Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση περιμένει τον «πόλεμο» του δρόμου...



Ως… αλατοπίπερο μπορούν να θεωρούν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ τις μάχες που θα δοθούν στους δρόμους για τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως ο πόλεμος που διαλαλεί ο Γιώργος Παπανδρέου τώρα αρχίζει.

Το… ξεβόλεμα κάποιων, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός, θα φανεί οσονούπω και οι υπουργοί ετοιμάζονται...

Όλοι είδαμε το βίντεο με την επίθεση διαδηλωτών στον πρώην υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, και μάλιστα χωρίς να φταιει.

Τώρα τι να περιμένουμε από τους αυθόρμητους των συνδικάτων;
parapolitika.gr



Read more...

15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ


Πάνε 48 χρόνια από την 15 Μαρτίου 1963 που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέννεντυ διεκύρηξε τα Δικαιώματα του Καταναλωτή. Όλα αυτά τα χρόνια - αλλού περισσότερο , αλλού λιγότερο - οι καταναλωτές και οι οργανώσεις τους , αγωνίζονται για την ικανοποίηση των βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών
Ποιων Δικαιωμάτων ; Των Αυτονόητων.
1. Το Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλεια
2. Το Δικαίωμα Προστασίας των Οικονομικών του Συμφερόντων.
3. Το Δικαίωμα της Επιλογής
4. Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης και Συμμετοχής
5. Το Δικαίωμα της Προσφυγής στην Δικαιοσύνη και της Αποζημίωσης .
6. Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης
7. Το Δικαίωμα να ζει σε Υγιές Περιβάλλον .
Είναι φανερό ότι η σύγχρονη επίθεση των .............
εξουσιαστών της οικονομίας, γίνεται ακριβώς στην φάση της κατανάλωσης. Μια επίθεση περισσότερο αφανής , ύπουλη και σύνθετη και για αυτό πολύ περισσότερο επικίνδυνη. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η βία ,η σπατάλη και η προσπάθεια καθιέρωσης ενός lifestyle τρόπου ζωής, έχουν γίνει καθημερινά χαρακτηριστικά, αποφέροντας συγχρόνως κέρδη στους ασύδοτους , τους βιαστές της γης και του περιβάλλοντος και σε αυτούς που διαμορφώνουν την συμπεριφορά , τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Άμυνα άλλα και η αντίδραση των Καταναλωτών απέναντι στην δύναμη του χρήματος και της εξουσίας .
Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι.
Το Καταναλωτικό Κίνημα έρχεται να υπερασπίσει το προϊόν του τίμιου μόχθου των εργαζομένων , την αμοιβή της εργασίας τους , στην φάση της κατανάλωσης .
Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά. Έτσι η δράση της ΕΠΚΕ είναι καθημερινή στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην διεκδίκηση.



ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ
ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

το ΔΣ της ΕΠΚΕ



Read more...

Νέα «κρουαζιέρα» τουρκικού πολεμικού στo Αιγαίο

Μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας

Η τουρκική κορβέτα Bartin (F-504) στο λιμάνι της Σμύρνης
Η τουρκική κορβέτα Bartin (F-504) στο λιμάνι της Σμύρνης
Αθήνα
Εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έπλεε για περισσότερο από μισή ώρα η μία τουρκική κορβέτα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας.

Πρόκειται για την τουρκική κορβέτα Bartin η οποία εισήλθε στις 20:30 της Δευτέρας εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας, με βόρεια πορεία.

Το τουρκικό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 21:04.

Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από τη Σμύρνη και κινήθηκε με νότια πορεία μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων. Στη συνέχεια έπλευσε νοτίως της Χίου και ακολούθησε δυτική πορεία, πλέοντας σε διεθνή ύδατα, μέχρι να εισέλθει στις 20:30 στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου η τουρκική κορβέτα βρισκόταν υπό παρακολούθηση από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν πρέπει να πωληθούν τα «φιλέτα», λέει ο Γ.Καρατζαφέρης για τη δημόσια περιουσία

Οι προτάσεις του ΛΑΟΣ

Από την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων θα ξεκινούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Από την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων θα ξεκινούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Αθήνα
Τα «φιλέτα» δεν πρέπει να πουληθούν, αλλά θα μπορούσαν να δοθούν για μακροχρόνια χρήση, με εκμετάλλευση ορισμένου χρόνου, π.χ. 99 έτη και μετά να ξαναγυρίσουν στη κατοχή του κράτους τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρουσιάζοντας το αρχικό σχέδιο της πρότασης του ΛΑΟΣ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Διευκρίνισε, δε ότι ο ίδιος θα ξεκινούσε από την αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων και όχι από τη ΔΕΗ.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε ανασχηματισμό τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το DNA αυτής της κυβέρνησης. «Κάνουν τα εντελώς αντίθετα απ΄ό,τι πρέπει» είπε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Καρατζαφέρης στο Ράδιο 9, «τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα τα έδινα για εκμετάλλευση μόνο, με άλλους, όμως, πιο αποδοτικούς και προσοδοφόρους για το συμφέρον της πατρίδας μας όρους. Άλλα, θα μπορούσαν να δοθούν με αντιπαροχή», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι την πρόταση αυτή, επεξεργάζεται ήδη η ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκη Τζαβέλα.

Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, η πρόταση προβλέπει ότι τα ακίνητα που θα αποφασιστεί πως είναι προς παραχώρηση θα έρθουν ως πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κατόπιν θα εκτιμηθούν από ανεξάρτητους εκτιμητές - πραγματογνώμονες και το ποσό που θα συμφωνήσουμε ως αξία, π.χ 55 δισ. ευρώ, θα το πάρουμε από την Τράπεζα Επενδύσεων έναντι προσυμφωνημένου χρόνου και επιτοκίου.

«Τώρα αν στη συνέχεια, για παράδειγμα μετά από 20 χρόνια, βρούμε αυτά τα χρήματα, τότε να μπορούμε να τα επιστρέψουμε και τα ακίνητα να γυρίσουν πάλι στη δημόσια ιδιοκτησία. Αυτή είναι η πρόταση μας», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η πρόταση του ΛΑΟΣ θα ξεκινούσε από την αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων, τα οποία, όπως είπε, είναι ανενεργή περιουσία του Ελληνικού κράτους.

«Δεν θα ξεκινούσα από το να δώσω τη ΔΕΗ. Αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούμε καλύτερα», είπε.

Εκτίμησε πως το ελληνικό κράτος έχει μια ακίνητη περιουσία η οποία, όμως, παραμένει αναξιοποίητη και δεν είναι καταγεγραμμένη, και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λεπτομερή και ουσιαστική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει γνωστό τι πωλείται και τι όχι.

Υποστήριξε πως υπάρχουν ακίνητα, λιγότερο σημαντικά και αξιοποιήσιμα που θα μπορούσαν πουληθούν, ενώ τόνισε επίσης ότι το ΛΑΟΣ έχει ζητήσει την ανασύσταση και λειτουργία της ΜΟΜΑ.

Όπως είπε με αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε να κατασκευάζουμε έργα μικρού και μεσαίου μεγέθους αρκετά πιο οικονομικά, αξιόπιστα και γρήγορα, ενώ παράλληλα θα προσφέραμε πολύτιμη εργασία σε πολλές χιλιάδες άνεργους Έλληνες πολίτες.

«Πρέπει να αλλάξει το DNA της κυβέρνησης»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε δικαιωμένος, γιατί είχε, όπως είπε, ισχυρισθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπαιρνε και τα 3 «προικιά» από την Ευρώπη.

Όμως, επισήμανε, τώρα το ζητούμενο είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτή την ευκαιρία που δόθηκε στη χώρα μας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «με τη διακυβέρνηση του δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά το 10μηνο που μεσολάβησε από την υπογραφή του Μνημονίου μέχρι σήμερα».

Υποστήριξε δε ότι «είναι ανεπαρκείς, είναι ανίκανοι. Πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και προπάντων πρέπει να αλλάξει το «DNA» αυτής της κυβέρνησης. Κάνουν τα εντελώς αντίθετα απ΄ό,τι πρέπει».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι με την υπάρχουσα ομάδα δεν μπορεί να ελπίζει και να κατορθώσει πολλά πράγματα.

«Το πότε θα κάνει ανασχηματισμό, εξαρτάται από τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του. Προβλέπω ότι θα κάνει μια απόπειρα να γυρίσει στο ''ισχυρό παλιό'' ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, πιστεύω ότι θα είναι και το ''Βατερλό'' του», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Πρότεινε να κάνει ο πρωθυπουργός άνοιγμα και σε προσωπικότητες και εκτός ΠΑΣΟΚ και κατονόμασε τους κ.κ. Πανταλάκη και Στουρνάρα που ανήκουν στον τραπεζικό χώρο.

Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση είπε πως ο ίδιος μπορεί να λύσει το πρόβλημα και εξήγησε:

«Υπάρχει πράγματι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, περίπου 70.000, με αξιόλογες καταθέσεις στο εξωτερικό. Τους καλείς αυτούς έναν προς έναν, σε υψηλότατο επίπεδο και τους ζητάς ή να επαναπατρίσουν ένα σεβαστό μέρος των καταθέσεών τους πίσω στη χώρας μας, ή τους στέλνεις στο ΣΔΟΕ και τους θέτεις στη χλεύη του κόσμου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σήμερα στην κατάσταση που βρισκόμαστε, πάνω από όλα προέχει να σωθεί η πατρίδα μας. Όλα τα άλλα έρχονται μετά».

Πρότεινε επίσης την κατάργηση για μια 5ετία του πόθεν έσχες, για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και την εκχώρηση του μάνατζμεντ και της διαχείρισης των νοσοκομείων, κατόπιν διαγωνισμού, σε οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σειρά κινητοποιήσεων σχεδιάζει η ΟΛΜΕ κατά των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων

Στάση εργασίας την Παρασκευή

Από πορεία διαμαρτυρίας δασκάλων και καθηγητών στη Βουλή
Από πορεία διαμαρτυρίας δασκάλων και καθηγητών στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 12:30 μ.μ., καλεί η ΟΛΜΕ για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Για τη διευκόλυνση των καθηγητών που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο).

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά αντιδράσεων που σχεδιάζει η ΟΛΜΕ, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1.933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη δημιουργία 877 νέων σχολικών μονάδων.

Η ΟΛΜΕ ζητά να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία και προωθεί στις ΕΛΜΕ πρόγραμμα κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει:

  • 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαρτίου (σε συνεννόηση με ΔΟΕ)
  • Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.
Επίσης η ΟΛΜΕ θα ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας, με ενδεικτική ημερομηνία στις 13 Απριλίου, καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποδέσμευσε το ΔΝΤ την τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Ύψους 4,1 δισ. ευρώ

O επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν
O επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι αποδέσμευσε την τέταρτη δόση του δανείου του προς την Ελλάδα. Η δόση ανέρχεται σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι τονίζει ότι στην επόμενη περίοδο η Αθήνα πρέπει να «δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Αθήνα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010, αλλά επισημαίνει σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πως η παρούσα στρατηγική για κάλυψη της υστέρησης των εσόδων και μείωση των δαπανών «δεν είναι είναι διατηρήσιμη».

Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια του δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας πως οι νέοι όροι είναι κεντρικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γλιτώνουν το Μνημόνιο οι παλαιοί αυτοαπασχολούμενοι

Εγκύκλιος του ΕΤΑΑ


http://img.protothema.gr/C4B0076825D66940579E5C42A1E8A286.jpg
Γλιτώνουν το Μνημόνιο οι αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες) που έχπυν ασφαλιστεί πριν από το 1983, καθώς, σύμφωνα με σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε τη Δευτέρα, μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 58, με 35 χρόνια ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται:

ι) Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας μέχρι 31/12/2010

Όπως σας έχουμε ήδη γνωρίσει με την Φ.80000/20854/1202/16-09-2010 προηγούμενη εγκύκλιο της υπηρεσίας μας, οι άνδρες και οι γυναίκες που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενου και τυχόν πλασματικού χρόνου που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/1992, και οι άνδρες το 60° έτος και οι γυναίκες το 58ο έτος της ηλικίας, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α., ανεξάρτητα από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011.

ii) Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Στις περιπτώσεις που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνονται 35 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενου και τυχόν πλασματικού χρόνου που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/1992, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ο για τους άνδρες και το 58ο για τις γυναίκες), τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 60ου ή του 58ου έτους της ηλικίας, χωρίς να απαιτείται προσαυξημένος χρόνος ασφάλισης ή όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα, άνδρας που το 2010 συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, άνδρας που το 2010 συμπληρώνει 33 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, υποβάλλοντας αίτηση για αναγνώριση δύο ετών στρατιωτικής υπηρεσίας το 2012, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εντός του 2012, καθώς μέχρι 31/12/2010 είχε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το 2012 συμπληρώνει το όριο ηλικίας που απαιτούνταν το 2010, δηλαδή το 60ο έτος της ηλικίας.

iii) Συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Για τις περιπτώσεις αυτές, σας έχουν δοθεί οδηγίες με τη Φ.80000/οικ.20854/1202/16-9-
2010 εγκύκλιο μας.

Β. Συνταξιοδότηση γυναικών

i) Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας μέχρι 31/12/2010

Οι ασφαλισμένες στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Τ.Α.Ν. μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω Τομείς οποτεδήποτε, εφόσον μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν ηλικία 60 ετών.

Αντίστοιχα οι ασφαλισμένες του Τ.Σ.Α.Υ. που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνουν 21 ½ έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, εφόσον κατά το έτος συνταξιοδότησης έχουν τον απαιτούμενο από το ν.2084/1992 χρόνο ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α. Υ. προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί το 2012 θα πρέπει να έχει 22 ½ έτη ασφάλισης, καθώς οι διατάξεις του ν.2084/1992 που προβλέπουν αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξακολουθούν να ισχύουν.

ii) Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Στις περιπτώσεις γυναικών που μέχρι 31/12/2010 έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (25 έτη ασφάλισης για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Τ.Α.Ν. και 21 ½ για το Τ.Σ.Α.Υ.), αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, χωρίς να απαιτείται αυξημένο όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ή του Τ.Α.Ν. που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας.

Αντίστοιχα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α. Υ. που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει 21 ½ έτη ασφάλισης, και έχει ηλικία 58 ετών θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 οπότε και συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας της, εφόσον, όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω, έχει 22 ½ έτη ασφάλισης.

Τα ανωτέρω ισχύουν αντίστοιχα και για τις έγγαμες γυναίκες του Τ.Α.Ν. Για παράδειγμα, έγγαμη γυναίκα του Τ.Α.Ν. που συμπληρώνει 24 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και έχει ηλικία 58 ετών, θα συνταξιοδοτηθεί το 2012 που συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχει 25 έτη ασφάλισης.

iii) Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας από 1/1/2011

Στις περιπτώσεις που ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώνεται από 1/1/2011 και εφεξής, όσον αφορά στο όριο ηλικίας, ακολουθείται το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ου έτους της ηλικίας.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ή του Τ.Α.Ν. συμπληρώνει το 2012 το 60° έτος της ηλικίας της, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να συμπληρώσει το 62° έτος της ηλικίας, οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, εφόσον έχει και 25 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση ασφαλισμένης στο Τ.Σ.Α.Υ., αντίστοιχα, θα πρέπει να έχει 23 ½ έτη ασφάλισης, και όχι 22 ½ έτη ασφάλισης.

Αντίστοιχα, τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τις έγγαμες γυναίκες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.).

Σας επισημαίνουμε ότι κριτήριο για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης αποτελεί το έτος κατά το οποίο συμπληρώνεται το 60° έτος της ηλικίας και όχι ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης. Για παράδειγμα έγγαμη γυναίκα του Τ.Α.Ν. που το 2013 συμπληρώνει το 60° έτος της ηλικίας και έχει 25 έτη ασφάλισης, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί όταν συμπληρώσει το 63° έτος της ηλικίας. Επίσης, έγγαμη γυναίκα του Τ.Α.Ν. που το 2012 συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 58 ετών, θα συνταξιοδοτηθεί όταν συμπληρώσει το 64° έτος της ηλικίας της, καθώς συμπληρώνει το 60° έτος της ηλικίας το 2014 και για εκείνο το έτος απαιτείται για συνταξιοδότηση η συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας.

Όσον αφορά στις έγγαμες γυναίκες του Τ.Α.Ν. που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σας επισημαίνουμε ότι οι καταστατικές διατάξεις του Τομέα, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το ν.2084/1992 εξακολουθούν να ισχύουν, και συνεπώς οι ανωτέρω συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον μέχρι 31/12/1997 έχουν συμπληρώσει 17 ½ έτη ασφάλισης, χωρίς να απαιτούνται οι αυξημένες προϋποθέσεις που τίθενται από το ν.3863/2010.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι από 1/1/2015, εφόσον για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω πρόσωπων απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, θα απαιτείται η συμπλήρωση 15 τουλάχιστον ετών ασφάλισης.

Γ. Συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων

Οι ασφαλισμένες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή, η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης του ν.3863/2010, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί την 31/12/2010, συμπλήρωναν σωρευτικά τον κατά έτος απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, σύμφωνα με το ν.2084/1992, και είχαν ανήλικο παιδί, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, εφόσον συμπληρώσουν και το κατά έτος, σύμφωνα με το ν.2084/1992, ισχύον όριο ηλικίας, και χωρίς να εξετάζεται εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει ή όχι η ανηλικότητα του τέκνου.

Με βάσει τα ανωτέρω, μητέρα ανηλίκου τέκνου που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει τουλάχιστον 21 ½ έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 50 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε, ανεξάρτητα εάν κατά το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης το ανήλικο τέκνο έχει πλέον ενηλικιωθεί.

Αντίστοιχα, μητέρα ανηλίκου τέκνου που μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνει τουλάχιστον 21 ½ έτη ασφάλισης και έχει ηλικία 48 ετών, μπορεί να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2012, οπότε και συμπληρώνει το 50° έτος της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν πλέον το ανήλικο τέκνο έχει ενηλικιωθεί.

Σας επισημαίνουμε ότι χρήση της ρύθμισης αυτής μπορούν να κάνουν και μητέρες ανηλίκων τέκνων που στο παρελθόν κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενο χρόνου ασφάλισης είχαν ανήλικο παιδί, αλλά δεν είχαν το απαιτούμενο όριο ηλικίας, και όταν συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας δεν είχαν πλέον ανήλικο τέκνο. Για παράδειγμα ασφαλισμένη που το 2004 είχε 18 ½ έτη ασφάλισης, ηλικία 46 ετών, και ανήλικο τέκνο, δεν μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί καθώς δεν είχε συμπληρώσει το 48° έτος της ηλικίας, ενώ κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας το ανήλικο τέκνο είχε ενηλικιωθεί και δεν μπορούσε πλέον να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανηλίκου τέκνου. Με τις νέες ρυθμίσεις, η εν λόγω ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, ανεξάρτητα εάν εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι ανήλικο τέκνο, καθώς κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης συνυπήρχε η ανηλικότητα του τέκνου.

Όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, από την παρ. 4 του άρθρου 47 του ν.2084/1992 προβλέπεται αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από 1/1/2003 κατά ένα εξάμηνο κατά έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων που έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι 31/12/1982 και συμπληρώνουν από 1/1/1998 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων που έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992 δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στην εν λόγω διάταξη, και κατόπιν τούτου θεωρούμε ότι για τη συνταξιοδότησή τους εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για τις μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένες, και δεν απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εν λόγω ασφαλισμένες έρχονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς απαιτείται προσαυξημένος χρόνος ασφάλισης, χωρίς αυτό να προβλέπεται ρητά από διάταξη νόμου. Η ανωτέρω θέση είναι γνωστή στις υπηρεσίες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών από το 2001, οπότε και συντάχθηκαν από την υπηρεσία μας οι πίνακες με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Τομέα.

Όσον αφορά στις μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τ.Α.Ν., που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σας επισημαίνουμε ότι οι διατάξεις του ν.2084/1992 εξακολουθούν να ισχύουν, και συνεπώς οι ανωτέρω συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, εφόσον μέχρι 31/12/1997 έχουν συμπληρώσει 17 ½ έτη ασφάλισης και ηλικία 44 ½, χωρίς να απαιτούνται οι αυξημένες προϋποθέσεις που τίθενται από το ν.3863/2010. Στις περιπτώσεις δε που οι ανωτέρω είχαν συμπληρώσει 17 ½ έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/1997, είχαν ανήλικο τέκνο, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν ηλικία τουλάχιστον 44 ½, σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω.

Τέλος,επισημαίνουμε ότι από 1/1/2013, εφόσον για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω πρόσωπων απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, θα απαιτείται η συμπλήρωση 15 τουλάχιστον ετών ασφάλισης.

Read more...

Και νέα γιάφκα στην Καλλιθέα

Μετά τα κρησφύγετα σε Χολαργό και Νέα Ιωνία Βόλου



http://img.protothema.gr/1001B89F17AE4A8B804A9C91375A020A.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην οδό Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους έξι συλληφθέντες σήμερα σε Αθήνα και Βόλο για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Την ίδια ώρα την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στην οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, αναζητούν οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη τα ξημερώματα των έξι νεαρών που φέρονται ως μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες είναι ο Χρήστος Τσάκαλος, ο Γιώργος Νικολόπουλος και ο Νταμιάνο Μπολάνο, τρία δηλαδή από τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης, αλλά και άνθρωποι που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τη Σέχτα, κάνει τους αστυνομικούς ιδιαίτερα αισιόδοξους. «Περιμένουμε να μιλήσουνε τα όπλα. Τα δύο καλάζνικοφ, τα έξι πιστόλια και το ένα περίστροφο έχουν μπει στο μικροσκόπιο και περιμένουμε τα αποτελέσματα της βαλλιστικής για να δούμε τι συμβαίνει» λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και προσθέτει «Μέχρι στιγμής καλάζνικοφ δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι πυρήνες αλλά μόνο η Σέχτα...».

Οι έξι συλληφθέντες -πέντε άνδρες και μία γυναίκα- κρατούν το στόμα τους κλειστό. Αρνούνται να δώσουν αποτυπώματα για να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους και έτσι όλο το βάρος των αστυνομικών πέφτει στα δύο διαμερίσματα-γιάφκες στη Νέα Ιωνία Βόλου και στο Χολαργό.

Οι έξι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τρίτη στον εισαγγελέα για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Μία ακόμη γυναίκα που είχε προσαχθεί, αφέθηκε ελεύθερη, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της. Πρόκειται για την κοπέλα που εντοπίστηκε μαζί με έναν από τους συλληφθέντες στο σπίτι της οδού Ορφέως 21, στο Χολαργό.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο Βόλο, το σπίτι είχε ενοικιαστεί πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ στο Χολαργό τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί, σύχναζαν οι συλληφθέντες ενώ έκρυβαν και ένα μεγάλο μέρος από το οπλοστάσιο τους. Ίσως, λένε οι αστυνομικοί τα ευρήματα οδηγήσουν σε νέους δρόμους που έχουν να κάνουν με την εξάρθρωση και της Σέχτας Επαναστατών. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά που χρησιμοποιεί η οργάνωση για την κατασκευή των φονικών πακέτων-βομβών, οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει και άλλοι διαμέρισμα-γιάφκα που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Οι έφοδοι της Αστυνομίας

Στις 3 τα ξημερώματα, δεκάδες αστυνομικοί κύκλωσαν και στη συνέχεια εισέβαλλαν στο διαμέρισμα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελλησπόντου και Σαγκαρίου στη Νέα Ιωνία Βόλου και πέρασαν χειροπέδες σε πέντε άτομα (τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα) που εκείνη τη στιγμή κοιμόντουσαν, ενώ στις ντουλάπες του σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καλάζνικοφ, έξι πιστόλια, ένα περίστροφο, περούκες, φάροι περιπολικών, ασύρματοι, στολές αστυνομικών και άλλα σύνεργα μεταμφίεσης. Την ίδια ώρα, μια ακόμη επιχείρηση, αυτή τη φορά σε διαμέρισμα στην οδό Ορφέως στο Χολαργό, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ένας άνδρας συνελήφθη και μία γυναίκα προσήχθη, όμως μέσα στο σπίτι δεν βρέθηκαν όπλα.

Αξίζει να τονισθεί ότι η άκρη του νήματος για τον εντοπισμό των δύο γιαφκών, βρέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες μετά από έφοδο των αρχών στο διαμέρισμα της Νέας Χαλκηδόνας.










Read more...

Τζαμί στη Θεσσαλονίκη θέλει ο Μπουτάρης!

Ως μέγιστο δείγμα σεβασμού στις μειοψηφίες...


http://img.protothema.gr/AE296DE7FF2152452CB6498D949A50C9.jpg
Υπέρ της ανέγερσης ενός κανονικού τεμένους, ως μέγιστου δείγματος σεβασμού, όπως είπε, στις μειοψηφίες και τον πολιτισμό των άλλων, τάχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά στις μειονότητες του δήμου και τα θρησκευτικά τους πιστεύω, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ταχθεί επίσης υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου και μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι η ιστορία της πόλης είναι ένα άυλο κεφάλαιο, που όμως δεν αποδίδει το ίδιο χρηματικά και οικονομικά. Γι' αυτό το λόγο έχουν γίνει οι κινήσεις προσέγγισης με Ισραήλ και Τουρκία.

Το πραγματικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είναι η σημαία της νέας προσπάθειας, το σύμβολο της πόλης σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς άφησε αιχμές για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Επισήμανε δε, ότι θα ξαναπάει στο εξωτερικό, θα προσκαλέσει δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, κοινώς θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μαζί με τους φορείς της πόλης για προβολή της Θεσσαλονίκης σε διεθνές ακροατήριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Read more...

Αυξήσεις 8% στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

Μεσοσταθμική αύξηση 8% θα λάβουν οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2011 και έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αυτής της κατηγορίας βελτιώνοντας το παλαιότερο καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά «τιμωρεί» όσους ασφαλίζονται σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία, παρέχοντας συντάξεις έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με όσους διανύουν όλο τον εργασιακό τους βίο σε ένα ταμείο.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αποσαφηνίζεται ο τρόπος εφαρμογής του νέου καθεστώτος.

Αναλυτικά ολόκληρη η εγκύκλιος.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

  • Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.
  • Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.
Η σύνταξη του δικαιούχου υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές του δικαιούχου υπολογίζονται με έναν συντελεστή που προσαυξάνεται από 1,020 ως 2,438 αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης. Οι συντελεστές αυτοί μεταβάλλονται με κοινή υπουργική απόφαση Εργασίας και Οικονομικών κατόπιν εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης.

Η ισχύς των διατάξεων αυτών αρχίζουν από 1।1.2011 και αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
tanea.gr/
Read more...

Λιβύη: Άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ζουάρα


Άρματα μάχης και δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι μπήκαν το απόγευμα στη Ζουάρα στα δυτικά της Λιβύης, και μάχονται προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης και βάλλοντας κατά των ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Μπορώ να δω τα τανκς από εδώ που βρίσκομαι τώρα και βρίσκονται περίπου 500μέτρα από το κέντρο της Ζουάρα», ανέφερε ο Τάρεκ Αμπντάλα στο πρακτορείοReuters, ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα τελευταία οχυρά των εξεγερμένων στηνδυτική Λιβύη.

«Ακόμη σημειώνονται μάχες αλλά πιστεύω ότι σύντομα ολόκληρη η πόλη θα περιέλθειστα χέρια τους» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό της πόλης, κατά τηνδιάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι।

tanea.gr

Read more...

Έξι συλληφθέντες σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, αναζητούνται εκρηκτικά

«Καίριο πλήγμα στους 'Πυρήνες'»

Εικόνα από τα όπλα που κατέσχεσαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής
Εικόνα από τα όπλα που κατέσχεσαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής
Αθήνα
Κατά την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία Βόλου, συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Σε εξέλιξη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους έξι συλληφθέντες.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρία άτομα, τα οποία καταζητούνταν με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Πρόκειται για τους: Χρήστο Τσάκαλο, Γιώργο Νικολόπουλο και Νταμιάνο Μπολάνο.

Εις βάρος τους, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις εξής πράξεις:

  • Της τρομοκρατικής οργάνωσης
  • Της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή
  • Της έκρηξης κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.
Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα και των άλλων τριών συλληφθέντων.

Πρόκειται για την Όλγα Οικονομίδου του Δημητρίου, 31 ετών, από το Χολαργό, τον Γεώργιο Πολύδωρο του Ανδρέα, 29 χρονών, από το Μαρούσι και τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο του Μιλτιάδη, 26 ετών, επίσης από το Μαρούσι Αττικής.

Η Οικονομίδου και ο Πολύδωρος συνελήφθησαν στον Βόλο, ενώ ο Παπαδόπουλος στο σπίτι στον Χολαργό.

Κατά την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε, στο διαμέρισμα επί της οδού Ορφέως στο Χολαργό συνελήφθη ένα ακόμα άτομο για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα και προσήχθη μία γυναίκα, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη.

Επίσης από την έρευνα που διενεργείται, στο διαμέρισμα επί της οδού Ελλησπόντου στη Ν.Ιωνία Βόλου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Τρία πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov
  • Επτά πιστόλια,
  • Ένα περίστροφο 0.38 special ,
  • Μεγάλος αριθμός φυσιγγίων
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • Στολές Αστυνομίας,
  • Περούκες,
  • Φάρος οχημάτων έκτακτης ανάγκης (Ελληνικής Αστυνομίας),
  • Ασύρματοι
  • Χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι προετοίμαζαν ληστεία σε τράπεζα στην περιοχή του Βόλου.
Από την έρευνα που διενεργείται, στο διαμέρισμα του Χολαργού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα πτυσσόμενο γκλοπ και σιδερογροθιές.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπανδρέου στον Παπούλια: «Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε»

Αναγνωρίστηκαν από τους Ευρωπαίους οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά δεν τελείωσε ακόμα ο αγώνας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψη ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπούλιας, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση «κάτι κινείται», ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και για την στάση του γαλλογερμανικού μετώπου.

«Και η μία πλευρά και η άλλη είχαν διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτό συνέβαλε τελικά και στη δική μας δυνατότητα να συζητήσουμε για ένα ευρύτερο πακέτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευθεί, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε.

Έκανε δε λόγο για αναγνώριση της πορείας που έχει κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός και για ένα «μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές», ότι την Ελλάδα θα την στηρίξουμε στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει.

Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το καλύτερο και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών.

«Έχει ακόμα πολλή δουλειά», συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα και οι πολίτες κέρδισαν μια μεγάλη μάχη, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Η χώρα έχει σημαντικό πλούτο, τον οποίο πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει για να βγει από το αδιέξοδο», κατέληξε।
.tanea.gr
Read more...

Έξι συλλήψεις για τρομοκρατία Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Βόλο


Έξι άτομα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμερίσματα στη Νέα Ιωνία Βόλου και στον Χολαργό.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται τρία άτομα τα οποία καταζητούνταν με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για τους: Γιώργο Νικολόπουλο, Μπολάνο Νταμιάνο και Χρήστο Τσάκαλο.

Εις βάρος τους, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις πράξεις:

- Της τρομοκρατικής οργάνωσης
-Της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή
- Της έκρηξης κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.

Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα επί της οδού Ορφέως στον Χολαργό συνελήφθη ένα ακόμα άτομο για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα και προσήχθη μία γυναίκα, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη.

Από την έρευνα που διενεργείται στο διαμέρισμα επί της οδού Ελλησπόντου στη Ν.Ιωνία Βόλου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

- Τρία πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov
- Επτά πιστόλια
- Ένα περίστροφο 0.38 special
- Μεγάλος αριθμός φυσιγγίων
- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
- Στολές Αστυνομίας
- Περούκες
- Φάρος οχημάτων έκτακτης ανάγκης (Ελληνικής Αστυνομίας)
- Ασύρματοι
- Χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι προετοίμαζαν ληστεία σε τράπεζα στην περιοχή του Βόλου.

Από την έρευνα που διενεργείται, στο διαμέρισμα του Χολαργού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα πτυσσόμενο γκλοπ και σιδερογροθιές.

Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.


Read more...

Τα ξημερώματα εξερράγη δεύτερος αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταϊτσι

Σε κίνδυνο και τρίτος πυρηνικός αντιδραστήρας
5.200 νεκροί, 46.000 αγνοούμενοι

Τεχνικοί μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στους κατοίκους της πόλης Νιχονμάτσου.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου στις 13:47 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε πως εκτέθηκαν πλήρως στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον Αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ειδικούς, το επίπεδο του ψυκτικού υγρού μειώνεται γύρω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα και δεν αποκλείεται η τήξη των ράβδων.

Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Για να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα, οι τεχνικοί διοχετεύουν από το μεσημέρι θαλασσινό νερό στο εσωτερικό του, όμως λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα επίπεδα του νερού φαίνεται πως μειώνονται εκ νέου.

Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Co. (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού θεωρείται ως έσχατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα. Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό σε τέτοια περίπτωση και είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο εγκαταλείπει κάθε σχέδιο για μελλοντική χρήση αυτών των αντιδραστήρων προκειμένου να προλάβει την καταστροφή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται έκρηξη και στον Αντιδραστήρα 2, όπως συνέβη σε δύο ακόμα αντιδραστήρες του ίδιου εργοστασίου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον Αντιδραστήρα 1, και η δεύτερη σήμερα τα ξημερώματα, στον Αντιδραστήρα 3, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τη σημερινή έκρηξη, 11 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη ενός. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές.

Η έκρηξη στον Αντιδραστήρα 3 σημειώθηκε λίγο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,2 βαθμών που ταρακούνησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Από την περιοχή, έχουν ήδη απομακρυνθεί 210.000 άτομα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα πως η έκλυση ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ιαπωνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε έναν ακόμα πυρηνικό σταθμό στο Τοκάι, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Δύο από τις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν, παρόλα αυτά, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις αντλίες που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή στο εσωτερικό των τριών κλειστών πυρηνικών αντιδραστήρων.



Στους 5.200 οι νεκροί

Επισήμως, οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 πτώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.

Στο μεταξύ, βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Πρόκειται για προσωρινό επίσημο απολογισμό, καθώς περισσότεροι από 45.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου, σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό όσο και το τσουνάμι.
Read more...

Είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρωζώνη

Στο επίκεντρο των Ευρωποαίων υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί και η πολύ σημαντική απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά
Στο επίκεντρο των Ευρωποαίων υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί και η πολύ σημαντική απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά (Φωτογραφία: APE )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ελήφθη μια «καλή απόφαση» που θα συμβάλει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, εξέφρασε την Δευτέρα ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός τόνισε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι «17» θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η απόφαση «θα μας βοηθήσει περαιτέρω».

«Είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα μας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και συνέχιση της
δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «καλή απόφαση» που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογα πρόσθετα βήματα και για την Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να κατανόησαν οι αγορές ότι η βούληση της ΕΕ και ειδικότερα της Ευρωζώνης είναι «ενιαία» για μια συνολική λύση-πακέτο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα επιχειρηθεί να υπάρξει πρόοδος σε διάφορες πτυχές των αποφάσεων της Παρασκευής, χωρίς όμως να αναμένεται κατάληξη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, τόνισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Αν και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχουμε [όλα όσα χρειάζονται] στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Μαρτίου», σημείωσε.

«Είναι απαραίτητο σε μια κοινότητα να υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα στους ισχυρότερους και τους πιο αδύναμους», επισήμανε.

«Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γενικά είμαστε στο σωστό δρόμο στην επίτευξη των στόχων για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Η Σύνοδος είχε θετικό αποτέλεσμα και περιορίζει τους κινδύνους για κρατική χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρεών στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

«Eλπίζω ότι τα νέα χαρακτηριστικά που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Η ατζέντα

Τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, θα απασχολήσει η αποκρυστάλλωση των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθούν οι προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, νομοθετικές διευκρινίσεις σχετικές με την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν για τις αποφάσεις της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών για τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τους μηχανισμούς στήριξης, με τις συζητήσεις να εστιάζονται στις πολιτικές υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ιρλανδία για να λάβει ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού.

Βάρος θα δοθεί και στην απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από την πρωτογενή αγορά και την αναβάθμιση τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όσο και του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που θα μπορούν πλέον όχι μόνον να χορηγούν χρηματοοικονομική στήριξη με την μορφή δανείων, αλλά και να αγοράζουν απευθείας ομόλογα από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ειδική συζήτηση θα γίνει και για θέματα φορολογικής πολιτικής, καθώς στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το Ευρώ» τα κράτη μέλη δεσμεύονται να διαμορφώσουν κοινή βάση φορολογίας των επιχειρήσεων με την εισαγωγή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Στην προοπτική αυτή αντιδρούν η Κύπρος και η Ιρλανδία, η φορολογική πολιτική των οποίων αποτελεί αιχμή της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin η ελληνική πλευρά θα θέση το ζήτημα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολογήσεως, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημόσιου από τον οίκο Moody's.

Στο Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών των «27» θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για τα μέτρα ενισχύσεως της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης χρέους.

Ακόμη θα ασχοληθούν με την επικείμενη θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποχή της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα 77,5 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα 77,5 δισ. ευρώ
Φρανκφούρτη, Γερμανία
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αγόρασε το επταήμερο που πέρασε κρατικά ομόλογα για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, μέσα στην οποία συνήλθαν οι ηγέτες της ΕΕ για να αποφασίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της χρίσης χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των τίτλων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τον Μάιο παρέμεινε στα 77,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις αγορές ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι συμβαίνει στην καρδιά ενός αντιδραστήρα που δεν ψύχεται

Όλα τα μάτια στη Φουκουσίμα


To κτίριο του αντιδραστήρα 1 πριν και μετά την έκρηξη του Σαββάτου. Στο εσωτερικό του, το κέλυφος του αντιδραστήρα είναι πιθανώς ανέπαφο.
To κτίριο του αντιδραστήρα 1 πριν και μετά την έκρηξη του Σαββάτου. Στο εσωτερικό του, το κέλυφος του αντιδραστήρα είναι πιθανώς ανέπαφο. (Φωτογραφία: Associated Press )
Τόκιο, Ιαπωνία
Τρεις ημέρες μετά την απίστευτη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη αλλά ασαφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έχει ενδείξεις ότι οι αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν υποστεί μερική τήξη, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να συμβαίνει τη Δευτέρα και στον αντιδραστήρα 2. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κίνδυνος ραδιενεργού διαρροής σε μεγάλη απόσταση είναι μικρός.

Η τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων είναι επικίνδυνη κατάσταση, δεν οδηγεί όμως απαραίτητα σε μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας.

Η επανάληψη μιας τραγωδίας ανάλογης με του Τσερνόμπιλ θεωρείται απίθανη, καθώς η πίεση στους αντιδραστήρες εκτονώνεται, και δεν αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη του δοχείου αντίδρασης και εκτίναξη ραδιενεργού υλικού ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Στη χειρότερη περίπτωση, η διαρροή ραδιενέργειας θα επηρέαζε την περιοχή γύρω από τον σταθμό σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.

Και οι τρεις μονάδες στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι είναι αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος.

  • Σε έναν τυπικό αντιδραστήρα αυτής της κατηγορίας, ράβδοι ουρανίου-235 υφίστανται πυρηνική σχάση μέσα στο δοχείο αντίδρασης, το οποίο είναι γεμάτο με απιονισμένο νερό. Το νερό βράζει υπό πίεση, σε θερμοκρασία περίπου 285 βαθμών Κελσίου, ατμοποιείται και διοχετεύεται σε τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Σε αυτή την κατηγορία αντιδραστήρων, το ίδιο νερό χρησιμοποιείται και ως ψυκτικό μέσο. Παράλληλα, ρυθμίζει την εκπομπή νετρονίων, τα οποία διατηρούν την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.
  • Οι τρεις αντιδραστήρες στο σταθμό της Φουκουσίμα (Φουκουσίμα Νταΐτσι) τέθηκαν αυτόματα εκτός λειτουργίας αμέσως μετά το σεισμό και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι ράβδοι σχάσιμου υλικού, στους οποίους η θερμοκρασία παραμένει υψηλή για πολλές μέρες, αρχικά συνέχισαν να ψύχονται από αντλίες που διατηρούν τη ροή νερού γύρω τους.
  • Οι εφεδρικές γεννήτριες που τροφοδοτούσαν τις αντλίες σταμάτησαν να λειτουργούν περίπου μία ώρα αργότερα.
  • Χωρίς τα συστήματα ψύξης, το νερό σταδιακά εξατμίζεται από την καρδιά του αντιδραστήρα. Θα χρειαζόταν μερικές ώρες μέχρι η στάθμη να πέσει αρκετά ώστε να αφήσει τις ράβδους καυσίμου εκτεθειμένες στον αέρα.
  • Οι ράβδοι αρχίζουν να λιώνουν και απελευθερώνουν ραδιενεργά ισότοπα στο νερό. Μερικές ώρες μετά, το πυρακτωμένο υλικό αρχίζει να διαπερνά το δοχείο αντίδρασης, κατασκευασμένο από ανθεκτικό χάλυβα πάχους 10 έως 20 εκατοστών.
  • Το ραδιενεργό υλικό διαρρέει μέσα στο κέλυφος γύρω από το δοχείο αντίδρασης. Το κέλυφος είναι αεροστεγές και έχει τοιχώματα από ατσάλι ή οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους ενάμισι έως δύο μέτρων.
  • Για να δραπετεύσουν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον, το κέλυφος θα έπρεπε να διαρραγεί με έκρηξη λόγω της πίεσης.
  • Στη χειρότερη περίπτωση, το πυρακτωμένο υλικό της καρδιάς του αντιδραστήρα σχηματίζει μια λίμνη λάβας, η οποία λιώνει το έδαφος και μπορεί να φτάσει μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα. Εκεί, το νερό βράζει και απελευθερώνει ένα σύννεφο ραδιενεργού ατμού.
Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, το ραδιενεργό καίσιο που ανιχνεύθηκε έξω από το σταθμό της Φουκουσίμα είναι πιθανό να προέρχεται από το λιώσιμο των ράβδων καυσίμου. Το ίδιο δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Νοριγιούκι Σικάτα.

Τη Δευτέρα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έμειναν πλήρως εκτεθειμένες στον αέρα οι ράβδοι καυσίμου στον αντιδραστήρα 3.

Κανείς όμως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι συνέβη μερική τήξη της καρδιάς στους τρεις αντιδραστήρες, πριν τα συνεργεία μπορέσουν να πλησιάσουν.

  • Δεδομένου ότι το χαλύβδινο κέλυφος που περιβάλλει τους αντιδραστήρες εκτιμάται ότι παραμένει ανέπαφο, η διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενεργού υλικού θεωρείται απίθανη.
  • Η σχετικά μικρή διαρροή ραδιενέργειας που καταγράφηκε μάλλον προήλθε από την ελεγχόμενη απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκρήξεις. Θα μπορούσε επίσης να έχει προέλθει από ραδιενεργή σκόνη που είχε συσσωρευτεί στο κτίριο στα 40 χρόνια λειτουργίας του αντιδραστήρα 1. Και αυτό παραμένει πάντως ασαφές.
  • Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη πιθανώς προκλήθηκε από την ανάφλεξη υδρογόνου που είχε παραχθεί από διάσπαση του νερού. Αυτό πάντως παραμένει ανεπιβεβαίωτο.
Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Co. (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού είναι ύστατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα.

Προβλήματα είχαν εμφανιστεί στα συστήματα ψύξης ενός ακόμα πυρηνικού σταθμού της επαρχίας Φουκουσίμα, τον Φουκουσίμα-Νταΐνι, τη Δευτέρα όμως ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκαν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση Παμπούκη - Siemens για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων

Πάγωσαν όλα μετά τις Εξεταστικές

Δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποτελμάτωση δημοσίων έργων, ανεξάρτητα από τους «παλιούς λογαριασμούς» με τη Siemens, τονίζουν πηγές προσκείμενες στον υπουργός Επικρατείας Χάρη Παμπούκη
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποτελμάτωση δημοσίων έργων, ανεξάρτητα από τους «παλιούς λογαριασμούς» με τη Siemens, τονίζουν πηγές προσκείμενες στον υπουργός Επικρατείας Χάρη Παμπούκη
Αθήνα
Οι εκκρεμότητες στις σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, οι οποίες αφορούν τόσο τις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, όσο και τις συμβάσεις που «τρέχουν», αλλά καθυστερούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί αντίστοιχα η παράδοση έργων όπως π.χ. η γραμμή του μετρό προς το Ελληνικό, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή στη Γερμανία ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρίας κ. Πέτερ Σολμσέν.

Πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποτελμάτωση δημοσίων έργων, ανεξάρτητα από τους «παλιούς λογαριασμούς» μεταξύ των δύο πλευρών, για τους οποίους όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «δεν πρόκειται να χαριστούμε».

Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Siemens έγινε σε συνέχεια των επιστολών που έχει ανταλλάξει ο κ. Παμπούκης με τη διοίκηση της εταιρίας, τόσο της μητρικής όσο και του ελληνικής θυγατρικής.

Με τις επιστολές αυτές ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ζήτημα αποζημίωσης του Δημοσίου από την εταιρία, ζήτησε τη συνδρομή της για την ολοκλήρωση των ερευνών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού ή του καθήκοντος διαφάνειας.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι γελοιογραφίες του Σαββατοκύριακου!


(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Read more...

Ο Παπανδρέου περιαυτολογεί.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα, για να σας ενημερώσω για τα σημαντικά αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκινήσω με την τραγωδία στην Ιαπωνία. Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, η Ελληνική Κυβέρνηση, εκφράζουμε την οδύνη μας και τα θερμά συλλυπητήρια για τα θύματα αυτής της βιβλικής καταστροφής.Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός συμπαραστέκονται στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας. Μια τέτοια τραγωδία, μας θυμίζει το ευάλωτο της ζωής μας, την κοινή μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και την αδήριτη ανάγκη αλληλεγγύης στο συνάνθρωπό μας, όπου γης.

Ανακοινώνω την ετοιμότητά μας να στείλουμε βοήθεια κάθε μορφής, αλλά ιδιαίτερα τα Ειδικά Σώματα ΕΜΑΚ, που μπορούν να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα ερείπια. Είμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Ιαπωνίας, για κάθε επόμενο βήμα.

Την Παρασκευή στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχαμε δύο θέματα: των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και βεβαίως, της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Αφρική, αναδείξαμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της Βόρειας Αφρικής, αλλά και του Αραβικού λαού. Και είναι σημαντικές αυτές οι αποφάσεις, διότι πρόκειται για τη γειτονιά μας και για τον Αραβικό λαό, με τον οποίο έχουμε στενούς και ιστορικούς δεσμούς.

Είναι μια δική τους επανάσταση, τους ανήκει, δεν επιβλήθηκε έξωθεν. Παράλληλα, όμως, έχουμε κάθε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις δικές τους απαιτήσεις για στήριξη, ηθική, οικονομική, πολιτική, αλλά και θεσμική. Δηλαδή, στη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας για τη μετάβαση στη Δημοκρατία, κάτι που πολλοί λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βιώσει πρόσφατα στην ιστορία τους, όπως και η Ελλάδα.

Ως χώρα δημοκρατική, ως χώρα γέννησης της Δημοκρατίας, αλλά και ως φίλη χώρα προς τον Αραβικό λαό, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία, στην απελευθέρωση των δυνάμεων του Αραβικού λαού, νέων ανθρώπων, γυναικών, αλλά και επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρηματιών, που ασφυκτιούσαν κάτω από καθεστώτα αυταρχικά, αδιαφανή και πελατειακά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει και οικονομικά στην ανασυγκρότηση των οικονομιών της Βόρειας Αφρικής, πάντα στο πλαίσιο αυτών των δημοκρατικών αλλαγών. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, χαιρετίσαμε την ανακοίνωση του βασιλιά του Μαρόκου, να ιδρύσει κοινοβουλευτική μοναρχία.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, επαναλάβαμε την καταδίκη της βίας και του καθεστώτος. Αποφασίσαμε να είμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Βεγγάζης, των ανταρτών. Ετοιμάζουμε ευρύ σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ζωνών στην περιοχή, για τυχόν προσφυγικά ρεύματα. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Μέχρι και τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο σχέδιο για τη διαχείριση γενικότερα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Έτσι, ενδυναμώνεται στην περίπτωση αυτή και η Frontex. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί ένα παράδειγμα εμπειρίας και αυτή η εμπειρία θα αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό αυτό. Μας αφορά ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα.

Τέλος, αποφασίσαμε να κινηθούμε μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και να συνεργαστούμε με την Αφρικανική Ένωση, προτείνοντας μια τριμερή συνάντηση, με θέμα ακριβώς τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική.

Δεν αποφασίστηκε άλλη ενέργεια, πέραν της ενίσχυσης των κυρώσεων απέναντι στο καθεστώς της Λιβύης. Κάθε περαιτέρω απόφαση θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, οι αποφάσεις που έλαβε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επικυρωθούν στην τακτική συνεδρίαση, στις 25 Μαρτίου. Ήταν ένας σημαντικός σταθμός αυτές οι αποφάσεις.

Ήταν, πάνω απ’ όλα, ένας σημαντικός σταθμός για τη χώρα μας, στην πορεία που ξεκινήσαμε μαζί με τους πολίτες, για να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση, στην οποία την έφεραν πολιτικές και πρακτικές προηγούμενων ετών, με το χρέος σχεδόν να διπλασιάζεται.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, μια δύσκολη μάχη. Το ξέρετε, το ξέρουμε. Προσήλθαμε, με όπλο μας τις πραγματικές, ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειες που κάνει ο Ελληνικός λαός, που όμως αυτές ακριβώς μας έδωσαν αξιοπιστία. Απέδειξαν τη βούλησή μας για μια διαφορετική Ελλάδα. Προσπάθειες, που αποδίδουν καρπούς, που έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος, όπως βεβαίως και το πρόγραμμα των μεγάλων τομών και αλλαγών που υλοποιούμε, μαζί με τους πολίτες, σε σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής.

Παρουσίασα στους εταίρους μας, το εντυπωσιακό μέχρι σήμερα έργο μας, όπως και το ότι η Ελλάδα έχει πάρει αποφάσεις, δύσκολες και συχνά επώδυνες αποφάσεις, τις οποίες τηρεί και κάνει πράξη.

Και έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα. Να αφήσουμε πίσω μας χρόνιες παθογένειες, αυτές που μας έφεραν ως εδώ: την πελατειακή πρακτική, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, την άδικη κατανομή των βαρών, την αναξιοκρατία, την προχειρότητα, αντί της ποιότητας.

Έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και το κάνουμε. Έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία, να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή οικονομία, μια βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί πλούτο για τους Έλληνες, ώστε να εξάγουμε ελληνικά προϊόντα κι όχι μόνο να εισάγουμε ξένα.

Μια οικονομία σταθερή, στην οποία μπορούν όλοι οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι βεβαίως, να έχουν εμπιστοσύνη.

Εξηγήσαμε στους εταίρους μας, ότι το να πετύχει αυτή η δύσκολη προσπάθεια, δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης. Διότι η αδυναμία της Ελλάδας, γίνεται αδύναμος κρίκος σε μια κοινή Ευρωζώνη, εύκολη λεία για κερδοσκοπία.

Ζήτησα να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, που θα διευκολύνουν και θα επιβραβεύσουν τη δύσκολη αυτή προσπάθεια που κάνει ο λαός μας, με πρώτο στόχο τη διευκόλυνση της διαχείρισης του υπέρογκου χρέους, που αυτή η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί.

Ζήτησα να ληφθούν αποφάσεις, που θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποφάσεις, που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα και προς τις αγορές, αλλά και προς αρκετούς κερδοσκόπους, που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, διεκδικήσαμε πρώτα απ’ όλα μια συνολική λύση-πακέτο, όχι τη «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης, με κάποια πράγματα να συμφωνούνται τώρα και άλλα αργότερα. Το κάναμε και το έκανα σαφές από την πρώτη στιγμή. Αυτό το σημείο αποτέλεσε και στοιχείο συζήτησης, θα έλεγα, και στήριξης και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και είναι σημαντικό, όταν πηγαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση, να υπάρχει αυτή η εθνική συμφωνία, και για τις Αρχές, και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί κατάλληλα ο νέος μηχανισμός, που θα ισχύσει μετά το 2013.

Ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή.

Ζητήσαμε χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος δανεισμού.

Ζητήσαμε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, για την περίπτωση που κάποια χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τις αγορές.

Ζητήσαμε έναν ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για να πληρώσουν επιτέλους και οι Τράπεζες αυτή την κρίση που, στο κάτω-κάτω, αυτές δημιούργησαν, και στις ΗΠΑ, αλλά και στη Ευρώπη.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στην απόφαση που λήφθηκε. Η απόφαση είναι μία και ενιαία και αφορά σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας ειδικότερα.

Αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 440 δισεκατομμύρια ο σημερινός μηχανισμός και, με 500 δισεκατομμύρια επιπλέον, ο μηχανισμός που θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα ασφαλείας για τα κράτη, απέναντι στις ορέξεις των αγορών.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα. Και αυτό αφορά και στην Ελλάδα, εάν το χρειαστεί.

Πείσαμε και αποφασίσαμε, παρά τις αντιστάσεις, τον ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενo «Tobin tax», ώστε να πληρώσουν οι Τράπεζες, που δημιούργησαν την κρίση, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον. Και επιπλέον, μέσα από αυτό το φόρο, να έχουμε σημαντικά ποσά για επενδύσεις, για υποδομές, για τη μετάβαση των οικονομιών μας στην πράσινη οικονομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, πετύχαμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων, στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, δηλαδή διπλασιάσαμε το χρόνο αποπληρωμής.

Επίσης, πετύχαμε τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο, για το σύνολο δηλαδή του δανείου, και για όσα έχουμε ήδη πάρει μέχρι σήμερα, κατά 100 μονάδες βάσης. Δηλαδή, μειώσαμε τα spreads που πληρώναμε, κατά σχεδόν 30%. Κερδίσαμε σήμερα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, συμφωνήσαμε σε ένα Σύμφωνο για το ευρώ και την ανταγωνιστικότητα σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και στην Ευρωζώνη στο σύνολό της, με κανόνες και πολιτικές, που σχεδόν στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε, στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί η χώρα μας. Και εκεί, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, όπως π.χ. την υποχρέωση για κοινωνικό διάλογο, για σύγκλιση και για συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στο κείμενο αυτό, αποτυπώνονται και σημαντικές δικές μας υποχρεώσεις, όπως η βούλησή μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές μας, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ενίσχυση της διοικητικής μηχανής, για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, πιο εύχρηστη και πιο σωστή απέναντι στις ανάγκες των πολιτών, όπως βεβαίως και την ήδη αναφερθείσα δέσμευσή μας, να αποτυπώσουμε σε νόμους ελληνικούς, με τον δικό μας τρόπο πάντα, την υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με σωστό τρόπο το χρέος και τα ελλείμματα, από εδώ και στο εξής.

Με αυτές τις δεσμεύσεις, στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα στις αγορές: ότι η Ελλάδα έχει πρόγραμμα, που είναι βιώσιμο και εφικτό. Ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ελαφρύνει το βάρος των πολιτών σε ό,τι αφορά το χρέος και θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τι κάνουμε εφεξής: όπως είπα και στην αρχή, αυτές οι αποφάσεις είναι ένας σημαντικός σταθμός. Είναι ένας σταθμός, όμως, σε μια διαδρομή μεγάλη και δύσκολη που κάνουμε, και για τη σωτηρία, και για τη ριζική αλλαγή της χώρας. Είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα, βεβαίως, στη μεγάλη αυτή πορεία.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο, οφείλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνικό λαό, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ξεχωριστά. Εμείς, ως Κυβέρνηση, παλέψαμε πολύ σκληρά, για να φτάσουμε ως εδώ και να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπικά, από τη δική μου θέση, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, όπως άλλωστε θα συνεχίσω να κάνω, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση και να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες, με όλες μας τις δυνάμεις διότι, στη συνέχεια, η σταθερή μας πορεία, η συστηματική μας διαπραγμάτευση, μπορεί και θα φέρει και νέα θετικά αποτελέσματα.

Όμως τίποτα, μα τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει, αν δεν είχαμε δίπλα μας τους πολίτες, να βάζουν καθημερινά πλάτη και να αγωνίζονται μαζί μας. Δική τους επιτυχία είναι οι προχθεσινές αποφάσεις για την Ελλάδα. Ξέρω, ξέρουμε τον πόνο και την πίεση. Όμως, τελικά, η αφοσίωση, οι θυσίες, οι κόποι, οι δυσκολίες – και γνωρίζω ότι ήταν και είναι πολλές – όλα, σήμερα, πιάνουν τόπο.

Πιάνουν τόπο, γιατί όπως πολύ καλά αντιλαμβανόμαστε όλοι, αν είχαμε ως λαός αδιαφορήσει γι’ αυτό που μας συνέβαινε, αν είχαμε αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς να παρέμβουμε, ούτε βελτίωση των όρων του μνημονίου θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αλλά και τώρα, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει.

Τώρα, δεν θα μιλούσαμε για ανάπτυξη και οικονομία, δεν θα υπήρχε οικονομία. Τώρα, η πατρίδα μας θα ήταν διεθνώς απομονωμένη, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά. Αυτό αποτρέψαμε.

Δουλέψαμε μαζί, όλοι μαζί, πείσαμε τους εταίρους μας, αποκαταστήσαμε μαζί την αξιοπιστία μας ως χώρα και αποδείξαμε μαζί ότι, όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί. Και βέβαια, μαζί θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, στη δημιουργία μιας Ελλάδας που θα πατά στα πόδια της, αυτόνομη οικονομικά, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι και χαρούμενοι, που ζούμε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. Ούτε πέρυσι, όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε τις προηγούμενες ημέρες. Πολλές οι αντιστάσεις, πολλαπλές οι απόψεις, όταν ολόκληρη η Ευρώπη κλήθηκε να αποφασίσει για το κοινό μας μέλλον.

Και πέρυσι, και φέτος, παλέψαμε όλοι μαζί και βγαίνουμε κερδισμένοι. Κερδίζουμε έδαφος για τη χώρα μας και για το μέλλον κάθε νοικοκυριού. Και αυτός είναι ο οδηγός μας και για το αύριο. Γιατί όσο κι αν μια κυβέρνηση έχει τη βούληση να αλλάξει την Ελλάδα, δεν μπορεί να το πετύχει, αν η προσπάθεια και ο αγώνας δεν είναι συλλογικός, αν δεν είναι ένας αγώνας της ίδιας της κοινωνίας. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Γιατί οι αποφάσεις που πήρε η Ε.Ε., ναι, είναι γενναίες, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την έξοδο από την κρίση, για την Ευρώπη, για την πατρίδα μας, όμως, αυτό που σημαίνουν για εμάς, είναι ένα: ότι η πορεία μας θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις δικές μας δυνάμεις, από τη δική μας βούληση, από τη δική μας επιμονή, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

Όχι μόνο γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα ανταποκρίνονται θετικά, όλο και περισσότερο, όταν εμείς πετυχαίνουμε, αλλά διότι όλο και περισσότερο εμείς θα φεύγουμε από την επιτήρηση, στην οποία μπήκαμε λόγω των καταστάσεων που βρήκαμε, και όλο και περισσότερο θα στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Γι’ αυτό, οι αποφάσεις και οι εξελίξεις είναι δικές μας, είναι στο χέρι μας.

Ή συνεχίζουμε σταθερά, αξιοποιώντας κάθε θετικό βήμα, με την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά, αφήνοντας πίσω την κρίση, και να αλλάζει, ή τις αγνοούμε αυτές τις αποφάσεις και αυτές τις ευκαιρίες και οπισθοδρομούμε, και η Ελλάδα, γυρίζει σε κακές πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς κανόνες, χωρίς ανάπτυξη βιώσιμη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την αλήθεια, χωρίς μέτρο και καταλήγει πάλι, πολύ σύντομα, στο ίδιο αδιέξοδο.

Αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες, όμως, είναι ενδεικτικό της διάθεσης όλων, της βούλησής μας, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μιλάω πάνω απ’ όλα για τη συλλογική συνείδηση της χώρας. Μιλάω γι’ αυτό που κάθε πολίτης αισθάνεται. Για την αγωνία του για το αύριο, για την πατρίδα του, για τις συζητήσεις που κάνει παντού, στο σπίτι του, σε κάθε γωνιά της χώρας, που ακόμα και αν έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που περνάει ο καθένας, στο επίκεντρό τους έχουν την αγωνία. Την αγωνία για μια άλλη πορεία, για αλλαγή, τη συλλογική αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό ακριβώς εμείς υπηρετούμε.

Και ακριβώς αυτή η έγερση όλων των Ελλήνων, αυτή η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα ολόκληρης της Ελλάδας, είναι μια μοναδική ευκαιρία, μια ιστορική ευκαιρία. Συνειδητοποιούμε όλοι την ανάγκη να σώσουμε και να αλλάξουμε την πατρίδα μας, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε αυτή την ευκαιρία και δεν θα την χάσουμε.

Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά εμάς, στην Κυβέρνηση, θα ζητήσω ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που έχουμε αναλάβει.

Έχουμε ακόμα μπροστά μας δουλειά, όπως βεβαίως και κατεστημένα, νοοτροπίες και πρακτικές, που όχι μόνο δεν σέβονται τον Έλληνα πολίτη και τις θυσίες του, αλλά και υπονομεύουν τη συλλογική μας προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Θυμίζω, εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Δεν είμαστε υπερασπιστές των κατεστημένων καταστάσεων στα Υπουργεία και στις Διοικήσεις. Απελευθερώνουμε το υπαλληλικό δυναμικό στη Δημόσια Διοίκηση, για να μπορεί να δουλέψει δημιουργικά. Κάνουμε το λεγόμενο «by pass» στην πολυνομία και στη γραφειοκρατία.

Αξιολογούμε καθημερινά τις αποφάσεις μας, μέσα από το πρίσμα της καθημερινότητας του πολίτη. Τον καλούμε να συμμετάχει, αλλά διαμορφώνουμε κι εμείς το πλαίσιο, για να συμμετάσχει και ο ίδιος ο πολίτης σε αυτή την αλλαγή.

Και απαιτείται κάθε μέρα αποφασιστικότητα, απέναντι σε αυτά τα κατεστημένα που ξεβολεύονται – πράγματι, ξεβολεύονται και αντιδρούν – αλλά και αποφάσεις, που τελικά στηρίζουν το δημόσιο συμφέρον και την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Χρέος μας, δέσμευσή μας, είναι να παλέψουμε μέχρι τέλους, να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και να συντμήσουμε το χρόνο. Και έχουμε και άμεσα καθήκοντα, στα οποία πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Πριν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδρομή, υποσχεθήκαμε να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ευνομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και υποχρεώσεων για όλους. Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αξιοποιώντας συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό που είπαμε, είναι ότι θα ανατρέψουμε μια πορεία που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούσε σε μια χαμένη γενιά Ελλήνων, τη νέα γενιά της χώρας. Ποτέ δεν είπα, ούτε είπαμε, ότι αυτό είναι εύκολο. Οι αλλαγές αυτές, απελευθερώνουν παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, σίγουρα όμως, θα θίξουν και κακώς εννοούμενα προνόμια, που κάποιοι, παλιά, τα θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα, σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Σε κάθε αυτονόητη αλλαγή που κάνουμε, βρίσκουμε καθημερινά επιμέρους προσκόμματα. Κάποιοι, μάλιστα, επενδύουν σε αυτά. Όμως, δεν κάνουμε πίσω. Προέχει το συμφέρον της χώρας και της πλειοψηφίας των πολιτών.

Πολλοί προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες, ότι η προσπάθεια είναι χαμένη, ότι δεν αξίζει τον κόπο. Προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του λαού, τη δική μας πορεία, ακόμα και με τη συνεχή «εκλογολογία» ή τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Να τελειώνουν αυτά τα σενάρια. Εμείς έχουμε δουλειά.

Πολλοί έχουν ως μοναδικό τους όπλο την ηττοπάθεια, τον κυνισμό, τη μιζέρια, το «δεν γίνεται», το «όλα είναι μάταια», το «όλα είναι μια συνωμοσία». Είναι αυτοί που, ύπουλα ή όχι, στηρίζουν τα κατεστημένα: «να μην αλλάξει τίποτα, γιατί όλα είναι μάταια. Άρα, γιατί να πληρώνουμε φόρους, γιατί να συμβάλουμε στην ευνομία;».

Για εμάς, ανυπακοή σημαίνει να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στο χτύπημα της διαφθοράς, να χτυπήσουμε το φακελάκι, το «γρηγορόσημο», όλες τις πρακτικές και αντιλήψεις που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Κανείς δεν είπε ότι ο αγώνας είναι εύκολος. Δίνουμε δύσκολο αγώνα. Αλλά φέρνει αποτελέσματα, βήμα-βήμα. Και η επανάσταση που κάνουμε, είναι και σε επίπεδο Κυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο κάθε πολίτη. Στη ζωή του, στη δουλειά του, στο χώρο εκπαίδευσης, ακόμα και στο χώρο διασκέδασης.

Κάποιοι, ναι, αντιστέκονται. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Διότι ως συνήθως, αυτοί που μεμψιμοιρούν και φοβούνται τις αλλαγές, ποτέ και με τίποτα δεν έχουν να πουν την παραμικρή καλή κουβέντα. Όχι για εμάς, αλλά για τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, που σήμερα προσπαθεί και κάνει θυσίες για την πατρίδα του και για το μέλλον του.

Επιτέλους, αυτοί ας αναγνωρίσουν και ας σεβαστούν τις θυσίες, αλλά και τις δυνατότητες αυτής της χώρας και αυτού του λαού. Αλλιώς, ας πουν ότι επιθυμούν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, για να τελειώνει η ιστορία. Δεν μπορεί να δίνουμε μια τόσο σκληρή μάχη για τη χώρα, να πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα, ο κύριος συμμέτοχος σ’ αυτή την πορεία να είναι ο λαός που θυσιάζεται και, κάποιοι να λένε, σαν να μην καταλαβαίνει ο πολίτης, ότι «είσαι κορόιδο που προσπαθείς». Και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, που θέλει σύνεση και επιμονή. Είμαστε στη μέση της φουρτούνας και οι σειρήνες που ακούμε είναι πολλές. Γι’ αυτό, πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας, παρά τις σημερινές πραγματικές δυσκολίες, τις επώδυνες συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες, αλλά που δεν είναι για πάντα.

Ξέρουμε ότι η διαδρομή μας, δύσκολη και επίπονη, οδηγεί σε μια διαφορετική Ελλάδα. Κερδίσαμε μια μάχη. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε και θα είμαστε δίπλα σε κάθε Έλληνα.

Είμαι δίπλα σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Ξέρω τις δυσκολίες, όπως ξέρω και τις αγωνίες σας, και την προσφορά του καθενός σας, σε αυτή τη συλλογική μας προσπάθεια.

Σας ζητώ κι άλλη δουλειά, σύνεση και επιμονή. Ζητώ, επίσης, τη δημιουργική αντιπολίτευση απ’ όλα τα κόμματα. Να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, την ιστορικότητα της στιγμής.

Μιας στιγμής δύσκολης για την Ελλάδα, αλλά με προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι οι μεγάλες αλλαγές, οι κοσμογονικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική, στον Αραβικό κόσμο, όπως είναι η διεθνής οικονομική κρίση, ή η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση ή η διατροφική.

Γι’ αυτό, χρειάζεται πραγματικά η ενότητα όλων μας, για να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Ο Ελληνικός λαός θα τα καταφέρει.

Θα καταφέρουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη, για τη δική τους προοπτική, για το δικό τους μέλλον. Και γι’ αυτό, αξίζει κάθε προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ।
papaioannou.

Read more...

Επανέρχεται το σχέδιο για τον φράχτη στον Έβρο

Επίσκεψη Ντόλιου στην Ορεστιάδα

(Φωτογραφία: Τα Νέα )
Ορεστιάδα
Μηδενική ανοχή στα λαθραία περάσματα και έμφαση στην απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών είναι το σχέδιο της κυβέρνησης δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, από την Ορεστιάδα.

Ο ίδιος υπογράμμισε με έμφαση ότι καμία πόλη του Έβρου δεν θα γίνει γκέτο παράνομων μεταναστών, ενώ σημείωσε ότι ο φράχτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα κατασκευασθεί, καθώς αυτό είχε ζητηθεί από την τοπική κοινωνία, σε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Ντόλιος τόνισε πως θα δημιουργηθούν δύο διευθύνσεις ασύλου, καθώς και χώροι στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, για την υποδοχή και την ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται, θα διαρκούν έως και δέκα ημέρες.

Διευκρίνισε όμως ότι τα εν λόγω κέντρα, δεν θα λειτουργούν κοντά στον ιστό της πόλης, ενώ παράλληλα απέρριψε και το ενδεχόμενο λειτουργίας πλωτού κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...