Το δίδυμο ελέγχου της πολιτικής ζωής αντιδρά αστραπιαία όταν απειλείται η ηγεσία τους,όταν αμφισβητείται το αλάθητο των επιλογών τους.
Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι σαφές.Η δημοκρατία είναι ανεκτή, αρκεί να μη μας αμφισβητείτε.
Read more...
Αλλαγές στην Ευρωζώνη ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος
Την παραπομπή στον εισαγγελέα όσων ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας προανήγγειλε πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τα έκτακτα μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για εκδίκηση αλλά για επιθυμία του λαού. O κ. Παπανδρέου δήλωσε μάλιστα πως «κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να μας μιλήσει, να απολογηθεί».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τα μέτρα ο κ. Παπανδρέου είπε «ή το ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία», καλώντας τη ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων της και να στηρίξει την προσπάθεια για τη σωτήρια της χώρας, όπως είπε.
Σε διαφορετική περίπτωση πρόσθεσε, η ΝΔ θα χαρακτηρισθεί «λιποτάκτης ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».
«Ο λαός θέλει να πιστέψει ότι ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπηρετεί το δίκαιο, το έθνος, τον πολίτη και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της βουλής, δήλωσε.
«Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», δήλωσε επίσης ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε επίσης έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση για την άρνησή της να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας. «Ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στην χρεοκοπία», υπογράμμισε.
«Ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα θα δουλέψουμε σκληρά ώστε να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα».
Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και συμπλήρωσε: «Εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτόμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;». Υποστήριξε ακόμα πως «πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία, πατριωτισμός είναι να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει».
Η βία δεν δίνει απαντήσεις
«Ο λαός θέλει να πιστέψει ότι ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπηρετεί το δίκαιο, το έθνος, τον πολίτη και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
«Η βία δεν δίνει απαντήσεις. ας απομονώσουμε όλοι μας τη βία. και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν με τις πολιτικές μας» επισήμανε αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης.
Ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς, με ανακοίνωσή του την οποία και διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
...«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…»
Ο Γ. Δημαράς δηλώνει την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. Εκτιμά ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν…».
Ο Γ. Δημαράς καταθέτει την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.
Αναρτήθηκε από troktiko
ΤΩΡΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ας κάνουν κανένα αστείο να εμφανιστούν γνωστοί-άγνωστοι θα τους σαπίσουν στο ξύλο.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αναρτήθηκε από troktiko
25% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
15% ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου έριξε τη βόμβα του ΔΝΤ στη Ρουμανία, αφού ανακοίνωσε μείωση κατά 25% των μισθών του δημόσιου τομέα, και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων. Σκοπός των μέτρων είναι να αποφευχθεί η απόκλιση...
...του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ.
Η Ρουμανία ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Εμείς έχουμε πρόγραμμα βοήθειας 110 δις...
Άρα σκεφτείτε τι έχει να γίνει...
"Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.
Η πατρίδα μας, βρίσκεται...
σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.
Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.
Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».
Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;
Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.
Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.
Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.
Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.
Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.
Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.
Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.
Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας."
Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...
εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα. Ζητούν την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης. Δηλώνω ότι θα παραμείνω εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει.
Σύγκρουση Παπανδρέου Σαμαρά, ένταση στη Βουλή...
Οργισμένος στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, επιτέθη με σκληρές εκφράσεις, εναντίον του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Δημιουργήθηκε ένταση στη Βουλή, καθώς με κραυγές βουλευτές της Ν.Δ., δεν τον άφηναν να συνεχίσει την ομιλία του, ενώ...
ακούγονταν και διάφορες προσβλητικές φράσεις.
Κάποιος ειρωνεύτηκε τον Παπανδρέου λέγοντάς τον Έλληνα της διασποράς. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι τιμή του, κι ότι υπήρξε Έλληνας της διασποράς όχι γιατί το θέλησε , αλλά γιατί ο πατέρας του κι ο παππούς του βρέθηκαν στη φυλακή και στην εξορία.
Αυτό έκανε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν όρθιοι και να ξεσπάσουν σε ζητωκραυγές.
Ο Παπανδρέου τέλος απέσπασε θερμά χειροκροτήματα όταν ρώτησε τον Σαμαρά που έχουν κρυμμένο τον Καραμανλή, και γιατί δεν βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει...
Εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ 3 βουλευτές, ρωγμές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και με πολλές εκπλήξεις, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εκπλήξεις προήλθαν από την Ντόρα Μπακογιάννη, ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, κατά παράβαση της κομματικής γραμμής της ΝΔ, από τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προτίμησαν να δηλώσουν παρών (και διαγράφηκαν από την ΚΟ) και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, που απουσίαζε (αν και με επιστολή του λέει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε υπέρ).
Ο Παπανδρέου μόλις διέγραψε απο το ΠΑΣΟΚ όσους δεν ψήφισαν ΝΑΙ και είπαν απλά Παρών/Παρούσα
Αναρτήθηκε από troktiko
Η Πρωτοβουλία Πολιτών "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ" εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τον αποτροπιασμό της για τον άδικο θάνατο τριών εργαζομένων, συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα ωμής δολοφονικής ενέργειας, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης βίας και της πολιτικής ανευθυνότητας.
Στηρίζουμε με κάθε μέσο το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε έλληνα και ελληνίδας να διαδηλώσει, να εκφράσει ελεύθερα τις πολιτικές του απόψεις. Αλίμονο αν ποινικοποιηθεί η ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Είναι κεκτημένο πολυετών αγώνων.
Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν συνάδει με τα χτεσινά έκτροπα που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας με τα γνωστά σε όλους μας, θλιβερά αποτελέσματα: το χαμό τριών ανυπεράσπιστων συμπολιτών μας, τριών νέων ανθρώπων που εργάζονταν σκληρά στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου με πενιχρούς μισθούς να καλύψουν τα προς το ζην.
Και δεν είναι τυχαίο που η κρίση αυτή που βιώνουμε έχει κατά κύριο λόγο αντίκτυπο σε όλους εμάς και στη νέα γενιά αυτού του τόπου. Χτες είχε και θύματα.
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα στη βία. Και μάλιστα, στη βία που οδηγεί στη δολοφονία συμπολιτών μας.
Η βία γεννά βία. Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία.
Εκφράζουμε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και ζητάμε οι δράστες αυτής της άνανδρης επίθεσης να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν. Δεν μπορεί να έχουν καμία συγκάλυψη, καμία άμεση ή έμμεση πολιτική υποστήριξη.
Έλενα Ζέρβα
www.prasinogalatsi.grΕπιστολή 48 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς Παπανδρέου
protothema.gr
Βέβαιος ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη...
ζώνη του ευρώ, αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι χρειάζεται στενότερη πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη και ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει διάφορα είδη αναθεωρήσεων των κανονισμών της.
Τα πράγματα είναι δύσκολα για την Ελλάδα και μην σας κάνει εντύπωση αν σε λίγο διάστημα πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε μια άλλου είδους διακυβέρνηση. Καθόλου μην αποκλείετε να τα βροντήξει η κυβέρνηση(αν έχουμε ταραχές) και μετά να πάμε σε εκλογές αλλά αποτέλεσμα να μην έχουμε. Όσες χώρες μπήκαν στο ΔΝΤ μετά...
οι κυβερνήσεις έπεσαν πολύ γρήγορα. Θα είμαστε ψύχραιμοι στην Ελλάδα να αντέξουμε για λίγο και μετά να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις ή θα πάμε με το κεφάλι στον τοίχο και όπου βγει;
Για την προστασία της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν Γαλλία και Γερμανία μετά από συνομιλία του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ ζήτησαν και πιο αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ...
Σε κοινή επιστολή τους σήμερα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ είπαν ότι είναι και οι δύο αποφασισμένοι να μη διαταραχθεί η σταθερότητα του ευρώ.
«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην διασφάλιση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης», είπαν οι δύο ηγέτες στην κοινή επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Οι δύο ηγέτες προσθέτουν ότι χρειάζεται καλύτερη οικονομική εποπτεία στην ευρωζώνη.
Με αυτή την φράση έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».
Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα "πυρά" τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
«Έχουμε απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν τα μέτρα, αλλά έχουμε και απόλυτη επίγνωση ότι στη σημερινή συγκυρία κάνουμε το σωστό. Αναλαμβάνουμε πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές που περιγράφονται είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τα χρήματα έρχονται μέσα από ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε επίσης ο υπουργός, ενώ επιτέθηκε σε όλους όσους «κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα». «Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».
«Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση. Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης». «Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι αύριο θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.
«Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.