Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Από το 2015 το κτηματόσημο στα ακίνητα...


Θα κουρευτεί το 35άρι αλλά θα πληρωθεί για να χρηματοδοτήσει το έργο...

Η χρηματοδότηση του εθνικού κτηματολογίου από τους πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και το μνημόνιο “σώζουν” προσωρινά τα ελληνικά νοικοκυριά από την υποχρέωση για...
την καταβολή του κτηματόσημου. Το τέλος κτηματογράφησης για όλους όσους έχουν ενταχθεί στα παλιά και νέα προγράμματα έχει προβλεφθεί ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο, ατόνισε όμως στην πορεία και συνδέθηκε εν πολλοίς και με τον εκτροχιασμό του προγράμματος που παλεύει χρόνια με τα κύματα των ενστάσεων στους διαγωνισμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης αποφεύγει να τοποθετηθεί για την τύχη του, υποστηρίζοντας ότι θα απασχολήσει το υπουργείο από το 2015. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ήδη τράπεζες αλλά και Οργανισμοί με πολλά δικαιώματα έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος, το οποίο γίνεται προσπάθεια μέσω της εξεύρεσης κοινοτικών πόρων να πέσει κάτω από τα 35 ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 180 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα για την ψηφιακή σύγκλιση, 250 εκ. Ευρώ είναι οι πόροι που έχει στο ταμείο του το κτηματολόγιο και για τα υπόλοιπα υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει θέμα, αφήνει όμως ανοικτή την επιβολή του με διάθεση “κουρέματος”.

Με το νέο μεγάλο και τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης το υπουργείο “ζεσταίνει” την αγορά των τεχνικών γραφείων και μελετών μοιράζοντας περίπου 600 εκ. ευρώ που είναι τα έργα που απομένουν για να κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας. Η κυβέρνηση καλείται να διανύσει σε χρόνο ρεκόρ απόσταση που δεν διανύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που σήμερα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας καλείται να παραδώσει τα κλειδιά του κτηματολογίου έως το 2020.

“Τα λεφτά ξοδεύτηκαν γρήγορα, αλλά έγιναν ελάχιστα. Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα έχει καταβροχθίσει 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την ΕΕ. Παρά ταύτα, μόλις το 35% των εκτάσεων της χώρας είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο" σημείωνε πρόσφατα δημοσίευμα του "Der Tagesspiegel" που φιλοξενούσε δηλώσεις του κ. Μανιάτη τονίζοντας πως "ούτε το κράτος γνωρίζει ακριβώς πόσες εκτάσεις του ανήκουν".

Ο στόχος για το 2020 καθίσταται εξαιρετικά φιλόδοξος αναγκάζοντας τον κ. Μανιάτη να εκλιπαρεί τις εταιρείες -μελετών για εκεχερεία προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση του έργου και να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα οι 28 νέες μελέτες του Κτηματολογίου που είναι σε εκκρεμμότητα την τελευταία πενταετία. Στόχος είναι να κτηματογραφηθεί το 65% της έκτασης της Ελλάδας και να καταγραφούν 16 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν στο 42% επί του συνόλου. Δεν είναι τυχαίο ότι καρκινοβατούν με δικαστικές αποφάσεις μελέτες από το 2008 όπως είναι ο δήμος της Αθήνας, όπου ο διαγωνισμός έχει παγώσει με απόφαση του ΣτΕ. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι περιμένει την γνωμοδότηση της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) για να αποφασίσει για την τύχη του. Όλα δείχνουν ότι θα προκρίνει την ευκολότερη λύση που είναι η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: