Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Πάμε για επιμήκυνση χρέους και Μνημονίου

Στο Ecofin του Μαΐου οι προτάσεις της συνάντησης στο Λουξεμβούργο

http://img.protothema.gr/E92BCB1171868AD2DBF16A05086B365D.jpg

Στο Εcofin του Μαΐου, που θα γίνει σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν και επίσημα οι προτάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έτσι όπως διαμορφώθηκαν για το ελληνικό πρόβλημα το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Αν και από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών τηρείται σιγή ιχθύος -ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται ήδη στην Αθήνα-, εν τούτοις φαίνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής έξι υπουργοί της Ευρωζωνης (μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε, η Γαλλίδα κα. Λαγκάρντ, ο Ιταλος κ. Τρεμόντι κ.ά.) συζήτησαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα την επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα και όχι το 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε στην επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013. Δηλαδή, ένα ποσό τουλάχιστον 68 δισ. ευρώ, που έχουν συνολικά στην κατοχή τους ελληνικές και ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες επενδυτές και λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 και του 2013, θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Tρόικα -άλλες πηγές κάνουν λόγο μόνο για το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή
θα συμμετάσχουν στην προτεινόμενη συμφωνία μόνο όσοι από τους κατόχους ομολόγων το επιθυμούν.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι οι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν
θεωρείται πιστωτικό γεγονός (credit event) και συνεπώς δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η συμφωνία θα προβλέπει, εκτός από την επιμήκυνση, μια περίοδο χάριτος, δηλαδή τη μη καταβολή τόκων για τα συγκεκριμένα ομόλογα για δύο χρόνια και ως αντάλλαγμα οι ομολογιούχοι θα πάρουν ένα καλύτερο επιτόκιο.

Πρακτικά, με την κίνηση αυτή οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια οικονομία αδυνατεί να προσαρμοστεί στους σκληρούς όρους του μνημονίου που υπεγράφη πέρυσι το Μάιο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2010. Ενώ το ελληνικό υπουργείο Oικονομικών και ο Γιώργος Παπακωνσταντινου πίστευαν ότι το έλλειμμα είχε οριστικοποιηθεί πέριξ του 9,5%, εν τούτοις διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι ήταν υψηλότερο του 10,4%, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον μέτρα για το 2011, της τάξης των δύο δισ. ευρώ, για να μειωθεί.

Με δεδομένο ότι και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήδη στους πρώτους μήνες του 2011 παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο για το 2011 θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα μεταξύ 3 και 4,5 δισ. ευρώ.

Τονίζεται ότι το 2012 οι δανειακές ανάγκες αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια της Τρόικας είναι 20 δισ. ευρώ. Αυτό έγινε, καθώς το Μάιο του 2010 υπήρχε η εκτίμηση ότι τα υπόλοιπα χρήματα του 2012 η Ελλάδα θα τα δανειζόταν από τις διεθνείς αγορές, κάτι που αυτήν τη στιγμή όμως φαντάζει αδύνατον.

Έτσι, όπως διαφαίνεται, το νέο δάνειο θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών των 12 δισ. του 2012, τα 36 δισ. του 2013, τα 48 δισ. του 2014, τα 28 δισ. του 2015, τα 16 δισ. του 2016 και τα 24 δισ. ευρώ του 2017. Για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν και τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Read more...

Προσέλαβαν ως συμβούλους τους δικηγόρους της Siemens...


Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών συμβουλών στον κόσμο, με γραφεία σε 40 χώρες του πλανήτη, είναι η HOGAN LOVELLS, την οποία επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε προχθές στη... Βουλή ο υπ. Επικρατείας Χ. Παμπούκης- για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις αξιώσεις της ενάντια στη Siemens σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο με τις μίζες. Η εταιρεία αυτή παρέχει νομικές συμβουλές σε δεκάδες επιχειρηματικούς κολοσσούς του κόσμου, ακόμη και σε κυβερνήσεις, και έχει ένα πολύ μεγάλο πελατολόγιο, το οποίο θα ζήλευε οποιοδήποτε ανάλογο δικηγορικό γραφείο.

Μόνο που σ' αυτό το ζηλευτό πελατολόγιο με τα τρανταχτά ονόματα ανήκει και η ίδια η Siemens κατά της οποίας στρέφεται το ελληνικό κράτος. Μάλιστα κάτι τέτοιο έχει γίνει σχετικά πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η ίδια η HOGAN LOVELLS με επίσημη ανακοίνωσή της στις 11.02.2011 ενημερώνει ότι αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens (του ίδιου τμήματος που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τις μίζες), στην προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας πολυμέσων και τηλεπικοινωνιών FAST VIEWER GMBH. Στην ομάδα της HOGAN LOVELLS που ανέλαβε την υπόθεση αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων δικηγόροι όπως οι Φόλκερ Γκαϊχάλτερ, Νίκολας Ζίρνγιμπλ, Βόλφγκανγκ Κίρχερ κ.ά.

Η ίδια εταιρεία φέρεται στο παρελθόν να έχει συνεργαστεί στενά με το τμήμα διαφάνειας της Siemens, ενώ στις 2.9.2010 έγινε και μια αλλαγή πλευράς ενός στελέχους της HOGAN LOVELLS. Ο συνεργάτης της δρ Γιοχάνες Σούλτε παραιτήθηκε από την εταιρεία νομικών συμβουλών και πέρασε στη Siemens, λέγοντας ότι: «Ηθελα να κάνω κάτι διαφορετικό στη ζωή μου».

Η πολυεθνική εταιρεία νομικών συμβουλών έχει ειδικό τμήμα, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας, και μάλιστα στις 15 Μαΐου διοργανώνει συνέδριο με το θέμα αυτό στο Μόναχο, με κεντρικό ομιλητή το διευθυντή του τμήματος διαφάνειας της εταιρείας βαρέων οχημάτων ΜΑΝ, Ολαφ Σνάιντερ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», η HOGAN LOVELLS είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες νομικών συμβουλών του πλανήτη. *
enet.gr



Read more...

Στη ΓΑΔΑ για ανωμοτί κατάθεση δύο από τους κληθέντες ως ύποπτοι για τον εμπρησμό της Marfin

Συνέχεια την Κυριακή

Λουλούδια έξω από την τράπεζα όπου έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία οι υπάλληλοι
Λουλούδια έξω από την τράπεζα όπου έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία οι υπάλληλοι (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στο κτίριο της ΓΑΔΑ προσήλθαν το Σάββατο δύο από τους τέσσερις προσαχθέντες για την υπόθεση του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Marfin, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους το 2010 τρία άτομα, μεταξύ αυτών μία έγκυος.

Πρόκειται για τα άτομα, τα οποία είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Ο ένας από τους προσαχθέντες κατέθεσε το Σάββατο, ενώ ο δεύτερος πήρε αντίγραφο της δικογραφίας μαζί με το δικηγόρο του προκειμένου να τη μελετήσουν.

Ο συγκεκριμένος θα επανέλθει για την ανωμοτί κατάθεση σε πέντε μέρες.

Την Παρασκευή προσήλθαν στο Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με τους δικηγόρους τους οι άλλοι δύο προσεχθέντες.

Ο ένας έδωσε ανωμοτί κατάθεση ενώ ο δεύτερος πήρε προθεσμία για την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αιματηρή σύγκρουση χούλιγκαν με καλάσνικοφ

newpost.gr
Αιματηρή σύγκρουση χούλιγκαν με καλάσνικοφ
Αιματηρή συμπλοκή με καλάσνικοφ μεταξύ χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη Κόρινθο.


Τρεις άγνωστοι που εκτιμάται ότι είναι οπαδοί του Ολυμπιακού πυροβόλησαν εφτά οπαδούς του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν στα πόδια δύο από αυτούς ηλικίας 27 και 28 ετών.

Το επεισόδιο ήταν συνέχεια μιας άλλης συμπλοκής που είχε γίνει νωρίτερα έξω από το Σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού στην Κόρινθο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μετά την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του φάιναλ φόρ της Βαρκελώνης,στο μπασκετ, μια ομάδα οπαδών της ομάδας που πανηγύριζε πήγε στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού όπου έκαναν επίθεση, με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τους αντίπαλους οπαδούς.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που έτρεψαν σε φυγή τους νεαρούς, οι οποίοι όμως έκλεισαν "ραντεβού" για αργότερα προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους στη διασταύρωση των οδών Καλλιθέας και Αϊδινίου. Εκεί πήγαν οι επτά οπαδοί του ΠΑΟ όπου δέχθηκαν τους πυροβολισμούς από τρεις άλλους που είχαν πάει για τον ίδιο σκοπό στο σημείο.

Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Στον τόπο του επεισοδίου από τους αστυνομικούς βρέθηκαν δώδεκα κάλυκες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.

Οι δράστες αναζητούνται ενώ προανάκριση γίνεται από το τμήμα ασφάλειας Κορίνθου.
Read more...

«Στα όρια της εγκληματικότητας τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ»

Σφοδρή επίθεση Γιώργου από τη Λευκάδα

http://img.protothema.gr/BFE3B624FCE7242201DE23B551D55E29.jpg
Με τη σιγουριά ότι θα λάβει ένα ισχυρό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας -έστω και υπό αυστηρές και επώδυνες δεσμεύσεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια-, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε σε όσους διακίνησαν τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και σε όσους τον κατηγόρησαν για τις επαφές του με το ΔΝΤ, σε ανύποπτο χρόνο, το
2009.

Από τη Λευκάδα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ είναι στα όρια της εγκληματικότητας και διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. «Κάποιοι ανεύθυνα σπέρνουν το φόβο με στόχο την κερδοσκοπία» είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «ευφάνταστα σενάρια».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και σε εσωτερικούς παράγοντες, λέγοντας ότι κάποιοι στην Ελλάδα υφαίνουν ιστορίες για αγρίους, με αφορμή τις επαφές του με το ΔΝΤ. Κάλεσε τους πάντες και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσουν ήρεμη την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και προειδοποίησε ότι καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τον ελληνικό λαό. «Εμείς βρισκόμαστε σε μία πορεία να σώσουμε την Ελλάδα, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει εξασφαλίσει, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εβδομάδων, μία λύση-«πακέτο» για το συνολικό χρέος της χώρας, με μία νέα δανειοδότηση από την Τρόικα, μακρά χρονική επιμήκυνση για το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχουσών υποχρεώσεων και ίσως ένα «κούρεμα» για ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων. Σε αντιστάθμισμα, η χώρα θα αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις, με νέο πρόγραμμα, που πιθανόν να ονομαστεί «Μνημόνιο 2».

Εφόσον προκύψουν όλα αυτά, που μάλλον θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται πιθανό ο κ. Παπανδρέου να εξετάσει την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, από ανασχηματισμό έως εκλογές.
Read more...

Διαψεύδουν Κομισιόν και Βερολίνο τα περί «συνεδρίασης κρίσης για την Ελλάδα»

Μπαράζ δηλώσεων

H Aνγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη κατ΄ιδίαν συνάντησή της με τον Γιώργο Παπανδρέου
H Aνγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη κατ΄ιδίαν συνάντησή της με τον Γιώργο Παπανδρέου (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μπαράζ διεψεύσεων της «μυστικότητας» της συνάντησης στο Λουξεμβούργο το μεσημέρι του Σαββάτου, τόσο από την Κομισιόν όσο και από την Γερμανια.

«Δεν επρόκειτο για 'συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα'» δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι εναλλακτική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι , καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Επιτροπή εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, της οποίας «οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της».

Ο Αλταφάζ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του Spiegel ψευδή και κακόβουλα.

Και στο Βερολίνο, πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση δεν ήταν «σε καμία περίπτωση μία συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα».

Πρόκειται για συνεδριάσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι οποίες αφορούν κυρίως τα μέλη της ευρωζώνης και τα μέλη της G20 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτές οι συνεδριάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή διά ζώσης όπως συνέβη στο Λουξεμβούργο», επεσήμανε η γερμανική πηγή, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα μεταξύ αυτών η ρύθμιση της οικονομικής αγοράς, η βοήθεια προς την Πορτογαλία και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή» λέει από το Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ

Εν αναμονή εξελίξεων

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου
O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Reuters )
Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
Το πακέτο βοήθειας που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της έκτακτης συνάντησης.

Σύμφωνα με το Βloomberg, o Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής. Αυτό πρέπει να το δούμε αναλυτικά. Όλα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση» κατέληξε.

Στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ και ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του Spiegel για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά η Αθήνα.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση.

H επιμήκυνηση του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνηση του Μνημονίου ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο του Σαββάτου- τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου αναφέρουν ότι το πακέτο που συζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του περιλαμβάνει τη συνολική αναθεώρηση του Μνημονίου με «χαλάρωση» των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά λίγα χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να εξασφαλίσει ότι η τρόικα θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών του 2012 (περίπου 27 δισ. ευρώ), καθώς δεν επαρκεί το υπάρχον δάνειο και η πιθανότητα εξόδου στις αγορές απομακρύνεται.

Το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, είναι τι θα γίνει με το ιδιωτικό δάνειο, δηλαδή αυτό που διακρατούν οι τράπεζες και τα Ταμεία. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει λύση εθελοντικής επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 27 δισ. από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες.

Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα δεν ενεργοποιούντα τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Υποτίμηση δραχμής 50% και αύξηση χρέους 200%” το σενάριο Spiegel

H άλλη πλευρά του απίστευτου δημοσιεύματος


http://img.protothema.gr/6FA4B40D6E72B91E0924919FB069D9D9.jpg

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά - έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για “προβοκάτσια” και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που το σενάριο περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη με επιστροφή στη δραχμή παρέπεμπε και σε μία μυστηριώδη μελέτη που περιλαμβάνει υπολογισμούς που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Τι δείχνει μια δεύτερη ανάγνωση του δημοσιεύματος;

Το Spiegel On Line υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από το να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

“Θα πάρει μαζί του στην σύνοδο του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό σημείωμα που έχουν ετοιμάζει οι ειδικοί του υπουργείου του η οποία προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα (Σ.Σ: εννοεί τη δραχμή) θα έχανε σχεδόν το 50% της αξίας του, κάτι που θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το επιτελείου του κυρίου Σόιμπλε υπολόγισε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 200% επί του ΑΕΠ μετά από μια τέτοια υποτίμηση.

Χρεοκοπία!

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπόφευκτη», προειδοποιούν οι Γερμανοί ειδικοί στην έκθεσή του. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

“Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον θα ήταν νομικά εφικτό, πιθανό, για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Ειδικοί περί τα νομικά πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης αναγκαίο για τη χώρα να διαχωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Την ίδια ώρα παραμένει και το ερώτημα κατά πόσον τα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνούντο να αποδεχθούν μιαν απόφαση της κυβέρνησης της Αθήνας για μονομερή έξοδο από την Ευρωζώνη”, τονίζει το Spiegel.

Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είναι πως ένα τέτοιο μέτρο (Σ.Σ: εννοεί μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ) θα είναι καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η νομισματική μετατροπή θα οδηγούσε σε εκτόξευση – πτήση του κεφαλαίου», γράφουν οι ειδικοί του γερμανικού υπουργείου. «Και η Ελλάδα θα εξαναγκαζόταν να υιοθετήσει περιορισμούς στην μεταφορά κεφαλαίων για να εμποδίσει την μεταφορά κεφαλαίων εκτός χώρας». Αυτό «δεν συνάδει με τις θεμελιώσεις ελευθερίες που ισχύουν στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά», συνεχίζει η έκθεση των Γερμανών. Επιπρόσθετα, η χώρα (Ελλάδα) θα αποκοπεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Συν τοις άλλοις, η αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα «προκαλούσε σοβαρή ζημία στην ίδια τη λειτουργία της Ευρωζώνης», συνεχίζει η εσωτερική έκθεση των Γερμανών. Οι διεθνείς επενδυτές θα εξαναγκάζονταν να λάβουν πλέον υπόψιν τους την πιθανότητα να αποσυρθούν μελλοντικά και άλλα μέλη της Ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν μια μεταδοτική ασθένεια, μια μετάσταση της κρίσης στην Ευρωζώνη».

Οι τράπεζες σε κίνδυνο

Πέραν αυτών, εάν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στο κοινό νόμισμα, αυτό θα σημάνει σοβαρές επιπλοκές για τον ήδη προβληματικό τραπεζικό κάδο, ιδίως τον ελληνικό. Η αλλαγή νομίσματος «θα κατανάλωνε ολόκληρη την κεφαλαιακή βάση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα καθίσταντο απότομα αφερέγγυες». Αλλά και οι εκτός Ελλάδος τράπεζες θα υπέφεραν. «Πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες θα έρχονταν αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες στα ήδη σημαντικά χρέη – ελλείμματά τους».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ένιωθε επίσης τις επιπτώσεις. Η τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, θα εξαναγκαζόταν να «διαγράψει ένα σημαντικό ποσοστό των αξιώσεών της». Κι αυτό γιατί πέραν της έκθεσής της στις τράπεζες, η ΕΚΤ ελέγχει επίσης ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει αγοράσει τους προηγούμενους μήνες. Οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Δοθέντος του γεγονότος πως η Γερμανία ελέγχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ, θα είναι και η χώρα που θα υποχρεωθεί να «αντέξει» το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας.

Συνοπτικά, μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια συνεπακόλουθη εθνική χρεοκοπία της, θα ήταν ιδιαιτέρως ακριβή για τις χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογούμενους πολίτες τους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ ήδη έχουν δεσμεύσει 110 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Αθήνα, με τα μισά περίπου από αυτά τα κεφάλαια να έχουν ήδη αποπληρωθεί.

«Εάν η χώρα καταστεί αφερέγγυα», γράφει το εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου, «οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να απαρνηθούν ένα μέρος των αξιώσεών τους», κατέληγε το επίμαχο δημοσίευμα.

Read more...

«Το 51% της ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο Δημόσιο» απαντά η ΓΕΝΟΠ στον πρωθυπουργό

Εν αναμονή κινητοποιήσεων

Από κινητοποίηση της ΔΕΗ στο Κερατσίνι την Τετάρτη
Από κινητοποίηση της ΔΕΗ στο Κερατσίνι την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Η μοναδική εγγύηση να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο είναι το Δημόσιο να κρατήσει το 51% των μετοχών», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν.Φωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δέσμευση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, ότι το κράτος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ.

«Για αυτό» πρόσθεσε, «στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών».

Όσον αφορά τη δυνατότητα του Δημοσίου να ελέγχει την επιχείρηση διατηρώντας το 34% των μετοχών, όπως προβλέπει η κυβερνητική απόφαση, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επικαλείται το παράδειγμα του ΟΤΕ.

Η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει αν οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν αποφασιστεί θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, δηλαδή από την Πέμπτη ή αργότερα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η δήλωση Βενιζέλου για το Der Spiegel...


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή και πάλι στην δραχμή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την εξής δήλωση:
"Για το δημοσίευμα του Der Spiegel ισχύει μόνον η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει τίποτε άλλο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να...
αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίχτες. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Άρα, όλοι –αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος- μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνον από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης".
http://www.evenizelos.gr/statements/1958-spiegel

Read more...

Βαριές κατηγορίες για τους «11» του Ρέντη


newpost.gr
Βαριές κατηγορίες για τους «11» του Ρέντη
Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας στους ένδεκα συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, για την υπόθεση της ληστείας στο Μενίδι που μετά από καταδίωξη είχε καταλήξει σε αιματηρή συμπλοκή που κόστισε τη ζωή δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη.

Σύμφωνα με την δίωξη, δύο από τους συλληφθέντες βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τετελεσμένης και σε απόπειρα κατά συρροή, που αφορά τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο αστυνομικών. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι αποτυπώματα των δύο εντοπίστηκαν στην θαλάμη του Καλάνσικοφ που «γάζωσε» τους αστυνομικούς.

Για τις ίδιες κατηγορίες είναι καταζητούμενοι άλλοι δύο από τους δράστες.

Τέσσερις διώκονται για την ληστεία στο Μενίδι, από όπου και είχε ξεκινήσει η τραγική καταδίωξη. Εννέα αντιμετωπίζουν κατηγορία για "εγκληματική οργάνωση".

Ο Εισαγγελέας απήγγειλε επίσης κατηγορία σε δύο συλληφθέντες για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση ενώ η γυναίκα - σύζυγος ενός εκ των κατηγορουμένων για τη ληστεία - διώκεται για παράνομη οπλοκατοχή.

Η δικογραφία ανατέθηκε στην 16η Τακτική Ανακρίτρια.
Read more...

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣΣΤΟΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή)
Σε νέο πακέτο βοήθειας, νέο Μνημόνιο και νέους ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους, τουλάχιστον για το 2011, οδηγούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση...
του φετινού προϋπολογισμού. Αν και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί από την τρόικα η συλλογή των στοιχείων για το σύνολο του δημόσιου τομέα, ώστε να μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το εύρος της δημοσιονομικής εκτροπής φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπέρβαση πολύ μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ που προέβλεπε έως πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι τα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθούν ίσως ξεπεράσουν τελικά τα 4 ή ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις οφείλονται:
1. Στην υστέρηση των εσόδων, που δεν αναμένεται να ανακάμψουν καθώς η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθυστερεί, ενώ η ύφεση επιτείνει το πρόβλημα.
2. Στις ανάγκες δημόσιων φορέων για περισσότερες πιστώσεις. Ηδη ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ θέλουν επιπλέον πιστώσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν κι άλλα ασφαλιστικά Ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Από την άλλη μεριά, οι αποκλίσεις αυτές είναι πλέον τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως, παρά μόνο από δραματικές περικοπές δαπανών, που πολιτικά και κοινωνικά είναι δυσβάστακτες και οικονομικά θα επιτείνουν την ύφεση.
Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ είναι πλέον ανέφικτος. Ακόμη χειρότερα, δημιουργείται μια ταμειακή τρύπα, ένα μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα που δεν μπορεί να καλυφθεί από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Η καταβολή των δόσεων του δανείου έχει προγραμματιστεί να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το προβλεπόμενο έλλειμμα (17 δισ. ευρώ) και την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Οποιαδήποτε υπέρβαση στο έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί με περικοπές δαπανών ή με μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Δεδομένου όμως του εύρους της απόκλισης, οι περικοπές δαπανών δεν αρκούν και μεγαλύτερες από τις προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων (11 δισ. ευρώ φέτος) θα εξαντλήσουν τις ελληνικές τράπεζες και θα οξύνουν περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Ηδη το Δημόσιο έχει δανειστεί μέσω εντόκων 9,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το Δημόσιο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου, με τις γνωστές μεθόδους, θα έχει υψηλό τίμημα για την οικονομική δραστηριότητα. Ετσι, η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο μιας συνολικότερης λύσης. Δηλαδή, ένα νέο πακέτο βοήθειας, που θα συνοδεύεται όμως με νέο Μνημόνιο, δηλαδή με νέους όρους και προϋποθέσεις, και με στόχους για τη μείωση του ελλείμματος προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα που δημιουργούν το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2010 και οι εξελίξεις το 2011.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε βολιδοσκοπήσει την τρόικα για αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου του 2011 ήδη κατά την αξιολόγηση του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν οι ξένοι εμπειρογνώμονες είχαν εκτιμήσει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Η απόκλιση ήταν μικρή και θα μπορούσε να καλυφθεί σχετικά εύκολα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων.
Ωστόσο, τότε επικράτησε η άποψη να περιμένουν ώστε να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στο θέμα της Πορτογαλίας, ενώ υπήρχε και η προσδοκία ανάκαμψης των εσόδων.
Read more...

Γερμανικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη...



Νέο προβοκατόρικο χτύπημα κατά της Ελλάδας από το γερμανικό λόμπι εκδηλώθηκε χθες αργά το απόγευμα με δημοσίευμα του «Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας εξετάζει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη ... δραχμή. Το δημοσίευμα άναψε φωτιές στην ελληνική κυβέρνηση και στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προκάλεσε καταιγισμό διαψεύσεων απ' όλες τις πλευρές.Οξεία ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για ύπουλα χτυπήματα και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε πλήρως την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

Αναταραχή στο Βερολίνο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Ζάιμπερτ να υπογραμμίζει ότι «τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ». Το δημοσίευμα του «Spiegel» που έκανε τον γύρο του κόσμου προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ πυροδότησε τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν το δημοσίευμα με κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά ομολόγων και με το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες λήγουν CDs στα ελληνικά ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το «Spiegel Online» επικαλούμενο πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

Θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μια τέτοια κίνηση, ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. «Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη» αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το έγγραφο, θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων, γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Οι συνέπειες
Το δημοσίευμα σημείωνε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα «εξαφανίσει» την κεφαλαιακή βάση τους, ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεών της, τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία, καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Το ύποπτο δημοσίευμα του "Spiegel"
"Η Ελλάδα σκέφτεται την έξοδο από το ευρώ"

Με προβοκατόρικες προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια επιτίθεται για μια ακόμη φορά το «Spiegel» ενάντια στη Ελλάδα. Το αμφιλεγόμενο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έλαβε μια δραματική νέα τροπή. Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης πληροφόρησαν το `Spiegel Online' πως η Αθήνα σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν σε μυστική συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή το βράδυ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια και οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Πλέον, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προφανώς αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή: το `Spiegel Online' έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που γνωρίζουν την κατάσταση στην Αθήνα, οι οποίες σημειώνουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.

Θορυβημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση. Επιπλέον, πέρα από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Eνωση, στην ατζέντα βρίσκεται και μια ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Δεδομένης της κατάστασης, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και έχει επιτραπεί να συμμετάσχουν σε αυτή μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και άλλα ανώτερα στελέχη.

Πηγές δήλωσαν στο «Spiegel Online» πως ο Σόιμπλε σκοπεύει να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα εσωτερικό έγγραφο, προετοιμασμένο από ειδικούς του υπουργείου του, προειδοποιώντας για πιθανές ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Μια τέτοια κίνηση «θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ», σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα θα μπορούσε να χάσει έως και το 50% της αξίας του, εκτοξεύοντας στα ύψη το ελληνικό χρέος. Οι συνεργάτες του Σόιμπλε έχουν υπολογίσει πως το ελληνικό έλλειμμα θα εκτοξευόταν στο 200% του ΑΕΠ. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα ήταν νομικά εφικτό η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Νομικοί υποστηρίζουν πως θα ήταν απαραίτητο η χώρα να φύγει και από την ΕΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Κυβέρνηση
Κατηγορηματική διάψευση και βαριές καταγγελίες για προβοκάτσια

Στην κατηγοηματική διάψευση δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» προχώρησε με «ακαριαίο» τρόπο χθες η ελληνική κυβέρνηση. Τη σχετική ανακοίνωση διάψευσης ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, που σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τη σύνταξη της «οργισμένης» δήλωσης για το δημοσίευμα, που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά ως προς τη στόχευση και την «πηγή» των ανυπόστατων φημών. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» πίσω από το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό «προβοκάτσια», «υπονόμευση» και «κερδοσκοπικά παιχνίδια». Ο υπουργός Οικονομικών, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του για άμεση διάψευση σε όλα τα επίπεδα και ταχύτατη ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου και των εκπροσώπων των κομμάτων.

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια». Ο «συναγερμός» λειτούργησε αυτόματα στο Μαξίμου, όπως και στον Τομέα Ενημέρωσης που παρακολουθεί αδιαλείπτως τη ροή των δημοσιευμάτων στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την «εκτόξευση» του εν λόγω δημοσιεύματος, έγινε αναπαραγωγή άλλων σχετικών σεναρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα έντονης ανησυχίας, όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προβεί σήμερα σε δημόσια παρέμβαση από το Μεγανήσι, όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε συνέδριο των δήμων των μικρών νησιών.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ευρώπη
Ομοβροντία διαψεύσεων, συναγερμός στην ΕΕ

Αμεσες και κατηγορηματικές διαψεύσεις από την ΕΕ, το Βερολίνο και το Παρίσι προκάλεσε το ύποπτο δημοσίευμα του «Spiegel» περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και έκτακτης συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή το βράδυ. Οι εκπρόσωποι του προέδρου του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν καθώς και η γερμανική και γαλλική κυβέρνηση διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις φήμες. Το Παρίσι έκανε μάλιστα λόγο για «φαντασιόπληκτα σενάρια». Εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το δημοσίευμα δεν έχει βάση. «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει συνάντηση.

Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι εντελώς ψευδή» δήλωσε ο Γκι Σούλερ. Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε σχέδιο» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι διάσπαση της ευρωζώνης είναι «απολύτως εκτός σκέψης».

Βρυξέλλες

Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη χρονική στιγμή του δημοσιεύματος. Τόνιζαν ότι παρόμοιες φήμες υπονομεύουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και εξυπηρετούν μόνο κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι μόνες συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο, εν όψει των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ΕΚΟΦΙΝ (16-17 Μαΐου), αφορούν το επιτόκιο που θα ισχύσει για το πρόγραμμα δανεισμού της Πορτογαλίας, τα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής των δανείων της και η διασύνδεση των δύο αυτών θεμάτων με τα όσα ισχύουν για Ελλάδα και Ιρλανδία. Στο δημοσίευμά του το «Spiegel Online» έκανε λόγο πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ETHNOS


Read more...

Τη μείωση στο 50% των συμβασιούχων στο Δημόσιο σκέπτεται η κυβέρνηση...



Μία σειρά πρόσθετων μέτρων, μεταξύ των οποίων και τον περιορισμό κατά το ήμισυ των συμβασιούχων στο Δημόσιο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που προγραμματίζει να αρχίσει τις επαφές του με τους επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με ... «Τα Νέα», τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τον αριθμό των κάθε είδους συμβασιούχων από τις 60.000 σήμερα στο όριο των 30.000. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση πάνω από 600.000.000 ευρώ για το δημόσιο ταμείο.

Παράλληλα, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσπευσης του ενιαίου μισθολογίου που θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών για κάποιες τουλάχιστον κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, εφόσον αποφασιστεί, που θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για το σύνολο των νοικοκυριών, αφού θα οδηγήσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
BHMA



Read more...

Δύσκολες ώρες για την Πετζετάκις...



Ενα βήμα πριν από την πτώχευση βρίσκεται η άλλοτε κραταιά βιομηχανία Πετζετάκις, αφού οι υποσχέσεις της εταιρείας Javes Services Inc για χρηματοδότηση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ ώστε να επαναλειτουργήσουν οι ... μονάδες δεν έχει υλοποιηθεί.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο ο στρατηγικός επενδυτής «στέλνει» λεφτά αλλά ποτέ δεν φθάνουν στα ταμεία της εταιρείας. Η τελευταία ενημέρωση της Javes ανέφερε τα εξής: «Εντός των επόμενων 20 ημερών, ήτοι έως και την 20η Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας, με την εισροή του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό να αντιμετωπιστούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ομίλου».

Η εταιρεία έχει πλέον όλα τα ομολογιακά της δάνεια ληξιπρόθεσμα (το κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ύψους 80.336.323 καθώς και το ομολογιακό δάνειο κεφαλαίου 24.077.800 ευρώ), οι εργαζόμενοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, τα εργοστάσια υπολειτουργούν, ο όμιλος το 2010 εμφάνισε ζημίες 43,3 εκατ. ευρώ και η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει ανασταλεί στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η James, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 24% και γιος του ιδρυτή του ομίλου κ. Γ. Πετζετάκις είχε περιοριστεί στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πετζετάκις ζήτησετην παραίτηση της διοίκησης θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η διοίκηση αρνήθηκε να παραιτηθεί υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί.

Ο κ Πετζετάκις εικάζεται ότι θα ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και θα συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα την αλλαγή ΔΣ. Με αυτή την εξέλιξη φαίνεται να συμφωνούν και οι ομολογιούχοι-δανειστές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην εταιρεία εργάζονταν 267 άτομα και συνολικά στον όμιλο (διαθέτει εργοστάσιο στη Ν. Αφρική) περίπου 1.100.



Read more...

«Λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

newpost.gr
«Λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη αποφάσισε ομόφωνα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της Κυβέρνησης, οι οποίες, όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα που εξέδωσε, οδηγούν σε μαρασμό τα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος εκφράζει τη βαθύτατη αγωνία της για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γιατί αν και η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προέβλεπε, με αμοιβαία δέσμευση, το ποσό των 14.200.000 ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση του Ιδρύματός για το 2011, τελικά, η προβλεπόμενη επιχορήγηση περιορίζεται στο ποσό των 7.224.000 ευρώ.

Η μη τήρηση από πλευράς της Κυβέρνησης της ως άνω επίσημης συμβατικής υποχρέωσης, καθιστά πλέον σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αναφέρει το ψήφισμα, αναφέροντας μια σειρά άλλων «παρενεργειών» εξαιτίας των περικοπών όπως:

Το «πάγωμα» των διορισμών εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, των προκηρύξεων θέσεων Δ.Ε.Π., λόγω παραιτήσεων, αποχωρήσεων, άγονων εκλογών και νέων θέσεων, των προκηρύξεων εξελίξεων μελών ΔΕΠ, των προκηρύξεων νέων θέσεων, λόγω παραίτησης, Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού,θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εκπαιδευτική λειτουργία των Εργαστηρίων και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Στην ίδια Συνεδρία της η Σύγκλητος, πέραν της συμβολικής αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος στις 11-5-2011 στο διδακτικό και διοικητικό του έργο, αποφάσισε και τα εξής:
-Συμμετοχή της Συγκλήτου στην πορεία της προγραμματισμένης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 11-5-2011.
-Συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου την ίδια μέρα (11-5-2011 και ώρα 9.00)
-Συνεργασία με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας για κοινή αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Read more...

«Σαλώμη» η τρόικα, οδηγεί τη Λούκα σε... αποκεφαλισμό

newpost.gr
«Σαλώμη» η τρόικα, οδηγεί τη Λούκα σε... αποκεφαλισμό
Η κίτρινη κάρτα της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας και- πολύ περισσότερο- η ανάγκη που δημιουργήθηκε να χρηματοδοτηθεί το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ με ποσό που θα κυμαίνεται από 1,1 ως 1,5 εκατ. ευρώ, φέρνουν για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση τη Λούκα Κατσέλη.

Ταυτοχρόνως αναβιώνει η παλιά κόντρα μεταξύ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Λούκας, καθώς και ο υπουργός των οικονομικών φέρεται να είναι οργισμένος με τα “καμώματα” του υπουργείου Εργασίας και να αποδίδει τη νέα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού σε αστοχίες της κας Κατσέλη- θυμίζουμε ότι οι δύο υπουργοί είχαν συγκρουστεί πολλές φορές στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ όταν προΐσταντο των υπουργείων οικονομικών και ανάπτυξης αντιστοίχως.

Τα πράγματα δείχνουν όμως χειρότερα από μια νέα κόντρα με τον “τσάρο” για τη Λούκα Κατσέλη. Η αποστροφή του Πρωθυπουργού “είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω με όσους είναι αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα”, οδηγεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σκέφτονται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να συνεχίσει με μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα έχουν θέση “¨αντιμνημονιακές” φωνές. Και η Λούκα Κατσέλη έχει κερδίσει- επάξια, μια από τις πρώτες θέσεις σε αυτή την κατηγορία.

Ταυτοχρόνως, η απόφαση του Πρωθυπουργού να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Γ. Παπακωνσταντίνου στην αντιπαράθεση με την Τίνα Μπιρμπίλη στο θέμα των αυθαιρέτων, καθιστά αυτομάτως επισφαλή τη θέση της άσπονδης φίλης του, Λούκας Κατσέλη.

Κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου για τον ανασχηματισμό, όποτε και αν γίνει, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, το πρώτο όνομα που πιθανολογούν ότι θα διαγραφεί από την κυβέρνηση, είναι αυτό της υπουργού Εργασίας, συνυπολογίζοντας φυσικά το γεγονός ότι η Λούκα Κατσέλη είναι στενή φίλη των Παπανδρέου.
Όπως λένε, η συνολική της στάση και κυρίως η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δέχεται διεθνείς επικρίσεις, εμφανίζουν εμμέσως την τρόικα σαν να ζητάει την κεφαλή της επί πίνακι σαν σύγχρονη Σαλώμη.
Read more...

«Ηλιθιότητα η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ


http://img.protothema.gr/112B5E76490D1A5825A83435E0FCFAC2.jpg

«Ηλίθια κάθε σκέψη να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από την λήξη της συνόδου που έλαβε χώρα στο Château de Vianden στο Λουξεμβούργο.

Ο Ζαν Κλον Γιουνκέρ απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του «Der Spiegel» που υποστήριζε πως η χώρα μας μελετά την αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε παρόμοια σκέψη αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας»

Read more...

Η επιμήκυνση του χρέους επί τάπητος στη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου

Το Σάββατο πιθανώς οι ανακοινώσεις

O Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
O Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
H επιμήκυνηση του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνηση του Μνημονίου ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο του Σαββάτου- τα θέματα που συζητήθηκαν στη μυστική συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση.

Πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου αναφέρουν ότι το πακέτο που συζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του περιλαμβάνει τη συνολική αναθεώρηση του Μνημονίου με «χαλάρωση» των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά λίγα χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να εξασφαλίσει ότι η τρόικα θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών του 2012 (περίπου 27 δισ. ευρώ), καθώς δεν επαρκεί το υπάρχον δάνειο και η πιθανότητα εξόδου στις αγορές απομακρύνεται.

Το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, είναι τι θα γίνει με το ιδιωτικό δάνειο, δηλαδή αυτό που διακρατούν οι τράπεζες και τα Ταμεία. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει λύση εθελοντικής επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 27 δισ. από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες.

Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα δεν ενεργοποιούντα τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O «τσάρος» βγάζει... αυθαίρετη την Τίνα

http://newpost.gr
O «τσάρος» βγάζει... αυθαίρετη την Τίνα
Εδώ και αρκετούς μήνες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσπαθούσαν «για τα μάτια του Γιώργου» να τετραγωνίσουν το κύκλο στο ζήτημα των αυθαιρέτων.

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών είχε βρεθεί στο προσκήνιο αρκετές φορές όχι μόνο για την έντασή της αλλά και για τα κατηγορηματικά «όχι» της κ. Μπιρμπίλη σε οποιοδήποτε πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Από τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου όμως, προέκυψε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «επικράτησε» της Τίνα με την πρότασή του για εξασφάλιση εσόδων από τη ρύθμιση στα αυθαίρετα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δια χειρός Παπακωνσταντίνου πρόκειται να «τακτοποιήσει» τα αυθαίρετα με την συνταγή της περαίωσης με σκοπό να αποκομίσει 800.000.000 ευρώ.

Φαίνεται ότι όταν η υπουργός Περιβάλλοντος επικαλούνταν το όνομα του πρωθυπουργού ως εγγύηση στη στήριξη των δικών της προτάσεων, δεν γνώριζε ότι τελικά ο κ Παπανδρέου μπορεί να γείρει προς την πλευρά του υπουργό Οικονομικών, “ανάγκα και θεοί πείθονται”.


Η κόντρα των δύο υπουργών

Ένα είδος περαίωσης και για τα αυθαίρετα, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Συγκεκριμένα, προτείνει ρύθμιση τύπου ημιυπαίθριων στα αυθαίρετα, δηλαδή «τακτοποίηση» ή νομιμοποιήση των αυθαιρέτων κτισμάτων για μία διάρκεια έως 40 χρόνια.

Απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός είπε «όχι» στην προαναγγελία Παπακωνσταντίνου για ρύθμιση τύπου ημιυπαίθριων στα αυθαίρετα, δηλαδή για «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κτισμάτων για μία διάρκεια έως 40 χρόνια. Οι βολές της κυρίας Μπιρμπίλη ήταν απολύτως σαφείς καθώς δήλωσε ότι δεν πρόκειται «να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική, ενώ η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματική, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο αυτόν που είναι νόμιμος με εκείνον που αυθαιρετεί».

Read more...