Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Iσχυρότερη εποπτεία στην ΕΕ ζητούν Μέρκελ -Σαρκοζί

.nooz.gr
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της ζώνης του ευρώ με "αποτελεσματικότερες κυρώσεις" σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων, και να την εφοδιάσουν με ένα "ισχυρό πλαίσιο" για τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος ανακοινώνουν, σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", πολλές προτάσεις τις οποίες σχεδιάζουν να διατυπώσουν αύριο Παρασκευή κατά τη σύνοδο κορυφής των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν κατά τη σύνοδο αυτή "το σήμα ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν για τη ζώνη του ευρώ μια ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος".

Αντλώντας τα διδάγματα από την ελληνική κρίση, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εκφράζουν επίσης την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία "ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους μέλους".

Οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζητούν επίσης "να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η επιτήρηση δηλαδή την οποία ζητούν δεν θα περιορίζεται πλέον μόνο στον προϋπολογισμό και στο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: