Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το αφορολόγητο θα συνδεθεί με τις κάρτες Αλεξιάδης: Δεν χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι


Αλεξιάδης: Δεν χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Διευκρινίσεις ότι ούτε φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις  έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι όπως το 2015 έτσι και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2017 δεν θα υπάρχει η σχετική υποχρέωση αφού άλλωστε δεν το προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες θα θέτει ως προϋπόθεση για το αφορολόγητο τη διενέργεια από τον φορολογούμενο συναλλαγών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματος του.

Επίσης αναμένεται ότι θα προβλέπει σειρά άλλων κινήτρων προς τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες για την μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι τα έσοδα στο 9μηνο ξεπέρασαν κατά 1,4 δισ. τους στόχους, σημειώνοντας πως η αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι πληρώνουν οι λαθρέμποροι, καταπολεμάται η διαφθορά και αυξήθηκαν οι έλεγχοι.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως θα ισχύσει και φέτος το επίδομα αλλά για το ύψος του και εάν θα είναι 25 λεπτά όπως πέρυσι είπε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη από τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 ανέφερε ότι θα είναι πιο δίκαια καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλαιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.

Για το περιουσιολόγιο υπογράμμισε πως στόχος είναι να κταγραφεί η περιουσία των πολιτών και κυρίως τραπεζικοί λογαριασμοί και συμμετοχές στο εξωτερικό και όχι τιμαλφή ή μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί φόρος για την περιουσία που θα δηλώσουν οι πολίτες.

Τα τεκμήρια είναι έμμεσως τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος είπε ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης σημειώνοντας όμως πως στο μέλλον θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις και στο ζήτημα των τεκμηρίων και στη φορολογία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υπό το «θερμο» κλίμα Ταμείου - Βερολίνου Το χρέος στην ατζέντα Τσακαλώτου, Χουλιαράκη στη Σύνοδο του ΔΝΤ


Το χρέος στην ατζέντα Τσακαλώτου, Χουλιαράκη στη Σύνοδο του ΔΝΤ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Συναντήσεις με τους Τζακ Λιου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους και συνεπακόλουθα το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό το πρίσμα της κόντρας του Ταμείου με το Βερολίνο για το ελληνικό χρέος.

Την Πέμπτη, υπέρ της ταχύτερης δυνατής ρύθμισης του χρέους τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του - με χρηματοδότηση - στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επίσης ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Εχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι το χρέος, όπως είναι, δεν είναι βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία, ενόψει και των εθνικών εκλογών της το 2017, δεν θέλει να προσφέρει κάτι περισσότερο για το χρέος.

Επιπλέον, την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η ΕΕ έχει διαφορετική ανάλυση για το χρέος με το ΔΝΤ που είναι πολύ απαισιόδοξο, συμπλήρωσε.
Η «καυτή» αυτή ατζέντα πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής αποστολής. Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

  • 09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
  • 09:45 Συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
  • 10:45 Συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
  • 13:00 Γεύμα με τον Ουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
  • 14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
  • 16:05 Συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

  • 12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
  • 13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.
  • 14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
  • 15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
  • 17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Βιβλική» καταστροφή από τον τυφώνα Μάθιου...





Πάνω από 300 νεκροί...

Ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή από τον τυφώνα Μάθιου έχει ανέλθει στους 339 με τις αρχές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον...
καταστροφικό σεισμό  που έπληξε τη χώρα το 2010, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους. 

Πολλοί από τους θανάτους που προκλήθηκαν από πτώση δέντρων ή άλλα συντρίμμια. Η χώρα της Καραϊβικής έχει πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα που κατέστρεψε περισσότερα από 3.200 σπίτια, εκτοπίζοντας 15.000 άτομα και αποδεκατίζοντας φυτείες και ζώα.

Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην Φλόριντα ή τις ανατολικές ακτές το βράδυ της Παρασκευής, τοπικής ώρας (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια παράλια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία της Φλόριντας, αλλά και της Νότιας Καρολίνας. Με αυτή την απόφαση του προέδρου θα αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές αρχές ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Τμήματα της Φλόριντα, Τζόρτζια και των Καρολίνων βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, και ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα. 

Οι αρχές έχουν καλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα παράλια για να είναι ασφαλείς.

Στο μεταξύ, η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 525 χιλιομέτρων την ώρα. Η Νικόλ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα δυτικά του Μάθιου.

Παράλληλα, εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ. 

Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.


Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα...

real.gr


Read more...

Στέλνουν γράμμα στους συνταξιούχους για τις μειώσεις...


katrougkalos-daneistesΕπιστολή θα αποστείλει το υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους ώστε να τους ενημερώσει για τις μειώσεις στις συντάξεις των επόμενων μηνών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως λέει ο υπουργός, στην επιστολή οι συνταξιούχοι θα διαβάσουν «περί τίνος πρόκειται» όσον αφορά στο...
ψαλίδι στις αποδοχές τους και αφετέρου «θα τους καθησυχάζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις γιατί δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις».

«Όσοι λίγοι, πολύ λίγοι συνταξιούχοι είχαν πράγματι μεγάλες περικοπές θα βρισκόμασταν στην κατάσταση να δουν πολύ λίγα χρήματα στους λογαριασμούς τους τον Οκτώβριο, ακριβώς αυτή η αναπροσαρμογή από το νόμο προβλέπεται ότι έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο. Λόγω όμως της αδυναμίας των υπηρεσιών ο συνυπολογισμός γίνεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και για ήδη από τον Αύγουστο. Θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς το να έχουν ακόμη μια τέτοια πρόσθετη δυσκολία οι συνταξιούχοι και γι’ αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε επεκτείνει και στις συντάξεις τις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες μια ρύθμιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις συντάξεις του Δημοσίου, η οποία λέει ότι δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. Για παράδειγμα, όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις έως και 40% υποστηρίζοντας ότι ο αριθμος αυτός είναι «κάτω από το 5% του συνόλου των συνταξιούχων.

«Η αλήθεια είναι αυτή που λέγαμε και αποτυπώνεται και στον νόμο. Ότι εγγυηθήκαμε ότι δεν θα έχουμε καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις και το τηρήσαμε. Ότι καμιά μείωση δεν θα γίνει και στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ. Όταν είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ, πράγμα που αφορά μονό το 20% των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική, τότε και πάλι δεν κάνουμε οριζόντια μείωση. Τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που εισάγει μια ισορροπία μεταξύ των εισφορών που είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής οι εργαζόμενοι και της παροχής, και πάλι εγγυόμαστε ότι αυτή η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε σύνταξη κάτω από τα 1.300 ευρώ, μιλάμε πάντοτε μικτά. Με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ένα ποσοστό εκ των προτέρων δεδομένης της οριζόντιας μείωσης, άλλες συντάξεις- οι πολύ περισσότερες- έχουν μια μικρή μείωση, υπάρχουν και συντάξεις και πρέπει να το παραδεχτούμε, αλλά είναι πολύ λίγες, πάρα πολύ λίγες, που μπορεί να είναι μεγάλες, να φθάνουν δηλαδή και στο 40%» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, σημείωσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι και θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αναλυτικά είπε σχετικά με αυτό το θέμα: Στο παρελθόν ένα μεγάλο ποσοστό των ελευθεροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων τέθηκαν εκτός ασφαλιστικού συστήματος γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν τις εισφορές τους και γιατί οι εισφορές τους δεν υπολογίζονταν βάσει του πραγματικού εισοδήματος, δηλαδή τι έβαζαν στην τσέπη τους. Αλλά επί ενός εικονικού εισοδήματος με βάση το πόσα χρόνια έχουν στο επάγγελμα, εμείς το αλλάξαμε αυτό. Δεν είναι λογικό να πληρώνει κάποιος για χρήματα που δεν παίρνει. Με αυτό τον τρόπο μειώσαμε την ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση γι’ αυτούς που ήταν πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ το μήνα. Λέμε λοιπόν το πολύ απλό να αυξηθεί η εισφοροδοτική βάση, ακόμη και αυτοί που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Και να βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής ξεκινάει ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη» σημείωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει αφενός θέσεις εργασίας και αφετέρου τη δημιουργία ιστοσελίδων.:

«Από παλιά υπήρχε μια σκέψη αντί να παίρνει ο άνεργος το επίδομα ανεργίας, να μπορεί να παίρνει μια ισόποση επιταγή και να επιδοτεί μια θέση εργασίας για τον ίδιο. Να μην είναι άνεργος πια, να δουλεύει και ο εργαζόμενος να δίνει το κίνητρο στον υποψήφιο εργοδότη του ότι θα επιδοτεί εν μέρει τη θέση εργασίας. Αυτό δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε, γιατί δεν θα θέλαμε, για παράδειγμα, ένας βιομήχανος ή μια μεγάλη επιχείρηση αντί να κάνει νέες πραγματικές προσλήψεις συνεχώς να ανακυκλώνει άνεργους, αλλά σε τομείς που θέλουμε να ευνοήσουμε την απασχόληση, στο χώρο ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή εκεί που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, για παράδειγμα στο χώρο των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το μέτρο, ένα ανάλογο πρόγραμμα σε όσους δουλεύουν στις τηλεοράσεις. Όποιος δεν θα έχει δουλειά, ή είναι ήδη άνεργος – γιατί ξέρετε τα κανάλια απέλυσαν από το 25% μέχρι το 50% του προσωπικού που είχαν πριν από την κρίση -, ή όσοι δεν θα έχουν θέση εργασίας στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και των οποίων οι εργοδότες δεν θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα με άλλους τρόπους μπορούν να συνεχίσουν μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης ή μέσω Ιντερνέτ –, μπορεί πράγματι όμως ο επιχειρηματίας να αποφασίσει ότι θα σταματήσει την επιχείρηση. Σε αυτούς τους νέους άνεργους δίνουμε τη δυνατότητα, αντί να πάρουν το επίδομα ανεργίας να πάρουν την επιταγή που αντιστοιχεί στο ποσό του επιδόματος, θα πάνε σε ένα από τα κανάλια που έχουν νομική άδεια και να επιδοτήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Γιατί θέλουμε να τονώσουμε και τις συλλογικές συμβάσεις. Υπάρχουν κανάλια που απασχολούν κόσμο με τον ελάχιστο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με 600 ευρώ. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον ότι κανένας δημοσιογράφος, κανένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ να μην μείνει άνεργος από την εξέλιξη της διαδικασίας της δανειοδότησης και δεύτερον τον πήχη της κανονικότητας να τον ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις» ήταν αναλυτικά η απάντηση του υπουργού...

aixmi.gr

Read more...