Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέο ΕΣΥ με συγχωνεύσεις κλινικών και γιατρούς υπό αξιολόγηση σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών»

Εκσυγχρονίζεται ο χάρτης της υγείας

Στο µικροσκόπιο των ειδικών µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών , οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού
Στο µικροσκόπιο των ειδικών µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών , οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Λίφτινγκ» στο ΕΣΥ σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών» της υγείας, ανακατεύοντας την τράπουλα των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων και γιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο µικροσκόπιο των «σοφών» µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών αλλά και η θέσπιση κινήτρων, οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού, σε µία προσπάθεια εκσυγχρονισµού του χάρτη της υγείας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζει από την πλευρά του πως η ενδεκαµελής ειδική επιτροπή δεν θα έχει «διακοσµητικό» ρόλο, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα και µε τη «βούλα» του Μνηµονίου διαθέτει διευρυµένες αρµοδιότητες και συµβουλευτικό χαρακτήρα εναλλακτικών επιλογών για την περιστολή των δαπανών. Παράλληλα, θα εκτελεί χρέη «διαµεσολαβητή», αφού θα είναι αρµόδια για την ενηµέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τοµέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανεξάρτητη Επιτροπή των «Σοφών» υπό τον Ηλία Μόσιαλο, προωθεί σχέδιο αξιολόγησης γιατρών και υπηρεσιών υγείας.

Η ενδεκαµελής Επιτροπή των «Σοφών» κρίνει ως κύριο ζήτηµα τη σύνδεση παραγωγικότητας και αµοιβής, ενώ µελετά και το ενδεχόµενο θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Και αυτό, γιατί το σύστηµα µένει «αγκυλωµένο» στο παρελθόν µε χαρακτηριστικό παράδειγµα την απουσία ενδιαφέροντος για τη διάδοση νέων ιατρικών τεχνικών.

Στο µεταξύ, η ειδική επιτροπή θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση και στο εξής ελληνικό παράδοξο: στη χώρα µας εργάζονται 25.000 γιατροί για 35.000 νοσοκοµειακές κλίνες, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά όµως των «πληθωρισµό» σε γιατρούς, τα νοσοκοµεία διαµαρτύρονται για ελλείψεις.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, υπάρχουν κλίνες που δεν χρησιµοποιήθηκαν ποτέ, προβλέπονται οργανικές θέσεις προσωπικού χωρίς ουσιαστικό αντικείµενο και γίνονται «κοµµατικές» προσλήψεις και προαγωγές. Συνεπώς, οι µετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση εξειδικευµένων κλινικών ή ακόµη και νοσοκοµείων, αλλά και η αλλαγή ρόλων νοσηλευτικών ιδρυµάτων και κέντρων υγείας, είναι µόνον µερικές από τις αλλαγές για την ορθολογική κατανοµή υπηρεσιών.

Ενδεικτικό των αλλαγών που προγραµµατίζονται είναι το παράδειγµα που δίνει ο κ.Μόσιαλος, για νοσοκοµεία που απέχουν µόλις 10 χλµ. το ένα από το άλλο, λειτουργούν παρ’ όλα αυτά οµοειδείς κλινικές – όπως για παράδειγµα οφθαλµολογικές. Στην περίπτωση αυτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή, θα πρέπει να συµβεί το αυτονόητο – δηλαδή, η µετάταξη των οφθαλµιάτρων σε µία κλινική, πρακτική που θα έλυνε το εφηµεριακό πρόβληµα του ΕΣΥ και παράλληλα θα διασφάλιζε την επάρκεια υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Σηµειώνεται πως το πόρισµα των ειδικών που θα κατατεθεί σε δύο δόσεις, τον Μάρτιο και τον Μάιο, θα περιλαµβάνει ποσοτικούς στόχους σε τοµείς, όπως η φαρµακευτική κατανάλωση και η δηµιουργία πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, ώστε η δηµόσια δαπάνη για την υγεία να συγκρατηθεί σε ποσοστό του ΑΕΠ µικρότερο του 6% ετησίως.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: