Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σαν τα... «πιτσουνάκια» Βαγγέλης - Ντόρα "σχεδιάζουν" το μέλλον τους!


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Τι θα πουν, γιατί αποφάσισαν να συναντηθούν; Η συνάντηση μεθοδεύτηκε μέσω της παρουσίας και των δύο στα εγκαίνια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο μετατρέπεται το σπίτι του.
Το ερώτημα είναι γιατί από την κυβέρνηση προσκλήθηκε ο κ. Βενιζέλος και γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα δύο πολιτικά στελέχη, όπως είναι γνωστό, διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια, των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, έκαναν κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, σε μια δήθεν πολιτική αντιπαράθεση. Η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέεται με στενή φιλική και όχι μόνο, σχέση με την οικογένεια Μπακατσέλου, γαμπρός της οποίας είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χωρίς να τον συνδέει οτιδήποτε άλλο πλην του ονόματός του με την Κρήτη, έχει πολλούς οπαδούς τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη, παρά το γεγονός ότι με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ενώ πολλά έχουν γραφεί για την αλλαγή επωνύμου από προγόνους του. Η επιρροή του Β. Βενιζέλου στην κομματική και εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ φάνηκε στην εκλογική του αναμέτρηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από την άλλη η Ντόρα έχει σαφώς κρητική καταγωγή και, όπως όλα δείχνουν, στο νέος της πολιτικό εγχείρημα, αυτό της δημιουργίας νέου κόμματος, θα εγκαταλείψει την Ευρυτανία και θα ξεκινήσει την πολιτική της σταδιοδρομία ως αρχηγός κόμματος από την Κρήτη, σε μια ανιστόρητη και κακή μίμηση της πορείας του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η Ντόρα ξεκίνησε την «επανάστασή» της στη ΝΔ από την Κρήτη, από όπου η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσχωρήσει, το φθινόπωρο, στο κόμμα που θα ιδρύσει η κόρη του Μητσοτάκη.

Στην προσπάθειά της αυτή φαίνεται ότι αποφάσισε να την συνδράμει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα μπορούσε, ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος προξενητής για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της Ντόρας, σε περίπτωση που τα πράγματα θα οδηγούνταν σε κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία υποστηρίζει και προωθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τα δύο πολιτικά στελέχη ενώνει, επίσης, μια κοινή εμπειρία. Είναι τα στελέχη που ξεκίνησαν να διεκδικήσουν την ηγεσία των κομμάτων τους από θέση ισχύος (δημοσκοπήσεις, υποστήριξη από τα ΜΜΕ) τα οποία κατόρθωσαν να χάσουν στην κομματική κάλπη. Στην ελληνική πολιτική ιστορία δεν υπάρχει, ίσως, ανάλογο προηγούμενο (ο Β. Βενιζέλος θα ξέρει αν υπάρχει, οπότε περιμένουμε να μας το στείλει).

Αλλά, προφανώς, δεν αποφάσισαν να βρεθούν στο Hράκλειο για να κλάψουν τη μοίρα τους, που τους έφερε δεύτερους, αλλά για να σχεδιάσουν το πολιτικό μέλλον τους.
Περίπτωση, πάντως, προσχώρησης του Βαγγέλη στο κόμμα της Ντόρας δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή. Είπαμε μπορεί να ήταν φαβορί και να έχασε τις εκλογές, αλλά κορόϊδο δεν είναι. Ακόμα και σήμερα, ειδικά, μάλλον, σήμερα είναι το αδιαμφισβήτητο Νο 2 στο ΠΑΣΟΚ και προφανώς δεν του ταιριάζει περισσότερο από αυτό μια συμμετοχή του σε ένα υπό ίδρυση κόμμα και μάλιστα σε ένα κόμμα της Ντόρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: