Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Φωτιές άναψε η έκθεση του ΔΝΤ Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας


Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά που άναψε η έκθεση του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
Σε έντονο και αυστηρό ύφος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τονίζοντας ότι «δεν σχολιάζει εκθέσεις. Δεν το πράξαμε ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις [...] τοποθετούμαστε μόνο επί του συμφωνημένου προγράμματος».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων τονίζοντας πως «στη σελίδα 14 της ίδιας έκθεσης του ΔΝΤ, υπάρχει η φράση που λέει ότι 'για τις ανεπτυγμένες χώρες το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα'».
«Με βάση αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει, περίπου, πλεόνασμα για το 2013, 4,5% και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Άρα αποκλείεται, νομίζω είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν με τις συστάσεις για αύξηση της φορολογίας, ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο «θα τα δούμε αυτά».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: