Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αυξήσεις για τους ένστολους


Στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου θα περάσουν οι αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων, για να καλυφθεί τμήμα των απωλειών από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου θα περάσουν οι αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων, καλύπτοντας ένα τμήμα των απωλειών που υπέστησαν με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τον Ιούλιο του 2012 (νόμος 4046/2012) και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα λάβουν στην παρούσα φάση το 50% του μηνιαίου ποσού που «κόπηκε» πριν από δύο χρόνια, καθώς, όπως έχει εξαγγελθεί, η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών τους στα προ περικοπών επίπεδα θα γίνει σταδιακά.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:

Πηγή: Έθνος

Read more...

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου της Βουλής Σοκ: 6,3 εκατ. Έλληνες βρίσκονται κάτω ή απειλούνται από την φτώχεια

Σοκ: 6,3 εκατ. Έλληνες βρίσκονται κάτω ή απειλούνται από την φτώχειαΤο 2013, το όριο της φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια - Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής

Στοιχεία που προκαλούν σοκ και περιγράφουν την πραγματική κατάσταση της χώρας περιλαμβάνει η νέα ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς αναφέρει ότι 6.300.000 Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία.

Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην ΕΕ και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση» επισημαίνουν ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, «έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Προσθέτουν όμως πως, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί. 

«Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών  απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον» τονίζουν, για να προσθέσουν πως «κοινωνικές ομάδες όπως, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά  εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ειδικής μέριμνας.

Πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους  δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων. Το Μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ήρθε στην Ελλάδα καθυστερημένα. 

Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (E.E.E.), έγινε το 2000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Το 2005 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο Κοινοβούλιο δεύτερο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ε.Ε.Ε. το οποίο επίσης δεν προχώρησε.

Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στις χώρες της ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στα βασικά ζητήματα που αφορούν την υλοποίησή του».

Παρουσιάζοντας μάλιστα το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταλήγουν και στο  εξής συμπέρασμα «Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»

«Η Περίπτωση της Ελλάδας: Ανεργία και Φτώχεια»

Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης, «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού». 

Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων καθώς υποστηρίζουν πως «η ελληνική κοινωνική πολιτική βασίζεται στη χορήγηση επιδομάτων σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Αυτό έχει ωςαποτέλεσμα κάποιες κοινωνικές ομάδες να υπέρ-προστατεύονται και άλλες, που ενδεχομένως χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης, να βρίσκονται έξω από το δίχτυ κοινωνικήςασφάλειας. Η διατήρηση των πολιτικών αυτών -μεσούσης της κρίσεως- οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων». 

Εξηγούν ότι η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής είναι επιτακτική και χρήζει βελτίωσης τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα (δηλ. το ποσοστό κατά το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο σχετικής φτώχειας) όσο και ως προς την αποδοτικότητα (δηλ. μείωση της ακραίας φτώχειας με την μικρότερη δαπάνη). 

Τα κύρια μέτρα ελάφρυνσης της φτώχειας στην Ελλάδα συνίστανται «στη χορήγηση επιδομάτων, τα οποία απευθύνονται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το βασικότερο από τα επιδόματα αυτά είναι το τακτικό επίδομα ανεργίας που χορηγείται υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις με αποτέλεσμα ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων να επωφελείται από αυτό. Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, το επίδομα ανεργίας  έλαβαν 233.000 άνεργοι όταν ο συνολικός αριθμός ανέργων ανερχόταν σε 1.355.000 άτομα, δηλαδή μόλις το 17% του συνόλου. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό των δικαιούχων μειώθηκε περαιτέρω στο 12%. Το 2001 θεσμοθετήθηκε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας σαν συμπλήρωμα στο τακτικόεπίδομα ανεργίας (200 ευρώ μηνιαίως με συνολική διάρκεια 12 μήνες). 

Χαρακτηριζόταν από αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου κάτω από  12.000 ευρώ, ηλικία τουλάχιστον 45 ετών και ο δικαιούχος να έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας επί 12 μήνες. Ο νόμος 4093/2012, διεύρυνε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την χορήγηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, μειώνοντας την κατώτατη ηλικία από 45 σε 20 έτη (από το 2014), ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ετήσιο εισόδημα μειώνεται από 12.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 586 ευρώ για κάθε παιδί).

Επίσης, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη και ταυτόχρονα εμφανίζει πολύ διευρυμένη φτώχεια των ηλικιωμένων.

Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες προβλέπεται σύνταξη που χορηγείται από τον ΟΓΑ και η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό παρέχοντας ένα χαμηλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. 

Ακόμα, τα επιδόματα αναπηρίας ήταν ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας τα οποία λόγω του στρεβλού συστήματος εξέτασης των αιτούντων κατέληγαν και σε μη πραγματικάδικαιούχους. Σε γενικές γραμμές, το κοινωνικό σύστημα ιστορικά έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του ενώ όπου έγινε προσπάθεια βελτίωσης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων απέτυχε ακόμα περισσότερο».
protothema.gr

Read more...

Ο Γιαραμπής να βάλει το χέρι του...


Πάλι προσέφερε Γη και Ύδωρ πριν του ζητηθεί, ο επικίνδυνος παρα-συνταγματολόγος με την ψυχογενή βουλιμία για εξουσία!

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να...
αποστείλει ανθρωπιστική και στρατιωτική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, έσπευσε να δηλώσει ο υψιπέτης αγύρτης κι εθνικά επικίνδυνος Τούρκογλου, στο Reuters. «Δεν έχουμε καμία πρόταση, αλλά από πολιτικής άποψης, είμαστε μέρος του συνασπισμού», τόνισε ο «υπουργός» Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ολετήρων.

Ο αντιπρόεδρος του εσμού των ανεκδιήγητων που παριστάνουν την ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά επικίνδυνος για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ελλάδας: θλιβερός και αδιόρθωτος, σπεύδει για άλλη μια φορά και χωρίς να του το ζητήσει κανείς, να μιλήσει για  αποστολή στρατευμάτων εναντίον των Τζιχαντιστών, βάζοντας σταθερά το προσωπικό του συμφέρον πριν από οτιδήποτε άλλο. Παραληρεί μέσα στον πανικό του να αναζητεί στηρίγματα εκεί που γι’ αυτόν δεν υπάρχουν, αφού όπως γνωρίζουν και οι πέτρες είναι πολιτικά νεκρός και υπόλογος για τη σωρεία των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεών του κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Σπεύδει κατά την προσφιλή του συνήθεια να πάρει άφρονα θέση, όταν τα ελληνικά σύνορα είναι διάτρητα κι όταν ολόκληρη η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος βρίθουν από πεινασμένους, απελπισμένους και πρόθυμους να διεκδικήσουν τα ουρί και
τα βουνά του πιλαφιού του μουσουλμανικού παραδείσου.

Μόνον ένας ψυχικά άρρωστος ή ένας δοσίλογος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τους προφανείς κινδύνους αυτής της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς, και δυστυχώς για την Ελλάδα κι εμάς τους Έλληνες, αυτός τυχαίνει να είναι o «υπουργός» Εξωτερικών της Ελλάδας: και ψυχικά άρρωστος και δοσίλογος!..
Raskolnick, ksipnistere.blogspot.gr

Read more...

H Περιστέρη: Mέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα...


H Περιστέρη για την Αμφίπολη: μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα...

Η επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Αικατερίνη Περιστέρη,  σε συνεντευξη της στην εφημερίδα της Αυστραλίας "Νέο Κόσμος", αναφερει  ότι τέτοιο μνημείο δεν έχει...
ξαναβρεθεί ποτέ. Σχετικά με το χρονικό περιθώριο, δήλωσε πως ελπίζει ότι "μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε νέα".

Τονισε δε πως ο τάφος αποκλείεται να είναι ρωμαϊκός και χαρακτήρισε τις δηλώσεις κάποιων ως απωθημένα που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

"Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ" επισημαίνει.

Read more...

Εγένετο νέο κόμμα: "Ελλάδα εμείς" σε συνεργασία με τον "Δημοκρατικό Σύνδεσμο" του Βασίλη Οικονόμου

Τι αναφέρει στη διακήρυξή του το νέο κόμμα "Ελλάδα εμείς". Ποιοι αποτελούν την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του
Με το όνομα "Ελλάδα Εμείς" ανακοινώθηκε την Πέμπτη η δημιουργία του νέου κόμματος, με στόχο "την αλλαγή της Ελλάδας, στην υπηρεσία των πολλών και όχι των λίγων ισχυρών", μέσα από "την ανάσταση του Έθνους με εθνική διαπραγμάτευση και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο".
"Έχοντας την πεποίθηση ότι σήμερα είναι η μάχη της κοινωνικής δημοκρατίας, της Εθνικής και Κοινωνικής Συμπόρευσης, για το νέο Οδικό Χάρτη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ώρα να αλλάξει η Ελλάδα έτσι ώστε να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους ισχυρούς, η ανάγκη να υπάρξει συμπόρευση όλων στην πορεία για την κοινωνική και οικονομική ανάσταση του Έθνους με εθνική διαπραγμάτευση και νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πατριωτικού Κοινωνικού Κινήματος «ελλάδα.εμείς».
Σήμερα η χώρα μας ζει έναν εφιάλτη: χρεοκοπία, φτωχοποίηση, ανεργία, η νέα γενιά καλείται να πληρώσει υπέρογκα χρέη. Γι’ αυτό περισσότερο παρά ποτέ έχουμε την ανάγκη συνένωσης προσώπων, πολιτικών ομάδων και κινήσεων, συμπόρευσης σε κοινό αξιακό πλαίσιο. Να αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλους, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είμαστε ένα έθνος, μία χώρα. Εμείς αγωνιζόμαστε για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ουσιαστική δημοκρατία, εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, κατάργηση των άδικων εφαρμοστικών νόμων, συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Όλοι «εμείς» που δημιουργήσαμε το κίνημα «ελλάδα.εμείς», πιστεύουμε ότι τα λόγια όλων πρέπει να είναι ξεκάθαρα, οι δράσεις γρήγορες, αποτελεσματικές, εθνικές. Σήμερα, μέσα στο βάθος της κρίσης χρειάζεται να σπάσουν οι αλυσίδες που μας δημιούργησαν μια νοοτροπία εξάρτησης. Να φύγει η παλιά πολιτική γενιά, να πάρουμε ξανά τη χώρα στα χέρια μας.
Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Βουλευτή Βασίλη Οκονόμου και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα για συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κινήματα και πρωτοβουλίες, με κοινούς στόχους και αξίες", αναφέρεται στην ανακοίνωση του νέου κόμματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη του "Ελλάδα Εμείς"

Επικεφαλείς του κινήματος «Ελλάδα Εμείς» έχουν ορισθεί ο Σταύρος Καρβούνης, Οικονομολόγος – Νομικός, Ειδικός Επιστήμονας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Νάσια Μιχαλοπούλου, Δημοσιογράφος – Διεθνολόγος και ο Αργύρης Πετρόπουλος, Δικηγόρος, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του νέου κόμματος αποτελούν:
 http://news247.gr/

Read more...

Όταν ο Βενιζέλος συνάντησε τον Ομπάμα…





… δεν έγινε τίποτα άλλο από το να φωτογραφηθούν μαζί τα δύο ζευγάρια (ΦΩΤΟ)...
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατά τη...
δεξίωση που παρέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του στους επικεφαλής των διεθνών αντιπροσωπειών.

Ιδού η φωτογραφία και τα σχόλια δικά σας…


topontiki.gr

Read more...

Γραμμή Μετρό 4: Από το Γαλάτσι, τα Ιλίσια μέσω Καισαριανής και Ζωγράφου έως το Γουδί

Τέλη του 2015 ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό. Συρμοί χωρίς οδηγό (pics)
Στα τέλη του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Το μήκος της νέας γραμμής θα είναι περίπου 13 χλμ, με 14 τελικά σταθμούς, και όχι εννιά όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ οι συρμοί της γραμμής θα κινούνται χωρίς οδηγό. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας.
Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής, που θα ξεκινήσει από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήξει στο Γουδί, περνώντας μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και την περιοχή του Ζωγράφου, θα εξυπηρετεί 220.0000 επιβάτες ημερησίως.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά και στο twitter του: "Γραμμή Μετρό 4: από το Γαλάτσι, τα Ιλίσια μέσω Καισαριανής και Ζωγράφου έως το Γουδί. Οι αποστάσεις μικραίνουν. Η πόλη γίνεται πιο όμορφη".
 
Σημαντικά θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπεδίου 53.000 λιγότερα ΙΧ αυτοκίνητα την ημέρα.
Για πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η γραμμή 4 καλύπτει ένα εμφανές κενό» τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ, και οι πόροι θα εξασφαλιστούν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (800 εκατ.) και από το ΕΣΠΑ της περιόδου2014–2020).
 
Η γραμμή 4, όταν ολοκληρωθεί στο σύνολο της (θα φτάσει δηλαδή μέχρι τη Λυκόβρυση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), θα έχει μήκος 32 χλμ, με 30 σταθμούς και προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 500.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 480 τόνους ημερησίως.
Με την ολοκλήρωση της Α φάσης, 17 συρμοί, όλοι νέας τεχνολογίας, που θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα εξυπηρετούν τη νέα γραμμή, ενώ όταν θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τη Λυκόβρυση, οι συρμοί θα φτάσουν τους 38. 
http://news247.gr/

Read more...

Τι "περιμένει" όσους δεν πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου φόρου ακινήτων

Αν η πρώτη δόση του φόρου δεν εξοφληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, την 1η Οκτωβρίου η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης
Ειδικότερα εως το τέλος Σεπτεμβρίου οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ που έχει αναρτηθεί εκκαθαριστικό για πληρωμή θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου φόρου ακινήτων.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα την δόση του φόρου ακινήτων , θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ειδικότερα, αν η πρώτη δόση του φόρου δεν εξοφληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τότε την 1η Οκτωβρίου η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης κατά 0,73% στο ύψος της δόσης.
Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη

Την προσοχή τους πρέπει να επιδείξουν οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ αφού την Κυριακή 28/9 και δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου δεν θα μπορούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής αφού η ΓΓΠΣ ανακοίνωσε ότι το σύστημα TAXISNET θα είναι κλειστό.
Συγκεκριμένα η ΓΓΠΣ με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του TAXISNET δεν θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή (28-9-2014) στις 12:00 μμ έως τη Δευτέρα (29-9-2014) στις 7:00 πμ λόγω προγραμματισμένων εργασιών προληπτικής συντήρησης.
Έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος την Δευτέρα με όσους απο τους 6,2 εκατ. φορολογούμενους δεν έχουν εκτυπώσει την Ταυτότητα οφειλής να προσπαθούν να μπουν στο Taxisnet την Δευτέρα αλλά όπως είθισται τέτοιες ημέρες... χωρίς αποτέλεσμα.
http://news247.gr/

Read more...

Τα πικρά γενέθλια της ΝΔ...



Όλοι οι υπουργοί, όλοι οι βουλευτές, όλα τα κομματικά στελέχη, όλοι οι "προεστοί" της παράταξης και κάποιοι "πρώην". Το προσκλητήριο είναι τόσο ανοιχτό που χωράει κάθε...
γαλάζια φυλή και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση επανασυσπείρωσης της παράταξης γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Το Σάββατο, στο ξενοδοχείο "Αθως" στη Χαλκιδική, εκεί που πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο της ΝΔ το 1977, θα γίνει το πρώτο μέρος της γιορτής για τα γενέθλια 40 χρόνων, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα (στη Στέγη). Τα φώτα θα πέσουν στον Κώστα Καραμανλή που θα δώσει το παρών και στο "ιερατείο" του καραμανλισμού (Πέτρου Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή). Θα βρίσκονται εκεί προσωπικότητες που έχουν αποστασιοποιηθεί ήσυχα τα τελευταία χρόνια (Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Σταύρος Δήμας), ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της Αθήνας, επειδή πρόσφατα ταλαιπωρήθηκε με ένα πρόβλημα υγείας.
Για να καταλάβει κανείς πώς βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου αυτά τα γενέθλια, ως ευκαιρία για το κλείσιμο των πληγών, αρκεί να διαβάσει την ιστορία της ΝΔ όπως γράφεται στην ιστοσελίδα που στήθηκε ειδικά για τα 40χρονα. Στην χρονολογία 1993 παρατίθεται το εξής κείμενο: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη».
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Read more...

Η ΝΕΡΙΤ αρνείται να δώσει στοιχεία...




... παρά την εισαγγελική παραγγελία!...
Μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για τις προσλήψεις και την εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει για τα κριτήρια αξιολόγησης, δύο δημοσιογράφοι που αποκλείστηκαν απαίτησαν να...
λάβουν τα πρακτικά της αξιολόγησής τους.


Η ΝΕΡΙΤ αρνήθηκε να τα δώσει και ύστερα από αυτό κατέθεσαν αίτημα στον εισαγγελέα. Με εισαγγελική παραγγελία για την παράδοση των πρακτικών απευθύνθηκαν πάλι στη ΝΕΡΙΤ, αλλά η Νομική Υπηρεσία της αρνείται να τα παραδώσει! Ο ευτελισμός των διαδικασιών στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δεν έχει όριο. Σύμβουλοι και συμβασιούχοι νομικοί που εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις έργου αγνοούν τις εισαγγελικές παραγγελίες, με άνωθεν εντολές.
Οι δύο δημοσιογράφοι με εξώδικη διαμαρτυρία τους προειδοποιούν τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, δηλώνοντας πως πλέον θα καταθέσουν μηνύσεις.
typologies.gr

Read more...

Προϊσταμένους με απλό πτυχίο ΑΕΙ θα διορίζει ο Κ. Μητσοτάκης...


 


Τροπολογία με την οποία θα διορίζονται προϊστάμενοι και οι απόφοιτοι ΑΕΙ, κατέθεσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας διαμαρτυρήθηκε για την κατάθεση της τροπολογίας και ζήτησε ...
την απόσυρση τόσο αυτής όσο και της χθεσινής τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τους αναβαλλόμενους φόρους των τραπεζών.
Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα το πρωί  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα θέματα εφοδιαστικής που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή. Αρνητικά σχολίασε και το προεδρείο της Βουλής την τροπολογία Μητσοτάκη, με τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη να υπενθυμίζει πως το προεδρείο έχει μεταφέρει και άλλες φορές την θέση της αντιπολίτευσης ότι δεν πρέπει να κατατίθενται άσχετες τροπολογίες, «όμως η κυβέρνηση αποφασίζει αν θα τις καταθέσει και το σώμα αποφασίζει αν θα τις ψηφίσει».
Με την τροπολογία
-ορίζεται ότι για την πλήρωση των θέσεων Προϊσταμένων των οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων (Οικονομικών, Διοικητικών, Πληροφορικής) κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής αυτών, μπορούν να συμμετέχουν στην σχετική διαδικασία υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων που κατέχουν οργανική θέση στα Υπουργεία.
-παρέχεται το δικαίωμα επιλογής σε θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και σε υπαλλήλους του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

avgi.gr

Read more...

Προχωρούν οι εργασίες αποχωμάτωσης Βρέθηκε τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης


Βρέθηκε τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης
  (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στον Βήμα 99,5.
«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί, η κ. Μενδώνη είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, ή περισσότερες απόπειρες, στη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο κατάφεραν να διεισδύσουν οι τυμβωρύχοι αυτό δεν το ξέρουμε».
Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και η αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.
22 φωτογραφίες
Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».
«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
Η γγ του ΥΠΠΟΑ επανέλαβε η πολυαναμενόμενη απάντηση στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο τάφος θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή, ενδεχομένως, όταν θα φτάνει προς το τέλος της εφόσον θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία. 
«Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε σε θέση σήμερα να πούμε τίποτα με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε» συμπλήρωσε.
Τέλος για το θέμα των ιδιωτικών χορηγιών, η γγ του ΥΠΠΟΑ είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά «οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται το μνημείο». Σημείωσε, επίσης, ότι το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει τους υποψήφιους χορηγούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...