Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μετακομίζουν τα δικαστήρια



Μετεστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στις καπναποθήκες του ''Κεράνη'', αναζητά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έπειτα από την επίσκεψή του στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής.
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, στάθηκε στα τεράστια ποσά που καταβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για μισθώματα, προκειμένου να μπορούν να στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ανεκμετάλλευτο το κτίριο των παλαιών καπνοθηκών της καπνοβιομηχανίας ''Κεράνη'', στο οποίο μπορεί να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες του πρώτου λιμανιού της χώρας και έτσι να υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος για τον κρατικό κορβανά.
Η οικονομική επιβάρυνση που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός για να στεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά είναι αρκετά μεγάλη. Για τα οκτώ ενοικιαζόμενα κτίρια επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.133.080,68 ευρώ ετησίως.
Στο ''πλευρό'' της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος θεωρεί ότι η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο παλαιό κτίριο των καπναποθηκών ''Κεράνη'' είναι η μόνη λύση του στεγαστικού προβλήματος των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, σε επιστολή του προς τον Αντ. Ρουπακιώτη, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: ''Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σ' αυτό, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των Δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια''.enikos.gr

Read more...

«Σπάταλη η Βίκυ, σεμνή η Αρετή»

Ξεσκονίζουν υποθηκοφυλακεία και λογαριασμούς



 
 



Την ώρα που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητεί μέσα από τον Κορυδαλλό να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη αναλαμβάνοντας, μάλιστα, την ευθύνη για την υπόθεση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που ερευνά η δικαιοσύνη, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής …ξεσκονίζει υποθηκοφυλακεία και τραπεζικούς λογαριασμούς αναζητώντας, άγνωστα, περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του πρώην υπουργού, τα οποία δικαστικές πηγές φέρονται πεπεισμένες ότι υπάρχουν! Παράλληλα, μια άλλη εξέλιξη που έρχεται από τη Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υπόδικος πρώην υπουργός το οποίο μάλιστα και ο ίδιος είχε καταγράψει στις προσωπικές του σημειώσεις που κρατούσε.
Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του άναψε το «πράσινο φως» για να αποδεσμευτούν χρήματα από δυο τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού, στους οποίους κατατίθενται οι συντάξεις που λαμβάνει. Οι λόγοι που οδήγησαν τα μέλη του συμβουλίου στη απόφασή τους αυτή ήταν «ανθρωπιστικοί» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ωστόσο, ο κ. Μαλλής συνεχίζει να ερευνά το θέμα της περιουσίας του πρώην υπουργού, εστιάζοντας το διάστημα αυτό σε περιουσιακά στοιχεία του Α. Τσοχατζόπουλου, περάν αυτών που έχει εντοπίσει η έως τώρα δικαστική έρευνα. Κατά πληροφορίες ο ανακριτής, …αναζητά σε τράπεζες και υποθηκοφυλακεία αποδείξεις για την ύπαρξή και άλλης άγνωστης περιουσίας, ενώ ήδη έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό και αναμένει τις σχετικές απαντήσεις.
«Σπάταλη η Βίκυ, σεμνή η Αρετή»
Παράλληλα, ο κ. Μαλλής συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων αλλά και απολογίες κατηγορουμένων  στο πλαίσιο της έρευνας του. Ανάμεσα στα πρόσωπα που πέρασαν τις προάλλες το «κατώφλι» του γραφείου του, ήταν και ο Κύπριος δικηγόρος  Σπύρος Χατζηνικολάου, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της «Torcaso» κατά τις αγοραπωλησίες του νεοκλασικού τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το σπίτι στο οποίο διέμενε το ζεύγος Τσοχατζόπουλου πριν προφυλακιστεί, αλλά και κατά τις αγοραπωλησίες των ακινήτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας.
Στην απολογία του ενώπιον του κ. Μαλλή, ο Σ. Χατζηνικολάου ανέφερε πως ως ιδιοκτήτη της «Torcaso» γνώριζε τον Νικόλα Ζήγρα εξάδελφο του πρώην υπουργού ο οποίος επίσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπέπεσε τίποτα το επιλήψιμο στην αντίληψή του για τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του ανακριτή για τα 6.700.000 δολάρια που εμβάστηκαν από την «Morgan Stanley» στην «Torcaso» και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, ο κατηγορούμενος δικηγόρος απάντησε πως ο Ν. Ζήγρας του είπε ότι πρόκειται για δικά του κεφάλαια. Πάντως, μετά την απολογία του ο Κύπριος δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.
Ακόμη, στον ανακριτή κλήθηκε και κατέθεσε ως μαρτυράς  και πρώην αστυνομικός που υπηρετούσε στη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στην κατάθεσή του μίλησε για την Βίκυ Σταμάτη, την οποία χαρακτήρισε σπάταλη και αλαζονική. Ακόμη, αναφέρθηκε στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, που επίσης βρίσκεται στον Κορυδαλλό, την οποία χαρακτηρίζει σεμνή και ευαίσθητη αλλά και  θύμα του πατέρα της.
«Γνωρίζω την Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία μου είχε δώσει την εντύπωση μιας σεμνής γυναίκας χωρίς υπερβολές που είχε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ατόμων με αναπηρίες...Εγώ νομίζω ότι από τότε που ο Α Τσοχατζόπουλος, γνώρισε τη νέα του σύζυγο κόπηκαν οι σχέσεις με τα παιδιά του….Είναι αλαζονική, υπεροπτική και σπάταλη, ένας χαρακτήρας εκ διαμέτρου αντίθετος από αυτόν της Αρετής. Πιστεύω ότι η Αρετή είναι θύμα του πατέρας της με την έννοια ότι μπλέχτηκε εξαιτίας του στην υπόθεση, χωρίς να το γνωρίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. 
 protothema.gr

Read more...

Φορολογικές παραβάσεις σε ιατρεία της Αττικής



Φορολογικές παραβάσεις σε ιατρεία της Αττικής
Φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατά το δεύτερο 15πενθήμερο του Ιουνίου.



Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ιατρειο δερματολόγου στο Γαλάτσι, σε ιατρείο μικροβιολόγου στη Νίκαια, σε ιατρείο μικροβιολόγου στη Νίκαια, σε ιατρείο δερματολόγου-αφροδισιολόγου στην Αθήνα και σε εταιρεία ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου στην Αρτέμιδα.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενώ ενημερώνονται και οι αρμόδιες ΔΟΥ.http://newpost.gr

Read more...

Οι ενεργειακοί κολοσσοί θέλουν τα πετρέλαια της δυτικής Ελλάδας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή για τις πρώτες γεωτρήσεις



 
 



Πέρα από κάθε προσδοκία είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές για την εξερεύνηση  τριών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραικός Κόλπος) με σκοπό την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού  αερίου .

Ειδικότερα μέχρι και την λήξη της προθεσμίας, σήμερα το μεσημέρι, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι κατατέθηκαν  9 προσφορές  από  κοινοπρακτικά σχήματα αποτελούμενα από ελληνικούς και ξένους ομίλους από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, τον Καναδά και την Ιταλία.

Οι ιθύνοντες της αγοράς ,αναφέρουν ότι την μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή της Schlumberger,  που είναι η κορυφαία εταιρία  γεωτρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο . Μάλιστα αναφέρουν ότι η είσοδος της  Schlumberger στο ελληνικό ενεργειακό "παιχνίδι"  θα αποτελέσει “κράχτη” και για άλλες παρόμοιου βεληνεκούς εταιρίες να ενδιαφερθούν για κοιτάσματα και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας .

Ειδικότερα οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι οι εξής:

1.  Ιωάννινα :

- ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία)

- Energean Oil (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) - Petra Petroleum (Καναδάς) και Schlumberger - Arctic- Hunter Energy- KO Enterprises

- Chariot Oil and Gas

2. Κατάκολο:

- Energean Oil - Troian Oil (Βρετανία) – Schlumberger

-Greek Oil Energy Ventures.

3. Πατραϊκός Κόλπος  :

- ΕΛΠΕ –Edison –Melrose

- Chariot (Βρετανία)

- Energean Oil- -Troian Oil- Schlumberger.
 protothema.gr

Read more...

Μαχαίρι σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και φοροεπιδρομή στα νησιά απαιτεί η τρόικα

Το «προκαταρκτικό μήνυμα» προς την κυβέρνηση:



 
 



Μαχαίρι στις ΔΕΚΟ αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άμεσα αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής το καλοκαίρι στα νησιά, είναι οι τρείς άμεσες προϋποθέσεις που βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ελληνική πλευρά για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για “χαλάρωση” ή για υπαγωγή στη συμφωνία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κατά τη διάρκεια ανεπίσημων επαφών που έγιναν στην Αθήνα αλλά και επικοινωνιών με το εξωτερικό, πριν ακόμα η τρόικα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα, μετέδωσε το μήνυμα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για  υπαγωγή σε ευνοϊκό καθεστώς μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφότου δοθούν συγκεκριμένα παραδείγματα για τη διάθεση της  κυβέρνησης να εφαρμόσει τις διαθρωτικές  αλλαγές που θεωρούνται απαραίτητες.
Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η συμφωνία των Βρυξελλών, με βάση την οποία η ενίσχυση των τραπεζών δεν θα “μετράει” στο κρατικό δημόσιο χρέος για την Ισπανία και ενδεχομένως για την Ιρλανδία, ανοίγει το δρόμο για να υπαχθεί η και η Ελλάδα σε παρόμοιο καθεστώς, “σβήνοντας” από το ελληνικό δημόσιο χρέος  ποσό έως και 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ομως, με βάση τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, το καθεστώς αυτό θα ισχύει μόνο για τις χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα σήμερα.

Ετσι, το “προκαταρκτικό μήνυμα” της τρόικας προς την ελληνική  κυβέρνηση είναι ότι για να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που χρειάζεται  δεν αρκούν οι αποκρατικοποιήσεις που θεωρούνται “εκ των ων ουκ άνευ” και βρίσκονται ούτως ή άλλως και στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Θεωρούνται απαραίτητες  ενέργειες που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα έχουν  στόχο:

⇒ Τη μείωση του κόστους αλλά και προσωπικού στο χώρο των ΔΕΚΟ, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μείωση δαπανών αλλά και  οικειοθελείς αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, καθώς και κατάργηση οργανισμών  και μετάθεση προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. Ειδικά ο χώρος των ΟΤΑ θεωρείται ότι έχει μεγάλα περιθώρια εξυγίανσης, καθώς υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται μέσω αυτόνομων εταιρειών (των αναπτυξιακών εταιρειών) και μεγάλη σπατάλη η οποία δεν ελέγχεται.

⇒ Την συγκέντρωση πρόσθετων εσόδων από σύλληψη φορολογητέας ύλης σε τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στα ελληνικά νησιά, για τα οποία στην τρόικα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι γίνεται “πάρτι” με τη φοροδιαφυγή κατά την τουριστική σεζόν.

Τέτοιου είδους μέτρα, βέβαια, έχουν μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, καθώς το "μαχαίρι" στους  ΟΤΑ πλήττει τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην Περιφέρεια που αποτελεί δεξαμενή ψήφων για τη Ν.Δ., αλλά και  για τους καλοκαιρινούς προορισμούς  που περιμένουν πώς και πώς  να ανακάμψουν το δίμηνο που κορυφώνεται  η τουριστική περίοδος.

Read more...

Προς κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ...



Προς κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, με αφορμή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους και τη δυσβάστακτη φορολογία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ περιφέρειας...
Θεσσαλίας «Άγιος Νικόλαος», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά σε προγραμματισμένη σύσκεψη, αύριο Τρίτη 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με θέμα Πανελλαδική κινητοποίηση συνταξιούχων, στις 12 Ιουλίου, με αιχμή τα φλέγοντα προβλήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται άμεσα με την ελλειπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, από τις απανωτές οριζόντιες περικοπές των συντάξεών τους, τη δυσβάστακτη φορολογία και τα χαράτσια και την συνεχόμενη αύξηση των αγαθών και των υπηρεσιών του Κράτους....
http://www.magnesianews.gr


Read more...

Τσίπρας: Η λιτότητα μας οδηγεί εκτός ευρώ οικειοθελώς

«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει»



 



«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατα την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Οπως είπε, «πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο του μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, χρεώνοντάς της πως κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου και συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου.

Read more...

«Όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους 500 βουλευτές που ζητούσαν αναδρομικά

ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ



«Όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους 500 βουλευτές που ζητούσαν αναδρομικά
eurokinissi
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε με εμφατικό τρόπο το αίτημα βουλευτών, πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών, για παροχή αναδρομικών διαφορών αποδοχών.

Η απόφαση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, ήταν σχεδόν ομόφωνη με ψήφους 30-5.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό έχουν προσφύγει περίπου 500 πρώην βουλευτές και διεκδικούν με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, που έγινε το 2006 με αποφάσεις του Μισθοδικείου. Σημειώνεται ότι το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται στις 850 περίπου, καθώς ορισμένοι βουλευτές έχουν καταθέσει δύο αιτήσεις για διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Οι αποδοχές των δικαστών αυξήθηκαν, για την τετραετία 2003 έως 2007, με ανώτατο πλαφόν τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το ανώτατο ποσό των 10.271 ευρώ αντιπροσωπεύει τις αποδοχές των προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενώ οι δικαστές των λοιπών βαθμών λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές, σύμφωνα με την αρχή της πυραμίδας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) και με την οποία εξομοιούνται οι αποδοχές τους με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η έκτακτη αυτή παροχή που έλαβαν οι δικαστές, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνιστά αναγνώριση επιπλέον απολαβών προς τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως αυτές συνδέονται προς τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους. Συνεπώς, δεν αφορούν άλλους λειτουργούς, των οποίων οι αποδοχές τους εξισώνονται με εκείνες των δικαστών, πρόσθεσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι δικαστές την έκτακτη αυτή παροχή, την έλαβαν, επειδή υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας (μεγάλος όγκος υποθέσεων) στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

Έτσι, κρίθηκε ότι η επέκταση της επίμαχης παροχής στους βουλευτές συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου, καθώς ο νομοθέτης κατά πρώτον είχε την πρόθεση να αναγνωριστούν οι απολαβές αυτές προς τους δικαστικούς για συγκεκριμένους λόγους, ενώ κατά δεύτερον είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού (δηλαδή τους βουλευτές).

Αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ανάλογες αγωγές, άνω των 240, έχουν κατατεθεί και στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.http://newpost.gr

Read more...

Βάζουν τις «κόκκινες γραμμές» για την επαναδιαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο σπίτι του Πρωθυπουργού



 


Οι προγραμματικές δηλώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο σπίτι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Κηφισιά η συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επεκτάθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η επίσκεψη της τρόικας, οι αποκρατικοποιήσεις κα.

Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός του πρωθυπουργού, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κεδίκογλου και Λαζαρίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον κ. Βενιζέλο ήταν και ο κ. Σκανδαλίδης και από την ΔΗΜΑΡ τον κ. Φώτη Κουβέλη συνόδευσε ο κ. Χατζησωκράτης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Οι τρεις αρχηγοί αύριο θα έχουν τηλεφωνικές επαφές και ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα, τον υπουργός Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας. Συνάντηση με την τρόικα θα έχουν πιθανότατα και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ακόμη ότι έγινε μια ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ όπως τόνισε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.

Πάντως, στο ηγετικό επιτελείο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθούν σε σχέση με την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαϊκής εντολής και να ζητήσει η κυβέρνηση ένα συνολικά βιώσιμο πρόγραμμα για την χώρα που να περιλαμβάνει επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η δεύτερη προβλέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί και να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αργότερα όταν η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ελαφρύνουν το κλίμα και θα της δώσουν επιχειρήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων που δεν δείχνουν να έχουν καλές διαθέσεις. Οι δύο απόψεις αυτές διατρέχουν τη ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μίας σειράς δημοσίων οργανισμών και κλείσιμο αντιπαραγωγικών υπηρεσιών. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συζητήσεων με την Τρόικα θα επιχειρήσουν να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ.

Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.
 
Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για να τεθούν προς την τρόικα τα κρίσιμα θέματα για την αναθεώρηση του μνημονίου. Εκτιμά ότι υπάρχουν νέα επιχειρήματα με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ και εστιάζει την προσοχή του αφενός στη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή. Κομβικό σημείο για την κ. Βενιζέλο είναι παράταση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η θέση του Φώτη Κουβέλη

Στο πλαίσιο που θέτει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά την συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κατ' αρχήν στόχοι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που συμφώνησαν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής. Δηλαδή, στο διάλογο για το ύψος των συλλογικών συμβάσεων να συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Δεδομένος θεωρείται και ο στόχος να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν πάμε με κόκκινες γραμμές και με διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Όμως, θα επιμείνουμε σε ορισμένα ζητήματα για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και προσθέτουν πως «πρέπει να τρέξει το κυβερνητικό έργο ώστε να δείξουμε στους εταίρους ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας».

Νωρίτερα ,μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής υπό τον νέο υπουργό Οικονιομίας κ. Στουρνάρα , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι: «Στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

Όσον αφορά στον όρο «ιδιοκτησία» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή  διευκρίνιζε  πως «είναι ευθύνη της κυβέρνηση να αποφασίζει την συνταγή. Εάν με μια άλλη συνταγή πείθουμε τους εταίρους πως επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη συνταγή».

