Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣΣΤΟΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή)
Σε νέο πακέτο βοήθειας, νέο Μνημόνιο και νέους ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους, τουλάχιστον για το 2011, οδηγούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση...
του φετινού προϋπολογισμού. Αν και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί από την τρόικα η συλλογή των στοιχείων για το σύνολο του δημόσιου τομέα, ώστε να μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το εύρος της δημοσιονομικής εκτροπής φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπέρβαση πολύ μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ που προέβλεπε έως πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι τα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθούν ίσως ξεπεράσουν τελικά τα 4 ή ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις οφείλονται:
1. Στην υστέρηση των εσόδων, που δεν αναμένεται να ανακάμψουν καθώς η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθυστερεί, ενώ η ύφεση επιτείνει το πρόβλημα.
2. Στις ανάγκες δημόσιων φορέων για περισσότερες πιστώσεις. Ηδη ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ θέλουν επιπλέον πιστώσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν κι άλλα ασφαλιστικά Ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Από την άλλη μεριά, οι αποκλίσεις αυτές είναι πλέον τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως, παρά μόνο από δραματικές περικοπές δαπανών, που πολιτικά και κοινωνικά είναι δυσβάστακτες και οικονομικά θα επιτείνουν την ύφεση.
Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ είναι πλέον ανέφικτος. Ακόμη χειρότερα, δημιουργείται μια ταμειακή τρύπα, ένα μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα που δεν μπορεί να καλυφθεί από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Η καταβολή των δόσεων του δανείου έχει προγραμματιστεί να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το προβλεπόμενο έλλειμμα (17 δισ. ευρώ) και την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Οποιαδήποτε υπέρβαση στο έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί με περικοπές δαπανών ή με μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Δεδομένου όμως του εύρους της απόκλισης, οι περικοπές δαπανών δεν αρκούν και μεγαλύτερες από τις προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων (11 δισ. ευρώ φέτος) θα εξαντλήσουν τις ελληνικές τράπεζες και θα οξύνουν περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Ηδη το Δημόσιο έχει δανειστεί μέσω εντόκων 9,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το Δημόσιο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου, με τις γνωστές μεθόδους, θα έχει υψηλό τίμημα για την οικονομική δραστηριότητα. Ετσι, η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο μιας συνολικότερης λύσης. Δηλαδή, ένα νέο πακέτο βοήθειας, που θα συνοδεύεται όμως με νέο Μνημόνιο, δηλαδή με νέους όρους και προϋποθέσεις, και με στόχους για τη μείωση του ελλείμματος προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα που δημιουργούν το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2010 και οι εξελίξεις το 2011.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε βολιδοσκοπήσει την τρόικα για αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου του 2011 ήδη κατά την αξιολόγηση του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν οι ξένοι εμπειρογνώμονες είχαν εκτιμήσει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Η απόκλιση ήταν μικρή και θα μπορούσε να καλυφθεί σχετικά εύκολα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων.
Ωστόσο, τότε επικράτησε η άποψη να περιμένουν ώστε να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στο θέμα της Πορτογαλίας, ενώ υπήρχε και η προσδοκία ανάκαμψης των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: