Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αριστερά χωρίς αριστερή πολιτική



Αριστερά χωρίς αριστερή πολιτική
Του Ηλία Μόσιαλου, Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics, πρώην Υπουργός Επικρατείας  

Η κριτική για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκε κυρίως στις δημοσιονομικές επιπτώσεις του. Είναι σαφές πως, αν σήμερα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους στην ΕΕ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας (που δεν περιλαμβάνει τους τόκους) μειώθηκε με τις μεγάλες θυσίες του Ελλήνων από 24 δις. ευρώ το 2009 σε 4 δις. τον Δεκέμβριο του 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία προτείνει να επιστρέψουμε στην εποχή των μεγάλων δημοσιονομικών ανοιγμάτων για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία. Αλλά όταν ακριβώς το 2009 είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα, η χώρα είχε και ύφεση στο -3,2%.  

Θα περίμενε κανείς από ένα αριστερό κόμμα να τονίσει τις ανεπάρκειες του παραγωγικού μας μοντέλου και να θελήσει να αλλάξει τις ατέλειες των παραγωγικών σχέσεων. Αντιθέτως τι μας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Δεν προτείνει τίποτα για τις ανισότητες,  για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τις μορφές ανάπτυξης. Προτείνει μόνο προσλήψεις, κάλυψη δήθεν οργανικών κενών στην παιδεία (τη στιγμή που έχουμε έναν καθηγητή ανά 8.4 μαθητές) και επιδοματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας αντί για πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και της  επιχειρηματικότητας. Δεν λέει τίποτα για αύξηση του ανταγωνισμού και την αναγκαία  αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που υπολειτουργούν (Επιτροπή Ανταγωνισμού). Κι αυτό γιατί εμπνέεται μόνο από τον κρατισμό.  

Αλλ
ά ο κρατισμός αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.  Θα αναφέρω μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Ένας δάσκαλος, π.χ. έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας αμείβεται με το ένα δεύτερο ή το ένα τρίτο του μισθού των «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ. Η σύνταξη ενός διοικητικού υπαλλήλου του δημόσιου τομέα, πανεπιστημιακής μόρφωσης, υπολείπεται περίπου 500 ευρώ του συναδέλφου του της ΔΕΗ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στον χώρο της υγείας η Ελλάδα είναι η χώρα με τις υψηλότερες (μετά τις ΗΠΑ) ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες παρότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους ανά χίλιους κατοίκους όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Τα λεγόμενα ʽευγενήʼ ταμεία υγείας (πολλά εκ των οποίων επιδοτούνται από ʽκοινωνικούςʼ πόρους) πληρώνουν μόνο το μεταβλητό κόστος των υπηρεσιών υγείας, γιατί οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και η συντήρηση των υποδομών επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους Έλληνες που πληρώνουν φόρους.  

Στην παιδεία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι πολίτες πληρώνουν συνολικά 5,17δισ. ευρώ από το εισόδημά τους, δηλαδή το 35,2% της συνολικής χρηματοδότησης που ανέρχεται στο ποσό των 14,7 δισ. ευρώ, για τις διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών. Κι όμως 37.652 παιδιά εγκαταλείπουν τα σχολεία τους. Όσοι φοιτητές είναι πάνω από το όριο της φτώχειας είναι 24 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς που έχουν κάνει μεταπτυχιακό. Επίσης, οι φτωχοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο είναι 3 φορές λιγότεροι από όσους απόφοιτους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.  Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οικογένειές των οποίων είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, είναι 7,7 φορές περισσότεροι από όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.  

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η άρση των ανισοτήτων δεν υπάρχει, γιατί οι ελληνικές ανισότητες παράγονται από το σύστημα του κρατισμού που υπερασπίζεται. Αντιστοίχως, όσοι ωφελούνται τον κρατισμό σήμερα συσπειρώνεται γύρω του. Ο ελληνικός κρατισμός παράγει και ανισότητες στο επίπεδο της κοινωνίας, μεταξύ όσων έχουν σίγουρη και ασφαλή εργασία και όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες ανασφάλειας και συχνά με ανεξέλεγκτες συνθήκες.

Ο ελληνικός κρατισμός όμως είχε διπλή φύση και μέσα στο ίδιο το δημόσιο. Αφενός δημιούργησε θέσεις εργασίας καθόλου προνομιούχες, χωρίς δυνατότητες ανέλιξης και κακοπληρωμένες, αφετέρου θέσεις εργασίας, σχετικά ασφαλείς και με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές.  

Αριστερή πολιτική όμως σημαίνει ανάπτυξη με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ενεργοποίηση του κοινωνικού ασανσέρ (κοινωνική κινητικότητα), μέσα από σοβαρές δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη δεξιοτήτων (κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος) αλλά και θα δημιουργούν τις συνθήκες εκδίπλωσης και πραγματοποίησης τους στην αγορά εργασίας. Τι προϋποθέτει αυτή η αριστερή πολιτική; Προϋποθέτει τη στήριξη ενός μοντέλου παραγωγής που θα βασίζεται στον υγιή ιδιωτικό τομέα και στην ταυτόχρονη ενίσχυση του κράτους πρόνοιας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως είναι η στήριξη βρεφονηπιακών σταθμών και υπηρεσιών για ηλικιωμένους.

Μια τέτοια πολιτική θα διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας και θα άρει πολλές ανισότητες σʼ αυτό το τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Προϋποθέτει ακόμη υπηρεσίες κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πολιτών και την σύγκλιση τους με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προϋποθέτει, τέλος, σοβαρές υπηρεσίες υγείας, κοινωνική δικαιοσύνη στις συντάξεις, δημόσιο τομέα που θα εγγυάται την αξιοκρατία, υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια στις συναλλαγές.  

Γι' αυτά όμως τίποτα δεν λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε για το δημόσιο συμφέρον, στην ουσία εξυπηρετούν καθαρά συντεχνιακά αιτήματα, όπως έκαναν επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. http://newpost.gr

Read more...

Ντιμπέιτ αλά γαλλικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με συντονιστές Στάη - Χατζηνικολάου



 
 



Την διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά και ένα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός του γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου «ανταποκρίνεται στην πρόταση της ΝΔ για διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ» χωρίς όμως αυτό να υποκαθιστά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την ανάγκη διεξαγωγής και ενός δεύτερου ντιμπέιτ «ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πλην της Χρυσής Αυγής, μπορεί να γίνει κατά τα πρότυπα του 2009».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου όπου θα υπάρχει «ανοιχτός δημοκρατικός διασταυρούμενος διάλογος, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης εμπειρίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με ευθύνη της δημόσιας τηελόρασης, θα προσέδιδε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια τέτοια συζήτηση».

Όσον αφορά το θέμα της δημοσιογραφικής εκπροσώπησης στο ντιμπέιτ π ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «το ντιμπέιτ να διευθύνουν οι δημοσιογράφοι, Έλλη Στάη από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία και Νίκος Χατζηνικολάου, ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

Read more...

Το 2013 η Τουρκία ξεχρεώνει το ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι έως τον Απρίλιο του 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε, το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε μία 'δύσκολη' γεωγραφία, η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και δημοκρατικά».

Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία για τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται κατά μέσο όρο, με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.

«Αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια οικονομική κρίση, ετήσια ανάπτυξη 5,3% είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2011 η Τουρκία ήρθε δεύτερη- μετά την Κίνα- σε ρυθμούς ανάπτυξης, με 8,5%.  

Read more...

2ος εισαγγελέας για τα φάρμακα


Δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό για τη διερεύνηση της υπόθεσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη διάθεση φαρμάκων, όρισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Η κ. Ράικου, πλην του εισαγγελέα Νίκου Ελευθεριάνου, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες χρεώθηκε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την αναστολή χορήγησης φαρμάκων προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί, όρισε σήμερα και την εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου στην έρευνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτατα η υπόθεση.
Παράλληλα, έδωσε εντολή να συσχετιστεί στην υπάρχουσα δικογραφία και μέρος μήνυσης που είχε υποβάλει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος. Ο μηνυτής στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης εταιρίας (ROCHE) που διακινεί τα φάρμακα για καρκινοπαθείς.
Ήδη οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έχουν καλέσει σε κατάθεση τον κ. Γιαννόπουλο την ερχόμενη Πέμπτη.         

Read more...

Ο Σαμαράς στην Πάρνηθα



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους στην Πάρνηθα και είχε συνάντηση με εθελοντές εκπροσώπους του Ομίλου και της Πυροσβεστικής.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης, που να δημιουργεί, μάλιστα, θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ευχήθηκε ο εθελοντισμός να γίνει η αναγκαία συνήθεια, ενώ ευχαρίστησε τον Όμιλο Φίλων της Πάρνηθας και όσους δίνουν καθημερινή μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Read more...

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και την Ισπανία, λέει ο Σόιμπλε...



«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθώς, όπως λέει, «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις ... μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Handelsblatt, η Ισπανία έχει κάνει «τα πάντα σωστά» σε ό,τι αφορά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, αναφέρει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει ότι «μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα» και κατ' αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, σημειώνει.

Με τον τρόπο αυτόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

in.gr


Read more...

Τη συνταγή εξαθλίωσης της Λετονίας προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα!

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ



Τη συνταγή εξαθλίωσης της Λετονίας προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα!
H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα  του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Λετονίας, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet. Η πραγματικότητα, όμως, στη χώρα της Βαλτικής, στη μετά-ΔΝΤ εποχή δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το «επιτυχημένο» πρόγραμμα του ΔΝΤ ήταν συνώνυμο της καταστροφής και της εξαθλίωσης, που καλύτερα θα ήταν να μην έρθουν στην Ελλάδα.

Η πρώην σοβιετική χώρα ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2008. Έλαβε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το «γενναιόδωρο» Ταμείο είχε προτείνει 7,5 δισ. Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όμως είχε αποτέλεσμα μόνο σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ακόμα η Ρίγα αποπληρώνει το δάνειο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση που δέχθηκε το δάνειο του ΔΝΤ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία ακολούθησε τις επιταγές των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι το ίδιο το Ταμείο κατέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου την κυβέρνηση της Ρίγας για υπερβολικές περικοπές δημοσίων δαπανών, θεωρώντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα πέτυχε τους βασικούς του στόχους, αφού η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυξήθηκε, μέσω της μείωσης μισθών και τιμών.

Ξεφεύγοντας από τα ψυχρά δημοσιονομικά αριθμητικά μεγέθη και πηγαίνοντας σε κοινωνικό επίπεδο, το πρόγραμμα -όπως γίνεται συνήθως- δεν ήταν επιτυχές. Η χώρα αναγκάστηκε λοιπόν να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%. Όπως ανέφερε το ίδιο το ΔΝΤ το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 19%.

Η χειρότερη χρονιά της Λετονίας, ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Φυσικά ότι έχει σχέση με κοινωνικό κράτος και κοινωνική πρόνοια χτυπήθηκε αλύπητα.

Το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται πάνω από το 15% ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια βρισκόταν κάτω από το 10%.  Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (ως προς το σύνολο των ανέργων) ανέρχεται στο 50%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο προς της έναρξης του προγράμματος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ανέφερε η έκθεση που ακολούθησε την πέμπτη και τελευταία δόση στα τέλη του 2011.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το ποσοστό του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έγινε ακόμα βαθύτερο, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ανέβασε τα έσοδά του κατά επτά φορές σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της βαλτικής χώρας την εγκατέλειψε την τελευταία διετία.

Η κυρία Λαγκάρντ, ως επικεφαλής ενός οικονομικού οργανισμού που λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι την ευημερία των πολιτών κάλεσε την Ελλάδα ουσιαστικά να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο και να στείλει κι άλλους Έλληνες στα όρια της φτώχειας. Η ψυχρή λογική δεν υπολογίζει ούτε μισθωτούς, ούτε συνταξιούχους, παρά μόνο τα «αγιοποιημένα» δημοσιονομικά μεγέθη. Ευχαριστούμε, να μας λείπει η διάσωση και το οικονομικό σας πρόγραμμα.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 http://newpost.gr

Read more...

Στα ύψη η πολιτική κόντρα για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και κυρίως για την «οδύσσεια» των καρκινοπαθών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προσπαθεί «να εκμεταλλευτεί τον πόνο των καρκινοπαθών για χτυπήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ».

Τονίζει, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή δεν ψήφισε καμία από τις σημαντικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας.

«Ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση, επαγγελματικές ομάδες κινητοποιούνται για τα συμφέροντά τους και κρατούν ομήρους τους πολίτες που ταλαιπωρούν, παρ’ ότι ξέρουν ότι την περίοδο αυτή με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

»Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο αν υπάρχει πολιτική αλλά και κοινωνική και συνδικαλιστική ευθύνη» τονίζει ο κ.Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Αυτοί που οικοδομούν την πολιτική τους στη λογική της λεγόμενης "μονομερούς καταγγελίας" της δανειακής σύμβασης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της σύμβασης και κυρίως να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις. Δόσεις που είναι ζωτικές για τη λειτουργία του κράτους, για την υγεία, για την παιδεία, την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

«Εδώ φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στον δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό της λεγόμενης "μονομερούς καταγγελίας" και στην υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική της αναθεώρησης των όρων της σύμβασης που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, ενώ όμως εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της, με την Ελλάδα σταθερά μέσα στην Ευρώπη, σταθερά μέσα στο ευρώ» καταλήγει.

Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πλευρά της, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο της Υγείας να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Τονίζει πως αντί για εξυγίανση παρακολουθούμε αμοιβαίους εκβιασμούς πολιτείας και προμηθευτών για την εξασφάλιση προνομίων σε ομάδες συμφερόντων εις βάρος της υγείας των ασθενών.
«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί» υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Χρυσάφι» πληρώνουμε τις συμβουλές της Τρόικας


«Χρυσάφι» πληρώνουμε τις συμβουλές της Τρόικας
«Χρυσή μπίζνα» συνιστά για τα κλιμάκια της Τρόικας οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Την ώρα που στην χώρα μας εφαρμόζεται το χειρότερο πρόγραμμα λιτότητας με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν φθάσει να παίρνουν 25.000 με 30.000 ευρώ έκαστος για τις δουλειές τους στην Αθήνα.


Το ποσό αυτό το οποίο είναι πρόσθετο των κανονικών τους αμοιβών (bonus) και αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την «ταρίφα» των ξένων περιλαμβάνονται:
• Οι συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος της φορολογικής διοίκησης
• Οι προτάσεις για τις διαθρωτικές αλλαγές και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
• Οι προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού ελέγχου
• Τρόποι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών
• Μέθοδοι για την βελτίωση του συστήματος συλλογής των φόρων και αύξησης των δημοσίων εσόδων
• Προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο των κρατικών δαπανών
• Άξονες δράσης που έχουν να κάνουν με την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας
• Οι εκθέσεις με τις προτεινόμενες αλλαγές στην άμεση και την έμμεση φορολογία ( σ.σ. έχουν ήδη παραδοθεί σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Παντελή Οικονόμου)
• Οι εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας που συντάσσονται και αποστέλλονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον
• Οι εκθέσεις με τις παρατηρήσεις που κάνουν σε τεχνικό επίπεδο


Με αυτό το «πακέτο» των υπηρεσιών προς την χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έχουν καταφέρει να πετύχουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις τακτικές τους αποδοχές. Αναφορικά με το ερώτημα για «το ποιος πληρώνει» αυτά τα λεφτά στους ελεγκτές της Τρόικας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι αυτά έρχονται από τα κοινοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει ένα ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ και το οποίο θα μοιραστούν τα «γκρουπ» της τεχνικής αντιπροσωπείας που κατά διαστήματα έχουν έρθει στην χώρα μας.


Πηγές του υπουργείου Οικονομικών με άριστη ενημέρωση επί του θέματος επισημαίνουν ότι το ποσό αυτό θα φθάσει στις «τσέπες» των τεχνικών κλιμακίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τα έσοδα του οποίου θα ενισχυθούν τους επόμενους μήνες με το αντίστοιχο ποσό.
Δεν αποκλείεται το κονδύλι από την Ε.Ε. να φθάσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένου η «πολυεθνική δύναμη» των τεχνοκρατών θα αυξηθεί απότομα το καλοκαίρι.


Πηγή: bankingnews.gr
 moneypost.gr

Read more...

«Δώστε φάρμακα, για να πάρετε τα λεφτά σας»

Υπουργείο Υγείας προς φαρμακοποιούς



 


Έτοιμο να καταβάλει τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάρτιο εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Κίττας, ξεκαθάρισε, στη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, στον ομόλογό του, κ. Γιώργο Ζαννιά και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι η εξόφληση των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς για το έτος 2011, περί τα 200 εκατ. ευρώ, «παγώνει» σε αυτή τη φάση και μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ύψους 70 εκατ. ευρώ, προς τους φαρμακοποιούς για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου είναι διαθέσιμες, αλλά η καταβολή τους εξαρτάται από την αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Επίσης, εμπλοκή υπάρχει με το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τον Απρίλιο: το ποσό είναι μεν διαθέσιμο, αλλά πρέπει να εκδοθούν εντάλματα πληρωμών, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 31 Μαΐου οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και δίνουν τα φάρμακα, μόνο εφόσον πληρώνονται τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια διεκδικούν τα χρήματα από το ταμείο τους.

To υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, εκταμίευσε κατ' εξαίρεση και μετά τις προσωπικές παρεμβάσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς, ενώ τους έχει καλέσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και στην στήριξη των ασθενών.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
 protothema.gr

Read more...

Ο "Τισπανικός" βυθίζεται αύτανδρος...

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη των G7 για την ισπανική οικονομία


 


Εντείνεται η αναταρχή στις αγορές, με επίκεντρο την Ισπανία, καθώς αρμόδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πιστωτικές αγορές είναι κλειστές για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένο, ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο έστειλε δραματικό μήνυμα από ραδιοφωνική του συνέντευξη σχετικά με την επίδραση της τραπεζικής κρίσης της χώρας στον κυβερνητικό δανεισμό, τονίζοντας ότι με τα τρέχοντα επιτόκια, οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές στην Ισπανία.

"Το risk premium μας λέει ότι η Ισπανία δεν έχει την πόρτα των αγορών ανοιχτή, μας λέει ότι ως χώρα έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, όταν χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας", τόνισε ο ίδιος.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι  οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, εγκαταλείποντας την προηγούμενη κυβερνητική γραμμή ότι η Ισπανία μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από μόνη της.

  Ο κ. Μοντόρο πρόσθεσε δε ότι μια συμφωνία για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και πριν από τις συνόδους της ΕΕ που πρόκειται να διεξαχθούν στις επόμενες εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ισπανίας, αλλά ίσως χρειαστεί να δράσει πιο γρήγορα για να στηρίξει τη χώρα.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου".

Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού οι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής παρακολουθούν με αγωνία την κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία, με φόντο και την τηλεδιάσκεψη των G7 για την ισπανική κρίση.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση Ραχόι να αρνείται – ακόμη – κάθε σκέψη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, παρά το στενό … πρέσινγκ που της ασκεί το Βερολίνο, αλλά και το γεγονός πως παρά το «αιματηρό» επιτόκιο που πλήρωσε την τελευταία φορά, η Ισπανία σκοπεύει να επανέλθει την προσεχή Πέμπτη στις αγορές με νέα δημοπρασία ομολόγων, ωθούν τους υπευθύνους των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου να αναλάβουν δράση προκειμένου σε πρώτη φάση να εξετάσουν τα δεδομένα και τις πιθανές δράσεις τους.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στα χρηματιστήρια βαραίνει και το ευρώ υποχωρεί προς τα 1,24 δολάρια ενώ ενισχύεται και πάλι το κόστος δανεισμού για την ιταλική και την ισπανική οικονομία.

Και, βεβαίως, αρνητικός πρωταγωνιστής στο δράμα των αγορών δεν είναι άλλος από την Αθήνα, όπου το χρηματιστήριο πέφτει κατά περισσότερο από 3,5%, κάτω και από τις 485 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εκδηλώνονται, ως συνήθως, στις τραπεζικές μετοχές.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ. 
 .protothema.gr

Read more...

Τα τρία σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Τα τρία σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο
Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μην συνεχιστούν τα ελλείμματα.

Το σχέδιο που αναμένεται να μπει στο τραπέζι του διαλόγου μετά τις εκλογές θα προβλέπει τα εξής:


1. Τη νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το «μαχαίρι» μπορεί να φτάσει το 22%.


2. Την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν μια σειρά προτάσεων όπως είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές. Επιπλέον, θα αναζητηθούν νέοι ασφαλισμένοι, που θα καταβάλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας.


3. Την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών και μια παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.http://newpost.gr

Read more...

Με το στανογονόμετρο η καταβολή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Η οριστικοποίηση των ποσών που θα διατεθούν από το Δημόσιο για τις οφειλές του σε προμηθευτές, φαρμακοποιούς, κλινικές, κ.λπ., ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά και Υγείας, Χρήστο Κίττα.

Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς για τον Μάρτιο είναι διαθέσιμες, αλλά δεν θα καταβληθούν εάν οι τελευταίοι δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Επίσης, διαθέσιμο είναι το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε χρήματα από την ΕΕ και ισοδύναμα μέτρα στηρίζει η ΝΔ τα 18 μέτρα, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

Απαντήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα



Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Απάντηση σε επικρίσεις για τα 18 σημεία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε το πρωί της Τρίτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας.
 Ο Χρ.Σταϊκούρας στον ΒΗΜΑ 99,5

«Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν στο εξωτερικό και δεν έχουν αξιοποιηθεί» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα μπορέσει να χειριστεί καλύτερα τους πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο ισοδύναμων μέτρων και επικαλέστηκε 12 κωδικούς στον προϋπολογισμό, από όπου μπορούν να γίνουν περικοπές. Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί ένας ελάχιστος φόρος στο τζίρο από τα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Ο ίδιος αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ ανέφερε, πάντως, ότι τα περισσότερα από τα προτεινόμενα 18 σημεία είναι προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους, «άλλα άμεσα, άλλα αργότερα».

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης, επισήμανε: «Αμεσα δεν μπορούμε να αυξήσουμε το αφορολόγητο αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ παρατήρησε ότι για την φορολόγηση των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει κάτι άμεσα, ενώ η φορολόγηση των φυσικών προσώπων μπορεί να επανεξεταστεί αργότερα.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μέτρα όπως η παροχή επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες είναι κάτι που έχει ήδη συζητηθεί και δεν το απορρίπτουν οι εταίροι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άγρια κόντρα στον αέρα Λοβέρδου- Βαρνάβα για τα χάλια του ΕΣΥ



Άγρια κόντρα στον αέρα Λοβέρδου- Βαρνάβα για τα χάλια του ΕΣΥ
Σκληρή κόντρα με βαρείς χαρακτηρισμούς ξέσπασε σήμερα το πρωί μεταξύ του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρη Βαρνάβα με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα των καρκινοπαθών.

«Επί δύο χρόνια ο κ. Λοβέρδος ήταν ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ το τελειωτικό χτύπημα στην υγεία ήρθε με το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων» ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο κ. Βαρνάβας, προκαλώντας το ξέσπασμα του κ. Λοβέρδου.

«Είστε άνανδρος» του απάντησε ο πρώην υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που φοράει μία μπλούζα και το παίζει γιατρός, να κάνει τον ψηφοσυλλέκτη με ένα θέμα που αφορά τους καρκινοπαθείς».  

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Βαρνάβα να ζητήσει συγνώμη και να μιλήσει συγκεκριμένα σε ποιες συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες αναφέρεται.  

«Θα σας στείλω τόμο με τις καταγγελίες», ανταπάντησε ο κ. Βαρνάβας.

Read more...

Αντωνίου σε Καμμένο: "Πάνο λες ψέμματα"...



Εφυγε «αηδιασμένος» από το κόμμα Καμμένου...
Επιστολή – κόλαφο, με βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για τον Πάνο Καμμένο και τον Τέρενς Κουίκ, δημοσιεύει στο προφίλ του στο Facebook το πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα πριν από μερικές ημέρες.

Σημειώνεται ότι ... ο χειρουργός- ογκολόγος Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές στις 6ης Μάιου στη Β Αθηνών, είχε καταθέσει μήνυση για Εσχάτη Προδοσία κατά των βουλευτών που υπέγραψαν το Μνημόνιο, υπουργών, του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και κατά των μελών της Τρόικας και ζητούσε την ποινική τους δίωξη, καθώς, όπως ισχυρίζεται, κατηγορούνται για εκούσια παράδοση και απώλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Η επιστολή απευθύνεται στον Πάνο Καμμένο και ξεκινάει με τη φράση: «Πάνο λες ψέματα». Σε αυτήν, ο Δημήτρης Αντωνίου κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι ψευδώς υποστηρίζει ότι ο ίδιος έφυγε από το κόμμα επειδή δεν του προσφέρθηκε η πρώτη θέση στο Επικρατείας.
«Σου ζητώ να αποκαλύψεις όλο τον σχετικό μας διάλογο που έγινε ενώπιον μάρτυρα. Ντροπή ρε Πάνο, Ντροπή…Θλίβομαι που σε πίστεψα», γράφει χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί έφυγε «αηδιασμένος» από το κόμμα:


«Το κόμμα το εγκατέλειψα λίγες μέρες αργότερα, όταν άρχισες να αθετείς τον όρκο προς τον λαό και να λες ότι θα κάνεις κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με αυτούς που ορκιζόσουνα πριν προεκλογικά, ότι «ούτε νεκρός δεν θα συνεργαστείς με τους προδότες και δοσίλογους»



Σχετικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναφέρει ότι πρότεινε στον κ. Καμμένο να τοποθετήσει επικεφαλής μια προσωπικότητα, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη ή τον Γ. Μανώλη όμως εκείνος αρνήθηκε : «ΔΕΝ ΗΡΘΑ εγώ στην συνάντηση αυτή, που εσύ μου ζήτησες, για να σου ζητήσω την πρώτη θέση στο επικρατείας, αλλά στο ζήτησα σε αντίδραση της απαίτησής σου να γίνω εγώ νεροκουβαλητής του Κουίκ περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα για 2η φορά!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ τσιράκι του ασήμαντου Πάνο», γράφει ο κ. Αντωνίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Αγαπητέ Πάνο, ορκίστηκα να μην αποκαλύψω την αλήθεια, αλλά τώρα αναγκάζομαι να το κάνω….
Αγαπητέ Πάν, μαθαίνω με λύπη, ότι στο twitter σε ερωτήσεις πολιτών, απαντάς ότι έφυγα από το κόμμα, γιατί δεν μου προσέφερες την πρώτη θέση στο επικρατείας (που έχεις τον Κουίκ). Κι αυτό είναι ΨΕΜΑ, ή ένα μικρό αποσπασματικό, παραπλανητικό,
μέρος, το οποίο διαστρεβλώνει δόλια και ανήθικα την ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Σου ζητώ να αποκαλύψεις όλο τον σχετικό μας διάλογο που έγινε ενώπιον μάρτυρα. Ντροπή ρε Πάνο, Ντροπή…Θλίβομαι που σε πίστεψα. Πες όλη την αλήθεια…εγώ δεν θα φθάσω στο επίπεδο αυτό του εξευτελισμού μου να αποκαλύψω όλη την προσωπική μας συνομιλία, αλλά σε προκαλώ να δημοσιεύσεις εσύ όλο μας τον σχετικό διάλογο….κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο. Πάντως εγώ κυβέρνηση με τους προδότες που ορκίστηκα «ούτε νεκρός δεν θα συνεργαστώ» ΔΕΝ θα το έκανα ποτέ, με κανένα τίμημα, διότι η συνείδησή μου είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ. Αυτός είναι ο λόγος που έφυγα αηδιασμένος από το κόμμα. Όσον αφορά την πρώτη θέση στο επικρατείας, πές στον κόσμο, ποιόν σου πρότεινα να βάλεις στην θέση αυτή, μια προσωπικότητα, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη ή τον Γ. Μανώλη (ονομαστικά) κι εγώ θα τους υποστηρίξω με όλη μου την δύναμη, κάνοντας προεκλογική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, όπως μου ζήτησες εξ αρχής, χωρίς αντάλλαγμα! Πές στον κόσμο, ότι όταν μου το αρνήθηκες αυτό, θυσιάζοντας τον Μίκη, τον Μανώλη για χάρη του Κουίκ, τότε, αντιδρώντας, σου είπα ότι εγώ νεροκουβαλητής του Κουίκ ΔΕΝ γίνομαι για δεύτερη φορά, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Σου είπα επίσης ότι, εφόσον ο κόσμος με ζητάει σε όλη την Ελλάδα, έχεις καθήκον να ακούσεις την βούληση του λαού και να δώσεις σε εμένα την θέση αυτή, ικανοποιώντας την θέληση του λαού (πάντα όμως αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία στον Μίκη, ή σε άλλη προσωπικότητα).

Και σου είπα επίσης ότι, εφόσον ο κόσμος το ζητάει κι εσύ με θεωρείς τον καταλληλότερο και αξιότερο (όπως με εξεθίαζες) για να κάνω πανελλήνια περιοδεία, τότε αυτονόητα εγώ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ με τον Κουίκ, αξίζω την θέση αυτή άπειρες φορές περισσότερο, διότι ο Κουίκ δεν εκφράζει τίποτα στον αντιμνημονιακό αγώνα και στην ψυχή του λαού. Κι εσύ μου το αρνήθηκες, όπως άλλωστε περίμενα (δεν είμαι αφελής). Και τότε σου είπα να στείλεις τον Κουίκ να κάνει περιοδεία σε όλη την επικράτεια εφόσον είναι ικανότερος εμού. Κι εσύ θυσίασες εμένα, το συνιδρυτή του κόμματος για του Κουίκ. ΔΕΝ ΗΡΘΑ εγώ στην συνάντηση αυτή, που εσύ μου ζήτησες, για να σου ζητήσω την πρώτη θέση στο επικρατείας, αλλά στο ζήτησα σε αντίδραση της απαίτησής σου να γίνω εγώ νεροκουβαλητής του Κουίκ περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα για 2η φορά!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ τσιράκι του ασήμαντου Πάνο… Και μετά από την εξέλιξη αυτή, σου είπα ευγενικά, ότι δεν κατεβαίνω στις εκλογές της 17 Ιούνη, αλλά χωρίς να εγκαταλείπω το κόμμα. Και στο τέλος της συζήτησης μου πρότεινες να κάνω την πανελλαδική αυτή περιοδεία και θα με βάλεις στην πρώτη θέση στο επικρατείας στις μεθεπόμενες εκλογές και ότι αυτό θα το ανακοινώσεις επίσημα σήμερα ! Και την πρότασή σου αυτή την απέρριψα, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι νεροκουβαλητής του Κουίκ δεν γίνομαι και χρυσό να με κάνεις…
Κι έτσι χωρίσαμε με αγκαλιές…! Το κόμμα το εγκατέλειψα λίγες μέρες αργότερα, όταν άρχισες να αθετείς τον όρκο προς τον λαό και να λές ότι θα κάνεις κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με αυτούς που ορκιζόσουνα πριν προεκλογικά, ότι «ούτε νεκρός δεν θα συνεργαστείς με τους προδότες και δοσίλογους» …λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά όχι όλη….Απάτη δεν είναι μόνο να λες Ψέματα, αλλά και να αποκρύβεις μέρος ή όλη την Αλήθεια"
apospasma.gr


Read more...

Τιμωρώ τους δωσίλογους του νεοφιλελεύθερου ΚΟΔΗΣΟ!



Read more...

Μια επικίνδυνη εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ


http://newpost.gr
Μια επικίνδυνη εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι απορίας άξιο να μάθουμε επιτέλους  σε ποιους ανόητους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με ταξιδιωτικά έγγραφα που θα παραχωρήσει στους μετανάστες. Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή αυτό το ψέμα…

Το σχόλιο το διαβάσαμε σήμερα στο blog kolotoubes και σας το μεταφέρουμε διότι εκτιμάμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

«Τα μοναδικά ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό κράτος είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ τύπου Σένγκεν και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ νέου τύπου…  

Με κανένα άλλο έγγραφο δεν μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα στην ευρωπαϊκή ένωση ούτε ο Έλληνας αλλά ούτε και ο Αφγανός. Οτιδήποτε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο υπόσχεται οτι θα εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους λαθρομετανάστες, θα ήταν απλά ένα έγγραφο χωρίς καμία απολύτως αξία.  Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα το δεχόταν… Θα μας έστελναν πακέτο τους λαθρομετανάστες πίσω και θα πληρώναμε και την επιστροφή τους.

Για να γίνουμε πιο σαφείς… Ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να πάρουν μόνον οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ. Εκτός εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να μετατρέψει όλους τους λαθρομετανάστες σε έλληνες πολίτες!!!

Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να δώσει την ελληνική υπηκοότητα στους λαθρομετανάστες, να τους κάνει 100% έλληνες με ίσα δικαιώματα, με δικαίωμα ψήφου, με δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής, δήμαρχος, στρατηγός κλπ (το σύνταγμα δεν προβλέπει κάτι άλλο, δηλαδή μισός Έλληνας η διαβατήριο μιας χρήσης).  

Αν κάνει πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το εφιαλτικό σενάριο( η μεγαλύτερη γονοκτονία όλων των εποχών) .. Το πολύ σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει το Ελληνικό Γένος… Αυτόματα οι νεοέλληνες (πακιστανοί) θα μπορούν να φέρνουν με τον νόμο ποια, και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα…. Το κόστος για το κράτος θα είναι εξωπραγματικό.. Βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ, 23 εκατομμύρια μετανάστες θα προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια.. Αν η Ελλάδα έχει ανοιχτή την πόρτα, οι μισοί από αυτούς προβλέπεται να καταλήξουν στην,, τωρινή,, χώρα μας… Η αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού θα είναι ραγδαία (σήμερα πεθαίνει ένας Έλληνας και γεννιέται μισός ενώ όταν πεθαίνει ένας πακιστανός γεννιούνται άλλοι πέντε).

Μετά, οι χριστιανοί θα εκδιωχτούν κακήν κακώς, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό…».


Σχετικές φωτογραφίες:



eksagelis3.jpg

Read more...

Η ευρωπαϊκή «τρομοκρατία», οι «έλληνες» κουκουλοφόροι και ο ρόλος του Καραμανλή



Η ευρωπαϊκή «τρομοκρατία», οι «έλληνες» κουκουλοφόροι και ο ρόλος του Καραμανλή
Οι συνεχιζόμενες απειλές, τις οποίες εκτοξεύουν κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών κρατών αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έξοδο της χώρας από το ευρώ εάν δεν εκλεγεί κυβέρνηση η οποία να τυγχάνει της εγκρίσεως τους, αλλά και η απαράδεκτη πρακτική «καρφώματος» στην τρόικα ελλήνων κουκουλοφόρων- γερμανοτσολιάδων, έχουν εκνευρίσει σφόδρα την ελληνική κοινωνία η οποία αναζητά άμεσα διέξοδο.


Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχει δημιουργήσει μία εξόχως δύσκολη κατάσταση- όχι μόνο στην οικονομία όπως ισχυρίζονται οι ειδήμονες των τηλεοπτικών εκπομπών- αλλά και στην υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση, την εργασία και σε ότι αφορά το σύνολο των ζητημάτων της καθημερινότητας του μέσου έλληνα πολίτη.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επιχειρεί μια τελευταία κίνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να… επαναδιαπραγματευθεί - πέραν του μνημονίου- και  με τους ψηφοφόρους την αρχική του στάση μη ψήφισης του μνημονίου επιχειρηματολογώντας γιατί τελικά αποφάσισε και ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Γιατί αυτό έχει αποδειχθεί το πλέον ασθενές του σημείο. Δεν μπορεί να διαφεύγει ωστόσο ότι αυτή η πολιτική επιλογή ήταν και η αρχή των αποχωρήσεων από το κόμμα του.

Συνεπώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι δεν έχει πολλές επιλογές προκειμένου να επανακάμψει η κεντροδεξιά. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η προχθεσινή δήλωση του κ. Κώστα Καραμανλή η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά.

Μάλιστα- όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες - ο προκάτοχος του κ. Σαμαρά στην προεδρεία της Ν.Δ καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν θα περιοριστεί μόνο στην πρόσφατη δήλωση του.
Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν ότι ήδη καθημερινά δέχεται στο γραφείο του πολλά κομματικά στελέχη και βουλευτές στους οποίους επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης του κ. Σαμαρά και την αδήριτη ανάγκη ενότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο τέως πρωθυπουργός δεν παραλείπει να τονίσει, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εσωστρέφεια και γκρίνιες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν αρκείται μόνο στις προσωπικές επαφές αλλά σχεδόν καθημερινά τηλεφωνεί σε όσους κατά καιρούς έχουν δημοσίως εκδηλώσει δυσαρέσκεια ή ενστάσεις για την στρατηγική την οποία έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς.

Άρτεμις Παραδείσου

 http://newpost.gr

Read more...

Όταν οι… παράγκες πληρώνουν ΕΤΑΚ όσο οι πολυκατοικίες!

Έρχεται «χαράτσι» και για όσους έχουν κύρια κατοικία κάτω από 200 τμ



 
 


«Χαράτσια» για σπίτια που … δεν έχουν ή δεν θέλησαν ποτέ να αποκτήσουν μοιράζει η Εφορία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από τα ειδοποιητήρια που καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες προκύπτει ότι η Εφορία «βάζει χέρι» ακόμα και σε πολύ φτωχά νοικοκυριά, τα οποία εξασφάλισαν με μόχθους -ή από κληρονομιά- ένα μικρό οικόπεδο και ένα «κεραμίδι» για να βάλουν το κεφάλι τους.

«Θύματα» πέφτουν πχ γεροντάκια που διαμένουν σε παλιές μονοκατοικίες σε λαϊκά προάστια, αλλά και όσοι δεν έδωσαν αντιπαροχή ή δεν οικοδόμησαν περισσότερο ενώ μπορούσαν. Το ΕΤΑΚ επιβάλλεται και στο εναπομείναν υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που δεν έχει αξιοποιηθεί.

Έτσι, αντί το Κράτος να απαλλάξει «εκ προοιμίου και εξ ορισμού» από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) όσους διαμένουν πχ σε μια μικρή, πολυκαιρισμένη  κατοικία κάτω των 200 τετραγωνικών (και αξίας χαμηλότερης από 300.000 ευρώ), τους καλεί να πληρώσουν φόρο με «καπέλο» εκατοντάδων ευρώ, σαν να ήταν ιδιοκτήτες  τριώροφης πολυκατοικίας (!) επειδή... δεν την έχτισαν!

Την ίδια στιγμή όμως από τον φόρο γλιτώνουν οι γείτονές τους, που ζουν σε εντυπωσιακές μεζονέτες ή σε πολυτελή διαμερίσματα πάνω και από 150 τετραγωνικά μέτρα.

«Φόρος Μικρής Ακίνητης Περιουσίας»


Σύμφωνα με το νόμο «απαλλάσσεται από το ενιαίο τέλος ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων, για κατοικίες έως 200 τ.μ., με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ»!

Ένα παράδειγμα: μια οικογένεια μένει σε μία μονοκατοικία, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Η βάση υπολογισμού (τιμή ζώνης) στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.400 ευρώ το τετραγωνικό.

Αν η κατοικία αυτή ήταν 200 τετραγωνικά, τότε θα έμενε πλήρως αφορολόγητη για φέτος, επειδή η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τα 300.000 (210 Χ 1.400 = 294.000 ευρώ) και επειδή δεν ξεπερνά τα 200 τμ.

Αν όμως, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά, η ίδια οικογένεια -στο ίδιο οικόπεδο- ζει σε ένα παλαιό σπιτάκι 72 χρόνων και μόλις 72 τετραγωνικών, τότε καλείται να πληρώνει 141 ευρώ το χρόνο στην Εφορία!

Η λογική του Παραλόγου

Πώς γίνεται αυτό;

Η απάντηση μόνο απλή δεν είναι, αλλά κρύβεται σε μια βαθιά πολυνομία που γεννά στρεβλώσεις και φορολογική και κοινωνική αδικία.

Επί της ουσίας, η εφορία «τιμωρεί» και χαρατσώνει τον μικροϊδιοκτήτη γης που δεν εξάντλησε το συντελεστή δόμησης που διέθετε το οικόπεδο, επειδή θέλησε –ή δεν μπόρεσε- να υψώσει μεγαθήρια όπως έκαναν οι γείτονές του, είτε με κεφάλαια που διέθεταν από πριν, είτε μέσω της αντιπαροχής.

Επιπλέον, η εφορία «πριμοδοτεί» ή απαλλάσσει εντελώς από το ΕΤΑΚ όποιον αξιώθηκε να χτίσει μια μεζονέτα για να κατοικεί ή κινήθηκε «εμπορικά» και έδωσε το οικοπεδάκι για αντιπαροχή.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εφορία απαλλάσσει μόνο την κύρια κατοικία έως τα 200 τετραγωνικά.

Αν κάποιος ζει σε λιγότερα (στο παράδειγμά μας: 72 τμ), ενώ ο νόμος του επέτρεπε να υψώσει … πολυκατοικία, τότε απαλλάσσεται μόνο για τα 72 που πραγματικά διαθέτει και φορολογείται κανονικά για όλα τα υπόλοιπα που …δεν υπάρχουν, σαν να τα είχε και να τα απολάμβανε. Έτσι, ο μικροϊδιοκτήτης των 72 τετραγωνικών πληρώνει τα 141 ευρώ και για τα 128 τετραγωνικά που δεν διαθέτει αλλά θα μπορούσε (βάσει οικοδομησιμότητας) να έχτιζε, αν είχε φυσικά τα χρήματα.

Λαβύρινθος

 Είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις σκοπίμως δεν προνόησαν να επεκτείνουν τουλάχιστον το αφορολόγητο (των 300.000 ευρώ ή 200 τμ) και στα επιπλέον τετραγωνικά που ...δεν κτίστηκαν.

Την ώρα δηλαδή που η Πολιτεία κυνηγά τους ημιϋπαίθριους, η εφορία αντιμετωπίζει σαν φορολογικό έγκλημα την απελευθέρωση χώρων που δεν τσιμεντοποιήθηκαν!

Στο παράδειγμα που αναφέραμε, από το αντικειμενικής αξίας 226.149 ευρώ  ακίνητο (μαζί με το δικαίωμα υψούν του οικοπέδου), η εφορία θεωρεί ως αφορολόγητα μόνο τα 57.153,60 ευρώ που αντιστοιχούν στα χιλιοστά που καλύπτει η κατοικία των 72 τετραγωνικών, ενώ φορολογεί αγρίως όλα όσα δεν χρησιμοποιήθηκαν –και ίσως δεν χρησιμοποιηθούν ποτέ- από  τον ιδιοκτήτη.

Ο νόμος αναγνωρίζει μάλιστα εκπτώσεις «λόγω παλαιότητος» στο 70+ ετών κτίσμα, αλλά όχι και για … το «κτίσμα φάντασμα» που υπάρχει μόνο στην φαντασία της Εφορίας.

Ο ίδιος νόμος μάλιστα, μέσα από περίπλοκους  μαθηματικούς υπολογισμούς, αντιμετωπίζει διαφορετικά το ίδιο οικόπεδο στην περίπτωση που είναι τελείως άκτιστο και στην περίπτωση που έχει μέσα μια «παράγκα» των 20 τμ. Στην πρώτη το ΕΤΑΚ υπολογίζεται μόνο ως ποσοστό της αξίας του οικοπέδου (ασχέτως εάν βάσει συντελεστή οικοδομησιμότητας θα μπορούσε να έχτιζε πχ 500 τετραγωνικά), ενώ στη δεύτερη φορολογεί και τον «αέρα» (δηλαδή τα υπόλοιπα 480 τμ). Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, ο φόρος θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος, αφού το αφορολόγητο θα περιοριζόταν μόνον στα 20 τετραγωνικά!

«Πατατράκ» για μικροϊδιοκτήτες

Από τον φόρο εξαιρούνται πλέον μόνο τα 200 τμ (ή τα 300.000 ευρώ της αξίας) της κύριας κατοικίας, ενώ φορολογούνται κανονικά με φόρο τουλάχιστον 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όλοι οι υπόλοιποι χώροι και ακίνητα.

Στο παράδειγμα του ιδιοκτήτη της πεπαλαιωμένης κατοικίας των 72 τετραγωνικών, αναλογούν και άλλα 20 τ.μ. βοηθητικών χώρων (πχ αποθήκη, θέση στάθμευσης κλπ) που δεν λογίζονται ως κύρια κατοικία και φορολογούνται προς 28 ευρώ το χρόνο. Η ίδια οικογένεια έχει και ένα κατάστημα μόλις 16 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το οποίο θα πληρώνει 21,05 ευρώ ετησίως. Συνολικά δηλαδή ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώνει τα 50 ευρώ το χρόνο -πέραν των 141 ευρώ για το αναξιοποίητο οικοδομικά υπόλοιπο του οικοπέδου του.

Πάντως το ΕΤΑΚ που έρχεται από το παρελθόν είναι πολύ μικρότερο από τα νέα χαράτσια που επιβλήθηκαν στα ακίνητα από το 2010 και μετά. Από το 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες που θα λάβουν το εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, μόνο οι 100.000 τελικά θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 100.000.000 ευρώ. Αντιθέτως πολλαπλάσια θα είναι τα ποσά για το ΦΑΠ του 2010 και 2011 που θα ταχυδρομηθούν το καλοκαίρι.protothema.gr

Read more...

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ μετά το tweet Βενιζέλου για τους 30άρηδες

Αντιδράσεις στην Ιπποκράτους


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναταραχή προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ μια αποστροφή του λόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Λιβαδειά σε σχέση με την ανανέωση του κόμματος, που μεταφέρθηκε και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter.

«Δεν μπορεί τα στελέχη μας να είναι συνομήλικοι ή και μεγαλύτεροι από μένα. Όταν στάθηκα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου ήμουν 30 χρονών» ανέφερε ένα από τα tweet στο λογαριασμό του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις τέτοιου τύπου και να προσπερνιούνται ολόκληρες γενιές στελεχών, αποφεύγοντας να δώσουν έκταση στη συγκεκριμένη αναφορά. Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διευκρίνιζαν ότι πράγματι απαντώντας σε ερώτηση για τη νεολαία και τη νέα γενιά είπε ότι θα ήταν ευτύχημα να είχε περισσότερους 30άρηδες το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να υποδηλώνει οτιδήποτε σε σχέση με την ηλικία των άλλων στελεχών.

Για να κλείσει, μάλιστα, το θέμα η Ιπποκράτους έδωσε στη δημοσιότητα και τις επακριβείς αναφορές του προέδρου του κόμματος:

«Δεν μπορεί να είμαστε εδώ με μια μεγάλη -μέση ηλικία, που ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ μεγάλος. Δεν μπορεί τα στελέχη να είναι μεγαλύτερα από εμένα ή συνομήλικά μου και να έχουμε πρόβλημα στα νεότερα στελέχη. Όταν ξεκίνησα τη διαδρομή μου στην πολιτική, ήμουν 18 χρονών και θεωρούσα ότι είμαι μια ολοκληρωμένη πολιτική προσωπικότητα που έχω άποψη. Δεν περίμενα να μεγαλώσω να ωριμάσω. Τα παιδιά έχουν άποψη, έχουν γνώση, πρέπει να τους δώσουμε τη θέση μας. Όταν είπα ότι 'ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι 30 χρονών' αυτό εννοούσα.

» Δεν εννοούσα ότι θα ανακαλύψουμε έναν που είναι 30 χρονών να τον κάνουμε αρχηγό! Εννοούσα ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους. Όταν σηκώσαμε το βάρος της υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου το βρώμικο ’89 και πήγα να σταθώ δίπλα του, ήμουν 30 χρονών. Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να έρθουμε κοντά στους νέους και να έρθουν και οι νέοι κοντά μας» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...