Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η λίστα Λαγκάρντ "δίνει" 1 δισ. ευρώ



Από τους 2.062 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, οι 1.500 θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα ύψους 1 δισ. ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα
Το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ αγγίζει, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η φοροδιαφυγή από τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τους πολύμηνους ελέγχους, τα στελέχη του ΣΔΟΕ είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσουν αποτελέσματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, ήδη έτοιμοι είναι οι πρώτοι 200 φάκελοι ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 200, που ολοκληρώνονται σύντομα. Παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές δεν έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία για το σύνολο των καταθετών, τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τον καταλογισμό φόρων και προστίμων, καθώς και στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Οι υπόλοιποι καταθέτες έχουν ειδοποιηθεί με προσωπικά σημειώματα να εμφανιστούν στο ΣΔΟΕ και να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που είχαν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα.
Από τους 2.062 καταθέτες, φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, οι 1.500 περίπου εμφανίζουν αναντιστοιχίες σε σχέση με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, μόνο 600 καταθέτες "αθωώνονται" από τον έλεγχο. Η καταβολή των φόρων πάντως, έστω και εκ των υστέρων θα αποτελέσει σημαντική "ένεση" για το δημόσιο ταμείο, αφού μόνο οι πρώτες 200 περιπτώσεις αντιστοιχούν σε φοροδιαφυγή ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Οι υπόλογοι της λίστας χρησιμοποιούν όλα τα δυνατά τεχνάσματα προκειμένου να καθυστερήσουν την έρευνα. Όταν λαμβάνουν τα σημειώματα, ζητούν παράταση για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούν οι ελεγκτές, ενώ στη συνέχεια ροκανίζουν και άλλο χρόνο, στέλνοντας στο ΣΔΟΕ οικονομικούς και νομικούς συμβούλους για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες και μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων από το ΣΔΟΕ, όπως έχει συμβεί και στις ήδη περατωμένες έρευνες για τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου και για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Κανείς από αυτούς δεν έχει βάλει μέχρι τώρα το χέρι στην τσέπη, αφού οι φάκελοι τους δεν έχουν κριθεί από τις αρμόδιες εφορίες ώστε να οριστικοποιηθούν τα ποσά που θα πληρώσουν. Ακόμη και τότε, όμως, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης, καταβάλλοντας το 50% των χρημάτων.

Read more...

Δημοσκόπηση: Ισοπαλία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη



Νέα δημοσκόπηση έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και το δήμο της πόλης. Την παρήγγειλε στη Metron Analysis ο Γιάννης Μπουτάρης
Μία εν μέρει δική του έρευνα έκανε στις αρχές Δεκέμβρη ο Γ. Μπουτάρης. Τη διενήργησε η Metron Analysis και τα αποτελέσματα της παρουσιάζονται στον Τύπο της Θεσσαλονίκης - Μακεδονίας. 
Η έρευνα περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη.
Το πρώτο αφορά τη διάταξη των κομμάτων στο πεδίο του δήμου Θεσσαλονίκης, 
Το δεύτερο αποτυπώνει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το έργο της δημοτικής αρχής αλλά και πως κατατάσσουν τα προβλήματά τους.
Στο τρίτο και τέταρτο σκέλος μετρώνται οι πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι στα επί μέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και ως προς την αναγνωρισιμότητα, τη δημοφιλία και εντέλει την προτίμηση που δείχνει προς αυτούς το κοινό.
Η πρώτη εικόνα είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς την πορεία της χώρας αλλά και για το 2014. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα,  εάν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση το 72% απαντά “προς τη λάθος κατεύθυνση”, έναντι 23% που θεωρεί πως η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι σημαντικό ότι στους απαισιόδοξους περιλαμβάνεται το 38% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 40% του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 65% την κρίνει αρνητικά και μόλις το 27% θετικά.
Αξιοσημείωτο είναι πως για ακόμα μία φορά, έχουν προηγηθεί αρκετές άλλες δημοσκοπήσεις με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες έχουν ιδιαίτερα αρνητική γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα το 74% έχει αρνητική γνώμη για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετική έχει το μόλις 15%. (45% του ΣΥΡΙΖΑ, 5% ΝΔ, 10% ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).
Στην πρόθεση ψήφου και ειδικότερα στο ερώτημα “εάν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές τι θα ψηφίζατε;”, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι λαμβάνοντας από 18,4%.
Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,7% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 4,5% και ΚΚΕ με 3,4%, η ΔΗΜΑΡ με 2,2% και οι ΑΝΕΛ με 1,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 33,4%.
Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή δηλαδή στα έγκυρα) ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο 27,6% και ακολουθούν: ΧΑ 11,6%, ΠΑΣΟΚ 6,8%, ΚΚΕ 5,1% και η ΔΗΜΑΡ με 3,4%.
Οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός με 2,7%.
Βέβαια, στις στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η ΝΔ ήταν μπροστά με 7,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο δήμο Θεσσαλονίκης και αυτή η διαφορά τώρα δεν υπάρχει.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2012.
Η ΝΔ είναι στο 57,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 43,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 67,5%. Στους άνδρες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (19,5%) και ακολουθούν ΝΔ (17,6%) και ΧΑ (10,6%), ενώ στις γυναίκες πρώτη είναι η ΝΔ (19,1%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,4%.
Ως προς τις ηλικίες η ΝΔ σημειώνει την καλύτερη επίδοσή της στους πολίτες άνω των 65 (40,9%) και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 18-34 (23,7%). Επίσης η ΝΔ υπερέχει στη μεσαία και ανώτερη τάξη αλλά και σε αυτούς με μέσο εκπαιδευτικό επίπεδο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους και στην εργατική τάξη και σε αυτούς που βρίσκονται σε ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο.
Πως βλέπουν οι Θεσσαλονικείς το έργο της δημοτικής αρχής
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων αξιολογούν ως “μάλλον θετικό” το έργο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, έναντι 36% που το αξιολογούν ως “μάλλον αρνητικό”. Θετικά αποτιμά το έργο της δημοτικής αρχής το 37% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 58% του ΣΥΡΙΖΑ, το 87% του ΠΑΣΟΚ, το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 31% του ΚΚΕ, το 39% των ΑΝΕΛ και το 42% της ΧΑ. Αρνητικά το αξιολογούν το 52% της ΝΔ, το 34% του ΣΥΡΙΖΑ, το 8% του ΠΑΣΟΚ, το 12% της ΔΗΜΑΡ, το 50% του ΚΚΕ, το 56% των ΑΝΕΛ και το 57% της ΧΑ.
Ως μείζον ζήτημα - πρόβλημα παραμένει η καθαριότητα με 41% και ακολουθούν το κυκλοφοριακό (16%), η έλλειψη πάρκινγκ (14%), η ανεργία (12%), οι συγκοινωνίες (11%), η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση (10%), το οδικό δίκτυο (7%) και άλλα.
Πως βλέπουν οι κάτοικοι της νύφης του Θερμαϊκού όμως το Γ. Μπουτάρη και τις άλλες υποψηφιότητες; Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη πως ως τώρα η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του ιδίου του νυν δήμαρχου της πόλης.
Τον κ. Μπουτάρη κρίνει “θετικά και μάλλον θετικά” το 56%. Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν 45%. “Αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 42% (ήταν επίσης 45% τον Νοέμβριο του 2010).
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους υπόλοιπους είναι: Ιωαννίδης 41% θετικά, 36% αρνητικά, Καλαφάτης 36% θετικά, 32% αρνητικά, Μηταφίδης (22%-16%), Μάτης (16%-13%), Σιμόπουλος (14%-12%), Καζάκος (11%-11%) και Δελλής (10%-12%).
Σημειώνεται πως στην έρευνα μπήκαν τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανότεροι υποψήφιοι.
Ειδικότερα όσον αφορά στο προφίλ της δημοτικότητας των τεσσάρων πρώτων:
- Για το Γ. Μπουτάρη θετική γνώμη έχει το 92% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 85% της ΔΗΜΑΡ, το 58% του ΣΥΡΙΖΑ και το 42% της ΝΔ και του ΚΚΕ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει καλύτερες επιδόσεις στις γυναίκες (59% θετικές γνώμες έναντι 54% στους άνδρες), στις ηλικίες 55 και άνω, στους μικρομεσαίους και στην ανώτερη τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες (62%) και στην 4η δημοτική κοινότητα (59%).
- Για το Γ. Ιωαννίδη θετική γνώμη έχει το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 42% των ΑΝΕΛ, το 41% του ΠΑΣΟΚ, το 31% της ΔΗΜΑΡ και της ΧΑ και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ έχει καλύτερες επιδόσεις στους άνδρες (41% θετικές γνώμες, έναντι 40% στις γυναίκες), στις ηλικίες άνω των 55 ετών, στην ανώτερη τάξη (62%) και σε νοικοκυρές, συνταξιούχους (53%) και μεταξύ των κατοίκων της 5ης και της 2ης Δ.Κ. (45% και 42% αντιστοίχως)
- Για τον Στ. Καλαφάτη θετική γνώμη έχει το 68% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 41% του ΠΑΣΟΚ, το 34% της ΧΑ, το 30% των ΑΝΕΛ, το 28% της ΔΗΜΑΡ και το 16% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός έχει καλύτερες επιδόσεις στους άνδρες (38% έναντι 35% στις γυναίκες), στις ηλικίες άνω των 65 ετών, στην ανώτερη τάξη (60%), στις νοικοκυρές και στους συνταξιούχους (55% και 53% αντίστοιχα) και στους κατοίκους της 1ης Δ.Κ. (42%).
- Για τον Τρ. Μηταφίδη θετική γνώμη έχει το 36% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 33% του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκει, το 32% της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ και το 20% της ΝΔ. Είναι περισσότερο συμπαθής στους άνδρες, στις ηλικίες 45-64, στους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και μεταξύ των κατοίκων της 4ης και της 5ης Δ.Κ.
Στο ερώτημα “ποιον θα θέλατε για επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης;” τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσω αυθόρμητων απαντήσεων δίνουν ένα 30% στον κ.Μπουτάρη, ο οποίος συγκεντρώνει την αποδοχή περίπου του 1/3 των ερωτηθέντων και ακολουθούν οι κ. Ιωαννίδης και Καλαφάτης με 7%, στο 2% είναι οι κ. Γκιουλέκας (ο οποίος όμως δήλωσε προ εβδομάδων ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος) και Μηταφίδης, ενώ 1% συγκεντρώνουν οι κ. Μάτης, Καζάκος αλλά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος πάντως δεν δύναται έτσι κι αλλιώς να είναι υποψήφιος, ωστόσο κάποιοι από τους ερωτηθέντες τον επέλεξαν.
Τέλος σημειώνεται πως η έρευνα έγινε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και διεξήχθη στο διάστημα από 5 έως 10 Δεκεμβρίου 2013 σε δείγμα 1.201 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω, κατοίκων και ψηφοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: seleo.gr

Read more...

Πολλά τα μέτωπα Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Τρίτη με φόντο την τρόικα και τα 25 ευρώ

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Τρίτη με φόντο την τρόικα και τα 25 ευρώ
Mετά τα Θεοφάνεια η πρώτη για το 2014 συνάντηση των Σαμαρά-Βενιζέλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την Τρίτη θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με την ατζέντα να είναι γεμάτη, αλλά και «καυτή»: η έλευση της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου, αλλά και τα νέα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Πάντως, οι βολές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Αντιπολίτευσης κατά του μέτρου της καταβολής των 25 ευρώ δεν πτοούν τον υπουργό Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος επιμένει να το υπερασπίζεται, χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικά δίκαιο».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα πληρώνουν και οι άνεργοι, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό πλέον στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο εξαίρεσής τους από το μέτρο.

Επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα τεθεί και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ο νέος γύρος αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα είναι ο πλέον δυσχερής, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν δεκάδες ανοικτά θέματα που άπτονται τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και των μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικό κομμάτι των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα εστιασθεί στο δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017.

Ακόμη, εκτενής συζήτηση θα γίνει για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος η κάλυψη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι τα εξής:

  • Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία όπου η έγκριση του Υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια, η πλευρά Στουρνάρα ζητάει να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να μην πληγούν τα έσοδα των ταμείων.

  • Εμπορικές μισθώσεις. Η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει 12ετή χρονική διάρκεια συμβολαίων και πλήρη απελευθέρωση. Ζητάει μονοετή διάρκεια των συμβολαίων και απελευθέρωση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων.

  • Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, διαπιστώνει καθυστέρηση από την κυβέρνηση.

  • Διαθεσιμότητα το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014 και να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό. Δεν το δέχεται η ελληνική πλευρά.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολική επαναφορά Siemens στους διαγωνισμούς Δημοσίου..




Η SIEMENS είναι εδώ! Μετά την επίτευξη του αμφιλεγόμενου φιλικού διακανονισμού με το Ελληνικό Δημόσιο, η γερμανική εταιρεία αρχίζει να κάνει ορατή την εμφάνισή της σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Ετσι, μετά την ...
κατάθεση αρχικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά της πρώην τεχνικής βάσης του ΟΣΕ, της νυν ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), η Siemens παρέλαβε τα τεύχη της προμήθειας των 25 νέων συρμών του Τραμ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Siemens στους δύο ανωτέρω διαγωνισμούς «κονταροχτυπιέται» με τη γαλλική Alstom. Για την προμήθεια των 25 συρμών του Τραμ, προϋπολογισμού 66,2 εκατ. ευρώ άνευ ΦΠΑ, οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ για την πρώην τεχνική βάση του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) η ανακήρυξη του αναδόχου αναμένεται το β' εξάμηνο του 2014.
Η Siemens δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της στην Ελλάδα, αλλά ούτε και παγκοσμίως (αναμένεται να προχωρήσει σε 15.000 απολύσεις το 2014) και γι' αυτό «διψά» για νέα έργα. Βάσει ισολογισμών, η εταιρεία είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2011 - 30 Σεπτεμβρίου 2012, η Siemens Ηλεκτροτεχνικών Εργων είχε κύκλο εργασιών 81 εκατ. και ζημιές 7,1 εκατ. και η Siemens Διαγνωστικά Υγείας, την ίδια περίοδο, έσοδα 28,7 εκατ. και ζημιές 5,7 εκατ.
Πέρα από την τεχνική βάση του ΟΣΕ και τους συρμούς του Τραμ, η Siemens είναι παρούσα και στο Αττικό Μετρό. Είναι γνωστό ότι οι σταθμοί Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό, αν και ήταν έτοιμοι σε ποσοστό 95%, δόθηκαν σε λειτουργία μετά την πάροδο 4 ετών, επειδή κανένας υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραφε τη σύμβαση σηματοδότησης του έργου, όπου ανάδοχος ήταν η Siemens, εξαιτίας της αποκάλυψης του σκανδάλου των μιζών.
Τελικά, έπειτα από πίεση της τρόικας και ειδικότερα της «Ομάδας Δράσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης, επί κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, υπέγραψε την περιβόητη σύμβαση (Μάρτιος 2012), ύψους 41,4 εκατ. και ελύθη ο «γόρδιος δεσμός».
Ωστόσο, η εν λόγω σύμβαση επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, και την προμήθεια των 17 νέων συρμών του Μετρό από την κοινοπραξία Hyundai Rotem - Hanwha. Αυτό, διότι το σύστημα ελέγχου των νέων συρμών εντάσσεται στα έργα της Siemens. Οι συρμοί είναι νέας γενιάς και δεν μπορούν να είναι συμβατοί με τα παλιά συστήματα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, 2 από τους νέους συρμούς θα παραληφθούν από την Αττικό Μετρό στη ΣΤΑΣΥ, στις αρχές Ιανουαρίου, άλλοι 3 έως τα τέλη Ιανουαρίου και οι υπόλοιποι 12 στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οπότε σταδιακά θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Συνολικά, πρόκειται για 17 συρμούς των έξι βαγονιών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem -Hanwha. Κόστισαν 155 εκατ. ευρώ και η προμήθειά τους έγινε για τις επεκτάσεις του Μετρό, όχι μόνο προς το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι, αλλά κυρίως για την επέκταση προς τον Πειραιά.
Με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον ένα σταθμό στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια.
Ενδιφερόμενοι για Τραμ
Δεκατρείς ενδιαφερόμενοι έλαβαν τα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού των 25 βαγονιών του Τραμ που προκήρυξε η Αττικό Μετρό. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 10 Φεβρουαρίου και αφορά την προμήθεια 25 νέων συρμών δεύτερης γενιάς.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 66,25 εκατ. (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και, σύμφωνα με την προκήρυξη, η προμήθεια των συρμών πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 940 ημερών (31,5 μήνες). Τα τεύχη παρέλαβαν, μεταξύ άλλων, οι εξής εταιρείες: Siemens, Alstom, Bombardier, Solaris (έχει προμηθεύσει τα λεωφορεία της ΟΣΥ), Caf και Scoda.
Εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία, υπολογίζεται ότι οι νέοι συρμοί θα παραληφθούν εντός του 2016. Την ίδια χρονιά αναμένεται ότι θα παραδοθεί και η επέκταση του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά.
Οι νέοι συρμοί είναι αναγκαίοι, διότι χωρίς αυτούς ουσιαστικά θα έχει «αχρηστευτεί» η επέκταση στον Πειραιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Μετρό, όπου οι επεκτάσεις δόθηκαν σε χρήση, χωρίς να είναι διαθέσιμοι οι νέοι συρμοί που θα κάλυπταν τις επιπλέον ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει επιμηκυνθεί η χρονοαπόσταση της διέλευσης συρμών, αν και η ΣΤΑΣΥ δηλώνει ότι οι υπάρχοντες συρμοί είναι αρκετοί.
Συνοπτικά, η προμήθεια των νέων συρμών Τραμ θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις νέες επεκτάσεις προς Πειραιά (5,4 χλμ.), Αργυρούπολη (1,1 χλμ.) και Πατησίων (2,2 χλμ.) που αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους από 50.000 νέους επιβάτες ημερησίως.
Φέτος θα ξεκινήσουν τα «βαριά» εργοτάξια στην πόλη του Πειραιά, που σημαίνει ότι θα επιδεινωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Γι' αυτό το λόγο οι συσκέψεις μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Δήμου Πειραιά είναι συνεχείς, με στόχο την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

 enet.gr

Read more...

Τώρα ψάχνουν ισοδύναμα για το εισιτήριο των 25 ευρώ...


Μετά τη γενική κατακραυγή - ακόμα και από πλευράς ΠΑΣΟΚ - για το μέτρο του εισιτηρίου εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βρει ισοδύναμα μέτρα ώστε να...
εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

Να περιορίσει τη γενική κατακραυγή που υπάρχει για τη ρύθμιση των 25 ευρώ ως εισιτηρίου εισόδου στα γενικά νοσοκομεία, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης – μετά και τη χθεσινοβραδινή συνεργασία που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου – το υπουργείο προσπαθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα ώστε να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ένας κυβερνητικός εταίρος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Υγείας. «Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην απόσυρση του 25ευρου αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και στην κυβέρνηση και μετά στη Βουλή», ανέφερε το κόμμα με σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «οριζόντια μέτρα, όπως τα 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε νοσοκομείο, δεν αποδίδουν αποτελέσματα και είναι άδικα γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από κρίσιμα κριτήρια».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης πέταξε την… μπάλα στην εξέδρα, ευχαριστώντας το ΠΑΣΟΚ: «Δεν έχω απολύτως καμία κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και δε θέλω να έχω. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικός μας εταίρος και τους ευχαριστώ για τη στήριξη που δίνει στην κυβέρνηση»...
efsyn.gr

Read more...

Έξι συλλήψεις και 48 προσαγωγές στον αγώνα Αιγάλεω-ΑΕΚ...


Σαρανταοκτώ προσαγωγές και έξι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο του Αιγάλεω, όπου ...
διεξήχθη ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της τοπικής ομάδας και της τοπικής ομάδας και της ΑΕΚ.

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του αγώνα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων...
newsbeast.gr

Read more...

Για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά για τα Θεοφάνεια


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά για τα Θεοφάνεια
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων εορτασμού των Αγίων Θεοφανείων στη Δεξαμενή του δήμου Αθηναίων, στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά.
Περιοχή Δήμου Αθηναίων
Α) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων κατά τις ώρες 06.00 έως 12.00, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών κατά τις ώρες 09.00 έως 11.00, στις οδούς:
  • Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομήρου και Δημοκρίτου.
  • Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.
  • Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.
  • Γλύκωνος, στο τμήμα της μπροστά από τη Δεξαμενή.
  • Φωκυλίδου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Γλύκωνος και Πινδάρου.
Β) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών κατά τις ώρες 09.00 έως 12.00, στις οδούς:
  • Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σίνα και της Πλατείας Φιλικής Εταιρείας.
  • Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσακάλωφ και Σκουφά.
  • Ηροδότου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ και της Πλατείας Δεξαμενής.
  • Ηρακλείτου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλατείας Δεξαμενής και της οδού Σκουφά.
  • Πατριάρχου Ιωακείμ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσακάλωφ και Ηροδότου.
Γ) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και των συρμών του ΤΡΑΜ:
Για τον αναγκαίο χρόνο διέλευσης της πομπής από τον Ι.Ν. Αγ.Φωτεινής Ιλισσού στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Συλλόγου και επιστροφή της στον Ιερό Ναό, στην Λ.Βασ.Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Κατά τις ώρες 09.00 έως 12.00 στην οδό Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ.Βασ.Σοφίας και της οδού Αθ.Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Καλλιρρόης.
Περιοχή Δήμου Πειραιά
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων κατά τις ώρες 06.00 έως 13.00 και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών κατά τις ώρες 09.00 έως 13.00 στις κατωτέρω οδούς:
  • Βασ. Γεωργίου , στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Εθν. Αντιστάσεως.
  • Ακτή Μιαούλη , στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και 2ας Μεραρχίας .
  • Εθν. Αντιστάσεως , στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Τσαμαδού .
Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με ποια πρόσωπα απο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

20140104-182258.jpg
«Ανοιγμα» σε στελέχη τα οποία προέρχονται από την Κεντροαριστερά επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το «Φόρουμ προσωπικοτήτων και Κινήσεων» που ιδρύει η Κουμουνδούρου με αφορμή την εξειδίκευση του κυβερνητικού του προγράμματος, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το παρών πολλές προσωπικότητες αλλά και βουλευτές -νυν και πρώην- που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Το φόρουμ, θα έχει επτά θεματικές ενότητες για την εξειδίκευση του προγράμματος, οι οποίες θα είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με την Real News:
Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
Πολιτισμική αναγέννηση
Δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος
Διαδικασίες ακύρωσης του Μνημονίου και διαχείρισης του χρέους
Προστασία της εργασίας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών
Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης
Μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο εφαρμογής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας
Τις θέσεις, επεξεργάζεται η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ κάθε παρουσίαση θα ξεκινά με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
«Ανοιγμα» σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα, η Real News τονίζει πως το προσεχές διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντηθεί με την Αριστερή Προοπτική πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ όπως ο Ανδρέας Νεφελούδης και ο Στέφανος Μπαγεώργος, αλλά και με τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη, οι οποίοι θα ανακοινώσουν την προσχώρηση τους στο φόρουμ.
Παράλληλα, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Λούκα Κατσέλη, ενώ ιδιαίτερης σημασίας φαίνεται πως θα είναι και η συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά. Στόχος επίσης είναι να ενταχθούν στο φόρουμ πρώην υπουργοί και βουλευτές, με την εφημερίδα να αναφέρει χαρακτηριστικά την Μιλένα Αποστολάκη και την Μαρία Θεοχάρη, αλλά και συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.
Που αποσκοπεί το φόρουμ
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ορίσει ως χρονικό ορίζοντα για την εξειδίκευση του προγράμματος τον Μάρτιο, καθώς υπάρχει ο φόβος να τους «προλάβουν» οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ μετά το πέρας των διαδικασιών θα οριστεί ένα μόνιμο ηγετικό όργανο του φόρουμ, κάτι που επί της ουσίας σηματοδοτεί την κοινή κάθοδο με πλατύ μετωπικό σχήμα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογες.

Read more...

46 δις ευρω σε φόρους αναλυτικό ρεπορτάζ

20140105-134404.jpg
Ρεπορταζ : Νίκος Ρογκάκος newsmail.gr
Με 45,6δις€ φόρους κάνει ποδαρικό η νέα χρονιά για τους Έλληνες φορολογουμένους, αφού καλούνται να σηκώσουν και φέτος το βάρος της προσαρμογής.
Η εφορία θα ζητήσει φέτος από 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους να πληρώσουν τα 45,6 δις, που θα είναι αυξημένα κατά 1,258 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013.
Ψηλά στην ατζέντα των φόρων είναι βέβαια ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τις διαφορετικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθούς – συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα και ενοίκια, οι οποίες ενώ ισχύουν από το 2013 θα φανούν στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2014.
Κοντά στα 4 δις η φορολογία στην περιουσία.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία, το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,937 δισ. ευρώ. Από τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,650 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να εξοφλούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το λεγόμενο χαράτσι.
Συνεχίστε την ανάγνωση του ρεπορταζ του Νίκου Ρογκακου στη δωρεάν διαδικτυακή εφημερίδα newsmail.gr

Read more...

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό...


Πόσο και πού αυξάνονται τα όρια ηλικίας.
Δειτε τους πίνακες... 
Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα. Διακοπή της καταβολής του επιδόματος ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι...
κάτω των 65 ετών. Μειώσεις κύριων συντάξεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Επίσης, αλλαγές στον υπολογισμό συντάξεων αλλά και στα πλασματικά έτη ασφάλισης.
Την "προίκα" αυτή κουβαλά ο νέος χρόνος σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών παροχών. Πρόκειται για παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, με την πρόβλεψη ότι θα εφαρμοστούν εντός του 2014. 
Πατήστε επάνω στις φωτογραφιες για μεγαλύτερη ανάλυση:







"Βήμα της Κυριακής"

Read more...

"Φύλλο και φτερό" οι συμβάσεις του Τομπούλογλου: Υπάλληλοι εταιρίας καθαρισμού "βαφτίστηκαν" διοικητικοί



Τα περίεργα και ύποπτα στοιχεία των συμβάσεων που είχε υπογράψει ο Χ. Τομπούλογλου ως πρόεδρος του "Αγλαΐα Κυριακού". Από τον διαγωνισμό-εξπρές για τη φύλαξη του νοσοκομείου έως τη ΜΚΟ "Πρώτα για το Παιδί"
Σε σαρωτικούς ελέγχους στις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Χάρης Τομπούλογλου ως πρόεδρος του νοσοκομείου παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", προχωρούν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να αποκαλυφθούν και τυχόν άλλες παράνομες και αδιαφανείς ενέργειες του, πέρα από τη γνωστή με τη μίζα των 25.000 ευρώ που πήρε από εταιρία και η οποία οδήγησε στη σύλληψη του.
Στο "μικροσκόπιο" των επιθεωρητών πρόκειται να μπει η σύμβαση που είχε υπογράψει ο Τομπούλογλου για την καθαριότητα του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το MEGA, επτά άτομα που εργάζονται στην συγκεκριμένη εταιρία προέρχονται από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, στην οποία να θυμίσουμε ότι ήταν υποψήφιος δήμαρχος ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου ενώ παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται να πληρώνονται από την εταιρία, απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι. Μάλιστα, μία από τους υπαλλήλους είναι κόρη της υπεύθυνης στην υπηρεσία που ελέγχει τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου.
"Συνέστησα μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς και σε βάθος όλα τα στοιχεία, τα πεπραγμένα, του διοικητικού συμβουλίου, συμβάσεις και γενικά το νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τομπούλογλου. Τέτοιες πράξεις δεν τις κάνεις μια φορά, τις κάνεις σταδιακά, ξεκινάς από τα λίγα και προχωράς. Δεν ξέρω τι θα βρει αλλά είναι πολύ πιθανό να βρουν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και ποινικά και πειθαρχικά" δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.
"Ύποπτη" θεωρείται, επίσης, και η σύμβαση με εταιρία για τη φύλαξη του νοσοκομείου, η οποία, όπως αποκαλύπτεται, είναι θυγατρική της εταιρίας καθαρισμού. Το έργο μάλιστα ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρία με διαγωνισμό που κράτησε μόλις δύο ημέρες. Να σημειωθεί ότι συνήθως τέτοιοι διαγωνισμοί διαρκούν τουλάχιστον 15-20 ημέρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού, που είχε αναρτηθεί στη "Διαύγεια", υπήρχε το όνομα της αναπληρώτριας διοικήτριας, η οποία ωστόσο δεν ήξερε τίποτα. "Δεν υπέγραψα ποτέ αίτημα για την έναρξη σχετικού διαγωνισμού. Δεν έλαβα ποτέ γνώση του θέματος μάλιστα όταν όλα συνέβησαν εγώ ήμουν στο εξωτερικό με εκπαιδευτική άδεια. Όταν επέστρεψα και διαπίστωσα ότι είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς, διατύπωσα άμεσα εγγράφως την αντίθεσή μου και την έντονη διαμαρτυρία μου" επεσήμανε η πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου, Ρεγγίνα Θεάκου.
Και όλα αυτά, ενώ η εταιρία πήρε τον διαγωνισμό με προσφορά χαμηλότερη από τους υπόλοιπους υποψήφιους, υπολογίζοντας τα μεροκάματα των εργαζομένων πολύ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Στη συνέχεια και αφού είχε πάρει το έργο, η εταιρία ζήτησε να αυξήσει την προσφορά, προκειμένου να καλύψει τα νόμιμα μεροκάματα.
Φως αναμένεται να πέσει, ακόμη, και στην υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Πρώτα για το Παιδί", την οποία είχε συστήσει ο Τομπούλογλου, ζητώντας να στεγαστεί στο νοσοκομείο. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο γιατί ο πρώην πρόεδρος του "Αγλαΐα Κυριακού" καθυστερούσε την αποδοχή μεγάλης δωρεάς που προοριζόταν για την κατασκευή μονάδας αυξημένης φροντίδας και αν αυτό γινόταν με σκοπό τα χρήματα να περάσουν από τα χέρια του, μέσω της δικής του ΜΚΟ.


Read more...

Έρχεται το ιρλανδικό μοντέλο διαβίωσης. Στα 1.000 ευρώ ο πήχης των εξόδων μιας οικογένειας υπό δανεισμό



Στα 1.000 ευρώ το μήνα τοποθετεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πήχη των εξόδων μίας οικογένειας υπό δανεισμό. Το όποιο ποσό περισσεύει από το εισόδημα της θα πηγαίνει στην τράπεζα ως είδος δόσης
Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να έχει καταλήξει σε λίστα με ποσά "αποδεκτών δαπανών διαβίωσης" των νοικοκυριών.
Πρόκειται για το λεγόμενο και "ιρλανδικό μοντέλο", σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα γίνουν στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δικαστικές εμπλοκές οι οποίες επίσης μετατρέπουν τα δάνεια σε "κόκκινα".
Οι πληροφορίες στον Τύπο θέλουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους να εκδίδει το υπουργικό συμβούλιο πράξη με την οποία θα ενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Το Συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για την οργάνωση ενός πλήρους μηχανισμού για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Είναι ο ίδιος φορέας ο οποίος θα ορίσει με απόφαση του τις αρχές του "συνεργάσιμου δανειολήπτη" και θα εκτιμά κάθε χρόνο τις "εύλογες δαπάνες διαβίωσης".
Όλα τούτα θα συμπεριληφθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, η έκδοση του αναμένεται μέσα στο 2014, και θα καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες.
Ας δούμε όμως αναλυτικά το όλο σχήμα που θα δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της γενικής γραμματείας καταναλωτή και της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο κόστος που χρειάζονται οι οικογένειες το μήνα είναι στα περίπου 1.000 ευρώ. Έχουν μάλιστα φτιαχτεί και ξεχωριστές κατηγορίες νοικοκυριών, όπως πολίτης μέχρι 65 ετών, πολίτης άνω των 65, ζευγάρι χωρίς παιδιά, ζευγάρι με παιδί ηλικίας έως 16 ετών κ.λπ., κ.λπ.
Για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχουν υπολογιστεί οι απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διατροφή, τη στέγαση, τη μόρφωση, την ένδυση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικοινωνία, τη μεταφορά, τη θέρμανση, κ.λπ, όχι όμως δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία και διασκέδαση. Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται έξοδα για αγορά νέου ΙΧ ή καινούργιας τηλεόρασης, προβλέπονται όμως δαπάνες για επισκευές.
Με απλά λόγια, μία τετραμελής οικογένεια θα έχει ως απαραίτητα έξοδα διαβίωσης τα 1.000 ευρώ το μήνα. Από αυτά θα αφαιρούνται το ποσό που θα περισσεύει, αφού καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες, το οποίο θα πηγαίνει ως δόση στις τράπεζες.
Προχωράμε τώρα στην έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Πρόκειται για αυτούς που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες, δηλαδή άλλα έσοδα, περιουσιακά στοιχεία και άλλα. Φυσικά και θα πληρώνουν τακτικά τις δόσεις τους και θα είναι τυπικοί σε όλα τους. Υποτίθεται πως έτσι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να απορρίψουν ευθύς εξαρχής αναδιάρθρωση χρεών αλλά θα εξετάζει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση.
Τέλος, ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών.
Ο κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις δυνατότητες αποπληρωμής, τους δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα και όρους επικοινωνίας ανάμεσα σε τράπεζες και δανειστές.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής   

Read more...

Αδελφός Λιάπη: "Όλο το χωριό πήρε επιδότηση. Πού είναι το ανήθικο;"



Δεν βλέπει ηθικό θέμα ο αδελφός του Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος υποστηρίζει πως όλο το χωριό έλαβε επιδότηση, περίπου δηλαδή 400 άνθρωποι
"Πού έγκειται το ηθικό για πέστε μου. Για να καταλάβω τι εννοείτε. Γιατί να μην είναι ηθικό και για τους άλλους κατοίκους, γύρω στα 400 άτομα, που έκαναν ακριβώς το ίδιο. Όλο το χωριό αυτό έκανε. Και λειτούργησε σαν μονάδα. Πέθανε κάποια στιγμή ο θείος, και η γιαγιά δεν μπορούσε να το συνεχίσει".
Ο Μάρκος Λιάπης μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 όπου και υποστήριξε πως το πολυτελές σπίτι στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας λειτούργησε όντως ως ξενώνας και μάλιστα φιλοξένησε τουρίστες.
"Είναι πεντακάθαρο. Έχει κόψει τιμολόγια. Λειτούργησε (σ.σ ο ξενώνας). Έχει αποδεικτικά, παραστατικά. Έχει τα πάντα. Είναι τόσο καθαρό αυτό το πράγμα που δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Πεντακάθαρο. Αποδείξεις, άνθρωποι που πήγανε, πελατολόγιο. Τα πάντα", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν ξέρω τι λένε οι κάτοικοι του χωριού. Δεν έχουν ιδέα. Έχουν περάσει 22 χρόνια".
Ο κ. Λιάπης, ο αδελφός, ρωτήθηκε και για το εάν τίθεται ηθικό ζήτημα με την υπόθεση του σπιτιού του πρώην υπουργού.
"Πού έγκειται το ηθικό για πέστε μου. Για να καταλάβω τι εννοείτε. Γιατί να μην είναι ηθικό και για τους άλλους κατοίκους, γύρω στα 400 άτομα, που έκαναν ακριβώς το ίδιο. Όλο το χωριό αυτό έκανε. Και λειτούργησε σαν μονάδα. Πέθανε κάποια στιγμή ο θείος, και η γιαγιά δεν μπορούσε να το συνεχίσει".

Read more...

Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ...





  ΒΙΝΤΕΟ...
«Για ποσά πάνω από 70.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ» τόνισε ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στο πρωινό του Mega, ενώ σημείωσε ότι...
η κατάσχεση θα γίνεται ηλεκτρονικά σε αυτή την περίπτωση.
Δείτε το βίντεο:


Read more...

O Λιακουνάκος διαχειρίστηκε τα αντισταθμιστικά των Leopard...


Νέα στοιχεία στο σήριαλ με τις μίζες αποκαλύπτει η "Süddeutsche Zeitung"...
Για συναλλαγές ανάμεσα στη γερμανική κατασκευάστρια εταιρία των αρμάτων μάχης Leopard «Krauss Maffei Wegmann» και Ελλήνων που προκαλούν πολλά ερωτηματικά κάνει λόγο σε εκτενές της ρεπορτάζ με τίτλο «Νέες υποψίες για...
εταιρία όπλων» η Süddeutsche Zeitung η οποία επικαλείται έγγραφα που αφήνουν υποψίες για δωροδοκίες στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αγορά των 170 αρμάτων μάχης «Leopard 2» αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Γερμανίας, κρύβει ύποπτες συναλλαγές. Η κατασκευάστρια εταιρία είχε συμφωνήσει ως αντάλλαγμα για την επιλογή των «Leopard 2» σε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρακτική που όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, είναι διαδεδομένη σε υποθέσεις δωροδοκίας.

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη η γερμανική εταιρία ζήτησε τη βοήθεια του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου από την Αθήνα, ο οποίος εργαζόταν για την «Krauss Maffei Wegmann». Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα ο επιχειρηματίας ενδέχεται να δωροδόκησε τον τότε αντιπρόεδρο στη γενική διεύθυνση εξοπλισμών Αντώνη Κάντα με 600.000 ευρώ, κάτι που ο ίδιος ο κ. Λιακουνάκος αρνείται. Η ίδια η εταιρία υποστήριξε την Παρασκευή πως όλες οι συναλλαγές ήταν απολύτως νόμιμες και πως προτίθεται να ζητήσει τη βοήθεια «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων»

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η «Krauss Maffei Wegmann» είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τριάντα συμφωνίες στην Ελλάδα, όπως στον τομέα της έρευνας, της κατασκευής οπλικών συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και στη χρηματοδότηση για την κατασκευή εγκαταστάσεων για τους στρατιώτες στα οποία θα συμμετείχαν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτές τις συμφωνίες ενδέχεται να αναζητηθούν περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως Έλληνες πολιτικοί έχουν χρηματιστεί ή έχουν επωφεληθεί από την αγορά των «Leopard 2», αλλά επισημαίνει πως ήδη από τη σύμβαση για τα «Leopard 1», η κατασκευάστρια εταιρία είχε συνεργαστεί με μια εταιρία από το φορολογικό παράδεισο της Λιβερίας που συνδέεται με τον κ. Λικαουνάκο.

protothema.gr

Read more...