Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Μέχρι 40% οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις...
Περικοπές από 15% μέχρι 40% στις επικουρικές συντάξεις του προβληματικών Ταμείων, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και στο πλαίσιο των... μέτρων που επιμένει, η Τρόϊκα, να ληφθούν.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, με τη ρύθμιση ενοποιείται η περιουσία των επικουρικών που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα και δημιουργείται η βάση για τη λειτουργία ενός τύπου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον τομέα των επικουρικών.

Ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του νέου επικουρικού φορέα θα καταρτιστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη σύσταση του νέου μεγάλου επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και με πρόταση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι πόροι, ο χρόνος ασφάλισης, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου και ο τρόπος εξαγοράς του, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, η έναρξη και λήξη των παροχών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση που αφορά τη λειτουργία του Ταμείου παραπέμπονται ουσιαστικά στην επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από την έναρξη λειτουργίας του: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) το Tαμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, ε) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Με απόφαση Κουτρουμάνη μπορούν να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ μέχρι 31.12.2012, τα λοιπά επικουρικά Ταμεία καθώς και όσα εξαιρέθηκαν. Όσα δεν θα ενταχθούν μέχρι την 31η-12-2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής ασφάλισης, αυτοδιαχειριζόμενα.

Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά:
α) Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ.
β) Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.

Το ποσό εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζομένου. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά 0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εσωτερικές ενστάσεις δημιουργεί η πρόβλεψη για ενοποίηση του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού των ταμείων και ειδικότερα η ενοποίηση των αποθεματικών του ταμείου Δημόσιων Υπάλληλων ύψους δυόμισι δισ. ευρώ και του άδειου ταμείου του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.Read more...

Χωρίς τον Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα στις εκλογές, λέει ο Ανδρ.Λοβέρδος

«Πρέπει να αλλάξει πολιτική φυσιογνωμία»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα στις εκλογές νέα ηγεσία» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν αρκεί αυτό και ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει και πολιτική και φυσιογνωμία.

Ακόμη, λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία δηλώνει πως θα στήριζε ακόμη και μετά τις εκλογές.

Επίσης, τονίζει την αντίθεσή του στην παραίτηση από το υπουργικό αξίωμα όσων δηλώσουν υποψηφιότητα για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θεωρώντας παράλληλα αδιανόητο να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος κάνει την αυτοκριτική του για τα λάθη που διέπραξε ως υπουργός, αλλά και για τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ προαναγγέλλει ότι 5.500 νέοι γιατροί θα συμβληθούν την ερχόμενη Τρίτη με τον ΕΟΠΥΥ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έρχεται χαράτσι και στα αγροτεμάχια!


Έρχεται χαράτσι και στα αγροτεμάχια!
Έκτακτη εισφορά «μόνιμου χαρακτήρα» παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα στα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η εισήγηση θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ο συλλογισμός των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών δεν διαφοροποιείται πολύ από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς στα υπόλοιπα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από αγροτεμάχια ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο Κολωνάκι, τη Φιλοθέη ή τη Μύκονο, όταν αυτά μάλιστα αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την αντικειμενική αξία που έχουν.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου εισέρχεται και ο τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου συστήματος είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία.


Πηγή: Η Καθημερινή
http://newpost.gr
Read more...

Άρχισε το παζάρι για τους μισθούς και την Υγεία

Διαδοχικές συναντήσειςΣτους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και εργαζομένους) πετάνε πάλι το «μπαλάκι» κυβέρνηση και Τρόικα, για την τύχη των μισθών και των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως διεφάνη από τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι οι απεσταλμένοι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κυριάρχησε στη συζήτηση, χωρίς πάντως οι ελεγκτές να φανούν πιεστικοί. Το καλό είναι πως και οι ίδιοι αναγνώρισαν πως … είναι "καλό" για την αγορά και για την κοινωνία το μισθολογικό θέμα να επιλυθεί με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης -ενδεχόμενως πάντως που αν και δεν συζητήθηκε, δεν αποκλείστηκε.

Για να δοθεί χρόνος και στους κοινωνικούς εταιρους να εξετάσουν το θέμα, προτάθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Δέχτηκαν πάντως πως σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ συμφώνησαν και στη διαπίστωση ότι ήδη το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 12% στην περίοδο 2009-2011.

Εκεί που επέμειναν οι ελεγκτές ήταν πως η ρύθμιση για μείωση στις Επικουρικες συντάξεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί προαπαιτούμενο για την νεα δανειακη συμβαση. Αναγνώρισαν πάντως πως χρειάζεται και χρόνος για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Παράλληλα στη συνάντηση απασχόλησε και η κατάργηση ειδικών εργασιακών προνομίων σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αναγνώρισαν πως είναι θέμα των διοικήσεων των ΔΕΚΟ αν θα "σπάσουν" τις συμβάσεις, αν και δεν αποκλείστηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση και το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Υγείας κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, με φόντο τις ανησυχίες για την πορεία των δαπανών Υγείας και τις πιέσεις για εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Read more...

Διεργασίες για εκλογές το φθινόπωρο

Προεδρικοί και δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν


Το θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει σε εκλογές ως τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους τόσο τα στρατόπεδα των υποψήφιων διαδόχων όσο και η «προεδρική φρουρά» ετοιμάζονται για μια νέα εξέλιξη: αυτή της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Όπως εκμυστηρεύονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. Οι απαιτήσεις των δανειστών προβλέπεται να είναι για ακόμη μια φορά σκληρές και η επόμενη δόση δεν θα δοθεί τόσο εύκολα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως για να πάρει η Ελλάδα την προηγούμενη δόση «έπεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση».

Ακόμα και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού δεν αποκλείεται αντί για τα τέλη Μαρτίου η ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν νέο χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να φτάνει στο Ιούνιο ή και ακόμα στον Σεπτέμβριο. Βέβαια «αγκάθι» για αυτά τα σχέδια αποτελεί η λήξη στις 15 Μαρτίου ομολόγων αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει την δόση ή, τουλάχιστον, μέρος της.

Πάντως η ρευστότητα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όποια απόφαση.

Τι λένε οι «δελφίνοι»

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι… καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή του και οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν στις 18 Μαρτίου (ή 25 του ίδιου μήνα, αν υπάρξει δεύτερος γύρος), τότε ο νέος αρχηγός θα έχει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει εντός του κόμματος.

Ο μόλις ένας μήνας που θα απομένει – αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Απρίλιο – δεν θα βοηθήσει τον εκλεγμένο νέο πρόεδρο να πετύχει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος, όπως θεωρείται βέβαιο πως θα προσπαθήσει όποιος και να είναι αυτός. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στο νέο αρχηγό για να καλύψει τα κενά, έναντι του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη, ο οποίος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, κερδίζει έδαφος.
Η περίπτωση αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας

Αν πέσει μια τέτοια πρόταση επίσημα στο τραπέζι, στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιη τη αντίδραση Σαμαρά. Τότε τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι δύο: είτε ο κ. Σαμαράς θα προτιμήσει να παραμείνει αναλαμβάνοντας το ρίσκο να ξεσηκωθούν «γαλάζιοι» βουλευτές, είτε θα προτιμήσει να αποσύρει την στήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν χάνει τη δεδηλωμένη, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα.

Στην επίλυση αυτών των προβλημάτων πολλοί ποντάρουν στην προσωπικότητα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα αναλάβει να αλλάξει το κλίμα। Άλλωστε αν επιτευχθεί συμφωνία και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει με τις εσωτερικές του εκκρεμότητες το ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές που έχει εκλέξει θα μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση στη Βουλή, δεδομένου κιόλας ότι το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη επιθυμεί ρητά χρονική επέκταση της παρούσας κυβέρνησης.
.protothema.gr
Read more...

Αναχώρησε από την Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα, παράταση στο θρίλερ για το PSI

Σπαζοκεφαλιά το νέο επιτόκιο


Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε για το Παρίσι
Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε για το Παρίσι (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα

Παρά την ενθαρρυντική ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτο το IIF, στην οποία αναφερόταν ότι «η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της», οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI παρατείνονται, εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ για μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος του IIF, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές, Τσαρλς Νταλάρα έφυγε από την Αθήνα και οι συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα συνεχιστούν μέσω τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαρλς Νταλάρα θα παρουσιάσει τους επιμέρους όρους της συμφωνίας στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου, και σε κάθε περίπτωση το κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο για να λάβει την έγκριση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 3οής Ιανουαρίου.

Πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η συμφωνία για το PSI δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο Τσαρλς Νταλάρα και ο ειδικός του σύμβουλος Ζαν Λιμιέρ έφυγαν το πρωί του Σαββάτου με προορισμό το Παρίσι, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα, φτάνουμε πιο κοντά στους αριθμούς, αλλά υπάρχει αρκετή δουλειά μπροστά» σημείωσε η ίδια πηγή.

Κατά πληροφορίες, δυσκολίες στις συζητήσεις φέρνει το ύψος του επιτοκίου, βάσει των δυσοίωνων προβλέψεων που διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...