Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το θεσμό «επιφανείας» εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Χ.Παμπούκης

Σχέδιο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί από υπουργούς το Ελληνικό
Το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί από υπουργούς το Ελληνικό (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον, τον λεγόμενο θεσμό «επιφανείας», εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Βάσει του σχεδίου, διασφαλίζεται εσαεί η κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 50 δισ. ευρώ, που προβλέπονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η εισήγηση του Χ.Παμπούκη, που αποτελεί εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη κατά της πώλησης ελληνικής γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «φιλοσοφία» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εδράζεται στην ρήση των Ινδιάνων ότι «την γη δεν την αποκτούμε από τους γονείς μας, αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει ο ελληνικός λαός να διαπαιδαγωγηθεί στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να έχει χρέος.

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι ο θεσμός «επιφανείας»:

  1. Διασφαλίζει εσαεί την κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα.
  2. Ο θεσμός «επιφανείας» επιτρέπει την άντληση και μη δέσμευση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς αν αυτές πχ νοικιάζουν τα κτίρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ με τον θεσμό «επιφανείας» μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση πόρων. Η διαφορά του θεσμού «επιφανείας» από την «ενοικίαση», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, συνίσταται στο ότι ο θεσμός «επιφανείας» εμπίπτει στο εμπράγματο δίκαιο, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναντι τρίτων, ενώ η «ενοικίαση» εμπίπτει στο ενοχικό δίκαιο και αφορά μόνο τους «δύο», δηλαδή τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.
  3. Πλεονέκτημα του «θεσμού επιφανείας», πάντα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι φορολογικό, καθώς τα χρήματα για την απόκτηση του εμπράγματου δικαιώματος προπληρώνονται.
  4. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν το θεσμό ως «οικολογικό αμορτισέρ», καθώς με την αλλαγή στην οποία περιέρχεται γενικά ο αστικός ιστός, τα κτίρια μπορούν να αλλάξουν χρήση, όταν επιστραφούν στον ιδιοκτήτη της γης που παραμένει το κράτος.
  5. Δεν πρόκειται για νεωτερισμό σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, καθώς μόνο η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη κατήργησε τον θεσμό αυτό από το 1946 και μετά.
  6. Η θεσμοθέτηση του συνιστά ένα «γνώριμο αναπτυξιακό θεσμό» στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: