Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Υπουργείο Εργασίας: Το 2013 «άνοιξαν» 133.488 νέες δουλειές

anergiaΤην ώρα που η ανεργία παραμένει στο 27% και η ανεργία στους νέους υπολογίζεται περίπου στο 60%, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το 2013 δημιουργήθηκαν 133.488 περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης σε σχέση με το 2012.
Ακόμη, για τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης βρέθηκε -μετά από 10 χρόνια- θετικό με 19.999 νέες θέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που επικαλείται στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 109.797, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.798. Από τις 89.798 συνολικά αποχωρήσεις, οι 36.055 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 53.743 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σε απόλυτα μεγέθη, για τον Δεκέμβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, προκύπτουν 41.048 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των νέων αναγγελιών πρόσληψης που το Δεκέμβριο 2013 είναι υψηλότερες κατά 60.303 προσλήψεις σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι «η αγορά εργασίας σταθεροποιείται ενώ οι ρυθμοί εξέλιξης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς καθώς από το 44,4% του Ιουνίου του 2012 είχαν πέσει το Σεπτέμβριο του 2013 στο 5,9%».
«Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 είδαμε πτώση του ποσοστού της ανεργίας μετά από 60 μήνες συνεχούς αύξησης ενώ οι δείκτες της απασχόλησης ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα εμφανίζουν αυξητική τάση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και σε συνδυασμό με την περαιτέρω προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα οδηγήσει για πρώτη φορά το νέο χρόνο στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας», επισημαίνεται.
Ωστόσο, στα στοιχεία δεν διευκρινίζεται αν αυτή η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας που οδήγησαν πολλούς εργοδότες στο «να φανερώσουν» τους εργαζομένους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους.

Read more...

Αμερικανικά δίκτυα δεν αποκλείουν εκλογές στην Ελλάδα λόγω χαμηλής δημοφιλίας της κυβέρνησης

20140106-102021.jpg
Διισταμένες απόψεις για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα εμφανίζονται σε αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, επιχειρείται συνολική αποτίμηση των εξελίξεων κατά το 2013 και καταγράφονται εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφηκαν ορισμένες από τις προκλήσεις που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρώπη το 2014. Σε αναφορά για την Ελλάδα υποστηρίχθηκε ότι αναμένονται «νέες ανατροπές» στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση. Όπως σημειώθηκε, μετά από τρία χρόνια έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα πράγματα άρχισαν πλέον να βελτιώνονται το 2013, καθώς προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακή μείωση της υψηλής ανεργίας.
Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν ωστόσο να αποκλεισθούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα στρέφεται τώρα στο Δημόσιο, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το άρθρο, η πτώση της δημοφιλίας επίσης της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογέςτο 2014.
Η Wall Street Journal ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ευοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη το 2014 προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους σε κάποια από τα κράτη-μέλη της. Όπως επισημάνθηκε, οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013 δεν ήταν αυτές που έγιναν, αλλά αυτές που δεν έγιναν. Το ευρώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά τις αναταράξεις που τα προηγούμενα έτη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.
Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατόρθωσαν επίσης να εξαλείψουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό. Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της, ιδίως, κατά 19%, αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» που επιτρέπει στη χώρα να πετύχει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Wall Street Journal, σε κύριο άρθρο της, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη το 2014, σημειώνοντας παράλληλα ότι το 2013 η Ευρωζώνη κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, ενώ η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο και το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης άρχισε να μειώνεται.
Σε σχέση με την Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι η οικονομία παραμένει ασταθής και το χρέος της τεράστιο, ενώ, από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στις κρατικές δαπάνες, προ της καταβολής των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους, που υπολογίζονται στο 4% του ΑΕΠ.
Τέλος, σημειώθηκε ότι το νέο έτος οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στις διαδικασίες και περισσότερο στις προσπάθειες για μια ευέλικτη αγορά εργασίας, μείωση των κρατικών δαπανών και των φόρων, που αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία της Ευρωζώνης.
Στην ίδια εφημερίδα παρουσιάσθηκαν τα πορίσματα μιας νέας έκθεσης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ.
Όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές -όπως η περικοπή των ελλειμμάτων για μείωση του χρέους και η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανάπτυξης- δεν συνέβαλαν στην πραγματικότητα αρκετά στη μείωση του χρέους και ενδέχεται ακόμη και να επιβαρύνουν το χρηματοπιστωτικό βάρος. Και αυτό γιατί, όπως τονίσθηκε, τα μέτρα λιτότητας είχαν οξύτερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στον τομέα ανάπτυξης, ενώ περιορισμένα είναι τα στοιχεία για τη συμβολή των δομικών μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους Rogoff και Renhart, τρία είναι τα δυνατά φάρμακα για τη θεραπεία των συνεπειών από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους: η αναδιάρθρωση του χρέους, ο πληθωρισμός και η “χρηματοπιστωτική καταστολή”, που σημαίνει χρήση της κρατικής εξουσίας προκειμένου να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να παράσχουν φθηνή χρηματοδότηση για την οικονομία. Μια δόση υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και προσωρινού, ίσως είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτό προσκρούει στην στρατηγική της ΕΚΤ. «Το μέγεθος του προβλήματος», αναλύουν στην έκθεσή τους οι Rogoff και Reinhart, «υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις, κυρίως για παράδειγμα στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής δημοσίως».
Πηγη: iefimerida

Read more...

Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ο γερμανικός τύπος σήμερα προβλέψεις για τις ευρωεκλογές

20140106-122932.jpg
Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου η Tagesspiegel του Βερολίνου, η οποία τονίζει πως στις επικείμενες ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα θα αναδείξουν συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ηχηρή ήττα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου βρίσκονται προ των πυλών και μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επιρρίπτει στους Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς έναν ορισμένο βαθμό αναλγησίας στη διαμόρφωση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης», αναφέρει η Tagesspeigel, η οποία επισημαίνει πως ο Βενιζέλος δεν είχε -κατά το διάστημα της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας- περιθώρια επιλογής, «ειδάλλως θα είχε απολέσει τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ».
Ωστόσο, επισημαίνει η Tagesspiegel, «το ότι εντελώς ξαφνικά στηλιτεύει τη δήθεν άπωση των Γερμανών πολιτικών προς την «ευρωπαϊκή πολυμορφία». αυτό σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια, η Tagesspeigel σχολιάζει πως «τα σημερινά δεδομένα προμηνύουν ένα θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ αντίθετα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να φοβάται ότι θα υποστεί ”μία ηχηρή ήττα”».

Read more...

Επιτέλους ανεξάρτητη αρχή προμηθειών στο στράτευμα ιδρύει ο Αβραμόπουλος

20140106-131339.jpg
«Ναι, θα αλλάξω το νόμο για τις προμήθειες, θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για το μέλλον» δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με το επιτελείο του να έχει ήδη επεξεργαστεί σχετικές αρχές.
Ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, προτίθεται να δημιουργήσει ανεξάρτητη αρχή για τις προμήθειες, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχουν και μέλη του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και πιστός στην τακτική της συναίνεσης που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα φέρει στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, αλλά «σκελετό» προκειμένου να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις και από άλλα κόμματα, ώστε ο νόμος που θα προκύψει να έχει ισχυρή ισχύ και να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα επιχειρεί να μειώσει τις αντιδράσεις Βενιζέλου, καθώς το θεσμικό πλαίσιο που θα φέρει στη Βουλή αντικαθιστά και το νόμο περί προμηθειών που ψηφίστηκε με υπουργό Άμυνας το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι θα κρατήσει όλα τα θετικά από αυτόν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα στην εξαγγελία του υπουργού Άμυνας για νέο θεσμικό πλαίσιο στις προμήθειες οπλικών συστημάτων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, συμφωνεί με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκλησης των Επιτροπών της Βουλής πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου και για το σκοπό αυτό θα συγκληθούν οι Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Εξωτερικών και Άμυνας και Εξοπλισμών. Ο υπουργός Άμυνας είχε ζητήσει και είχε λάβει τα συστήματα προμηθειών που έχουν οι χώρες με τον μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας στην αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, η Αυστρία, η Δανία και ο Καναδάς.
Ανεξαρτήτως πάντως της κίνησης Αβραμόπουλου στο πολιτικό σύστημα, πρωτίστως στα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία από το 1974 έως σήμερα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ενόψει των καταγγελιών και της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα στο υπουργείο Άμυνας με επίκεντρο την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Read more...

Μπάφετ: Αν τύπωναν δραχμές, δεν θα είχαν χρέος (ΒΙΝΤΕΟ)...


Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού επιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας μιας χώρας που τυπώνει χρήμα.

Μιλώντας στο...
πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μπάφετ ανέλυε το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα, αυτό είναι το κλειδί. Και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης μπορούσαν παλιά να τυπώσουν χρήματα, αλλά τώρα έχουν παραδώσει στην Ε.Ε. αυτό τους το δικαίωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να τυπώνουμε, οπότε η πίστωση είναι καλό πράγμα», τόνισε μεταξύ άλλων.Δείτε το βίντεο...

Read more...

Έβαλαν Λαρισαίους βουλευτές σε… μπαλόνια...




 BINTEO...
Ευρηματική η διαμαρτυρία των διαθέσιμων εκπαιδευτικών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Σε δύο μεγάλα μπαλόνια τοποθέτησαν τις φωτογραφίες των...
τριών Λαρισαίων βουλευτών, τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση (Μάξιμου Χαρακόπουλου, Χρήστου Κέλλα και Φίλιππου Σαχινίδη) και βρέθηκαν στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη γέφυρα του Πηνειού, προσελκύοντας τα βλέμματα εκατοντάδων πολιτών.
«Είναι ανεπιθύμητοι στη Λάρισα, είναι αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους στις απολύσεις ανθρώπων που σε μία νύχτα βρέθηκαν στο δρόμο» δήλωσε μία εκ των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, ενώ αίσθηση προκάλεσε τα όσα είπε για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη.
Σύμφωνα με τα όσα θα δείτε και στο βίντεο, ο κ. Σαχινίδης όταν συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς τους απάντησε αφοπλιστικά «έχω ψηφίσει και χειρότερα».

Πηγή: onlarissa.gr

Read more...

Spiegel: Ελλάδα όπως... Πακιστάν;...




Για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.
 Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη...
μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα "αποτυχημένο κράτος" (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;».
Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «πέφτει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.
Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία "της ελπίδας", μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό».
Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι "θετικοί απολογισμοί" από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση – αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους».
Οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος». Όπως επισημαίνεται, όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε».

Read more...

Nτροπή σας...



Aποδοκίμασαν πολιτικούς στον Πειραιά.
BINTEO...
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά κατά την διάρκεια των τελετών για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποδοκιμάστηκαν έντονα οι...
επίσημοι κατά την έξοδό τους από το κτιριο.
Συγκεκριμένα, περίπου 50 συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία λιπασμάτων, που βρίσκονταν πίσω από τα κιγκλιδώματα και με "συνοδεία" των ΜΑΤ,  διαμαρτυρήθηκαν  για την κυβερνητική πολιτική τον κλάδο τους. Επίσης, 50 πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον φυλακισμένο απεργό πείνας, Σπύρο Στρατούλη. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και η ΕΛΜΕ Πειραιά έξω από το Δημοτικό Θέατρο...

Read more...

Ευχήθηκε «φώτιση και ομόνοια» Παπούλιας: Να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία δύσκολα μέτρα της κρίσης


Παπούλιας: Να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία δύσκολα μέτρα της κρίσης
Ο Κάρολος Παπούλιας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μήνυμα ενότητας, έστειλε από την ακριτική Τέλενδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.
Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε «καλή φώτιση και ομόνοια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα αυτής της κρίσης».
Και πρόσθεσε: «Ήρθα εδώ σε μια ακριτική περιοχή σαν ακρίτας και εγώ, ορεινός ακρίτας, να τιμήσω αυτούς εδώ που στέκονται και αντιστέκονται. Και έχουν δίκαια παράπονα, τους ξεχνάμε καμιά φορά, έχουν προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε, γιατί αξίζει για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους».
«Εύχομαι να λάμπει πάντα, μέσα σε όλους μας,το φως της Πίστης και στο Χριστό και στις αξίες μας και στις αρχές μας. Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη. Να είστε όλοι καλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Καλαμάτα.
Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αρχικά πήγε στο εργοτάξιο του Μορέα κι ενημερώθηκε για την κατασκευή της γέφυρας στο Νέδοντα και την ολοκλήρωση του περιμετρικού της Καλαμάτας.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κατασκευή τέτοιων έργων μειώνει την ανεργία και δίνει ελπίδα στον κόσμο.
«Καινούριες γέφυρες και καινούριοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα, ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θεοφάνεια στο Φανάρι Αγιασμός των υδάτων και στον Κεράτιο στην Κωνσταντινούπολη


Αγιασμός των υδάτων και στον Κεράτιο στην Κωνσταντινούπολη
Η ρίψη του σταυρού έγινε στα νερά του Κεράτιου στο Φανάρι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κωνσταντινούπολη
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το μεσημέρι τελέστηκε στο Φανάρι για άλλη μία χρονιά ο Αγιασμός των υδάτων, με τη ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ Αναβάλλεται η επίσκεψη του ευρωπαίου «ελεγκτή» της τρόικας στην Αθήνα


Αναβάλλεται η επίσκεψη του ευρωπαίου «ελεγκτή» της τρόικας στην Αθήνα
Το Ζάππειο πρόκειται να φιλοξενήσει τις περισσότερες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της Ελληνικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αναβάλλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιανουαρίου επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, που ελέγχει το ρόλο της τρόικας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας απαντώντας  στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εστάλη προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, τόνισε ότι η συνεργασία με την τρόικα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική.

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκή επιτροπής στην Αθήνα (8-9 Ιανουαρίου) θα συνέπιπτε με την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας που θα γίνει την Τετάρτη στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε:

«Η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα».

Και πρόσθεσε: «Η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού».

«Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου» δήλωσε, με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «την [κυβέρνηση] κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης.
»Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του».
«Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση Κεδίκογλου

«Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά...» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τον νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στουρνάρα τι απαντά με έγγραφο του στην επιτροπή οικονομικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου


20140106-001040.jpgΕρωτηματολόγιο υποστηρικτικό της έκθεσης ιδίας πρωτοβουλίας σχετικά με τη δομή, το ρόλο και τις δραστηριότητες της «Τρόικα» (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στις χώρες της Ευρωζώνης σε Πρόγραμμα. B. Ερωτηματολόγιο για τα Κράτη Μέλη που βρίσκονται σε Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Βοήθειας 1. Κατά περίπτωση, γιατί η χώρα σας αποφάσισε να ζητήσει Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Βοήθειας; Στις δύο δεκαετίες που προηγήθηκαν της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η χώρα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν στηριζόταν σε βιώσιμους παράγοντες, αλλά τροφοδοτούνταν από την εσωτερική κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτούνταν με εξωτερικό δανεισμό. Στις 6 Απριλίου 2009 το Συμβούλιο της Ε.Ε. απηύθυνε σύσταση στην Ελλάδα για τον τερματισμό του υπερβολικού της ελλείμματος και στις 27 Απριλίου 2009 εξέδωσε απόφαση, με την οποία διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα της τάξης του 3,6% του ΑΕΠ για το 2009 με πρόβλεψη 4,2% του ΑΕΠ για το 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση στα μέσα του 2009 πρότεινε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Όμως οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 διέκοψαν την εφαρμογή των μέτρων εκείνων. Στις 21 Οκτωβρίου 2009 διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ανερχόταν σε 12,5% του ΑΕΠ. Ήταν επομένως εμφανές ότι η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ότι ήταν αναγκαία η άμεση λήψη δραστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το κόστος δανεισμού της χώρας στις αρχές του 2010 ανήλθε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Για τα ομόλογα διετούς διάρκειας το κόστος δανεισμού ανήλθε σε 18,0%, για τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας σε 14,6% και για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας σε 12,5%. Από τα μέσα Μαρτίου 2010 και μετά την έκδοση των 10ετών ομολόγων, οι αγορές άρχισαν να πιέζουν την Ελλάδα και να αμφισβητούν την δυνατότητά της να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δανειακό της Πρόγραμμα. Στις 25 Μαρτίου 2010 στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αποφασίστηκε η ίδρυση προσωρινού μηχανισμού στήριξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Στις 5 Απριλίου 2010, η Κυβέρνηση έκανε μια ύστατη προσπάθεια δανεισμού με 7ετές ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε με απόδοση 6%, αλλά η έκδοσή του καλύφθηκε κατά μόλις 1,2 φορές (σε σχέση με 5 φορές κάλυψη της έκδοσης του Ιανουαρίου και 3 φορές της έκδοσης του Μαρτίου). Σημειώνεται πως για το υπόλοιπο διάστημα του έτους 2010 και για όλο το έτος 2011 απαιτούνταν δανεισμός ύψους 67 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δαπανών, τόκων και χρεολυσίων δημοσίου χρέους (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος που θα προέκυπτε κατά την περίοδο αυτή αλλά και οι δαπάνες εξυπηρέτησης του νέου δανεισμού κατά την ίδια περίοδο). Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Το αίτημα εγκρίθηκε στις 2 Μαΐου 2010 και στις 8 Μαΐου 2010 υπεγράφη η Δανειακή Σύμβαση. Στις 9 Μαΐου 2010 το Δ.Ν.Τ. ενέκρινε αντιστοίχως χρηματοδοτική στήριξη. Το πολυετές πακέτο χρηματοδότησης, το οποίο συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους Εταίρους και το Δ.Ν.Τ. θα παρείχε την αναγκαία χρηματοδότηση στην Ελλάδα και παράλληλα, θα εξασφάλιζε ότι, οι εξίσου αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονταν, με τελικό σκοπό την επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. 2. Ποιος ήταν ο ρόλος και η λειτουργία σας στη διαπραγμάτευση και την κατάρτιση του Προγράμματος Χρηματοδοτικής Βοήθειας στη χώρα σας; Ανέλαβα καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών στις 5 Ιουλίου 2012 στην τρικομματική Κυβέρνηση, που έθεσε ως κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο 2012 για την περίοδο 2012-2014. Με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, συμμετείχα και διαπραγματεύθηκα, στα θέματα αρμοδιοτήτων μου, τρεις τριμηνιαίες θετικές αξιολογήσεις και επικαιροποιήσεις του Δεύτερου Προγράμματος (Δεκέμβριος 2012, Μάιος 2013, Ιούλιος 2013), καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για τα έτη 2013-2016. Το Νοέμβριο του 2012, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις, επικαιροποιήθηκε το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, όπου επετεύχθη α) η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, β) η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, και η δρομολόγηση, υπό προϋποθέσεις, νέων παρεμβάσεων και γ) η αλλαγή του μείγματος του δημοσιονομικού εγχειρήματος, το οποίο πλέον βασίζεται κατά τα 2/3 σε μείωση δαπανών και κατά το 1/3 σε αύξηση εσόδων. 3. Ποιος ήταν ο ρόλος του Εθνικού Κοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση του Μνημονίου; Πώς παρουσίασε η Κυβέρνηση το κείμενο στο Κοινοβούλιο; Πώς το Κοινοβούλιο υιοθέτησε το τελικό Μνημονιο; Συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι στη συζήτηση για το Μνημόνιο; Τα μέτρα του Προγράμματος συμφωνήθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Το Πρόγραμμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Μαΐου 2010 και υπογράφηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Το κείμενο του Μνημονίου υπεγράφη στις 3 Μαΐου 2010 από τον Υπουργό των Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εκπροσώπων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και από το μέλος και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρεν, ενεργώντας για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στις 4 Μαΐου 2010 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο του μετέπειτα νόμου 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του Ευρώ και το Δ.Ν.Τ.», όπου προσαρτήθηκε ως Παράρτημα το κείμενο του Μνημονίου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου έγινε με την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Ελληνικής Βουλής κατεπείγουσα διαδικασία, δεδομένου ότι στις 16 Μαΐου 2010 έληγε ομόλογο εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 18 δισ. ευρώ και εν τω μεταξύ θα έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την κατάρτιση της πολυμερούς δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος από τους δανειστές. Το κείμενο του Μνημονίου συζητήθηκε διεξοδικά στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής στις 5 Μαΐου 2010 και στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαΐου 2010. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις διότι αυτή η αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου δεν προβλέπεται στο Ελληνικό Σύνταγμα. Λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης πριν τις 16 Μαΐου 2010, δεν έγινε οργανωμένη διαβούλευση των μέτρων με τους κοινωνικούς εταίρους. 4. Τι περιθώριο είχατε να αποφασίσετε για το σχεδιασμό των απαραίτητων μέτρων (δημοσιονομικής προσαρμογής ή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων); Παρακαλώ εξηγήστε. Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος, δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, ήταν, εκ των πραγμάτων, δυσχερής. Η Κυβέρνηση προσπάθησε να συναινέσει σε μέτρα, στο πλαίσιο του εφικτού, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο. Πολλές φορές η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει μέτρα που ικανοποιούσαν μεν άμεσα δημοσιονομικούς στόχους αλλά που προκαλούσαν αρνητικό αντίκτυπο σε σημαντικά στρώματα του πληθυσμού. Ωστόσο, η σταδιακή αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και η ικανοποίηση στόχων του Προγράμματος (π.χ. δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος) ενισχύουν σταδιακά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. 5. Θεωρείτε πως όλα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής/ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα μεταξύ των πολιτών; Παρακαλώ εξηγήστε. Όλες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα μέτρα, όμως ο αντίκτυπος σίγουρα δεν ήταν ομοιόμορφος ούτε εξίσου επώδυνος. Οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν κυρίως από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τη μείωση μισθών και συντάξεων. Οι μειώσεις ήταν αναλογικά μεγαλύτερες στο πάνω μέρος των κατανομών των μισθωτών και, κυρίως, των συνταξιούχων. Οι απασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα επηρεάστηκαν κυρίως από τις συνέπειες της κρίσης (σημαντική μείωση της ζήτησης που οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις και χαμηλότερους μισθούς). Υπολογίζεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια των προγράμματος. Ωστόσο η Κυβέρνηση επιδιώκει, στο μέτρο του δυνατού, την προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού με στοχευμένα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρονται η παροχή επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, η υιοθέτηση οικογενειακού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια, η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η προβλεπόμενη εισαγωγή συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η εισαγωγή επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους με εισοδηματικά κριτήρια. Αναφορικά με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, από τη φύση τους δεν επηρέασαν ομοιόμορφα τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. 6. Παρακαλώ περιγράψετε την ποιότητα συνεργασίας μεταξύ των αρχών σας και των οργανισμών που αποτελούν την Τρόικα. Η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του Προγράμματος, όπως είναι λογικό σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης. 7. Τι επίδραση είχε η έναρξη ισχύος του Κανονισμού (ΕΕ) Αριθ. 472/2013 στην εφαρμογή των Προγραμμάτων; Έχει γίνει χρήση των διατάξεων του Κανονισμού, και ιδίως του Άρθρου 7 (11); Αν όχι, γιατί; Ο συγκεκριμένος Κανονισμός ψηφίστηκε μόλις το Μάιο του 2013, τρία χρόνια μετά την έναρξη του Ελληνικού Προγράμματος. Επομένως, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί τα πρώτα χρόνια του Προγράμματος. Όσον αφορά στο άρθρο 7 (11) με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα να προσκαλούνται εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής των Ελλήνων και ναι μεν δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα αλλά σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. 8. Πόσες περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής νομοθεσίας που αμφισβητούν τη νομιμότητα των αποφάσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο γνωρίζετε στη χώρα σας; Η Ελλάδα επέλεξε να εισάγει τα μέτρα, που προβλέπονται στο Μνημόνιο, στην εσωτερική έννομη τάξη της, με τυπικούς νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή. Κατά συνέπεια, στην πλειονότητά τους, τα μέτρα του Μνημονίου έχουν αμφισβητηθεί μόνο εμμέσως ενώπιον των Εθνικών Δικαστηρίων (αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), μέσω της προσβολής των εθνικών διατάξεων που τα καθιστούν κανόνες δικαίου, για αντίθεσή τους προς τις διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος ή και της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ειδικότερα : α) Οι διατάξεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, με τις οποίες επιβλήθηκαν περικοπές στις αποδοχές του δημοσίου τομέα, περικοπές στα επιδόματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων και αύξηση φορολογικών συντελεστών, και εμμέσως στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, προσβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 668/2012 και 2689/2013 αποφάσεις, της Ολομέλειας του ΣτΕ και του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντίστοιχα, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι λόγοι προσβολής. Ομοίως, απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι σχετικές προσφυγές υπ’ αριθμ.57665/2012 και 57657/2012 (Κουφάκη & ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας). β) Οι διατάξεις του ν.4024/2012, με τις οποίες θεσπιζόταν (εφάπαξ) σύστημα προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, κρίθηκαν αντίθετες προς το Σύνταγμα με την απόφαση 3354/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσοι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στο δημόσιο τομέα. γ) Οι διατάξεις του ν.4024/2012 και του ν.4093/2012, με τις οποίες επέρχονται μειώσεις στα γενικά και ειδικά μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, και εμμέσως στις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, προσβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας και συζήτηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ειδικότερα σε ότι αφορά το νέο μειωμένο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, το οποίο προβλεπόταν στο μνημόνιο, κρίθηκε ότι αντιβαίνει στις διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και τον καθορισμό αποδοχών αναλόγων προς το λειτούργημα, με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. δ) Οι διατάξεις του ν.4050/2012 για την εισαγωγή στα Ελληνικά ομόλογα κανόνων συλλογικής δράσης (CAC’s) για την υλοποίηση του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του δημόσιου χρέους (PSI), προσβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και αναμένεται απόφαση. ε) Αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων έχουν προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση. στ) Διατάξεις του ν.4046/2012.και πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες μειώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα και ρυθμίστηκαν θέματα ισχύος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτησίας, έχουν προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση. 9. Είστε ικανοποιημένοι με τους στόχους και τα αποτελέσματα του Προγράμματος στη χώρα σας; Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, και η συνακόλουθη αλλαγή της αποτίμησης του χρηματοπιστωτικού κινδύνου παγκοσμίως συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί. Αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε από 15,6% το 2009, στο 2,2% του ΑΕΠ το 2013. Επιπλέον, δημιουργείται για πρώτη φορά, εντός της τελευταίας δεκαετίας, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,4% του ΑΕΠ το 2013 από πρωτογενές έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ το 2009. Η προσαρμογή αυτή είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη που έχει ποτέ επιτευχθεί από κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ. Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 14.8% του ΑΕΠ το 2009, σε 1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ αναμένεται να είναι πλεονασματικό κατά 1,2% του ΑΕΠ το 2013, το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ΕΕ. Αντιστοίχως, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται το 2013 να ανέλθει στο 6,4% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στην εξωτερική προσαρμογή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είχε φτάσει σε έλλειμμα ύψους 11,2% του ΑΕΠ το 2009, αναμένεται να είναι πλεονασματικό το 2013 (0,9% του ΑΕΠ). Αυτό οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας (το μοναδιαίο κόστος εργασίας βρίσκεται πλέον σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που ήταν το έτος υιοθέτησης του ευρώ), στη δραστική μείωση των εισαγωγών, αλλά και στη βαθμιαία τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Αναφορικά με το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα εφάρμοσε σειρά μέτρων, που τη βοήθησαν να κλείσει το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα, δημιουργώντας παράλληλα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερες αυτές στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και στη δημόσια και φορολογική διοίκηση αλλά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα καρποφορήσουν μεσοπρόθεσμα, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος και οι φορολογικοί κώδικες, δηλαδή ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος και ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια ως το κράτος-μέλος με την μεγαλύτερη ανταπόκριση στις συστάσεις πολιτικών φιλικών, προς την ανάπτυξη, ακόμα και αν γίνει προσαρμογή για το επίπεδο δυσκολίας. Αντίστοιχη είναι και η κατάταξη από το Berenberg και Lisbon Council, σύμφωνα με τον δείκτη προσαρμογής (Adjustment Progress Indicator). Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επηρεάστηκε σοβαρά από την κρίση και οι καταθέσεις των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά. Η εξισορρόπηση του τομέα βρίσκεται σήμερα σε καλό δρόμο. Οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, ενώ μικρότερες τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν ή εξυγιάνθηκαν. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μέρος αυτών χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτή η αξιοσημείωτη προσαρμογή συνοδεύτηκε, από σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος. Από το 2009, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 25%. Τόση μείωση δεν υπέστη ποτέ αναπτυγμένη χώρα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Το ποσοστό ανεργίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρόλο που είχε ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα για αναπτυγμένη χώρα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια και, επί του παρόντος, βρίσκεται στο 27%, ενώ η ανεργία στους νέους κυμαίνεται γύρω στο 57%. Περίπου τα 2/3 των ανέργων βρίσκονται χωρίς δουλειά για διάστημα άνω του ενός έτους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη EUROSTAT, το 35% του Ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει υπαρκτό κίνδυνο ένδειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει εξ αιτίας της αυξημένης ανεργίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα του πληθυσμού έχει μειωθεί πάνω από ένα τρίτο από την έναρξη της κρίσης. Τα προβλήματα είναι έντονα και στη πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, τα πραγματικά επιτόκια στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλά και δημιουργούνται ως εκ τούτου προβλήματα χρηματοδότησης, ακόμα και σε υγιείς επιχειρήσεις. Τα προβλήματα ρευστότητας υποσκάπτουν την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας μέσα από επενδύσεις και εξαγωγές και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της Ελληνικής οικονομίας από την παραγωγή διεθνώς μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση χρέους σε μια χρονική στιγμή που η Ευρωζώνη δεν διέθετε μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης. Η ύπαρξη τέτοιων μηχανισμών προϋπέθετε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εμβάθυνση, την οποία τώρα αναζητεί η Ευρωζώνη. Επίσης, και με το προνόμιο της ύστερης γνώσης, η Ευρωζώνη δεν διέγνωσε έγκαιρα τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο, ιδιαίτερα τα διευρυνόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το Ελληνικό Πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή όταν η Ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση. Αυτό προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες αφού κατά κοινή ομολογία δύσκολες διαρθρωτικές προσαρμογές πραγματοποιούνται ευκολότερα σε καιρούς οικονομικής άνθισης. Επιπρόσθετα, η επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνθήκες ταυτόχρονης κρίσης ρευστότητας και αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος – αφού ανάλογες σταθεροποιητικές πολιτικές εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες / εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας – καθιστά πιο επίπονη την (αναγκαία) εφαρμογή της. Το πρώτο Μνημόνιο μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ΕΕ/ΕΚΤ /ΔΝΤ έθετε ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο μείωσης του ελλείμματος. Ειδικότερα, η Ελλάδα αναμενόταν να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα σε λιγότερο από τρία χρόνια (0,9% του ΑΕΠ το 2012), ξεκινώντας από ένα έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 13,6% του ΑΕΠ το 2009 ( που αργότερα αναθεωρήθηκε σε 15,6% του ΑΕΠ). Η δημοσιονομική προσαρμογή είχε σχεδιαστεί με βάση ένα μακροοικονομικό σενάριο που υπέθετε ότι η χώρα θα πετύχαινε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 (1,1%). Στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ το 2012 συρρικνώθηκε κατά 6,4%, και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,0% το 2013. Αυτή η αστοχία οφειλόταν εν μέρει και στη χρησιμοποίηση χαμηλού δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή όπως άλλωστε έχει σχετικά αναγνωρίσει και το ίδιο το ΔΝΤ. Επιπλέον, προβλεπόταν ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά, δόθηκαν στην Κυβέρνηση μόνο λίγοι μήνες (περίπου 7 μήνες, από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο 2010), προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, να εγκρίνει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσει το σύστημα προμηθειών στον τομέα της υγείας και να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα αυτών των μεταρρυθμίσεων, των επιπτώσεών τους και της σημασίας της διαδικασίας της διαβούλευσης με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη, σε άλλες χώρες συνήθως απαιτούνται πολλά χρόνια προετοιμασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των μεταρρυθμίσεων αυτών στην οικονομία και να επιλεγούν τα βέλτιστα εργαλεία πολιτικής. Οι προσδοκίες για τη δυναμική του χρέους ήταν επίσης αισιόδοξες, την ίδια στιγμή που τα αρχικά επιτόκια των δανείων από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας ήταν πολύ υψηλά. Συγκεκριμένα, το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει το 2013 στο μέγιστο επίπεδο του 150% του ΑΕΠ. Αναμένεται πλέον να αγγίξει το 175% του ΑΕΠ το ίδιο έτος, παρόλο που επετεύχθη στο μεταξύ σημαντική μείωση του ονομαστικού χρέους μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του δημόσιου χρέους (PSI) και της επαναγοράς του χρέους. Το αρχικό μείγμα πολιτικής έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αφού, κατά γενική ομολογία, οι μεταρρυθμίσεις στους δύο αυτούς τομείς είναι ζωτικής σημασίας για την περίπτωση της Ελλάδας. Επιπλέον, πολύ αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι δηλώσεις διαφόρων παραγόντων σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit). Οι δηλώσεις αυτές επιδείνωσαν σημαντικά την Ελληνική κρίση. Συνέπεια αυτών των δηλώσεων ήταν σημαντικές εκροές καταθέσεων και προβλήματα ρευστότητας, ενώ οι επενδύσεις αποθαρρύνθηκαν με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Γιάννης Στουρνάρας Υπουργείο Οικονομικών| Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα | Ελλάδαhttp://egiakoumis.com/

Read more...

Κι αν του κάτσει...


Τι λέει κρυφή δημοσκόπηση…

Τι μέρες των γιορτών έτρεξε μία δημοσκόπηση, η οποία ανάμεσα στα άλλα, είχε και το ερώτημα «πως θα βλέπατε την δημιουργία ενός κόμματος από τον Βύρωνα πολύδωρα».

Τα αποτελέσματα ήταν…
σύμφωνα με τα parapolitika.gr, εντυπωσιακά.

Το 48% των δεξιών ψηφοφόρων απάντησε θετικά, ενώ στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ποσοστό ήταν 21%.

Στο δια ταύτα τώρα, αν θα ψηφίζατε ένα τέτοιο κόμμα με τον Πολύδωρα αρχηγό, η απάντηση στο σύνολο των ερωτηθέντων ήταν θετική σε ποσοστό που άγγιζε το 9%, ξεπερνώντας τόσο τους ΑΝΕΛ, όσο και την Χρυσή Αυγή...

Το πιστεύετε;…

Read more...

Μάχη για την Rote Flora: Μέρος του Αμβούργου κηρύχθηκε "επικίνδυνη περιοχή"



Σε καθεστώς "επικίνδυνης περιοχής" κηρύχθηκε τμήμα του Αμβούργου λόγω των συγκρούσεων για την κατάληψη της Rote Flora (Vid)
Σε καθεστώς "επικίνδυνης περιοχής" κηρύχθηκε τμήμα του Αμβούργου το Σαββατοκύριακο, με την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες ελέγχους προσώπων και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής να έχει εκδώσει 62 απαγορεύσεις διαμονής.
Η κίνηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέρους της αντιπολίτευσης στην πόλη, ακολουθεί την ένταση που είχε επικρατήσει προ ημερών σε διαδήλωση για την διατήρηση της αναρχο-αυτόνομης κατάληψης της Rote Flora και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα που οδήγησε στον τραυματισμό τριών αστυνομικών.
Όπως γράφει το "Βήμα", η κήρυξη τμήματος της πόλης σε "επικίνδυνη περιοχή" τέθηκε σε ισχύ το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν γίνει 263 έλεγχοι προσώπων -επρόκειτο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ως επί το πλείστον για πρόσωπα "γνωστά στις αρχές".
Εκδόθηκαν 62 απαγορεύσεις διαμονής στην περιοχή και η αστυνομία ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Το μέτρο αφορά την Αλτόνα, το Σεντ Πάουλι και την Στέρνσαντσε - εντός της "επικίνδυνης περιοχής" βρίσκεται και η κατάληψη της Rote Flora. Το αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο είναι έμβλημα της παραδοσιακά ισχυρής στο Αμβούργο γερμανικής αναρχικής κοινότητας.
Κονταροχτύπημα για την Rote Flora
Στο τέλος Δεκεμβρίου, στην περιοχή είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την διατήρηση της κατάληψης που κατέληξε σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη διαδήλωση της 21ης Δεκεμβρίου είχαν τραυματιστεί 120 αστυνομικοί και 500 πολίτες.
Τα πνεύματα έκτοτε είναι αρκετά τεταμένα στην πόλη και η αναζωπυρωθείσα ένταση έμεινε με δυσκολία στον εορταστικό "πάγο" Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ενώ επέστρεψε ξανά στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για την "δύσκολη" περιοχή του Αμβούργου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου ακολούθησε ο σοβαρός τραυματισμός τριών αστυνομικών σε αστυνομικό τμήμα του Σεντ Πάουλι.
 
Η απόφαση για την κήρυξη της "επικίνδυνης ζώνης" έχει πολώσει επίσης το πολιτικό κλίμα στο Αμβούργο, με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να την υποστηρίζουν ενώ οι Πράσινοι, η Αριστερά αλλά και οι Φιλελεύθεροι (FDP) την επικρίνουν.
Το κοινοβούλιο της πόλης (ένα από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας) προχωρά τη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση για την εξέταση των ταραχών της 21ης Δεκεμβρίου.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αμβούργου υπογράμμισε την «σαφή υποστήριξή της στην εξάντληση κάθε νόμιμου μέσου από την αστυνομία για την προληπτική αντιμετώπιση νέων επεισοδίων». Ανάλογη ήταν η στάση και της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Αντιθέτως, το μεν κόμμα της Αριστέρας (Linke) ανέφερε ότι θεωρεί νομικά προβληματική την κήρυξη της ζώνης σε "επικίνδυνη περιοχή" ενώ επικριτικοί εμφανίστηκαν και οι Πράσινοι. Ακόμη και το κόμμα των Φιλελεύθερων εξέφρασε τον προβληματισμό του για την "αναλογικότητα" του μέτρου.
Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Χαρούμενα και ελπιδοφόρα τα Φώτα Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων


Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.

Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.

Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Στην Νέα Καρβάλη, ανατολικά της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία.

Το έθιμο αποτελεί μια τελετουργική πράξη με χορό και τραγούδι γύρω από αναμμένες πυρές.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.

Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.

Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».

Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.

Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.

Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.

Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν τον Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ΄ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...