνωσή της (verbal note) με αριθμό πρωτοκόλλου Νο. 68/67 και ημερομηνία 31 Μαρτίου 1967 προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της εξοχότητος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Σρέντερ ανέφερε τις επιστολές του διευθυντή του ομοσπονδιακού υπουργείου των Οικονομικών Ράινχαρντ της 30ης Σεπτεμβρίου 1964 στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και του διευθυντή του ίδιου υπουργείου δρος Κάιζερ της 26ης Μαρτίου 1965 στον βουλευτή-καθηγητή Α. Παπανδρέου. Σε αυτές τις επιστολές γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έγιναν από αντιπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης το 1958 με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας που αφορά τη χορήγηση πίστωσης 200 εκατ. μάρκων».

«Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Μπορεί να αναφερθεί ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χορηγήσει την πίστωση 200 εκατ. μάρκων είχε ως κίνητρό της τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη νομική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την παραπάνω Συμφωνία».

Το γερμανικό έγγραφο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο τους μύθους σχετικά με δήθεν ελληνική παραίτηση, τους οποίους καλλιέργησε έντεχνα και στο παρελθόν αλλά και τώρα, χωρίς όμως ποτέ να φέρει στο φως στοιχεία που να τους στηρίζουν. Αντίθετα, με το παρόν έγγραφο αναγνωρίζει και η ίδια ρητά ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου είδους αποποίηση από την ελληνική πλευρά.

Με το έγγραφο καταρρέει οριστικά η επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς σχετικά με κλείσιμο του ζητήματος με τη σύμβαση του 1960, αφού το έγγραφο έχει συνταχθεί και αποσταλεί επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Τα ψεύδη για τη Σύμβαση του 1960

Το κύριο επιχείρημα δια του οποίου η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δήθεν παραιτηθεί από τις αξιώσεις της κατά της Γερμανίας από την εποχή της Κατοχής, αφορά τη Σύμβαση του 1960 με την οποία ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος παρά την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξης και εστάλη στη Γερμανία έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τότε γερμανικής κυβέρνησης προς την τότε ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μέρτεν ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την εξόντωση των ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης. Με την υπόθεση αυτή συνδέθηκε η Σύμβαση του 1960 και την παροχή της πίστωσης των 115 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Η Σύμβαση όμως αναφέρει ρητά ότι τα χρήματα καταβάλλονται «υπέρ των μέτρων διώξεων για λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρίας θιγέντων ελλήνων υπηκόων αίτινες υπέστησαν, συνεπεία των μέτρων τούτων διώξεως, ζημίας, ελευθερίας ή υγείας και ιδίως προς όφελος των επιζησάντων οικείων».

Στο δε τρίτο άρθρο της Σύμβασης αναφέρεται ότι «ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα αίτινα αποτελούν το αντικείμενον της Συμβάσεως ταύτης».

Δηλαδή η γερμανική πλευρά υπογράφει ότι κανένα άλλο ζήτημα δεν ρυθμίζεται και πολύ περισσότερο δεν κλείνει με αυτή τη Σύμβαση, κάτι που γνωρίζει καλά σήμερα η Γερμανία και για αυτό αντιδρά ίσως τόσο σπασμωδικά.


Read more...

Το κιτς των δικτατόρων...





Ηταν ημέρες «γύψου», εθνικής συμφοράς, αλλά και χοντρού... γέλιου. Μόνο που για να γελάσεις χρειαζόταν τόλμη, αφού η σφαλιάρα (το λιγότερο) παραμόνευε. Εχουν περάσει 46 χρόνια από την εθνοσωτήριο, αλλά οι ... μνήμες παραμένουν νωπές.
Οι τότε πιτσιρικάδες, ώριμοι άντρες σήμερα, έχουν πολλά ν' αφηγηθούν για το κιτς της χούντας μέσα στο οποίο μεγάλωσαν. Για το θρυλικό «πουλί», για τις γιορτές της «πολεμικής αρετής», για την περίφημη «εξακρίβωση ταυτότητας», για τους «φιλότεχνους» μπάτσους με τα σκαρπίνια και τις γραβάτες με το στενό κόμπο, για τα τσάμικα και τα καλαματιανά των κοστουμαρισμένων απριλιανών, για τις κανονιές από τον Λυκαβηττό και τα έντρομα περιστέρια του Συντάγματος, για τις απόπειρες κάποιων καλλιτεχνών ν' αντισταθούν, για τον ύμνο της χούντας διά στόματος Γιάννη Βογιατζή, για την πρεμιέρα της τηλεόρασης, για τα καπελάκια της Δέσποινας Παπαδοπούλου, για χίλια δυο πράγματα.

Σήμα κατατεθέν του χουντικού κιτς ήταν η «Πολεμική αρετή των Ελλήνων» στο Καλλιμάρμαρο αλλά και στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινούσε από το πρωί με κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό (υπάρχουν άραγε ακόμα τα κανόνια εκεί;), τρομάζοντας τους ανύποπτους Αθηναίους. Το πανηγύρι στο Καλλιμάρμαρο περιελάμβανε έως και τέσσερα μέρη. Το ένα είχε να κάνει οπωσδήποτε με το λόγο ενός από τους απριλιανούς. Σε μία ειδικά «Πολεμική αρετή» -πρέπει να ήταν από τις τελευταίες- που θα μιλούσε ο Παττακός, δεν μπόρεσε να πει τίποτα παραπάνω από το να επαναλάβει τρεις-τέσσερις φορές τις λέξεις «λαέ της Αθήνας» (ή κάπως έτσι). Οι ουρανομήκεις (προβοκατόρικες) ζητωκραυγές του πλήθους τον έστειλαν πίσω στην καρέκλα του. Στην ίδια «Πολεμική αρετή» άλλη πράξη αντίστασης ήταν τα φουσκωμένα προφυλακτικά που πετούσε μια παρέα από ναυτάκια. Ομως δεν ήταν πάντα τόσο χαρωπά τα πράγματα. Το πρόγραμμα εκτός από το λόγο περιελάμβανε παρέλαση και μετά άρχιζε η φαντασμαγορία. Οι μοτοσικλετιστές της ΕΣΑ αποδείκνυαν ότι εκτός από το να δέρνουν μπορούσαν να κάνουν ακροβατικά πάνω στις μηχανές τους (ανθρώπινες πυραμίδες και άλλα, κρατώντας πάντα τη σημαία με το πουλί) και να περνούν με ταχύτητα μέσα από φλεγόμενα στεφάνια. Οι άντρες των ειδικών δυνάμεων έπαιζαν ξύλο μεταξύ τους ή έκαναν ασκήσεις γυμναστικής. Ενίοτε έπεφταν και με αλεξίπτωτα. Το ωραιότερο όμως κομμάτι είχε να κάνει με τους αρχαίους Ελληνες, τους Βυζαντινούς και τους αρματολούς του 1821. Με τα άρματα, όπου η Ελλάς στεφανωμένη στεκόταν φορώντας το χιτώνα της πάντα εμπρός από το «πουλί». Με τις μάχες Ελλήνων και Τρώων γύρω από το δούρειο ίππο. Με τις παρελάσεις των σαρισοφόρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τις γυναίκες της Ηπείρου να ανεβαίνουν ζαλωμένες τα πυρομαχικά πάνω σε βουνά από κόντρα πλακέ. Πολύ αργότερα γελάσαμε στο «Πάρτι», όταν ο Πίτερ Σέλερς κατέστρεφε μια σκηνή της ταινίας λόγω του ρολογιού που φορούσε. Τότε όμως η χλαμύδα, σε συνδυασμό με το ρολόι, στο στάδιο, μας φαινόταν σχεδόν αυτονόητη. Αυτονόητη δεν είχε φανεί στον υπογράφοντα μόνο η σφαλιάρα που μάζεψε από τον μπάτσο, λίγο πριν ξεφύγει μέσα στο πλήθος, όταν επιγραμματικά είχε συνοψίσει την εκδήλωση με τη λέξη «μαλ...».

Η εξακρίβωση ταυτότητας δημιουργούσε φοβερό άγχος. Για κάποιους που αντιστέκονταν σήμαινε κρατητήριο, ξύλο, εξορία ή φυλακή. Για τους νεότερους, σήμαινε... κούρεμα. Τους έδειχνες την ταυτότητά σου και σε πήγαιναν στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να την εξακριβώσουν (τρέχα γύρευε). Σου τράβαγαν μια ψαλιδιά στα μαλλιά και πήγαινες στον κουρέα στη συνέχεια να τα συμμαζέψεις. Τα μαλλιά τότε, βλέπετε, λόγω των χίπις, ήταν απαραίτητα. Οπως και τα χαϊμαλιά, τα παντελόνια καμπάνες και τα πουκάμισα με τα λαχούρια. Πήγαιναν κι αυτά κόντρα στην αισθητική της χούντας.

Οι «φιλότεχνοι μπάτσοι» τραβούσαν των παθών τους τον τάραχο. Τους έστελναν σε χώρους όπου μαζεύονταν διανοούμενοι, άρα αριστεροί. Στους κινηματογράφους «Στούντιο» και «Αλκυονίδα», στο θέατρο της Μαριέτας Ριάλδη επί της οδού Ακαδημίας, στην γκαλερί του Ασαντούρ Μπαχαριάν ή στις μπουάτ της Πλάκας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν σχέση με το άθλημα, βαριούνταν αφόρητα και ξεχώριζαν λόγω ένδυσης σαν τη μύγα μες στο γάλα, όσο κι αν προσπαθούσαν να κρύψουν την ιδιότητά τους. Αργότερα βέβαια δεν την έκρυβαν καθόλου, όταν π.χ. παρακολουθούσαν το «Μεγάλο μας Τσίρκο» με τους Καρέζη - Καζάκο.

Η δε αμορφωσιά τους ήταν παροιμιώδης. Σε έρευνα που είχαν κάνει στο σπίτι του Τάσου Ζωγράφου, είδαν μια ξυλογραφία του Μεγαλίδη με θέμα τον Βελουχιώτη. «Ποιος είναι αυτός;», ρώτησαν το σκηνογράφο. «Ενας ήρωας του 1821», τους απάντησε και έφυγαν ήσυχοι.


Ενα «μπουκέτο» ΕΣΑτζήδες, που όταν δεν βαράγανε έκαναν ακροβατικά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Από τον ίδιο ακόμα μία μαρτυρία, όταν κάποιος Φαρμάκης, πρώην βουλευτής της ΕΡΕ που συμβούλευε τους κινηματίες περί των πολιτιστικών, κάλεσε τους κινηματογραφιστές και τους έκανε το εξής μάθημα: «Θα κάνετε ταινίες όπου η Κατερίνα θα αγαπάει τον Γιάννη και δεν μπορούν να παντρευτούν, γιατί αυτός είναι πλούσιος κι αυτή φτωχιά, αλλά μετά θα παντρεύονται, θα κάνουν ένα παιδί, που θα είναι άρρωστο» κ.λπ.

Επί επταετίας η απόλυτη κινηματογραφική έκφραση της χούντας ήταν ο Τζέιμς Πάρις και οι υπερπαραγωγές του με τους φαντάρους σε ρόλους κομπάρσων. Ταινίες όπως το «Οχι», ο «Παπαφλέσσας», η «Μάχη της Κρήτης», «Οι τελευταίοι του Ρούπελ» έκαναν τότε τζάμπα τις δημόσιες σχέσεις των συνταγματαρχών, παίζονται δε ακόμα -και υπάρχει κόσμος που τις βλέπει.

Η γιορτή που προτιμούσαν οι απριλιανοί ήταν το Πάσχα. Ισως γιατί τα Χριστούγεννα δεν συνδέονται με τα τσάμικα. Το πανηγύρι με τους φαντάρους να ψήνουν οβελίες άρχιζε στα στρατόπεδα, όπου οι πρωτεργάτες της χούντας έτρεχαν για να τσουγκρίσουν αβγά και να χορέψουν βγάζοντας τον Ελληναρά που έκρυβαν μέσα τους και κάνοντας παράλληλα τις δημόσιες σχέσεις τους, αφού η ασπρόμαυρη τηλεόραση θα τους έδειχνε υποχρεωτικά στις ειδήσεις.

Είχαν γραφεί μάλιστα και ειδικά τραγούδια γι' αυτούς, όπως το τσάμικο: «Ωρέ η εθνική κυβέρνηση/ εθνική κυβέρνηση του έθνους μας σωτήρας/ Ωρέ με Γιώργο Παπαδόπουλο με Γιώργο Παπαδόπουλο και Παττακό λεβέντη/ Ωρέ εικοσιμιά του Απριλιού εικοσιμιά του Απριλιού εστήσανε το γλέντι» ή το καλαματιανό: «Στις εικοσιμιά τ' Απρίλη σηκωθήκανε έξι φίλοι του στρατού μας οι φωστήρες και του έθνους οι σωτήρες/ Να μας ζήσει ο στρατός, Σπαντιδάκης, Παττακός, Παπαδόπουλος ο Γιώργος, Κόλλιας ο πρωθυπουργός/ Μακαρέζος, Αγγελής κι όλοι οι επιτελείς».
Το 1969 οι χουντικοί ασχολήθηκαν και με την ποίηση. Με πρωτοβουλία τους εκδόθηκε η «Λαϊκή Μούσα», πόνημα στο οποίο χώρεσαν οι λαϊκές εξάρσεις υπέρ αυτών. Αλλωστε, όπως έγραψαν: «Η Επανάστασις της 21ης Απριλίου έγινε πηγή έμπνευσης και καινούργιων αισθημάτων σε πάρα πολλούς Ελληνες. Η απότομη κατάργησις του παρελθόντος που επέφερε και η αναδημιουργική πνοή που ενεφύσησε εδημιούργησαν αναμφίβολα ικανοποίηση και ένα πλήθος ελπίδων σε χιλιάδες απλούς ανθρώπους. Η Επανάστασις υπήρξε γι' αυτούς η αφορμή να εκφράσουν σε ποιητικό λόγο αλλά και σε αυθόρμητες επιστολές ό,τι από καιρό συνειδητά ή ασυνείδητα τους καταπίεζε, ήταν σαν ένα ηφαίστειο που εξερράγη εκτοξεύοντας ψηλά ό,τι καταπιεζόταν από καιρό στις καρδιές».

Χαρείτε στίχους: ««Κύριε Παπαδόπουλε, να ζήσης χίλια χρόνια γιατί προσφέρεις στον λαό αγάπη και συμπόνια» ή «Ελάτε να ενισχύσουμε τον νέο κυβερνήτη, τον Γιώργο Παπαδόπουλο που πήρε το τιμόνι/ θ' αναστηθούν παλιοί καιροί και δοξασμένοι χρόνοι» ή «Λεβέντη Παπαδόπουλε, αετέ μου Μακαρέζο και παλικάρι Παττακέ με δάφνες φορτωμένο».

Το θαύμα ήταν, βέβαια, ο ύμνος της χούντας, που υπήρξε προϊόν διαγωνισμού και τραγουδήθηκε από τον Γιάννη Βογιατζή:

«Μέσα στ' Απρίλη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη, αγκαλιασμένη, δυνατή, μ' εργάτη, αγρότη, φοιτητή και πρώτο τον στρατιώτη/ Τραγούδι αγάπης αντηχεί, γελούν όλα τα χείλη και σμίγουν μέσα στην ψυχή, του Εικοσιένα η εποχή κι η Εικοσιμιά τ' Απρίλη./ Μες στις καρδιές μπαίνει ζεστή του Απριλιού η λιακάδα κι έχουν στα στήθια τους κλεισθεί θρησκεία, οικογένεια και πάνω απ' όλα Ελλάδα».

Τέλος, για τις ανάγκες του χουντικού συντάγματος επιστρατεύτηκε σε μορφή εμβατηρίου έως και ο γαλανός ουρανός: «Ναι στο Σύνταγμα για μια Ελλάδα αιώνια/ Ναι στο Σύνταγμα γι' αγάπη και ομόνοια/ Θα γεμίσεις μ' ένα ναι/ Γαλανέ μας ουρανέ».

Ενδυματολογικά η χούντα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εβγαλαν τις στολές και φόρεσαν σκούρα κοστούμια. Με τα φράκα, βέβαια, με τα οποία δεν είχαν σχέση, έβγαζαν το σχετικό γέλιο. Αλησμόνητα πάντως θα μείνουν τα καπελάκια της Δέσποινας Παπαδοπούλου, όπως και οι τουαλέτες, αυτής και των άλλων κυριών της χούντας.

Θα πείτε, γιατί πρέπει να τα θυμόμαστε όλα αυτά; Για να έχουν γνώση οι φύλακες. Το κιτς ζωντανεύει ξανά στη χώρα μέσα από τη γνωστή οργάνωση, η οποία έχει κάθε λόγο να αποστρέφεται κάθε τι ουσιαστικό και αληθινά ωραίο.

Ο φασισμός είναι άτεχνος από τη φύση του και σαν να μην έφτανε αυτό, στις διαθέσεις του είναι να σκοτώνει την ομορφιά. Γι' αυτό ολίγη προσοχή δεν βλάπτει.
 

enet.gr


Read more...

Οποιος θέλει να ξοδέψει χρήματα...




...θα πληρώνει μόνο με πιστωτική κάρτα...
Με στόχο να μπει επιτέλους ένα στοπ στη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών με νέο σχέδιο νόμου θέλει να σταματήσουν οι αγορές με μετρητά που θα αφορούν συναλλαγές άνω των... 300 ευρώ και να γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Την ίδια ώρα θα δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις.

Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Η φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Realnews» θα δεχθει ισχυρό χτύπημα με την εξάλειψη των μετρητών στις συναλλαγές άνω των 300 ευρώ. Το νέο σύστημα θα γίνεται με αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων και δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο.


Read more...

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ... ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΛΑΖAΡΙΔΗ ΣΤΗΝ "REAL NEWS"

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ Αγαπητό Fimotro, Πάντα με την... σοβαρότητα την εγκυρότητα και τον παρεμβατικό του λόγο που τον διακρίνει ο σύμβουλος εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης διατυπώνει τις απόψεις του στην Real News με θέματα εφ όλης της ύλης όπως... τις απολύσεις στο δημόσιο,το χρέος της ΑΟΖ κ.α. Με μια συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης σημειώνει με νόημα ότι... «σπάει πλέον το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο»....! Ο κ. Λαζαρίδης είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», ότι «με τις απολύσεις στο Δημόσιο σπάει ένα ταμπού», ενώ τόνισε πως... «ασφαλώς θα γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία, με διπλή αξιολόγηση προσωπικού και θέσεων για όλο το δημόσιο, που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως... πλεόνασμα και ανάκαμψη είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει η κυβέρνηση να παραμείνει στους στόχους της έτσι ώστε να... μην χρειαστούν νέα μέτρα. Στη συνέντευξή του αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καλύτερους ρυθμούς σε ορισμένους τομείς, ενώ εκτιμά πως.... «όσο η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν το παλεύουμε απλώς, αλλά αρχίζουμε να το κερδίζουμε, η κυβέρνηση αυτή γίνεται πιο ανθεκτική». Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων στη χώρα μας. Ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά πως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να υπάρξει ...νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ προαναγγέλλει εμμέσως νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της ΑΟΖ. Αυτά αναφέρει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης - μεταξύ άλλων - στην Real News όπου δίνει ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για το μέλλον ενώ στέκεται πιστός στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά εύστοχη-αναλυτική-στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και το ποιο σημαντικό... μιλάει σπάνια σας την παραθέτω όλη τη συνέντευξη στην εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου, Real news: Συνέντευξη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη -Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα να ζητήσει η Ελλάδα παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους. Πότε τοποθετείτε μια τέτοια κίνηση; Ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου; Απάντηση: Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή δύο πράγματα στο μυαλό της: Πλεόνασμα και Ανάκαμψη! --Πρωτογενές Πλεόνασμα για φέτος. --Και να αρχίσει η Ανάκαμψη ως το τέλος της χρονιάς. Η Ελλάδα δεν ζητά πρόσθετα χρήματα! Το ίδιο το Eurogroup έχει μιλήσει επισήμως από τον περασμένο Νοέμβριο για πρόσθετη περικοπή ελληνικού χρέους, όταν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό επαναλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Τρόϊκας. Πρόκειται για κάποιου τύπου δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στο ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει το ελληνικό χρέος «βιώσιμο». Και για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα η Ελλάδα να έχει κλείσει τη φετινή χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, θα συζητηθεί μετά το Δεκέμβρη. Και ασφαλώς μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τώρα η Ελληνική κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να πιάσει τους στόχους της. Δεν ζητά τίποτε πρόσθετο. Γιατί νομίζω ότι όποιος ζητάει πρόσθετα, αναλαμβάνει και πρόσθετες υποχρεώσεις. Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει σήμερα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας. Η Ελλάδα, λοιπόν, κάνει τη δουλειά μας και οι άλλοι θα κάνουν τη δική τους. -Η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα; Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το άφησε ανοιχτό για τον Ιούνιο - που θα γίνει η νέα αξιολόγηση της τρόϊκας- αν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί... Απάντηση: Ο Πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένως, ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Εκείνο που σωστά επισήμανε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι πρέπει να μείνουμε στο στόχο μας – για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος και για πλεόνασμα ακόμα – ώστε να μη χρειαστούν μέτρα. Μηδενισμός πρωτογενούς ελλείμματος σημαίνει να «τα φέρνουμε βόλτα μόνοι μας». Δεν έχει άλλα δανεικά… Αλλά κι εμείς θέλουμε να απεξαρτηθεί η χώρα από αυτή την κακή συνήθεια, να δανείζεται συνεχώς «για να βγάλει τη χρονιά». Γι’ αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει η προσπάθεια. Οπωσδήποτε, η κοινωνία δεν αντέχει νέα περιοριστικά μέτρα. Αλλά και η χώρα δεν αντέχει άλλο να ζει με δανεικά που δεν υπάρχουν. -Είστε κατηγορηματικός ότι οι δανειστές δεν θα προτείνουν «κούρεμα» των καταθέσεων και στην Ελλάδα αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό; Απάντηση: Ασφαλώς, διότι το κούρεμα καταθέσεων αφορά μόνο χώρες με υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα, μόνο σε έσχατη ανάγκη… --Εμείς δεν έχουμε υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα! --Κι επί πλέον, έχουμε εξασφαλίσει ήδη τα κεφάλαια για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού μας συστήματος! --Και επί πλέον, φέτος πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα.. --Και επί πλέον, ήδη από το τέλος του 2012 πήγαμε δημοσιονομικά καλύτερα από τις προβλέψεις κι έχουμε έτσι κι ένα πρόσθετο «μαξιλαράκι»… Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι θωρακισμένα από προβλήματα που σε άλλες χώρες θα μπορούσαν - σε έκτακτες συνθήκες - να οδηγήσουν σε κούρεμα καταθέσεων. Αλλά δεν αφορά εμάς αυτό... -Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν σπάει ένα ταμπού; Εγγυάται η κυβέρνηση τη διαφάνεια και την αξιοκρατία; Απάντηση: Όπως το είπατε! Σπάει ένα ταμπού! Επιτέλους… Κι ασφαλώς θα γίνει με διαφάνεια και αξιοκρατία. Με διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού, για όλο το δημόσιο. Που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν! Και θα ακολουθήσουν προσλήψεις ίσου αριθμού νέων ανθρώπων, απολύτως αξιοκρατικά: με διαδικασίες ΑΣΕΠ. -Ο κ.Μανιτάκης κάνει καλά τη δουλειά του; Απάντηση: Ο κ. Μανιτάκης πιστώνεται, ασφαλώς, αυτή τη διπλή αξιολόγηση στο δημόσιο, που γίνεται για πρώτη φορά. Και πάντως ο κ. Μανιτάκης είναι υπουργός της Κυβέρνησης και κάθε υπουργό τον αξιολογεί τελικά ο Πρωθυπουργός. Όχι οποιοσδήποτε άλλος… -Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα το θέσει ο πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ; Απάντηση: Αυτή η υπόθεση καλώς ανασύρθηκε από την αφάνεια και τη λήθη πολλών δεκαετιών, αλλά στο εξής απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Δεν πρέπει να την «κάψουμε»… -H συγχώνευση Εθνικής – Εurobank γιατί κατέληξε σε «ναυάγιο»; Απάντηση: Δεν κατέληξε σε «ναυάγιο»! Απλώς αποσυνδέθηκε από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικού συστήματος, που έχει απόλυτη προτεραιότητα. Η ανακεφαλαίωση όλων των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι θα προκύψει με τις δύο αυτές τράπεζες, θα εξεταστεί τι θα γίνει με τη συγχώνευσή τους. -Η κυβέρνηση σε ορισμένους τομείς δεν θα έπρεπε να έχει καλύτερους ρυθμούς; Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει αλλαγές; Απάντηση: Δεν μιλάμε για κανονικές «συνθήκες ρουτίνας». Μιλάμε για τρικομματική κυβέρνηση μακράς πνοής, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Που διαχειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει ποτέ οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα μεταπολεμικά. Και επιχειρεί να επιβάλει τις πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Και ταυτόχρονα την πιο δραστική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιχειρηθεί ποτέ. Και το πιο εκπληκτικό: Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει! Ακόμα κι εκείνοι που ως πριν λίγο εκτόξευαν τα πιο απαξιωτικά σχόλια για τη χώρα μας, τώρα εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρόοδο που γίνεται. --Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, με ρωτάτε αν «σε ορισμένους τομείς θα έπρεπε να έχει η κυβέρνηση καλύτερους ρυθμούς». Τι να σας απαντήσω; Ναι θα έπρεπε! --Με ρωτάτε, με τέτοιες περικοπές που έγιναν και μέσα σε τέτοια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων, αν θα έπρεπε να έχουμε… «καλύτερου ρυθμούς»; Ναι θα έπρεπε! Αλλά εδώ πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο πώς λειτουργεί η διοίκηση. Κι όχι απλώς στο ποιοι είναι οι επί κεφαλής στα υπουργεία. Όπως βλέπετε, ο «ανασχηματισμός» είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Και μάλιστα πολύ μικρό μέρος… -Η τριτοκομματική κυβέρνηση κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αντέξει; Απάντηση: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν πέρσι τον Ιούνιο ότι η κυβέρνηση δεν θα άντεχε ούτε ως τα Χριστούγεννα! Προφανώς έπεσαν έξω… Όσο η κοινωνία καταλαβαίνει ότι «το παλεύουμε» σοβαρά, η κυβέρνηση αυτή θα αντέχει. Όσο η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν το παλεύουμε απλώς, αλλά αρχίζουμε να «το κερδίζουμε» κι όλα, η κυβέρνηση αυτή γίνεται πιο ανθεκτική. Κι όσο η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι μέσα στη συνολική αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς, η κυβέρνηση αυτή θωρακίζει τη χώρα, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτε. -Είστε ο «σκληρός» της εξωτερικής πολιτικής κύριε Λαζαρίδη όπως σας χαρακτηρίζουν και τουρκικά ΜΜΕ; Η κυβέρνηση να ανακηρύξει ΑΟΖ άμεσα ή πρέπει να μετρήσει διπλά τις απειλές της Τουρκίας μετά την κρίση της Κύπρου; Απάντηση: Δεν νομίζω ότι τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται με την ταπεινότητά μου. Μάλλον επανέλαβαν κάποια δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ με χαρακτηρισμούς για μένα… Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνησή μας πήρε πρωτοβουλία να σταματήσει την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τρόπο ήπιο μεν, αποφασιστικό δε και, εν τέλει, αποτελεσματικό για την ώρα. Πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Και θα γίνουν. Μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός. -Προσωπικό σας στοίχημα είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Σούνιο – Φάληρο σε ελληνική ...Κυανή Ακτή. Θα υπάρξουν επενδυτές; Oι φόροι πρέπει να μειωθούν; Είναι ανασταλτικός παράγοντας τώρα; Απάντηση: Δεν είναι «προσωπικό στοίχημα». Απλώς είμαι ανάμεσα σε αυτούς που το πίστεψαν από την αρχή. Τότε ήμασταν λίγοι. Όσο πάμε γινόμαστε και περισσότεροι… Η φορολογία πρέπει να υποχωρήσει, αναμφίβολα, αν και δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με αυτό το έργο… Γενικά όσο πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους θα μειώνεται η φορολογία, σε όλους τους τομείς. Κι αυτό είναι πάγια θέση του Πρωθυπουργού εδώ και χρόνια. Αλλά ειδικά για την αξιοποίηση του «παράκτιου μετώπου Φάληρο-Σούνιο», δεν είναι αυτός ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας σήμερα. Άλλα εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσουμε, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που κάνουμε. Κι όταν το προχωρήσουμε, θα γίνει «πιλότος» και για άλλα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, αδιανόητα μέχρι σήμερα. Αλλά κι εδώ χρειάζεται συστηματικά δουλειά. Και, ει δυνατόν, αθόρυβη δουλειά. Τελικά είστε «σκληρός» ή «ρεαλιστής»; Απάντηση: Συνήθως τέτοιοι χαρακτηρισμοί αδικούν κι αυτόν που τους δέχεται κι αυτούς που τους διατυπώνουν ή τους υιοθετούν… Προτιμώ να βλέπω το κάθε πρόβλημα κατάματα και να μιλάω με καθαρές κουβέντες. Χωρίς μισόλογα και ξύλινη γλώσσα. Γι’ αυτό κάποιοι με λένε «σκληρό»… Αλλά από την ώρα που αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, τι δεν μπορούμε και τι πρέπει να γίνει σταδιακά. Με όλα τα «ενδιάμεσα βήματα»: απ’ αυτά που μπορούμε σήμερα σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε αύριο. Αυτό σημαίνει να είσαι «ρεαλιστής». Και «μεθοδικός»… Στη ζωή μου έμαθα να τολμώ, αλλά έμαθα και να περιμένω. Και κυρίως, έμαθα ότι κανείς μας δεν τα ξέρει όλα. Κι ότι πολλές φορές είναι χρήσιμο να σιωπάς. Και να κρατάς «χαμηλό προφίλ»…http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/real-news.html

Read more...

«Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας»...





Δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, με τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας», κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει δημόσια περιουσία, αναζητώντας επενδυτές για...εκτάσεις-φιλέτα.

Η συντάκτρια Χάριετ Αλεξάντερ, γράφει χαρακτηριστικά: «από παρθένες παραλίες, παλάτια, ολόκληρα νησιά ακόμη και την Πρεσβεία της στο Λονδίνο, μια χώρα σε κρίση, η Ελλάδα πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία».

Περιγράφει τα μαγευτικά τοπία που συναντά στην διαδρομή προς το γκολφ στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, το οποίο είναι προς πώληση, ενώ έχει στο πλάι της τον κάτοικο Γεώργιο Γεώργα, ο οποίος της αναφέρει: «Είμαστε σαν χρεοκοπημένη νοικοκυρά που αναγκάζεται να πουλήσει τα ασημικά για να σώσει την οικογένεια. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή».

Βασιλικά ανάκτορα, μαρίνες, θερμά λουτρά, χειμερινά θέρετρα, ολόκληρα νησιά, πάνω από 70.000 ακίνητα και εκτάσεις είναι στη διάθεση αγοραστών, αναφέρει η Αλεξάντερ, κάνοντας λόγο για την συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα για την δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η «ιδιωτικοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη των κεφαλαίων διάσωσης», γράφει η συντάκτρια.

Τονίζει, μάλιστα, πως η Ρόδος είναι μοναδική καθώς περίπου το 1/3 των εκτάσεων ανήκει στο Δημόσιο, εντούτοις, αυτό δεν έχει αποτρέψει τους «επιθεωρητές από την Αθήνα ξεχύνονται σε όλη τη χώρα για να δούν τι άλλο θα μπορούσαν να δημοπρατήσουν».
Κάνοντας λόγο για τις πρόσφατες αγορές του Σκορπιού από τον Ρώσο «Κροίσο» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και την κόρη του Εκατερίνα και της Οξειάς από τον Εμίρη του Κατάρ, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «υπάρχει μια δυνητική επικερδής αγορά για πολλά φιλέτα στην εντυπωσιακή Ελλάδα».

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι «το ανάκτορο της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος διατίθεται προς πώληση, για το οποίο η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της υπερηφανεύεται πως βρίσκεται δίπλα στην έκταση της δυναστείας των Ρόθτσιλντ».

Επισημαίνει, δε, ότι οι αξιωματούχοι αρνούνται να συζητήσουν τις τιμές των εκτάσεων και των ακινήτων καθώς υποστηρίζουν ότι εξαρτάται από τις προσφορές και τις προτάσεις για ανάπτυξη που θα τεθούν στο τραπέζι, αναφέροντας τη διάθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί το λιμάνι του Πόρου, αλλά και το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, προς 22 εκατομμύρια λίρες.
Παρόλα αυτά, όπως γράφει η Αλεξάντερ, δεν συμμερίζονται όλοι την ιδέα των πωλήσεων, μεταφέροντας δηλώσεις του υπευθύνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, ο οποίος υποστηρίζει πως πρέπει να παραμείνει η δημόσια περιουσία ως έχει χωρίς να πωληθεί.

Βέβαια, «μαζί με την πολιτική αντίσταση, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αυτό της εύρεσης αγοραστών. Ενώ τα γραφικά νησιά είναι ελκυστικά, αυτό δεν ισχύει για τα τεράστια ζημιογόνα μεγαθήρια, όπως ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ. Και οι δύο έχουν μαχητικά συνδικάτα που έχουν ορκιστεί να καταπολεμήσουν την ιδιωτικοποίηση με νύχια και με δόντια, γεγονός που καθιστά τις προοπτικές για τους επενδυτές άκρως ριψοκίνδυνες».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν κατάφερε να προχωρήσει στην πώληση ακινήτων από τότε που μπήκε στο μνημόνιο, χάνοντας τον στόχο που είχε αρχικά θέσει.

Πάντως, ολοκληρώνοντας το κείμενο η συντάκτρια φιλοξενεί τις δηλώσεις του διευθυντή του γκολφ Αφάντου της Ρόδου, Βασίλη Αναστασίου, ο οποίος υποστηρίζει πως όποιος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση: «είναι είτε ηλίθιος, είτε δημόσιος υπάλληλος που δεν αντιλαμβάνεται την οικονομική πραγματικότητα και του αρέσει απλά να χαλαρώνει στην παραλία. Έχουμε τους λαιμούς μας στη θηλιά».


protothema.gr


Read more...

Μηνύματα για την μΜηνύματα για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου ...




...με αναφορές στο σήμερα...
Στην ανάγκη διαφύλαξης της Δημοκρατίας, ενίσχυσης των θεσμών και απόρριψης κάθε μορφής φασισμού και μισαλλοδοξίας αναφέρονται τα μηνύματα των κομμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την δικτατορία της 21ης Απριλίου.
Η χούντα της 21ης Απριλίου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και ... αναδύει κρίσιμα διδάγματα για όλους αναφέρεται στο μήνυμα της ΝΔ. «Μνήμες για την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών και την προδοσία της Κύπρου.Και διδάγματα έμπρακτου σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς» σημειώνεται. Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι οι «Έλληνες ενωμένοι, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, απομονώνοντας κάθε νοσταλγό αντίστοιχων εκτροπών».

Στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι 46 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει μήνυμα αντίστασης ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό , την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. «Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπόμνηση του ιστορικού χρέους μας να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο της απονεύρωσης και της υπονόμευσής της από εκείνους που χρησιμοποιούν τη γενναιοδωρία και την ανοχή της για να στραφούν εναντίον της, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επέτειο της 21ης Απριλίου. «Η πραγματική τιμή προς τον αντιδικτατορικό αγώνα μεταφράζεται τώρα πλέον σε υποχρέωση ανάσχεσης και αντίκρουσης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκληματικών συμπεριφορών, του αυταρχισμού και κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Υπογραμμίζει ότι η διεθνής ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικές δικτατορίες αποτελούν πάντα λύσεις για την πλουτοκρατία, όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Σημειώνει ότι προϊόν της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι η αντιλαϊκή επέλαση και η κρατική καταστολή που βιώνει σήμερα ο λαός και χαρακτηρίζει εργαλείο του αστικού πολιτικού συστήματος το εθνικοσοσιαλιστικό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Καλεί το λαό να απορρίψει την αντιδραστική θεωρία "των δυο άκρων" και καταλήγει: «Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική συσπείρωση και η λαϊκή κοινωνική συμμαχία, να οργανωθεί παντού στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο μήνυμά τους αναφέρουν: « Στις 21 Απριλίου 1967 οι συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Στις 21 Απριλίου 2013 η Δημοκρατία έχει καταλυθεί από την τρόικα και τους υπηρέτες της».

Στο μήνυμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η μνήμη μας και οι αγώνες για τη Δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. «Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας- το σημερινό δημοκρατικό καθήκον είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...