Την Τρίτη ξεκινάνε οι συναντήσεις με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα ενώ την Πέμπτη, μετά και την ορκομωσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα αρχίσει το τριήμερο «παζάρι» που με τους επικεφαλής της Τρόικα, το οποίο θα διαρκέσει  έως το Σάββατο.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ  θα έχει σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα διαπραγματεύεται με την Τρόικα καθ’ όλο το τριήμερο. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα μεταβεί για συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ενώ σειρά παίρνουν οι επικεφαλής της Τρόικα την Παρασκευή.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα» διευκρίνιζε στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας πως το εάν τελικώς ενταχθεί και η Ελλάδα στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για την Ισπανία, τελεί υπό όρους και η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να δείξει «πρόσωπο».
 
Στη σύσκεψη, που διεξήχθη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη φορολογία Γιώργο Μαυραγάνη, καθώς επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Διοίκησης Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Μανούσος Βολουδάκης, ο ΓΓ Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλουprotothema.gr

Read more...

Δεν χρειάζονται αλλαγές στον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέει η Κομισιόν

Το ΔΣ επιλέγει τη λίστα


Θετικό είναο το γεγονός πως δεν χρειάζονται αλλαγές στη συνθήκη που διέπει τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης
Θετικό είναο το γεγονός πως δεν χρειάζονται αλλαγές στη συνθήκη που διέπει τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Δεν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην συνθήκη που διέπει τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, τον ESM, προκειμένου να είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε η Κομισιόν τη Δευτέρα.

Συμφώνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, τα Άρθρα 14-18 της συνθήκης ορίζουν τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του ο ESM για να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Το Άρθρο 19 ορίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει να αλλάξει αυτή τη λίστα», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σίμον Ο'Κόνορ.

«Εκτιμούμε ότι εκεί βρισκόμαστε σχετικά με αυτό το θέμα, ότι δεν θα χρειαζόταν κάποια αλλαγή η συνθήκη», σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσαν στη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ότι ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης όταν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η άμεση εποπτεία του τραπεζικού τομέα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τρεις «πρωινοί καφέδες» καθορίζουν την επικοινωνιακή στρατηγική

ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Τρεις «πρωινοί καφέδες» καθορίζουν την επικοινωνιακή στρατηγική
Με τρεις κατά σειρά και σε καθημερινή βάση «πρωινούς καφέδες» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ελέγξει το επικοινωνιακό κλίμα και να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί από το «καλημέρα» κιόλας. Ήταν άλλωστε από τις κεντρικές αναφορές που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά την ορκομωσία της κυβέρνησής του.

Το τελικό σχήμα μορφοποιήθηκε χθες, έπειτα από σύσκεψη στην κατοικία του Πρωθυπουργού υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Μπούρα και του Διευθυντή Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη.

Η κυβέρνηση επαναφέρει το μοντέλο που λειτούργησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή το 2004, εν όψει τότε της τελικής ευθείας στην οποία βρισκόταν η χώρα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με μία καθημερινή πρωινή σύσκεψη με εκπροσώπου από όλα τα υπουργεία.

Στόχος είναι η διάδραση ανάμεσα σε Μαξίμου και υπουργεία, ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις ή να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία δεδομένου του τι αναμένεται να προκύψει μέσα στην ημέρα και να προσδιοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει καθημερινά στις 7.30 το πρωί.

Μία ώρα μετά, στις 8.30, θα συνεδριάζει το κεντρικό επικοινωνιακό όργανο του Μαξίμου, με τη συμμετοχή όσων αποτελούν τη βασική επικοινωνιακή ομάδα. Δηλαδή, τους κ. Σταμάτη, Κεδίκογλου, Μπούρα και Μουρούτη, πιθανώς και με τη συμμετοχή 2-3 ακόμη προσώπων, προερχόμενων κυρίως από το χώρο της επικοινωνιακής στρατηγικής.

Οι κ. Σταμάτης και Κεδίκογλου, με τις τελικές αποφάσεις της ημέρας υπό μάλης, θα έχουν σύσκεψη αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό τον οποίον θα ενημερώνουν για την τελική στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας του κλίματος εν γένει βέβαια, θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογες συσκέψεις θα υπάρχουν και τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.


Πάνος Ρασσιάς
 http://newpost.gr

Read more...

Απόφαση-βόμβα για το μνημόνιο


«Πριν από μία ώρα ακόμα μία δικαστίνα με τρεις αποφάσεις που αναφέρονται σε διεκδικήσεις εργαζομένων διατάσσει να γυρίσουν πίσω οι κρατήσεις επί μισθών όλων των εργαζομένων» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Κεντρικό Δελτίο του Real fm.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, μας προβλημάτισε πως θα κρατούσαμε ζωντανή την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου».
«Οι νέες αποφάσεις λένε όσες περικοπές έγιναν στους μισθούς,κακώς έγιναν, και ζητούν να επιστραφούν άμεσα. Οι αποφάσεις μπορεί να οδηγηθούν στον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση της αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου είναι ζωντανή» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.enikos.gr

Read more...

Παρέμβαση Ραγκούση λίγο πριν τη συνδιάσκεψη...



Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται η... αρχή της «ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ. Τότε συνεδριάζει η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, ως πρώτο βήμα στην πορεία προς το συνέδριο το φθινόπωρο.

Και ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης -οι σχέσεις του οποίου με... τον Ευάγγελο Βενιζέλο βρίσκονται στο ναδίρ- αναμένει επισήμως την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για να πάρει θέση, την Πέμπτη το βράδυ ετοιμάζει νέα παρέμβαση μέσω της Ομάδας Πρωτοβουλίας Π80, που απαρτίζεται από στελέχη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980.

Η Π80 οργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ερωτήσεις και απαντήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
real.gr


Read more...

Βάζουν τις «κόκκινες γραμμές» για την επαναδιαπραγμάτευση

Κρίσιμη σύσκεψη στο σπίτι του πρωθυπουργού



 



Στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει σύσκεψη, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με σκοπό να καθορίσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τόσο την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο ηγετικό επιτελείο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθούν σε σχέση με την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαικής εντολής και να ζητήσει η κυβέρνηση ένα συνολικά βιώσιμο πρόγραμμα για την χώρα που να περιλαμβάνει επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαικό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η δεύτερη προβλέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί και να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αργότερα όταν η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ελαφρύνουν το κλίμα και θα της δώσουν επιχειρήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων που δεν δείχνουν να έχουν καλές διαθέσεις. Οι δύο απόψεις αυτές διατρέχουν τη ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ πάντως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μίας σειράς δημοσίων οργανισμών και κλείσιμο αντιπαραγωγικών υπηρεσιών. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συζητήσεων με την Τρόικα θα επιχειρήσουν να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ.

Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.

Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για να τεθούν προς την τρόικα τα κρίσιμα θέματα για την αναθεώρηση του μνημονίου. Εκτιμά ότι υπάρχουν νέα νέα επιχειρήματα με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ και εστιάζει την προσοχή του αφενός στη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή. Κομβικό σημείο για την κ. Βενιζέλο είναι παράταση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η θέση του Φώτη Κουβέλη

Στο πλαίσιο που θέτει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά την συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κατ' αρχήν στόχοι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που συμφώνησαν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής. Δηλαδή, στο διάλογο για το ύψος των συλλογικών συμβάσεων να συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Δεδομένος θεωρείται και ο στόχος να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν πάμε με κόκκινες γραμμές και με διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Όμως, θα επιμείνουμε σε ορισμένα ζητήματα για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και προσθέτουν πως «πρέπει να τρέξει το κυβερνητικό έργο ώστε να δείξουμε στους εταίρους ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας».

Read more...

Ρόδος: Της διέγραψαν χρέος 322.000 ευρώ!...



Την απόφαση αυτή έβγαλε το Ειρηνοδικείο ύστερα από προσφυγή 45χρονης Ροδίτισσας, με βάση το νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρόκειται για... την πρώτη δικαστική απόφαση από το Ειρηνοδικείο της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται τόσο μεγάλη μείωση χρέους, καθώς από τις 442.596 ευρώ της συνολικής οφειλής, η υπόχρεος καλείται να πληρώσει μόλις 121.200 ευρώ και μάλιστα για μέρος το χρεών, έχοντας χρονικό περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο της Ρόδου, η 45χρονη δημόσια υπάλληλος είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού το οποίο σπουδάζει σε άλλη περιοχή της χώρας γεγονός που, όπως αναφέρει στην αίτησή της, σημαίνει ότι υπάρχουν επιπλέον έξοδα για την εκεί διαβίωση του παιδιού και αδυναμία εξόφλησης των δανείων της.

Η 45χρονη έχει υποχρεώσεις σε εννέα τράπεζες της περιοχής, από πιστωτικές κάρτες και από την έκδοση δανείου για την αγορά κατοικίας.

Το συνολικό ποσό των οφειλών της, φτάνει τις 442.596 ευρώ, ποσό το οποίο λόγω των μειωμένων μηνιαίων αποδοχών της και των επιπλέον εξόδων που έχει για τις σπουδές του παιδιού της, αδυνατούσε να πληρώσει.

Έτσι προσέφυγε μέσω του δικηγόρου της στη δικαιοσύνη, για να συμπεριληφθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Ειρηνοδικείο Ρόδου και την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση με την οποία το δικαστήριο αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες εξόφλησης των δανείων της 45χρονης.

Μάλιστα η δικαστής συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή οφειλής ύψους 321.800 ευρώ και υποχρεώνει την 45χρονη δημόσια υπάλληλο να πληρώσει προς εξόφληση τμηματικά το συνολικό ποσό των μόλις 121.200 ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η πληρωμή των δόσεων για τις οφειλές που έχει για το στεγαστικό δάνειο, θα αρχίσουν τον Ιούλιο του 2014.


Read more...

Με τις παλιές συνταγές στα φαρμακεία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, ζητεί ο ΙΣΑ

Με προθεσμία την 5η Ιουλίου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους με τις παλιές συνταγές, που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθούν νέες, ζητεί από τους φαρμακοποιούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Επικαλούμενος εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ της 15ης Ιουνίου, ο ΙΣΑ καλεί τους φαρμακοποιούς να εκτελούν τιςσυνταγέςγια πέντε ημέρες από τη λήξη των κινητοποιήσεών τους, δηλαδή ώς τις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο ΕΟΠΥΥ, «όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους. Η απόφαση αυτή ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης στα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη αυτής».

Με επιστολή προς το πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ, Αμπατζόγλου, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ.Λουράντο και τον υπουργό Υγείας, Ανδ.Λυκουρέντζο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους φαρμακοποιούς να ενημερώσουν τα μέλη τους, «προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά την αδυναμία ορθής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να αποφευχθεί η εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφήσουν, να επανεκδώσουν την ίδια συνταγή, διαδικασία η οποία είναι απίστευτα χρονοβόρα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει, επίσης, ότι θα πράξει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ να συμπεριληφθούν άμεσα σε σχετική Υπουργική Απόφαση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκταμιεύθηκε το 1 δισ. ευρώ από την «κουρεμένη» δόση του Μαΐου

Τα 450 εκατ. ευρώ στον ESM


Από το 1 δισ. ευρώ, τα 900 εκατομμύρια θα πάνε στον ESM
Από το 1 δισ. ευρώ, τα 900 εκατομμύρια θα πάνε στον ESM   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Αθήνα
Εκταμιεύθηκε το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είχε διακρατήσει η τρόικα από τη δόση του Μαΐου (είχαν δοθεί τα 4,2 από τα 5,2 δισ. ευρώ), όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα μετά τη διυπουργική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 με θέμα την προετοιμασία για την επίσκεψη της τρόικας.

Ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αναφορικά με τα 450 εκατ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM, η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μία παράταση και εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.

Διυπουργική για την τρόικα

Στη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00 συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Αντωνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε αμέσως μετά:

«Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές».

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους πείσουμε για τη σοβαρότητα της χώρας» δήλωσε εξερχόμενος, υπουργός της κυβέρνησης.

«Έχει σημασία η σοβαρότητα, δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε αλλά δεν είμαστε και στον αυτόματο πιλότο», πρόσθεσε.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε συνάντηση των κ.κ. Στουρνάρα και Ζανιά με το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν. Τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 16.00 στην οικία του στην Κηφισιά.

Αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας όπως είναι η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, ως το 2016.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αναφορικά με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο ίδιο έργο θεατές

«Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», αναφέρεται σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη της τρόικας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προστίθεται ότι «η περίφημη "διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης παραπέμπεται για … μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με νέους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό για επίσπευση της εφαρμογής του μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους και ένα νέο φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης και νέων πιο σκληρών μέτρων».
«Η συνέχιση, όμως, της ίδιας πολιτικής είναι αδιέξοδη και καταστροφική για το λαό και τη χώρα και η μόνη προοπτική ελπίδας και ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και ένα σχέδιο ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, και οικοδόμησης μιας νέας στρατηγικής για την Ευρώπη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι νόμοι για τα εργασιακά, έκρινε το Ειρηνοδικείο Αθηνών

Απόφαση κόντρα στο ΣτΕ


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν, με μια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, που ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2012 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.

Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

Κατ' αρχάς αναφέρεται στην απόφαση:

«Συνεπάγεται ότι η επέμβαση στη συλλογική αυτονομία πρέπει να συνιστά μέτρο όλως εξαιρετικό και να μην υπερβαίνει μία εύλογη χρονική περίοδο, να συνοδεύεται δε από επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία του επιπέδου ζωής των εργαζομένων, τηρουμένης, σε κάθε περίπτωση, της αρχής της αναλογικότητας, η οποία αποτελεί συνταγματικό περιορισμό των νομοθετικών περιορισμών των συνταγματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιτάσσοντας ότι μεταξύ του νόμιμου σκοπού που επιδιώκει ένας περιορισμός του δικαιώματος και του συγκεκριμένου περιορισμού πρέπει να υπάρχει εύλογη σχέση.

Η εφαρμογή της αρχής αυτής θεμελιώνεται αφενός στο εσωτερικό μας δίκαιο -και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 παράγραφος 1δ' του Συντάγματος- και αφετέρου στις διατάξεις της ΕΣΔΑ για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν. 53/1979 και δυνάμει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχει υπερνομοθετική ισχύ.

Έτσι, σε περίπτωση μείωσης αποδοχών και επιδομάτων, πρέπει να εξετάζεται η αναλογικότητα του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος και να τηρείται η προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν επιφέρουν δυσανάλογη προσβολή, εν όψει του επιδιωκόμενου σκοπού, σε συνταγματικά δικαιώματα και αγαθά, σε καμία περίπτωση δε δεν δικαιολογείται να καταλύονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος (22 παρ. 2 και 23 παρ. 1)».

Στη συνέχεια η κυρία Κουτρουβίδα κάνει αναφορά στο άρθρο 106 του Συντάγματος που λέει ότι μπορεί χάριν του εθνικού συμφέροντος να περιοριστεί η συλλογική αυτονομία που καθιερώνεται με το άρθρο 22 του Συντάγματος για περιορισμένο και εύλογο όμως χρονικό διάστημα και πάντα τηρώντας την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπογραμμίζει η ειρηνοδίκης, και αν ακόμη δεχθούμε ότι οι περιορισμοί αυτοί τέθηκαν χάριν του εθνικού συμφέροντος, εκτός του ότι δεν είναι συμβατοί με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, επιφέρουν «δυσμενείς για τους εργαζόμενους τροποποιήσεις, χωρίς να εγγυώνται ότι ο περιορισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε να είναι συνταγματικά ανεκτή η επέμβαση στη συλλογική αυτονομία, με αποτέλεσμα να καταλύονται στην πραγματικότητα οι επίμαχες συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Συντάγματος».

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση:

«Η αιτιολογία της αναγκαιότητας για τη λήψη των επίδικων μέτρων που αφορούν τις μειώσεις των αποδοχών και επιδομάτων των εργαζομένων που προβλέπονται, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι προφανώς ελλιπής, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι τα μέτρα αυτά καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικά την συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, είναι δε αντίθετα με τις Διεθνείς Συμβάσεις, που έχει συνάψει η Ελλάδα και που δυνάμει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχουν αποκτήσεις υπερνομοθετική ισχύ».

Ως προς την μείωση των αποδοχών και τα φοροεισπρακτικά μέτρα αναφέρει η ειρηνοδικειακή απόφαση:

«Κατά συνέπεια, με τα επίδικα μέτρα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς, εκτός από την παραπάνω ανεπίτρεπτη μονιμότητα του χαρακτήρα τους, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ούτε συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση τιμών, άμεσων και έμμεσων φόρων κ.λπ.) και εγγυήσεις για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας.

»Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, επιβάλλονται στους πολίτες ταυτόχρονο με μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που προβλέπουν μείωση ή κατάργηση αφορολόγητων ορίων και τα οποία πλήττουν τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, την προστασία των οποίων έπρεπε να εγγυώνται και να διαφυλάττουν».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, είναι προφανές ότι η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 5 του Ν. 3833/2010, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που υπάγονται στη ρύθμιση του εν λόγω άρθρου κατά γενικευμένο ποσοστό 7%, καθώς και των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας κατά επίσης γενικό ποσοστό 30%, αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

»Η μείωση των αποδοχών και των ως άνω επιδομάτων κατά το ίδιο γενικό ποσοστό που καταλαμβάνει τόσο τους υψηλόμισθους όσο και τους χαμηλόμισθους εργαζομένους αντίκειται στην ανωτέρω διάταξη και οδηγεί τους μεν υψηλόμισθους στο να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο στο όνομα του γενικού συμφέροντος έπρεπε να προστατεύεται, τους οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, αφού εκμηδενίζουν στην ουσία τις αποδοχές τους και τους αναγκάζουν, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης, να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά φανερή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας δε την άποψη ότι η αιτιολογία της λήψης των οριζόμενων με τις ένδικες διατάξεις μέτρων που εδράζεται στο δημόσιο συμφέρον είναι προβληματική και ελλιπής».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...