Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Πληροφορίες για άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα...


ΑΤΜ ATMΤι αναφέρουν τραπεζικές πηγές για το όριο αναλήψεων...
Ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει ωστόσο το...
όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες θα μπορούν, αντί να παίρνουν καθημερινά 60 ευρώ, θα μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ...

Read more...

Ποιος γνώριζε την έκθεση-βόμβα του ΔΝΤ...


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ρούτε στη σύνοδο κορυφής
... για το ελληνικό χρέος;...
Πρόκειται για την έκθεση που ζητάει πολύ «γενναίο κούρεμα» ή 30ετή περίοδο χάριτος για την Ελλάδα, η οποία διέρρευσε μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές στην τελευταία σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό το εμπιστευτικό memo γνώριζαν μόνο...
μια μικρή ομάδα ηγετών, χωρίς να αναφέρονται ποιοι.

 Ωστόσο, επισημαίνεται η απορία των ίδιων αξιωματούχων γιατί το ΔΝΤ κρατούσε κρυφό από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε., και κυρίως από την Ελλάδα, ένα τόσο «εκρηκτικό» έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στο δημοσίευμα, βέβαια, αναφέρεται ότι τα στελέχη του Ταμείου επιμένουν ότι η συγκεκριμένη ανάλυση είχε μοιραστεί γενικώς στην αίθουσα.

Θυμίζουμε ότι κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι δεν είχαν λάβει γνώση.

Read more...

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup...


Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup - ΦΩΤΟΦΩΤΟ...
Το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών, για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, έδωσαν οι...
υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το πρωί.

Στην επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει την υιοθέτηση εκ μέρους της ελληνικής Βουλής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας και αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά βήματα της τελικής συμφωνίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την κατ’ αρχήν έγκριση ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της σχετικής έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Μετά τη ολοκλήρωσης της διαδικασίας από τα εθνικά κοινοβούλια και την επίσημη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, η οποία αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας, οι θεσμοί θα επωμιστούν το βάρος των διαπραγματεύσεων του νέου μνημονίου.

To Εurogroup, καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν και το δεύτερο πακέτο μέτρων, στις 22 Ιουλίου και να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία σχετικά με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Δείτε την ανακοίνωση:

enikos.gr

Read more...

Παράδειγμα για άλλους η Κύπρος, λέει ο Γιούνκερ...


Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανάμεσα σε Ακιντζί και ΑναστασιάδηΤην πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για όλη την Ε.Ε. εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας σε... κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον λαό της Κύπρου για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η οικονομία της Κύπρου άρχισε να αναπτύσσεται, ο οικονομικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και είστε και πάλι έτοιμοι να αξιοποιήσετε τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Σημείωεσε ότι η Κύπρος είναι φάρος της σταθερότητας και των ευρωπαϊκών αξιών, σε μια ταραχώδη περιοχή, προσθέτοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ένα παράδειγμα ανάπτυξης, συνεργασίας και μιας ανοιχτής προσέγγισης» των πραγμάτων. 

Οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλους τους άλλους, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. 

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα το λάβουν αυτό υπόψη - σαφής υπαινιγμός προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. 

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική», είπε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να κάνει κάθε προσπάθεια για επίτευξη μιας καλής λύσης.

Πρόσθεσε ότι αν επιτευχθεί λύση, αυτό θα είναι «καλά νέα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι επιδεικνύει καθημερινό ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής γιατί «νιώθει πολύ κοντά στην Κύπρο», όπως είπε.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε για το Κυπριακό

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις συνομιλίες ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

«Επανέλαβα την ισχυρή μου δέσμευση να εργαστώ άοκνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ακιντζί για την εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και το κεκτημένο», είπε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον κ. Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για το γνήσιο ενδιαφέρον τους στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Νωρίτερα, τον κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αμέσως μετά η φιλαρμονική της Αστυνομίας και άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ακολούθως στεφάνι στον ανδριάντα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και ακολούθησε το μεσημέρι κοινό γεύμα με τους δυο ηγέτες.

Αύριο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

efsyn.gr

Read more...

Δεκτό το αίτημα των Περιφερειών Κομισιόν: Πρόωρη εκταμίευση πόρων ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση 100%


Κομισιόν: Πρόωρη εκταμίευση πόρων ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση 100%
Η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει «και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι», δήλωσε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου   (Φωτογραφία:  Reuters )

    Αθήνα
    Αποδεχόμενη το ελληνικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για εμπροσθοβαρή εκταμίευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, καθώς και τη χρηματοδότηση  έργων του προηγούμενου προγράμματος σε ποσοστό 100%.
    Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξήσει το ποσοστό αρχικής προχρηματοδότησης για τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Στη χώρα θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. φέτος και τα υπόλοιπα 500 εκατ. το 2016.
    Σε συνέντευξή της την Πέμπτη, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να απορροφήσει «και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι».
    Παράλληλα , ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας (task force), στην οποία θα συμμετέχουν το αρμόδιο υπουργείο και οι Περιφέρειες, όπως είχε συμφωνηθεί με τους έλληνες Περιφερειάρχες.
    Η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ και το προηγούμενο πρόγραμμα είχε υποβληθεί στην Κομισιόν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
    Από την πλευρά της, η ΕΝΠΕ χαιρέτισε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για εμπροσθοβαρή εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της, οι οποίες κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα.
    Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.
    Αναφερόμενη στο νέο ΕΣΠΑ, η ρουμάνα επίτροπος κάνει λόγο για κονδύλια που «είναι σε θέση να στηρίξουν επί της ουσίας την πραγματική οικονομία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές επιπλέον επενδύσεις τα επόμενα χρόνια», μέσω της εξασφάλισης «ανακυκλούμενων κεφαλαίων τα οποία τελικά αναμένεται να παραμείνουν στο πρόγραμμα για μελλοντική χρήση».
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Μετά τη διαφοροποίηση Κώστας Ήσυχος: Στη διάθεση του πρωθυπουργού η παραίτησή μου


    Κώστας Ήσυχος: Στη διάθεση του πρωθυπουργού η παραίτησή μου
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Στη διάθεση του πρωθυπουργού βρίσκεται η υπουργική του θέση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος μετά τη διαφοροποίησή του κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νέου προγράμματος στήριξης.

    «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και την αυτογνωσία, την εμπειρία αλλά και την κουλτούρα να έχει μία διαφορετικότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, για το λαό. Υπό την έννοια αυτή, εγώ δηλώνω ότι είμαι στην διάθεση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη θέση μου στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολόθερμα τη στήριξή μου στο να χαράξει το πρόγραμμα εκείνο που θα είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο κ. Ήσυχος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα προχωρήσει αταλάντευτα με τη στήριξή μου στο έργο της» συμπληρώνει.

    «Η συνείδηση του κάθε βουλευτή δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, εκφράζει και τη συλλογική συνείδηση, όλων εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν εναντίον των μνημονίων. Υπό την έννοια αυτή, από τη δική μου πλευρά και σε ό,τι με αφορά, έχει αμέριστα την ψήφο εμπιστοσύνης όποτε τη χρειαστεί αυτή η κυβέρνηση» ανέφερε.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Η Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ, ζητά αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας...

    Για αποστασία της ηγετικής ομάδας και 110 βουλευτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου «για... ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η ηγετική ομάδα και 110 βουλευτές αποστάτησαν από το κόμμα ψηφίζοντας το Μνημόνιο. Καμία υποστήριξη στη μνημονιακή κυβέρνηση "εθνικής ενότητας". Έκτακτο συνέδριο για ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας τώρα! Το μνημονιακό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τρόικας – ελληνικής ολιγαρχίας – κυβέρνησης με σκοπό το πνίξιμο του λαϊκού, επαναστατικού «Όχι» του δημοψηφίσματος, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ. Με μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 229 προθύμων της «εθνικής ενότητας», το τρίτο Μνημόνιο άγριας λιτότητας έγινε νόμος του κράτους. Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 110 βουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αποστασία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, παραβίασαν όλες τις στοιχειώδεις πολιτικές, προγραμματικές και καταστατικές αρχές του κόμματος και ψηφίζοντας «Ναι» στο νέο Μνημόνιο, άλλαξαν οριστικά στρατόπεδο και τέθηκαν ανοικτά στην υπηρεσία του «μαύρου μετώπου» τρόικας - ελληνικής καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια ποιοτική αλλαγή στην πολιτική κατάσταση. Δεν έχουμε πλέον στην εξουσία μια κυβέρνηση «με κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή αποστατών από τον ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός έχει οριστικά αποδεχθεί τον ρόλο του αστού, εθνικού τάχα, ηγέτη, σε πλήρη όμως σύγκρουση με την αντιμνημονιακή πλειοψηφία του «έθνους». Εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει όλη την απαραίτητη «βρώμικη» μνημονιακή δουλειά, προσπαθώντας να αποφύγει την προσφυγή σε εκλογές, η οποία για λόγους «διασφάλισης της σταθερότητας», δηλαδή σταθεροποίησης του μνημονιακού κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, ξορκίζεται από τα νέα του αφεντικά. Δυστυχώς, μόνο 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ψήφισαν το αυτονόητο «Όχι» στο νέο Μνημόνιο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αποδείχτηκε στην πλειοψηφία της ένας συρφετός δειλών καριεριστών που δεν έχουν δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο των εκπροσώπων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 7 «παρόντες» ή «απόντες» βουλευτές, απλά φοβήθηκαν να διαλέξουν ανοικτά στρατόπεδο. Μόνο οι 32 βουλευτές που ψήφισαν «Όχι» δικαιούνται σύμφωνα με τις πολιτικές και καταστατικές αρχές του κόμματος να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιβεβλημένη και αυτονόητη καταψήφιση του Μνημονίου από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, δυστυχώς συνοδεύτηκε από μια εντελώς λαθεμένη και επιζήμια δήλωση της ηγεσίας της σχετικά με την κυβέρνηση δια στόματος του σ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ψηφίζουμε όχι στο Μνημόνιο, στηρίζουμε την κυβέρνηση» ήταν η δήλωση αυτή. Είναι όμως αδιανόητο μετά και από τη διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος σε βάρος του περήφανου, λαϊκού «όχι» και την οριστική μετατροπή της κυβέρνησης σε μνημονιακή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώνει ότι «στηρίζει» την κυβέρνηση. Αυτή η στάση μόνο σύγχυση και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις των αριστερών αγωνιστών. Αποδυναμώνει τον αναγκαίο αγώνα της αριστερής πτέρυγας για την εκδίωξη των επίορκων ηγετών, βουλευτών και της πολιτικής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπερψήφιση του Μνημονίου από την πλειοψηφία της Κ.Ο και η πραξικοπηματική ανάδειξη μιας μνημονιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και το μεγάλο λαϊκό «Όχι» της 5ης Ιουλίου, αντικειμενικά αποτελούν μια σοβαρή ήττα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έδειξαν την αποφασιστικότητά τους για επαναστατική μάχη, αλλά προδίδονται από ανάξιους και επίορκους ηγέτες. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, από την ανάγκη να βρουν πολιτική λύση μπροστά στην ολομέτωπη μνημονιακή επίθεση που δέχονταν από τον ταξικό τους αντίπαλο, «έσπρωξαν» ένα αριστερό κόμμα από το πολιτικό περιθώριο στην εξουσία και μετέτρεψαν ανάξιους ρεφορμιστές διανοούμενους και πολιτικούς καριερίστες σε μαζικούς πολιτικούς ηγέτες. Τώρα αυτοί οι ηγέτες ξεπληρώνουν τις μάζες με το αντίτιμο της ανοικτής προδοσίας. Διοχετεύουν σε μεγάλες δόσεις στις φλέβες του λαού το δηλητήριο του πολιτικού κυνισμού και της παθητικής ανοχής και συμφιλίωσης με τις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές των Μνημονίων. Εξυπηρετούν τα σχέδια της αστικής αντίδρασης, που εμφανίζοντας στο εξής την Αριστερά σαν συνένοχο για τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού, θα επιχειρήσει με ευνοϊκότερους όρους την ανάκαμψη της απήχησης όλων των κομμάτων της, «κεντρώων», δεξιών και ακροδεξιών. Η προδοσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αναπόφευκτα παραλυτικές συνέπειες στο κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ήδη η χτεσινή απογευματινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή αντανακλούσε αυτές τις συνέπειες, με τις μάζες του κινήματος του «Όχι» να είναι απούσες και τους αναρχικούς ή «αναρχικούς» της Ασφάλειας να δίνουν τον τόνο με πράξεις απελπισμένης και εκτονωτικής βίας. Αναπόφευκτα για ένα διάστημα, στις εργατικές μάζες θα κυριαρχήσει η απογοήτευση, η μοιρολατρία και η σύγχυση. Όμως το διάστημα αυτό δεν θα είναι μεγάλο, καθώς η ανίατη αρρώστια του ελληνικού καπιταλισμού και η αναπόφευκτη, ταχύτατη πορεία του προς το «Grexit» θα φέρουν νέες βίαιες αναταράξεις στην κοινωνική συνείδηση και θα ξαναβάλουν την εργατική τάξη στο δρόμο του μαχητικού ταξικού και πολιτικού αγώνα. Το πιο κρίσιμο και επείγον ζήτημα τούτες τις ώρες είναι η ύπαρξη μιας σημαίας για να συσπειρωθούν γύρω της οι καλύτεροι αγωνιστές και να προετοιμάσουν από τώρα το έδαφος για τις μελλοντικές νικηφόρες μάχες. Τον ρόλο αυτόν πρέπει να διαδραματίσει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έχει το καθήκον να σώσει από την αποστράτευση και την απογοήτευση χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές, δίνοντας πολιτική έκφραση και διέξοδο στα αισθήματα της δίκαιης οργής τους για την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα. Το πιο επείγον καθήκον της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξεκινήσει τώρα μια αποφασιστική μάχη για να περάσει το κόμμα από τα χέρια των επίορκων ηγετών, στα χέρια των αριστερών αγωνιστών. Για να συμβεί αυτό μόνο ένα μέσο υπάρχει, το έκτακτο συνέδριο με σκοπό τη ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Η εναντίωση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής στο Μνημόνιο και η εξελισσόμενη εξέγερση της βάσης, της Νεολαίας και της μεσαίας στελέχωσης του κόμματος, διαμορφώνουν απόλυτα ευνοϊκούς όρους. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει τη δύναμη να επιβάλει τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου, για την οποία απαιτούνται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ οι υπογραφές του ¼ των μελών του κόμματος. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της σε δεκάδες οργανώσεις του κόμματος, θα πρωτοστατήσει στον αναγκαίο αγώνα που πρέπει να διεξαχθεί για την άμεση διενέργεια έκτακτου συνεδρίου πολιτικής καταδίκης της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας, ριζικής αλλαγής πολιτικής και ηγεσίας. Όμως θεωρεί ότι η επείγουσα αυτή πολιτική μάχη πρέπει να δοθεί με άξονα τη ρητή πολιτική καταγγελία των ρεφορμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και θέσεων που αποδείχθηκαν το «όχημα» της προδοσίας και με όπλο το απαραίτητο προγραμματικό σχέδιο εναλλακτικής λύσης στην πολιτική υποταγής στα Μνημόνια. Δεν χρειαζόμαστε ένα τεχνοκρατικό σχέδιο διαχείρισης. Δεν χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μετάβασης σ’ έναν καπιταλισμό με εθνικό νόμισμα. Ο καπιταλισμός είτε με ευρώ, είτε με εθνικό νόμισμα μπορεί να διατηρηθεί στη ζωή μόνο με Μνημόνια άγριας λιτότητας. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα ξεριζώνει την αιτία των Μνημονίων, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό και δεν θα αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για γραφειοκράτες, τεχνικούς διαχειριστές, αλλά θα προϋποθέτει για την εφαρμογή του την ενεργή συμμετοχή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό το προγραμματικό σχέδιο υπάρχει και έχει δημοσιοποιηθεί έγκαιρα. Είναι το πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής – σοσιαλιστικής ρήξης που έχει επεξεργαστεί και υπερασπίζει από την ίδρυσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους αριστερούς αγωνιστές και τις αγωνίστριες να συσπειρωθούν στην Κομμουνιστική Τάση παλεύοντας για την εφαρμογή του. Γιατί μόνο δυναμώνοντας την πιο συνεπή, επαναστατική φωνή μέσα στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να παλέψουμε αποτελεσματικά και νικηφόρα ενάντια στη μνημονιακή προδοσία της ηγετικής ομάδας». Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

    Read more...

    Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες...


    Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ
    ...κατά 900 εκατ. ευρώ...
    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
    Ο...
    πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η απόφαση να αυξηθεί ο ELA είναι συμμετρική ως προς την προηγούμενη απόφαση να «παγώσει» η έκτακτη χρηματοδότηση.

    Ο  Nτραγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να εργάζεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, ενώ έκανε λόγο για αποκατάσταση των συνθηκών για την αύξηση του ELA.

    «Η παροχή ρευστότητας δεν γίνεται ποτέ χωρίς όρους και απεριόριστα», ανέφερε ακόμη...

    Read more...

    Προκαταρκτική έρευνα μετά τις καταγγελίες Καμμένου...



    ...για το ΚΕΕΛΠΝΟ...
    Εντολή για προκαταρκτική έρευνα εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σχετικά με την ύπαρξη «μαύρου ταμείου του ΚΕΕΛΠΝΟ» που...
    χρηματοδοτούσε δημοσιογραφικές επιχειρήσεις.


    Σε δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι «μετά από τη διαβίβαση στην υπηρεσία μας έγγραφης αναφοράς περί "μαύρου ταμείου του ΚΕΕΛΠΝΟ" διατάξαμε από 8/7/2015 προκαταρκτική εξέταση».

    Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο εισαγγελέας Δ. Γκύζης...

    Read more...

    Kαι η δίκη της Χρυσής Αυγής, συνεχίζεται...


    Υπό όρους δεκτή η Πολιτική Αγωγή
    Για δωδέκατη μέρα συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
    Tο δικαστήριο απέρριψε το...

    αίτημα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για το αν θα πρέπει και εγγράφως να κατατεθούν οι ισχυρισμοί του συνηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    Παρόλα αυτά, ύστερα από πρόταση της Πολιτικής Αγωγής, η ίδια η πρόεδρος επανέλαβε ακριβώς την πρόταση διατυπωμένη όπως την είχε πει ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Γ. Αγγου Γιώργος Σωτηρόπουλος, προκειμένου να καταγραφεί στα πρακτικά.

    Σημειώνουμε πως στην προσχθεσινή συνεδρίαση ο κ. Σωτηρόπουλος παραδέχτηκε πως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι «μπορεί να μην είναι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, αλλά είναι όλοι μέλη του ίδιου πολιτικού κόμματος». Η υπεράσπιση σε πανικό, είχε προσπαθήσει να συμμαζέψει το λάθος.

    Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με υποβολή ενστάσεων ακυρότητας για την προδικασία, το βούλευμα, την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και μία σειρά άλλα ζητήματα. 

    efsyn.gr

    Read more...

    Κομισιόν: Η Ελλάδα ικανοποίησε τις απαιτήσεις...


    Κομισιόν: Η Ελλάδα ικανοποίησε τις απαιτήσεις της συμφωνίας
    ...της συμφωνίας...
    Η Ελλάδα "ικανοποίησε" τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    H εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε...

    σε ερώτηση αναφορικά με την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το «ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε καθαρά».
    Και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ευρωπαϊκή συμφωνία» και για μία «συμβιβαστική λύση» για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας...

    Read more...

    ΤΧΣ: Νέος επικεφαλής ο Άρης Ξενόφος...


    ΤΧΣ: Νέος επικεφαλής ο Άρης Ξενόφος
    Σύμφωνα με το Reuters...
    Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναλάβει ο Αρης Ξενόφος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΑΕΔΑΚ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο...
    τραπεζική πηγή προσκείμενη στη διαδικασία.

    Ο κ. Ξενόφος θα αντικαταστήσει την κυρία Σακελλαρίου η οποία παραιτήθηκε τον Μάιο.

    Read more...

    «Ναι» από το φινλανδικό κοινοβούλιο...


    ΣΤΟΥΜΠ
    Απέκλεισε ελάφρυνση του Eλληνικού χρέους, ο Στουμπ...
    «Πράσινο φως» έδωσε το κοινοβούλιο της Φινλανδίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα του ESM.

    «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι... ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα» τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Σίπιλα.

    «Η κυβέρνηση έχει την έγκριση να συμμετάσχει στο δάνειο - γέφυρα για την Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις για το 3ο πακέτο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Στουμπ, αποκλείοντας ωστόσο ελάφρυνση του χρέους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός είχε παρουσιαστεί ανένδοτος στο θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    Αντίστοιχες αντιδράσεις είχε εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών Στουμπ στο Eurogroup.

    Η σθεναρή αντίσταση όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια οφειλόταν στην απειλή του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού των Αληθινών Φινλανδών ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.

    Read more...

    "Κλείδωσε" το δάνειο -γέφυρα των 7 δις...


    Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Εγκρίθηκε το δάνειο γέφυρα των 7 δισ. - ΤΩΡΑ
    Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup...
    Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και οπως ανακοίνωσε το Bloomberg, εγκρίθηκε το δάνειο - γέφυρα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Συγκεριμένα, το Eurogroup ενέκρινε...
    το σχέδιο που παρέδωσε το Euro Working Group για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM. 

    Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


    Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν δόσεις ομολόγου της ΕΚΤ που λήγουν τη Δευτέρα και οφειλές προς το ΔΝΤ


    Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.


    Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ αύξηση του ELA τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση το μεσημέρι.


    Το ΔΣ της ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες που παραμένει «παγωμένος» στα 88,6 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση του Eurogroup για την έγκριση του δανείου – γέφυρα, ύστερα από την υπερψήφιση της συμφωνίας στη βουλή εν μέσω διαφωνιών.


    Η παροχή ρευστότητας θα κρίνει εν πολλοίς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.


    enikos.gr

    Read more...

    Συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ...



    Σύμφωνα με το Bloomberg... 
    Σε κατ' αρχήν συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα κατέληξε το Eurogroup. Η συμφωνία είναι πιθανό να ανακοινωθεί την...
    Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.


    Read more...

    "...θα χεστούμε στο τάλιρο, κύριε Λαφαζάνη"...



    Μερικές ερωτησούλες -κοφτερές- έχει η Έλενα Ακρίτα, για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τους...
    υπόλοιπους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.

    Ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Ακρίτα, από tanea.gr:

    «Κύριε Λαφαζάνη κι οι υπόλοιποι της Αριστερής πλατφόρμας,

    Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τις άοκνες προσπάθειες σας να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσει αυτή η χρεοκοπημένη χώρα.

    Δεύτερον, να σας εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τις σούπερ εναλλακτικές που βρήκατε.
    Προφανώς.
    Προφανέστατα.
    Έτσι μας είπατε τουλάχιστον:
    «Εναλλακτικές υπάρχουν.»
    (Όπως: Λεφτά υπάρχουν.)

    Άρα το λύσαμε το θεματάκι. Το 'χουμε εμείς αυτό τώρα. Στο τσεπάκι μας. Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν κερατά: Κάποια κρυφή και μυστηριώδης χρηματοδοτική πηγή έχει ήδη δεσμευτεί ότι, οσονούπω θα κολυμπάμε στο χρήμα.

    Εν ολίγοις, θα χεστούμε στο τάλιρο, κύριε Λαφαζάνη. Ασχέτως που δεν μας λέτε ακόμα λεπτομέρειες... Έτσι για να κορυφωθεί το σασπένς, πριν κάνουμε μπρέικ για διαφημίσεις.
    Δεν θέλω να σας πιέσω, πάρτε τον χρόνο σας, δε μας κυνηγάει κανείς. Οκ, μπορεί οι τράπεζες να είναι κλειστές αλλά καλή καρδιά μωρέ. Όλο και κάποιο χρυσό δόντι μας περισσεύει ν' ακουμπήσουμε στα ενεχυροδανειστήρια του Ριχάρδου.

    Χαλαρά δε λέω, κύριε Λαφαζάνη μου - αλλά στο περίπου για πότε το υπολογίζετε; Πότε λέτε να μας 'ξεφανερώσετε' αυτή τη γαμάτη εναλλακτική που θα μας βγάλει απ' το οικονομικό αδιέξοδο;
    ΠΟτε;
    ΠοτΕ;

    Κι επειδή επικαλείστε το ΟΧΙ...
    Σας έχω νέα, κύριε Λαφαζάνη.
    Το ΟΧΙ δεν το φέρατε προίκα απ' το σπίτι σας. Δεν το κέντησε πανωσέντονο με τα αρχικά σας η μανούλα σας. Το ΟΧΙ δικό μας είναι και δεν το εκποιούμε. Ούτε σε σας, ούτε σε κανέναν.

    Αν χάθηκε η μάχη;
    Ναι, χάθηκε η μάχη.
    Αλλά τουλάχιστον δόθηκε η μάχη.
    Κάποιος την έδωσε την μάχη αυτή.
    Κι αυτός ο 'κάποιος' δεν ήσασταν ούτε εσείς, ούτε ο Στρατούλης, ούτε οι αριστερές πλατφόρμες, κύριε Λαφαζάνη.
    Ο Τσιπρας την έδωσε. Κι ο Τσίπρας σηκώνει την ευθύνη στους ώμους του.
    Εσείς απλώς παρακολουθούσατε αμέτοχος.
    Ή όχι;
    Ή δουλεύατε ακούραστα για την εναλλακτική λύση;
    Την οποία και βρήκατε, απ' ό,τι μας είπατε.
    Συγχαρητήρια βρε. Θερμά.

    Μια ερωτησούλα μόνο, αν δεν σας κάνει κόπο.
    Έξη μήνες τώρα το επτασφράγιστο σας μυστικό, καλή μου κοντέσα Βαλέραινα, γιατί δεν το μοιράζεστε μαζί μας - να φύγει κι ένα βάρος από πάνω σας;
    Όλο αυτό τον καιρό που έλιωνε η διαπραγματευτική ομάδα γιατί δεν τους λέγατε «μπάστα, παίδες, εδώ χρήμα ζεστό και τραγανό απ' το φούρνο»;

    Γιατί - δεν μπορεί - το είπατε στον Πρωθυπουργό;
    Προφανώς και το είπατε στον Πρωθυπουργό.
    Ως οφείλατε, άλλωστε!

    Τότε όμως, βοηθήστε μας να καταλάβουμε:

    Γιατί, κύριε Λαφαζάνη μου, ξεροστάλιαζε ο άνθρωπος στις Βρυξέλλες στου τραπεζιού τη γωνίτσα σαν τον λεπρό;
    Αφού ο Τσιπρας ήξερε την εναλλακτική με τον πακτωλό χρημάτων, γιατί τσάκισε και τον τσάκισαν 17 ώρες ασταμάτητα;
    Γιατί έβγαλε έρπη;
    Γιατί έφαγε στη μάπα όλη την σκατίλα της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας;
    Γιατί υπέστη τα μαρτύρια του Ταντάλου;

    Γιατί, κύριε Λαφαζάνη, δεν τους τράβαγε μια μούντζα ξεγυρισμένη να παν στον διάολο κι ακόμα παραπέρα;

    Αφού σίγουρα ήξερε την εναλλακτική σας, γιατί δεν τα βρόνταγε να πάρει την αξιοπρέπεια του - και την δική μας - και να φύγει;

    Ακόμα και τώρα, ακόμα και σήμερα, ακόμα κι αυτή τη στιγμή:

    Ποια είναι η εναλλακτική, κύριε Λαφαζάνη;
    Τι περιμένετε για να μας την πείτε, κύριε Λαφαζάνη;
    Γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε χωρίς να ανοίξετε το στοματάκι σας, κύριε Λαφαζάνη;

    Ποιο ήταν το plan B σας, κύριε Λαφαζάνη;
    Μήπως το plan B σας ήταν ότι δεν είχατε plan B;

    Πέσαν οι μάσκες, κύριοι της αριστερής πλατφόρμας.
    Κι αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που δεν θέλαμε να πιστέψουμε:
    Πως οι δικοί σας τζάμπα μάγκες δεν διαφέρουν σε τίποτα με αυτούς του ΚΚΕ.
    Σε τίποτα απολύτως.

    Πέσαν οι μάσκες, πέσαν τα προσωπεία...
    Μείνανε τα πρόσωπα.
    Πρόσωπα που ζητούν συγγραφέα.
    Αλλά δεν θα τον βρουν. Ποτέ.
    Γιατί κανένας συγγραφέας δεν εμπνέεται από μια 'εκ του ασφαλούς' υστεροφημία.

    Πέσαν οι μάσκες, πέσαν τα προσωπεία…
    Μείνανε τα πρόσωπα.
    Πρόσωπα που ζητούν συγγραφέα…
    Αλλά δεν θα τον βρουν ποτέ».

    Read more...

    Συνάντηση, Σόιμπλε-Λιου...


    Τα είπαν Σόιμπλε - Λιου για την Ελλάδα και το δάνειο - γέφυρα
    Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, για να συναντηθει με τον Γερμανό ομολογό του, Βόφγκανγκ Σόιμπλε.
    Ο...Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματισμένες επισκέψεις σε Φραγκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι για συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα οικονομικά επιτελεία και την ΕΚΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τον  EFSM και το δάνειο – γέφυρα για την Ελλάδα ενώ επίσης στο πρόγραμμα υπάρχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη και συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

    «Στις συναντήσεις του, ο υπουργός Λιού θα ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του για την παγκόσμια οικονομία και θα συζητήσει για την πρόοδο της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Read more...

    Σενάρια για εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου...


    Σενάρια για εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου μετά το ρήγμα των «39»
    ...μετά το ρήγμα των «39»...
    Αμέσως μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup -που βρίσκεται σε εξέλιξη- αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εκτός Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη. Μετατίθενται Σκουρλέτης...
    Δρίτσας. Μέσα Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι. Ερωτηματικό με καραμπόλες από πιθανή αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.



    Αναπόφευκτος είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τη νέα εντυπωσιακή διαφοροποίηση υπουργών στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ άρχισε ήδη η φημολογία για επικείμενες εκλογές, με την 13η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορεί ως πιθανή ημερομηνία. Κάποιοι τοποθετούν τον ανασχηματισμό ακόμη και σήμερα, αφού περάσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και υπάρξει η πρώτη κίνηση από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας, με το άνοιγμα του ELA ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Άλλοι τον τοποθετούν αύριο, αφού ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και αναζητηθούν τρόπο διεύρυνσης της κυβέρνησης, όχι με πολιτικές συμμαχίες αλλά με συμβολικές τοποθετήσεις ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής.


    Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της αριστερής πλατφόρμας που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.


    Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες.


    Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το δρόμο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο είναι πιθανό να πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.


    Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι επισφαλής.


    Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα εάν τεθεί ζήτημα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και την θέση της δεν λάβουν ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης.


    Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης.


    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον  ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Εξ αυτού του λόγου ως μία πιθανή  ημερομηνία για εκλογές αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.


    Το σενάριο αυτό θα ευδοκιμήσει εφόσον βέβαια είναι εφικτή η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των πρώτων μηνών μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και, κατ’ άλλους, εφόσον υπάρξει και ανοχή ή σύμφωνη γνώμη από τους εταίρους, καθώς θα υπάρχει απαίτηση για γρήγορη θεσμοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων. Στην περίπτωση που οι εκλογές κριθούν ως αδύνατη επιλογή για τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν σενάρια κυβέρνησης ευρύτερων και διαφορετικών συνεργασιών από τη σημερινή, με το όνομα του πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση να είναι ένα ανοιχτό θέμα.


    protothema.gr

    Read more...

    FT: Το απόλυτο έγκλημα της Μέρκελ...


    FT: Το απόλυτο έγκλημα της Μέρκελ - MediaΌταν το σχεδιαζόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατατεθεί προς ψήφιση στην Bundestag την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα νιώθει καμία ανησυχία για το αν...
    θα εγκριθεί.

    Αλλά θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις να υπερασπιστεί την διαχείριση της κρίσης και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει για την ευρωζώνη, την Ε.Ε. και τον κεντρικό της άξονα, την σχέση ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία.

    Αν και η καγκελάριος απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από το συντηρητικό της κόμμα (CDU/CSU) και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η σκληρή στάση της στην μαραθώνια Σύνοδο της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες που διήρκησε ως το πρωί της Δευτέρας έχει παρακινήσει τους επικριτές της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να την κατηγορήσουν για εκφοβισμό της Ελλάδας και ταπείνωση του ηγέτη της.

    Για ορισμένους, διέπραξε το απόλυτο έγκλημα στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας: έβαλε σε κίνδυνο την δέσμευση της χώρας στην ευρωπαϊκή ενότητα. «Η Γερμανία έκανε ένα ιστορικό λάθος. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια η Γερμανία απαίτησε λιγότερη αντί για περισσότερη Ευρώπη» σημειώνει ο Σβεν Κριστίαν Κίντλερ,

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται οι κατηγορίες αυτές για την 62χρονη καγκελάριο, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να διευθύνει την Ευρώπη μέσω του Βερολίνου, μερικές φορές παρακάμπτοντας συμμάχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά η επίθεση που δέχεται ως η κυρίαρχη ηγέτιδα της Ευρώπης έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.



    Το Spiegel, ένα κεντρο-αριστερό περιοδικό που είναι συχνά επικριτικό απέναντι στην κ. Μέρκελ, ανέφερε σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο: «Η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε επτά δεκαετίες μεταπολεμικής διπλωματίας σε μια εβδομάδα».

    Η φιλελεύθερη Suddeutsche φιλοξένησε πρωτοσέλιδο για την κ. Μέρκελ με τίτλο: «O νέος εχθρός της Ευρώπης».

    Τα γερμανικά μέσα έχουν μεταδώσει τις επικρίσεις κατά του Βερολίνου από το εξωτερικό, ειδικά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού να σταματήσει η ταπείνωση της Ελλάδας: «Λέω στην Γερμανία: Ως εδώ».

    Στο Βερολίνο, η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η Γερμανία δεν υπονομεύει την ενότητα της ευρωζώνης, αλλά υπερασπίζεται τους κανονισμούς και βοηθάει ένα απείθαρχο μέλος με ένα πακέτο διάσωσης πάνω από 86 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκει στήριξη στο γεγονός ότι στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών πριν από την Σύνοδο των ηγετών, 15 από τους 18 εταίρους στην ευρωζώνη επέμειναν από κοινού να ζητηθούν πιο σκληροί όροι από αυτούς που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα. Μόνο ηΓαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος υποστήριξαν ότι το ελληνικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι τυπικές διαπραγματεύσεις.

    Η καγκελάριος θα είναι επίσης ικανοποιημένη με την δημόσια στήριξη που απολαμβάνει με βάση δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα. Σε δημοσκόπηση τoυ ARD, το 57% τάχθηκε υπέρ του σχεδίου διάσωσης. Μόνο το 13% ανέφερε ότι πηγαίνει πολύ μακριά στις παραχωρήσεις που ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα 22% υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό.

    Η κ. Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την ψήφο της Παρασκευής, με την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του δικού της μπλοκ και άλλων κομμάτων. Αλλά μπορεί να μην δραπετεύσει χωρίς αμυχές. Είναι αντιμέτωπη με την εξέγερση μιας μερίδας σκληροπυρηνικών βουλευτών του κόμματος της που βλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα ως μια σπατάλη χρημάτων.

    Η Bild, το συντηρητικό ταμπλόιντ, συμφωνεί, λέγοντας την Τετάρτη ότι το κόστος της αποτροπής ενός Grexit – μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη – είναι υπερβολικά υψηλό.

    Βουλευτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν 50 με 70 αντάρτες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, περίπου διπλάσιοι από τους 29 που αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση στην τελευταία ψήφο για την ελληνική διάσωση την Παρασκευή. Χωρίς τους σκληρούς όρους που η κ. Μέρκελ εξασφάλισε, λένε ότι οι αντάρτες θα μπορούσαν να φτάσουν ως και τους 100 από τους 311 του κόμματος της.

    Αν και οι αντάρτες δεν απειλούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπορεί να πλήξουν την φήμη της καγκελάριου. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την στάση του Βερολίνου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις: Η ψήφος της Παρασκευής απλά δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο φόβος μιας ακόμα μεγαλύτερης εξέγερσης, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το ίδιο το πρόγραμμα, μπορεί να κάνει ακόμα πιο σκληρή την στάση της κ. Μέρκελ.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της, φαίνεται ακόμα να είναι υπέρ του προσωρινού Grexit που πρότεινε στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί από αυτούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι για το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού είναι πολύ καλύτερη λύση ότι προτείναμε» δήλωσε την Τρίτη.

    Ακόμα και ουδέτεροι πολιτικοί αναλυτές την Γερμανία ανησυχούν για την ζημιά που έχει προκαλέσει η υπερβολική σκληρότητα του Βερολίνου στην φήμη της χώρας στην Ευρώπη. «Είμαι φοβισμένος από την ένταση του θυμού» λέει η Κοντάνζ Στελτσενμούλερ του Brookings Institute. «Πρέπει να αλλάξουμε. Μιλάμε στους Ευρωπαίους εταίρους σαν να είναι απλά παρατηρητές».

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το πλήγμα στις γερμανο-γαλλικές σχέσεις, τον άξονα της Ε.Ε., καθώς ανοίγεται ένα ξεκάθαρο ρήγμα ανάμεσα στις πιέσεις της κ. Μέρκελ για αυστηρούς κανόνες και τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για αλληλεγγύη. Οι δύο ηγέτες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα ευρωπαϊκής ενότητας, βρίσκονται συχνά σε αντίθετα μέτωπα, με την κ. Μέρκελ να κρατάει μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και τον κ. Ολάτν να εκλιπαρεί για επιείκεια.

    Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εξέφρασε λύπη για το ότι η «πολιτική της Γερμανίας για την Ευρώπη έχει γίνει εξαιτίας της κλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης πιο γερμανική και της Γαλλίας πιο γαλλική»...
    euro2day.gr

    Read more...

    Απόρρητη έκθεση για τα «Ιουλιανά» Στο σπίτι του Μητσοτάκη «μαγειρεύτηκε» η Αποστασία του 1965


    Έγκλημα εκ προμελέτης ήταν η Αποστασία.
    apostasia
    Το αποδεικνύει απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου καταγράφεται σειρά συναντήσεων Αμερικανού διπλωμάτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την «κλίκα του», αρκετές εβδομάδας πριν από την πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Αμερικανός επισκέπτης, στο υπόμνημά του, θεωρεί «ολοφάνερο» ότι ο Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως «καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού».
    Το απόρρητο υπόμνημα- με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965- που αποκάλυψαν πριν μερικά χρόνια «ΤΑ ΝΕΑ», καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην κρίση που οδήγησε σε παραίτηση τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά αναμείχθηκε μετά στις κυβερνήσεις των Αποστατών. Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα και για το Κυπριακό. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό, ο Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο, κατά την άποψή του, έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο ακόμη και με πραξικόπημα!
    Υπενθυμίζουμε εν τάχει τα γεγονότα. Στο τέλος Ιουνίου του 1965, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το Παλάτι. Ο «γέρος της Δημοκρατίας» προωθεί την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΣ. Όμως ο στρατηγός Γεννηματάς- που έχει παίξει ενεργό ρόλο στη «βία και νοθεία» των εκλογών του 1961- είναι ο τοποτηρητής στο στράτευμα των Ανακτόρων που αντιδρούν. Αντίθετος είναι και ο υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, επίσης άνθρωπος του Παλατιού. Ο Παπανδρέου επιμένει και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ενώ στήνεται σκηνικό κρίσης.
    Το δείπνο. Μέσα σε αυτή την ταραγμένη ατμόσφαιρα, τέσσερις επώνυμοι Έλληνες κι ένας Αμερικανός διπλωμάτης δειπνούν μαζί. Το ξέρουμε γιατί ο τελευταίος συνέταξε μνημόνιο για τη συνάντηση αυτή, με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965, κι ένα αντίγραφο υποβάλλεται προς τον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
    Οικοδεσπότης στο τραπέζι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομικών τότε της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το δείπνο γίνεται, άλλωστε, στο σπίτι του. Συνδαιτυμόνες, πέραν του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ο Πάνος Κόκκας, εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο Γιάννης Τσουδερός, βουλευτής Κρήτης της Ένωσης Κέντρου και ο υποδιευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Δεληπέτρος.
    Η βραδιά είναι πλούσια σε εκμυστηρεύσεις και αποκαλύψεις.
    Η κουβέντα ξεκινά από τον στρατηγό Γεννηματά και μετά περνά στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο έχει εμμονή ο Μητσοτάκης. Κάποια στιγμή αστειευόμενος λέει πως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να τον στείλουν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα απαξιωτικός εμφανίζεται ο Μητσοτάκης για τον Γεώργιο Παπανδρέου. Το Κυπριακό. Ωμός είναι ο Μητσοτάκης και για το Κυπριακό. Τάσσεται υπέρ μιας ελληνο-τουρκικής συμβιβαστικής λύσης, και τοποθετείται υπέρ του σχεδίου Άτσεσον. Ο μυστακοφόρος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Άτσεσον είχε αναλάβει από τον τότε Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να εκπονήσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Ο Άτσεσον έριξε πρώτος το σπόρο της διχοτόμησης του νησιού, δίνοντας την Καρπασία και κάποιες άλλες περιοχές στους Τούρκους, με αντάλλαγμα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είχε δεχθεί το σχέδιο το καλοκαίρι του 1964, αν ο Ανδρέας δεν έκανε προσωπικό διάβημα στον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Μητσοτάκης καταλήγει ότι το σχέδιο μπορούσε και έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο- που το απέρριψε - ακόμη και διά των όπλων.
    Η κορύφωση της κρίσης. Οι επόμενες δεκαπέντε μέρες θα είναι ταραγμένες. Ο υπουργός Άμυνας Γαρουφαλιάς παραιτείται, το Παλάτι αρνείται στον Γεώργιο Παπανδρέου το δικαίωμα αντικατάστασής του. Το αδιέξοδο δεν αίρεται ακόμη κι όταν ο Πρωθυπουργός προτείνει να γίνει ο ίδιος και υπουργός Άμυνας. Η πολιτική και Συνταγματική κρίση είναι γνωστή ως «Ιουλιανά». Ακολουθεί η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και η «Αποστασία», στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα είναι αρνητικός πρωταγωνιστής σε έναν ρόλο που θα στιγματίσει την πολιτική του καριέρα.
    Η κουβέντα της ελληνο-αμερικανικής παρέας για την Κύπρο δείχνει την μακρά επώαση της ιδέας ότι η αντίσταση του Μακαρίου μπορεί να καμφθεί μόνον με πραξικόπημα. Αυτό θα γίνει τον Ιούλιο του 1974 υποκινημένο από την χούντα Ιωαννίδη στην Αθήνα, ανοίγοντας την πόρτα στον τουρκικό Αττίλα.
    Το «Υπόμνημα Συζήτησης» είναι, σύμφωνα με τη διαβάθμιση των διπλωματικών απορρήτων, «εμπιστευτικού χαρακτήρα- ομάδας 3». Υποβαθμίζεται ανά 12 χρόνια, αλλά δεν αποχαρακτηρίζεται αυτόματα. Θα χρειαστεί να περάσουν σαράντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να έρθει στη δημοσιότητα από «ΤΑ ΝΕΑ». Η ανάγνωσή του φωτίζει μια σκοτεινή πτυχή της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας.
    Το Υπόμνημα Συζήτησης
    Ημερομηνία: 28 Ιουνίου 1965 Θέμα: Πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομικών Πάνος Κόκκας: Ιδιοκτήτης- εκδότης της καθημερινής εφημερίδας «Ελευθερία» Γιάννης Τσουδερός: Βουλευτής Κρήτης του κόμματος Ένωσης Κέντρου Νίκος Δεληπέτρος: Υποδιευθυντής στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
    Αντίγραφα προς: Richard W. Βarham, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων, ΝΕΑ- Αμερικανική Πρεσβεία Αθηνών Κατά τη διάρκεια δείπνου στο σπίτι του υπουργού Οικονομικών κ. Μητσοτάκη, υπήρξα μάρτυς ορισμένων από τις πολιτικές απόψεις των ισχυρών Κόκκα- Μητσοτάκη, μερίδας της Ένωσης Κέντρου. Ο Κόκκας, το πιο δυναμικό μέλος της ομάδας, υπερίσχυσε στη συζήτηση. Ο Μητσοτάκης με ήρεμο αλλά σθεναρό τρόπο επίσης πήρε ενεργό ρόλο στην κουβέντα, με τον Τσουδερό και τον Δεληπέτρο να συμμετέχουν κατά διαστήματα. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο επικεφαλής στρατηγός των χερσαίων δυνάμεων Γεννηματάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός και η Κύπρος. Το θέμα του Ανδρέα Παπανδρέου φαινόταν να είναι εκείνο που το διέκρινε μεγαλύτερος συναισθηματισμός. Προσπάθησα να συνοψίσω παρακάτω τη συζήτηση σύμφωνα με τα θέματα.
    Στρατηγός Γεννηματάς.
    Ο κ. Κόκκας έκανε μια μακρά αναφορά για τον στρατηγό Γεννηματά, εναντίον του οποίου η εφημερίδα του κ. Κόκκα, «Ελευθερία», είχε αναλάβει μια σταθερά αυξανόμενη εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κόκκας επισήμανε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με το σχέδιο «Περικλής», στο οποίο ο Γεννηματάς είχε βαθιά αναμειχθεί στη στρατιωτική του περιοχή (Κοζάνη). Ο κ. Κόκκας αναφέρθηκε σε κάποιες από τις πειθαναγκαστικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο Γεννηματάς και οι υφιστάμενοί του εναντίον όχι μόνον των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους, αλλά και εναντίον των υποστηρικτών της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές του 1961.
    Σύμφωνα με τον Κόκκα, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν ήταν υποχρεωμένος να εμπλακεί σε ένα «δίλημμα» για τον Γεννηματά. Τον Απρίλιο του 1964 ο Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει επιλογή μεταξύ του Γεννηματά και του στρατηγού Σιαπκαρά, ενός πιο επιθυμητού στρατιωτικού, ως επικεφαλής του Στρατού. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν αποφασιστικός και παρ΄ όλες τις προειδοποιήσεις του Κόκκα και άλλων, επέτρεψε στον Βασιλέα να τον επηρεάσει υπέρ του Γεννηματά. Η «Ελευθερία» ήταν από την αρχή αντίθετη με αυτόν τον διορισμό.
    Σε αυτό το σημείο της συζήτησης, ο κ. Τσουδερός επέπληξε τους κυρίους Μητσοτάκη και Κόκκα που διεξήγαν μία τόσο έντονη δημοσιογραφική εκστρατεία εναντίον του Γεννηματά, η οποία, αν συνεχιζόταν, μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στη χώρα. Και οι δύο, Κόκκας και Μητσοτάκης, συμφώνησαν, τονίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο επιθυμούσαν να λήξει αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατόν.
    Προς απάντηση στην ερώτηση γιατί το θέμα αυτό εγείρεται αυτή τη δεδομένη στιγμή, ο Κόκκας έδωσε αρκετούς λόγους τονίζοντας συγκεκριμένα το σχέδιο «Περικλής», τον ρόλο του (στρατηγού) Λουκάκη σ΄ αυτή, την υπόθεση «Ασπίδα» και τις πρόσφατες κατηγορίες για σαμποτάζ στη Μακεδονία.
    Ο Κόκκας ανέφερε ότι ο Βασιλεύς δεν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό και δεν θα του άρεσε μια αλλαγή στο Γενικό Επιτελείο. Παρ΄ όλα αυτά, η Ένωση Κέντρου δεν βλέπει μια εναλλακτική λύση για την απόλυση του Γεννηματά και αυτή η άποψη έχει την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη. Αφού ανατραπεί ο Γεννηματάς, η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί και δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Ο Κόκκας είπε πως ήλπιζε ότι ο Βασιλεύς δεν θα ήταν ανυποχώρητος σε αυτό το θέμα, γιατί δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση για να αντιμετωπίσουν τον Πρωθυπουργό· θα μπορούσε να κάνει κακό μόνο στον θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα.
    Ανδρέας Παπανδρέου.
    Μέλη της ομάδας προχώρησαν στο θέμα Ανδρέας Παπανδρέου ειρωνευόμενοι το γεγονός ότι κουβαλούσε όπλο για αυτοπροστασία. Ο Κόκκας χαρακτήρισε τον Ανδρέα ως «κακό για την Ελλάδα» και δήλωσε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα. Κανένας δεν τον εμπιστεύεται. Όχι μόνο ασκεί κακή επιρροή προς τον πατέρα του, αλλά επίσης τον χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Ο Ανδρέας δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα της Ένωσης Κέντρου· ελπίζει να σχηματίσει το δικό του κεντροαριστερό κόμμα. Αυτές οι απόψεις, ελέχθη ότι εκφράστηκαν σε έναν Γερμανό αξιωματούχο με τον οποίο είχε μια κουβέντα ο Ανδρέας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τον προηγούμενο χειμώνα.
    Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης τον καταστρεπτικό ρόλο του Ανδρέα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Πρότεινε αστειευόμενος να ανατεθεί στον Ανδρέα μια πρεσβευτική αποστολή, ίσως στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι, ώστε να φύγει από την Ελλάδα.
    Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου.
    Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι παρ΄ όλη την προχωρημένη ηλικία του, ο Πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα καθαρά και ενεργεί προσεκτικά. Εν τούτοις έχει δύο σοβαρά ελαττώματα: (1) είναι ηθικά ελαστικός· γεννήθηκε έτσι και (2) είναι δειλός, με παντελή έλλειψη θάρρους. Ο Μητσοτάκης υπαινίχθηκε επίσης ότι ο Παπανδρέου είναι διπρόσωπος και έχει έλλειψη αποφασιστικότητας. Κανένας δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί· άλλα λέει στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα μάλλον λέει στον Βασιλέα.
    Κύπρος. Υποστηριζόμενος από τον Κόκκα, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της Κύπρου: έδωσε έμφαση στη σημασία τής ελληνοτουρκικής συμβιβαστικής λύσης. Μια τέτοια λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το Σχέδιο Αcheson. Ωστόσο, ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό και «σαμποτάρισε» την απόφαση, χωρίς ουσιαστικά να δώσει έναν σαφή λόγο. Ο Ανδρέας συνεργάζεται με τον Μακάριο και τους αριστερούς.
    Το Σχέδιο Αcheson είναι η καλύτερη λύση· είναι πολύ καλύτερη από την παραχώρηση ελληνικού εδάφους, που καμία ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να προτείνει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή του Μακάριου για τη λύση τύπου Αcheson, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιβληθεί επί του Μακαρίου, με πραξικόπημα, αν χρειαστεί.
    Σχόλιο. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο σπίτι του Μητσοτάκη μέσα σε μία εβδομάδα. Ήταν ολοφάνερο ότι η κλίκα των Κόκκα- Μητσοτάκη προσπαθούσε να κάνει σαφή τη θέση της στον «αμερικανικό παράγοντα», ίσως με έναν υπαινιγμό ότι ο Μητσοτάκης προσέφερε την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, η διακυβέρνηση του οποίου οδηγούσε την Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό χάος.
    Στη συνέχεια, ο Δεληπέτρος μού είπε κατ΄ ιδίαν ότι θεωρούσε τον Μητσοτάκη ως τον καλύτερο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπεστήριξε ότι η ομάδα των Στεφανόπουλου- Μητσοτάκη είναι καλύτερη για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου- ο Στεφανόπουλος γιατί είχε πολύ λίγους εχθρούς και είναι ευρέως αποδεκτός και ο Μητσοτάκης λόγω δυναμικότητας και της γενικής ικανότητάς του.... Εμπιστευτικό Ομάδας 3. Κάθε 12 χρόνια υποβαθμίζεται όχι αυτόματα αποχαρακτηρισμένο
    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...