Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και την Ισπανία, λέει ο Σόιμπλε...



«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθώς, όπως λέει, «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις ... μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Handelsblatt, η Ισπανία έχει κάνει «τα πάντα σωστά» σε ό,τι αφορά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, αναφέρει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει ότι «μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα» και κατ' αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, σημειώνει.

Με τον τρόπο αυτόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: