Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΝΔ: Επικοινωνιακά τεχνάσματα ΠαΣοΚ Σκληρή απάντηση Σαμαρά στην ομιλία του πρωθυπουργού, ζητά αλλαγή πολιτικής

ΝΔ: Επικοινωνιακά τεχνάσματα ΠαΣοΚ
Με σκληρή γλώσσα έναντι της κυβέρνησης απάντησε πριν από λίγο ο κ. Αντ. Σαμαράς, απαντώντας με έντονο ύφος στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να ακυρώσει επικοινωνιακά και πολιτικά τα όσα συμφωνήθηκαν στην προχθεσινή σύνοδο της Ε.Ε. και μίλησε για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» από την πλευρά της κυβέρνησης, που όπως είπε, «δεν πιάνουν πια» και ζήτησε άμεσα αλλαγή πολιτικής.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά. Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία» τόνισε με δήλωσή του ο κ. Σαμαράς που επεσήμανε ότι «εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως ΄΄σωτηρία΄΄, που όμως δεν είναι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται για δεύτερη μέρα με δήλωσή του στην απόφαση των αρχηγών – κρατών στην Ε.Ε., προσπαθώντας να αποδυναμώσει το κλίμα ικανοποίησης που καλλιεργεί, όπως λένε κορυφαία κομματικά στελέχη, το Μέγαρο Μαξίμου. «Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική» σημειώνουν.

«Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής. Που δεν είναι. Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι. Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά, με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε ως χώρα λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια και υπογραμμίζει ότι θα πληρωθούν συνολικά περισσότεροι τόκοι.


«Θα έχουμε νέα μέτρα»

Επιμένει, ότι το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, αλλά αντίθετα, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. «Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα» υποστηρίζει.
Με βάση τη συλλογιστική του κ. Σαμαρά, ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης αναλαμβάνει η Ελλάδα την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων.

«Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το Μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά» σημειώνει.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, τονίζει με έμφαση, ότι έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνει η Ελλάδα την υποχρέωση να υπογράψει το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα (αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της).


Αλλαγή των όρων του μνημονίου


«Αυτό για να συμβεί χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6%! Για πολλά χρόνια συνεχώς. Η Κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%. Και η Ελλάδα με την σημερινή πολιτική έχει ύφεση πάνω από 6%» υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην επιχειρηματολογία του επιστρατεύει και την πρόταση της Ν.Δ. για το μηδενισμό του ελλείμματος, τονίζοντας ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση την χλεύαζε, αν και τώρα, διευκρινίζει: «Τώρα αποδέχεται ότι θα βγάζει και πλεονάσματα, όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα. Χρειαζόμαστε επειγόντως Ανάπτυξη. Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση. Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη».

Για τον κ। Σαμαρά, το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, ενώ όπως δήλωσε και χθες η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: