Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ιερώνυμος «Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλους λαθρομετανάστες» ...



ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο την αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών»,
τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Δαμασκό όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάληψη στη Νομική Σχολή.

«Είναι άλλο... πράγμα η συμβίωση μας με τους Έλληνες με μουσουλμανικό θρήσκευμα,

και άλλο πράγμα οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην χώρα μας. Οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα και είναι κυρίως μουσουλμάνοι, ξεπερνούν τους 150 χιλιάδες κάθε χρόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αθρόα προσέλευση. Δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Θρησκευμάτων της Συρίας κ. Μοχάμεντ Απντ.

«Μέχρι τώρα συμβιώναμε μέσα σε ειρηνικό κλίμα με τους έλληνες μουσουλμάνους,

όμως οι νέες συνθήκες έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία για την ανακούφιση των μεταναστών. Ζήτησε, μάλιστα, την βοήθεια της Συριακής κυβέρνησης, κυρίως όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής, «στο επίπεδο της εκπαίδευσης των μουσουλμάνων, ώστε να βρεθεί λύσει στο αδιέξοδο».
BHMA.



Read more...

Μπλόκο σε τρία μέτρα του φορολογικού

Κόντρα και για τον γενικό οικονομικό εισαγγελέα


http://img.protothema.gr/8401B6D227290266405DD00D201CD8AE.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Μπλόκο" στα σκληρά φορολογικά μέτρα που προωθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βάζουν οι αντιδράσεις (των αρμοδιότερων περί τα νομικά ζητήματα) υπουργών της κυβέρνησης, κυρίων Χάρη Καστανίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω (προς επανεξέταση τουλάχιστον) τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για ποινές φυλάκισης, αυτόφωρο και "γενικό εισαγγελέα" φορολογικών θεμάτων, τις οποίες μόλις χθες βράδυ δημοσιοποίησε προς διαβούλευση.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο opengov.gr:

  • απαλείφθηκαν οι διατάξεις ότι η υπεξαίρεση ΦΠΑ συνιστά "διαρκές έγκλημα". Στη φράση αυτή εδράζεται η διαδικασία της αυτοφώρου σύλληψης, η οποία θα επαναδιατυπωθεί μετά τη διαβούλευση.
  • απαλείφθηκαν τα ποσά για τα οποία προβλέπεται η ποινή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει «νερό στο κρασί του» αλλά στο τέλος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα υπάρχει μία κλίμακα ποσών οφειλής και χρόνου καθυστέρησης, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται η ποινή, αλλά όχι «αυτόματα», παρά μόνο αν ο έλεγχος δείξει ότι ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δεν το κάνει.

Μεγάλες αντιδράσεις συναντά και η διάταξη περί του γενικού οικονομικού εισαγγελέως. Μέλη της κυβέρνησης διαφωνούν έντονα, θεωρώντας ότι αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία και ότι η ανάγκη αυτή καλύπτεται από τους υπάρχοντες Οικονομικούς εισαγγελείς που στεγάζονται στο κτίριο 16 της οδού Ευελπίδων.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, το θέμα αυτό ενδέχεται τελικώς να εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική σύγκρουση, με απρόοπτες συνέπειες.

Read more...

Απαντητική επιστολή Siemens σε Παμπούκη


Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Π. Ξυνής έστειλε απαντητική επιστολή προς τον κ. Παμπούκη η οποία αναφέρει τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Επίσης, σας ευχαριστώ για την αναγνώριση που δείχνετε στις ουσιαστικές προσπάθειες που έκανε η Siemens, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα με σκοπό την εξυγίανση της εταιρείας.

Σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλλά και εσάς προσωπικά ότι η Siemens δεν διαθέτει επιπλέον σχετικό ερευνητικό υλικό στην Ελλάδα που εμείς να γνωρίζουμε και το οποίο να μην έχει ήδη παραδοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου και στις ανακριτικές αρχές. Έχετε ήδη λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις, στο παρελθόν, τόσο από εμένα, όσο και από τα ανώτατα κλιμάκια της SiemensAG στη Γερμανία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα διενεργήθηκε από την Debevoise & Plimpton («Debevoise») και ξεκίνησε το 2006. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της, η Debevoise έλαβε οδηγίες από την SiemensAG να παράσχει πληροφορίες και υποστήριξη στις ερευνητικές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών.

Έχω προσωπικά μιλήσει με τον επικεφαλής δικηγόρο που ασχολήθηκε με την υπόθεση στην Ελλάδα, ο οποίος με έχει διαβεβαιώσει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του, όχι μόνο έστειλαν το ογκώδες υλικό στις Ελληνικές Αρχές, αλλά ότι και ο ίδιος συναντήθηκε με τους Έλληνες δικαστές, ώστε να εξηγήσει το αντικείμενο και τον τρόπο δουλειάς της Debevoise και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι όλες οι σχετικές αναφορές και πληροφορίες που συνέταξε, παραδόθηκαν στις Ελληνικές Αρχές.

Ωστόσο, δεν μείναμε στην παράδοση του ερευνητικού υλικού. Έχουμε καταβάλει σκληρές προσπάθειες ώστε να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τις έρευνες με κάθε δυνατό τρόπο όπως:

·Ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα για υποστήριξη θέσουν οι Ελληνικές Αρχές.

·Ο νομικός Σύμβουλος της Siemens Α.Ε. έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να παράσχει οποιαδήποτε επιπλέον υποστήριξη και βοήθεια μπορούσε.

·Μεσολαβήσαμε στην οργάνωση και το συντονισμό των καταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο το φθινόπωρο 2010.

·Έχουμε κάνει μια σειρά χρήσιμων προτάσεων για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης (παρακαλώ όπως ανατρέξετε στην επιστολή της 18ης Ιουνίου 2010 από τον PeterSolmssen, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο της SiemensAG, προς εσάς).

·Προσπαθήσαμε να πείσουμε τον κ. Μαυρίδη να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Αρχές επικοινωνώντας του ότι θα λαμβάναμε υπόψη τη συνεργασία του μαζί σας, κατά την επίλυση της μεταξύ μας δικαστικής διαμάχης.

Και δεν σταματάω εκεί. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας να συνδράμω με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. και της Γερμανίας έχουν αναγνωρίσει, τόσο κατά την ακροαματική διαδικασία όσο και γραπτώς (τα σχετικά γράμματα έχουν παραδοθεί σε εσάς και στον κύριο Βαλυράκη) ότι η SIEMENSεπέδειξε απαράμιλλη συνεργασία κατά την ποινική διερεύνηση. Στόχος μου είναι μια μέρα οι Ελληνικές Αρχές να μπορούν να πουν το ίδιο και για τη SiemensΕλλάδος.

Σήμερα, η Siemensστην Ελλάδα είναι μια ριζικά διαφορετική εταιρεία. Το πρόγραμμα συμμόρφωσης και καταπολέμησης της διαφθοράς που εφαρμόζουμε, θεωρείται από τρίτους, ανεξάρτητους φορείς, ως ένα από ταπλέον αυστηρά και προηγμένα που έχουν υιοθετηθεί ποτέ. Η εταιρεία μας στην Ελλάδα ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που υλοποίησαν πλήρως αυτό το αυστηρό πρόγραμμα της Siemens.

Από τη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ακόμη πιο δυναμικών διαρθρωτικών αλλαγών και έχουμε καθιερώσει συστήματα και διαδικασίες , βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη σε θέματα συμμόρφωσης. Παράλληλα, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Siemens απέναντι στους κοινωνικούς της εταίρους.

Οι ενέργειές που έχει υλοποιήσει η εταιρεία μας, διασφαλίζουν ότι είμαστε μια καθαρή εταιρεία και στοχεύουν στην ενίσχυση του κλίματος διαφάνειας στην Ελληνική αγορά, καθώς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξή της.Πέρα όμως από αυτό, διαθέτουμε και λύσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας μας και τεχνολογίες που μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φανούμε πολύτιμοι συνεργάτες της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας στις προσπάθειες που καταβάλει για την υλοποίηση ενός νέου κοινωνικού και επιχειρηματικού μοντέλου.

Είμαι στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω».


Η επιστολή της Siemenstovima.gr

Read more...

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ

Δικαίωμα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και στους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τρία παιδιά και άνω, καθώς και με ανάπηρο τέκνο, δίνει το υπουργειο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδοσε σήμερα ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, στην οποία παρέχονται οδηγίες προς το Γενικό Λογιστήριο και τα ασφαλιστικά ταμεία για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος του δημοσίου τομέα (νόμος 3865/2010).

Βασική ρύθμιση του νεόυ νόμου είναι η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό προκαλεί μια βίαιη προσαρμογή κυρίως των γυναικών προς το 60ο ή το 65ο έτος της ηλικίας, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες σταδιακά θα χάσουν το διακίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Κλειδί για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης κατά την μεταβατική περίοδο εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών είναι η 25ετια. Στους αναλυτικούς πίνακες της εγκυλίου περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις για το νέος καθεστώς συνταξιοδότησης.

Πέραν τούτου δίδονται οδηγίες για για την υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων υπαλλήλων στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ενώ διευκρινίζεται ο τρόπος και η διαδικασία με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αναγνωρίζουν πλασματικό χρ'όνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ).

Ως ημερομηνία πρόσληψής τους λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας θα λάβει χώρα μέσα σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης διορισμού, διαφορετικά ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Επομένως εάν υπάλληλος έχει ΦΕΚ διορισμού πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και η ανάληψη υπηρεσίας λάβει χώρα μέσα σ’ ένα μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης του διορισμού, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά σε αυτή του Δημοσίου.

Από τη διατύπωση της διάταξης, η οποία αναφέρεται σε «πρόσληψη» για πρώτη φορά, συνάγεται κατ’ αρχήν, ότι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπαχθούν μόνο όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα διορισθούν χωρίς να έχουν καμία προϋπηρεσία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πριν την 1η Ιανουαρίου 2011.

Έτσι, υπάλληλος που προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, έχει όμως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες κράτους-μέλους της ΕΕ, ως τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός (ή εξομοιούμενος), συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ημερομίσθιος (έστω και μία ημέρα εργασίας) ή με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ’ αποκοπή εργασία, οι οποίες όμως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπάλληλο που μετατάσσεται ή μεταφέρεται από άλλη δημόσια υπηρεσία στην οποία η έναρξη της διανυθείσας υπηρεσίας του προηγείται της 1-1-2011, καθώς και για αυτόν που θα μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας του σε αυτό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανατρέχει πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Τα ανωτέρω, έχουν ανάλογη εφαρμογή για τους υπαλλήλους που θα διορισθούν ως τακτικοί ή μετακλητοί σε ΝΠΔΔ από 1-1-2011 και μετά, οι οποίοι δεν θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του φορέα που θα υπάγονταν πριν τη θέσπιση των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 3865/2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα όσα προαναφέρθηκαν θα τύχουν εφαρμογής ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της τυχόν προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και της νέας πρόσληψης, καθώς επίσης και από την ύπαρξη ή μη ασφάλισης κατά την διάρκεια της προϋπηρεσίας του, αφού από καμία διάταξη δεν προκύπτει τέτοια σύνδεση.

Τέλος, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1-1-2011 και μετά.

Ολόκληρη η εγκύκλιος.tovima.gr
Read more...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου,, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως "το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως...
για άλλη μια φορά υπογράμμιζε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεπεραστεί προ πολλού" και πλέον δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Η ΝΔ υποστηρίζει πως πλέον το πανεπιστημιακό άσυλο "κακοποιείται, καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας". Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τα σημερινά γεγονότα στη Νομική, επιβεβαιώνουν πως το πανεπιστημιακό άσυλο πλέον ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
"Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας" τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.
Read more...

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠαΣοΚ Αντιδράσεις βουλευτών μετά την ομιλία Παπανδρέου


Το λόγο έπειτα από την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου έλαβαν 38 βουλευτές σε μια μαραθώνια και εξαντλητική συνεδρίαση. Είναι ενδιαφέρον ότι ελάχιστοι από τους προβεβλημμένους υπουργούς ζήτησαν το λόγο, ορισμένοι μάλιστα δεν βρίσκονταν ούτε στην αίθουσα της Γερουσίας. Λίγοι επίσης διατύπωσαν έναν πραγματικά αιχμηρό λόγο και μόνο ο κ. Ε. Νασιώκας αμφισβήτησε την κυβερνητική πολιτική. «Υπάρχει η αίσθηση ότι το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι το μνημόνιο. Λείπει ένα ευρύτερο σχέδιο. μακάρι η συνδιάσκεψη να καλύψει το κενό», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι «τον Οκτώβριο του 2009 η οικονομία ήταν ήδη στην εντατική και η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση σαν λιποθυμία και όχι ως κώμα». «Μετά το Νταβός μας είπατε την αλήθεια. Αν όμως τα λέγαμε αυτά νωρίτερα, προεκλογικά ή ακόμα καλύτερα από το 2007 θα είχαμε άλλη πορεία. Ευτυχώς που θα γίνει η επιμήκυνση του συνολικού χρέους», σημείωσε. Έθεσε επίσης θέμα λειτουργίας της Βουλής: «Συζητάμε ότι είναι απαραίτητη η εσωκομματική δημοκρατία και η συμμετοχή των βουλευτών στη λήψη των αποφάσεων. Το καλοκαίρι όμως ψηφίσαμε τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων - εγώ συμμετείχα σε άλλο θερινό τμήμα αλλά είχα δηλώσει ότι δεν θα την ψήφιζα. Όταν μετατρέπεται η Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ γιατί να αναβαθμιστεί το κύρος της;» επισήμανε.

Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης έθεσε το ερώτημα αν κάτω από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει ένα κέντρο το οποίο να επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους της στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και τα πιθανά σενάρια ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη ή αν θα κληθούμε να προσαρμοστούμε σε όποια απόφαση λάβουν οι εταίροι μας. «Ο Παπακωνσταντίνου είναι πηγμένος μέχρι το λαιμό, ο Σκιόπα πέθανε και ο Παπαδήμος κάνει μαθήματα», επισήμανε. Ο μηχανισμός διάσωσης είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ μπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλομανδύα ή να αποδειχτεί ο κατάλληλος κρίκος για τη διαχείριση του χρέους μας. Εξαγορά ελληνικού χρέους με πρόσφορο τρόπο, σφικτή αναμόρφωση του μνημονίου, ευρωομόλογο με τον μηχανισμο διάσωσης εφόσον έχει πάνω απί 1,5 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει ένα πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 100.000 οικογένειες, οι οποίες όπως είπε αποτελούν τον πυρήνα της φτώχειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, αφού επισήμανε ότι νιώθει «συνένοχος και στρατευμένος στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας», άφησε αιμχές για συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Κινδυνεύουμε, σημείωσε, να σωθεί η οικονομία και να οργανωθεί το κράτος αλλά να μην είναι ούτε κράτος δικαίου ούτε κοινωνικής πρόνοιας. «Η κοινωνία δεν συμμετέχει στις μεταρρυθμίσεις απλώς τις ανέχεται. Και σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα το οποίο είναι ανύπαρκτο». Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν την ώρα που ματώνουν τα μεσαία στρώματα πέφτουν δίκαια τα βάρη στους πολίτες. «Πέρυσι, τη χρονιά του πολέμου 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα. Δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες σε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω για να επιστρέψουν αργότερα και να αγοράσουν τις περιουσίες όσων έχουν φτωχύνει;», ρώτησε. Επίσης είπε ότι κατά τη γνώμη του είναι φανερό ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να βρει τους βουλευτές που διαπλέκονται και πλουτίζουν. Πρότεινε λοιποιν να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ελέγξει το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί. Το ίδιο αίτημα διατύπωσαν και άλλοι βουλευτές, όπως οι Δ. Λιτζέρης, Σ. Κεδίκογλου .

Ο κ. Θ. Παπαγεωργίου κατηγόρησε τις τράπεζες ότι κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας «αγοράζοντας τον κατιμά των ελληνικών ομολόγων ώστε να χτίσουν αργότερα κερδοφορία. Το αίτημα να πληρώσουν κάποιοι για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα τέθηκε πολλές φορές. Ο κ. Ι. Βούρος ζήτησε να αλλάξει άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και επίσης να εγκαλούνται όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και όσοι δεν ασκούν ορθά το λειτούργημα τους. Ανάλογη πρόταση έκανε και η κυρία Σοφία Γιαννακά, η οποία είπε ότι θα είναι λάθος να τιμωρηθεί μόνο ο πολιτικός κόσμος αλλά να αναζητηθούν οι ευθλυνε ςόσων λεηλάτησαν διαχρονικά το κράτος.

Ο κ. Γ. Λιάνης έθεσε ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα λέγοντας «πώς γλινεται να λέμε όλα στο φως και να μην ψάχνουμε το δικό μας κομματικό ταμείο αφήνοντας το στο σκοτάδι;». Φοβάμαι, πρόσθεσε, ότι με το θέατρο που παίζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία, όταν θα αναγγείλετε το νενικήκαμεν δεν θα υπάρχει κανένας να το καταλάβει.

Να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ πρότεινε ο κ. Δ. Κρεμαστινός. «Η Βουλή ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι μόνιμοι;», υπογράμμισε. Επίσης, ζήτησε να ελέγχονται και τα ΜΜΕ επειδή όπως είπε από τη μια παριστάνουν τους τιμητές και από την άλλη προβάλλουν διαρκώς τους ίδιους ανθρώπους.

Βολές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη εξαπέλυσε η κυρία Μαρία Θεοχάρη. «Δεν μπορεί να μην προχωρά ένα έργο όπως ο Αχελώος εξαιτίας της ιδεοληψίας κάποιων υπουργών», είπε. «Απαιτείται κάθαρση», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε οι νέοι βουλευτές να απολογούμαστε διαρκώς για ότι έγινε στο παρελθόν».

«Δημιουργείται η πεποίθηση στον λαό ότι τα μέτρα είναι άδικα και έτσι πλήττεται η κοινωνική συνοχή»

, διαπίστωσε ο κ. Σπ. Μοσχόπουλος. Και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί δίπλα στον συνταξιούχο να περνά αγέρωχος ο φοροφυγάδας».

Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης έφερε στη συζήτηση ο κ. Ν. Ζωίδης. «Μεταφέρω τα παράπονα των αιρετών περιφερειαρχών ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να πελαγοδρομούν», σημείωσε. Ο κ. Ι. Αμοιρίδης ζήτησε να πάνε τα χρήματα από τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων στην Παιδεία σε δράσεις που θα ελαφρύνουν τις οικογένειες. Επίσης, πρότεινε έπειτα από έλεγχο της Δικαιοσύνης να δημεύονται οι περιουσίες όσων ζημίωσαν το Δημόσιο. Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι είναι λάθος να μαθαίνουν οι βουλευτές από τα ΜΜΕ ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.

Την έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο ζήτησαν αρκετοί βουλευτές ενώ αρκετοί διαπίστωσαν ότι εξεταστικές επιτροπές δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εξωφρενικά κακής ποιότητας θέατρο, χωρίς αποτέλεσματα» τις χαρακτήρισε ο κ. Β. Τόγιας, ο τελευταίος βουλευτής που έλαβε τον λόγο μιλώντας μάλλον για την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens καθώς πρόσθεσε ότι «είναι θέμα της πολιτείας να ακολουθήσει το δρόμο του χρήματος και όχι της Βουλής»

tovima.gr

Read more...

Σχέδιο άλωσης της Ελλάδας από ισλαμιστές!



Αξιωματικοί της FRONTEX (της ευρωπαϊκής δύναμης ελέγχου των συνόρων για είσοδο λαθρομεταναστών σε Έβρο και νησιά Αιγαίου) αποκάλυψαν στο newsbomb.gr όλο το σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται για την άλωση της Ελλάδας από ισλαμιστές.

Στόχος των ισλαμικών κρατών (κυρίως Λιβύης, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Αφγανιστά ν και Πακιστάν) είναι η Ελλάδα σε δύο 2-3 χρόνια να έχει κατακλυστεί από 2.000.000 ισλαμιστές λαθρομετανάστες και έτσι να καταστεί προγεφύρωμα για τη μεταφορά του Ισλάμ στην κεντρική Ευρώπη.

Οι αξιωματικοί της FRONTEX αποκαλύπτουν στο newsbomb.gr ότι οι πυρήνες των ισλαμιστών που στέλνουν στην Ελλάδα τους λαθρομετανάστες και πέρα από τα 10.000 ευρώ που καταβάλουν για τον καθένα σε αυτούς που τους μεταφέρουν προμηθεύουν κάθε λαθρομετανάστη με μία ταυτότητα με ζελατίνα που περιέχει φωτοτυπία οδηγίας της ευρωπαϊκής ένωσης με τα δικαιώματά τους.

Συχνά οι λαθρομετανάστες παραδίνονται μόνοι τους σε αστυνομικούς και φρουρούς της FRONTEX μόλις περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας τους επιδεικνύουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δικαιώματά τους, τις οποίες περιέχονται:

1) Άρθρο νομοθεσίας – οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το κράτος μέλος της που εισέρχονται ξένοι πολίτες πρέπει αν τους περιθάλψει, να τους δώσει άσυλο και να τους πάρει δακτυλικά αποτυπώματα.

2) Η καταγραφή των λαθρομεταναστών τους δίνει το δικαίωμα στην περίπτωση που βγουν εκτός Ελλάδας και συλληφθούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα (γιατί αυτή τους έχει πρώτη καταγράψει) και αν μην τους επιστρέψει στη χώρα καταγωγής τους.
Να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα χρόνο ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει δημόσια την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ή θα του καταβάλουν 5,5 δισ। ευρώ για αγορές λιβυκών προϊόντων ή αλλιώς θα μετατρέψει την Ευρώπη σε Αφρική με κυριαρχία του Ισλάμ.
newsbomb.gr
Read more...

Στέλνουν το χρυσό σε τράπεζες του εξωτερικού!



Έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα προκαλεί η απίστευτη αποκάλυψη από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι σημαντικό μέρος του ελληνικού χρυσού αποστέλλεται στο εξωτερικό και φυλάσσεται σε ξένες τράπεζες για ιστορικούς λόγους!

Η είδηση αυτή που προκαλεί συναγερμό σε επενδυτές, κατόχους χρυσού, και μεσαίου μεγέθους καταθέτες βγαίνει από επίσημη απάντηση που έδωσε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη σχετική με τα ελληνικά αποθέματα χρυσού.

Το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις της Ελλάδας σε χρυσό είναι 147,5 τόνοι και σε μορφή ράβδων χρυσού είναι 112,4 τόνοι.
Και στο τελευταίο μέρος του εγγράφου η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει το εξής εκπληκτικό. «Σημαντικό μέρος της ποσότητας αυτής φυλάσσεται σε τράπεζα στο εξωτερικό για λόγους ιστορικούς».

Δεν αναφέρονται βεβαίως ποιοι είναι οι ιστορικοί λόγοι, ενώ θα μπορούσαν να φυλάσσονται και στην Ελλάδα για ιστορικούς λόγους και γι’ αυτό δημιουργείται ένα κρίσιμο ερώτημα: γιατί η τράπεζα Ελλάδας στέλνει τον ελληνικό χρυσό για φύλαξη σε ξένες τράπεζες;

Ο κ. Αϊβαλιώτης καταθέτει και νέο ερώτημα στον κ. Παπακωνσταντίνου που περιέχει τις εξής παραμέτρους:

Σε ποιες χώρες βρίσκονται αυτές οι ράβδοι χρυσού, πόσο μας κοστίζει η φύλαξή τους, ποια η σχέση του ελληνικού χρυσού με την υπόθεση SWAPS του κ। Σημίτη καθώς και τι σημαίνει η παράξενη και ακατανόητη αναφορά περί ιστορικών λόγων.

newsbomb.gr
Read more...

Καταδίωξη και σύλληψη 24χρονου στην Κηφισιά με «άρωμα» τρομοκρατίας

Στην κατοχή του όπλο και χειροβομβίδα

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )Αθήνα
Έναν 24χρονο νεαρό συνέλαβαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στην Κηφισιά. Επάνω του βρέθηκε ένα όπλο, μια χειροβομβίδα, στυλό με ασύρματη κάμερα και ταυτότητα, της οποίας η γνησιότητα εξετάζεται.

Μαζί του ήταν ένα ακόμα άτομο, το οποίο όταν αντιλήφθηκε την παρουσία της αστυνομίας τράπηκε σε φυγή.


Η σύλληψη του έγινε στην πλατεία Ελαιών στη Νέα Κηφισιά, κοντά στο σημείο που βρίσκεται η Τροχαία.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολουθεί διακριτικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία।
news.in.gr
Read more...

Εν αναμονή αποφάσεων

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα των μεταναστών στη Νομική

ΟΙ μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να δικαιωθούν
ΟΙ μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να δικαιωθούν (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής, όπως επίσης και η κόντρα πρυτανικών αρχών και κυβέρνησης για το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριστερό να εκμεταλλεύεσαι δυστυχείς μετανάστες, να καταλύεις ακαδημαϊκές ελευθερίες και να πυροδοτείς ακραία αντανακλαστικά στην κοινωνία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επιτέθηκε για μια ακόμα φορά σε όσους μετακίνησαν τους μετανάστες από την Κρήτη στην Αθήνα με στόχο κομματικά οφέλη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Γρηγόρης Τασούλας διέψευσε τα όσα είχαν υποστηρίξει νωρίτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος της Νομικής, ότι τον είχαν ενημερώσει για την πρόθεση εισόδου των μεταναστών στη Νομική.

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει νομιμοποίηση στα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

«Το άσυλο μπορούν και πρέπει να το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές και από την αστυνομία και από οποιοδήποτε άλλον το επιβουλεύεται. Εδώ και τώρα ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα να συνδράμουν σε μια λύση του ζητήματος.

Πρότεινε -εφόσον και η επιτροπή των μεταναστών το επιθυμεί- να μεταφερθούν σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τον αγώνα τους και να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Για το θέμα υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και στη Βουλή, ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης επανέλαβε ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών».

Ο ίδιος επέκρινε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής», τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για πολιτική υστερία, ενώ στο θέμα παρενέβησαν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε προσοχή στις υπερβολές, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να διαταχθεί επέμβαση της αστυνομικής δύναμης με την λογική του αυτόφωρου καθώς όπως είπε δεν τελείται κανένα αδίκημα κατά ζωής ούτε υπάρχει κακούργημα.

Πάντως ο κ. Καστανίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος για την στάση της αστυνομίας πριν καταλήξουν οι μετανάστες στη Νομική Σχολή.

«Όταν έχουμε το δεδομένο ότι ο κ Φορτσάκης ειδοποίησε πολύ νωρίς, δεν έχει χρέος η αστυνομία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μην συμβεί ότι συνέβη;» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Δεν έχω απάντηση γιατί δεν έχω ενημέρωση για να γνωρίζω πώς έγιναν τα γεγονότα. Ακούω με ενδιαφέρον ότι ο κ. Φορτσάκης ειδοποίησε έγκαιρα την αστυνομία. Δεν μπορώ όμως βασίμως να απαντήσω με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι κοινή ευθύνη όλων είναι να συμφωνήσουμε σε κοινές αλήθειες γιατί έτσι θα προστατεύσουμε την λειτουργία των θεσμών».

Την αυλαία της αντιπαράθεσης άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης που υποστήριξε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η επιστημονική κοινότητα γράφει το νόμο για το άσυλο στα παλαιότερα των υποδημάτων της» καθώς, όπως είπε, «όταν ο πρύτανης της Νομικής Σχολής λέει ο ίδιος ότι διαπιστώνει κατάχρηση του ασύλου και δεν ζητά την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, αυτό κάνει».

«Το άσυλο δεν είναι νόμος αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή» αντέτεινε μεταξύ άλλων ο Θ.Δρίτσας, ο οποίος ανταποδίδοντας τα πυρά σε ΝΔ και ΛΑΟΣ τους απέδωσε «πολιτική υστερία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, που κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν έχουν τέτοια «αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάνε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που σημείωσε δηκτικά απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο.»

Ακόμα ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη «σκούπα», «χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ».

«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος» επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Ακόμα, ανέφερε ότι το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα» υπογράμμισε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», αμφισβητώντας ότι υποστηρίζει τα δίκαια των μεταναστών και προσθέτοντας ότι μοναδικός στόχος του είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με το σκεπτικό ότι θα έφερνε ημι-μονοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά «Κατέρριψε» η Κομισιόν τη συγχώνευση Ολυμπιακής - Aegean


Η Κομισιόν απαγόρευσε σήμερα την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Aegean Airlines και της Olympic Air, υποστηρίζοντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα ημι-μονοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Αυτό -αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων για τα τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν σε γραμμές από και προς την Αθήνα κάθε έτος.

Από κοινού οι δύο αερογραμμές ελέγχουν περισσότερο από το 90% της ελληνικής εσωτερικής αεροπορικής αγοράς.

Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές ότι μια καινούργια εταιρεία ικανού μεγέθους θα εισερχόταν στις γραμμές και θα περιόριζε την τιμολογιακή πολιτική της οντότητας που θα προέκυπτε από την συγχώνευση.

Οι αντιδράσεις Aegean-Ολυμπιακής

Για μια «σημαντική ευκαιρία που χάθηκε για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης, προσθέτοντας ότι από την συγχώνευση θα προέκυπταν οφέλη για τις δύο εταιρείες, για το επιβατικό κοινό και για την οικονομία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της
MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, δήλωσε ότι «η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας».

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι λύεται η μεταξύ τους συμφωνία συγχώνευσης που είχε συναφθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2010 και πρόσθεσαν ότι, αφού μελετήσουν το κείμενο της απόφασης, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο εταιρειών:

Οι εταιρείες ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοινώνουν τα ακόλουθα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, την τελική απόφασή της σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την AEGEAN όπως αυτή είχε συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στις 22/02/2010.

Η συναλλαγή είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και της MARFIN INVESTMENT GROUP την 22/02/2010, τελούσε όμως υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεδομένης της ανωτέρω απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία της 22/02/10 μεταξύ των δύο μερών λύεται.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω εξέλιξη ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσης.

Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα».

Ο Πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η AEGEAN, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό».

Οι εταιρείες, θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της ΕΕ που σήμερα μόλις  παραλαμβάνουν και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης και συζήτησης με τους συμβούλους τους, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία।

tanea.gr

Read more...

Κλειστός ώς τις 12 το μεσημέρι ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων

Κινητοποίηση βενζινοπωλών

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Κλειστά θα είναι μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο σταθμό των Ευζώνων, αφού βενζινοπώλες της ευρύτερης περιοχής απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πολιτείας να επαναλειτουργήσουν πρατήρια διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων σε τρεις μεθοριακούς σταθμούς.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και πρόεδρος των πρατηριούχων νομού Κιλκίς, Γιάννης Μαγλουσίδης, υποστήριξε ότι «οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εάν η πολιτεία δεν πάρει πίσω την απόφασή της».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων θα ανοίξει νέα λαθρεμπορικά κανάλια με απώλεια δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η πολιτική των υψηλών τιμών στα καύσιμα έχει σπρώξει πολλούς καταναλωτές για προμήθεια καυσίμων στα γειτονικά φθηνά πρατήρια της Βουλγαρίας και των Σκοπίων με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται σε κλείσιμο τα ελληνικά πρατήρια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τώρα μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, είπε ο πρωθυπουργός

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα

Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μαζί τη χώρα που θέλουμε όλοι, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Άσκησε αυστηρή κριτική στην Αριστερά λέγοντας ότι «έχει γίνει θιασώτης των πιο ξεπερασμένων αντιλήψεων και γραφειοκρατικών πρακτικών».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές επισήμανε: «Πολλοί μάς κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα, με στόχο μια κοινωνία δίκαιη».

Είπε ακόμη στους μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του Οκτωβρίου δεν ήταν πάντα εφικτός ο διάλογος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, «δεν είχαμε πάντα την ευκαιρία συγκαλέσουμε την ΚΟ στο βαθμό που θα θέλαμε, κι αυτό μας κόστισε» επισήμανε.

Αλλά, πρόσθεσε, αυτές ήταν οι συνθήκες που η ιστορία μας επιφύλαξε για να κυβερνήσουμε, συνθήκες έκτακτες.

Πρόσθεσε ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι αδιανόητο σε όγκο, έκταση και ιστορική σημασία. «Οι αλλαγές, καθώς ριζώνουν, θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε αυτό που τής αξίζει» πρόσθεσε.

Ανέφερες πως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω η ΝΔ, ούτε και τη σφοδρή αντίδραση αγορών και κερδοσκόπων.

«Ευτυχώς, δεν ζήσαμε την χρεοκοπία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι περάσαμε γιατί είναι ένα μόνιμο μάθημα για το μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα αποτελεί να σώσουμε την πατρίδα με όποιο κόστος» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μείναμε ζωντανοί μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και από εκεί που είμαστε το μοναδικό πρόβλημα, τώρα είμαστε μέρος της συνολικής λύσης. «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Ακολούθως έκανε αναφορά στην φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «είτε εμείς θα εξαφανίσουμε το δημόσιο χρέος, είτε το δημόσιο χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τεκµήριο φοροδιαφυγής για έντεκα επαγγέλµατα...



ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
Το νοµοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελµατίες
Έντεκα κατηγορίες επαγγελµατιών µπαίνουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των ελέγχων της Έφορίας. Έτσι, καθίστανται «διά νόµου ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, σύµφωνα µε το προσχέδιο νόµου που υπέβαλε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για όσους ασκούν το επάγγελµα του γιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, µηχανικού, τοπογράφου, οικονοµολόγου, συµβούλου επιχειρήσεων, λογιστή, φοροτέχνη.

Συγκεκριµένα κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται όσοι από αυτούς δηλώνουν εισόδηµα µέχρι 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό άνω των 200.000

κατοίκων, µέχρι 20.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και µέχρι 15.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις κάτω των 50.000

κατοίκων. Έπιπλέον οι δικηγορικοί σύλλογοι θα υποχρεούνται να υποβάλλουν καταστάσεις µε τις παραστάσεις των δικηγόρων, οι συµβολαιογράφοι για τη διαµεσολάβηση στα συµβόλαια µεταβίβασης και τα τεχνικά επιµελητήρια και οι πολεοδοµίες για τις εκδοθείσες άδειες και τους αντίστοιχους µηχανικούς.

Έτσι, θα γίνεται πληθώρα διασταυρώσεων και θα ελέγχονται τα πρόσωπα στα οποία εµφανίζεται δυσαρµονία δραστηριοτήτων και δηλούµενων εισοδηµάτων.

στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του προσχεδίου νόµου βρίσκεται η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, για την οποία επιστρατεύονται διάφορα µέσα: δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες, περιλαµβανοµένης της φυλάκισης, αυτόφωρο για τη µη απόδοση ΦΠΑ, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών του ∆ηµοσίου και νέοι µηχανισµούς ελέγ χων του υπουργείου Οικονοµικών σε µια εκ νέου προσπάθεια να γίνουν αδιάφθοροι.

Με τις διατάξεις αυτές το υπουργείο Οικονοµικών φιλοδοξεί να απαντήσει στις κατ’ επανάληψιν υποδείξεις της τρόικας και του επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν ότι δεν µπορεί πάντα να πληρώνουν το κόστος της προσαρµογής οι ίδιοι και οι ίδιοι και ότι επιτέλους πρέπει να λάβει η κυβέρνηση µέτρα κατά της φοροδιαφυγής και… να µπει κάποιος στη φυλακή.

Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθηµα δικαίου στη χώρα, υποστηρίζει ο κ. Στρος-Καν.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης συγκρούσθηκαν για το ζήτηµα αν «η φυλακή είναι ή δεν είναι για τους φοροφυγάδες». Έτσι, οι σχετικές διατάξεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, κατόπιν υπόδειξης του Πρωθυπουργού.

Οσοι δηλώνουν εισόδηµα κάτω από ένα ποσό θα ελέγχονται εξονυχιστικά

ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μειώνεται η φορολογία των κερδών από 25% σε 20%.
∆ίνεται η δυνατότητα καταβολής του Φπά σε τρεις δόσεις.
άυξάνεται από 0,15% σε 0,20% ο συντελεστής για πωλήσεις µετοχών.


ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

καθορίζεται σύστηµα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών µέσω µαγνητικής κάρτας, που θα κάνει πρεµιέρα από τον άπρίλιο και θα είναι ανώνυµη και προαιρετική. τα δεδοµένα που θα καταγράφονται για λογαριασµό του φορολογούµενου θα είναι ο ΆΦΜ του εκδότη της απόδειξης, η ηµεροµηνία και το ποσό της συναλλαγής.

Επιστρέφεται ο Φπά σε αγρότες που ασχολούνται µε τη διαχείριση συστηµάτων άνανεώσιµων πηγών ενέργειας έως 100 κιλοβάτ ή τη λειτουργία αγροτουριστικών µονάδων έως 10 δωµατίων.

άναστέλλεται για ένα έτος η χορήγηση πιστοποιητικού Φόρου άκίνητης περιουσίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων 15% εταιρείες που εκµισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες, µε την προϋπόθεση ότι αυτά χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για την εγκατάσταση των γραφείων ή των αποθηκών.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων συλλογικοί θεσµικοί φορείς που βρίσκονται εκτός ελλάδος και έχουν επενδύσεις σε ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας (ασφαλιστικά ταµεία, θεσµικοί επενδυτές κ.λπ.). εξαιρούνται τα πρόσωπα αυτά µόνο εάν εδρεύουν σε µη συνεργάσιµα κράτη. ΝΕΑ



Read more...

Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων...



Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 11 ελευθέρα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν με βάση τα νέου τύπου τεκμήρια και τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.Πρόκειται για... γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες οι οποίοι ανάλογα με την πόλη που έχουν την έδρα τους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος.


Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι προτεραιότητα στους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές αποκτούν οι επιτηδευματίες που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.

Το φορολογικό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει συλλογή και διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και την περιουσία από δικηγορικούς συλλόγους, συμβολαιογράφους, τεχνικά επιμελητήρια, πολεοδομίες και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος για να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος με βάση το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση αποκλίσεων θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
Στο 50% από 25% σήμερα αυξάνεται το ποσοστό προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια. Ειδικότερα, όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων και τελών. Η ρύθμιση ισχύει και για τον ΦΠΑ. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει συμβιβασμός στο 1/3.

ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν

Αρση του τραπεζικού απορρήτου με συνοπτικές διαδικασίες και δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών προβλέπει το νομοσχέδιο

Το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων αίρεται προς διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου με κοινή απόφαση του επιθεωρητή και του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Ειδικά για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο διενεργούμενο από ειδικό συνεργείο απαιτείται απόφαση του προϊσταμένου του ειδικού συνεργείου, ενώ για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο που διενεργείται από το ΣΔΟΕ απαιτείται κοινή απόφαση του προϊσταμένου και του εποπτεύοντος επιθεωρητή.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο των οφειλετών εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ) των παραβατών έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.



ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Κάρτα αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Ερχεται εντός του Απριλίου η φοροκάρτα. Η «κάρτα αποδείξεων», όπως την ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ανώνυμη και θα φέρει έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό για κάθε φορολογούμενο, που θα παραπέμπει στον ΑΦΜ του. Ομως τον ΑΦΜ θα μπορεί να τον ταυτοποιήσει μόνο η ΓΓΠΣ, αλλά όχι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με τις οποίες θα συναλλάσσεται.

Το 2011 η χρήση της «φοροκάρτας» θα είναι προαιρετική και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα φορολογικά κίνητρα που θα δίνονται σε όσους τη χρησιμοποιούν.

Η κάρτα στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.

Ενεργοποίηση
Με το που την παραλαμβάνει ο κάτοχός της θα μπορεί να την ενεργοποιεί με ένα sms προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή μέσω του taxisnet.

Στη συνέχεια οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την «κάρτα αποδείξεων» για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησι?οποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτομάτως στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς, που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

ΦΠΑ
Σε τρεις μηνιαίες δόσεις η καταβολή

Πληρωμή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με το 40% να καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο με προσαύξηση 1% προβλέπει το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο, λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του, προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη η οποία οριστικοποιήθηκε, λόγω μη άσκησης προσφυγής, και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης. Τέλος δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιες κατηγορίες αγροτών δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ

Με άλλες διατάξεις παρέχεται το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, ενώ παρατείνεται η ισχύς της έκπτωσης για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Αναλυτικότερα:

Οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι για τις ανωτέρω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων.

Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.

Ωστόσο ορίζεται πλέον ρητά ότι τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλουν λόγω δωρεάς οι επιχειρήσεις σε αθλητικά σωματεία, δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους, για την αποφυγή ερμηνευτικών προβλημάτων που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν.3842/2010, όπου γενικώς προβλέπεται ρύθμιση για το θέμα αυτό.

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ ΚΑΙ ΕΠΕ
Φορολογία με συντελεστή 20% για το σύνολο των κερδών

Με συντελεστή 20% θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25%, που θα διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην επιχείρηση. Με την προηγούμενη διάταξη του φορολογικού νόμου του περασμένου Απριλίου τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνταν με συντελεστή 40%.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι σε επίπεδο φυσικού προσώπου τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα του δικαιούχου, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων. Αυτό θα συμβαίνει εάν αθροιζόμενα τα μερίσματα με τα λοιπά εισοδήματα είναι από 22.000 ευρώ και κάτω, όπου ο συντελεστής της κλίμακας είναι 24%, άρα λόγω της παρακράτησης με 25% ο μικρομέτοχος και χαμηλόμισθος δικαιούται επιστροφή.

Για τους φορολογούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα ουσιαστικά θα εξαντλείται η φορολογία, αφού θα έχει φορολογηθεί με 20% σε επίπεδο επιχείρησης και 25% σε επίπεδο παρακράτησης διανεμομένων. Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου, εφαρμόζονται οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας, εφαρμόζονται επίσης οι οδηγίες της ΕΕ περί ομίλων και ευνοούνται οι μικρομερισματούχοι.

Ακόμα θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ, εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις θα ισχύσουν για τη διανομή των μερισμάτων που θα αποφασισθούν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.

Με το νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι για τους ισολογισμούς που κλείνουν 31 Δεκεμβρίου 2010 ο συντελεστής σε επίπεδο νομικού προσώπου ορίζεται σε 24% για το σύνολο των κερδών και για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης αυτής ορίζεται επιπλέον ποσοστό παρακράτησης 21%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αυξάνεται η φορολογία για πωλήσεις μετοχών

Αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ ο συντελεστής για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1ης-1-2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών, αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

Για μετοχές που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2012 και μετά ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, τα κέρδη που αποκτούν από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις) φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Περαιτέρω, ορίζεται ότι η τυχόν προκύπτουσα ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις κάθε μορφής επιχειρήσεις.

ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Φορο-ανάσα για τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα

«Φορο-ανάσα» στους κατασκευαστές με αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα δίνει το νομοσχέδιο. Με νέα διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα αφενός στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις να αποπερατώνουν την οικοδομή χωρίς πρόσθετα βάρη, τα οποία αυξάνουν το κόστος και τελικώς την τιμή διάθεσης του ακινήτου, και αφετέρου το Δημόσιο εισπράττει πλέον ΦΠΑ κατά την πώληση ή την αυτοπαράδοση του ακινήτου (μίσθωση, ιδιόχρηση, δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.), σε περίπτωση δε που αυτό δεν έχει μεταβιβασθεί ή χρησιμοποιηθεί μέσα σε μία τριετία από την αποπεράτωση της οικοδομής, τότε οι αδιάθετες ιδιοκτησίες θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και καταβάλλεται πλέον ΦΠΑ επί του συνολικού κόστους αυτών (αποπερατωμένων) και όχι πλέον και ημιτελών όπως συνέβαινε με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΡΥΠΩΝ ΑΞΙΑΣ 28 ΕΚ. ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Μαριάννα Κακαουνάκη
(από την Καθημερινή)
Την περασμένη Τρίτη όσοι προσπάθησαν να μπουν ηλεκτρονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ρύπων απέτυχαν. Το τηλέφωνο στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείο Περιβάλλοντος δεν σταμάτησε να χτυπάει. Δεκάδες οργισμένοι...
επενδυτές που είχαν ανοιχτές συναλλαγές και δεν μπορούσαν να τις ολοκληρώσουν έπαιρναν για να ζητήσουν εξηγήσεις. Οι ελάχιστοι που τελικά κατάφεραν να πιάσουν γραμμή πήραν για απάντηση μια δικαιολογία: Οτι γίνονται εργασίες αναβάθμισης στο λογισμικό του συστήματος.
Γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα ο υπάλληλος του υπουργείου σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε στα γραφεία της τσιμεντοβιομηχανίας «Χάλυψ» στον Ασπρόπυργο. Είχε έρθει η ώρα να αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο κανείς στη χώρα μας δεν μπορούσε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή.
Η αρχή
Ο υπάλληλος της τσιμεντοβιομηχανίας είχε σχεδόν τελειώσει τις δουλειές της ημέρας και ετοιμαζόταν να φύγει. Με το που άκουσε όμως τι είχε συμβεί, έκλεισε το τηλέφωνο και σαστισμένος ξανακάθησε στο γραφείο του.
Πρέπει να πέρασαν μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει μια σειρά από τηλεφωνήματα για να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την περιπέτεια που μόλις ξεκινούσε για την εταιρεία: Από τον λογαριασμό τους είχαν κάνει φτερά χιλιάδες «μετοχές» ρύπων, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρία «Χάλυψ» δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου στη χώρα μας από το 1934 κι εδώ και περίπου 20 χρόνια ανήκει σε μεγάλο όμιλο ιταλικής τσιμεντοβιομηχανίας. Είναι μια από τις 120 εταιρείες -εγκαταστάσεις στη χώρα μας που από το 2005 μπήκαν υποχρεωτικά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εμπορίας Βιομηχανικών Ρύπων.
Το πρόγραμμα, που είχε στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην πράξη θα ήταν απλό. Κάθε χρόνο η Κομισιόν θα υπολόγιζε πόσο θα μπορούσε να ρυπαίνει κάθε χώρα και στη συνέχεια η κάθε χώρα θα δημιουργούσε ένα μητρώο που θα κατένειμε σε κάθε ρυπογόνο εταιρεία τα δικαιώματα που της αντιστοιχούν ανάλογα με την παραγωγή της.
Κάθε υπαγόμενη στο σύστημα εταιρεία θα είχε την υποχρέωση να καταμετρά τις ετήσιες εκπομπές βιομηχανικών ρύπων και εφόσον οι εκπομπές της είναι λιγότερες των δικαιωμάτων της θα είχε τη δυνατότητα να βγει στην αγορά και να πωλήσει το πλεόνασμά της. Αντιστοίχως, μια εταιρεία με εκπομπές πέρα από τα δικαιώματά της θα έπρεπε να αγοράσει το δικαίωμά της να ρυπαίνει περισσότερο.
Σε ελάχιστο χρόνο μπήκαν στην αγορά σύμβουλοι και εταιρείες που ουδεμία σχέση είχαν με ρύπους, αλλά είδαν στο πρόγραμμα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κέρδος, μεσολαβώντας στις αγοραπωλησίες αυτές. Ετσι, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Κομισιόν γρήγορα εξελίχθηκε σε χρηματιστήριο. Μόνο πέρυσι η αξία των συναλλαγών που έλαβαν χώρα στο χρηματιστήριο ρύπων ξεπέρασε τα 73 δισ. ευρώ.
Ηλεκτρονικά
Στο χρηματιστήριο των ρύπων όλες οι κινήσεις γίνονται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά έγινε και η κλοπή που την περασμένη εβδομάδα οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τη λειτουργία του, για πρώτη φορά από ιδρύσεώς του.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, χάκερ εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στα μητρώα τουλάχιστον τριών χωρών -ανάμεσά τους και σε αυτό της Ελλάδαςκαι υπεξαίρεσαν δικαιώματα ρύπων που εκτιμάται ότι ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πρώτες έρευνες στη χώρα μας δείχνουν πως στον σέρβερ του ελληνικού μητρώου, που βρίσκεται στην Αυστρία, χάκερ εισέβαλαν χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο δίκτυο του Πανεπιστημίου Πατρών. Από εκεί φαίνεται πως έσπασαν τους κωδικούς της εταιρείας «Χάλυψ» και υπεξαίρεσαν περίπου τα 2/3 των δικαιωμάτων - «μετοχών» ρύπων της μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Ρουμανία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι χάκερ του ελληνικού μητρώου πούλησαν τις «μετοχές» αυτές σε δεκάδες εταιρείες στη Ρουμανία. Εκεί παρέμειναν για λίγες ώρες πριν «φύγουν» από το ρουμανικό μητρώο για να πουληθούν σε εταιρείες της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Τσεχίας.
H Europol βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Κομισιόν, που έχει τη συνολική εικόνα όλων των μητρώων των κρατών-μελών. Και οι δύο υπηρεσίες προσπαθούν να ξετυλίξουν τη διαδρομή των κλεμμένων μετοχών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», ένα μέρος των «μετοχών» εντοπίστηκε λίγο πριν πωληθεί σε μεγάλη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία. Η εν λόγω αγοραπωλησία πάγωσε έπειτα από παρέμβαση, όχι της Κομισιόν, αλλά δικηγόρου της ελληνικής εταιρείας.
Read more...

Μειώσεις μισθών από τις μετατάξεις

Με το νέο καθεστώς υπολογισμού των αμοιβών, όσοι μετατάσσονται θα χάνουν τις πρόσθετες παροχές και επιδόματα, που έπαιρναν στον προηγούμενο φορέα. Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ισχύει αναδρομικά και για όσους μετατάχθηκαν εντός του 2010

Τα πάνω... κάτω στις αποδοχές 60.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο καθεστώς υπολογισμού των αμοιβών για όσους μετατάσσονται. Κι αυτό γιατί θα χάσουν πρόσθετες παροχές και επιδόματα, καθώς όπως ορίζεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα λαμβάνουν τις αμοιβές που προβλέπονται στη νέα τους θέση, χωρίς «να διατηρούν τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται».

Μειώσεις μισθών από τις μετατάξεις

Μάλιστα η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά και για όσους μετατάχθηκαν εντός του 2010.

Επίσης, στην εγκύκλιο τονίζεται πως το πεδίο εφαρμογής δεν είναι μόνο ο στενός δημόσιος τομέας, αλλά και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. Ετσι το μέτρο αφορά μεταξύ των άλλων:

  • 28.582 μετατάξεις και μεταφορές προσωπικού που έγιναν πέρυσι και τις τουλάχιστον 25.000 που αναμένεται θα γίνουν φέτος ελέω «Καλλικράτη».
  • 1.500 μετακινήσεις προσωπικού από τον ΟΑΣΑ και 2.350 από τον ΟΣΕ.
  • 2.400 μετατάξεις των υπαλλήλων της Ολυμπιακής.

Επίσης «πιάνει» γενικότερα κάθε μετάταξη από έναν φορέα του Δημοσίου σε έναν άλλο.

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη υπογραμμίζεται πως «όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2011 και εφεξής από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται , χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται».

Αν τώρα η μετάταξη πραγματοποιήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2011 και έχει διατηρηθεί «προσωπική διαφορά», δηλαδή επιπλέον αμοιβή, αυτή αυτομάτως καταργείται και ο υπάλληλος από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει τις αποδοχές που αναλογούν στη νέα του θέση.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως με τη νέα ρύθμιση για τις μισθολογικές μεταβολές καταργούνται «όλες οι γενικές ή ειδικές διατάξεις» που είχαν θεσμοθετηθεί κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 του νόμου 3717/2008 για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, αλλά και στον νόμο 3852/2010 για τον «Καλλικράτη».

Ρυθμίσεις
Ισχύουν για όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ

Οι μισθολογικές «ρυθμίσεις» για τις μετατάξεις πιάνουν τόσο τον στενό όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως συμπεριλαμβάνονται όλα τα ΝΠΔΔ αλλά και τα ΝΠΙΔ που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι στον πίνακα αποδεκτών της εγκυκλίου περιλαμβάνονται και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» εργαζομένων στις μειώσεις

Αντίθετοι σε οποιαδήποτε μείωση των τακτικών αποδοχών και των αποζημιώσεων των μετατασσόμενων υπαλλήλων, αλλά και στις υποχρεωτικές μετατάξεις, είναι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτά είναι τα τρία βέτο που έθεσαν με το γραπτό κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στο υπουργείο Υποδομών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στο μετρό και το τραμ, με το οποίο ξεκαθαρίζουν πως:

  • Ο αριθμός των μετατάξεων πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα στη λειτουργία μέσων όπως ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.
  • Οι τακτικές αποδοχές των μετατασσόμενων υπαλλήλων, που ως προσωπική διαφορά θα διατηρούνται στον Φορέα Υποδοχής, να συμπίπτουν με τις πραγματικές τακτικές αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα οι μετατασσόμενοι από την εργοδότρια εταιρεία τους.
  • Αντίστοιχη μέριμνα να ληφθεί και για την αποζημίωση αποχώρησης από την υπηρεσία.
  • Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού από τις διοικήσεις των επιμέρους φορέων ανά ειδικότητα και οι μετατάξεις της Α’ φάσης αλλά και της Β΄φάσης, όπου είναι εφικτό, να αφορούν μόνον όσους εργαζόμενους υποβάλλουν εθελοντικά σχετική αίτηση.

Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr
Read more...

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις φέρνουν οι αναλογιστικές µελέτες

Πέφτουν στο 20% του συντάξιµου µισθού

(Φωτογραφία: Associated Press )
Aθήνα
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ φέρνουν οι αναλογιστικές µελέτες που έχει ζητήσει η τρόικα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ήδη εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Με βάση την προκήρυξη, οι µελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί:

- Για το ΕΤΕΑΜ(επικουρικό) του ΙΚΑ το αργότερο έως την 1η Μαρτίου του 2011

-Για το ΜετοχικόΤαµείο Πολιτικών Υπαλλήλων στις 28 Μαρτίου.

- Για το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων ώς τις 28 Απριλίου.

-Για τα υπόλοιπα ταµεία, η παράδοση των µελετών θα γίνεται σταδιακά το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2011, µε ρυθµό τουλάχιστον έξι Ταµείων ανά µήνα και σειρά προτεραιότητας από εκείνο µε το µεγαλύτερο ύψος παροχών σύνταξης έως το µικρότερο.

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού.

Στο κόκκινο είναι ιδιαίτερα τα επικουρικά ταµεία τραπεζών, ∆ΕΚΟ, καθώς και πρώην Ταµεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ. Πάντως, οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις.

Εξετάζεται µάλιστα να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

Οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Νταβός την Τετάρτη ο Γ.Παπανδρέου και ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Αεροφωτογραφία της πόλης Νταβός στην Ελβετία
Αεροφωτογραφία της πόλης Νταβός στην Ελβετία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Η συνάντηση του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 ήταν ένα από τα καθοριστικά έως σήμερα σημεία της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή του και ενώ ο κλοιός των αγορών έσφιγγε επικίνδυνα γύρω από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου πήγαν στην «φωλιά του λύκου», με έναν στόχο: να πείσουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να προϊδεάσουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην λήψη σκληρών μέτρων και να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη ξένων κυβερνήσεων, τραπεζιτών και τους διεθνούς Τύπου.

Ήταν τα πλέον περιζήτητα πρόσωπα. Συμμετείχαν σε πάνελ, σε κλειστές συζητήσεις, έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις και... απεχώρησαν προβληματισμένοι, ενώ κάποια από τα πάρτι με σαμπάνια και χαβιάρι μπελούγκα συνεχίζονταν.

Στην ρητορική του κ. Παπανδρέου κυριαρχούσαν ακόμη οι φραστικές επιθέσεις στους κερδοσκόπους, οι διαψεύσεις για το ότι η Ελλάδα επιζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια, ενώ υπήρχαν και περιορισμένες αναφορές στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Κατόπιν όλων αυτών, το Νταβός 2010 αποδείχθηκε σημαντική εμπειρία για τους κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου· αποχωρώντας είχαν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη της κατάστασης γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα», όπως ονομαζόταν τότε. Κατάλαβαν ότι κανείς δεν συμμεριζόταν την δική τους προσέγγιση.

«Τι λέγαμε - τι κάναμε»

Ένα χρόνο αργότερα,σημειώνει το Βήμα Online, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζουν και πάλι τις αποσκευές τους για την μικρή ελβετική πόλη που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει την παγκόσμια επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ελίτ.

Οι όροι με τους οποίους προσέρχονται στο Νταβός το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου είναι διαφορετικοί και ως προς αυτό, η φετινή ατζέντα του Νταβός συμπίπτει με εκείνη του κ. Παπανδρέου και στο πεδίο αυτό θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων.

Θέμα της συνάντησης είναι «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα», καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ιδίου του ιδρυτή του φόρουμ Κλάους Σουόμπ, «τα παγκόσμια συστήματα και τα σημερινά μοντέλα λήψης αποφάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα και την πολυπλοκότητα των αλλαγών, που συντελούνται παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η φετινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Νταβός είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων που δεν θα αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη συνολικά, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εμφανιστεί ότι διεκδικεί κάτι, όπως λένε κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες. Θα επιδιώξει όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αναγνώριση για την πραγματοποίηση των υπεσχημένων εκ μέρους του, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την σεναριολογία για τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε πάνελ με Τρισέ και Ρεν

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατά τη φετινή τους παρουσία στο Νταβός θα συμμετάσχουν σε δύο από τα «κλειστά» πάνελ. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνάντηση με θέμα «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακυβέρνηση στην Ευρώπη», με συνομιλητές τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχουν ο επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο υπουργός τεχνολογίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Οι πιθανές συναντήσεις

Πέραν αυτών, η ατζέντα των συναντήσεων για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών παραμένει ανοιχτή - άλλωστε πολλές από τις συναντήσεις στο Νταβός κανονίζονται επί τόπου και χωρίς πρωτόκολλο, αφού αυτή είναι η φύση των συναντήσεων. Ο κατάλογος των πιθανών ραντεβού, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αλλά και δεν διαψεύδονται, περιλαμβάνει: τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντιβιέντεφ, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, τον επικεφαλής της Cosco, «κάπτεν» Γιουέι Τζιαφού, τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο ΕΣΥ με συγχωνεύσεις κλινικών και γιατρούς υπό αξιολόγηση σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών»

Εκσυγχρονίζεται ο χάρτης της υγείας

Στο µικροσκόπιο των ειδικών µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών , οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού
Στο µικροσκόπιο των ειδικών µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών , οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Λίφτινγκ» στο ΕΣΥ σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών» της υγείας, ανακατεύοντας την τράπουλα των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων και γιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο µικροσκόπιο των «σοφών» µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών αλλά και η θέσπιση κινήτρων, οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού, σε µία προσπάθεια εκσυγχρονισµού του χάρτη της υγείας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζει από την πλευρά του πως η ενδεκαµελής ειδική επιτροπή δεν θα έχει «διακοσµητικό» ρόλο, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα και µε τη «βούλα» του Μνηµονίου διαθέτει διευρυµένες αρµοδιότητες και συµβουλευτικό χαρακτήρα εναλλακτικών επιλογών για την περιστολή των δαπανών. Παράλληλα, θα εκτελεί χρέη «διαµεσολαβητή», αφού θα είναι αρµόδια για την ενηµέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τοµέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανεξάρτητη Επιτροπή των «Σοφών» υπό τον Ηλία Μόσιαλο, προωθεί σχέδιο αξιολόγησης γιατρών και υπηρεσιών υγείας.

Η ενδεκαµελής Επιτροπή των «Σοφών» κρίνει ως κύριο ζήτηµα τη σύνδεση παραγωγικότητας και αµοιβής, ενώ µελετά και το ενδεχόµενο θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Και αυτό, γιατί το σύστηµα µένει «αγκυλωµένο» στο παρελθόν µε χαρακτηριστικό παράδειγµα την απουσία ενδιαφέροντος για τη διάδοση νέων ιατρικών τεχνικών.

Στο µεταξύ, η ειδική επιτροπή θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση και στο εξής ελληνικό παράδοξο: στη χώρα µας εργάζονται 25.000 γιατροί για 35.000 νοσοκοµειακές κλίνες, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά όµως των «πληθωρισµό» σε γιατρούς, τα νοσοκοµεία διαµαρτύρονται για ελλείψεις.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, υπάρχουν κλίνες που δεν χρησιµοποιήθηκαν ποτέ, προβλέπονται οργανικές θέσεις προσωπικού χωρίς ουσιαστικό αντικείµενο και γίνονται «κοµµατικές» προσλήψεις και προαγωγές. Συνεπώς, οι µετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση εξειδικευµένων κλινικών ή ακόµη και νοσοκοµείων, αλλά και η αλλαγή ρόλων νοσηλευτικών ιδρυµάτων και κέντρων υγείας, είναι µόνον µερικές από τις αλλαγές για την ορθολογική κατανοµή υπηρεσιών.

Ενδεικτικό των αλλαγών που προγραµµατίζονται είναι το παράδειγµα που δίνει ο κ.Μόσιαλος, για νοσοκοµεία που απέχουν µόλις 10 χλµ. το ένα από το άλλο, λειτουργούν παρ’ όλα αυτά οµοειδείς κλινικές – όπως για παράδειγµα οφθαλµολογικές. Στην περίπτωση αυτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή, θα πρέπει να συµβεί το αυτονόητο – δηλαδή, η µετάταξη των οφθαλµιάτρων σε µία κλινική, πρακτική που θα έλυνε το εφηµεριακό πρόβληµα του ΕΣΥ και παράλληλα θα διασφάλιζε την επάρκεια υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Σηµειώνεται πως το πόρισµα των ειδικών που θα κατατεθεί σε δύο δόσεις, τον Μάρτιο και τον Μάιο, θα περιλαµβάνει ποσοτικούς στόχους σε τοµείς, όπως η φαρµακευτική κατανάλωση και η δηµιουργία πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, ώστε η δηµόσια δαπάνη για την υγεία να συγκρατηθεί σε ποσοστό του ΑΕΠ µικρότερο του 6% ετησίως.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χρεοκοπία της Ελλάδας φοβούνται οι επενδυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg

λέπουν έξοδο από την Ευρωζώνη


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές προβλέπουν πως τουλάχιστον μια χώρα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2016, ενώ οι πλέον πιθανές αποχωρήσεις είναι αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Το 59% των ερωτηθέντων σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, δήλωσε ότι μία ή περισσότερες από τις 17 χώρες του ευρώ θα σταματήσουν να είναι μέλη του κοινού νομίσματος μέχρι το 2016. Περίπου το 11% των 1.000 ερωτηθέντων εκτιμά έξοδο κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες εμφανίσθηκαν διχασμένοι ως προς το εάν η Πορτογαλία θα περιλαμβάνεται στα προς αποχώρηση κράτη, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η απαισιοδοξία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να βρουν νέους τρόπους για να εξευμενίσουν τους επενδυτές, καθώς η παροχή 1 τρις. δολαρίων σε επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές.

«Τα προβλήματα στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά μόνο από την μια πλευρά», δήλωσε ο Τεντ Τζάρβις, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Indiana Trust Company, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Πολλά μέλη του ευρώ δεν ακολούθησαν τις σωστές πολιτικές και έσκαψαν οι ίδιοι μια βαθιά τρύπα», τόνισε.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση εμφανίζονται εξίσου διχασμένοι για το αν η ζώνη του ευρώ τελικά θα καταρρεύσει. Το 48% δήλωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο το ευρώ θα παύσει», δήλωσε ο Κένθ Μπρουξ ανώτερος οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets στο Λονδίνο. «Η πολιτική επένδυση είναι πάρα πολύ υψηλή και η αγορά του χρέους της Ευρώπης είναι πλέον η μεγαλύτερη στον κόσμο», δήλωσε.

Ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα αρνείται ότι είναι εξετάζουν τρόπους για την αναδιάρθρωση του χρέους, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δημοσκόπησης δήλωσε ότι η χώρα τελικά θα ήταν πιθανό προεπιλογή? 53 τοις εκατό, δήλωσε η Ιρλανδία θα ήταν επίσης πιθανώς το πράξουν.

Το 74% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί τελικά σε χρεοκοπία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Κανείς δεν αναφέρει ότι όλες αυτές οι διασώσεις χρέους χρηματοδοτείται με επιπλέον χρέος», δήλωσε ο Κέβιν Μπάλντοφ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wafra Investment Advisory Group, Inc στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκτιμά πως η Ελλάδα θα εξέλθει του ευρώ. «Δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα του χρέους με επιπλέον χρέος. Σας αγοράζει χρόνο, αλλά πονάει σας σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την Πορτογαλία, το 47% των ερωτηθέντων βλέπουν ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ το 48% το αποκλείουν. Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την Ισπανία, για την οποία το 66% των ερωτηθέντων δεν βλέπει ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Πιο πιθανό από έναν χωρισμό και πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ορισμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο Νάριμαν Μπρεχάβες, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS. «Καλύτερα να συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα», είπε.

Οι επενδυτές που μετείχαν στη σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις πράξεις των ευρωπαίων ηγετών. Το 69% δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για την Άνγκελα Μέρκελ, το 63% τόνισε πως έχει θετική γνώμη για τον Βρετανο πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και το 56% εκφράσθηκε θετικά για τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζλαν Κλόντ Τρισέ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έγινε κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου Νομική: «Να εκκενωθεί το κτήριο σήμερα κιόλας»

Από την κατάληψη της Νομικής
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζητούμε την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής σήμερα κιόλας, δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και έκανε λόγο για κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κ. Πελεγρίνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε μεταναστευτικό.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρύτανης επανέλαβε ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».
Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :

Για το Κείμενο Διαβούλευσης και τις Αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση


Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ως μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που δρα στο χώρο των Τ.Ε.Ι- Πανεπιστημίων και αγωνίζεται για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη και να μην εκφράσει τις απόψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις αντιθέσεις της στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρακολουθώντας την γενική κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στη χώρα στην οικονομία στο εργασιακό αλλά και το συνταξιοδοτικό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά κοινωνικά μέτωπα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όπως προκύπτει και από τις συνεχείς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις κατακρεουργώντας ΤΕΙ και Πανεπιστήμια.

Τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια λειτουργούν σήμερα με το νομοθετικό πλαίσιο του 1268/1982 Η μεταρρύθμιση του 1982 είχε τρία βασικά χαρακτηριστικά: Το πρώτο ήταν η κατάργηση της μονοκρατορίας της τότε πανεπιστημιακής έδρας , το δεύτερο η ανακήρυξη του Τμήματος ως της βασικής λειτουργικής ακαδημαϊκής μονάδας που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο μιας επιστήμης και το τρίτο η αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και η συν διοίκηση των σχολών και των τμημάτων με την συμμέτοχη των σπουδαστών.

Διαβάζοντας το πλαίσιο διαβούλευσης διακρίνουμε εύκολα ένα κείμενο ασυνάρτητο και γεμάτο ασάφεια. Ένα τέτοιο κείμενο λοιπόν ως υπεύθυνη παράταξη μας προβληματίζει και μας δημιουργεί υποψίες για την οποία μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια μεταρρύθμιση στο χώρο των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων θα πρέπει να κινηθεί σε τρείς άξονες :

  • · Στην ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας
  • · Την ουσιαστική αυτοτέλεια των Τ.Ε.Ι και των Πανεπιστημίων
  • · Την ισόποση χρηματοδότηση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Μια χρηματοδότηση η οποία θα πρέπει να ελέγχεται με τέτοιους μηχανισμούς έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων που σκοπό θα έχουν την ενίσχυση της διδασκαλίας και του παραγόμενου ερευνητικού έργου.

Προς μεγάλη μας λύπη όμως διαπιστώνουμε πως το Πλαίσιο διαβούλευσης τείνει στην κατεδάφιση του Ελληνικού ΤΕΙ και Πανεπιστημίου. Επί της ουσίας καταργεί τα γνωστικά αντικείμενα τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και το αυτοδιοίκητο.

Η Κυρίαρχη αλλαγή όπως μας τονίζει το υπουργείο είναι η δημιουργία του Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν και έξω πανεπιστημιακοί. Χαρακτηριστικά αναφέρετε:

1. Κατά τεκμήριο, τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να έχουν εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών.

2. Επίσης, πνευματικοί άνθρωποι που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον πολιτισμό της χώρας ή ακόμη και διεθνώς.

3. Αυτό που κυρίως θα πρέπει να διασφαλίζεται ,κατά το μέτρο του δυνατού, είναι τα πρόσωπα αυτά να μην προσδοκούν οφέλη από την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα Συμβούλια των ΑΕΙ.)

4. Στην συνέχεα βέβαια έρχεται και ο συνεχής μειωμένος προϋπολογισμός και η υπό χρηματοδότηση της Παιδείας.

Ας μας απαντήσει λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου τι δουλεία θα έχουν οι μάνατζερ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα?

Τι εννοεί η υπουργός τα πρόσωπα αυτά να μην προσδοκούν οφέλη κατά το μέτρο του δυνατού?

Αλήθεια τι μισθό θα παίρνουν οι κύριοι που θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο ? Όταν θα πρέπει να έρχονται πολλές φόρες από το εξωτερικό και πως θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για το ίδρυμα ενώ τον περισσότερο καιρό δεν θα βρίσκονται στο χώρο των ιδρυμάτων.

Βέβαια το υπουργείο για άλλη μια φορά άρχισε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να επιδιώξει κανέναν διάλογο με το φοιτητικό κίνημα. Έναν διάλογο έτσι ώστε να συν διαμορφώσουμε και να δημιουργήσουμε το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο που όλοι ονειρευόμαστε. Αντίθετα επέλεξε τον δρόμο των βιαστικών και πρόχειρων ρυθμίσεων που έρχεται σε πλήρης σύγκρουση με εκείνο του 1982 και την θέσπιση των δημόσιων δωρεάν και αυτοδιοίκητων ιδρυμάτων.

Ως Π.Α.Σ.Π ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πιστή στις αρχές και τις αξίες του σοσιαλισμού αλλά και σεβόμενη τους μέχρι τώρα τους αγώνες που έχουμε δώσει για μια δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια εκπαίδευση ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ στην διεθνοποίηση των σπουδών και στα ξενόφερτα «ΤΕΛΕΙΑ» όπως μας τα παρουσιάζει το υπουργείο μοντέλα σπουδών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ :

  • Στα διορισμένα ουσιαστικά στελέχη των συμβουλίων (μάνατζερ) δεν θα αφήσουμε τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να εξυπηρετούν οφέλη ορισμένων ούτε κατά το μετρό του δυνατού αλλά καθόλου.
  • Στην απαξίωση και την ουσιαστική αδρανοποιήσει των οργάνων συν διοίκησης που δεν έχουν πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες αφού οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο.
  • Δεν δεχόμαστε καμία μείωση του προϋπολογισμού και της χρηματοδότησης στην Παιδεία. Εμείς εκπτώσεις στα όνειρα και τους αγώνες μας δεν κάνουμε.

Οι θέσεις μας για τα θέματα Παιδείας έχουν διαμορφωθεί από τους αγώνες που έδωσε το φοιτητικό κίνημα την περίδο 2006-2008 κατά της αναθεώρησης ΑΡΘΡΟΥ16 & ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ όπου η παράταξη μας έπαιξε πρωταρχικό ρόλο :

  • Η δημιουργία ενός νομοθετήματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα σέβεται τις συνταγματικές επιταγές, θα διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα, θα τονώσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και το εκπαιδευτικό έργο και θα αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
  • Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία αναδιάρθρωση κυρίως της εκπαίδευσης του λυκείου. Και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να διακοπεί η σύνθεση του λυκείου με την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων

  • · Την ισόποση χρηματοδότηση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Μια χρηματοδότηση η οποία θα πρέπει να ελέγχεται με τέτοιους μηχανισμούς έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων που σκοπό θα έχουν την ενίσχυση της διδασκαλίας και του παραγόμενου ερευνητικού έργου.

  • · Καμία αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΚΕΣ



Read more...