Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου με τον Μπαν Γκι-Μουν την Τετάρτη στη Γενεύη

Ραντεβού στην Ελβετία

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ανδρών, τον Νοέμβριο του 2010
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ανδρών, τον Νοέμβριο του 2010 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λευκωσία, Κύπρος
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου συναντώνται την Τετάρτη στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Χριστόφιας έχει καταστήσει σαφές ότι στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμμείνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καθορίζουν τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα και προβλέπουν διακοινοτικές συνομιλίες, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ξένη καθοδήγηση και επιδιαιτησία.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανεχώρησε την Τρίτη από τη Λάρνακα για τη Γενεύη, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του, Γιώργο Ιακώβου, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας -Τουμάζος Τσελεπής, Ανδρέας Μαυρομμάτης και Μενέλαος Μενελάου- και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κύπριος πρόεδρος θα αναλύσει και πάλι την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για τον χρόνο και το περιεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μετέβη την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα ταξιδέψει για την Γενεύη.

Τον συνοδεύουν ο σύμβουλός του, Κουτρέτ Οζερσάι και ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας Οσμάν Ερντού.
Σε δηλώσεις προανήγγειλε και πάλι νέα συνάντηση τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι δεν είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που καθορίζει τη διαδικασία, ούτε αν θα υπάρξει νέα συνάντηση ή όχι. Αυτά, προσέθεσε, θα αποφασιστούν παρουσία και των δύο πλευρών.

Η μέχρι σήμερα αποτυχία στη διαμόρφωση ενός «σχεδίου δράσης» οφείλεται, αφ’ ενός στην εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε το Δεκέμβριο ο κ. Έρογλου με αποτέλεσμα τον περιορισμό των απευθείας συναντήσεων με τον κ. Χριστόφια, και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κ. Έρογλου στις δύο συναντήσεις στις 12 και 21 Ιανουαρίου προσήλθε με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις.

Ουσιαστικά αναίρεσε όσα είχε συμφωνήσει για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επιπλέον, ο κ. Έρογλου απορρίπτει τη συζήτηση του περιουσιακού μαζί με το εδαφικό και αξιώνει συζήτηση στο τέλος των διαπραγματεύσεων του εδαφικού, με το κεφάλαιο της ασφάλειας. Επίσης, αρνείται να συζητήσει ως ξεχωριστό κεφάλαιο το ζήτημα των Τούρκων εποίκων.

Η εμμονή της τουρκικής πλευράς να κινείται μέσα σε ένα συνομοσπονδιακό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για κάποιο αποτέλεσμα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να είναι αρνητική σε συζήτηση επί όλων των βασικών θεμάτων κατά τη συνάντηση της Γενεύης, ωστόσο, άφησε να διαφανεί πως δεν τίθεται θέμα διασύνδεσης άσχετων μεταξύ τους θεμάτων.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, όπως συνάγεται από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και πληροφορίες από άλλους συνεργάτες του, αναμένεται να ζητήσει από τον Ντερβίς Έρογλου να ξεκαθαρίσει τις ακριβείς του προθέσεις σε σχέση με πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες έχουν ήδη επιτευχθεί συγκλίσεις, όταν συνομιλητής ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να τεκμηριώσει τη θέση του ότι οι τελευταίες προτάσεις Έρογλου οδηγούν σε συνομοσπονδία και στην κηδεμόνευση της Κύπρου από την Άγκυρα με δικαίωμα εγγύησης και στις δύο συνιστώσες πολιτείες.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα επαναξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και για αυτό θα ζητήσουν έστω και σε μερικά κεφάλαια να επιτευχθεί συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: