Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Οι δύο "πρωταγωνιστές" των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά...


Ο μάνατζερ Σ. Εμμανουήλ και ο αρχισυνδικαλιστής Γ. Κοντάκης σφράγισαν τις εξελίξεις για πολλά χρόνια

Από τον Θανάση Λεπίδη

Μετά την καταγγελία του Γ. Καρατζαφέρη, επανέρχονται στο προσκήνιο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εκεί τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει, επί χρόνια, είναι δύο. Το ένα είναι ο κ. Σωτήρης Εμμανουήλ και το άλλο ο πρώην συνδικαλιστής κ. Γιώργος Κοντάκης
Ο Σ. Εμμανουήλ ήταν μάνατζερ στα Ναυπηγεία το 1999 και απομακρύνθηκε το 2003 όταν μια καταιγίδα στον Σκαραμαγκά απεκάλυψε υπόθεση...
με αδήλωτο σκάφος που επισκευαζόταν εκεί. Όταν η γερμανική HDW (μέσω της θυγατρικής ThyssenKrupp) πήρε τα Ναυπηγεία, έγινε πρόεδρος του ΔΣ θέση από την οποία αποχώρησε αργότερα. Και όταν πριν από μερικούς μήνες οι γερμανοί ιδιοκτήτες της ThyssenKrupp αποφάσισαν να παραχωρήσουν τα Ναυπηγεία, εμφανίστηκε ως αγοραστής μέσω μιας εταιρείας, της VERDI, που εδρεύει στην οδό Καρνεάδου.
Ο κ. Κοντάκης υπήρξε στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, πρωταγωνίστησε (μαζί με άλλους...) στο αμφιλεγόμενο σχήμα 51%-49% (με το 49% να ανήκει στους εργαζόμενους...) και στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος του ΔΣ των Ναυπηγείων όταν αυτά πουλήθηκαν στη γερμανική HDW και πρόεδρος ανέλαβε ο Σ. Εμμανουήλ. Συγκεκριμένα, η σύνθεση του Δ.Σ ήταν η εξής: Πρόεδρος ο Σ. Εμμανουήλ, αντιπρόεδρος ο Γ. Κοντάκης και μέλη ο Γ. Κολίρης πρώην γεν. διευθυντής ΓΔΕ/ΥΕΘΑ (επί Ακη) και η Αβρακόμη Καρλαύτη.
Οι κ. Εμμανουήλ και Κοντάκης βρίσκονταν στη διοίκηση των Ναυπηγείων όταν εξελίσσονταν και οι συμβάσεις με την Siemens που ερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Εσκασε τώρα και η καταγγελία Καρατζαφέρη...

Read more...

Τον Πολυζωγόπουλο "μετράνε" στο ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου...

Στροφή στο "βαθύ ΠΑΣΟΚ" εν όψει των εκλογών;

Διάφορα πρόσωπα "μετράνε" στο ΠΑΣΟΚ για υποψηφίους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού ένα τμήμα της κομματικής γραφειοκρατίας του δεν θέλει να στηρίξει τον Π. Τατούλη που ετοιμάζεται να κατέβει ανεξάρτητος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου, σε δημοσκόπηση που γίνεται αυτές τις ημέρες έχει συμμπεριληφθεί και το όνομα του (καταγόμενου από την Αρκαδία) πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου.
Αν επιλεγεί τελικά αυτός, τα κριτήρια θα...
είναι αντίστοιχα με εκείνα για τον Κ. Σκανδαλίδη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή εν όψει της εκλογικής μάχης επιστρατεύει το ...βαθύ -όπως τον κατηγορούσαν μέχρι πρόσφατα- ΠΑΣΟΚ.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Μίμης Ανδρουλάκης: Χρειάζεται κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης

Νέο εσωκομματικό πρόβλημα ενσκήπτει στο ΠΑΣΟΚ, με «δράστη» αυτή τη φορά τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος «έπασχε» από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι σήμερα από πολιτική αφωνία και το τελευταίο διάστημα από πραγματική αφωνία.

Ο κ. Ανδρουλάκης βάζει μπουρλότο με συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «ΒΗΜΑ». Ο προερχόμενος από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ βουλευτής, ο οποίος βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 2004 ύστερα από τη γνωστή προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να διευρύνει το Κίνημα προς τα δεξιά και τα αριστερά, θεωρεί ότι η κυβέρνηση του κόμματος του οποίου είναι μέλος δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα. Κι αυτό, όπως αναφέρει, γιατί όλοι οι υπουργοί είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει ανασχηματισμό, αλλά αυτό που κυρίως προτείνει είναι μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Βεβαίως ο κ. Ανδρουλάκης, για να μη μείνει εντελώς δυσαρεστημένος ο Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύει βολές και κατά του Αντώνη Σαμαρά, του οποίου τον λόγο χαρακτηρίζει «κύμβαλο αλλαλάζον».


Η συζήτηση με τον Νίκο Χασαπόπουλο του "Βήματος" που αποτέλεσε τη βάση για το δημοσιεύμα της 4ης Ιουλίου.

Τι είναι αυτό που μας συμβαίνει;
Έχει ξεσπάσει στην Αθήνα το σύνδρομο «Ύβρις – Νέμεσις». Έχουμε κι άλλες νάρκες μπροστά μας.

Πώς σχολιάζεις το κοινωνικό κλίμα;
Έχει πέσει ο ουρανός στα κεφάλια όλων όσων δεν ήθελαν εδώ και χρόνια να δουν την οδυνηρή πραγματικότητα. Πρέπει να αντιδράσουμε θετικά με δημιουργική και αγωνιστική καρτερικότητα και όχι να αφεθούμε στην ψυχολογία της ερημοποίησης, την αξιοθρήνητη μανία να δείχνει ο ένας τον άλλον, την μικροκακορίζικη απελπισία ή ακόμα χειρότερα στην επιθυμία του ολέθρου και της αυτοκτονίας.

Έφυγες από την καθιερωμένη πολιτική με ένα βιβλίο το «ΜΕΤΑ». Επέστρεψες το 2004 κι έγραφες κάθε χρόνο ένα βιβλίο με διάφορες παραλλαγές στο ίδιο μοτίβο: την επερχόμενη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Από το "Βαμπίρ και Κανίβαλοι (2004) για την κατάρρευση του ασφαλιστικού μέχρι το "Ε, Πρόεδρε!" που αποτελεί μια ύστατη προειδοποίηση ενώπιον της χρεοκοπίας. Γιατί δεν εισακούστηκες από την ηγεσία;
Έπρεπε να είχα μάθει την τέχνη του εγγαστρίμυθου και να μη φαίνεται τίνος είναι η φωνή. Ο αγγελιοφόρος των κακών ειδήσεων δε γίνεται αρεστός και πιστευτός. Η ηγεσία θεώρησε πιο ασφαλή μέθοδο επιστροφής στην εξουσία το αιώνιο πινγκ – πονγκ με τη ΝΔ και τελικά υιοθέτησε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 λανθασμένα σχήματα ανάλυσης και ερμηνείας. Μετά τη νίκη κάποιοι στο επιτελείο, όπως είπα στον Πρόεδρο, καταλήφθηκαν από την ψευδαίσθηση της παντογνωσίας και της παντοδυναμίας και ξόδεψαν, ψάχνοντας δεξιά και αριστερά, τις πρώτες Εκατό Ημέρες.


Για τον ανασχηματισμό
Και τυφλός να είσαι βλέπεις ποιοι κρίκοι υπολειτουργούν στη διεύθυνση και τη δομή της κυβέρνησης. Όμως είπα μπροστά στον Πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να σπαταλήσει τις σφαίρες του σε εύκολους μικρό – ανασχηματισμούς, αλλά να προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο σε μια αποφασιστική πολιτική πρωτοβουλία που θα δώσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα διαφέρει από το σημερινό σε τρία θεμελιώδη σημεία: την αποτελεσματικότητα, τη διεύθυνση και την ευρύτερη αποδοχή και εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Αυτή η απαίτηση θα κρίνει και τα πρόσωπα και τη δομή. Δηλαδή μια επικαιροποιημένη κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης όπως την έχω περιγράψει στο Ε! Πρόεδρε που θα καλύψει έστω και καθυστερημένα το έλλειμμα εθνικού συναγερμού και θετικής προοπτικής στην ελληνική κοινωνία.


Για το ΠΑΣΟΚ;
Έχουν ξεχαρβαλωθεί οι αναφορές του. Έχει υποστεί μεταβολή στο γενετικό υλικό του. Βιώνει έντονα τη γενική κρίση εκπροσώπησης. Παπανδρέου άνοιξε τον κύκλο, Παπανδρέου θα τον κλείσει για να ανοίξει ο νέος κύκλος. Ας περάσουμε τον κάβο του φθινοπώρου, ας σταθεροποιηθεί το τελικό σχήμα της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και σχετικά έγκαιρα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τον αυτομετασχηματισμό και την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και κεντροαριστεράς δίχως θέματα και πρόσωπα ταμπού. Διαφορετικά θα εκφυλιστούμε σε κάτι σαν το Περονικό κόμμα που προμήθευε διαχρονικά με αξιωματούχους τον μηχανισμό της εξουσίας. Αναγκαστικά έχουμε κυβέρνηση μνημονίου αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και κόμμα μνημονίου. Χρειάζεται ένας νέος ορίζοντας.

Δεν είναι παράλογο μετά το Μνημόνιο διεθνείς αναλυτές και αγορές να ανακυκλώνουν τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους;
ΟΧΙ, πολύ ορθολογικά θέλουν: Πρώτον, να τεστάρουν την ηγεσία της ευρωζώνης και να της επιβάλλουν να χρησιμοποιήσει άμεσα το «όπλο στο τραπέζι». Δηλαδή να συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο με τα €750 δις και να αγοράσει με αντίστροφη δημοπρασία τα ελληνικά ομόλογα από τα χαρτοφυλάκια κυρίως των γαλλογερμανικών τραπεζών. Η Ελλάδα στην περίπτωση αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη βασικά με μοναδικό δανειστή της το Ευρωπαϊκό Ταμείο αν τυχόν επιχειρηθεί όπως φαντάζονται μια soft χρονική αναδιάρθρωση του χρέους. Δεύτερον, οι πιστωτές μας έχουν ομόλογα με διαφορετικές λήξεις και ορισμένοι από αυτούς έχουν ζωτικό συμφέρον να γίνει τώρα και όχι αύριο αυτή η συντεταγμένη χρονική επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες αντίθετα έχουν συμφέρον από ότι φαίνεται να κρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους ελπίζοντας μετά από δέκα χρόνια σε καλύτερες μέρες.


Πώς βλέπεις τις προοπτικές στο άμεσο μέλλον;
Δουλεύω σε «τρία και μισό» σενάρια για την επόμενη πενταετία. Το πρώτο είναι το καλύτερο από τα δύσκολα σενάρια που έχουμε μπροστά μας. Η Ελλάδα ξαναβγαίνει ομαλά στις αγορές, ξεκινά ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος ενώ στην ευρωζώνη σημειώνονται νέα βήματα ολοκλήρωσης. Κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα υβρίδια ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης πιο επιχειρηματικού, «εξωστρεφούς» και «πράσινου», λιγότερο κρατικοδίαιτου, ολιγοπωλιακού, συντεχνιακού. Αυτομετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
Το δεύτερο, μια από τα ίδια, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Η Ελλάδα ζητά από την τρόικα μια περίοδο χάριτος και συμφωνεί μαζί της σε μια επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσης του χρέους που θα βρίσκεται μεταξύ 140% - 150%. Αμφιβολίες για αναπτυξιακές προοπτικές. Εποχή μεγάλης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία. Πολιτική και κοινωνική κρίση.
Το τρίτο το χειρότερο σημαίνει καταστροφικό συγχρονισμό όλων των δαιμόνων της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας που δημιουργεί γενικότερο σκηνικό «Ημέρας Κρίσεως». Καλύτερα να μην το περιγράψουμε αλλά να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε.
Τέλος, υπάρχει και το τρία και μισό σενάριο που περιλαμβάνει απρόβλεπτα συμβάντα, αρνητικά ή θετικά.


Τι γίνεται με το ασφαλιστικό;
Τα κόμματα και τα συνδικάτα με τις ευλογίες της κοινωνίας έβαλαν εδώ και πολλά χρόνια στο ασφαλιστικό ένα διαβολικό στοίχημα. Επέλεξαν την αδράνεια και ρίσκαραν επικίνδυνα να το οδηγήσουν στο πρόχειρο πολεμικό χειρουργείο όπως συμβαίνει τώρα, για να αποφύγουν πριν δέκα δεκαπέντε χρόνια το εύλογο κόστος μιας πλαστικής επέμβασης. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς η πρόβλεψη του «Βαμπίρ και Κανίβαλοι» ότι το «σύστημα» επιλέγει αντικειμενικά την παθητική αναμονή της χρεοκοπίας ώστε σε συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης του χρέους και κατάρρευσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας να ρίξουν την ευθύνη των αναγκαστικών εκτάκτων μέτρων στις Βρυξέλλες. Τότε δεν υπήρχε η τρόικα.


Πώς κρίνετε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας;
Επέδειξε θάρρος, οίστρο μεταρρυθμιστικό, αλλά ξεκίνησε με άδεια χέρια αφού δεν διέθετε, όχι με δική της ευθύνη, καμία σοβαρή οικονομική, κοινωνική και δημογραφική χαρτογράφηση, καμία αξιόπιστη ολική αναλογιστική μελέτη και προχώρησε δίχως τα ενδεχόμενα σενάρια, δίχως να παρουσιάσει στο λαό τις πιθανές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και τελικά δίχως την αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Έτσι, όταν βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας η ατζέντα για το ασφαλιστικό της επόμενης τριακονταετίας εγκλωβίστηκε στις αναγκαστικά βιαστικές συμφωνίες με την τρόικα που έχουν το πολύ πεντάχρονο ορίζοντα.


Έστω σε αυτή τη μορφή, δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό;
Αγοράζουμε χρόνο μέχρι μια λιγότερο ενοχική από μας ομάδα πολιτικών και συνδικαλιστών να καταλήξει με τη συμμετοχή της κοινωνίας στην τελική λύση της επόμενης τριακονταετίας. Με ορισμένα «αν» αποφεύγουμε με το νέο σύστημα τη βέβαιη χρεοκοπία του προηγούμενου συστήματος μετά το 2015. Ωστόσο, αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο για την επόμενη πενταετία, το οποίο έχει σχετικά λίγες πιθανότητες, η βιωσιμότητα και αυτού του συστήματος δεν είναι εξασφαλισμένη. Σημειώστε ότι το μεσοπρόθεσμο «μυστικό» του ασφαλιστικού βρίσκεται πολύ πέρα από τον πυρήνα του, δηλαδή τα όρια ηλικίας και το επίπεδο των συντάξεων. Εκεί εξαντλήθηκαν οι εφεδρείες. Τα κλειδιά σε μια κοινωνία που γερνά και στα επόμενα πέντε δέκα χρόνια θα συνταξιοδοτήσει μαζικά τη δική μου γενιά είναι βασικά τρία: η ολική παραγωγικότητα της εργασίας, το νέο αποθεματικό και η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Και στα τρία η προηγούμενη δεκαετία παίρνει τραγικά χαμηλό βαθμό. Να δούμε λοιπόν τι θα κάνουμε με την επόμενη.


Να το κάνουμε λιανά αυτό για την παραγωγικότητα της εργασίας;
Ο δυνητικός κοινωνικός πλούτος που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας στους συνταξιούχους, να επενδύσουμε στη νέα γενιά και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, προκύπτει σε τελική ανάλυση από έναν πολλαπλασιασμό: πολλαπλασιάστε τον αριθμό των απασχολούμενων επί το συνολικό όγκο της δια βίου εργασίας του καθενός (μέσος όρος) επί τη μέση παραγωγικότητα της εργασίας. Έχουμε μικρό περιθώριο αύξησης των δύο πρώτων αριθμών λόγω γήρανσης της κοινωνίας, έστω και αν αυξηθεί το ποσοστό απασχολούμενων με την προσθήκη νέων, γυναικών και άτομα άνω των 50 ετών ή με την παράταση του εργασιακού βίου. Συνεπώς το βασικό στοίχημα δίνεται στην αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της εργασίας η οποία βεβαίως προσδιορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η γνώση, η τεχνολογία, η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και γενικά από την περιρρέουσα κοινωνική και πολιτισμική ατμόσφαιρα που ευνοεί και ανταμείβει την αποδοτική εργασία. Δηλαδή από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Είχα υπολογίσει το 2000, ότι αν είχαμε το μαγικό 3% στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά επόμενα 20 χρόνια σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, θα καταφέρναμε να τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η γήρανση της κοινωνίας επιδρά διπλά αρνητικά και στο ποσοστό απασχόλησης αλλά και στην παραγωγικότητα της εργασίας σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων.


Τι εννοείτε νέο αποθεματικό;
Το 2000 είχα διατυπώσει την πρόταση για ένα Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, το οποίο θα στήριζε το ασφαλιστικό σύστημα στη δυσκολότερη καμπή του, ιδιαίτερα κατά τη μετάβαση στο νέο σύστημα ώστε να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός της ζωής των ανθρώπων όπως συμβαίνει σήμερα και να κατανεμηθούν δικαιότερα τα βάρη ανάμεσα στις γενιές. Θα ήταν ένα κρατικό επενδυτικό fund, τύπου sovereign wealth fund όπως είναι γνωστά σήμερα. Στο ενεργητικό του θα περνούσαν όλα τα μία και έξω (one - off) έσοδα του δημοσίου (δημοπρασίες αδειών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εταιριών κινητής τηλεφωνίας, κτλ), μέρος της "πράσινης" φορολογίας, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων στο σύνολο τους και το μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και της εκκλησίας. Καρικατούρα αυτής της πρότασης είναι η υιοθέτηση της από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 (νόμος Πετραλιά) που σμίκρυνε τη σημασία της.
Το ενεργητικό αυτού του Εθνικού Κεφαλαίου, αυτόματα θα αποτελούσε εθνική αποταμίευση και θα καταγράφονταν ως μείωση του δημοσίου χρέους. Τα επιχειρήματα διαδοχικών κυβερνήσεων για τη μη υλοποίηση της πρότασης είναι πως τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα πήγαιναν για μείωση του χρέους. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά στον καθένα. Την πρόταση αυτή την υιοθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2007.

Σαμαράς;
Κρίμα, τον περίμενα καλύτερο. Έχει την αυταπάτη ότι θα παιχτεί ακόμα μια φορά το παλιό παιχνίδι ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Αλαλάζον κύμβαλο ο πολιτικός του λόγος!


Τα κόμματα της αριστεράς;
Το αρνητικό σπιράλ της χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει μόνο τη σφραγίδα των δύο κομμάτων εξουσίας που είναι κυρίαρχη, αλλά όλων των δυνάμεων της αντιμεταρρύθμισης και της στασιμότητας. Είναι παράδοξο κόμματα της αριστεράς να συμπεριφέρονται σε βασικούς τομείς της κοινωνίας ως υπερασπιστές του status quo. Ελπίζω να μην έχουν υιοθετήσει οριστικά το δόγμα «όσο χειρότερα τόσο καλύτερα». Ακόμα και στις πιο δογματικές της φράσεις η ελληνική αριστερά είχε μια πολιτική συμμαχιών και αναζητούσε μια θετική διέξοδο.


Η ίδρυση κόμματος από τις ανανεωτικές δυνάμεις;
Εύχομαι να συμβάλλει στην ανασύνθεση της δημοκρατικής αριστεράς.


Θα σε δούμε στην κυβέρνηση;
Προεκλογικά δήλωσα ότι λόγω της ιδιοσυστασίας μου στην πολιτική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να είμαι μέλος μιας κυβέρνησης αν δεν έχω συμμετάσχει στο «σενάριο», την «σκηνοθεσία» και το «μάνατζμεντ». Είχα δίκιο αφού τελικά η κυβέρνηση, ειδικά τους πρώτους κρίσιμους μήνες, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική τροχιά από το Ε! Πρόεδρε.

i-reportergr

Read more...

Η ώρα του Εισαγγελέα για τις προσλήψεις στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε....

nonews-news

Η  ώρα του Εισαγγελέα για τις προσλήψεις στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, φέρεται να έχει πλέον όλα τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε και κρίνεται ότι αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία, μπαράζ ρουσφετολογικών προσλήψεων από τα Τρίκαλα εκλογική περιφέρεια του προκατόχου της Σωτήρη Χατζηγάκη. Ταυτόχρονα φέρεται να...
εντοπίστηκαν «παχυλοί» μισθοί για πρόσωπα «φαντάσματα» που δεν παρουσιαζότανε στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε» αλλά αμείβονταν και στοιχειοθετούνται κατά την άποψη του Υπουργείου κατηγορίες για τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος και βέβαια απιστία κατά του Δημοσίου.

Ο φάκελος πιθανών θα πάρει τον δρόμο και για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να γίνει έρευνα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο…
www.trikalanews.gr


Read more...

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ και η... αδιευκρίνιστη ψήφος...


Προβληματισμό και στα δυο κόμματα προκαλεί το γκάλοπ της "ΚΑΠΑ RESEARCH" , που δημοσιεύεται στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" . Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 23,4% , έναντι 15,6% της Ν.Δ. , αλλά...

το άθροισμα και των δύο σημειώνει ιστορικό χαμηλό, φτάνοντας μόλις στο 39% .
Η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει εκτοξευθεί στο 40,1% , ενώ ούτε και τα άλλα, τα μικρότερα κόμματα, φαίνεται να κερδίζουν από τη συρρίκνωση των δύο μεγάλων. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,7% , ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3% και το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη 4,1% ...


Read more...

Σαν τα... «πιτσουνάκια» Βαγγέλης - Ντόρα "σχεδιάζουν" το μέλλον τους!


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Τι θα πουν, γιατί αποφάσισαν να συναντηθούν; Η συνάντηση μεθοδεύτηκε μέσω της παρουσίας και των δύο στα εγκαίνια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο μετατρέπεται το σπίτι του.
Το ερώτημα είναι γιατί από την κυβέρνηση προσκλήθηκε ο κ. Βενιζέλος και γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα δύο πολιτικά στελέχη, όπως είναι γνωστό, διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια, των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, έκαναν κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, σε μια δήθεν πολιτική αντιπαράθεση. Η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέεται με στενή φιλική και όχι μόνο, σχέση με την οικογένεια Μπακατσέλου, γαμπρός της οποίας είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χωρίς να τον συνδέει οτιδήποτε άλλο πλην του ονόματός του με την Κρήτη, έχει πολλούς οπαδούς τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη, παρά το γεγονός ότι με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ενώ πολλά έχουν γραφεί για την αλλαγή επωνύμου από προγόνους του. Η επιρροή του Β. Βενιζέλου στην κομματική και εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ φάνηκε στην εκλογική του αναμέτρηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από την άλλη η Ντόρα έχει σαφώς κρητική καταγωγή και, όπως όλα δείχνουν, στο νέος της πολιτικό εγχείρημα, αυτό της δημιουργίας νέου κόμματος, θα εγκαταλείψει την Ευρυτανία και θα ξεκινήσει την πολιτική της σταδιοδρομία ως αρχηγός κόμματος από την Κρήτη, σε μια ανιστόρητη και κακή μίμηση της πορείας του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η Ντόρα ξεκίνησε την «επανάστασή» της στη ΝΔ από την Κρήτη, από όπου η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσχωρήσει, το φθινόπωρο, στο κόμμα που θα ιδρύσει η κόρη του Μητσοτάκη.

Στην προσπάθειά της αυτή φαίνεται ότι αποφάσισε να την συνδράμει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα μπορούσε, ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος προξενητής για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Ντόρας, σε περίπτωση που τα πράγματα θα οδηγούνταν σε κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία υποστηρίζει και προωθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τα δύο πολιτικά στελέχη ενώνει, επίσης, μια κοινή εμπειρία. Είναι τα στελέχη που ξεκίνησαν να διεκδικήσουν την ηγεσία των κομμάτων τους από θέση ισχύος (δημοσκοπήσεις, υποστήριξη από τα ΜΜΕ) τα οποία κατόρθωσαν να χάσουν στην κομματική κάλπη. Στην ελληνική πολιτική ιστορία δεν υπάρχει, ίσως, ανάλογο προηγούμενο (ο Β. Βενιζέλος θα ξέρει αν υπάρχει, οπότε περιμένουμε να μας το στείλει).

Αλλά, προφανώς, δεν αποφάσισαν να βρεθούν στο Hράκλειο για να κλάψουν τη μοίρα τους, που τους έφερε δεύτερους, αλλά για να σχεδιάσουν το πολιτικό μέλλον τους.
Περίπτωση, πάντως, προσχώρησης του Βαγγέλη στο κόμμα της Ντόρας δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή. Είπαμε μπορεί να ήταν φαβορί και να έχασε τις εκλογές, αλλά κορόϊδο δεν είναι. Ακόμα και σήμερα, ειδικά, μάλλον, σήμερα είναι το αδιαμφισβήτητο Νο 2 στο ΠΑΣΟΚ και προφανώς δεν του ταιριάζει περισσότερο από αυτό μια συμμετοχή του σε ένα υπό ίδρυση κόμμα και μάλιστα σε ένα κόμμα της Ντόρας


Read more...

Στο ΙΚΑ στρατιωτικοί, δικαστικοί και … ιερείς

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι από 1/1/2011

protothema.gr
Στο ΙΚΑ θα υπάγονται από την 1ιανουαρίου του 2011 , όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένων των ενστολων των ιερέων και των δικαστικών σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για τις αλλαγες στο ασφαλιστικό του δημοσίου που κατατέθηκε το στη Βουλή

To νεο καθεστώς για τους στρατιωτικους - σύμφωνα με το σχεδιο που μελετά το υπουργείο αμυνας -θα προβλέπει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν 5 πλασματικά ενώ οι πιλότοι των μαχητικών για να θελ=μελιρώσουν διακαιωμα συνταξιοδοτησης θα απαιτούνται 25 ετη ασφάλισης αντί για 18 που ισχύει σήμερ α.
Με το νομοσχέδιο για το δημόσιο επιβαρύνονται σχεδόν ακαριαία μέσα σε 3 χρόνια από 2011 έως το 2013 από πέντε έως 15 χρόνια τα όρια ηλικίας των γυναικών ώστε να εξιψωθούν με των αντρών συναδέλφων τους . Στο εξής το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε μείωση έως 30% .

Aπό 1η αυγούστου καθιερώνεται και για του συνταξιούχους του δημοσίου άνω των 1400 ευρώ η ειδική εισφορά(νεος ΛΑΦΚΑ) απο 3% εως 10% αναλογα με το ποσό της σύνταξης

Στο νομοσχεδιο για το ασφαλιστικο του ιδιωτικού τομέα , το υπουργείο εργασιας προχωρησε σε βελτιώσεις . Ετσι μεγάλωσε την περίοδο προσαρμογής για τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα οι οποιες θα επιβαρύνονται με ένα χρόνο ετησίως αντί για δύο ώστε να φτάσουν από τα 60 στα 60 ενώ οι ασφαλισμενες με καθεστώς βαρεων θα επιβαρύνονται κατά ενα χρόνο εως το 2015 ωστε να φτάσουν από τα 55 στα 60

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

AΠΡΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ 'ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ' ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ


Ρεπορτάζ: Mάχη Τράτσα
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μικρό παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την τακτοποίηση των αυθαίρετων ημιυπαίθριων χώρων, αν και η σχετική ρύθμιση (ν. 3843/10) συμπληρώνει δύο μήνες ισχύος. Οι πολίτες που έχουν κινήσει τις διαδικασίες δεν ξεπερνούν τις 8.000 σε όλη τη χώρα, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο...
Ειδικότερα τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ καταδεικνύουν ότι έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν εκδοθεί συνολικά 8.000 εντολές πληρωμής μηχανικών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι πολίτες που ανέθεσαν τη δουλειά στους εν λόγω μηχανικούς έχουν καταθέσει τους φακέλους στα πολεοδομικά γραφεία. Βασική αιτία αποτελεί σίγουρα το υψηλό κόστος της τακτοποίησης, το οποίο γίνεται ακόμη υψηλότερο με τις αμοιβές των μηχανικών και των γραφείων που προθυμοποιούνται να μεσολαβήσουν για λογαριασμό των ενδιαφερομέ- νων...
Στις πολεοδομίες οι ρυθμοί παραλαβής των φακέλων είναι... χαλαροί. Στην Αγία Παρασκευή μόλις 370 πολίτες έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» παρανόμως κλεισμένους χώρους. Μουδιασμένη ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών στην Πολεοδομία Παλλήνης, όπου έχουν κατατεθεί 279 φάκελοι, όσο και στην Πολεοδομία Αιγάλεω, όπου οι φάκελοι δεν ξεπερνούν τους 250.
Η οικονομική κρίση και τα υψηλά πρόστιμα «τακτοποίησης», ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες υπόγειων χώρων που τους έχουν μετατρέψει σε κατοικία, έχουν φρενάρει την προσέλευση των πολιτών, η οποία συχνά μένει στο διερευνητικό στάδιο. Ιδιαιτέρως στις παραπάνω τρεις πολεοδομίες στις οποίες υπάγονται πολλές μονοκατοικίες με... ξεθαμμένους υπόγειους χώρους.
Στην Πολεοδομία της Αθήνας έχουν κατατεθεί 313 φάκελοι, «αριθμός εξαιρετικά μικρός σε σχέση με το μέγεθος της Πολεοδομίας» λέει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Ν. Αβραμίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των πολιτών που έτρεξαν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση αφορούσε περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και καταβάλλουν ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Δηλαδή τους είχε ήδη τσιμπήσει η δαγκάνα της Πολεοδομίας.
Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι των πολεοδομιών, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιμένουν να περάσει το καλοκαίρι για να αποφασίσουν τι τελικά θα πράξουν. «Η κορύφωση αναμένεται μετά τον Σεπτέμβριο. Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση και μετά το τέλος του έτους, οπότε λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση» επισημαίνει υπάλληλος της Πολεοδομίας Αιγάλεω.
Την ίδια στιγμή σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν κάνει την εμφάνισή τους γραφεία «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων. Με άλλα λόγια, μηχανικοί, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, διαφημίζουν ότι αναλαμβάνουν εκτός από τη σύνταξη της ειδικής τεχνικής έκθεσης και τη διεκπεραίωση όλου του «πακέτου», δηλαδή τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων και την κατάθεσή τους στις πολεοδομίες. Πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δεν προτρέπει τους πολίτες να υπαχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. «Με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών σε τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων, τη ρύθμιση καθιστούν ανεφάρμοστη για τις μεγάλες μάζες των ενδιαφερομένων οι υποχρεωτικές αμοιβές των μηχανικών, τα απρόσιτα πρόστιμα για τα υπόγεια και τους επαγγελματικούς χώρους και η προσαύξηση (+30%) στα εκτός σχεδίου, μέσα στη σημερινή πρωτοφανή οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το περιορισμένο χρονικά αποτέλεσμά της (40 χρόνια)» δηλώνει το πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στ. Παραδιάς.
Κόστος «τακτοποίησης»
Στις κατά τόπους πολεοδομίες ο ιδιοκτήτης καταβάλλει παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των υπόλοιπων χώρων). Τα χρήματα αυτά θα αφαιρούνται από το τελικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης.
Για την υποβολή του φακέλου απαιτείται σύνταξη ειδικής τεχνικής έκθεσης από μηχανικό. Η αμοιβή του μηχανικού υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησής του. Η ημερήσια αποζημίωση (για απασχόληση τουλάχιστον 5 ωρών) μηχανικού 10ετούς εμπειρίας έχει οριστεί στα 286 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 23%). Το ποσόν αυτό πολλαπλασιάζεται για τους παλαιότερους μηχανικούς. Να σημειωθεί ότι η αμοιβή αφορά μόνο τη σύνταξη και την υπογραφή της τεχνικής έκθεσης και όχι τη διεκπεραίωση της διαδικασίας για την οποία μπορεί να απαιτηθεί έξτρα αμοιβή.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ
1 Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του (περιλαμβάνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη εις διπλούν, παράβολο από Δημόσιο Ταμείο, τεχνική Εκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής μηχανικού με συνημμένα Οικοδομική Αδεια, τοπογραφικό, κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας που άλλαξε χρήση).
2 Η Πολεοδομία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.λπ.) ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα.
3 Μετά τη διαπίστωση της πληρότητας και σε διάστημα το πολύ 60 ημερών αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου όπου θα φαίνονται τόσο το ποσόν του ειδικού προστίμου που καταβάλλεται εφάπαξ με την έκπτωση του 10% όσο και το ποσόν της πρώτης δόσης.
4 Ο ενδιαφερόμενος, αφού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα παραστατικά πληρωμής στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη, και τίθεται η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.
5 Η Πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία ανά ΟΤΑ του ειδικού προστίμου σε ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ.
Σημειώνεται ότι τα προσκομισθέντα παραστατικά καθώς και τα στοιχεία που θα δηλώνει ο ιδιοκτήτης στην υπεύθυνη δήλωση δεν θα ελέγχονται και για την εγκυρότητά τους την ευθύνη θα φέρει πλήρως ο ίδιος. Ο ιδιοκτήτης θα φέρει την ευθύνη και για τη στατική επάρκεια των χώρων των οποίων η χρήση έχει μετατραπεί.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ Μετά τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του χρόνου όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε «τακτοποίηση», και εφόσον οι αυθαιρεσίες τους εντοπιστούν, αντιμετωπίζουν βαριές κυρώσεις. Ως αυθαιρετούχοι θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης (30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, που υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια επί την τιμή ζώνης) και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης (5% επίσης επί της αξίας) για κάθε χρόνο που δεν το γκρεμίζουν και δεν αποκαθιστούν στην αρχική του μορφή το ακίνητο.
Read more...

Φ. Πετσάλνικος: Ιδιες ρυθμίσεις για όλους

nooz.gr
Και για τους υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις που ισχύουν και για όλους τους άλλους υπαλλήλους, δήλωσε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, αντιδρώντας στο δημοσίευμα του Βήματος, το οποίο αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου θα συνταξιοδοτηθούν αυτομάτως με τη συμπλήρωση 28,5 ετών εργασίας.

Για «διαφορετική διαδικασία» έκανε λόγο στον ραδιοσταθμό Flash 96 ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι «εξαιρούνται» και πως πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός της Βουλής.

Η εφημερίδα γράφει ότι η σύνταξη των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο δεν επηρεάζεται ούτε μειώνεται από τις γενικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική, αναλογική και επικουρική σύνταξη, οι οποίες στο εξής θα ισχύουν για όλους, κατόπιν των υποδείξεων του ΔΝΤ), αφού το ποσοστό αναπλήρωσης - μόνο γι΄ αυτούς- παραμένει στο 100% των αποδοχών τους. Μάλιστα, κατά την αποχώρησή τους πριμοδοτούνται, ανεβαίνοντας ένα ακόμη μισθολογικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση διατήρησε τα προνόμια μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και να ενταχθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι της Βουλής στο ΙΚΑ από 1-1-2011, καθώς αυτό απαιτεί αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης, πάντα κατά την ίδια πηγή, οι «300» θα εξακολουθήσουν να συνταξιοδοτούνται με τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή με τη συμπλήρωση οκτώ ετών θητείας, χωρίς να θίγεται η δεύτερη σύνταξη που θα πάρουν από την κύρια απασχόλησή τους.

Read more...

ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...



Read more...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65 ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Συνθήκες ενοποίησης των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με κατάληξη τη διαμόρφωση ενός ενιαίου Ταμείου μισθωτών -αρχής γενομένης από την ένταξη όλων όσοι διοριστούν από 1.1.2011 στο ΙΚΑ- διαμορφώνει πλέον η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στο ασφαλιστικό του Δημοσίου. Με αφορμή την προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υποχρεωτική εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης...
ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2011 έως το 2013. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31.12.2010. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1.1.83. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1.1.1993, έτσι ή αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας τους. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής νέα όρια ηλικίας: - Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η αύξηση στο 65ο και για τις γυναίκες θα γίνει εντός της προσεχούς τριετίας. Δηλαδή όσες συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών που ισχύει σήμερα (για έξοδο από την υπηρεσία) αυξάνεται στο 52ο έτος. Για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος. - Το 50ό έτος για γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία). Σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται, για λόγους εξίσωσης, και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων.. - Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες είναι το όριο που θεσπίζεται και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, επομένως δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1/1/1983 και μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες (χωρίς ανήλικα) θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος. - Εξισώνονται και τα όρια ηλικίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας ορίζεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013. - Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και θεσπίζεται η 25ετία. Γι' αυτήν την κατηγορία η συμπλήρωση 20ετούς πλήρους υπηρεσίας που ισχύει μέχρι 31.12.2010 αυξάνεται κατά 1 έτος για όλους όσοι συμπληρώσουν 20ετία εντός του 2011. Από το 2012 και μετά προστίθενται 2 έτη κάθε χρόνο, έως ότου συμπληρωθεί ο όρος της 25ετούς προϋπηρεσίας στο Δημόσιο για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους στρατιωτικούς με τουλάχιστον τρία παιδιά. - Η 35ετία για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος εντός του 2010, καθώς και η 37ετία (χωρίς όριο ηλικίας) καταργούνται από την 1.1.2011. Η 35ετία ή 3 ετία μετατρέπονται σε 40ετία με όριο ηλικίας το 60ό, όπως προβλέπεται και στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση θα γίνεται με την προσθήκη 2 χρόνων το 2011. Στη συνέχεια και για κάθε έτος θα προστίθενται 9 μήνες έως ότου συμπληρωθούν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. - Τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2011 για το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου θα τεθούν σε εφαρμογή και για τους δικαστικούς, καθώς και για το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου Κράτους από την 1.1.2013. - Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο Δημόσιο θα ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η πρώτη αναπροσαρμογή θα ξεκινήσει το έτος 2021, αφού ληφθεί υπόψη η μεταβολή στη δεκαετία 2010 έως και 2020. Από την 1.1.2024 τα όρια αυτά θα ανακαθορίζονται ανά τριετία. Η αναπροσαρμογή των ορίων θα γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Read more...

ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΡΕΝ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου)
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με στόχο τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετων μέτρων, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση περίπου 1,5% που φαίνεται να παρουσιάζει η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με τον στόχο για το 2010, φθάνει στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Ολι Ρεν, ο...
οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται και από τον Γιούργκεν Σταρκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να λάβει μέρος και ο κ. Τόμσον του ΔΝΤ. Στα μέτρα που προτείνουν κι έχουν επεξεργασθεί ήδη οι Βρυξέλλες περιλαμβάνονται νέες αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, η κατάργηση υπερωριών στο Δημόσιο, η κατάργηση επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων, και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Η επίσκεψη αυτή είναι ανεξάρτητη της επιθεώρησης που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιήσει στα τέλη Ιουλίου και έως τις 5 Αυγούστου το κλιμάκιο της τρόικας- και σκοπός της είναι να προσδιοριστούν τα πρόσθετα μέτρα που, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των Βρυξελλών, είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το μνημόνιο για το 2010. Ασφαλώς θα γίνει και συνολική εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος που έχει συνάψει η Ελλάδα με Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Κομισιόν στην επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα είναι και το γεγονός ότι πρώτη φορά έχει κατ΄ αρχήν αποφασιστεί να συνοδεύεται από εξέχοντες ευρωπαίους δημοσιογράφους, τα έξοδα των οποίων θα καλυφθούν ως επί το πλείστον από την Επιτροπή. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο για τον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο- κι αυτό μία ή δύο φορές σε όλα τα χρόνια. Το σκηνικό, έτσι όπως προδιαγράφεται, θυμίζει σε πολλά την προηγούμενη επίσκεψη Ρεν- Σταρκ- Τόμσoν, όταν έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο βεβαίως δεν απέτρεψε τελικά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ. Η δέσμευση. Τούτη τη φορά οι Βρυξέλλες έκριναν ότι το σύνηθες κλιμάκιο της τρόικας δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος - να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει την υπόσχεση που έχει δώσει με την υπογραφή της στο μνημόνιο, ότι δηλαδή εάν παρατηρηθεί απόκλιση από τους στόχους, κυρίως όσον αφορά το έλλειμμα, θα λάβει «όποιο πρόσθετο μέτρο κριθεί αναγκαίο». Πρόκειται για μια δέσμευση που θυμίζουν συχνά- πυκνά το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είτε πρόκειται για τον κ. Ρεν είτε για τον κ. Γιούνκερ είτε για τον κ. Τρισέ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν φθάσει στον αρμόδιο για την παρακολούθηση του μνημονίου κ. Ντερούζ και το επιτελείο του, η Αθήνα εμφανίζει υστέρηση ως προς τον στόχο της για το έλλειμμα της τάξης του 1,0% με 1,5%- κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 δισ. Η υστέρηση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στη μη απόδοση του ΦΠΑ, στη μειωμένη κατανάλωση, αλλά και στο γεγονός πως ό,τι εξοικονομήθηκε από τις περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχει απορροφηθεί από τα χρέη των νοσοκομείων και δεν έχει προωθηθεί στη μείωση των ελλειμμάτων. Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν στις Βρυξέλλες την αισιοδοξία τους πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αρχίσει να αποδίδει ο ΦΠΑ, αλλά και το μέτρο των αποδείξεων- αλλά οι αρμόδιοι της Κομισιόν κρατούν... μικρό καλάθι, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους και μία άλλη, ιδιότυπη ελληνική πραγματικότητα: πως το ελληνικό κράτος μεταφέρει από μήνα σε μήνα υποχρεώσεις του, από εξόφληση εργολάβων μέχρι ακόμη και μισθοδοσίες- που μέχρι το τέλος του έτους όμως θα φανούν στον «ισολογισμό». Οι έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι και για έναν ακόμη λόγο- ότι τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στόχευαν σε συγκέντρωση περισσοτέρων δισ. από αυτά που ήταν απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1%- άρα, λένε, «υπάρχει μαξιλάρι». Δυσπιστία. Τόσο το μνημόνιο, ωστόσο, όσο και οι άνθρωποι των Βρυξελλών δεν δέχονται την ύπαρξη μαξιλαριού, αφενός μεν διότι δεν υλοποιείται- όπως οι ίδιοι είχαν προβλέψει- ο στόχος της αύξησης των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφετέρου διότι η ύφεση αναμένεται να κινηθεί ακόμη πιο αρνητικά και από το-4% που όλοι πλέον παραδέχονται. Ως εκ τούτου ο κ. Ρεν (με την... ωραία παρέα του) θα καταφθάσουν στην Αθήνα για να διαπραγματευθούν τα πρόσθετα μέτρα - και τούτη τη φορά θα έχουν πολύ περισσότερα όπλα στα χέρια τους: κατ΄ αρχάς τη δέσμευση της Αθήνας, όπως καταγράφεται στο μνημόνιο, ότι θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει απόκλιση. Και, το κυριότερο, την τρίτη δόση του δανείου, που χορηγείται κατά τον Δεκέμβριο, και φυσικά αποτελεί μοχλό ασφυκτικής πίεσης. Οταν ο επίτροπος θα έρθει στην Αθήνα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο- και έτσι θα είναι σαφής και ο ρυθμός υστέρησης. Η διαπραγμάτευση, λοιπόν, με την κυβέρνηση θα έχει να κάνει με το είδος των πρόσθετων μέτρων, τον βαθμό αποδοτικότητάς τους, αλλά και τον χρόνο επιβολής τους- καθώς στην Πλατεία Συντάγματος δεν έχουν καταλήξει εάν είναι καλύτερο η ανακοίνωση να γίνει από κοινού με τον κ. Ρεν (ώστε στην κοινή γνώμη να σχηματιστεί η εντύπωση πως τα μέτρα επιβάλλονται... άνωθεν), ή η αναβολή της ανακοίνωσης για μετά τη ΔΕΘ, οπότε ο κ. Παπανδρέου να έχει προλάβει να ανακοινώσει κάποιο, έστω και συμβολικό, κοινωνικό πακέτο.
Read more...

ΧΑΚΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με έως δέκα επιπλέον χρόνια υπηρεσίας επιβαρύνονται όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το όριο συνταξιοδότησης για τους ένστολους αυξάνεται στα τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν πέντε πλασματικά, ανάλογα με την υπηρεσία τους. Ως...
χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θα λογίζονται και οι σπουδές στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Με τη ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τέλος στο καθεστώς των 48άρηδων συνταξιούχων που έχει κυριαρχήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Η ρύθμιση συμφωνήθηκε χθες Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Στους ένστολους αυτούς θα προσμετρώνται και πέντε χρόνια πλασματικής υπηρεσίας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά όσους βγουν στη σύνταξη από το 2011 και μετά. Για τους ιπτάμενους και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 18 στα 25 χρόνια συν 15 πλασματικά υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 93, οι περισσότεροι ιπτάμενοι καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα. Ολόκληρη η τροπολογία για τους ένστολους Άρθρο... [1] 1.Συνταξιοδοτικά δικαιώματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010 δεν θίγονται από την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης. 2.Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου διατάξεις, συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι (1) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012 η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά τρία (3) επιπλέον έτη. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2013 η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά τεσσεράμισι (4) επιπλέον έτη και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2014 η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά έξι (6) επιπλέον έτη. 3.Το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού της, ως προς τις κατηγορίες προσωπικού των παραγράφων 1 και 2, ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου σχετικές διατάξεις. Ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όσων θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014, ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007) και του άρθρου 1 του νόμου 3029/2002. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. 4.Εξαιρουμένων των κατηγοριών προσωπικού των προηγουμένων παραγράφων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και αυτή καταβάλλεται εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας, στα οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά: α. Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, όπως αυτός προσδιορίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007), όπως ισχύει σήμερα. β. Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007), όπως ισχύει σήμερα. γ. Ο χρόνος που λογίζεται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ως χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. 5.Εξαιρουμένων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάγονται στις παραγράφους 1 και 2, η σύνταξη όσων απομακρύνονται από την ενεργό υπηρεσία με αίτησή τους ή αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος απόληψης σύνταξης, καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ου) έτους της ηλικίας. 6.Το εδάφιο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007) τροποποιείται ως εξής: «Ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών της παρ. 1 γίνεται μόνο εφόσον αυτοί που διατέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.» Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 9 του άρθρου 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007) τροποποιείται ως εξής: «Ο διπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο γίνεται μόνο εφόσον αυτοί συμπλήρωσαν πραγματική στρατιωτική υπηρεσία είκοσι πέντε (25) ετών.» Άρθρο... [2] 1.Ο χρόνος υπηρεσίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του νόμου 1848/1989 που διανύθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) ή του Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), καθώς και ο χρόνος υπηρεσίας των ανακαταταγμένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διάρκειας, οι οποίοι ανανέωσαν την παραμονή τους στο Στράτευμα με χρήση των διατάξεων του νόμου 1680/1987, που χώρισε ασφάλιση στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Η αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, με πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη (εργοδότη και ασφαλισμένου) που έχουν καταβληθεί στα ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για το παραπάνω χρονικό διάστημα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σ΄ αυτά της σχετικής πράξης αναγνώρισης. 2.Οι έφεδροι εξ εφέδρων Αξιωματικοί του άρθρου 53 του νόμου 833/1937 ασφαλίζονται στο δημόσιο και αποκτούν δικαίωμα σύνταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αποκτούν δικαίωμα σύνταξης και οι μόνιμοι Αξιωματικοί, ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο χρόνος ασφάλισής τους, ενώ είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα, σε άλλα Ταμεία πλην εκείνων των Ενόπλων Δυνάμεων λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας. 3.Τα πρόσωπα του άρθρου 7 του νόμου 2084/1992 ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Δημόσιο από την κατάταξή τους ως στρατιωτικοί και προαιρετικά σε άλλου ασφαλιστικούς φορείς συναφούς με την απόκτηση νέας ιδιότητας, χωρίς χρονικό περιορισμό, με δήλωση και καταβολή σε αυτούς του συνόλου των εισφορών από τους ασφαλισμένους. Τυχόν εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων για χρόνο που συμπίπτει με το χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο συμψηφίζονται με τις εισφορές όσων επιλέξουν την προαιρετική ασφάλιση στους φορείς αυτούς. 4.Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων έχουν εφαρμογή και για όσους έχουν ήδη εξέλθει της υπηρεσίας μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού, καθώς και για τις οικογένειες αυτών που έχουν αποβιώσει, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την πρώτη του επομένου της υποβολής της αίτησης μήνα.

Read more...

7 ΑΠΕΙΛΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή, οξείες πολιτικές εντάσεις, υψηλά επιτόκια, τράπεζες, αποπληθωρισμός, εισαγόμενες εντάσεις και εκπλήξεις είναι οι «7» πληγές που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας. Με την...
επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει «να κολυμπά αντίθετα με το ρεύμα» στη διάρκεια της προσαρμογής και με την πρόβλεψη η ανάκαμψη να ξεκινήσει το 2012 «με αργό ρυθμό» και εφόσον επανέλθει η εμπιστοσύνη της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις εν γένει αδυναμίες που μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα που δημιούργησαν από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Στο ελληνικό κείμενο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών από τη γενική διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο συνέταξε η 14μελής ομάδα υπό τον Servaas Deroose, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Ecofin, καταγράφονται οι απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν ανεπαρκή τα μέτρα περικοπής των δαπανών κατά 7% του ΑΕΠ και αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 4% επίσης του ΑΕΠ. Παράγοντες που οδήγησαν και στις συνεχείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών της για λήψη πρόσθετων μέτρων αν παραστεί ανάγκη... Με δεσμεύσεις Η κυβέρνηση, η οποία ήταν «θετική» στις προτάσεις του κλιμακίου της Επιτροπής, έχει δεσμευθεί ακόμη και για «υποκατάσταση από μόνιμα μέτρα» των προσωρινών (έκτακτη εισφορά κερδοφόρων επιχειρήσεων, τακτοποίηση ημιυπαίθριων και πώληση αδειών τυχερών παιγνίων), που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά και για περαιτέρω αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος αν χρειαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφονται ακόμη και μη καθορισμένα μέτρα, που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ το 2012, 1,1% το 2013 και 3% το 2014. Οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος συνοψίζονται σε «7» σημεία: 1 Ανάπτυξη: Η αντίδραση της οικονομίας στη συνεχή δημοσιονομική πίεση είναι εξαιρετικά αβέβαιη και μια παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντονότερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του προγράμματος. Εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, μέσω χαμηλότερων εσόδων και ταχύτερης αύξησης του δείκτη χρέους, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα. 2 Πληθωρισμός: Θεωρείται δυνατή μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού λόγω περικοπών μισθών Δημοσίου και συντάξεων. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός θα είναι θετικό για την ανταγωνιστικότητα, εντούτοις θα μπορούσε να έχει αρνητική συνέπεια στη δυναμική του δημόσιου χρέους. 3 Αγορά: Οι διαφορές επιτοκίων ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές και κατά την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα είναι ανθεκτικό σε μια αργή βελτίωση του κλίματος στην αγορά, αλλά η σταθεροποίηση των διαφορών επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο θα έχει αρνητική συνέπεια στον ιδιωτικό τομέα και στην οικονομική ανάπτυξη, με αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς. Κίνδυνος αναταραχών 4 Υλοποίηση: Χαρακτηρίζονται «φιλόδοξες» οι πολιτικές της συμφωνίας και «σημαντικό» το συναφές κοινωνικό κόστος. «Η σχετικά αδύναμη διοικητική ικανότητα και οι κίνδυνοι κοινωνικής αναταραχής και οξειών πολιτικών εντάσεων αποτελούν σημαντικές απειλές για το πρόγραμμα». Πάντως, θεωρούνται παράγοντες μετριασμού του κινδύνου τα εμπροσθοβαρή μέτρα και η ταχεία ψήφισή τους από τη Βουλή. 5 Εκπλήξεις: Φοβούνται ότι τυχόν νέες αρνητικές εκπλήξεις ως προς τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις θα έχουν αρνητική συνέπεια στο κλίμα των αγορών και τονίζεται πως «αν υπάρξουν οι εκπλήξεις, αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται ανοιχτά και ταυτόχρονα με αξιόπιστα αντισταθμιστικά μέτρα, κατά προτίμηση στη διάρκεια των επανεξετάσεων του προγράμματος». 6 Τράπεζες: Φοβούνται «περαιτέρω διαστήματα κρίσης» στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεχόμενο που θα εξασθένιζε την οικονομική και χρηματοδοτική κατάσταση και προβλήματα φερεγγυότητας θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερο χρηματοδοτικό έλλειμμα, με συνέπειες στα δημόσια οικονομικά και στην αξιοπιστία του όλου προγράμματος. 7 Εξωτερικό: Στην πορεία ανάκτησης της αξιοπιστίας και χαλάρωσης της πίεσης στην Ελλάδα «δεν μπορούν να αποκλειστούν εντάσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την Ελλάδα ειδικότερα». Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χάνει την αισιοδοξία της, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις ως προς την ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει και καλύτερη επίδοση ως προς τη μείωση του ελλείμματος, ακόμη και βραχυπρόθεσμα.
Read more...

ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μιχ. Νιβολιανίτης
(από το Έθνος)
Εξι νέα δεδομένα που αλλάζουν τον τρόπο επιλογής των σχολών και προκαλούν πρωτοφανή «έκρηξη» των αιτήσεων για μετεγγραφές στα μεγάλα αστικά κέντρα, φέρνει η διαφαινόμενη πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει το...
σύνολο, σχεδόν, των σχολών, αλλά και η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών.ην ίδια στιγμή, οι μόνες σχολές που φαίνεται να κινούνται σε αντίθετη τροχιά, δηλαδή ανοδική, είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές, εξαιτίας των μειωμένων θέσεων και κατ’ επέκταση αύξηση του ανταγωνισμού αλλά και της επαγγελματικής ασφάλειας που παρέχουν. Στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων (γνωστοποιούνται την Τρίτη 6 Ιουλίου), το «Εθνος» σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι φετινοί υποψήφιοι μέσω των μηχανογραφικών δελτίων, παρουσιάζει τις αλλαγές που θα επιφέρει η πτώση των βάσεων και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές. Με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, θα προστεθεί το δεύτερο κομμάτι του «παζλ» που θα κρίνει εν πολλοίς και το εύρος της πτώσης των βάσεων. Το πρώτο κομμάτι ευκολία/δυσκολία θεμάτων, ώθησε σε μία πρώτη ανάγνωση των βάσεων προς τα κάτω, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Οσον αφορά τον τρίτο παράγοντα διαμόρφωσης των βάσεων, δεν είναι άλλος από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Η άμεση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στο Δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα επιλογής σχολών, ειδικά τη σημερινή εποχή που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε ο ιδιωτικός τομέας, με «λουκέτα» επιχειρήσεων και απολύσεις. Μία θέση στην Αστυνομία ή στα Σώματα Ασφαλείας δυσκολεύει όλο και περισσότερο αφού το προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων έχει αναγκάσει το αρμόδιο υπουργείο να μειώσει τις θέσεις εισακτέων. Ο πήχης για τις Αστυνομικές Σχολές ανεβαίνει κι άλλο, ενώ οι 1.650 θέσεις (1.900 πέρυσι) φαντάζουν λίγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα Αξιωματικών επιλέχθηκε πέρυσι ως πρώτη προτίμηση από 1.174 υποψηφίους και από αυτούς μόλις οι 113 εισήχθησαν με υψηλότατη βάση, που έφτασε τα 18.553 μόρια. Φέτος, η κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού δεν αποκλείεται να ανεβάσει τη βάση κοντά στα 19.000 μόρια. Μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου υπάρχουν για το τμήμα Αστυφυλάκων. Πέρυσι η βάση διαμορφώθηκε στα 13.124 μόρια, ενώ για φέτος είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 14.000. Ελαφρά μειωμένος είναι ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται για τις Στρατιωτικές σχολές (1.405 από 1.436 πέρυσι) , γεγονός που δεν θα εμποδίσει τις βάσεις να ανέβουν δυσανάλογα, εξαιτίας της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν τα συγκεκριμένα τμήματα. Την περσινή χρονιά η πορεία των βάσεων ήταν ανοδική, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Οι θέσεις για «λίγους και εκλεκτούς», αφού οι βάσεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 19.000 μόρια. «Καραμπόλες» Κενές θέσεις σε «μεσαίες» σχολές Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα αναγκάσουν αρκετούς υποψηφίους να εγκαταλείψουν ακόμη και τμήματα της επαρχίας στα οποία θα εισαχθούν με βαθμούς κοντά στο 15. Το φαινόμενο ενδεχομένως να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχολές με μη ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο. Αυτή η διάσταση της άσχημης οικονομικής συγκυρίας θα ευνοήσει υποψηφίους επαρχιακών πόλεων που θα μπορέσουν να εισαχθούν σε «καλές» και «μεσαίες» σχολές με χαμηλότερους βαθμούς από αυτούς που περίμεναν. Η αδυναμία πληρωμής ενοικίων από πολλές οικογένειες θα φέρει πολλούς υποψηφίους στο δίλημμα «υποδεέστερη σχολή ή εξετάσεις του χρόνου». Ως εκ τούτου, αρκετοί υποψήφιοι -πολλοί εκ των οποίων υψηλόβαθμοι- θα διαβάσουν και πάλι προκειμένου να εξεταστούν την επόμενη χρονιά προσδοκώντας καλύτερες βαθμολογίες. Κάποιοι άλλοι θα στραφούν προς την κατηγορία του 10% των θέσεων, δηλαδή δεν θα συμμετάσχουν πάλι στις Πανελλαδικές αλλά θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό περιμένοντας ένα καλύτερο «πλασάρισμα». Ραγδαία αύξηση της ζήτησης εργασίας με ημιαπασχόληση αναμένεται να παρατηρηθεί μετά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Προκειμένου να βοηθήσουν τους γονείς τους στα έξοδα που απαιτούνται για τις σπουδές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, πολλοί φοιτητές θα αναζητήσουν δουλειές με τετράωρη απασχόληση και ευέλικτο ωράριο, όπως σερβιτόροι σε καφετέριες και μπαρ. Επιδόσεις Μικρή βουτιά για τα περιζήτητα τμήματα Μικρή μεν, υποχώρηση δε, προοιωνίζεται για τα περισσότερα υψηλόβαθμα/περιζήτητα τμήματα εξαιτίας των χαμηλότερων επιδόσεων που παρατηρήθηκαν. Οι βάσεις θα πέσουν σε Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, λιγότερο στις Παιδαγωγικές, όπως και σε τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων με ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η πτώση όμως που θα επιφέρει η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν σε δεκάδες τμήματα, θα μας γυρίσει τέσσερα χρόνια πίσω, όταν βλέπαμε να εισάγονται εισακτέοι σε απομακρυσμένα ΤΕΙ, με βαθμούς 2, 3 ή 4. Ασφυκτικά αναμένεται να γεμίσουν τα αμφιθέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβρη, αφού ο αρχικός αριθμός των εισαχθέντων θα πολλαπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών. Τα οικονομικά προβλήματα θα ωθήσουν περισσότερους πρωτοετείς να διεκδικήσουν μετεγγραφή με αποτέλεσμα να ερημώσουν πολλά τμήματα της επαρχίας και να υπάρχει πληθώρα φοιτητών στα αντίστοιχα των μεγάλων πόλεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τους 15.000 εισακτέους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας, λίγο μετά την εξέταση των αιτήσεων για μετεγγραφές, οι εισακτέοι θα ξεπεράσουν τους 20.000. Αγώνας δρόμου μεχρι τις 20 Ιουλίου Μόλις 14 ημέρες για τα μηχανογραφικά Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν φέτος οι υποψήφιοι προκειμένου να προλάβουν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και ιδιαίτερα όσοι διαγωνίστηκαν σε ειδικά μαθήματα καθώς το υπουργείο Παιδείας συρρίκνωσε τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση των μηχανογραφικών στο διάστημα 7 με 20 Ιουλίου. Παράμετροι Συνεπώς οι υποψήφιοι ειδικά φέτος θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες και να μαζέψουν έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα. Οταν λοιπόν ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις στις 6 Ιουλίου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τα εξής: Oσοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ (μαθητές και απόφοιτοι) πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν τη βεβαίωση πρόσβασης από το Λύκειό τους στις 8 και 9 Ιουλίου (δεδομένου ότι μετά την ημερομηνία αυτή τα σχολεία κλείνουν λόγω θέρους). Οσοι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, άρα θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο δέκα μέρες για να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους. Μέχρι τις 12 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, καθώς και τα μαθήματα ειδικότητας όλων των υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ και Β’). Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης αναμένεται να αποσταλούν περί τις 15 Ιουλίου. Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων πρέπει να βεβαιωθούν πριν από τις 7 Ιουλίου ότι είναι κάτοχοι της πρωτότυπης βεβαίωσης πρόσβασης, προκειμένου να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο από την πρώτη ημέρα της προθεσμίας υποβολής τους. Εκείνοι που θα λάβουν μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ -αφορά όσους απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων-, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 Ιουλίου, θα πάρουν βαθμούς μέχρι την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Τα μηχανογραφικά για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων θα κατατεθούν στο διάστημα 7-20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ’ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) σε πανελλαδικό επίπεδο τα έτη 2008 ή 2009 και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς εξετάσεις). Τρεις κατηγορίες Προϋποθέσεις συμμετοχής Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν οι εξής: Για το 90% των θέσεων εισακτέων όσοι συμμετείχαν, είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης τα οποία εξετάστηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος σε πανελλαδικό επίπεδο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κάτοχοι του απολυτηρίου Λυκείου. Για το 10% των θέσεων, όσοι δεν πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις αλλά συμμετείχαν στις εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ ή ημερήσιου ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) τα έτη 2008 ή 2009. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δ. Θράκης και κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης των ετών 2008 ή 2009 ή 2010. Οι απόφοιτοι Εσπερινού Γενικού Λυκείου ή Εσπερινού ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’), οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 2909/2001.

Read more...

ΠΕΝΤΕ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Παύλος Παπαδόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Παρ΄ ότι η κυβέρνηση δείχνει να περνά χωρίς ιδιαίτερες απώλειες και τον σκόπελο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ωστόσο βλέπει μπροστά της αρκετούς ακόμη να ορθώνονται, ώσπου να φθάσει στο ήρεμο λιμάνι της δημοσιονομικής ανάκαμψης. «Οταν οι ελεγκτές θα...
επιστρέψουν στα τέλη Ιουλίου», υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα διαπιστώσουν ότι έχουμε κλείσει τις μεγάλες μεταρρυθμί- σεις του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού νωρίτερα από το όριο του φθινοπώρου που αναφέρεται στο μνημόνιο». Παρ΄ όλα αυτά στις κλειστές συσκέψεις της πλατείας Συντάγματος επικρατεί κλίμα επαγρύπνησης και εκφράζονται φόβοι για την πορεία της οικονομίας καθώς μια σειρά από κρίσιμα θέματα παραμένει ανοιχτή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα. Πέραν των βασικών στόχων της περιστολής των δαπανών και της αύξησης των δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή πέντε ακόμη σχέδια που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως η επιτυχία να εξαρτάται μόνο από αυτήν. Θα πρέπει να συνεργαστούν και οι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι προς το παρόν δείχνουν ακόμη απρόθυμοι. Οι αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το κυβερνητικό εγχείρημα είναι: 1 Οι τράπεζες: παραινέσεις προς τις τράπεζες για την προώθηση συγχωνεύσεων έχουν εκφραστεί δημοσίως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Ωστόσο, από τις τρεις μεγάλες, αμιγώς ιδιωτικές τράπεζες, δηλαδή την Αlpha Βank, τη Εurobank και την Πειραιώς, μεταδίδεται κλίμα μεγάλης επιφυλακτικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι διοικήσεις των τριών τραπεζών, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha κ. Δ. Μαντζούνης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης και ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας, φέρονται να έχουν κατά βάση δύο κοινά επιχειρήματα: πρώτον, ότι θα πρέπει πρώτα το κράτος να διαλύσει την ομίχλη και να αποφασίσει τι σκοπεύει να κάνει με τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία διατηρεί επιρροή (Εθνική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), διότι μόνον έτσι θα μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να λάβει τις τελικές αποφάσεις του· και, δεύτερον, ότι οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια. Προφανώς πίσω από αυτές τις θέσεις κρύβεται η αποφασιστικότητα όλων να δεχθούν συγχωνεύσεις μόνον αν διατηρήσουν (ή αυξήσουν) την ισχύ τους. 2 Η κατανάλωση: έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αύξηση των φόρων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα ως το τέλος του χρόνου, καθώς οι αυξημένες τιμές σε συνδυασμό με τις μειωμένες αποδοχές και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας προκαλούν την καθίζηση της κατανάλωσης. Ενδεικτικά η κατανάλωση καυσίμων και καπνού έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 10% εξανεμίζοντας ουσιαστικά τα επιπλέον έσοδα από τις αυξήσεις των σχετικών ειδικών φόρων. Μπορεί η πορεία των εσόδων στο πεντάμηνο να επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να μιλήσει για «επίτευξη τωνστόχων», αλλά η καθοδική πορεία της κατανάλωσης «ακυρώνει» τη θετική επίδραση της αυξημένης φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε απόρρητη σύσκεψη που έγινε προ ημερών υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις που να δικαιολογούν την αισιοδοξία την οποία μεταδίδει το οικονομικό επιτελείο. 3 Οι ΔΕΚΟ: η πιστωτική ασφυξία πολλών ΔΕΚΟ- από τον ΟΣΕ ως τον ΟΑΣΑ- καθώς οι τράπεζες αρνούνται να τις δανείσουν εξελίσσεται σε κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί αδυναμίας του κράτους να εγγυηθεί τα χρέη των ΔΕΚΟ, συζητείται η ρύθμιση μέρους των χρεών, έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, η οποία όμως θα έλθει με αντάλλαγμα την οδυνηρή αναδιάρθρωση των εν λόγω εταιρειών. «Εχει έρθει η ώρα της αλήθειας για πολλές ΔΕΚΟ» λένε με νόημα στην πλατεία Συντάγματος προδιαγράφοντας εξελίξεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. 4 Ο δανεισμός: η κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει μέσα στον Ιούλιο έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ύψους περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξένοι αναλυτές μιλούν για επικίνδυνη «επιστροφή στις αγορές». Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για «επιστροφή στις αγορές», παρά την ενεργοποίηση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου . Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τις θέσεις τους ανανεώνοντας τις αγορές τους σε έντοκα γραμμάτια με συγκεκριμένο «λογικό» επιτόκιο. 5 Ο πληθωρισμός: ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5%, χωρίς φυσικά να υπολογιστεί η επίδραση στις τιμές από την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, η οποία ενεργοποιήθηκε την 1η Ιουλίου. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μια πλευρά εκφράζονται φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αλλά από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι οι τιμές θα μειωθούν σύντομα επειδή δεν θα ακολουθήσουν την ίδια ανοδική πορεία οι μισθοί έτσι ώστε να τις «υποστηρίξουν».

Read more...

ΣΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ...


Ενιαία όρια ηλικίας με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους θα εφαρμοστούν και για τους ένστολους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς με τροποποίηση που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Η τροπολογία προβλέπει ότι και οι ένστολοι στο εξής θα συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο, θα...
αναγνωριστεί μια πενταετία πλασματικού χρόνου ασφάλισης, ανάλογα με την υπηρεσία τους, χωρίς να χρειαστεί να την εξαγοράσουν ώστε να συνταξιοδοτηθούν στα 35 χρόνια. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2010 τις προϋποθέσεις που προβλέπει σήμερα ο Κώδικας Στρατιωτικών Συντάξεων. Συνεπώς, οι στρατιωτικοί θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 25 χρόνια υπηρεσίας ή να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και να συνταξιοδοτηθούν με τους σημερινούς όρους τα ερχόμενα χρόνια. Για του ιπτάμενους και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 18 στα 25 χρόνια συν 15 πλασματικά.

Read more...