Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Στο «μικροσκόπιο» του Eurogroup «Βαθιά ανάσα» ρευστότητας από την ΕΚΤ - Πότε και πως θα δοθεί το δάνειο «γέφυρα» των 7+5 δισ. ευρώ


Και ξαφνικά … «βρέχει χρήμα» στην Αθήνα: Με «αναμμένες τις μηχανές» ανέμενε η Ευρώπη την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή και από δύο διαφορετικές «πηγές» (Κομισιόν και ΕΚΤ) εγκρίνει χρηματοδότηση για κάλυψη των Τραπεζών, αλλά και των υποχρεώσεων  της χώρας έναντι των δανειστών.
daneio
Του Βαγγέλη Δουράκη
Δάνειο-γέφυρα, που «σπάει» σε δύο «κομμάτια», ένα των 7 δισ. ευρώ και ένα άλλο των 5 δισ. ετοίμασε η Κομισιόν σε χρόνο ρεκόρ με στόχο να πληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποδεικνύει την «ευρηματικότητα» και την ευελιξία των εταίρων για τη χρήση χρηματοοικονομικών και νομικών εργαλείων όταν υπάρχει πολιτική βούληση.
Η πρόταση της Επιτροπής οδεύει προς κύρωση από τα 28 κοινοβούλια της ΕΕ, εφόσον αφορά τη χρήση του παλαιότερου Ευρωπαϊκού Tαμείου Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας (European Financial Stability Mechanism - EFSF) που είχε συσταθεί το 2010 σε επίπεδο ΕΕ (όχι μόνο για την ευρωζώνη) και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με  την πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ευρω-δάνειο «εξπρές» θα αποπληρωθεί εντός τριών μηνών μόλις η Ελλάδα λάβει δόση του Μνημονίου 3 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η εγγύηση για τις χώρες που διαφωνούν, όπως η Βρετανία, είναι τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει:
-Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούλιο. Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.
-Θα συνταχθεί «μίνι-μνημόνιο» με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται στη Βουλή
-Τα λεφτά θα κατατεθούν σε  ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα πληρώσει:
1. Ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ την Δευτέρα 20 Ιουλίου
2. Τις ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ
3. Λοιπές υποχρεώσεις (νέες δόσεις ΔΝΤ κλπ.) ως τις αρχές Αυγούστου
Η πρώτη δόση του δανείου «γέφυρα» (δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ) θα καταβληθούν εφάπαξ και ουσιαστικά θα καλύψουν τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.
Η επόμενη δόση είναι 5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί αρχές Αυγούστου, θα αφορά εξόφληση υποχρεώσεων σχεδόν 5,1 δισ. το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσουν να καταβάλλονται δόσεις που αφορούν
Άλλωστε όπως έλεγαν ευρωπαϊκές πηγές σε επίπεδο Ecofin η διάθεση πλέον είναι πιο θετική έναντι της χορήγησης ενός δανείου «γέφυρα» προς την Αθήνα. Μάλιστα, φαίνεται πως οι ενστάσεις κυρίως από Βρετανία και Τσεχία έχουν υποχωρήσει, κάτι που φάνηκε και από τις σχετικές δηλώσεις  εκπροσώπου της τσεχικής Κυβέρνησης σε ξένο ειδησεογραφικό Πρακτορείο.
Το δάνειο «γέφυρα» θα περάσει από το μικροσκόπιο του Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 11 το πρωί. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Αθήνα και θα ανοίξουν τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν το 3ο Πρόγραμμα Προσαρμογής.
Αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα δια ζώσης στην Φρανκφούρτη: Από το συγκεκριμένο μέτωπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ήθελε μια «βαθιά ανάσα» χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα μετρητά στην αγορά λιγοστεύουν επικίνδυνα.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: