Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στο Νταβός την Τετάρτη ο Γ.Παπανδρέου και ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Αεροφωτογραφία της πόλης Νταβός στην Ελβετία
Αεροφωτογραφία της πόλης Νταβός στην Ελβετία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Η συνάντηση του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 ήταν ένα από τα καθοριστικά έως σήμερα σημεία της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή του και ενώ ο κλοιός των αγορών έσφιγγε επικίνδυνα γύρω από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου πήγαν στην «φωλιά του λύκου», με έναν στόχο: να πείσουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να προϊδεάσουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην λήψη σκληρών μέτρων και να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη ξένων κυβερνήσεων, τραπεζιτών και τους διεθνούς Τύπου.

Ήταν τα πλέον περιζήτητα πρόσωπα. Συμμετείχαν σε πάνελ, σε κλειστές συζητήσεις, έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις και... απεχώρησαν προβληματισμένοι, ενώ κάποια από τα πάρτι με σαμπάνια και χαβιάρι μπελούγκα συνεχίζονταν.

Στην ρητορική του κ. Παπανδρέου κυριαρχούσαν ακόμη οι φραστικές επιθέσεις στους κερδοσκόπους, οι διαψεύσεις για το ότι η Ελλάδα επιζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια, ενώ υπήρχαν και περιορισμένες αναφορές στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Κατόπιν όλων αυτών, το Νταβός 2010 αποδείχθηκε σημαντική εμπειρία για τους κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου· αποχωρώντας είχαν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη της κατάστασης γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα», όπως ονομαζόταν τότε. Κατάλαβαν ότι κανείς δεν συμμεριζόταν την δική τους προσέγγιση.

«Τι λέγαμε - τι κάναμε»

Ένα χρόνο αργότερα,σημειώνει το Βήμα Online, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζουν και πάλι τις αποσκευές τους για την μικρή ελβετική πόλη που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει την παγκόσμια επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ελίτ.

Οι όροι με τους οποίους προσέρχονται στο Νταβός το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου είναι διαφορετικοί και ως προς αυτό, η φετινή ατζέντα του Νταβός συμπίπτει με εκείνη του κ. Παπανδρέου και στο πεδίο αυτό θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων.

Θέμα της συνάντησης είναι «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα», καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ιδίου του ιδρυτή του φόρουμ Κλάους Σουόμπ, «τα παγκόσμια συστήματα και τα σημερινά μοντέλα λήψης αποφάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα και την πολυπλοκότητα των αλλαγών, που συντελούνται παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η φετινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Νταβός είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων που δεν θα αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη συνολικά, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εμφανιστεί ότι διεκδικεί κάτι, όπως λένε κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες. Θα επιδιώξει όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αναγνώριση για την πραγματοποίηση των υπεσχημένων εκ μέρους του, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την σεναριολογία για τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε πάνελ με Τρισέ και Ρεν

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατά τη φετινή τους παρουσία στο Νταβός θα συμμετάσχουν σε δύο από τα «κλειστά» πάνελ. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνάντηση με θέμα «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακυβέρνηση στην Ευρώπη», με συνομιλητές τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχουν ο επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο υπουργός τεχνολογίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Οι πιθανές συναντήσεις

Πέραν αυτών, η ατζέντα των συναντήσεων για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών παραμένει ανοιχτή - άλλωστε πολλές από τις συναντήσεις στο Νταβός κανονίζονται επί τόπου και χωρίς πρωτόκολλο, αφού αυτή είναι η φύση των συναντήσεων. Ο κατάλογος των πιθανών ραντεβού, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αλλά και δεν διαψεύδονται, περιλαμβάνει: τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντιβιέντεφ, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, τον επικεφαλής της Cosco, «κάπτεν» Γιουέι Τζιαφού, τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: