Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Απολογισμός για το διάστημα 2012-2013 Έντεκα φάκελοι στην έκθεση της ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Έντεκα φάκελοι στην έκθεση της ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο Γ,Σούρλας παρουσίασε τα αποτελέσματα της ΓΓ στον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έντεκα φάκελοι που αφορούν μεταξύ άλλων τις εξωχώριες εταιρείες, τις δωροδοκίες από πολυεθνικές εταιρείες, το λαθρεμπόριο και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ εξετάστηκαν από τη Γενική Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2012-2013, δείχνει η έκθεση πεπραγμένων του φορέα.

«Με την εκπόνηση για πρώτη φορά Εθνικών Σχεδίων για τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν οι βάσεις για συστηματική, μεθοδική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών που αποτελούν εκ των πραγμάτων προτεραιότητα για τη χώρα μας» δήλωσε τόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι έντεκα φάκελοι αφορούν τη διαφάνεια και τις offshore εταιρείες, τα καύσιμα, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα τελωνεία, το λαθρεμπόριο καπνικών: επιπτώσεις σε υγεία- οικονομία, την τοποθέτηση μηχανημάτων x-ray στα τελωνεία εισαγωγής, τη διαφάνεια και νομιμότητα στα ΜΜΕ, την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων λόγω αναβολών, τη διαφάνεια στον χώρο της υγείας, τα κληροδοτήματα και τη δωροδοκία πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Οι περιπτώσεις αυτές επιλέχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία επειδή προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για την εθνική οικονομία, οι οποίες εκτιμώνται σε  πάνω από 12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

«Εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι πολυετής η δράση τους γίνεται αντιληπτό ότι εάν είχαν αντιμετωπισθεί τα φαινόμενα αυτά δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει σε αυτό τον βαθμό και τουλάχιστον δεν θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων» επισημαίνει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που γίνονται από την Ελλάδα για την αναμόρφωση του ποινικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την επιτήρηση, η κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης της διεθνούς ακαδημίας κατά της διαφθοράς (IACA), τα εθνικά σχέδια δράσης για τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας που περιλαμβάνονται στον απολογισμό 2012-2013, το συνολικό ποσό δαπανήθηκε περιορίστηκε στα 1.342 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι «δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς» επισήμανε ο κ. Σούρλας.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι το Σχέδιο Δράσης και αυτό υπάρχει. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αυτή είναι εκπεφρασμένη από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: