Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014 εξήγγειλε ο Βρούτσης


Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014 εξήγγειλε ο Βρούτσης
Από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τον Επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χ.Ράιχενμπαχ   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή που είχε στο υπουργείο με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Συζητήσαμε για νέες, πολύ μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων» δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας.

«Οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν την εικόνα του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι ζήτησε την τεχνική βοήθεια της Task Force για την υλοποίηση των μέτρων.

Έμφαση στη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έδωσε στις δηλώσεις του ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί.

Ο επικεφαλής της Task Force ανέφερε επίσης ότι ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πολύ καλά, όπως τα χαρακτήρισε, παραδείγματα της Γαλλίας, της Φιλανδίας και της Αυστρίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

12.000 ακίνητα της Πόλης περιμένουν τους Έλληνες ιδιοκτήτες τους...


Πριν από τέσσερα χρόνια (τέλη Σεπτεμβρίου 2009) είχε εκδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αγωγή της Πολυξένης Φωκά-Πιστικά κατά του τουρκικού κράτους, το οποίο είχε δημεύσει την περιουσία της.
Επρόκειτο για ...
τρεις πολυκατοικίες ιδιοκτησίας της, στην περιοχή του Ταξίμ, και το ΕΔΑΔ με απόφασή του δικαίωσε τους κληρονόμους της, υποχρεώνοντας το τουρκικό Δημόσιο να τους αποζημιώσει με την αξία των ακινήτων και τα διαφυγόντα κέρδη όλων αυτών των ετών, ποσό που υπολογίσθηκε συνολικώς σε 19 εκατ. ευρώ.
Τότε, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νίκος Ουζούνογλου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Όλη η παλιά ελληνική συνοικία της περιοχής του Ταξίμ μπορεί να είναι διεκδικήσιμη».
Η Τουρκία, είχε ψηφίσει νόμο (το 1987) με τον οποίον οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν περιουσία στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ήταν συνοριακή περιοχή, όπως ισχύει και στη Θράκη. Έτσι, τα τουρκικά δικαστήρια εξέδιδαν αποφάσεις με τις οποίες χάνονταν οι ελληνικές περιουσίες.
Ο κ. Ουζούνογλου, σ’ εκείνη την συνέντευξή του είχε ενημερώσει, πως «Υπάρχουν σπίτια που δεν είναι γνωστό αν πουλήθηκαν ή αν παραμένουν κατασχεμένα. Σε πολλά έχουν εγκατασταθεί εσωτερικοί μετανάστες της Τουρκίας από την Ανατολή. Είναι η περιοχή κοντά στο Ταξίμ, η οποία ήταν όλη ελληνική συνοικία».
Την προηγούμενη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για υλική βλάβη στους Έλληνες υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά. Η συγκεκριμένη υπόθεση διήρκησε 20 χρόνια, καθώς η έναρξή της χρονολογείται από το 1983.
Αυτήν την στιγμή, στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν υποθέσεις Ελλήνων, αξίας 2-3 δισ. ευρώ, τις οποίες χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Γκελντής. Δήλωσε στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, σε ρεπορτάζ του κ. Μπακιρτζάκη: «Όσοι έχασαν τις περιουσίες είναι στο χέρι τους να τις διεκδικήσουν. Το κράτος θα έπρεπε να είναι αρωγός και εκεί που μοίραζε χρήματα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις καλύτερα να τα έδινε για τα έξοδα που πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και μετά ας τα πάρουν πίσω. Αυτά που έχει δημεύσει κατά καιρούς η Τουρκία φτάνουν τα 20 δισ. Μόνο οι δικές μου οι αξιώσεις είναι γύρω στα 2 δισ.».
Το ελληνικό κράτος προτιμά να χρηματοδοτεί την διατήρηση της «μαύρης οχιάς» στις Κυκλάδες, για τις οποίες έχει ιδιαίτερη ευαισθησία ο κ. Αλαβάνος (και πολλές άλλες χρηματοδοτήσεις σε παρόμοιας ευαισθησίας θέματα) αντί να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των πολιτών του, προς όφελος και του ιδίου κράτους βεβαίως.
Ο κ. Γκελντής κάνει λόγο για 12.000 δεσμευμένα ελληνικά ακίνητα στην Τουρκία. Και αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την Τουρκία, αν επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί στην Ε.Ε. Να σημειωθεί πως το δίκαιο είναι τόσο καταφανώς υπέρ ημών, ώστε και ο ίδιος ο Τούρκος δικαστής στο ΕΔΑΔ ψήφισε κατά της χώρας του.
Εδώ απαιτείται κινητοποίηση των ομογενειακών σωματείων, ώστε αφενός να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των δεσμευμένων ακινήτων, αφετέρου να ενισχυθούν ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της δίκης -που δεν είναι και λίγα- και τα οποία είναι υπερβέβαιο πως θα επιστραφούν.
Ο μόνος περιορισμός είναι, πως πρόκειται για ακίνητα που έχουν δεσμευθεί μετά το 1950, οπότε υπεγράφη η ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Τουρκία προσυπέγραψε το σεβασμό σ’ αυτά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καιρός δεν είναι να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν;...
voria.gr

Read more...

Καθησυχάζει για το fiscal monitor Αποκλείει νέα μέτρα στην Ελλάδα η Λαγκάρντ και βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα


Αποκλείει νέα μέτρα στην Ελλάδα η Λαγκάρντ και βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα
Η Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Για τα μέσα του 2014 προσδιόρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας επανειλημμένα πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 δεν ζητούνται από την Ελλάδα δημοσιονομικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.
Παραχωρώντας την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2014 και για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενη στη σύγχυση που προκλήθηκε με το προσαρμοσμένο κυκλικά πλεόνασμα της Ελλάδος βάσει των στοιχείων έκθεσης του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) έκανε λόγο για ειδική μεθοδολογία και τόνισε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΔΝΤ, το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%).
«Είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις είπε πως σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα απαιτηθούν δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.
«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το πώς θα πάει η είσπραξη των φόρων και δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια είπε πως εάν υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα η τρόικα θα το εξέταζε με την ελληνική πλευρά , αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ερωτηθείσα επανειλημμένως για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014. «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε  μεταβατική περίοδο, κάτι που αφορά τόσο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τις χρηματαγορές. Όπως τόνισε αυτές οι μεταβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν συντονισμένα προκειμένου να διασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. «Υπάρχει ανάκαμψη αλλά είναι αργή και μη ισορροπημένη», τόνισε.
Αναφερόμενη στις ΗΠΑ είπε πως  είναι σημαντικό να εξέλθουν από την επεκτατική νομισματική πολιτική συντονισμένα , ενώ υπογράμμισε πως ενδεχόμενη αποτυχία αύξηση του ορίου χρέους θα ήταν επιζήμια για την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Για την Ευρωζώνη είπε πως θα πρέπει να εξυγιάνει τις τράπεζες, να προχωρήσει στην τραπεζική ενοποίηση και να άρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την αύξηση της απασχόλησης.
Αποστολή Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Από το 2015 το κτηματόσημο στα ακίνητα...


Θα κουρευτεί το 35άρι αλλά θα πληρωθεί για να χρηματοδοτήσει το έργο...

Η χρηματοδότηση του εθνικού κτηματολογίου από τους πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και το μνημόνιο “σώζουν” προσωρινά τα ελληνικά νοικοκυριά από την υποχρέωση για...
την καταβολή του κτηματόσημου. Το τέλος κτηματογράφησης για όλους όσους έχουν ενταχθεί στα παλιά και νέα προγράμματα έχει προβλεφθεί ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο, ατόνισε όμως στην πορεία και συνδέθηκε εν πολλοίς και με τον εκτροχιασμό του προγράμματος που παλεύει χρόνια με τα κύματα των ενστάσεων στους διαγωνισμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης αποφεύγει να τοποθετηθεί για την τύχη του, υποστηρίζοντας ότι θα απασχολήσει το υπουργείο από το 2015. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ήδη τράπεζες αλλά και Οργανισμοί με πολλά δικαιώματα έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος, το οποίο γίνεται προσπάθεια μέσω της εξεύρεσης κοινοτικών πόρων να πέσει κάτω από τα 35 ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 180 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα για την ψηφιακή σύγκλιση, 250 εκ. Ευρώ είναι οι πόροι που έχει στο ταμείο του το κτηματολόγιο και για τα υπόλοιπα υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει θέμα, αφήνει όμως ανοικτή την επιβολή του με διάθεση “κουρέματος”.

Με το νέο μεγάλο και τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης το υπουργείο “ζεσταίνει” την αγορά των τεχνικών γραφείων και μελετών μοιράζοντας περίπου 600 εκ. ευρώ που είναι τα έργα που απομένουν για να κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας. Η κυβέρνηση καλείται να διανύσει σε χρόνο ρεκόρ απόσταση που δεν διανύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που σήμερα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας καλείται να παραδώσει τα κλειδιά του κτηματολογίου έως το 2020.

“Τα λεφτά ξοδεύτηκαν γρήγορα, αλλά έγιναν ελάχιστα. Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα έχει καταβροχθίσει 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την ΕΕ. Παρά ταύτα, μόλις το 35% των εκτάσεων της χώρας είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο" σημείωνε πρόσφατα δημοσίευμα του "Der Tagesspiegel" που φιλοξενούσε δηλώσεις του κ. Μανιάτη τονίζοντας πως "ούτε το κράτος γνωρίζει ακριβώς πόσες εκτάσεις του ανήκουν".

Ο στόχος για το 2020 καθίσταται εξαιρετικά φιλόδοξος αναγκάζοντας τον κ. Μανιάτη να εκλιπαρεί τις εταιρείες -μελετών για εκεχερεία προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση του έργου και να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα οι 28 νέες μελέτες του Κτηματολογίου που είναι σε εκκρεμμότητα την τελευταία πενταετία. Στόχος είναι να κτηματογραφηθεί το 65% της έκτασης της Ελλάδας και να καταγραφούν 16 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν στο 42% επί του συνόλου. Δεν είναι τυχαίο ότι καρκινοβατούν με δικαστικές αποφάσεις μελέτες από το 2008 όπως είναι ο δήμος της Αθήνας, όπου ο διαγωνισμός έχει παγώσει με απόφαση του ΣτΕ. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι περιμένει την γνωμοδότηση της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) για να αποφασίσει για την τύχη του. Όλα δείχνουν ότι θα προκρίνει την ευκολότερη λύση που είναι η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης...
protothema.gr

Read more...

Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας Την Τετάρτη η ψηφοφορία για άρση ασυλίας Μπούκουρα, Γερμενή, Ηλιόπουλου


Την Τετάρτη η ψηφοφορία για άρση ασυλίας Μπούκουρα, Γερμενή, Ηλιόπουλου
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για την προσεχή Τετάρτη προγραμματίστηκε η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των αιτήσεων άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμένη, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.

Τη σχετική απόφαση έλαβε την Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Το απόγευμα της Πέμπτης συζητείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών.

Αμέσως μετά, η Επιτροπή θα συντάξει την έκθεσή της, την οποία θα παραδώσει στην Ολομέλεια προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

NEO TEΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΕΙ...


Στους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους πετάει το «μπαλάκι» το υπουργείο Παιδείας, μετά την άρνηση των διοικήσεων τεσσάρων πανεπιστημίων να στείλουν στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα ονόματα εκείνων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα...

Ειδικότερα, με ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι, εντός πέντε ημερών από τη σχετική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο, μόνοι τους, και χωρίς να μεσολαβήσει το οικείο πανεπιστήμιο, να κάνουν την αποτίμηση των προσόντων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν οι ίδιοι τα σχετικά δικαιολογητικά στο υπουργείο Παιδείας. Σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν και αποφασίσουν να απέχουν από την αποτίμηση των προσόντων τους, θα τίθενται σε αργία.
Η ιδέα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κατάργηση κλάδων εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Παιδείας, καθώς τρία από τα οκτώ πανεπιστήμια που αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) απέστειλαν χθες στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα ονόματα.
Σήμερα, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών προσωπικού των τεσσάρων πανεπιστημίων που δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, ενώ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι πολύ πιθανό να κληθούν σε απολογία και οι πρυτάνεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα ιδρύματα που δεν απέστειλαν χθες τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα είναι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η σύγκλητος του ΑΠΘ ζήτησε από το ΑΣΕΠ την παράταση της προθεσμίας -που έληξε χθες, προκειμένου να ολοκληρώσει την «επίπονη διαδικασία» καταχώρησης των στοιχείων των διοικητικών υπαλλήλων.
Παράλληλα, αποφάσισε να εξαντλήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» (δικαστικός αγώνας, παραστάσεις στις Αρχές, κινητοποιήσεις κατά νόμιμο πάντα τρόπο), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επικείμενη κατάργηση θέσεων διοικητικού προσωπικού.

«Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν», διεμήνυσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. 
Η σκληρή στάση που έχει τηρήσει το υπουργείο Παιδείας έχει προκαλέσει την ενόχληση των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ. «Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν», διεμήνυσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια και τις φυλακές», δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
Πηγή : naftemporiki.gr 
http://fimotro.blogspot.gr/2013/10/neo-te.html

Read more...

Οι δανειστές απαιτούν από την Ελλάδα να βάλει λουκέτο σε 22 αεροδρόμια...


Η εισήγηση για το κλείσιμο 22 αεροδρομίων επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Τρόικα αν και πριν από μερικούς μήνες είχε απορριφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ήδη έχει προκαλέσει ...
θύελλα αντιδράσεων στις περιοχές που θα πληγούν.

Το λουκέτο το εισηγείται η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και οι Γερμανοί σύμβουλοι του δημοσίου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το prismanews.gr που δημοσιεύει το θέμα η πρόταση αφορά το κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα αεροδρόμια:

Σητείας
Αλεξανδρούπολης
Αράξου
Καλαμάτας
Νέας Αγχιάλου
Λήμνου
Χίου
Καστοριάς
Κοζάνης
Ιωαννίνων
Σκύρου
Σύρου
Ικαρίας
Λέρου
Καρπάθου
Νάξου
Πάρου
Μήλου
Κυθήρων
Αστυπάλαιας
Καστελόριζου
Κάσσου...

Read more...

H τρόικα ζητά τωρα να απολυθεί το 40% όσων είναι σε διαθεσιμότητα...Θέλει την απόλυση πέντε χιλιάδων υπαλλήλων από τους 12.500 που τίθενται φέτος σε διαθεσιμότητα, καθώς και του 40% άλλων τόσων που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς του χρόνου.
Απολύσεις από τη...
δεξαμενή της διαθεσιμότητας ζητεί τώρα η τρόικα.Πρόκειται για 2.114 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και 53 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η δεύτερη περιελάμβανε 1.700 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας. Η τρίτη, αυτή του Σεπτεμβρίου, περιελάμβανε 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς, περίπου 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και το μεγάλο ερωτηματικό των 1.700 διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, το δρόμο της εξόδου από το δημόσιο αναμένεται να δουν διαθέσιμοι υπάλληλοι με χαμηλά προσόντα, κυρίως όσοι είναι βασικής ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» στην πρόταση τους οι δανειστές για απόλυση των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα δείχνουν πως η επιλογή μπορεί να γίνει με βάση τα προσόντα των υπαλλήλων και φυσικά αυτοί που απειλούνται άμεσα είναι όσοι έχουν χαμηλά προσόντα, δηλαδή όσοι είναι βασικής ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα προστεθούν στους απολυμένους της ΕΡΤ και τους 2.000 ακόμη υπαλλήλους που θα απολυθούν ως το τέλος του έτους.

Το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας για το 2014

Από τον Ιανουάριο του 2014 ξεκινάει και το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα:

-1.000 εργαζόμενοι από τους δήμους το πρώτο τρίμηνο

-4.000 υπάλληλοι ως τα τέλη Ιουνίου

-1.500 ως τα τέλη Ιουλίου

-1.500 ως τα τέλη Αυγούστου

-2.000 υπάλληλοι ως τέλη Σεπτέμβρη

-1.000 διαθεσιμότητες ως τα τέλη Δεκέμβρη του 2014Για το 2014 η μνημονιακή υποχρέωση αναφέρει την απόλυση άλλων 15.000 υπαλλήλων.
thepressproject.gr

Read more...

Αλλάζει ο "Καλλικρατικός" χάρτης της χώραςΝέα σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ προς διαβούλευση. Δίνει τη δυνατότητα να ανακαθορίζονται τα όρια των δημοτικών κοινοτήτων για δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Τι προβλέπει αναλυτικά
Σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ, το οποίο έφτασε προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ δίνει τη δυνατότητα να ανακαθορίζονται τα όρια τοπικών κοινοτήτων δήμων άνω των 100.000 κατοίκων, μετά από σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.
Οι αλλαγές επηρεάζουν και νησιωτικούς δήμους, όπου με τον "Καλλικράτη" εφαρμόστηκε η αρχή "ένα νησί, ένας δήμος":
Για παράδειγμα, βάσει του νομοσχεδίου, η Κέρκυρα μπορεί να "σπάσει" σε τρεις δήμους (δήμος Κέρκυρας, δήμος Νότιας Κέρκυρας και Δήμος Βόρειας Κέρκυρας) και η Λέσβος σε τέσσερις δήμους (Μητιλήνης, Ολύμπου, Ταξιαρχών και Ερεσού).
Όπως αναφέρεται στο "Έθνος" της Πέμπτης, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η δημιουργία περισσότερων του ενός ΟΤΑ σε νησιά προτείνεται λόγω των μεγάλων αποστάσεων και των αναγκών που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν τα όρια των καλλικρατικών ΟΤΑ με αποσχίσεις δημοτικών κοινοτήτων από έναν δήμο σε ένα άλλο όμορο.
Παράλληλα, διευκολύνεται η μετακίνηση προσωπικού μεταξύ ΟΤΑ και νομικών προσώπων ή συνδέσμου για 5 + 5 χρόνια με απόφαση δημάρχου, καθώς και αποσπάσεις προσωπικού μετά ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, με απόφαση δημάρχου για 2+1 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε ανθρώπινο προσωπικό.
Πάντως, κύκλοι από το χώρο των ΟΤΑ εκφράζουν προβληματισμούς, καθώς έγινε επιλογή συγκεκριμένων νησιών (πχ η Ρόδος δεν "σπάει" σε περισσότερους δήμους) και δεν τέθηκαν ενιαία κριτήρια.
Αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν και σε πολιτικό επίπεδο, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει τον "Καλλικράτη".

Read more...

Εργολαβίες στο Πέραμα από τη Χρυσή Αυγή με φτηνά εργατικά χέριαΙδιοκτήτης εταιρίας "ενοικίασης προσωπικού" και συνδικαλιστής στον κλάδο σεκιουριτάδων αποδεικνύεται ο πυρηνάρχης Περάματος. Ποιες οι "ασχολίες" του στη Ζώνη, σύμφωνα με το "Εθνος"
Όπως αποκαλύπτει σήμερα Πέμπτη το "Εθνος", στελέχη του ναζιστικού κόμματος δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ναυτιλιακές ζώνες του λιμανιού και η επικράτηση ενός χρυσαυγίτικου σωματείου θα ωφελούσε την τσέπη τους.
Συγκεκριμένα, ο πυρηνάρχης Περάματος, διατηρεί εταιρία με τον διακριτικό τίτλο "Periklis Shipping Services CO", η οποία προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων και υπηρεσίες αχθοφόρων", όπως έχει καταχωρηθεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Με άλλα λόγια, η εταιρία του είναι από τα συνεργεία που μάχονται για την σύναψη εργολαβικών συμβολαίων με ακτοπλοϊκές εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", το ακριβές αντικείμενο της εταιρίας του πυρηνάρχη, είναι η εξεύρεση εργατικών χεριών και μάλιστα φθηνών.
Στη συνέχεια τα άτομα αυτά προσλαμβάνονται από την "Periklis Shipping" και επινοικιάζονται σε ακτοπλοϊκές και άλλες εταιρίες, ανεξάρτητα από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ εργολάβου και εργοδότη.
Εμπόδιο στην επικράτηση εταιριών που θέλουν να συνεργαστούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες "νοικιάζοντας" εργαζόμενους με "χαλαρές" εργασιακές σχέσεις, είναι η ύπαρξη του ισχυρού Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΜΕ που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Μέλη του ΠΑΜΕ άλλωστε, είχαν δηλώσει πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίθεση που δέχτηκαν από χρυσαυγίτες, οι οποίοι φαίνεται πως επιθυμούν να περάσει στα χέρια τους ο έλεγχος της Ζώνης.
Το έντονο ενδιαφέρον άλλωστε των βουλευτών Πειραιά της Χρυσής Αυγής για τον έλεγχο της "Ζώνης Περάματος" φαίνεται και από τη δραστηριότητά τους μέσα στη Βουλή.
Στις 25 Ιανουαρίου του 2013, ο βουλευτής της Χ.Α. και προφυλακισμένος Γιάννης Λαγός κατέθεσε ερώτηση για την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου ένα σκάφος να μπορεί να μπαίνει σε διαδικασία επισκευής κτλ.
Όπως σημειώνει το "Εθνος", δεν αποκλείεται και άλλοι βουλευτές να διατηρούν επιχειρήσεις στη Ζώνη.

Read more...

Στο 27,6% η ανεργία τον Ιούλιο του 2013Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για την ανεργία. Πόσο αυξήθηκε το ποσοστό, ποιες κοινωνικές ομάδες πλήττονται περισσότερο
Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη χώρα τον Ιούλιο φέτος, καθώς αυξήθηκε στο 27,6% (έναντι 25% τον Ιούλιο 2012 και 27,5% τον Ιούνιο εφέτος), με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.374.054 άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι το 55,1% των νέων 15- 24 ετών ήταν τον Ιούλιο άνεργοι, ενώ κατά τέσσερις και πλέον μονάδες αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό της ανεργίας στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25- 34 ετών και ανήλθε σε 36,2%. Σημειώνεται, επίσης, ότι στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία περισσότεροι από 3 στους 10 είναι άνεργοι.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα στο, εκτιμώμενο εποχικά, διορθωμένο ποσοστό ανεργίας. Όμως, επισημαίνει, χρειάζονται αρκετές «παρατηρήσεις» (ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων), για να επιβεβαιωθεί ότι έχει πραγματικά επέλθει μια σημαντική μεταβολή στην τάση μεταβολής των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 27,6% τον Ιούλιο 2013, έναντι 25% τον Ιούλιο 2012 και 27,5% τον Ιούνιο 2013. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.374.054 άτομα και αυξήθηκαν κατά 126.451 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2012 (αύξηση 10,1%) και κατά 729 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2013 (αύξηση 0,1%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.610.549 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 136.714 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2012 (μείωση 3,6%) και κατά 14.219 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος (μείωση 0,4%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.375.636 άτομα και αυξήθηκε κατά 21.830 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2012 (αύξηση 0,7%) και κατά 7.863 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2013 (αύξηση 0,2%).
Οι γυναίκες συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθώς σε αυτές το ποσοστό ανέρχεται σε 31,1% (από 28,8% τον Ιούλιο πέρυσι) έναντι 25% στους άνδρες (από 22,1%).
Ηλικιακά, στους νέους 15- 24 ετών η ανεργία ανήλθε σε 55,1% (από 54,9% τον Ιούλιο 2012), με τις επόμενες δύο θέσεις να καταλαμβάνουν οι ηλικίες 25- 34 ετών (36,2% από 32%) και 35- 44 ετών (24,1% από 21,5%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 45- 54 ετών (20,5% από 18,6%), 55- 64 ετών (14,8% από 13,9%) και 65- 74 ετών (12,5% από 4,9%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, τις πρώτες θέσεις στον «μαύρο κατάλογο» καταλαμβάνουν η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (30,5% τον Ιούλιο 2013 από 26,5% τον Ιούλιο 2012), η Μακεδονία- Θράκη (29,9% από 25,6%) και η Αττική (27,9% από 26%). Έπονται, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,2% από 25,2%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (24,9% από 22,8%), η Κρήτη (24,8% από 24,3%) και το Αιγαίο (22% από 20,7%).

Read more...

Θέλουν τον ΦΑΠ τριών ετών σε 5 μήνες: Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτεςΑπανωτά τα "χτυπήματα" από τον ΦΑΠ για χιλιάδες φορολογουμένους. Ενώ τρέχουν οι δόσεις για το 2011 και το 2012, μέχρι τις 31 του μήνα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση για το 2013
Θηλιά στον λαιμό χιλιάδων φορολογουμένων ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση για το 2013 και ενώ παράλληλα τρέχουν οι δόσεις για το 2011 και το 2012.
Καλούνται δηλαδή πλέον να πληρώνουν στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την τρίτη δόση για τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 και την πρώτη δόση για τον ΦΑΠ του 2013.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι οι υπόχρεοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αποστέλλει μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Ενδεικτικά της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τα οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (από τον Ιανουάριο του 2013) ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή των φόρων ακινήτων ανέρχονται στα 847 εκατ. ευρώ.
Διευθυντής μεγάλης εφορίας αναφέρει ότι «είναι χιλιάδες οι πολίτες που ζητούν ρύθμιση για την καταβολή των φόρων ακίνητης περιουσίας. Ζητούν μάλιστα περισσότερες δόσεις από τις 12 που προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη».
H απόφαση να αποσταλούν μέσα στο ίδιο έτος οι φόροι των ακινήτων και των τριών ετών ανήκει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την άνοιξη του 2012, πριν από τις εθνικές εκλογές. Όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην Καθημερινή, η αποστολή των εκκαθαριστικών το περασμένο έτος ματαιώθηκε μετά άνωθεν παρεμβάσεις γιατί θα συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο.
«Υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε όλα τα στοιχεία του ΕΤΑΚ από το ηλεκτρονικό σύστημα taxis», λέει. Σημειώνεται ότι μέχρι και την άνοιξη του 2012 δεν είχαν καταβληθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και 2012.
Η σημερινή κατάσταση όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για πέντε μήνες (από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου) και τους τρεις φόρους είναι απόρροια των περυσινών πολιτικών τακτικισμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, και από τους τρεις φόρους έχει υπολογισθεί η είσπραξη 800 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι στον ΦΑΠ είναι όσοι κατείχαν κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2013 μέσα από την εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος Taxisnet, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr και www.taxisnet.gr, αφού εισέλθουν στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και να εξοφλήσουν τον φόρο στα υποκαταστήματα των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 πληρώνεται σε 7 μηνιαίες δόσεις, ενώ ο ΦΑΠ για το 2013 θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις.
Αν στους φόρους αυτούς προστεθεί και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεούνται μέσα στο διάστημα των προσεχών μηνών να εξοφλήσουν ταυτόχρονα τέσσερις φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Read more...

Αποζημιώσεις σε 30.000 αγρότες στη βόρεια Ελλάδα από τον TAPΟ ΤAP πρόκειται να αποζημιώσει προκαταβολικά τους δικαιούχους αγροτεμαχίων στη βόρεια Ελλάδα. Δύο κατηγοριών οι αποζημιώσεις
Αποζημιώσεις και μάλιστα πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού το 2015 πρόκειται να δώσει η κοινοπραξία του Trans Adriatic Pipeline (TAP) σε περίπου 20.000 - 30.000 άτομα που είτε κατέχουν είτε εκμεταλλεύονται τα αγροτεμάχια στη βόρεια Ελλάδα από όπου θα διέλθει το έργο.
Τόσοι εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά οι δικαιούχοι αποζημίωσης, δεδομένου ότι σε κάθε ένα από τα περίπου 12.000 αγροτεμάχια από τα οποία υπολογίζεται ότι θα περάσει ο αγωγός αναλογούν κατά μέσο όρο δύο ή και περισσότεροι ιδιοκτήτες.
Σε 11.000 υπολογίζονται τα αγροτεμάχια απ' όπου θα διέλθει ο TAP στην Αλβανία και σε μόλις 250 από την Ιταλία, ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 55.000 άτομα.
"Δεσμευόμαστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν από την έναρξη των έργων προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, καθώς και να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες", δήλωσε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, υπεύθυνος για την Ελλάδα της κοινοπραξίας TAP, μέτοχοι της οποίας είναι η Socar, Statoil, Fluxys, Total, EON, Axpo.
Έως σήμερα, τα στελέχη του TAP έχουν ενημερώσει για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου 60 δήμους και 3 περιφέρειες, με στόχο ως τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες περιοχές, προκειμένου να διαμορφωθεί η οριστική χάραξη στα 543 χλμ. της Β. Ελλάδας απ' όπου θα διέρχεται.
Αποζημιώσεις δύο κατηγοριών
Περιγράφοντας την πολιτική της κοινοπραξίας με την οποία θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ο κ. Σκούφιας είπε ότι αυτές θα είναι δύο κατηγοριών: μία για την περίοδο κατασκευής (2015-2018) και μία για τα 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού.
Για την περίοδο κατασκευής, οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου που θα παραχωρήσουν όσο και για το είδος της καλλιέργειάς τους.
Άρα οι αποζημιώσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν ο αγρότης καλλιεργεί ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, ροδάκινα κ.ο.κ.
Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, οι αγρότες θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά).
Απαγορεύεται σε αυτή τη ζώνη των 8 μέτρων η καλλιέργεια βαθύρριζων δένδρων, καθώς ο αγωγός θα διέρχεται σε βάθος 1-1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Read more...

Ναζιστής ειδικός φρουρός ξυλοφόρτωνε την 22χρονη ερωμένη του...
Ένας 30χρονος ειδικός φρουρός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για βάναυση κακοποίηση 22χρονης, για φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα, ενώ...
εκτός των άλλων, βρέθηκε στην κατοχή του και ένα ξιφίδιο με τη ναζιστική σβάστικα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων άρχισε μετά από καταγγελία 22χρονης, που είχε για κάποιο διάστημα σχέση με τον ειδικό φρουρό, σύμφωνα με την οποία, προχθές τα ξημερώματα, την απείλησε και την χτύπησε. Στη συνέχεια, την μετέφερε στο σπίτι του, όπου την κράτησε με το ζόρι μέχρι το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, την χτύπησε και έσπασε το κινητό της, το οποίο της είχε πάρει νωρίτερα για να την ελέγξει.

Σε βάρος του ειδικού φρουρού σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, απειλή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράνομη οπλοκατοχή, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, από τον περασμένο Ιούλιο ο 30χρονος είχε χειροδικήσει επανειλημμένα σε βάρος της 22χρονης, ενώ απειλούσε συστηματικά τη σωματική ακεραιότητα της ίδιας και συγγενικού της προσώπου, προκαλούσε διάφορες φθορές σε πράγματα της.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ξιφίδιο, με μήκος λάμας 25 εκατοστών, το οποίο έφερε έμβλημα με σβάστικα, μια φωτογραφική μηχανή και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, με εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Read more...

Τροποποιήθηκε ο κανονισμός της βουλής...
Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε μια σειρά τροποποιήσεων στον Κανονισμό της Βουλής, που αφορούν κυρίως θέματα διαφάνειας της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα θα...
αναρτώνται στο εξής στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όλες οι αποφάσεις, οι εγκύκλιο, οι αμοιβές επιτροπών, οι εκθέσεις, οι αναθέσεις εκτέλεσης έργων, οι προμήθειες κτλπ. Ακόμη θα αναρτώνται ανά τρίμηνο πίνακες με τον αριθμό του προσωπικού της βουλής ανά κατηγορία.

Τροποποιήσεις ψηφίστηκαν και για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, που υποστηρίζει το έργο των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, το οποίο -σύμφωνα με τη νέα διάταξη- θα δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στον ειδικό κανονισμό λειτουργίας, ωστόσο, του συγκεκριμένου Γραφείου έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να δημοσιεύονται και άλλες εκθέσεις εκτός από την τριμηνιαία παρακολούθηση του προϋπολογισμού, καθώς και προβλέψεις- εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Άλλωστε, στη βάση αυτής της πρόνοιας, μόλις χθες δημοσιεύθηκε και το σημείωμα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για το δημόσιο χρέος μετά το 2014.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου, ερωτηθείς αν περιορίζεται το εύρος των δημοσιεύσεων μελετών του Γραφείου αυτού, διαβεβαίωσε ότι «θα δημοσιεύονται τα πάντα».

Read more...

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θέλουν να αγοράσουν "πακέτο" ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ROSCO...


Το ζήτημα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης...

Η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» θεωρεί σκόπιμο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρομικού μεταφορέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο εάν...
συμπεριληφθούν σε αυτόν οι μετοχές της επισκευαστικής εταιρείας ROSCO και του λιμένος της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και φερόμενος ως προσωπικός φίλος του Ρώσου Προέδρου.

«Το ζήτημα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεργαζόμαστε. Προωθήσαμε τις προτάσεις μας και ελπίζουμε ότι εάν ληφθούν υπόψη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου» σημείωσε ο κ. Γιακούνιν...
newsbeast.gr

Read more...

«Υπήρξε παρεξήγηση» Δεν ζητάμε αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, διευκρινίζει η Κομισιόν


Δεν ζητάμε αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, διευκρινίζει η Κομισιόν
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Κομισιόν δεν ζητά αύξηση φόρων στην Ελλάδα, διευκρινίζει η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου, προσθέτοντας ότι υπήρξε παρεξήγηση για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης, ο ρόλος της οποίας είναι περισσότερο συμβουλευτικός. Σε κάθε περίπτωση, αποσαφήνισε η ίδια, για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι φορολογικές πολιτικές περιγράφονται ήδη λεπτομερώς στα μνημόνια που έχουν συνάψει.

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι υπάρχει αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση φόρων στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης χθες (Πέμπτη), η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη φορολογία Επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα τονίζει ότι στόχος του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία δεν είναι να υπαγορεύσει στα κράτη-μέλη τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, η Έμερ Τρέινορ τόνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση στην Ελλάδα για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης.

Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι, για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι φορολογικές πολιτικές περιγράφονται ήδη λεπτομερώς στα Μνημόνια που έχουν συνάψει, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες οι συστάσεις για φορολογικά ζητήματα καθορίζονται στο πλαίσιο των εξειδικευμένων οικονομικών συστάσεων που υιοθετεί η Επιτροπή κάθε Άνοιξη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η έκθεση για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση είναι ένα έγγραφο εργασίας της Επιτροπής και ένα από τα πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στόχος του εγγράφου είναι η οριζόντια καταγραφή και παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη- μέλη στα φορολογικά τους συστήματα τον τελευταίο χρόνο και να εξετάσει τις συνολικές τάσεις εντός της ΕΕ, είπε η Έμερ Τρέινορ.

Η συνολική αυτή παρουσίαση συμβάλει στο να αναδειχθούν τομείς όπου ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει βελτίωση στα φορολογικά συστήματα των κρατών μελών, σημείωσε η εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών-μελών το πώς θα αξιοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της έκθεσης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ήδη δρομολογούν.

Η έκθεση καταγράφει όλες τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος τα τελευταία χρόνια, κατέληξε η εκπρόσωπος του Αλ.Σεμέτα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φωτιές άναψε η έκθεση του ΔΝΤ Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας


Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά που άναψε η έκθεση του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
Σε έντονο και αυστηρό ύφος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τονίζοντας ότι «δεν σχολιάζει εκθέσεις. Δεν το πράξαμε ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις [...] τοποθετούμαστε μόνο επί του συμφωνημένου προγράμματος».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων τονίζοντας πως «στη σελίδα 14 της ίδιας έκθεσης του ΔΝΤ, υπάρχει η φράση που λέει ότι 'για τις ανεπτυγμένες χώρες το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα'».
«Με βάση αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει, περίπου, πλεόνασμα για το 2013, 4,5% και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Άρα αποκλείεται, νομίζω είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν με τις συστάσεις για αύξηση της φορολογίας, ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο «θα τα δούμε αυτά».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απολογισμός για το διάστημα 2012-2013 Έντεκα φάκελοι στην έκθεση της ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Έντεκα φάκελοι στην έκθεση της ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο Γ,Σούρλας παρουσίασε τα αποτελέσματα της ΓΓ στον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έντεκα φάκελοι που αφορούν μεταξύ άλλων τις εξωχώριες εταιρείες, τις δωροδοκίες από πολυεθνικές εταιρείες, το λαθρεμπόριο και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ εξετάστηκαν από τη Γενική Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2012-2013, δείχνει η έκθεση πεπραγμένων του φορέα.

«Με την εκπόνηση για πρώτη φορά Εθνικών Σχεδίων για τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν οι βάσεις για συστηματική, μεθοδική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών που αποτελούν εκ των πραγμάτων προτεραιότητα για τη χώρα μας» δήλωσε τόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι έντεκα φάκελοι αφορούν τη διαφάνεια και τις offshore εταιρείες, τα καύσιμα, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα τελωνεία, το λαθρεμπόριο καπνικών: επιπτώσεις σε υγεία- οικονομία, την τοποθέτηση μηχανημάτων x-ray στα τελωνεία εισαγωγής, τη διαφάνεια και νομιμότητα στα ΜΜΕ, την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων λόγω αναβολών, τη διαφάνεια στον χώρο της υγείας, τα κληροδοτήματα και τη δωροδοκία πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Οι περιπτώσεις αυτές επιλέχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία επειδή προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για την εθνική οικονομία, οι οποίες εκτιμώνται σε  πάνω από 12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

«Εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι πολυετής η δράση τους γίνεται αντιληπτό ότι εάν είχαν αντιμετωπισθεί τα φαινόμενα αυτά δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει σε αυτό τον βαθμό και τουλάχιστον δεν θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων» επισημαίνει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που γίνονται από την Ελλάδα για την αναμόρφωση του ποινικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την επιτήρηση, η κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης της διεθνούς ακαδημίας κατά της διαφθοράς (IACA), τα εθνικά σχέδια δράσης για τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας που περιλαμβάνονται στον απολογισμό 2012-2013, το συνολικό ποσό δαπανήθηκε περιορίστηκε στα 1.342 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι «δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς» επισήμανε ο κ. Σούρλας.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι το Σχέδιο Δράσης και αυτό υπάρχει. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αυτή είναι εκπεφρασμένη από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...