λέπουν έξοδο από την Ευρωζώνη
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές προβλέπουν πως τουλάχιστον μια χώρα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2016, ενώ οι πλέον πιθανές αποχωρήσεις είναι αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.Το 59% των ερωτηθέντων σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, δήλωσε ότι μία ή περισσότερες από τις 17 χώρες του ευρώ θα σταματήσουν να είναι μέλη του κοινού νομίσματος μέχρι το 2016. Περίπου το 11% των 1.000 ερωτηθέντων εκτιμά έξοδο κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες εμφανίσθηκαν διχασμένοι ως προς το εάν η Πορτογαλία θα περιλαμβάνεται στα προς αποχώρηση κράτη, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η απαισιοδοξία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να βρουν νέους τρόπους για να εξευμενίσουν τους επενδυτές, καθώς η παροχή 1 τρις. δολαρίων σε επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές.
«Τα προβλήματα στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά μόνο από την μια πλευρά», δήλωσε ο Τεντ Τζάρβις, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Indiana Trust Company, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Πολλά μέλη του ευρώ δεν ακολούθησαν τις σωστές πολιτικές και έσκαψαν οι ίδιοι μια βαθιά τρύπα», τόνισε.
Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση εμφανίζονται εξίσου διχασμένοι για το αν η ζώνη του ευρώ τελικά θα καταρρεύσει. Το 48% δήλωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο το ευρώ θα παύσει», δήλωσε ο Κένθ Μπρουξ ανώτερος οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets στο Λονδίνο. «Η πολιτική επένδυση είναι πάρα πολύ υψηλή και η αγορά του χρέους της Ευρώπης είναι πλέον η μεγαλύτερη στον κόσμο», δήλωσε.
Ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα αρνείται ότι είναι εξετάζουν τρόπους για την αναδιάρθρωση του χρέους, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δημοσκόπησης δήλωσε ότι η χώρα τελικά θα ήταν πιθανό προεπιλογή? 53 τοις εκατό, δήλωσε η Ιρλανδία θα ήταν επίσης πιθανώς το πράξουν.
Το 74% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί τελικά σε χρεοκοπία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
«Κανείς δεν αναφέρει ότι όλες αυτές οι διασώσεις χρέους χρηματοδοτείται με επιπλέον χρέος», δήλωσε ο Κέβιν Μπάλντοφ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wafra Investment Advisory Group, Inc στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκτιμά πως η Ελλάδα θα εξέλθει του ευρώ. «Δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα του χρέους με επιπλέον χρέος. Σας αγοράζει χρόνο, αλλά πονάει σας σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς την Πορτογαλία, το 47% των ερωτηθέντων βλέπουν ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ το 48% το αποκλείουν. Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την Ισπανία, για την οποία το 66% των ερωτηθέντων δεν βλέπει ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
«Πιο πιθανό από έναν χωρισμό και πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ορισμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο Νάριμαν Μπρεχάβες, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS. «Καλύτερα να συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα», είπε.
Οι επενδυτές που μετείχαν στη σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις πράξεις των ευρωπαίων ηγετών. Το 69% δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για την Άνγκελα Μέρκελ, το 63% τόνισε πως έχει θετική γνώμη για τον Βρετανο πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και το 56% εκφράσθηκε θετικά για τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζλαν Κλόντ Τρισέ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου