Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αναχώρησε από την Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα, παράταση στο θρίλερ για το PSI

Σπαζοκεφαλιά το νέο επιτόκιο


Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε για το Παρίσι
Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε για το Παρίσι (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα

Παρά την ενθαρρυντική ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτο το IIF, στην οποία αναφερόταν ότι «η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της», οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI παρατείνονται, εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ για μικρότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος του IIF, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές, Τσαρλς Νταλάρα έφυγε από την Αθήνα και οι συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα συνεχιστούν μέσω τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαρλς Νταλάρα θα παρουσιάσει τους επιμέρους όρους της συμφωνίας στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου, και σε κάθε περίπτωση το κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο για να λάβει την έγκριση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 3οής Ιανουαρίου.

Πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η συμφωνία για το PSI δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο Τσαρλς Νταλάρα και ο ειδικός του σύμβουλος Ζαν Λιμιέρ έφυγαν το πρωί του Σαββάτου με προορισμό το Παρίσι, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα, φτάνουμε πιο κοντά στους αριθμούς, αλλά υπάρχει αρκετή δουλειά μπροστά» σημείωσε η ίδια πηγή.

Κατά πληροφορίες, δυσκολίες στις συζητήσεις φέρνει το ύψος του επιτοκίου, βάσει των δυσοίωνων προβλέψεων που διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: