Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αγωγή για τη βοήθεια στην Ελλάδα κατατίθεται στη Γερμανία

nooz.gr
Αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα καταθέσουν γερμανοί ευρωσκεπτικιστές σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ένας από ενάγοντες.

Η αγωγή θα κατατεθεί αύριο το μεσημέρι ακριβώς μετά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από αυτήν στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) και την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εναγόντων.

Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων που δεσμεύτηκε η Γερμανία να δώσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης, διευκρίνισε ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής Δικαίου και γνωστός ευρωσκεπτικιστής.

Οι ενάγοντες είναι τέσσερις νομικοί οι οποίοι είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998 κατά της εισαγωγής του ευρώ, χωρίς ωστόσο επιτυχία, και ένας επιχειρηματίας. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τους αποκαλούν ο "Κύκλος του Χαμένου Γερμανικού Μάρκου".

Από τη μία πλευρά "η συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει σε μία χώρα μέλος να βοηθάει μια άλλη που βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικό κίνδυνο", σημείωσε ο Σταρμπάτι. Από την άλλη, η Γερμανία βάσει του Συντάγματός της μπορεί να ανήκει μόνο σε μια κοινότητα που το νόμισμά της είναι σταθερό, μια αρχή που τώρα παραβιάζεται, προσέθεσε.

"Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από την καταβολή των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία (φέτος για την Ελλάδα), αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος ως θεμελίου της νομισματικής ένωσης και επίσης την οικονομική και κοινωνική τύχη όλων των πολιτών της νομισματικής ένωσης", σημειώνουν οι ενάγοντες στην ανακοίνωσή τους.

Αυτοί επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και, αν δεν συμβεί αυτό, επιθυμούν να την εγκαταλείψει η Γερμανία. Θεωρητικά οι δικαστές της Καρλσρούης μπορούν να πάρουν σε μερικές ώρες μια απόφαση που θα αναστείλει οποιαδήποτε καταβολή βοήθειας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι νομικές πηγές στην Καρλσρούη, η αγωγή αυτή είναι μάταιη: οι δικαστές κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθούν την εξέταση της υπόθεσης και θα την παραπέμψουν στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Για την επιτυχία του σχεδίου βοήθειας παρουσιάζεται εξάλλου πεπεισμένος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Είναι επιμελώς φτιαγμένο, πρόκειται για μια εκούσια βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης προς μια χώρα μέλος, χάρη στην οποία θα εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ", δήλωσε αυτήν την εβδομάδα.

Για τη συνάδελφό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σναρενμπέργκερ, οι ενάγοντες θα πρέπει, για να έχουν μία πιθανότητα επιτυχίας, να επιχειρηματολογήσουν ότι "παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους", αλλά σημείωσε ότι η άποψη αυτή δεν μπορεί να σταθεί.

Οι πολίτες δεν διαθέτουν κανένα νομικό εργαλείο για να διαμαρτυρηθούν στο δικαστήριο της Καρλσρούης για "ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, ένα πριμ για την απόσυρση οχημάτων ούτε ακόμη για τις πιστώσεις αυτές" προς την Ελλάδα, και γι'αυτό η αγωγή αυτή δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, κατέληξε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: