Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Απαντητική επιστολή Siemens σε Παμπούκη


Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Π. Ξυνής έστειλε απαντητική επιστολή προς τον κ. Παμπούκη η οποία αναφέρει τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Επίσης, σας ευχαριστώ για την αναγνώριση που δείχνετε στις ουσιαστικές προσπάθειες που έκανε η Siemens, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα με σκοπό την εξυγίανση της εταιρείας.

Σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλλά και εσάς προσωπικά ότι η Siemens δεν διαθέτει επιπλέον σχετικό ερευνητικό υλικό στην Ελλάδα που εμείς να γνωρίζουμε και το οποίο να μην έχει ήδη παραδοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου και στις ανακριτικές αρχές. Έχετε ήδη λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις, στο παρελθόν, τόσο από εμένα, όσο και από τα ανώτατα κλιμάκια της SiemensAG στη Γερμανία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα διενεργήθηκε από την Debevoise & Plimpton («Debevoise») και ξεκίνησε το 2006. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της, η Debevoise έλαβε οδηγίες από την SiemensAG να παράσχει πληροφορίες και υποστήριξη στις ερευνητικές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών.

Έχω προσωπικά μιλήσει με τον επικεφαλής δικηγόρο που ασχολήθηκε με την υπόθεση στην Ελλάδα, ο οποίος με έχει διαβεβαιώσει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του, όχι μόνο έστειλαν το ογκώδες υλικό στις Ελληνικές Αρχές, αλλά ότι και ο ίδιος συναντήθηκε με τους Έλληνες δικαστές, ώστε να εξηγήσει το αντικείμενο και τον τρόπο δουλειάς της Debevoise και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι όλες οι σχετικές αναφορές και πληροφορίες που συνέταξε, παραδόθηκαν στις Ελληνικές Αρχές.

Ωστόσο, δεν μείναμε στην παράδοση του ερευνητικού υλικού. Έχουμε καταβάλει σκληρές προσπάθειες ώστε να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τις έρευνες με κάθε δυνατό τρόπο όπως:

·Ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα για υποστήριξη θέσουν οι Ελληνικές Αρχές.

·Ο νομικός Σύμβουλος της Siemens Α.Ε. έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να παράσχει οποιαδήποτε επιπλέον υποστήριξη και βοήθεια μπορούσε.

·Μεσολαβήσαμε στην οργάνωση και το συντονισμό των καταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο το φθινόπωρο 2010.

·Έχουμε κάνει μια σειρά χρήσιμων προτάσεων για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης (παρακαλώ όπως ανατρέξετε στην επιστολή της 18ης Ιουνίου 2010 από τον PeterSolmssen, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο της SiemensAG, προς εσάς).

·Προσπαθήσαμε να πείσουμε τον κ. Μαυρίδη να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Αρχές επικοινωνώντας του ότι θα λαμβάναμε υπόψη τη συνεργασία του μαζί σας, κατά την επίλυση της μεταξύ μας δικαστικής διαμάχης.

Και δεν σταματάω εκεί. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας να συνδράμω με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. και της Γερμανίας έχουν αναγνωρίσει, τόσο κατά την ακροαματική διαδικασία όσο και γραπτώς (τα σχετικά γράμματα έχουν παραδοθεί σε εσάς και στον κύριο Βαλυράκη) ότι η SIEMENSεπέδειξε απαράμιλλη συνεργασία κατά την ποινική διερεύνηση. Στόχος μου είναι μια μέρα οι Ελληνικές Αρχές να μπορούν να πουν το ίδιο και για τη SiemensΕλλάδος.

Σήμερα, η Siemensστην Ελλάδα είναι μια ριζικά διαφορετική εταιρεία. Το πρόγραμμα συμμόρφωσης και καταπολέμησης της διαφθοράς που εφαρμόζουμε, θεωρείται από τρίτους, ανεξάρτητους φορείς, ως ένα από ταπλέον αυστηρά και προηγμένα που έχουν υιοθετηθεί ποτέ. Η εταιρεία μας στην Ελλάδα ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που υλοποίησαν πλήρως αυτό το αυστηρό πρόγραμμα της Siemens.

Από τη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ακόμη πιο δυναμικών διαρθρωτικών αλλαγών και έχουμε καθιερώσει συστήματα και διαδικασίες , βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη σε θέματα συμμόρφωσης. Παράλληλα, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Siemens απέναντι στους κοινωνικούς της εταίρους.

Οι ενέργειές που έχει υλοποιήσει η εταιρεία μας, διασφαλίζουν ότι είμαστε μια καθαρή εταιρεία και στοχεύουν στην ενίσχυση του κλίματος διαφάνειας στην Ελληνική αγορά, καθώς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξή της.Πέρα όμως από αυτό, διαθέτουμε και λύσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας μας και τεχνολογίες που μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φανούμε πολύτιμοι συνεργάτες της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας στις προσπάθειες που καταβάλει για την υλοποίηση ενός νέου κοινωνικού και επιχειρηματικού μοντέλου.

Είμαι στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω».


Η επιστολή της Siemenstovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: