Κυριακή 3 Απριλίου 2016

'Eξι σημεία SOS Ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων


Εξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
forologiki_dilosi_madata_577932737
Με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο μηνών ανοίγει τις επόμενες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μετά την ψήφιση των τροπολογιών με τις οποίες προστατεύονται από τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και καθιερώνεται η πλήρης φορολογική εξομοίωση των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης με τους έγγαμους συζύγους, 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή των δηλώσεων, δεδομένου ότι τα λάθη κοστίζουν. Θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα σημεία:
1. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του, με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.
2. ΑΦΜ: Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών στις 31.12.2015).
3. Προστατευόμενα τέκνα: Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογουμένου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
4. Εισοδήματα: Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογουμένου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης, πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και κάθε ποσό κέρδους ή ζημίας που έχει προκύψει από την πώληση μετοχών, μεριδίων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
5. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων: Δηλώνονται υποχρεωτικά όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε ο φορολογούμενος μέσα στο 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
6. Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.


Read more...

Ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ Τσίπρας προς Λαγκάρντ: Η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις


Τσίπρας προς Λαγκάρντ: Η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Στην επιστολή ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:
1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη»

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουγός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής.

Τα κρίσιμα σημεία
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ως τα πλέον χαρακτηριστικά, τα εξής αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου - Τόμσεν που διέρρευσαν:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!

TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.

ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.

Και τέλος,

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία...


Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα - Media... για την ανεργία, από την Πάτρα στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)...
Ξεκίνησε σημερα η μεγάλη πορεια κατά της ανεργίας, από την πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, με προορισμό την Αθήνα. 
Οι... 
μετέχοντες θα διανύσουν σήμερα τα 40 πρώτα από τα συνολικά 220 χιλιόμετρα και  θα διανυκτερεύσουν στο Αίγιο.

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, μίλησε για το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη του, όπου η καταγεγραμμένη ανεργία είναι 30.000 άτομα. «Σήμερα ξεκινάμε το μεγάλο αγώνα για να διεκδικήσουμε δουλειά για όλους με δικαιώματα. Την άλλη Κυριακή θα είμαστε στην Αθήνα και το απόγευμα στο Σύνταγμα» είπε.

Ο Πελετίδης χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας τεράστιο ζήτημα «όταν κάθε σπίτι έχει έναν τουλάχιστον άνεργο δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε πρόβατα επί σφαγή. Λέμε ότι μέχρι εδώ μπαίνουμε στον αγώνα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά να ξαναγυρίζουν στην μετανάστευση. Η πραγματική ανεργία, πρόσθεσε, εάν συμπεριληφθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου όπως τόνισε έχουν καταστραφεί ξεπερνά το 40% και τόνισε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. 

φωτο από patrastimes.gr

Read more...