Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το 2013 η Τουρκία ξεχρεώνει το ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι έως τον Απρίλιο του 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε, το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε μία 'δύσκολη' γεωγραφία, η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και δημοκρατικά».

Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία για τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται κατά μέσο όρο, με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.

«Αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια οικονομική κρίση, ετήσια ανάπτυξη 5,3% είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2011 η Τουρκία ήρθε δεύτερη- μετά την Κίνα- σε ρυθμούς ανάπτυξης, με 8,5%.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: