Κρίσιμη σύσκεψη στο σπίτι του πρωθυπουργού
Στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει σύσκεψη, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με σκοπό να καθορίσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τόσο την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στο ηγετικό επιτελείο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθούν σε σχέση με την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαικής εντολής και να ζητήσει η κυβέρνηση ένα συνολικά βιώσιμο πρόγραμμα για την χώρα που να περιλαμβάνει επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαικό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η δεύτερη προβλέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί και να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αργότερα όταν η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ελαφρύνουν το κλίμα και θα της δώσουν επιχειρήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων που δεν δείχνουν να έχουν καλές διαθέσεις. Οι δύο απόψεις αυτές διατρέχουν τη ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ πάντως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μίας σειράς δημοσίων οργανισμών και κλείσιμο αντιπαραγωγικών υπηρεσιών. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συζητήσεων με την Τρόικα θα επιχειρήσουν να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ.
Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.
Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για να τεθούν προς την τρόικα τα κρίσιμα θέματα για την αναθεώρηση του μνημονίου. Εκτιμά ότι υπάρχουν νέα νέα επιχειρήματα με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ και εστιάζει την προσοχή του αφενός στη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή. Κομβικό σημείο για την κ. Βενιζέλο είναι παράταση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η θέση του Φώτη Κουβέλη
Στο πλαίσιο που θέτει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά την συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κατ' αρχήν στόχοι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που συμφώνησαν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής. Δηλαδή, στο διάλογο για το ύψος των συλλογικών συμβάσεων να συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Δεδομένος θεωρείται και ο στόχος να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν πάμε με κόκκινες γραμμές και με διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα.
Όμως, θα επιμείνουμε σε ορισμένα ζητήματα για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και προσθέτουν πως «πρέπει να τρέξει το κυβερνητικό έργο ώστε να δείξουμε στους εταίρους ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου